Dodaj do ulubionych

Średzko-białoruski wątek

15.03.05, 17:50
Prosze bardzo, Duchu, inicjuje niniejszym watek białoruski, choć wcześniej
nie chciałem tak ostentacyjnie tego robić. Skoro jednak głos zapotrzebowania
się pojawił - proszę.
Na razie wiele nie powiem, proponuje zadawać pytania, na które postaram się
odpowiedzić, gdy wrócę z najbliższej wyprawy do Mińska (17 III wyjeżdżam).
Póki co polecam informacje na www.belarus.pl i codzinny serwis informacyjny
tam zamieszczany. Strona jest na szczęście przygotowywana po polsku, więc
jest bardziej przystepna niż камунікат, który, Duchu, polecałeś.
Obserwuj wątek
    • waclaw_kzn Re: Średzko-białoruski wątek 15.03.05, 17:57
      Z innych, ciekawych stron, polecam bardzo białoruską muzykę:
      - N.R.M. - zespół rockowy, z powodu swoich politycznych tekstów ma zakaz
      występów w Białorusi: www.nrm.by.com
      - www.staryolsa.com - Stary Olsa to jeden z najbardziej znanych i najlepszych
      zespołów muzyki dawnej nei tylko na Białorusi;
      - Niestety jest jakiś klopot ze stronami poświęconymi festiwalowi muzyki
      białoruskiej Basowiszcza, który odbywa się w Polsce, w Gródku, przy granicy
      (gdyż na Białorusi częśc kapel ma zakaz występów). Kilka informacji jest na
      podstronie na www.belarus.pl. Byłem tam w tym roku - wspaniala impreza i dobre
      lokalne piwo :-]
      To na razie tyle ode mnie - więcej informacji i odpowiedzi (jeśli pojawią się
      pytania) zamieszczę po powrocie (czyli po świętach).
    • duch3 Re: Średzko-białoruski wątek 15.03.05, 22:34
      Dzieki, postaram sie tez znalesc cos ciekawego i dolozyc. Malo wiem o histori
      Bialorusi o slynnych Bialorusinach wiec moze w tym kierunku pojdziemy?
    • duch3 Re: Średzko-białoruski wątek 15.03.05, 23:13
      Jeden z watkow poruszanych na temat wolnej Bialorusi.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=21172575&a=21174896
    • duch3 Manifestacja w Białymstoku 22.03.05, 13:24
      Bardzo pozytywny i miły sygnał z Polski dla Białorusi!

-------------------------------------------------

Okrzyki po polsku: "wspólna sprawa Mińsk - Warszawa" i białorusku: "żywie
      Biełaruś", biało-czerwono-biała flaga niezależnej Białorusi i balony w takich
      samych barwach towarzyszyły wczorajszej pikiecie pod białoruskim konsulatem

Zorganizowali ją studenci Niezależnego Zrzeszenia Studentów i Białoruskiego
      Zrzeszenia Studentów w Polsce. Pikieta była jednym z ostatnich akcentów
      zorganizowanej przez nich naukowej konferencji Polska - Białoruś, trwającej od
      piątku na Uniwersytecie w Białymstoku:

- Solidaryzujemy się z białoruską demokratyczną opozycją, nie zgadzamy się na
      łamanie praw człowieka i prześladowanie niezależnych dziennikarzy w tym kraju -
      zwracał się do grupy około pięćdziesięciu manifestantów Marcin Leoszko z
      białostockiego NZS. - Chcemy otworzyć umysły Polaków na to, co się naprawdę
      dzieje u naszych najbliższych sąsiadów.

Pikieta trwała około pół godziny, przebiegała spokojnie. Studenci zapowiadają,
      że podobne będą organizować częściej.

- Przyjechałem do Białegostoku prywatnie, dowiedziałem się, że jest takie
      spotkanie i przyszedłem - mówił Taras, dziewiętnastolatek z Mińska. - To dla
      mnie ważne, że młodych Polaków obchodzi to, co się u nas dzieje. Smutne jest
      to, że nawet taka niewielka manifestacja w Białorusi skończyłaby się brutalną
      ingerencją milicji i aresztowaniami.
    • duch3 pierwszy niezależny film białoruski w Polsce 22.03.05, 22:24
      OKUPACJA. MISTERIA
      pierwszy niezależny film białoruski na ekranach polskich kin

Okupacja. Misteria.
      reż. Andrej Kudzinienka, Białoruś / Holandia 2004, 90’

[film w oryginalnej wersji jęz. z polskimi napisami]

NAJBLIŻSZE POKAZY W POLSCE:

4.-6. MARCA, godz. 18:00 – KRAKÓW, kino „Mikro”, ul. J. Lea 5, tel. (12) 6342897

11. MARCA, godz. 18:15 – BIAŁYSTOK, kino „Forum”, ul. Legionowa 5, tel. (85)
      7422370; pokaz filmu i spotkanie z reżyserem

12. MARCA – WARSZAWA, kino „Luna”, ul. Marszałkowska 28, tel. (22) 6217828,
      6289865, www.kinoluna.pl

19. MARCA, godz. 18:30 – WARSZAWA, kino „Świt”, ul. Wysockiego 11, tel. (22)
      8110105; pokaz filmu i spotkanie z reżyserem w ramach programu DKF „OKA-
      leczenie”

Pierwszy niezależny film białoruski, który trafia na polskie ekrany.

Obraz Kudzinienki, zrealizowany dzięki pomocy Międzynarodowego Festiwalu
      Filmowego w Rotterdamie (gdzie miał swoją premierę), powstał z zamiarem
      zdemaskowania mitologii narodowo-martyrologicznego kina radzieckiego. Reżyser
      przedstawia zupełnie inny obraz Wielkiej Wojny Ojczyźnianej, niż ten, do
      którego przyzwyczaili nas filmowcy tworzący w czasach ZSRR – jak chociażby Elem
      Klimow, również Białorusin, twórca niezapomnianego, porażającego monumentalnym
      obrazowym okrucieństwem filmu Idź i patrz. Zakazany na Białorusi film
      Kudzinienki przedstawia partyzantów jako sadystów i zbrodniarzy, a białoruskich
      wieśniaków – jako ofiary tak hitlerowców (często również Białorusinów na
      służbie Niemców), jak nasłanych na nich z Moskwy bandytów (przypominających
      swoją drogą współczesnych mudżahedinów). Okupacja. Misteria. >
    • duch3 Panorama Kultur 22.03.05, 22:25
      pk.org.pl/ppk/00/ppk.asp#poczatek
    • duch3 REWOLUCJA W SOBOTE!!! Co się stanie z Wacławem? 23.03.05, 12:21
      Rewolucje wyznaczono na te sobote, a przeciez teraz w Minsu jest Waclaw! Jesli
      do niej dojdzie to na bank bedziemy mogli go zobaczyc wsrod demonstrantow!

Kraj
      PAP, mat /2005-03-23 09:48:00

"Rewolucję na Białorusi wyznaczono na sobotę"

Już pod koniec tego tygodnia białoruska opozycja zamierza rozpocząć radykalne
      wystąpienia w centrum Mińska - zapowiada w środę "Niezawisimaja Gazieta".

Według moskiewskiego dziennika, ich organizatorem jest Andriej Klimow, "wielki
      biznesmen, który za opozycyjne poglądy siedział dwa razy w więzieniu, a po
      wyjściu na wolność napisał kilka książek o Łukaszence i Białorusi".

"Będzie to rewolucja przeciwko dyktaturze Łukaszenki" -
      przytacza "Niezawisimaja Gazieta" słowa Klimowa.

Klimow powiedział "NG", że mają to być akcje w stylu "flash mob", organizowane
      jednocześnie w kilku miastach. Biznesmen liczy, że włączy się do nich 1,5 mln
      ludzi.

"Flash mob", czyli "błyskawiczny tłum", to duża grupa ludzi, która zbiera się
      we wcześniej ustalonym miejscu, wykonuje trwającą krótko akcję i szybko się
      rozchodzi.

"Niezawisimaja Gazieta" podkreśla dalej, że "z nastaniem wiosny białoruska
      opozycja wyraźnie się ożywiła".

Dziennik informuje, że w czasie minionego weekendu liderzy czołowych
      opozycyjnych partii Białorusi zakończyli w USA konsultacje z senatorem Johnem
      McCainem i członkiem Izby Reprezentantów Christopherem Smithem. Spotkali się
      też z przedstawicielem Departamentu Stanu USA Williamem Burnsem,
      który "obiecał, że wszystko, co od nich usłyszał, przekaże odbywającej podróż
      po krajach Azji sekretarz stanu Condoleezzie Rice".

"NG" dodaje, że wynikiem spotkań białoruskich opozycjonistów z
      przedstawicielami Kongresu USA jest nowy projekt rezolucji w sprawie Białorusi,
      który wpłynął już do Kongresu i dotyczy nie tylko ogólnej sytuacji w dziedzinie
      praw człowieka, ale także porwań i zabójstw polityków".

"W tym samym czasie na Litwie białoruscy opozycjoniści przeprowadzili
      konsultacje z przedstawicielami Unii Europejskiej na temat, jak pomóc
      demokratycznym i ekonomicznym reformom na Białorusi. Nieco wcześniej, 2 marca,
      projekt planu konkretnych działań trafił do Komisji Europejskiej i Rady UE" -
      pisze moskiewski dziennik.

Zdaniem "Niezawisimej Gaziety", "oficjalny Mińsk nie gubi się w zaistniałych
      okolicznościach i nie pozwala opozycji podnieść głowy".

"[Prezydent] Łukaszenka w każdym wywiadzie oświadcza, że żadnej rewolucji na
      Białorusi nie będzie. Pośrednio potwierdzają to badania socjologiczne.
      Miejscowa ludność jest zbyt pasywna. Nie ma nic przeciwko zmianom, ale nie
      deklaruje woli uczestniczenia w nich" - konstatuje moskiewska gazeta.
      • cipcipcip Re: REWOLUCJA W SOBOTE!!! Co się stanie z Wacławe 23.03.05, 15:39
        Rewolucja to może za duże słowo, ale dobrze, że w końcu coś się rusza. Trzeba
        jednak pamietac, ze Białorus pozostaje w silniejszym związku z
        Rosją niz Ukraina - konsekwencją tego musi być większe "zainteresowanie"
        Putina, a to nie wróży nic dobrego dla opozycjonistów.
    • duch3 Marnie... 26.03.05, 00:34
      Bo co to jest 2-3 tyś. ludzi? Szkoda...
      • kormoran7 Re: Marnie... 26.03.05, 09:40
        Juz wczoraj byly jakies demonstracje i o dziwo milicja nie uzyla jakiejs
        zecydowanej sily. Choc faktycznie na jakis nagly przewrot jak na Ukrainie nie
        ma co liczyc
        • waclaw_kzn Re: Marnie... 29.03.05, 22:17
          No cóz, na demonstracji nie byłem, ale hm... z tą rewolucją, to sami
          protestujący sie smieją nieco. Protesty tam są co kilka tygodni - wychodzi od
          kilkudziesięciu do kilku tysięcy osób, milicja rozpędza i nic się nie dzieje.
          Akurat, moja Kobieta nie mogła być, a ja nie chciałem się samemu pchać, bo jak
          tu wyjaśnić facetowi z gumowa pała, że "Ja Paliak!".
          Było tam kilku znajomych i doszedłem do wniosku, że chyba wszyscy zaczynają się
          do demonstracji przyzwyczajać i traktować je jako taki comiesięczny zwyczaj.
          Doszedłem do tego wniosku, gdy ludzie, którzy kilka miesięcy temu obrywali pałą
          i uciekali przerażeni z tłumu, żeby nie byc aresztowanymi, teraz robili sobie
          wspólne zdjęcie z OMONem, nawet całują funkcjonariuszy... oczywiście do czasu,
          gdy trzeba było zwiewać, bo panowie w przyłbicach dostali rozkaz zwinąć
          imprezę...
          • waclaw_kzn Re: Marnie... 29.03.05, 22:18
            Hm... czuję się zobowiązany do obszerniejszej relacji z wyjazdu, ale nie wiem,
            czy będe mial kiedy ją sporządzić, bo w weekend znów poza domem :-(
            Moge sie pochwalic, że widziaelm przejazd czarnej limuzyny z ciemnymi szybami z
            samym prezydentem Ł. w środku... przez który spóźniliśmy się na spotkani, bo
            gdy prezydent jedzie - ruch na drodze musi ustać...
    • duch3 Re: Średzko-białoruski wątek 30.03.05, 22:30
      Witaj w domu Wacławie! Chciałem powiedziec ze licze na obszerniejsza relacje.:)
      PS. W Nesweeku jest artykul o Lukaszence, moze warto go tu skopiowac?
    • duch3 Głupi Łukaszenko... 20.04.05, 22:22
      Nic dodać, nic ująć. A jak ktoś czuje że jego władza jest słaba to szuka
      jakiegoś "Wroga". Pech chciał że padło na nas.

