15.03.05, 14:29
Moja propozycja na najlepsze piwo świata:)

waceka.w.interia.pl/fortuna/podstawki.html
Obserwuj wątek
    • waclaw_kzn Re: Piwo 15.03.05, 18:06
      Fortuna, oczywiście, rządzi!!!!
      Niestety, w Środzie jest dośc trudno dostępna - jedynie w małych buteleczkach i
      to w niektórych sklepach :-(. Polecam więc wyprawę do Miłosławia, gdzie jest
      bardzo populrna (w końcu tam jest rozlewnia).
      A najlepszy drink: jedna objętość ciemnej Fortuny + jedna objętość jasnej
      (np. "Ratuszowe mocne" z tego samego browaru), wymieszane w jednym dzbanie.
      Pyyyyyyyyyyyycha!!!! (Z braku jasnej Fortuny - o nia jeszcze trudniej jak o
      ciemną - może byc inne dość słodkie piwo, np. Warka Strong. Zresztą -
      eksperymentować każdy może :-] )
      • rogeer Re: Piwo 15.03.05, 19:42
        Zgadzam się zupełnie Czarna Fortuna rządzi!!!
        Pozatym dość dobre jest Tyskie, które pijam jak nie ma czarnej :)
        Otóż czarna Forutuna jest oczywiście trudniej dostępna niż wytwory wielkich
        browarów co nie znaczy, że nie do kupienia. I nie tylko w małych buteleczkach,
        ostatnio mój znajomy przyniósł na impreze właśnie w dużej butelce. Jeśli ten
        znajomy to czyta( a na 100% bedzie wiedział, że to o niego chodzi) to niech
        napisze gdzie zakupił ten cudowny napój:)
    • duch3 Re: Piwo 15.03.05, 22:32
      Tyskie jest dobre a najtansze chyba w tym sklepie na Dabrowskiego kolo Apteki
      pod Zlata Waga. Niestety nie wiem czy tam jest Fortuna. Oby...
      • luciussnow Re: Piwo 16.03.05, 07:49
        Dla mnie najlepszym piwem jest zdecydowanie Tyskie (choć przyznam się, ze pijam
        je również przez wzgląd na to, iż jest rozlewane w Poznaniu). Z czasów studiów
        mam ogromny sentyment do piwa Krotoszyńskiego, z nieczynnego już, niestety,
        browaru. Natomiast jestem chyba jedyną osobą, która szczerze niecierpi ciemnej
        Fortuny!
        • kormoran7 Re: Piwo 27.03.05, 22:00
          Nad jeziorko czy na łaki zawsze zabieram ze sobą Lech Pils lub Żubra. Natomiast
          gdy ogladam mecz oboziazkowo Warka.

Ps:Wie ktos jaki tytul nosi lub kto spiewa piosenke w reklamie piwa Żywiec tam
          gdzie pokazuja gest kozakiewicza
          • martula86 Re: Piwo 27.03.05, 22:05
            jesli juz pije piwko-to jednak stawiam na tyskie :o)
            • k_walus Re: Piwo 27.03.05, 22:17
              zdecydowanie heineken...
              • rogeer Re: Piwo 27.03.05, 23:11
                Mam pytanie czy ktoś z was próbował takie nowe piwo Dog in The Fog? Wypuściła je
                kampania Piwowarska ale jeszcze nie miałem okazji spróbować choć widziałem w
                sklepie i w pubie.
                • kormoran7 Re: Piwo 29.03.05, 18:02
                  Kidys szefostwo gazety zorganizowało nam wycieczkę do browaru LECHA. Fajnie tak
                  było zobaczyć jak wygląda produkcja złotego płynu od środka. Powiem jednak
                  szczerze że na dłużej nie wytrzymałbym od tego zapachu. Dowiedziałem się tez
                  paru ciekawostek dlaczego np. zmieniono brzydkie brązowe butelki LECHA na te
                  fajne zielone. I tak z ta zmiana butelek chodzilo o to że Haineken i Calsberg
                  znizyły swoje ceny do ceny LECHA. Piwa te mialy tez ładniejsze butelki. Dlatego
                  wiadomym jest ze jesli 3 piwa maja te sama cene to czlowiek wybierze
                  zagranicznie brzmiacą marke z ladniejsza butelka. Byl to wiec chwyt
                  marketingowy który moim zdaniem sprawdził sie w 100%
                  • rogeer Re: Piwo 29.03.05, 19:36
                    Też byłem na takiej wycieczce, ale organizowałem ją sam. Naprawde polecam,
                    wizyta w browarze robi naprawde duże wrażenie. Mnie najbardziej podobało się
                    rozlewnia gdzie rzędy butelek jadą od nalewaczki, oblepiarki, kapslowkika(nie
                    znam prawidłowych nazw więc wymyślam:) i innych takich. Naprawde Polecam!!!
                    • waclaw_kzn Re: Piwo 29.03.05, 23:05
                      Tyskie - ależ oczywiście!
                      Zachodnich piw nie lubię - sa zbyt łagodne jak na mój gust (chodzi o
                      intensywność smaku, bo o 3% zawartości w przypadku wielu z nich, nie wspomnę).
                      Niestety piwa na wschodzie są jeszcze gorsze. Ale nie można się dziwić. Po co
                      komus piwo, gdy wódki dostatek :-).
                      Warki nie lubię, choc był czas, że chętnie popijalem (za słodka i ma jakiś
                      dziwny posmak - zwlaszcza Strong).
                      Czasem dla odmiany zostawiam Tyskie i popijam Lechem Pilsem.
                      Czarna Fortuna na szczególne okazje - wiadomo.
                      Fanom Tyskiego, polecam też Tysie Książęce. Pamiętam jej jeszcze sprzed lat,
                      gdy Tyskie produkowane było na Śląsku, a nei w Poznaniu. Pierwszy raz
                      skosztowałem je w którymś z górskich schronisk. Nadal dostepne jest tylko na
                      południu Polski. Ja wykorzystuję do nabywania go okresowe wyjazdy do Krakowa.
                      Z ciekawych, regionalnych browarów polecam tez browar Łomża - niezłe, gorzkawe
                      piwo. Doskonała okazją jest wybranie sie latem na "Basowiszcza" - festiwal
                      rockowy, o którym wspominałem w watku średzko-białoruskim.
                      • kormoran7 Re: Piwo 30.03.05, 10:00
                        Pewnie to wiecie ale nie zaszkodzi mi powiedziec ze podobnie jak Tyskie
                        Ksiazece pite jest tylko na Poludniu Polski tak naszego Lecha Pils mozna pic
                        tylko w Wielkopolsce. Jest to tez produkt regionalny
    • duch3 Legia Słaba i Lech Mocny 01.04.05, 09:33
      Legia Słaba- tak ma nazywać sie nowe piwo poznanskiego browaru. ;)
      • kormoran7 Re: Legia Słaba i Lech Mocny 05.04.05, 13:48
        To kiedy idziemy na piwo towarzysze?:)
        • kormoran7 Tekst piwny 30.09.05, 23:38
          Lubię kiedy się zieleni
          lubię jak się piwo pieni
          i gdy można w piany lekko wsunąć wąs
          chociaż czasem tak się spoję
          że do domu iść się boję
          no bo stara łapie zaraz dziwny dąs

lecą garnki i talerze
          lekko się unosi pierze
          no i gratkę ma sąsiedztwo na dokładkę