Tutaj jest taki sondaż o wspieraniu białoruskiej opozycji wiec bardzo prosze o
      oddawanie głosu. serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,2662780.html

Wacław Radziwinowicz 19-04-2005, ostatnia aktualizacja 19-04-2005 19:05

W transmitowanym na żywo przez białoruską TV i radio orędziu o stanie państwa
      prezydent Aleksander Łukaszenko brutalnie zaatakował Polskę i oskarżył polskich
      dyplomatów o przygotowywanie przewrotu

czytaj dalej »

r e k l a m a

Takiego wybuchu Łukaszenki jeszcze nie widzieliśmy. Z parlamentarnej trybuny, w
      obecności dyplomatów, członków rządu i posłów Łukaszenko zaatakował Polskę,
      rugał naszego ambasadora, a pomarańczową rewolucję na Ukrainie nazwał opłacanym
      za obce pieniądze bandytyzmem.

W orędziu, które określa cele polityki państwa na najbliższy rok, Łukaszenko
      obiecał, że w jego kraju nie uda się żadna kolorowa rewolucja. - To nie są
      żadne tam kolorowe rewolucje, to zwykły bandytyzm pod maską demokracji - czytał
      prezydent z kartki. - Żadni bandyci, żadni rewolucjoniści, żadne pieniądze nie
      zadziałają na Białorusi. Dziś te pieniądze przywożą na Białoruś workami i
      walizami. My to wiemy, a jeśli milczymy, to wcale nie znaczy, że nie wiemy -
      grzmiał prezydent powtarzając swoje stare oskarżenia, że białoruska opozycja
      jeszcze działa wyłącznie dzięki pieniądzom z Zachodu.

- Ten bandytyzm jest nam narzucony i opłacony z zewnątrz przez ludzi, których
      nie obchodzi Białoruś, tylko realizacja interesów imperialistycznych,
      zawojowanie nowych rynków. Komuś nie podoba się nasza niezależność, ale my się
      jej nie wyrzekniemy i nie upadniemy na kolana - mówił Łukaszenko.

A potem, odchodząc od przygotowanego tekstu wystąpienia, wyraźnie nie umiejąc
      powstrzymać emocji odwrócił się w kierunku słuchających go ambasadorów obcych
      państw i rzucił pod adresem polskiego ambasadora: - Chcę uprzedzić ambasadę
      Polski i nie traktujcie tego jak groźby. My wiemy, co dzieje się w ambasadzie,
      znamy waszą pracę! Nie myślcie, ze białoruscy Polacy to nie obywatele
      Białorusi! To nasi obywatele. Nie damy im robić krzywdy i nie pozwolimy im
      robić wody z mózgu! - Łukaszenko nawiązał do przyszłorocznych wyborów
      prezydenckich na Białorusi.

W cichej jak makiem sali białoruskiego parlamentu prezydent wyjaśniał polską
      strategię: - Polacy pracują na zachodzie kraju, między innymi przez Kościół
      katolicki, ale to nie bardzo się udaje. Katolicy są naszymi katolikami. My ich
      nie uciskamy. Od dawna wiedzieliśmy, że będziecie naciskać na tę część
      ludności, żeby destabilizować nasz kraj.

- Na Polesiu też próbują pracować! Chorzy ludzie! - wykrzyknął po raz kolejny
      Łukaszenko pod adresem dyplomatów polskich. - Nie rozumieją, ze Białorusini
      żyją w całkiem innym świecie, że Poleszucy to nasz najbardziej wiarygodny
      fundament, że już dawno stali się naszymi Polakami! Nie widzą na ziemi innego
      miejsca do życia oprócz Białorusi! Nie potrzeba im Polski, ani Litwy, ani
      innych państw! Tymczasem próbują tutaj wleźć, ale my to widzimy, ludzie sami do
      nas przychodzą i opowiadają - zapewnił Łukaszenko.

- Przecież obywatele nigdy mnie nie zdradzą - mówił dalej Łukaszenko. - A wy -
      prezydent zwrócił się ponownie do polskich dyplomatów - będziecie wyglądać
      nieładnie w oczach społeczności międzynarodowej. Dlatego uspokójcie się!
      Uspokójcie się na Boga! Spójrzcie, czym żyje to państwo i lepiej zróbcie coś
      dobrego dla tego kraju i tego narodu. Weźcie przykład z ambasadora Turkmenii,
      Armenii, Rosji i innych - tłumaczył Łukaszenko Polakom - To morze ludzi, którzy
      są oddani Białorusi, którzy czują się tutaj nie tylko ambasadorami, ale kochają
      ten kraj.

Ambasador Turkmenii w Mińsku Ilia Wieldżanow, stawiany Polakom za wzór, to
      obywatel Turkmenii i Białorusi oraz były sowiecki generał, który lubi
      powtarzać: - Urodziłem się komunistą i chciałbym umrzeć jako komunista.

W prezydenckim orędziu dostało się także i Amerykanom, którzy według słów nie
      mogą być wzorem dla Białorusi, bo napadli na "prosperujący kraj" Irak.
      Łukaszenko oskarżył też o wrogą robotę "szarlatanów" z ambasad państw Europy
      Wschodniej, którzy nakłaniają Białorusinów do wyjazdu na studia za granicę, a w
      rzeczywistości pośredniczą w handlu kobietami białoruskimi.

Tadeusz Pawlak, ambasador RP w Mińsku nie chciał we wtorek komentować
      bezprecedensowego wystąpienia Łukaszenki uważając, ze powinien to zrobić polski
      MSZ. Zapewnił jednak: - Nie prowadzimy żadnej takiej działalności, o jakiej
      mówił. Ambasada wspomaga Polonię białoruską, ale nie wtrąca się w jej sprawy,
      nie manipuluje tymi ludźmi. Nie byłem nawet nawet na ostatnim zjeździe Związku
      Polaków na Białorusi.

Szef polskiego MSZ Adam Rotfeld uważa, że "orędzie Łukaszenki jest raczej
      przejawem narastających problemów wewnętrznych Białorusi. - To typowe dla
      systemów niedemokratycznych, które gdy mają problemy wewnętrzne, szukają wrogów
      na zewnątrz. W ocenie Rotfelda "Białoruś jest znacznie dalej od procesów
      transformacji demokratycznej, niż ZSRR był w połowie lat 80".
      • waclaw_kzn Re: Głupi Łukaszenko... 20.04.05, 23:38
        Nic, co czyni Łukaszenko nie może mnie juz zdziwić...
        • waclaw_kzn Koncert na rzecz Liceum im. Kolasa 20.04.05, 23:42
          Zapraszam wszystkich bardzo serdecznie do CKZamku, we wtorek, 26 kwietnia na
          koncert uczniów z Liceum im. Kolasa, czyli zdelegalizowanego białoruskiego
          liceum (m. in. jest to szkoła Mojej Ukochanej). Wstęp o ile mi wiadomo za
          darmo. koncert zaczyna się o 18.00. Przyjemna rockowa i nie tylko muzyka...

Być może powinienem powtórzyć ten wątek w zapowiedziach kulturalnych? tak
          uczynię
    • duch3 Re: Średzko-białoruski wątek 21.04.05, 11:06
      Myśle że się wybiore:) Mam tylko pytanie czy twoja luba też będzie czy tylko
      jek znajomi z liceum?
      • waclaw_kzn Re: Średzko-białoruski wątek 21.04.05, 21:30
        Niestety Lubej nie będzie. A ze znajomyh chyba tylko jedna osoba. Ale na pewno
        warto perzybyć.
        • rogeer Nie ma jak to Łukaszenka! 04.02.06, 21:13
          www.joemonster.org/article.php?sid=5511 takiego prezydenta nam potrzeba!!!:)
          • waclaw_kzn Wyjazd na Białoruś 06.02.06, 15:01
            Jesli kogokolwiek zainteresowałem na tyle Białorusią, jej ludźmi, przyrodą i
            kulturą i miał w planach wyjazd, by przekonać się na własne oczy, jak tam jest,
            niech zastanowi się jeszcze raz. Zbliżają się wybory i trzeba się upewnić, że
            nikt niepowołany nagle nie wjedzie i nie wyjedzie, by przekazywać "szkodliwe"
            informacje:
            www.bialorus.pl/index.php?Rozdzial=&&wiecej=10705&&from=mail
            • rogeer Re: Wyjazd na Białoruś 07.02.06, 10:12
              No właśnie gdy usłyszałem tą wiadomość w TV, byłem oczywiście zdziwiony, ale nie
              zdawałem sobie sprawe z tego, że tam teraz są wybory i to dlatego. Wacławie A
              twa luba lub Ty znaleźliście się na listach?
              • waclaw_kzn Re: Wyjazd na Białoruś 07.02.06, 11:35
                To się okaże w kwietniu. Nie wiem jeszcze, czy będę się starał wjechać na
                Białoruś (kwestie finansowe), ale jeśli mojej Lubej po powrocie do domu już do
                mnie nie wypuszczą, będzie to chyba dowodem, że na listach figurujemy.
                To, że przepisy wprowadzane są z powodu wyborów to oczywiście domysł, którego
                nikt na Białorusi oficjalnie nie potwierdzi. Może to byc także odpoewiedzią na
                polskie nowe przepisy, które zobowiązują Białorusinów do posiadania jeszcze
                większych kwot w dolarach na dzień pobytu... ale dlaczego odpowiedź nie
                nastąpiła kilka miesięcy temu, gdy przepisy się zmieniały - a teraz, tuż przed
                wyborami?
                • duch3 Re: Wyjazd na Białoruś 07.02.06, 11:46
                  Myśle że za to co to piszesz, możliwe jest abyś znalazł się na liście. Ale nie
                  jestem pewien czy ktoś natrafił na to forum, a jeśli natrafiłe to czy zadał
                  sobie tyle trudu aby odnaleść twoje nazwisko.
                  W końcu ludzie Łukaszenki są wszędzie! :P
                  • duch3 Specjalne obozy szkoleniowe w Środzie 07.02.06, 14:39
                    Białoruś: Film o polskich agentach

IAR, pi 07-02-2006, ostatnia aktualizacja 07-02-2006 13:32

Białoruska telewizja pokaże wieczorem film o działalności polskich służb
                    specjalnych.

Film zatytułowany "Agent 590" zostanie nadany w pierwszym programie białoruskiej
                    telewizji, po głównym wydaniu dziennika.

Przedstawiciel białoruskiego KGB wczoraj informował o zwiększonym
                    zainteresowaniu Białorusią ze strony polskich służb specjalnych. Zaś rządowa
                    gazeta "Zwiazda" pisze dziś, że między innymi w specjalnych obozach w Polsce
                    przedstawiciele młodzieżowych białoruskich ugrupowań są szkoleni w prowadzeniu
                    akcji ulicznych.

Niezależny dziennikarz Roman Jakowlewski uważa, że na Białorusi wzmacniana jest
                    obecnie antypolska propaganda. Jego zdaniem, jest to związane ze zbliżającymi
                    się wyborami prezydenckimi. Jakowlewski powiedział Polskiemu Radiu, że
                    białoruskie władze mogą wykorzystać sytuację do przedłużenia procedury wydania
                    zgody na przyjazd nowego polskiego ambasadora, bez którego praca
                    przedstawicielstwa nie jest w pełni efektywna.

• waclaw_kzn Dni Wolnej Białorusi w Poznaniu 6-10 marca 2006... 02.03.06, 19:16
                      Z tej okazji spotkania, wystawy, koncerty. Szczegóły:
                      www.bkac.republika.pl/DNI.htm
                      • waclaw_kzn Mińsk, 2 marca 2006 07.03.06, 19:49
                        Film ze spotkania (demonstracji) z Aleksandrem Milinkiewiczem 2 marca 2006 w Mińsku:
                        www.wolnabialorus.org/download/20306-Minsk-low.wmv (niska jakość 18 MB)
                        www.wolnabialorus.org/download/20306-Minsk-good.wmv (wysoka jakość 50 MB)
                        Napisy w języku polskim :)
                        ----
                        Linki do filmu zaczerpnięte ze stronby Aleksandra milinkiewicza:
                        by.milinkevich.org/ do odwiedzenia której zachęcam (strona nie ma wersji
                        polskiej - tylko białoruską, rosyjską, angielską i francuską)
                        • waclaw_kzn Re: Mińsk, 2 marca 2006 07.03.06, 23:34
                          Dorzucę jeszcze kilka ciekawych zdjęć:
                          www.charter97.org/bel/news/2006/03/02/rep
                          • waclaw_kzn Poznań, 16 marca 15.03.06, 14:11
                            Zapraszam jutro (16 marca) wszystkich na Plac Mickiewicza w Poznaniu, gdzie o
                            godz. 19.00 odbędzie się koncert i pikiety na znak poparcia dla Białorusi.
                            www.bkac.republika.pl/
                            • waclaw_kzn Re: Poznań, 16 marca 17.03.06, 17:09
                              miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,3216735.html
                              Byliśmy tam: Duch był, Wolframiq dotarł i jeszcze kilka osób. Poznański tłum nie
                              był przesadnie imponujący, ale jak na poznańskie protesty i tak spory. Niestety,
                              zawsze należeliśmy do najmniej spontanicznych i najbardziej wygodnych
                              mieszkańców naszego kraju i zawsze przy takich akcjach się to odczuwa. Było
                              zimno, ale rozgrzewała nas muzyka, w końcu poderwaliśmy się z Duchem do tańca,
                              wznosiliśmy okrzyki itp.
                              Na zdjęciu w gazeta.pl nie widać nas (zdjęcie robione zza kapeli, nas chyba
                              przesłania basista lub nie zmieściliśmy się w kadrze). Duch robił zdjęcia - mam
                              nadzieję, że umieści któreś w Galerii (a resztę prześle mi na pocztę, prawda,
                              Duchu?)
                              • duch3 Re: Poznań, 16 marca 17.03.06, 19:18
                                Pewnie, jak znadje tylko trochę czasu...;)
                                • waclaw_kzn Muzyka: Altanka 19.03.06, 16:16
                                  W ramach poznańskich Dni solidarności z Białorusią, występował folkowy zespół
                                  Altanka. Byłem na tym koncercie - niezwykle przyjemnym, urokliwym, sympatycznym.
                                  Muzyka zespołu bardzo przypadła mi do gustu i żałowałem, że musiałem wyjść przed
                                  końcem (ach, te dojazdy).
                                  Teraz wszyscy mogą się przekonać, co stracili. Na stronie Altanki (
                                  altanka.com ) można ściągnąć kilka utworów (mp3) i jedno nagranie z
                                  koncertu (avi). POlecam bardzo: altanka.com/eng/index.php?categoryid=9&s=&
                                  • waclaw_kzn protest w Mińsku 21.03.06, 17:11
                                    Jesli ktoś ma ochotę śledzić wydarzenia w Mińsku dzień po dniu, godzina po
                                    godzinia... nawet minut apo minucie, polecam stronę news.lyakh.org/
                                    Zamieszczam z niej kilka zdjęć:
                                    Wczoraj:
                                    news.lyakh.org/IMG_6405_.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6418_.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6424_.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6425_.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6449_.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6467_.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6475_.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6481_resize.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6482_resize.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6483_resize.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6484_resize.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6485_resize.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6487_resize.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6490_resize.JPG na transparencie na pierwszym planie:
                                    "To takie słodkie słowa: Były prezydent"
                                    news.lyakh.org/IMG_6492_resize.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6495_resize.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6496_resize.JPG
                                    Dzisiaj:
                                    news.lyakh.org/IMG_6498_.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6499_.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6501_.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6502_.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6507_.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6509_.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6511_.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6515_.JPG
                                    news.lyakh.org/IMG_6519_.JPG----
                                    Niestety informacje w polskich serwisach są skromne i niedokładne.
                                    Z ostatnich wiadomości - od rana udało się przemycići rozbić dziwiętnasty
                                    namiot. Około południa liczono, że aresztowano od wczoraj 108 osób - procesy
                                    zaczynają się już dziś (a cześć już wydano).
                                    Koczuje kilkaset osób (w nocy, gdy kładłem się spać było prawdopodobnie ok. 700)
                                    Na 17.00 zapowiedzieli się na Placu ambasadorowie państw UE (niemożliwe, ruszą
                                    d... z ambasad i dotrą na plac?). O 18.30 - a może już wcześniej - protest
                                    będzie wznawiany, po czym znów do następnego dnia pozostanie grupa koczująca
                                    itd... chyba, że coś się stanie.
                                    Milicja nie interweniuje - aresztuje pojedyncze osoby oddalające się od
                                    obozowiska i stara się zatrzymywać osoby, które próbują donieśc namioty, odzież,
                                    jedzenie - taktyka na wyczekanie i "wzięcie ich głodem"...
                                    Będe informował, jeśli cos się wydarzy...
                                    • waclaw_kzn Re: protest w Mińsku 24.03.06, 09:45
                                      SpecNaz aresztował namiotowe miasteczko z Placu Październikowego! Płakać się
                                      chce, gdy czytam opisy i patrzę na zdjęcia:
                                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3233107.html?skad=rss
                                      news.yahoo.com/s/ap/belarus_election;_ylt=Aj1Jn2AVFR0KUOqamYhwos2s0NUE;_ylu=X3oDMTA2Z2szazkxBHNlYwN0bQ
                                      www.charter97.org/bel/news/
                                      Nie odwołano sobotniego, wielkigo protestu.
                                      W Polsce odbęda sie protesty dla poparcia - między innymi pod białoruską
                                      ambasadą w Warszawie. Jadę tam - zachęcam do przyłączenia się.
                                      • waclaw_kzn Re: protest w Mińsku 24.03.06, 09:47
                                        www.charter97.org/bel/news/2006/03/24/nalet - zdjęcia z nocne j akcji
                                        SpecNazu
                                        • waclaw_kzn BASOWISZCZA 18.07.06, 21:35
                                          To już za kilka dni, więc przypominam i zachęcam do wyprawy na festiwal
                                          Baowiszcza: www.basowiszcza.org/
                                          Już wiem o dwóch osobach ze Środy, które pojadą (jedną jestem ja), ale im
                                          więcej, tym lepiej.
                                          Po co jechać?
                                          1. Wspaniała muzyka!
                                          2. Wspaniali ludzie: z Białorusi, Polski, wspierani przez inne, gł. słowiańskie
                                          narody!
                                          3. Niezwykły, dość kamealny klimat!
                                          4. Lokalizacja: rzecz dzieje się w białostockim lesie, przy malowniczym Gródku -
                                          małym, sennym, przyjaznym miasteczku z jeziorem (a może to tylko obszerne zakole
                                          rzeki - nikt tego do końca nie wie), gdzie można się ochłodzić.

Zapraszam!
                                          • waclaw_kzn Re: BASOWISZCZA 25.07.06, 12:43
                                            Kto w tym roku nie pojechał, niech żałuje! Było nas (średzian) dwoch,
                                            dowieźliśmy kolejną osobę (Poznań) i była zachwycona. A miała czym - tegoroczny
                                            festiwal był jednym z najlepszych w historii, a na pewno najlepszym z tych, w
                                            których ja brałem udział! Szczególnie wspaniale pokazała się Krama (
                                            www.krama.by/ - strona w konstrukcji;
                                            www.belarusguide.com/as/rok/krama.html ) - nie ma jak starzy,
                                            doświadczeni rockmani!
                                            Kilka notek prasowych:
                                            miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35233,3497936.html
                                            www.bialorus.pl/index.php?Rozdzial=&&wiecej=12098&&from=mail
                                            www.bialorus.pl/index.php?Rozdzial=&&wiecej=12099&&from=mail
                                            • waclaw_kzn RADIO RACYJA 25.07.06, 12:49
                                              Kto jest ciekawy białoruskiej kultury i muzyki jest teraz w sytuacji lepszej niż
                                              sami Białorusini. Niedostępne nam dotąd Radio Racja ruszyło w Internecie!
                                              Zachęcam do słuchania: www.racyja.com/
                                              Szkoda tylko, że Białorusini nie moga go dobrze słyszeć, ani drogą radiową, ani
                                              w cenzurowanym Internecie.
                                              [ www.bialorus.pl/index.php?Rozdzial=&&wiecej=12088&&from=mail ]
                                            • waclaw_kzn Re: BASOWISZCZA 26.07.06, 20:05
                                              Dziękuję Duchowi za ten link o Basowiszczy:
                                              serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,3506989.html
    • duch3 Ciekawy serwis pod reka 21.04.05, 11:39
      serwisy.gazeta.pl/swiat/0,34192.html
    • duch3 Re: Średzko-białoruski wątek 24.04.05, 23:25
      Zamieszczam jedną z piosenek NRM:

Маё пакаленьне

Маё пакаленье
      У цемры расло.
      Цяпер яму цемра –
      Таксама сьвятло.
      Маё пакаленьне
      Расло на мяжы
      З заслонай жалезнай
      У самай душы.

Маё пакаленьне
      Хаваецца ў цень.
      У сьвет летуценьняў,
      Ва ўчорашні дзень.
      Маё пакаленьне
      Гуляе і п’е,
      Стаіць на каленях,
      Ня любіць сябе.

Набыць бы даляры,
      Прадаць бы рублі,
      А потым падалей
      Ад гэтай зямлі.
      Мы – вольные птицы,
      Пора, брат. Пора,
      На стомленых крылах
      У вырай ці ў рай.

Маё пакаленьне
      Сядзіць пры стале,
      Сядзіць у турме і
      Сядзіць на ігле.
      Сядзіць на пасадзе
      І любіць стагнаць:
      І трэба падняцца,
      І цяжка стаяць.

Мы, беларусы, з
      братняю Русьсю
      Шукалі да шчасьця
      дарог.
      У бітвах за волю, ў
      бітвах за долю
      Нас гэты шлях перамог.
      Нас аб’яднала, ні
      многа ні мала –
      Удзел у дурной
      барадзьбе.
      Коласу слава, слава
      Купалу,
      Але дзе мейсца тут для
      цябе?..

Згрызоты сумленьня,
      Пакуты душы… Маё
      пакаленьне -
      Маё настальжы.
      Твае сутарэньні,
      Твае гаражы,
      Сьпісаныя сьцены,
      Жыцьцё на мяжы.

Нібыта нядаўна,
      Нібыта даўно.
      Састылая кава,
      Дапіта віно.
      Маё пакаленьне,
      Махая крылом,
      Кровавую пищу
      Клюёт под окном.

moje pokolenie rosło w ciemności
      teraz ciemność jest mu jak światło
      moje pokolenie rosło na granicy
      z zasłoną żelazną w samej duszy

REF. moje pokolenie chowa się w cień
      w świat [letucieńniau], we wczorajszy dzień
      moje pokolenie bawi się i pije
      stoi na kolaniach, nie lubi siebie

kupić by dolary, sprzedać by ruble
      a potem jak najdalej od tej ziemii
      my - wolne ptaki, już czas, bracie, już czas
      na zmęczonych skrzydłach, w wyraj czy do raju
      (wyraj - miejsce gdzie ptaki odlatują na zimę)

REF moje pokolenie siedzi przy stole
      siedzi w więzieniu i siedzi na igle(?)
      siedzi na stanowisku i lubi jęczeć
      i trzeba się podnieść, i ciężko stać

my, Białorusini z bratnią Rusią szukaliśmy dróg do szczęścia
      w bitwach o wolność, w bitwach o los, pokonała nas ta droga
      połączył nas [...] udział w głupiej walce
      Kołasowi sława, sława Kupale, ale gdzie tu miejsce dla ciebie?

zgryzoty sumienia, pokuty duszy
      moje pokolenie, moje [nastalžy]
      twoje sutereny, twoje garaże
      zapisane ściany, życie na granicy

REF niby niedawno, niby dawno
      wystygnięta kawa, dopite wino
      moje pokolenie machając skrzydłem
      krwawe(zakrwawione?) jedzenie dziobie pod oknem
      • waclaw_kzn Re: Średzko-białoruski wątek 25.04.05, 18:47
        Ach, łezka się w oku kręci...

Tym, którzy chcą posłuchac bialoruskiej muzyki (choć nie będzie tam NRMu)
        przypominam, że jutro o 18.00 w CKZamku jest koncert uczniów kończących Liceum
        im. Kołasa. Wstęp wolny.
        • duch3 Wacławie!!! 25.04.05, 22:01
          Może się jakoś umówimy. Ja będe tak o 18:30 pod zamkiem? Moglibyśmy razem
          poszaleć przy słowiańskich klimatach.
          • waclaw_kzn Re: Wacławie!!! 25.04.05, 22:11
            Hm... obawiam się, że o 18.30 to ja juz będę się od pól godziny bawił :-)
            Koncert ma się zacząć o 18.00.
            Namawiałem Rudego. Twierdził, że przybędzie pod Zamek przed 18.00. Zobaczymy,
            czy nie zmienil planów.
            Ja będę koło 17.50, bo o 17.15 kończę zajęcia.
            To do zobaczenia jutro!!!
            • waclaw_kzn Koncert! 27.04.05, 19:52
              Koncert zaczął się jednak o 19.00 - lekki chaos organizacyjny wyniknął
              oczywiście z winy polskiech organizatorów.

Ach, jak miło było dzisiaj zobaczyć swoja gębę w relacji na TVNie. Ci, którzy
              nie byli - niech żałują!!!

A tym, ktorzy przybyli, dziękuję! Dziękuję, Duchu, Rudy, dziękuję także Kolegom
              Rewolucjonistom, których Duch przyprowadził.

koncert przeplatany był recytacją "partyzanskich" wierszy o "partyzanskiej
              szkole" i lisytacjami. Można było między innymi zakupić zdjęcia ukochanego
              przez cały naród "baćki" [czyli po białorusku "ojca", bo tak właśnie - ojcem
              narodu mianuje się prezydent Ł.], oficjalne symbole narodowe, a także kultowe,
              najtańsze na białoruskim rynku papierosy "Bielamor kanal". Pobawiliśmy sie,
              poskakaliśmy pod sceną, mogłem porozmawiać ze znajomymi...

Atmosfera była wspaniała, muzyka sympatyczna, kto nie był, niech żałuje :-p
    • marcinszymczak1 Re: Średzko-białoruski wątek 29.04.05, 08:22
      Witam serdecznie mieszkańców całego księstwa. Jako naczelny magister średzkich
      mieszkańców wnoszę o rozważenie propozycji zacieśnienia kontaktów z
      obywatelami zacnego księstwa Białorusi. Jestem pewien, że wspólne ognisko,
      padlinka i napoje ,,chłodzące’’ pozwolą zacieśnić stosunki( hehe) między
      naszymi słowiańskimi braćmi.
      z wyrazami szacunku Magister.
      • duch3 Re: Średzko-białoruski wątek 30.04.05, 12:50
        Mająć na uwadze to, że obywtele Białorusi mają Księciunia z prawdziwego
        zdarzenia dochodze do wniosku że może to byc trudne.
        Ale jestem jak najbardziej za! Tylko kiedy, gdzie i w jaki sposob ich zaprosic?
    • duch3 Re: Średzko-białoruski wątek 03.05.05, 23:15
      Wacławie czekam na następną ipreze ku czci białoruskiej kultury i wolności! ~:)
      Fajnie byłoby w Środzie...
      • marcinszymczak1 Re: Średzko-białoruski wątek 04.05.05, 10:55
        Wszelkie magistry są za. Wiawt winus pijakus :))
        • waclaw_kzn Re: Średzko-białoruski wątek 04.05.05, 19:59
          Magisterku, Magisterku, wiemy, że jesteś za, bo żadnej ładnej panience nie
          przepuścisz [przez co siwych włosów na głowie przybywa] i porządnej pijatyki
          [nie mylić z bijatyką] także szerokim łukiem nie omijasz [co skutkuje w
          przyrościu obwodu pasa ;-)]...
          Ale czy bedzie ku temu miedzynarodowa okazja?, hm...
          Aby zorganizować coś "oficjalnego" w naszym mieście bedzie cieżko. Nieśmiałe
          próby reaktywacji programu dzięki ktoremu poznałem Mą Ukochaną były, ale
          cóżprzyczyny niezależne zmusiły do porzucenia projektu juz w fazie planowania.
          Co do oficjalnych imprez gdzie indziej - jak tylko sie odwiem, poinformuję. Nie
          wiem, kto koncertuja w blue Nocie, bo nie słyszałem o nich, zresztą to nie
          znajomi, więc picie byłoby niezbyt międzynarodowe.
          Gdy Moja Ukochana przyjecie w wakacje obiecuję poświęcić jeden z naszych
          namiętnych dni, by przyjść nad jezioro i zrobić oficjalną "konferncję pilsową,
          tzn. prasową" nad jeziorkiem, tudzież w jakimś innym Behe. Z ostatniego takiego
          zetknięcia z bracią ze wschodu na pewnej imprezce u pewnego volframiqa, Duch
          wyszedł bardzo socjologicznie poedukowany, pijany i ogólnie zadowolony, więc
          wierzę, że nie odmówi udziału w "konferencji". Na koncercie chyba też nieźle
          się bawił...
          Magisterku, jeśli ira nie przywiezie żadnych ponętnych koleżanek - czy też się
          zjawisz? ;-)
          Na pewno jeszcze znajdą się okazję do (choćby kameralnego) bratania się. Nie
          traćcie nadziei, bracia miła!
    • marcinszymczak1 Re: Średzko-białoruski wątek 05.05.05, 09:27
      Wielce szanowany przez nas wszystkich poddanych księstwa Średzkiego Kazanku.
      Jako naczelny magister naszego księstwa zaprzeczam wszelakim plotkom na temat
      mego złego prowadzenia się. Byłem wtedy pijany i niczego mi nie udowodniono do
      tej pory.
      Polecam ci abyś zaglądną do tematu Czego brakuje Wam w środzie?
      Odkryjesz tam ujawnioną przeze mnie od dawna skrywaną tajemnicę, której
      opublikowanie szerszemu gronu postawiło mnie na równi a Renatą Begler lub
      Posłem Śliwką!!!
      Czekam na konkretną propozycję nawiązania bliższych kontaktów w osprzętem
      konferencji pilsowej.

I świat zaleje fala blądynek...
      Nostranamus- Księga Proroctw :))
      • waclaw_kzn Re: Średzko-białoruski wątek 05.05.05, 22:02
        Tak, tak, a poza tym mówiła, że ma 18 lat :]... Stara śpiewka - mówisz ja
        odruchowo kazdemu, kto Cie zaczepia, na wypadek, gdyby to byl prokurator, a Ty
        nie zauważyłbyś, że nadal jesteś pijany.
        Co do obiektów... ja bardzo "zacieśniam" "stosunki" międzynarodowe. Niech każdy
        znajdzie sobie swoją własną ambasade ibedize sobie sam sterem, żeglarzem,
        ambasadą :-p
        Oczywiście, gdy będzie jakaś okazja - dam znać.
        • marcinszymczak1 Re: Średzko-białoruski wątek 06.05.05, 08:21
          Ja jednak nadal twierdzę, że nic mi nie udowodnicie....miała 18 lat i tyle!!
          Mi tu biednemu magisterkowi takie rzeczy a sam nic nie jesteś lepszy ty
          niedobry ty!!
          A co do picia to nie znam gościa. Nie przedstawiał mi się.

A świat zeleje fala blondynek...
          Nostradamus-Księga Przepowiedni
    • duch3 Re: Średzko-białoruski wątek 12.05.05, 10:07
      Białoruś jest oficjalnie uznawana za "przyczółek tyranii". Mimo to wielu jej
      mieszkańców nie tęskni za demokracją.
      dalej

Przyczółek tyranii

Zdawać by się mogło, że kraj ten w pełni dojrzał już do rewolucji, a ostatnie
      wydarzenia w regionie spełnią funkcję katalizatora przemian. "Rewolucja róż" w
      Gruzji zakończyła epokę Eduarda Szewardnadze. Na Ukrainie masowe
      demonstracje "pomarańczowych" wyniosły do władzy Juszczenkę. Wreszcie ostatnio,
      tulipanowa rewolucja w Kirgistanie (zwana też migdałową) udowodniła, że
      demokratyzacja regionu jest możliwa.

Aleksander Atroszczenka, uczestnik ostatnich antyrządowych demonstracji w
      centrum Mińska zastanawiał się, czemu w takim razie "wiatr zmian" nie może
      dotrzeć na Białoruś?

Szybko dostał odpowiedź: demonstranci próbujący wyrazić swój protest przeciw
      polityce władz zostali rozpędzeni przez oddziały specjalne milicji (OMON),
      organizatorów poturbowano, a część z nich aresztowano. Państwowa telewizja
      wspomniała o tych wydarzeniach jako o drobnym incydencie. - Cały świat porusza
      się do przodu, lecz my się cofamy. Wracamy do historii z czasów ZSRR -
      powiedział Atroszczenka, który za swoją opozycyjną działalność został usunięty
      z mińskiego uniwersytetu.

Nieustający apel o zmiany polityczne u wschodniego sąsiada Polski to znak
      firmowy międzynarodowej kampanii Busha na rzecz demokracji. Białoruś znajduje
      się na liście "przyczółków tyranii" sporządzonej przez administrację USA, a
      Aleksandra Łukaszenkę określono mianem "ostatniego dyktatora w Europie".

W przeciwieństwie do Ukrainy - republiki-siostry z czasów radzieckich -
      Białoruś może nie być jeszcze gotowa na obalenie autokratycznego przywódcy.
      Wprowadzony przez niego reżim i centralnie planowana gospodarka są trafnie
      nazywane - "okrojoną wersją ZSRR". Zmiany wydają się nieuniknione, pozostaje
      jednak pytanie kiedy i w jaki sposób nastąpią?

Mozaika

Każdy obcokrajowiec odwiedzający Mińsk zwraca uwagę na relikt z czasów
      radzieckich – stojący w centrum miasta okazały pomnik Włodzimierza Iljicza
      Lenina, zawsze przystrojony świeżymi czerwonymi goździkami. W stolicy Białorusi
      obok siebie można zobaczyć poststalinowskie budynki i luksusowe biurowce, ubogo
      zaopatrzone sklepy spożywcze i ekskluzywne centra handlowe, pomniki odwołujące
      się do symboliki komunistycznej i jaskrawe billboardy. Obok barów mlecznych
      zaczęły pojawiać się restauracje Mc Donald's a nawet sushi-bary. W stronę
      Europy czy Rosji? Białoruś nie może się zdecydować.

Pod przykrywką społeczeństwa ściśle przestrzegającego prawa - gdzie ludzie boją
      się nawet przejść przez ulicę na czerwonym świetle - kryje się głęboko
      skorumpowany system i ograniczenia swobód osobistych. Białoruś jest jedynym
      państwem dawnego ZSRR z tajną policją wciąż noszącą nazwę KGB. - Każdy działacz
      opozycyjny spotyka się z represjami ze strony władz- informuje Anatolij
      Lebedko, jeden z przeciwników reżimu Łukaszenki, przewodniczący Zjednoczonej
      Partii Obywatelskiej. Na ścianie za nim wiszą fotografie sześciu dysydentów,
      którzy zostali aresztowani, bądź tajemniczo zniknęli w przededniu reelekcji
      Łukaszenki cztery lata temu. Jeśli uda nam się przełamać blokadę informacyjną,
      możemy wygrać - mówi Lebedko.

Wydaje się jednak, że może to nie wystarczyć, gdy w przyszłym roku Łukaszenka
      po raz trzeci będzie ubiegał się o prezydenturę. Opozycja jest słaba i
      podzielona. W ostatnich tygodniach na Litwie spotkali się białoruscy dysydenci
      i amerykańscy eksperci, którzy mieli pomóc Białorusinom zorganizować
      przeciwwagę dla aparatu Łukaszenki. Amerykanie jako motyw przewodni spotkania
      wybrali przebój Elvisa Presleya, "A Little Less Conversation", w którym
      piosenkarz śpiewa: Trochę mniej rozmów, trochę więcej akcji.

Komentatorzy spodziewają się, że w przyszłorocznych wyborach prezydenckich
      Łukaszenka wygra przytłaczającą większością głosów. Wielu Białorusinów woli
      gospodarcze status quo od burzliwej transformacji, jakiej doświadczyły inne
      państwa z dawnego bloku komunistycznego. Produkty spożywcze są tutaj tanie,
      oficjalne bezrobocie - niskie, państwo wypłaca relatywnie wysokie renty,
      emerytury i zasiłki. - Łukaszenka zapewnił nam dobre życie - mówi 61-letnia
      Maria Blazewicz, mieszkanka zabitej deskami wsi, znajdującej się godzinę drogi
      od Mińska. Zapytana, czy tęskni za czasami ZSRR, odpowiada z uśmiechem: -
      Przecież ja ciągle mieszkam w Związku Radzieckim.

Kontrola totalna

O ile na Białorusi nie mamy do czynienia z takim poziomem paranoi jak w dawnym
      ZSRR, o tyle wszechobecne poczucie strachu ciągle jest tu obecne. Wzmaga je
      ogromna biurokratyczna maszyna. - Zawsze znajdzie się jakiś przepis, który
      złamałeś i powód, dla którego można cię ukarać. W ten sposób możesz stracić
      pieniądze, pracę, wolność, a nawet życie - mówi adwokat Witalij Braginets.

Co najmniej 80% białoruskiej gospodarki jest planowane centralnie. Wąski sektor
      prywatnej przedsiębiorczości obłożony jest licznymi regulacjami prawnymi i
      wysoko opodatkowany. Co więcej - prawa i przepisy zmieniają się niemal
      codziennie. Braginets mówi: - Żartujemy, że białoruskie szpitale psychiatryczne
      mają specjalne oddziały dla księgowych i adwokatów.

Analitycy uważają, że krach centralnie sterowanej gospodarki nie nastąpił ze
      względu na jej symbiozę ze szarą strefą. Wielkie firmy rzadko deklarują w
      urzędach skarbowych więcej niż 30% rzeczywistego dochodu, ale w zamian
      inwestują w podupadłe rolnictwo. Zachodnie koncerny mogą inwestować na
      Białorusi pod warunkiem, że będą "dobrowolnie" ofiarowały fundusze na projekty
      publiczne. - Korupcja to kolejne narzędzie wykorzystywane przez Łukaszenkę do
      budowania reżimu - mówi wysoki rangą europejski dyplomata.

By opisać obecną sytuację polityczną na Białorusi, Waszyngton używa silnie
      wartościujących określeń - dyktatura, tyrania, reżim - lecz za tymi słowami
      zbyt rzadko idą konkretne kroki ze strony administracji Busha. W zeszłym roku
      na program budowania demokracji na Białorusi USA przeznaczyły tylko 7 milionów
      dolarów. Fundusze pomocowe trafiły do instytucji działających na rzecz swobód
      obywatelskich (NDIIA, IRI). Wspomniane organizacje zostały uznane na Białorusi
      za nielegalne, w związku z czym starają się teraz działać z terytoriów krajów
      ościennych.

Większość sąsiednich państw życzyłaby sobie, aby zmiany na Białorusi nastąpiły
      jak najszybciej. Kraje nadbałtyckie i Polska - członkowie Unii Europejskiej -
      potrzebują Białorusi jako rynku zbytu dla swoich produktów i źródła taniej siły
      roboczej. Jest w naszym narodowym interesie, aby Białoruś była państwem
      demokratycznym - mówi ambasador Litwy w Waszyngtonie Vygaudas Usackas.

Jeden sąsiad Białorusi jest zadowolony z obecnej sytuacji - Rosja. Prezydent
      Putin traktuje Białoruś jako bufor między Rosją i NATO. Ostatnie wydarzenia w
      Gruzji, na Ukrainie i w Kirgizji odebrał jako niepowodzenia swojej polityki
      zagranicznej.

Białoruś znajduje się w takiej sytuacji geopolitycznej, że wcześniej czy
      później będzie musiała zdecydować, czy bliżej jej do Wschodu czy do Zachodu.
      Ostatnie badania przeprowadzone przez niezależny ośrodek badania opinii
      publicznej dowiodły, że większość społeczeństwa chciałaby zacieśnienia
      stosunków z Rosją, a nie z Unią Europejską.

Ilana Ozernoj
      • cipcipcip Re: Średzko-białoruski wątek 12.05.05, 12:42
        hmmm, jeśli tak to trudno - nie bedziemy pomagać na siłę. To rosyjski zwyczaj.
        • cipcipcip Re: Średzko-białoruski wątek 12.05.05, 12:59
          Żal tylko szarych obywateli...
          • marcinszymczak1 Re: Średzko-białoruski wątek 12.05.05, 13:20
            To nie będzie libacji z braćmi z zagranicy?? :((((
            Hlip....

A świat zaleje fala blondynek
            • kormoran7 Re: Średzko-białoruski wątek 12.05.05, 22:12
              info.onet.pl/1096505,12,item.html
              • marcinszymczak1 Re: Średzko-białoruski wątek 16.05.05, 10:25
                Nadal jednak miło było by spotkać się i wybić zimnego pilsa z naszymi braćmi....

A świat zaleje fala blondynek....
              • rogeer Re: Średzko-białoruski wątek 19.05.05, 15:18
                Co ty Wacławie na to oziembienie oficjalnych stosunków polsko-białoruskich?
                Dzisiaj oglądałem wiadomości i dość nieciekawe rzeczy się dzieją. Nasz rząd chce
                jakiś sankcje wprowadzić wobec urzędników Łukaszenki i "skarżyć" na forum
                europejskim by coś z Białorusią zrobić. Wiem, że Łukaszenke trzeba tępić ale nie
                wiem czy to nie dotknie takich zwykłych obywateli naszych narodów. Jak tak dalej
                pójdzie to możesz mieć problemy z wyjazdem do lubej.
                • kormoran7 Re: Średzko-białoruski wątek 19.05.05, 20:26
                  Dobrze sie dzieje ze nareszcie politycy staneli na wysokosci zadania i w jakis
                  sposob reaguja na poczynania Łukaszenki. Wet za wet.Pomysl co by to bylo gdyby
                  nasi poslowie tylko stali i patrzyli jak Lukaszenko wydala z kraju
                  Wiceambasadora Polski, zamyka legalnie wybrany zwiazek Polakow. A tak to
                  przynajmniej widac ze nie damy soba targac jak szmata. Ucieszelbym sie gdyby
                  ktorys z naszych politykow a najlepiej Aleksander K powiedzial publicznie w TV
                  tak jak Lukaszenko to zrobil ze Bialorus to zlo a zlo trzba tepic. tak zeby
                  swiat teraz dowiedzial sie ze Polsce tez sie nie podoba taka polityka
                  Bialorusi. niestety tak sie nie stanie bo Aleksander tylko maslane oczy potrafi
                  robic i chyba on jeszce glosu nie zabral w tej sprawie.
                  • rogeer Re: Średzko-białoruski wątek 19.05.05, 22:40
                    oj kormoranie radykał z ciebie chyba. Z Twojej wypowiedzi to wynika, że
                    powinniśmy zaatakować Białoruś bo jest zła patrz."...Białoruś to zło a zło trzba
                    tępić." i mylisz się także, że nasz nie zabrał w tej sprawie głosu. Dzisiaj było
                    jakies spotkanie bodajrze we Francji, trókąta Weimarskiego czy jakoś tak się ta
                    organizacja nazywa i nasz prezydent nie długo ale uswiadomił co się na Białorusi
                    dzieje. Owszem trzeba zmienić ludzi u steruw Białorusi ale takie oko za oko nic
                    nie daje! info.onet.pl/1100258,135,item.html ci pokazują a nasi
                    odpowiadają info.onet.pl/1100205,11,item.html i tak to się będzie
                    ciągnąć. Osobiście nie widzę rozwiązania tej kwestii, nie jestem także od tego
                    ale wydaje mi się że najpierw powinna zareagować cała społeczność międzynarodowa
                    a szczególnie europejska a gdy to nie pomoże radykalniejsze środki trzeba będzie
                    przedsiemwziąźć np. embarga. Tylko że w takim wypadku Łukaszenka może niewiele
                    ucierpieć ciężar tych sankcji jak to zwykle bywa poniesie naród.
                    • kormoran7 Re: Średzko-białoruski wątek 19.05.05, 22:55
                      Powiedzialem ze trzeba glosno mowic co nam sie nie podoba. Lukaszenko moze
                      krzyczec i nas obrazac a my mamy siedziec cicho pod miotla.?Moje slowa ze
                      powinnismy twardo i glosno mowic ze na Bialorusi jest zle to chyba nie
                      radykalizm tylko goracy apel do naszej wladzy. Skoro Olek cos powiedzial na ten
                      temat to zwracam honor. Nie liczylbym na Europe bo w sumie na zaden inny kraj
                      Lukaszenko nie podnosi reki tylko na nas wiec Europa nie zareaguje napewno.
                      Jest to wiec nasza wewnetrzna sprawa i powinnismy ja sami zalatwic.
    • duch3 Piekło: Giertych plus Łukaszenko 20.05.05, 23:30
      Giertych chce jechać na Białoruś

Szef sejmowej komisji łączności z Polakami za granicą Roman Giertych (LPR)
      chce wyjechać w następnym tygodniu na Białoruś. "Musimy pokazać, że Polska
      pamięta o Polakach tam mieszkających" - powiedział w piątek PAP Giertych.

Polityk LPR chce jechać na Białoruś z powodu sytuacji mieszkających tam Polaków
      po niedawnych decyzjach białoruskich władz. W ubiegłym tygodniu resort
      sprawiedliwości uznał za nieprawomocny marcowy zjazd Związku Polaków na
      Białorusi, który wybrał nowe władze. Nakazano powtórzyć zjazd.

W wyjeździe na Białoruś posłowi mają towarzyszyć eurodeputowani LPR Wojciech
      Wierzejski i Bogusław Rogalski.

Według Giertycha, marszałek Sejmu nie wyraził zgody na użycie przez niego
      paszportu dyplomatycznego mimo że zaznaczył we wniosku, iż koszty wyjazdu
      pokryje z własnej kieszeni. Odmowę poseł nazwał "ordynarnym atakiem
      politycznym".

Wicemarszałek Sejmu Tomasz Nałęcz upoważniony przez marszałka do wydawania
      zgody na wyjazdy w imieniu parlamentu, powiedział natomiast PAP, że wniosek
      Giertycha jest na tyle poważny, że sprawę powinno rozstrzygnąć całe prezydium
      Sejmu. Dodał, że nie chodzi o użycie paszportu dyplomatycznego, ale o decyzję,
      czy wyjazd Giertycha byłby służbowy.

Nałęcz podkreślił, że zwykle takie decyzje są rutynowe, ale w tym przypadku
      miał zastrzeżenia. Podkreślił, że podczas piątkowego wspólnego posiedzenia
      komisji spraw zagranicznych i łączności z Polakami za granicą pojawiła się
      propozycja wyjazdu do Mińska wspólnej podkomisji.

Poza tym - dodał - jeden z członków komisji łączności Mariusz Kamiński
      (PiS) "zgłosił zastrzeżenie, że komisja nie zajmowała się kwestią wyjazdu posła
      Giertycha na Białoruś i jest zdziwiony w czyim imieniu Giertych tam jedzie".

"W tej sytuacji uznałem, że rzecz jest zbyt poważna bym działał w ramach
      rutynowego upoważnienia marszałka" - dodał. Ocenił, że prezydium Sejmu mogłoby
      się zebrać w tej sprawie na początku przyszłego tygodnia.

Giertych nie chce jednak czekać. Zapowiedział, że w sobotę złoży wniosek o wizę
      w ambasadzie białoruskiej. Ma nadzieję, że uda mu się wyjechać w poniedziałek.

info.onet.pl/1101195,11,item.html
    • duch3 Popiram PiS 22.05.05, 00:17
      w tej sprawie.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2722349.html
      • waclaw_kzn Koncert Liceja w Poznaniu. 29.05.05, 13:45
        rudy i Duch dobrze pamiętają ten koncert - odbył się jakiś czas temu w CK
        Zamku, a występowali uczniowie Liceja im. Kolasa z Mińska na rzecz swego
        ukochanego Liceja.
        Odkryłem zbiór zdjęc z tejże wyprawy do polski, zamieszczony na blogu jednego z
        uczestników. Polecam, szczególnie tym, ktorzy na koncercie byli i wiedzą dzięki
        temu, o czym mowa.
        www.livejournal.com/users/koziel/64689.html#cutid1
    • waclaw_kzn Rzeczywistość pewnej "demokracji" 29.05.05, 13:50
      Ze zdjęć mniej przyjemnych lecz do bólu prawdziwych polecam te - link przesłany
      mi na dniach przez Moją Ukochaną, choc nie aż tak świeży. Dziwnie sie ogląda,
      gdy niedawno spokojnie się spacerowało tymi ulicami :-(
      www.charter97.org/bel/news/2005/03/25/photo
      • duch3 Re: Rzeczywistość pewnej "demokracji" 29.05.05, 21:05
        Przepraszam ale anulowałem konkurs! Pamiętaj ze jestesmy w konspiracji.... ;)
      • duch3 Re: Rzeczywistość pewnej "demokracji" 29.05.05, 21:06
        Jeszcze Łukaszenko by rozpoznał i wtedy nici z naszej akcji w Mińsku... hehe...
        • waclaw_kzn Re: Rzeczywistość pewnej "demokracji" 29.05.05, 21:44
          Jak mogłeś anulowac mój Konkurs???!!!
          Konkurs i tak nie jest ważny - ludzieŁukaszenki rozpoznali Cię na tych
          zdjęciach jeszcze zanim one w ogóle powstały, taki tam maja wywiad!, więc
          konkurs już niewiele tu zmieni :]
          • marcinszymczak1 Re: Rzeczywistość pewnej "demokracji" 13.06.05, 11:31
            www.independent.pl/koncerty/festiwale/basowiszcza/
            a może taki koncercik? :):)
            • waclaw_kzn Re: Rzeczywistość pewnej "demokracji" 13.06.05, 14:01
              Басовішча? Ależ owsem - fantastyczny festiwal. Byłem tam w 2004. Wspaniała
              atmosfera, cudowni ludzie z Białorusi, Polski, Rosji nawet. Bardzo spokojnie i
              pokojowo, dobra organizacja, niezłe lokalne piwo za 3 zł (0,4litra) [browar
              Łomża], żarcie niezłe. Całośc odbywa się w lesie, wokół amfiteatru, zrobionego
              an polanie, więc upał nie doskwiera i jest się gdzie bawić "w chowanego" :].
              Muzyka bardzo dobra, od łagodnego rocka, po gotyk. Naprawde warto się wybrać.
              Jedyne mnusy to:
              - daleko, cholerka - najpierw trzeba walić do białegostoku, a potem do Gródka
              PKSem dojechać;
              - jeśli chcecie korzystać z luksusów, jak woda bieżąca i ochrona, to trzeba się
              wbić w pole namiotowe, co kosztowało 10zł.
              Polecam z całego serca.

Taaaaaaaaaaaaaka impreza ;-)
              • waclaw_kzn Re: Rzeczywistość pewnej "demokracji" 13.06.05, 14:10
                To rzucę jeszcze jakimś linkiem:
                www.bisi.com.pl/bas/bas.html
                www.basowiszcza.org/
                niva.iig.pl/fmmb/fmmb.htm - to dla tych, którym język białoruski nie
                obcy, a jeśli obcy, to zdjęcia zawsze warto polecić :]
                www.studenty.org/forum-viewtopic-p-5483.html - i dyskusja na białoruskim
                studenckim forum o tegorocznej Basowiszczy.
                www.rydel.net/belarusian_woodstock.php - jesli ktoś woli międzynarodowy
                angielski, to proszę bardzo :]
                • waclaw_kzn Zapraszamy na Basowiszczę!!! 22.06.05, 00:25
                  jeszcze jeden link na zachętę:
                  www.bialorus.pl/index.php?Rozdzial=Wiadomosci&&wiecej=9074
                  • waclaw_kzn Władca żelaznego pierścienia 26.06.05, 18:36
                    paravoz.com.ru/foto/politika/8.jpg
                    Mały konkurs: Co to za polityk i dlaczego go nie lubimy?
                    • kormoran7 Re: Władca żelaznego pierścienia 27.06.05, 12:23
                      Fenonenalne zdjecie:)Boki zrywac mozna.Proponuje aby fotka ta byla pokazywana
                      podczas kampani"Pij mleko bedziesz wielki"Oczywiscie zmieniajc haslo na "Nie
                      chcesz zebow miec jak Gollum pij smietane co niedziele"
                      • kormoran7 Znowu się czepiają 27.07.05, 10:39
                        wiadomosci.onet.pl/1136696,12,item.html
                        Jestem ciekaw jak to wszystko się skończy.
                        • kormoran7 Re: Znowu się czepiają 27.07.05, 14:40
                          wiadomosci.onet.pl/1137257,12,item.html
                          Teraz powinien chyba ktos z rzadu zareagowac. Przeciez to jawna kpina z Polakow.
                          • kormoran7 Re: Znowu się czepiają 29.07.05, 19:24
                            Wiecie co mnie najbardziej wkurza. Pluja nam w twarz a od poczatku tej afery
                            glosu nie zabral nasz Prezydent. Pytam gdzie prezydent?gdzie premier?. A
                            Marszalek sobie w tv pierdoly o gornikach opowiadal. Kolejny dowod na to ze nie
                            mozna glosowac w wyborach na postkomunistow. Hańba!!!
                            • natala77 Re: Znowu się czepiają 30.07.05, 14:47
                              olkowi sie juz nie chce;D
                              a tu nawet unia potepia białoruś
                              fakty.interia.pl/kraj/news?inf=651394&blockName=FKR
                              • kormoran7 Brak słów 02.08.05, 00:21
                                wiadomosci.onet.pl/1141564,12,item.html
                                Weźmy paru górników i rozwalmy tych debili. Gołymi rekami jestem gotow sie bic.
                                Nie bedzie Łukaszenko plul nam w twarz
    • emi53 Re: Brak słów 02.08.05, 13:54
      emi53 napisał:

> Polecam obejrzec dzis o 21.00 w programie TV 2 film "Zwyczajny
      > prezydent",dotyczacy Bialorusi i jej prezydenta.Warto poznac wiekszy kawalek
      > historii i na tej dopiero podstawie proponowac rozwiazania.Silowe,uwazam za
      > niesluszne.Przyklad górników wykorzystanych w Rumunii daje duzo do
      > myslenia.Wszakze,ten,który ich wysylal przeciwko demonstrantom,zginal w
      okrutny
      >
      > sposób/N.Ceausescu -bedac 16 lat prezydentem./
      • kormoran7 Re: Brak słów 03.08.05, 12:39
        Predzej czy pozniej i tak na Bialorusi poleje sie krew. Nie ma szans na taka
        lagodna rewolucje jak na Ukrainie. Tyle ze jeszce troche bedzie trzeba na to
        poczekac. Uwazam ze pierwszym krokiem do upadku rezimu bedzie wybudowanie tam
        przez UE stacji radiowej. mam nadzieje ze stanie sie to juz niedlugo. Dopuki
        Lukaszenko ma media za soba nic nie jestesmy w stanie zrobic
        • natala77 Re: Brak słów 03.08.05, 16:33
          kormoran7 napisał:

> Predzej czy pozniej i tak na Bialorusi poleje sie krew

Nie chce mi się w to wierzyć.
          Wątpię w to, żeby mogło dojść do przelania krwi...
          Mimo wszystko wierzę w dyplomację w cywilizowanych krajach w dzisiejszych czasach.
          • kormoran7 Re: Brak słów 03.08.05, 17:00
            Po 1 Bialorus to nie jest kraj cywilizowany a po 2 tez chcialbym wierzyc ze
            Lukaszenko odda pokojowo wladze. Niestety w ta bajke nie wierze.
            • natala77 Re: Brak słów 03.08.05, 17:58
              Czas pokaże,
              ale oby pokazał jak najszybciej,
              bo już mam dosyć tych wszystkich afer politycznych...:/
              będzie kiedyś peace?...
              • waclaw_kzn Re: Brak słów 23.08.05, 23:44
                Pan Ł. bezkrwawo się raczej nie podda.

Hehe, oto głos zza grobu, a raczej zza żelaznej kurtyny po powrocie :-]

A co do konfliktu Mińsk-Warszawa. Za wschodnią granicą nikt o całej sprawie
                praktycznie nic nie wie. I wcale mnie to nie dziwi. Pan Ł. wyzyskuje jakis
                marginalny konflikt, przesadnie rozbuchany w naszych mediach, a tam cicho...
                ciho... dopiero po kilku tygodniach w oficjalnych mediach pojawiła się
                informacja, że polskie władze nie wiadomo dlaczego wydaliły z ambasady
                białoruskiego dyplomatę. I nikt nie pamiętał, żeby dodać, że był to odwet za
                wydalanie polskich dyplomatów. No i co? I to Polska jest prowokatorem. Reżim i
                propaganda mają kogo obarczać za wszystkie winy, bo wiadomo, że Polacy wszystko
                robią pod dyktando Ameryki. Tylko czekać, aż zaczniemy im zrzucać stonkę
                ziemniaczaną na pola ;-)

I poza tą wzmianką przez ostatnie dwa tygodnie, które spędziłem w Mińsku ani
                razu nie usłyszałem o polskiej sprawie. Sprawy nie ma...

...Ach, tylko znajomy służący w białoruskich służbach celnych (odrabia wojsko)
                wspominał, że dostali nieoficjalną informację "z góry", żeby uważać na
                prowokację z polskiej strony. Kilka dni atmosfera ponoć była, jakby zaraz miała
                wybuchnąć wojna, ale chyba się w miarę uspokoiło.

Co będzie dalej? Pożyjemy - zobaczymy...
                • waclaw_kzn 18 29.08.05, 12:13
                  Oficjalnie i radośnie ogłaszam całemu światu (a Środzie w szczególnośći), że
                  nasz białoruski kontakt, czyli Moja Ukochana i Jedyna stała się pełnoletnia.
                  Świętujmy i cieszmy się, daję na to oficjalne przyzwolenie, pamiętajcie tylko,
                  by dziś jeden toast jej poświęcić...
                  • kormoran7 Re: 18 29.08.05, 12:50
                    Była noc. Księżyc i cisza. On i Ona. On powiedział: Tak? Ona powiedziała: Nie.
                    Minęły lata. I znów noc, księżyc i cisza. On i Ona. Ona powiedziała: Tak? On
                    powiedział: Tak. Ale lata już były nie te. Wypijmy za to,zebys Ty Waclawie i
                    twoja Panna w pore i nie za pozno powiedzieli razem Tak. Wszystkiego
                    najlepszego.
    • mig_22 Społeczna telewizja 08.09.05, 13:00
      kilka animacji o panu Ł.
      mult.3dway.org/index_pl.php
      • waclaw_kzn Białoruska muzyka 08.09.05, 20:03
        Tym, którzy są zainteresowani tak zespołem N.R.M., jak i inną współczesną
        białoruską muzyką (rockową) polecam stronę www.zona.by.prv.pl/ - polecam
        ją z tego względu, że jest to POLSKA strona poświęcona białoruskiej muzyce, więc
        wszyscy zrozumieją, o co chodzi ;-)
        • waclaw_kzn Jod 17.09.05, 19:09
          Dziś informacja nieco na wesoło.
          Pamietacie jeszcze akcje sprzed kilku lat, gdy zachęcano nas do kupowania soli
          tylko jodowanej i powoli astąpiono nią zwykłą sól? Otóż na Białorusi cały czas w
          telewizji pojawiają się reklamy, które mają zachęcić młodzież do wybierania soli
          jodowanej, a rodziców do podawania im tejże. Akcja to mądra i mająca dobre
          efekty dla zdrowia, szczególnie ważna w kraju, który dość mocno wystawiony był
          na promieniowanie czarnobylskie (na szczęście nie tak groźne, jak się ostatnio
          okazało). Ale władze Białorusi poszły dalej. Zastanowiły się, co oprócz soli
          można jodować i wpadły na taki oto pomysł:

2005-09-15 11:41:13
          Mińsk: Jodowana wódka na Białorusi
          IAR, 2005-09-15
          Na Białorusi postanowiono zadbać o zdrowie obywateli. W przyszłym miesiącu ruszy
          produkcja jodowanej wódki.
          Jak informuje agencja Interfax 40-procentowy trunek wyprodukuje gorzelnia w
          Grodnie. Alkohol ma być wizytówką tego miasta. Na kontretykiecie znajdzie się
          krótka historia Grodna. Pierwsza partia nie trafi jednak na białoruski rynek,
          zostanie wyeksportowana na Litwę.
          Jod - jak wiadomo - jest jednym z podstawowych pierwiastków niezbędnych do
          prawidłowego funkcjonowania organizmu. Alkohol jednak - raczej zdrowiu nie służy.
          [ www.bialorus.pl/index.php?Rozdzial=Wiadomosci&&wiecej=9644 ]

Ciekawe, czy i ta akcja skierowana jest do młodzieży, jak w przypadku soli ;-)
          • waclaw_kzn Muzaka a "naciski z góry" 02.10.05, 00:31
            "28 і 29 września miały odbyć się koncerty zespołu NRM. Bilety na
            występy w internetowym klubie Sojuzonline rozeszły się ponoć jak ciepłe
            bułeczki. N.R.M. postanowił zagrać również 30 września, aby każdy fan mógł
            wziąć udział w imprezie . Niestety fani NRM przed wejściem do klubu zastali
            ogłoszenie, na którym przeczytali, że koncert się nie odbędzie z przyczyn
            technicznych. Zawiódł system przeciwpożarowy. Kolejnego terminu koncertu nie podano.
            Ciekawostką niech będzie fakt, że klub i kawiarnia w którym miał odbyć się
            koncert pracował bez większych zakłóceń. Fani postanowili więc zajść do klubu na
            piwko. Jak się później okazało czekali na nich muzycy oraz Viktar Dziatlikovicz,
            autor książki "Ich Mroja, Ich NRM". Spotkanie trwało ponad godzinę.
            Na pytania: Kiedy zostanie usprawniony system? i Dlaczego nie zrobiono
            tego przed koncertem? jeden z administratorów klubu przyznał się, że były
            naciski "z góry", aby koncert się nie odbył. Ponoć do kierownika klubu
            Sojuzonline przychodzili jacyś ludzie . Po wizycie postanowiono że NRM jednak
            nie zagra."

Informacja zaczerpnięta z www.zona.by.prv.pl/
    • rogeer Świetne pomysły naszego kochanego sąsiada 13.10.05, 20:17
      Aż nie chce się wierzyć w to co jest napisane w tym artykule :
      wiadomosci.onet.pl/1254057,2678,kioskart.html
      Jak panu dyktatorowi się tak podoba region Gomel to niech sam tam zamieszka.
      • waclaw_kzn Dzień Solidarnośći z Więźniami Politycznymi... 15.10.05, 00:34
        Włąśnie dostałem informację od mojej ukochanej, że w niedizelę organizowana jest
        akcja, by okazać poparcie więźniom politycznym na Białorusi. O godzinie 19.00
        odbędzie się w kraju kilka dość spontanicznych wyjść na ulice i akcji (nie
        wiadomo, jak będą wyglądać - stąd ich spontaniczność), zaś każdy z nas może się
        przyłączyć w bardzo prosty sposób: należy o godz. 19.00 wyłączyć na 15 minut w
        pokoju światło i zapalić w oknie świeczkę. Może to gest niewielki, ale będzie
        symbolicznym symbolem poparcia.
        • waclaw_kzn Re: Dzień Solidarnośći z Więźniami Politycznymi.. 15.10.05, 12:59
          A teraz ciekawostka, by wczuc się w sytuację. Typowym wyrokiem politycznym,
          mającym dać delikwentowi do zrozumienia, że niebawem władze dobiorą mu się do
          skóry jest 10-15 dni za... np. deptanie trawnika. Czasem trafiają się większe
          wyroki, ok. pół roku, czy roku, chyba, że ktoś jest naprawdę
          politycznymrecydywistą. Wszystkie wyroki poniżej prawdziwej recydywy
          ideologicznej odsiadują w Mińsku niewygodne osoby tu:
          www.minskoldnew.com/Prison/Prison.htm
          Więzienie to znajduje się w centrum Mińska i często je mijam, choć cieżko
          dojrzeć coś poza wieżyczkami z powodu wysokiego muru zwieńczonego drutem
          kolczastym. Co ciekawe, więzienie to jest jedynym ocalałym przez drugą wojnę
          światową pałacem!... lecz już za czasów ZSRR ktos mądry wpadł na pomysł, że
          zamiast go odremontować i udostępnić szerokim masom, należy go zasłonić murem i
          przerobić na więzienie. Stanowi sprzed lat i obecnemu można się przyjrzeć na
          powyższej stronie.
          • waclaw_kzn Re: Dzień Solidarnośći z Więźniami Politycznymi.. 16.10.05, 12:54
            Przypominam o dzisiejszej akcji poparcia dla więźniów politycznych na Białorusi.
            Być może jest tylko symboliczna, ale i to jest cenne.
            • waclaw_kzn Re: Dzień Solidarnośći z Więźniami Politycznymi.. 16.10.05, 19:03
              [']
              • natala77 Re: Dzień Solidarnośći z Więźniami Politycznymi.. 16.10.05, 20:41
                więźniowie polityczni.. i znowu moje pytanie: gdzie ten dzisiejszy rzekomo cywilizowany świat? nie chce się wierzyć czasami, że w dzisiejszych czasach coś takiego może mieć miejsce.. :(
                przy tym czuję, że na każdym kroku, codzień, z kazdej strony dochodzą nas informacje potwierdzające przysłowie, aktualne chyba tak tysiące, setki, dziesiątki lat jaki i dziś - człowiek człowiekowi wilkiem...
                • waclaw_kzn Re: Dzień Solidarnośći z Więźniami Politycznymi.. 25.10.05, 22:33
                  "Wertując księgę gości ( haściouniu ) zespołu NRM często napotykamy wpisy z
                  Polski z prośbą o polskojęzyczną wersję serwisu. Zespół już od jakiegoś czasu
                  poszukuje aktywnych ludzi którzy zajęli by się tłumaczeniem treści strony i
                  wprowadzaniem ich na serwer.
                  Tymczasem polscy fani postanowali nie dublować zawartości oficjalnego i
                  stworzyli własny. Możecie go znaleźć pod adresem nrmpl.host.sk/main.php .
                  Jak się doczytałem, programistą i szefem projeku jest neochan - t5en sam który
                  wziął się za stworzenie zamarłej ostatnio strony o festiwalu BASowiszcza. Miejmy
                  nadzieję, że strona polskich fanów o zespole NRM, będzie charakteryzowała się
                  dużą ilością materiałów, wywiadów, fotografii i newsów dotyczących NRM-u.
                  Pamiętajmy jednak że jak mói przysłowie "Nadzieja matką głupich" - oby się nie
                  sprawdziło !!!"

[Informacja z www.zona.by.prv.pl/ ]
                  • waclaw_kzn Muzyka 25.10.05, 23:46
                    Dla tych, którzy chcialiby się przyłączyć do nas i udać latem na basowiszczę,
                    krótki filmik ze strony www.sokolka.com :
                    www.sokolka.com/Basowiszcza.wmv
                    • waclaw_kzn Re: Muzyka 28.10.05, 16:11
                      live.zapiecek.art.pl/live.php - dziś, około godziny 20.00 można posłuchac
                      dwóch białoruskich zespołów folkowych. Niestety ich przedwczorajsze i wczorajsze
                      koncery w Poznaniu musiałem sobie odpuścić, ale w przyrodzie ponoć nic nie ginie.

A jutro w tym samym radiu koncert Orkiestry Na Zdrowie. Aż się dziwię, że Mig
                      nie podał o tym informacji - jako największy fan i twórca oficjalnej strony
                      Orkiestry powinien... ale jako człowiek zabiegany, roztargniony i zawsze poza
                      domem, mógł o tym nie pomyśleć lub nie mieć na to czasu.
                      • mig_22 Re: Muzyka 28.10.05, 22:08
                        musze zrobic male sprostowanko jutro w "Zapiecku" nie bedzie koncertu calej
                        Orkiestry Na Zdrowie tylko bedzie koncert samego Jacka Kleyffa, a informacji nie
                        dawalem tu na forum bo wszystko jest na stronie ONZ (www.kleyff.pl)
                        • waclaw_kzn Kwas chlebowy 09.11.05, 15:23
                          Byłem bardzo, bardzo źle nastawiony do nowego marketu (leader Price), ale dziś
                          zaskoczył mnie niebywale! Otóż wchodzę do niego, by kupić jakies tanie chipsy,
                          czy coś, a tu patrzę na półkę i widzę... KWAS CHLEBOWY! Pomyślałem, żę to pewnie
                          jakiś okropny, polski kwas chlebowy, przesycony karmelem, paskudztwo jakieś, ale
                          o dziwo ten marketowy, bardzo tani (1,59 za 1,5 l) kwas okazał się lepszy niż
                          "porządny", drogi kwas, który kiedyś piłem, a w składzie nie było karmelu (za to
                          bardzo dużo E-?). Oczywiście, daleko mu do oryginalnego białoruskiego, który
                          uwielbiam, ale i tak biorąc pod uwagę cenę (niemarketowe kwasy kosztują ok. 3 zł
                          za litr) - jest to dla mnie przebój tego roku i produkt, który nagminnie będę w
                          Leader price kupował!
                          Zachęcam do spróbowania - choć to nie do końca to, zawsze namiastka wspaniałego
                          wschodniego smaku!
                          • emi53 Re: Kwas chlebowy 09.11.05, 17:03
                            Nie wiem na jaki/ dobry kwas chlebowy/ Wacławie trafiłeś.Ale mogę dla
                            porównania podać Tobie dane kwasu,który ja popijam już od dobrych kilku
                            lat.Trafia,tu do mnie,pod Warszawę kwas chlebowy z firmy"Raudona
                            Meśka"UAB'Naturalios Sultys',z miasta Kairiai na Litwie.Dystrybutorem na Polskę
                            jest firma"Factory" z Zabludowa na Białostoczczźnie.
                            Cenę ma podobną do Twojego z Leader Price'a,a w smaku jest na tyle dobry,iż
                            lepszych w Polsce nie piłem.Poza jednym wyjątkiem -ale to było w 1973 r. w
                            Kijowie,gdzie miałem przesiadkę w drodze do Picundy nad Morzem Czarnym.
                            • waclaw_kzn Re: Kwas chlebowy 09.11.05, 21:18
                              Niestety - do nas dociera najwyżej produkowany gdiześ w Polsce kwas z dodatkiem
                              zabójczej ilości karmelu i barwników - no bo niby jak uzyskać ciemny kolor, gdy
                              chleb u nas biały, a nie czarny?
                              A najlepszy kwas piłem w Mińsku, rozlewany w jednej z nielicznych budek,
                              ocalałych z dawnych lat - z dystrybutora, który był złożony ze zwyczajnych rur i
                              czerwonego zaworka, przypominającego mi krany na mojej działce. Gdy to
                              widziałem, strach było brać szklankę do ust, ale jeden łyk wystarczył, by
                              zapomnieć o szoku, jakiego doznały moje wysubtelnione przez zgniły zachód
                              higieniczne gusta ;] Barwa między czernią a czerwienią, żadnego sztucznie
                              wtłaczanego dwutlenku wegla, tylko odrobina delikatnego, powstałego podczas
                              procesu produkcji i rzeczywiście wyczuwalny smak chleba, który codziennie
                              jadłem! Pycha!
                              Zazdroszczę Ci tego kwasu sprowadzanego z Litwy. Bardzo zazdroszczę. Mnie
                              zostaje tylko marketowy substytut :(
                              • emi53 Re: Kwas chlebowy 10.11.05, 22:01
                                Z podobnego dystrybutora ,co Ty piłem kwas chlebowy właśnie w Kijowie ,na
                                Kriesziatiku,stojącego w cieniu drzew przyulicznych.
                                • waclaw_kzn Re: Kwas chlebowy 11.11.05, 16:02
                                  Epilog do tematu kwasowego:
                                  1. Właśnie przjrzałem się etykiecie kwasu z Leader Price i odkryłem, że jest on
                                  produkowany... na Litwie! To wyjaśnia, dlaczego ma posmak czarnego chleba i jest
                                  lepszy niż polskie.
                                  2. Chyba widziałem "prawdziwy" litewski kwas, o którym mowiłeś w jednym sklepie
                                  w Poznaniu, ale spiedzyłem się na pociąg, więc tylko przez szybę zerknąłem. W
                                  przyszłym tygodniu postaram się mu bliżej przyjrzeć i jeśli to rzeczywiście ten
                                  - skosztować.
                                  • waclaw_kzn Zbiór książek dla POLAKÓW na BIAŁORUSI 12.11.05, 13:30
                                    gorbaczow5 stworzył temat o zbiorze książek dla Polaków na Białorusi. Ponieważ
                                    mamy swój średzko-białoruski watek, gdzie poruszamy wątki związane z Białorusią
                                    - przeniosłem jego apel tutaj:

gorbaczow5, 12.11.05, 09:19
                                    "Witam,oto taki mały apel:). jestem członkiem "Stowarzyszenia Młodych
                                    Demokratów" w Poznaniu, razem z tym stowarzyszeniem prowadze akcje zbierania
                                    książek POLSKICH dla naszych rodaków na Białorusi. Tak jakoś na to wpadliśmy
                                    bo niedlugo jest 150 rocznica śmierci A.Mickiewicza. Jak sadzicie gdzie by
                                    można pozbierać/.czy wy byście byli chętni oddac pare -czy chociaz jedna
                                    książke. I w jakim meiejscu mozna by to przynosić.
                                    P.S. Aha zaznaczam że książki dotrą na Białoruś dzięki jednemu z naszych
                                    posłów z Platformy Obywatelskiej, których w niedługim czasie jedzie na te
                                    tereny.
                                    POzdrowienia"
                                  • emi53 Re: Kwas chlebowy 13.11.05, 11:24
                                    Jest jeszcze,Wacławie jeden producent kwasu chlebowego.W Jasionówce
                                    k.Białegostoku.Swoje produkty poleca na stronie:www.naprzod.pop.pl
                                    • waclaw_kzn Muzyka 13.11.05, 12:18
                                      10.12.2005 koncert zespołu N.R.M. z Pidżamą Porno w Poznaniu w CK Zamek. Godziny
                                      ani ceny biletów nie znam - jeśli ktoś się czegoś dowie będę wdzięczny za
                                      informacje. [Informacja na nrm.by.com/news.php3 i
                                      www.zona.by.prv.pl/ ]
                                      • natala77 Re: Muzyka 13.11.05, 13:25
                                        taką informację wkleilam do topiku o rozrywkach w Poznaniu:

xviii urodziny pidżamy porno
                                        koncert, rock
                                        ck zamek
                                        sobota 10 grudnia 2005,

-> w połączeniu z Twoją oznacza to, że na NRM zagra jako support dla solenizantów!! A to będzie ogromna impreza, jak co roku!
                                        chyba jeszcze nie ma szczegolow - ceny biletow i godziny rozpoczecia. Jak sie dowiem to dam znać:)
                                    • waclaw_kzn Re: Kwas chlebowy - poprawka 27.11.05, 13:51
                                      Moje kochanie przywiozło mi białoruski kwas chlebowy produkowany w browarze
                                      "Krynica" [Крыніца]. Czyż mogła mnie tak zawieść pamięć? Jednak leaderprice'owy
                                      kwas ma niewiele wspólnego z prawdziwym, pysznym kwasem!
                                      Zastanawiam się w takim razie, jak niewiele wspólnego mają te kwasy, które w
                                      porównaniu z leaderprice'owym wydawały się okropne?
                                      • waclaw_kzn Dyktatury ciąg dalszy! 30.11.05, 15:15
                                        "W sobotę niższa izba parlamentu Białorusi w trybie - jak polecił Aleksander
                                        Łukaszenko - pilnym rozpatrzyła i przyjęła zmiany w kodeksie karnym, które
                                        uradowałyby największego (to z ironią) radzieckiego prawnika XX wieku,
                                        prokuratora generalnego ZSRR Andrieja Wyszynskiego.

W białoruskim kodeksie pojawi się więc wkrótce nowy paragraf o "dyskredytacji
                                        Republiki Białoruś". Przewiduje on karanie tych, którzy "przekażą innemu państwu
                                        lub organizacji zagranicznej czy międzynarodowej fałszywe informacje o
                                        politycznej, ekonomicznej, społecznej lub międzynarodowej sytuacji Republiki
                                        Białoruś, prawnym położeniu obywateli Republiki Białoruś czy jej organów władzy".

Winnych popełnienia grzechów wyliczonych w tej litanii czeka kara więzienia od
                                        sześciu miesięcy do dwóch lat. Od sześciu miesięcy do trzech lat dostaną ci,
                                        którzy "zaszkodzą bezpieczeństwu zewnętrznemu Białorusi, jej suwerenności i
                                        całości terytorialnej". Gdyby na dodatek próbowali w mediach wzywać do
                                        "szkodzenia" Białorusi, grozi im od dwóch do pięciu lat.

Na stalinowskich procesach pokazowych Wyszynski nie mógł się obyć bez
                                        wymuszanych torturami zeznań oskarżonych, którzy dopiero po długotrwałej,
                                        solidnej obróbce na Łubiance przyznawali się do współpracy z obcymi wywiadami,
                                        szykowania zamachów na Stalina i innych niesamowitych zbrodni.

Na Białorusi wszystko będzie o wiele prostsze. Człowiek powiedział coś
                                        odbiegającego od tego, co można usłyszeć w państwowej telewizji czy wyczytać w
                                        dzienniku "Sowiecka Białoruś", albo porozmawiał z zagranicznym dziennikarzem i
                                        już podpadł pod paragraf. I bez wyrywania paznokci można mu dać co najmniej pół
                                        roku.

Białoruski reżim wprowadza zmiany do kodeksu karnego w trybie pilnym przed
                                        przyszłorocznymi wyborami prezydenckimi, które Łukaszenko obiecuje sobie wygrać
                                        - jak zwykle - "elegancko", czyli zdobywając co najmniej 70 proc. głosów. Kto w
                                        czasie kampanii wyborczej ośmieli się go krytykować albo po wyborach podważy
                                        uczciwość podliczania głosów, w myśl nowego prawa będzie "dyskredytować" lub
                                        "szkodzić"."

[ serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3037791.html ]

To już chyba koniec udawania jakichkolwiek podstaw demokracji. Skrytykujcie
                                        władzę - władza stwierdzi, że nie było czego krytykować - fałszujecie obraz
                                        państwa - pół roku do dwóch lat. BRAWO!!! Ostateczny koniec wolności słowa!
                                        • waclaw_kzn Kilka ciekawych informacji 01.12.05, 22:09
                                          www.bialorus.pl/index.php?Rozdzial=&&wiecej=10238&&from=mail I co Wy na
                                          to. A może i my zrobimy pomnik korbola - wiadomo, gdzie ;]

Duchu - nie iwedziałem, że tak aktywnie działasz na rzecz obalenia dyktatury na
                                          Białorusi: www.bialorus.pl/index.php?Rozdzial=&&wiecej=10237&&from=mail
                                          • waclaw_kzn Wielka szczęśliwa patologiczna rodzina 02.12.05, 15:59
                                            W nawiązaniu do zamieszczanego kilka dni temu artykułu:
                                            www.bialorus.pl/index.php?Rozdzial=&&wiecej=10257&&from=mail
                                            • duch3 Re: Wielka szczęśliwa patologiczna rodzina 02.12.05, 17:06
                                              Hehehe... zaangażowanie Ducha musi być!!!! :)

Niech żyje wolan Białorus!!!
                                              • waclaw_kzn Tajne więzienia CIA to pikuś 14.12.05, 22:26
                                                Jak się okazuje Litwini są od nas o wiele zdolniejsi:
                                                www.bialorus.pl/index.php?Rozdzial=&&wiecej=10324&&from=mail
                                                Na pewno nie tylko szkolą rebeliantów (za pieniądze CIA), ale mają już gotowe
                                                tajne więzienia CIA, żeby zamykać tam nie tylko Irakijczyków, ale obecna
                                                białoruską władzę! Uważajcie, gdy tylko śniegi i lody puszczą usłyszycie o
                                                litewskiej ofensywie o kryptonimie "Kopnąć w dupę Aleksandra!"
                                                • waclaw_kzn Flaga narodowa 02.01.06, 23:01
                                                  www.bialorus.pl/index.php?Rozdzial=&&wiecej=10458&&from=mail
                                                  Zawsze się wzruszam, gdy pomyślę, ile dla tamtych ludzi moga znaczyć symbole
                                                  narodowe. A dla nas? 11 XI flag w oknach jak na lekarstwo, biało-czerwone barwy
                                                  tracą jakiekolwiek znaczenie - zwulgaryzowane na niezliczonych plakatach
                                                  wyborczych, często odwołujących się do "taniego" a nie głębokiego patriotyzmu.
                                                  Ciekawe, kto z nas wzruszyłby się, gdyby nad jego głową w Nowy Rok pojawiła się
                                                  narodowa flaga - choćby tym, że to Jego flaga i że może nią w wolnym kraju,
                                                  wolno się posługiwać?
    • duch3 Re: Średzko-białoruski wątek 16.11.05, 22:57
      (...)i
      sytuacji na linii Warszawa-Mińsk (i Środa-Mińsk ;])...

Podoba mi się stwierdzenie linia "Środa-Miński"! A propos, czy ktoś był może
      dzisiaj na demonstracji w Poznaniu o godzinie 18?
      Niestety ale jak, ktory całym sercem i dusza (duchem3) wspieram demokratyczne
      przemiany u naszych wschodnich przyjaciół byłem na niej nieobecny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka