Gość: juj IP: *.icpnet.pl 15.03.05, 19:33 czy zamiast odbudowywac sredniowieczne mury w naszym miescie nie mozna by nareszcie czegos porzadnie zbudowac??? np. glogowskiej lub basenu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mur Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.05, 19:55 Nie rozumiem dlaczego pan Borwiński jest przeciw tej koncepcji - zakładając, że oczywiście nie chodzi o pieniądze. Uważam, że to dobry pomysł by je odbudować i zagospodarować tak jak marzą architekci. Wypełniło by to centrum i nadało jeszcze bardziej zabytkowego charakteru Staremu Rynkowi (choć może lepiej nie odbudowywać wszystkich murów co i tak ze względu na pobliskie kamienice i tak nie będzie możliwe, a tylko ich fragmenty no i oczywiście wszystkie ważniejsze bramy). Barbakan w W-wie też nie jest zabytkowy a turyści tam lgną! Ba, mało Barbakan - większość W-wy nie jest przecież "zabytkowa". Jeśli odbyłoby się referendum mieszkańców a nie urzędasów nad tym projektem będę głosował "ZA"!!! PS. Fajnie byłoby odbudować Cytadelę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Władzom naszego miasta brakuje wizji :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 20:58 Według mnie władze miasta nic nie robą w kierunku rozwoju turystycznego miasta. Utarło sie ze wizytówkami Poznania są: katedra, ratusz, fara ... a tak po za tym nie bardzo wiem czym Poznań może się poczwalic :( Zacząć nalezy od tego że w Poznaniu o zabytki po prostu sie nie dba. Punktem odniesienia moze byc np Wrocław Jeśli porównac otoczenie rynku we Wrocławiu z otoczeniem rynku w Poznaniu to takie porównanie wypada dla nas strasznie niekozystnie ... owszem zawsze można tłumaczyc się brakiem pieniędzy ale na Boga Poznań to jedno z najwiekszych miast w Polsce niby takie: gospodarne, "zadbane" i "czyste" ... te dwa ostatnie określenia to chyba wogóle do naszego miasta nie psują, pierwsze chyba raczej tez nie. Czego sie tak czepiam? - wizualnej atrakcyjności a konkretnie jej braku. Przykład: jadę z kierunku W-wy wjeżdzam do centrum i co widzę: Śródka - obraz nędzy i rozpaczy, szare brudne sypiace sie kamienice, brak plomb i ogólnej spójności w zabudowie tej dzielnicy, po przeciwnej stronie "piękny" kontrast - wesołe miasteczko rodem z PRL, w tle katedra (cudowny widok :] ) jedziemy dalej ... przejeżdzamy przez Wartę (betonowe koryto rzeki też nie grzeszy urodą) po lewej obraz podobny jak na Śródce czyli "Śródka bis" pod nazwą Chwaliszewo :( Na wprost "fatastyczna" zabudowa zarówno ta nowa czyli osiedle mieszkaniowe które pachnie kiczem jak i ta sypiaca się, ta z logiem "Sokołów" ... jesteśmy wytrwali więc jedziemy dalej po prawej znów "architektoniczna czeczenia" po lewej paskudne parkingi (w miejscu których mozna by wreszcie odbudowac jakieś kamienice) no i pseudopływalnia (synagoga) - która przeciez mogłabybyć atrakcją turystyczną ... nie wiem czy warto ciągnąć tą wyliczanke dalej bo możemy popaść w megakompleksy :( co nalezy zrobić aby Poznań stał się bardziej atrakcyjny: - kompleklowa restauracja Śródki i odbudowa mostu - restaracja Chwaliszewa, odkopanie "starego koryta" Warty i odbudowa mostu - zagospodarowanie w ciekawy sposób starej gazowni i starej rzeżni - wyburzenie Arsenału - odbudowa zamku Królewskiego - zagospodarowanie terenu wokół średniowiecznych murów - wyburzenie szkaradnych "wieżowców" Alfy na św. Marcinie - opracowanie planu zagospodarowania "wolnych torów" itd. jeśli coś Wam jeszcze przyjdzie do głowy dopiszcie Chodzi o to żeby wreszcie zaczęto działac w kierunku porawienia ogólnego wyglądu miasta pod względem turystycznym. Chciałbym sie mylić ale wygląda na to ze władze miasta nie widzą względnie problemu i poza nie raz ogłaszynmi pomysłami i ideami w kierunku ich realizacji nie robią NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rOBo Re: Władzom naszego miasta brakuje wizji :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 14:43 w zasadzie zgadzam się z tym co piszesz, pytanie dlaczego władze miasta tak mało (NIC) nie robia w kierunku rozwiązania tych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mick M. Re: Władzom naszego miasta brakuje wizji :( IP: *.icpnet.pl 16.03.05, 16:59 Ja do tej wyliczanki dodałbym: - wywalenie ochydnych wieżowców przy ul. Piekary; - rozwalenie wieżowca urzędu wojewódzkiego - wywalenie pasażu na rogu Marcina i Marcinkowskiego; (oczywiście z budową czegoś ciekawszego w tym miejscu i pasującego do otaczającej architektury) - doprowadzenie Św. Marcina do wyglądu reprezentacyjnego, jaką dla wielu przyjezdnych może pełnić. Co do odkopania koryta rzeki zgadzam się i popieram obiema rękami. Jak brakuje pieniędzy na całą długość niech na początek odkopią tylko fragment - ten najbardziej widoczny, np. Estkowskiego - Chwaliszewo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linux Re: Władzom naszego miasta brakuje wizji :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 17:50 Również popieram idee odkopania starego koryta i odbudowy lub budowy całkiem nowego mostu chwaliszewskiego. całą rewitalizacje miasta (centrum) nalezałoby zacząc od rynku (elewacje kamienic, wyrónanie bruku , zburzenie arsenału = odbudowa przedwojenna, może jakieś nowe ławki?) dalej należałoby "ucywilizować" wszystkie ulice odchodzące od niego. Przywrócić wygląd kamienicy (narożnik Padarewskiego i Szkolnej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAPAJA Re: Władzom naszego miasta brakuje wizji :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 19:55 Po pierwsze: -wywalenie wszystkich żelbetowych klocków z centrum miasta (przez centrum rozumiem XIX-wieczna część poznania z czasów Pruskich [część ograniczona dawnymi umocnieniami np. al. Niepodległości])a także budek z hot-dogami... - zaplombowanie "obcietych" przez budowe Estkowskiego kamienic (okolice Garbar i bramy Wronieckiej) - odnowienie kamienic w centrum (najpierw przy głównych "szlakach komunikacyjnych" [np. Półwiejska]) - ułatwienie komunikacji pieszej w centrum (przekształcenie ważnych szlaków w deptaki, a w reszcie [np. św. Marcin] poszerzenie chodników i obowiązkowo ławki) - drogi rowerowe, które W CAŁOŚCI przechodziłyby przez centrum (bez kończących sie w pół trasy dróg row.) - budowa nowych (atrakcyjnych turystycznie) obiektów z zachowaniem XIX wiecznego "stylu" architektury centrum - ponowne wykorzystanie starych obiektów (np. Stara Rzeźnia) - uporzadkowanie komunikacji samochodowej (jakieś alternatywy dla "tranzytu wewnątrzmiejskiego" [np. większość ruchu z Garbar przenieść na druga strone Warty - na Jana Pawła, poprzez poszerzenie JP i budowe mostu Chwaliszewskiego]) i lepsza komunikacja miejska (chodzi o MPK) w mieście (bez jednokierunkowych uliczek) - budowa mostu Chwaliszewskiego - można wykorzystać na cybinie stare przesło mostu św. Rocha, a na drugim korycie coś na kształt mostu teatralnego (ozdobny most: rzeźby latarnie itp.) - wywalenie tranzytu z miasta przez budowe obwodnicy (to trochę "dalszy plan",ale ma znaczenie dla centrum no to chyba troche dodałem ;-) i zdaję sobie sprawę, że pieniądze się na to nie znajdą na 99% ale wartoby juz teraz mieć plan żeby nam znów nie zbudowano "klocka" w centrum (nie wiadomo co może strzelić naszym radnym do głowy...) poza tym... marzyć każdy może... proszę o dodawnie następnych pomysłów... POZDRO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pogoo Re: Władzom naszego miasta brakuje wizji :( IP: *.comarch.pl 24.03.05, 11:46 W ciągu ostatnich 10 lat Ponań zmienił się bardzo: - Odnowiono rynek (kamienice, pomniki, zbudowano nowe studnie). - odnowiono ulice w otoczeniu rynku (choćby podgórną i marcinkowskiego) - w tej chwili trwają prace na koziej - Wiele innych kamienic w centrum zostało odnowionych - odnowieno Zamek - Kościół św. Marcina ma nowy dach - trwają prace na placu wolności - skończono remont Bazaru - wybudowano zamek przy małych garbarach - uporządkowano rynek wielkopolski - odnowiono niektóre kamienice na pigalaku - odnowiono niektóre kamienice na placu wolności - wyremontowano "Empik" na placu wolności itd... Jak pomyślę o Poznaniu dziś i sprzed 10 lat, to muszę przyznać, że zmienił się bardzo i to na lepsze! Jest jeszcze wiele do zrobienia, ale na nie da rady zrobić wszystkiego na raz. Co do murów - uważam, że warto rozważyć taką możliwość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Władzom naszego miasta brakuje wizji :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 13:48 "wybudowano zamek przy małych garbarach" ??? nie kojarze obiektu :) Poznań przez 10 lat na pewno sie zmienił ale czy aż tak bardzo? Może porównanie z Wrocławiem jest trochę nie wygodne ale tam naprawde widac zmiany - ślicznie odremontowane kamienice w centrum - nie pojedyncze jak u nas i nie tylko elewacje, ale całe rzędy i kompleksy "od piwnic po dachówkę." , nowe plomby które harmonijnie pasują do otoczenia itp Byłem we Wrocławiu pod koniec lat 80- tych i wtedy to miasto niczym nadzwyczanum mnie nie urzekło - ale gdy teraz je odwiedzam jestem zachwycony. Tak więc co do Poznania to błędna polityka polega na tym ze remontuje sie trochę tu troche tam a generalnie ogólny krajobraz sie nie zmienia. Gdyby porządnie odremontować cały stary rynek - aleje Marcinkowskiego - Plac Wolności i okolice - św Marcin i wreszcie "dzielnicę cesarską" to Poznań naprawdę zyskałby na atrakcyjności. Narazie zmiany sa zbyt wolne i powierzchowne :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 17:03 Barbakan cuchnie jak każdy inny publiczny szalet. Tak tak wiem co piszę. Miastu potrzebne są nowoczesne budowle, a nie stylizowane niewiadomo co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdAm Co to jest BWA ?? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 19:56 mógłby mi ktoś rozszyfrowac ten skrót ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierre To jest to straszne g... zwane Arsenałem IP: *.bj.uj.edu.pl 16.03.05, 15:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mur Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.05, 19:59 Chyba chodzi o te "cuda" architektury na Starym Rynku nazywane "Arsenałem", ale nie jestem pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.05, 20:06 BWA= Biuro Wystaw Artystycznych- żelbetowy żyletkowiec wśród zabudowy Starego Rynku. Jeśli chodzi o mury- jestem za, czy znacie Złotą uliczke w Pradze (Cz)? Coś w tym stylu pokazałoby, że poznaniacy to nie tylko same smutasy ale że niektórzy mają trochę polotu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mick M. Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.icpnet.pl 16.03.05, 17:02 Apropos Pragi to mi marzyłby się most między Śródką a Katedrą podobny do Praskiego mostu, tzn. ozdobiony jakimiś rzeźbami i w starym stylu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.telia.com 17.03.05, 13:36 Kup troche krasnali i nasadz na Rocha!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.telia.com 17.03.05, 13:30 Tak, ale Zlota Uliczka jest w Pradze!!!! Chcesz np Pola Elizejskie przesadzic na Marcina??? Czy nie dosc w Poznaniu koszmarkow ktore udaja to czym nie sa??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdAm Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 20:11 Jeśli chodzi o Arsenał to jestem za tym żeby to poskudztwo znikło z powieżchni ziemi i to jak najszybciej!!! :] Moja wizja na zagospodarowanie tego terenu to odbudowa mniej wiecej tego co stało tam przed wojną. Koncepcja budowy w tym miejscu sukiennic coś w stylu krakowskich według mnie bez sensu, efekt może byc bardziej komiczny niż sam Arsenał. Tak więc najlepszy jest status quo czyli odbudowa przedwojenna. Na marginesie sam rynek (kamienice) odbudowany po wojnie według ikonografi z czasów przedrozbiorowych mniej mi się podba niż ten który można oglądac na przedwojennych zdjęciach ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Najpierw niech odbudują zamek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 20:13 co do murów to jestem za ale tylko wtedy jeśli teren wokół nich zostanie odpowiednio zagospodarowany inaczej to nie ma sensu np przydałoby sie wreszcie coś zrobić z pływalną (synagogą) na Wronieckiej, wogóle cały teren w tym rejonie wygląda okropnie :/ Niestety mało w Poznaniu dba sie o zabytki, odrapane kamienice, sypiące sie tynki to widok spotykany na każdym kroku ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Golem Porzadek na Św. Marcinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 21:21 wyburzenie szkaradnych "wieżowców" Alfy na św. Marcinie . Najważniejsze zadanie urbanistyczne dla władz Poznania ( oczywiście po wywaleniu z urzędu grobelnego) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Porzadek na Św. Marcinie 15.03.05, 22:56 Odczep się już od alfy. Zacznij mysleć nad budowaniem, a nie burzeniem. A co do murów?? Jeżeli znajdzie się inwestor, który wybuduje fragmenty murów i je zagospodaruje, to OK. Budowanie murów, jako sztuki, dla sztuki, to oczywista bzdura. To z lekka chory pomysł, jakiegoś hobbysty. Poznan ma dużo więcej poważniejszych problemów inwestycyjnych niż jakiś murek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Golem Re: Porzadek na Św. Marcinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 09:35 > Poznan ma dużo więcej poważniejszych problemów inwestycyjnych niż jakiś murek. Np. mauzoleum dla prezydenta grobelnego Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Porzadek na Św. Marcinie 16.03.05, 10:35 Gość portalu: Golem napisał(a): > > Poznan ma dużo więcej poważniejszych problemów inwestycyjnych niż jakiś m > urek. > > Np. mauzoleum dla prezydenta grobelnego Może niekoniecznie. Ale np ulice, tramwaje, lodowisko, pływalnia, mieszkania komunalne itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim jest, jest.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 00:02 Powiem wiecej, mozna odbudowac nie tylko mury obronne, ale takze zamtuzy i zamek z baszta w ktorej trzymano wyjatkowo zatwardzialych przestepcow (obecnie Grobelny moglby tam trzymac opozycje o chlebie i wodzie). Straz miejska moglaby zas chodzic w zbrojach i z nieodlacznymi halabardami (jak Szwajcarzy w Watykanie), a ogloszenia rady miasta zwiastowalby herold na Starym Rynku. Pytanie tylko: po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burry Re: jest, jest.... IP: 195.205.26.* 16.03.05, 00:42 odbudowa murow to niezla glupota. a moze kurne chaty jeszcze odbudowac tam gdzie sw. marcin, co? zbudowalby kto cos porzadnego i nowoczesnegow tym miescie,a nie disneyland nam stawial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: jest, jest.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 14:36 Po pierwsze nie chodzi o odbudowę wszystkich murów otaczających w średniowieczu Poznań a jedynie fragmentu przy ulicy Wronieckiej. Pomysł jak najbardziej trafiony zreszta nie nowy. Ale nie można robic prowizorki taka inicjatywa musi mieć "ręce i nogi" czyli nie odbudowujemu muru i zostawiamy go samego sobie ale przywracamy do życia pewien fragment miasta - wtedy możemy liczyc że będzie to atrakcja turystyczna. Może należałoby ulicę Wroniecką przekształcić w deptak? który spełniałby fukcję handlową, spożywczą i oczywiście turystyczną, może jakać aleja sztuki?, latem byłoby to przedłużenie ogródków ze starego rynku. Oczywiście zwieńczeniem ulicy byłaby brama wroniecka (może całkowita rekonstrukcja?) oraz fragment murów. Od razu nasuwa się tu temat synagogi (pływalni), szczerze mówiąc to wstyd mi że ten obiekt nadal pełni taką funkcję :/ Trudno wyobrazic sobie analogiczna sytuacje w przypadku np przebudowy katedry na pływalne. To świadczy o władzach naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAPAJA Re: jest, jest.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 20:00 Cóż moge powiedzieć POPIERAM W 100%, ale napewno pieniędzy nie będzie... chociaż warto to zawrzć w jakimś planie, żeby nie było "niespodzianek"...a potem może się zrealizuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.o.mody mury IP: *.icpnet.pl 16.03.05, 01:32 Dyskusja nad budową murów to pomysł ciekawy i cenny. W ogóle dyskusja nad przekształceniem, czy zagospodarowaniem rejonów i okolic Starego Rynku w Poznaniu jest wyjątkowo istotna dla choćby próby wypracowania jakiejkolwiek koncepcji "wizerunku" śródmieścia tego miasta, który "jaki jest, każdy widzi". O ile Stary Rynek jest miejscem intensywnych przekształceń, o tyle wyjście poza jego granice grozi szokiem estetyczno przestrzennym - ulica Solna, kwartał przy Grochowych Łąkach, Garbary, Stare Koryto, Chwaliszewo to jeden wielki koszmar urbanisty. To nie przestrzeń miejska, ale pobojowisko - miasto w strzępach. Pytanie jednak, czy budowa murów to rzeczywiście sposób na uatrakcyjnienie czegokolwiek. Jak wiadomo, mury mają odgradzać, bronić, izolować. W kontekście otaczającej (coraz bardziej) Stary Rynek "rzeczywistości" może byłoby to jakieś wyjście typu ratujmy co się da, a na zewnątrz niech się dzieje co chce. Mam jednak pewne wątpliwości: 1. Atrakcyjność średniowiecznych murów wynika (wydaje mi się) głównie z tego, że można je zobaczyć w pewnym oddaleniu w pewnym kontekście otoczenia, np. na wzniesieniu, czy w plenerze (Carcassone, San Gimiliano). To uczucie "przeniesienia się w epokę" jest wtedy dominujące. Mury wewnątrz (współczesnego) miasta? Hmm... Kontekst otoczenia mówi sam za siebie. 2. Funkcja murów obronnych (i zresztą jakichkolwiek innych dzieł fortecznych) jest jasna. Nie były budowane dla upiększania miasta tylko dla określonych celów utylitarnych (militarnych). Budowa sztucznych murów to jak budowa sztucznych dinozaurów do parku rozrywki. Niby jak prawdziwe, ale to już nie to, co kiedyś ...;-) 3. Oczywiście mało realne jest odtworzenie murów wokół pełnego perymetru Starego Miasta (istniejąca zabudowa, stosunki własnościowe itp.). A więc byłyby to zapewne częściwe, odcinkowe elementy. I tu byłbym się zastanowił, bo w takim ujęciu pomysł jest do rozważenia. Szczególnie północny "limes" zabudowy St.Ryn. sprawia wrażenie szczególnie nieprzyjemne (jak nazistowska koncepcja przekształcenia synagogi w pływalnię zachowała się po dziś dzień pozostaje dla mnie zagadką godną Wołoszańskiego;-(. Tak, czy owak, tam granica wymaga "dotknięcia" radykalnego. Miejmy nadzieję, że prędzej, czy później również sama pierwsza rama (Solna jako "arteria") zniknie nieodwołalnie i przekształci się w aleję z prawdziwego zdarzenia, oddając miastu wzgórze Św. Wojciecha, Cytadelę, Starą Rzeźnię i wiele innych cennych przestrzeni. 4. Poznań to nie Kraków. 5. To już może mniej poważne, ale korci mnie by zadać pytanie, czy skoro mury miejskie, to czy ktoś nie zastanawiał się, czy by nie odtworzyć fortyfikacji pruskich?;-) Jest to o tyle może interesujące, że południowa część Ringu Stubbena wydaje się być raczej terenem mało wykorzystywanym (chodzi mi, rzecz jasna o Park Lubuski i Park Marcinkowskiego). 6. Koszty. Kto, z jakich funduszy i z jaką perspektywą zwrotu. Jestem zwolennikiem idealistycznych wizji, ale jeszcze bardziej podobają mi się pomysły podparte solidnym biznessplanem (wnioskiem do UE?)- czyli mające cień szansy na realizację. Podsumowując: jestem (nieformalnym, ale wielkim;-) miłośnikiem fortyfikacji, zwłaszcza miasta Poznania (jak by nie było, niegdyś twierdzy, niestety pruskiej). Popieram dyskusję o murach, niekoniecznie zgadzam się z ideą ,a w każdym razie staram się "wytknąć" jej słabsze strony, dążąc do uwypuklenia silniejszych;-)- i rzecz jasna do decyzji realizacyjnych. Na marginesie, panowie Barek i Biskupski to świetni urbaniści. Mówię to ponieważ miałem przyjemność współpracy z oboma panami i sporo się od nich nauczyłem. Nie byłbym sobą jednak, gdybym nie "zamącił" nieco w tym (całkiem interesującym skądinąd) pomyśle głównie po to, by wywołać jakiś odzew. Pozdrawiam zainteresowanych, b.o.mody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZP b.o.mody i Neo - popieram Was! IP: *.icpnet.pl 16.03.05, 11:09 Macie 100% racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek Dobra Rada Re: mury IP: *.icpnet.pl 16.03.05, 16:51 Nie ma co - odrazu widać, że masz wyczucie i gust ( taki tylko się ma po architekturze ); Tradycja może iść w parze z nowoczesnością - budowa jednego nie oznacza przeszkody dla innych budynków; Mury spełniałyby ważną rolę edukacyjną - mało kto wie jak kiedys miasto wyglądało i gdzie miało swoje granice ( sądzę, że więcej osób w moim wieku wie gdzie jest 7 heaven niż gdzie jest Brama Wroniceka; Co do władz miasta - sami jesteśmy sobie winni - trzeba było głosować na kogoś innego, a nie debili wybierać ( mówię do tych co jednak ich wybrali! ); pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAPAJA Re: mury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 20:12 Oczywiście można zbudować średniowieczne mury (to byłaby nie lada atrakcja, ale tylko w całości lub np. w trzech częściach - szczątki murów nie są atrakcyjne...)z okalającym je wąskim pasem zieleni - to dla miłośników spacerów... tak samo można zrobić z fortyfikacjami XIX wiecznymi (tu mamy trochę więcej miejsca, ALE kosztem nielicznych w tych terenach parków) tylko niech mi ktoś wytłumaczy GDZIE? bo o ile pamietam mury miały bronic miasta od zewnątrz ograniczaja c dostep do bram... dzisiaj nie można tak "obudowac" miasta - pełno ulic itd. poza tym bądźmy realistami - nie bedzie pieniędzy, a jeśli będą to bedą problemy z własnością gruntów czy nieruchomości i (jeszcze gorzej!) protesty mieszkańców "nowy mur zasłaniałby mi widok na przystanek autobusowy" (:|) jednym słowem - fajny pomysły, ale awykonalny (przy tym budżecie i tym podejściem do inwestycji...) POZDRO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.mod Re: mury IP: *.icpnet.pl 26.03.05, 12:40 Mury to urządzenie czysto funkcjonalne - Profesor Gurawski ma niestety trochę racji, że to byłby taki Dysneyland średniowieczno - współczesny. Może po prostu trzeba te tereny uporządkować i ładnie zabudować czymś, co będzie po prostu dobrą architekturą, może nawet nawiązującą, jak całkiem fajna straż pożarna, która już tam stoi. Inna sprawa, że to jak teraz wygląda rozbabrana Brama Wroniecka, to chyba pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszbandi Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 16.03.05, 07:26 Odbudowa tych murów to jedyna alternatywa dla tego miejsca, spowoduje jego uporządkowanie, znacznie go uatrakcyjni, zarówno poznaniacy jak i turyści będą przychodzic pod te mury do kawiarni czy na spacer, człowiek będzie się dobrze czul w tej przestrzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek-28 Zbudujcie parę kładek dla pieszych i rowerzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 07:37 zamiast wyrzucac pieniądze na watpliwe turystycznie budowle. Pierwsze propozycje kładek: w ciągu drogi rowerowej Strzeszynek - Rusałka nad trasa Świecko - Warszawa, oraz nad torami w kierunku Piły (os. Strzeszyn- Podolany)- dzieci do szkoły przechodż aprzez tory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joisp Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.pbpolsoft.com.pl 16.03.05, 10:13 Autor artykułu napisał: "Murami obydwoje interesowali się od dawna". Mam pytanie, który z panów, Barek czy Biskupiński, jest kobietą?... słysze to na ulicy, w pracy i czytam na forach ale żeby dziennikarze największego dziennika w kraju nie podstaw polskiej gramatyki!! Po prostu krew mnie zalewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re:Jestem za odbudwą wieży zegarowej na Zamku !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 10:27 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukasK obydwoje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 00:12 Ta pani nawet imię ma pisane z błędem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.nll.se 16.03.05, 11:04 Mam nadzieje, ze zarowno stary zamek jak i mury zostana odbudowane! Z korzyscia dla Poznania, Poznaniakow i wszystkich turystow odwiedzajacych to piekne miasto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markus Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.comarch.pl 16.03.05, 11:26 Chyba powinniście sobie odbudować korę mózgową. Najbardziej podziwianą atrakcją turystyczną Poznania oprócz Starego Rynku jest zamek przy ul. Św. Marcin i nie trzeba go odbudowywać. Może byście zaczęli go trochę promować jako taką atrakcję bo wszyscy przyjezdni się nim zachwycają a nie waszymi atrapami zamku na wzgórzu Św. Przemysława czy jakiś tam murów, które nie wiadomo nawet jak wyglądały i nie ma ich gdzie postawić. Czy nasz zamek w Poznaniu jest jakimś miejscem przekletym przez Hitlera że nie możemy się nim chwalić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 14:14 no i w tym co piszesz sam sobie zaprzeczasz :] Owszem zamek cesarski jest interesującym obiektem turystycznym ale jego potencjał jest oczywiście nie wykozystany (jak i wielu innych obiektów w Poznaniu) a władze miasta mają to w d... Żeby ten obiekt zaczął przyciągać turystów powinienie być w końcu pożądnie zagospodarowany. Ideałem byłoby ulokowanie w nim odziału muzeum narodowego. Pierwszorzędna sprawa to jednak sam wygląd obiektu: należałoby oczyścic wreszcie całą elewację, odbudować wieżę główną oraz brakujące zwieńczenia pozostałych(moim zdanie należałoby równiez przywrócić detale sprzed przebudowy dokonanej podczas wojny, minimum niektóre)Zamek-muzeum to sprawdzona metoda na przyciąganie turystów, po za tym funkcje centrum kultury może on pełnic nadal, może jednak w nieco zmienionej formie. Na marginesie ciekaw jestem czy nadal prowadzone są jakies rozmowy na temat przekazania w depozyt kolekcji Pani Barbary Piaseckiej Johnson, sprawa wyraźnie umarła śmiercia naturaną, a warto przypomniez że ZC był jednym z miejsc branych pod uwagę ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dragoon Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 11:26 Jestem za odbudowa murow fortu poznan, bo jest to piekny kawalek historii naszego miasta. Pomyslcie tylko jak pieknie i tajemniczo by wygladalo nasze miasto dla turystow... Byloby o niebo bardziej atrakcyjne niz kiedykolwiek...a nasi radni zamiast wydac nasze pieniadze na historyczne inwestycje to wola za nasze pieniadze "sprzatac" Stary Rynek gdzie ja niewyobrazam sobie aby niemoc sie napic piwa w lecie w towarzystwie starych kamieniczek, czy ratusza, ze niewspomne o DEBILNYM pomysle zakazu sprzedawania pamiatek. Jedno pytanie do naszych bezRADNYCH - gdzie powinny byc sprzedawane pamiatki ze starego rynku...moze na gorczynie albo w sprzedazy wysylkowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andersen Zabytki we Włoszech, nauka na Harvardzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 12:23 Zabytki są we Włoszech, u nas jest trochę tzw. 'dziedzictwa' o które trzeba dbać. Chodzi o to aby, to co potencjalnie dzisiaj buduje się w Poznaniu, w przyszłości zostało uznane za godne miana zabytku. Gdybym ja był głównym decydentem Poznania, to w pierwszej kolejności starałbym się rozwiązać problemy komunikacyjne miasta. Dlatego tak ważna jest uporzadkowanie Głogowskiej. Warto byłoby zrobić porządną dysputę publiczną w mieście popartą np. opisem status quo na temat nowoczesnej wizji arterii komunikacyjnych w mieście i wystawieniem w miejscu publicznym np. na Rynku konkurencyjnych modeli proponujących rozwiązania problemu. Musiałoby to być zrobione z rozmachem, poparte ankietami o oczekiwaniach mieszkańców miasta w tej materii, anie być tylko domeną wąskiego kręgu specjalistów działających w izolacji od społecności miejskiej. Z samą ideą rekonstrukcji, a właściwie konstrukcji zabytków postąpiłbym tak. Jezeli jest grupa osób dysponujących wizja i kasą, to proszę bardzo - zróbcie realne projekty i jeżeli dzieło będzie porażało doskonałością to działajcie, przy życzliwości miasta, jednak bez nadziei na uzyskanie z kasy miejskiej jakichkolwiek środków, gdyż samorząd musi najpierw uporać się np. z problemem o którym pisałem wyżej. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: Zabytki we Włoszech, nauka na Harvardzie IP: 217.168.129.* 16.03.05, 12:40 Odbudowa murów jest rzecza ważną, aczkolwiek aby ta częśc Poznania odzyskała w pełni dawny blask niezbędne będzie przeniesienie trasy Solnej na północ, pod Cytadelę. Miejmy nadzieję, że włodarze miasta wreszcie zainteresuja sie tym problemem i znajdą się potrzebne na to pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.univ-paris1.fr 16.03.05, 12:38 Disneylandowi w centrum Poznania zdecydowane NIE!To jest pomysl idioty albo wiesniaka zachwycajacego sie Licheniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es makiety, makiety i cepelia... IP: *.telia.com 16.03.05, 12:55 ...a tymczasem to co oryginalne obraca sie w perzyne, Quo vadis Poznaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej48 Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 13:27 Lepsze mury w/g średniowiecznych wzorów pełne kawiarenek,galerii,antykwariatów czy klubów niż aroganckie lustrzane kubiki zwane "architekturą nowoczesną"taką samą wkażdym mieście w Europe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Przywrócić blask Poznaniowi IP: *.bj.uj.edu.pl 16.03.05, 15:28 Jestem za tym, aby tam gdzie to tylko możliwe odbudować miasto tak jak wyglądało przed wojną. Miejsca na nowe budownictwo, wymyślne kształty, inwencję architektów jest aż nadto. Powiedzcie mi, czy nie czujecie się fajnie na Zachodzie, gdzie centrum miast to historia od antyku po secesję, czy nawet trochę później? Błagam o więcej estetyki! Nie mogę już patrzeć na siermiężne zółte barierki, szare balustrady na wiaduktach itd... Co do szpetnej Alfy i Arsenału, to trzeba to mówiąc delikatnie jak najszybciej wypier... z krajobrazu Poznania. Jestem za odbudową murów. Wiadomo, że nie wszędzie będzie to możliwe, ale Kraków też nie jest cały okolony murami. Do tego proponuję poznańskie planty, ławeczki, stylowe latarnie. Aha no i jeszcze jedno - może by tak wreszcie ktoś wpadł na pomysł żeby budynkowi pływalni na Wronieckiej przywrócić charakter zabytku. Chyba nie było nigdzie w Polsce tak pięknej synagogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: Przywrócić blask Poznaniowi IP: 217.168.129.* 16.03.05, 15:38 Popieram w pełni....wydaje sie, że najlepszym miejscem na stworzenie poznańskich plant będzie północna nitka obecnej trasy Solnej po jej likwidacji. Pozwoli to połączyć tereny Starej Rzeżni i Wzgórza Św. Wojciecha ze Starówką przywracając tej części Poznania jej dawną świetnośc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAPAJA Re: Przywrócić blask Poznaniowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 20:23 Popieram w 100% (wiem, że z tym przesadzam, ale jak coś popieram to w 100%) PLANTY to to co tygrysy (czyt. turyści) lubia najbardzeij... sam jestem turystą i strzasznie podoba mi sie Kraków DLATEGO, że jest tam zachowany średniowieczno- renesansowy klimat... W Poznaniu role Brackiej mogłaby pełnić Wroniecka i/lub Półwiejska.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Przywrócić blask Poznaniowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 15:53 ... i o to własnie chodzi, popieram w 100% procentach. Ci którzy wypisuja tu określenia "skansen" czy "disneyland" tak na prawde nie mają nic do powiedzenia bo brakuje im wrażliwości estetycznej. Nie jestem przeciwnikiem nowoczesnej architektury ale musi ona komponować się ze starszą w sposób harmonijny. Stąd np wszelkie PRLowiskie budowle w centrum miasta jedynie je szpecą bo tej harmonii zdecydowanie im brakuje. Należy przygotowac szeroki plan rewitalizacji centrum miasta gdyż niestety jest tam sporo miejsc za które musimy sie wstydzić. Argumenty że na nic nie ma pieniędzy że są poważniejsze problemy to mnie tylko śmieszą. Nikt nie mówi ze trzeba wszystko zrobić od razu jednak należy przyjąć jakiś etapowy plan działania. Na początek wystarczy opracować wizualizacje komputerowe spornych miejsc. (średnio zdolny grafik komputerowy zrobi to za friko - chodzi o koncepcję a nie gotowy projekt). Na ten temat powinna odbyć się powszechna dyskusja. Jakie są argumenty za takim a takim rowiązaniem, gdzie dopuścić dowolną myśl architektoniczną a gdzie odbudować w stanie przedwojenym. Myślę że iewielkim kosztem można by powołac specjalny zespół (projektantów, architektów, historyków) który zająby sie problemem. Puki Grobelny i jego ekipa trzyma się stołków na zmany na lepsze sie nie zanosi ... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAPAJA Re: Przywrócić blask Poznaniowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 20:25 Jeżlei chodzi o Wielki Plan Przywrócenia Blasku Centrum Poznania to zapraszam do pierwszysch wątków tej dyskusji - tam aż roi się od takich pomysłów.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Przywrócić blask Poznaniowi IP: *.telia.com 17.03.05, 14:12 zastanow sie i odpowiedz szczerze: kiedy to centrum blyszczalo???? Nowy Poznan ma 600 tys i zyjemy w XXI w albo moze sie myle? W wiekszosci miast europejskich dba sie o stare budownictwo, nawet to interesujace z lat 50- i 60-tych ale nowe obiekty buduje sie po nowemu. A w Polsce blichtr i zlocenia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 16.03.05, 15:53 MAMY 21 WIEK!!!! Sredniowiecze dawno sie skonczylo! Po co nam kolejna kopia czegos co dawno minelo? Nie lepiej skupic sie na czyms nowym? I na to wydac pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MatriX Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 16:11 Typowe prowincjonalne myślenie :/ Żal mi takich ludzi jak Ty. Najpierw zastanów sie nad tym co piszesz i potem wystukaj swoje wypociny albo lepiej nie pisz wcale. Istotą problemu nie jest powrót do przeszłości i tworzenie w centrum miasta skansenu, tylko przywrócenie do życia tego centrum - kompleksowa rewitalizacja a to zupełnie co innego. Sporne obiekty o które chodzi nie są jakimś chorym urojeniem, lecz najzwyczajniej w świecie istnieją, brak im tylko odpowiedniej ekspozycji. Przykładem brama wroniecka przykryta ochydną blachą - taki widok cię nie razi ? - czy według ciebie lepiej jest zostawic to tak jak jest? Warszawa zburzona w czasie wojny została zabudowana betonowymi osiedlami i przygnieciona PKiN , odzyskanie przez to miasto świetności jest już raczej nimożliwe z Poznaniem może być inaczej, trzeba tylko szerszej wizji rozwojowej. Nowoczesna architektura - prosze bardzo kilkanaście hektarów "wolnych torów" i to w samym centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim tak i nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 16:42 I tu sie zgodze, choc tylko czesciowo - jak wiadomo Amerykanie maja dosyc ambiwalentny stosunek do przeszlosci, I would say. Natomiast podniesiono tu b. istotny problem, a wlasciwie poltora problemu: 1. czy warto budowac cos co kiedys bylo i minelo. Odpowiem tylko tyle - za czasow wloskiego Renesansu tez istnialy stare rzeczy, ale owczesni architekci nie odwracali sie tylko ku staremu (bo to takie ladne i klasyczne...), ale probowali budowac cos po nowemu. Hausmann nie budowal Paryza w stylu a la Ludwik XIV, bylo to duzo nowego i odrobine starego. Ponadto klania sie zwykla ekonomia (aka zdrowy rozsadek) - robi sie tak aby najmniejszymi kosztami uzyskac maksymalny efekt. Czy zbudowanie murow da lepszy efekt, niz zagospodarowanie rozpieprzajacej sie kamienicy na Golebiej (a kto tam naprzeciw urzeduje...) czy zrobienie czegos z budynkiem po Modzie Polskiej na Paderewskiego - smiem watpic. Przyklady moge mnozyc! 1/2 (owo pol problemu)! Murki w tym miescie sluza niestety prawie wylacznie do sikania na nie, przykladem jest tzw. "wzgorze amoniaku" kiedys znane jako Gora Przemysla (nie zadnego Przemyslawa! troche szacunku dla swietej pamieci profesor Kurbis!). Chcialbym wierzyc, ze w przypadku tego muru bedzie inaczej. Jak czasem wieczorem musze przejsc sie po okolicach centrum, w towarzystwie zagranicznych gosci, to mi po prostu wstyd. Okolice Starego Rynku upstrzone psimi g... , ze trzeba miec umiejetnosci slalomowe Tomby aby w nie nie wdepnac, rzeczone "wzgorze amoniaku", podstarzale k... w okoliczach sadu i komisariatu na Al. Marcinkowskiego - to tylko przyklady z okolic Starego Rynku. Moze rozpoczac od tych trzech rzeczy panowie radni i straz miejska? O synagodze-plywalni w ogole nie wspomne, bo to po prostu nie licuje z niczym, cale szczescie owi goscie nic na ten temat nie wiedza, wiec nie musze rumienic sie ze wstydu. Dla sluzb miejskich i radnych psie g...i k... stanowia nierozwiazywalny problem, a tu jakies dyskusje o murze. To juz lepiej isc gdzies w okolice Zamku Cesarskiego (bo on cesarski, i trzeba byc z tego dumnym, innego cesarskiego w Polsce nie ma!) - bo ten zamek broni sie "sam z siebie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIXER Re: tak i nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 18:12 na problem rewitalizacji centrum należy patrzec bardzo szeroko. W ogólnej konepcji należy uwzględnić zarówno mury i bramę wroniecka jak i np kamienicę przy Padarewskiego. Kolejność realizacji poszczególnych projektów to kwestia wzgledna. Jeżeli opuszczone kamienice w ścisłym centrum należą do miasta to świadczy tylko o nieudolnośći naszych władz za taki ich stan obecny. Najważniejsze to zacząć działac, najgorzej jest nie robic nic. Nasówa się wątek zamku Przemysła. Miał byc odbudowany na 750lecie lokacji miasta, lata mijają, jest projekt pieniedzy nie ma ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezmózgowiec Re: tak i nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 20:38 JA mam tylko jedno pytanko (jestem troche niezorientowany): gdzie jest ten zamek króleski czy Przemysła? Byłbym wdzieczny za oswiecenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktor Re: tak i nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 19:52 chyba naprawdę nie masz mózgu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krut NIE, NIE, NIE IP: 150.254.6.* 16.03.05, 20:48 Jeszcze kilka lat temu chętnych, by "odbudować" miejskie mury było dość mało. Co stało się z mózgami poznaniaków przez ten czas, ze domagają się teraz takiej tandety. Mury słuzyć będą psom jeno, bo jaki turysta chcieć będzie łazić wsród spalinz Solnej przy jakichś murkach. W Toruniu jest ich sporo i to dobrej jakości, a niw iedziałem tłumów, które kwiczałyby z zachwytu. To co dopiero przy poznanskim ersatzu. Owszem, powinno urządzić się na zaniedbanym terenie spacerowy kawałek Plant, czas też poważnie zastanowić się nad uspokojeniem koszmarnej Solnej, najwiekszej zbrodni urnbanistycznej po wojnie. Ale - na Boga - nie budować jakichś pseudomurków. Panowie Biskupski i Barek (znam ich) to miłośnicy rozmaitych wątków ceglanych i kontemplują je z uczuciem, niech więc zajmą się cytadelowymi fortyfikacjami. Tam jest mnóstowo autentycznego materiału do obrabiania. A poza tym - należy ogłosić miedzynarodowy konkurs na zagospodarowanie tego miejsca. Może pojawi się propozycja, której nie spodziewają się małomaiateczkowe poznańskie wszechpolskie głowy,a która okaże się strzałem w dziesiątkę. Howgh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniusz Re: NIE, NIE, NIE IP: *.icpnet.pl 18.03.05, 17:13 Czy aby napewno mówimy o tym samym mieście?Czy mam przypominać , że 60 lat temu nie istniały mury miejskie w Warszwie podobnie jak Zamek Królewski.Czyżby Profesorowie Lorenc i Gieysztor popełnili błąd architektoniczny i konserwatorski przyczyniając się do odbudowy Zamku.Podobnie wzdłuż ulicy Podwale istniały do Powstania kamienice.Mury nie są oryginalne , ale za to pełne uroku przyciągające artystów i turystów.Każde miasto i miasteczko po latach bylejakości próbuje stworzyć własny klimat. Tylko nie Poznań.Ostatnie wypowiedzi pana zastępcy konserwatora zabytków - wg mnie dyskwalifikują go jako fachowca.Rzeczowym argumentom grupy pasjonatów fortyfikacji przeciwstawia swoje- ,,nie bo nie''- jak dzieciak.A dzisiaj w Gazecie prof.Gurawski- autor najbardziej szkaradnych budynków centrum Poznania- opowiada duby smalone o puszczy i palisadzie jak w Biskupinie , które wolałby widzieć w Poznaniu zamiast niby murów.To co jest obecnie rzeczywiście nie wygląda zbyt imponująco , ale to nawet nie 25% wykonanej pracy.Nikt chyba nie lubi, gdy ktoś komentuje jego zaawansowanie pracy w tak wczesnym stadium.Wg mnie należy odbudować mury miejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZEN Re: NIE, NIE, NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 13:31 Popieram w całej linii. To są właśnie rzeczowe argumenty "ZA". Poznaniem rządzi klika bezmózgowców którzy mienią sie zaszczytnymi tytułami ekspertów. Pytam sie co oni takiego przez te lata zrobili w celu poprawienia wizerunku miasta, rewitalizacji centrum? odp. elawcja ratusza i fary po za tym wielkie g... czyli NIC. Wystarczy odejśc od rynku w ulicę Wronicką, Żydowską itd by zobaczyć PRAWDZIWE OBLICZE TEGO MISTA: obraz nędzy i rozpaczy WSTYD! Można by powiedziec weźcie sie wreszcie do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAPAJA Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 20:26 oczywiście, ale w okolicach wolnych torów lub Franowa - nie ruszać naszego centrum.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyra Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: 217.153.71.* 16.03.05, 16:29 BWA wpisuje się w poznański Stary Rynek jak psia kupa w klomb ze stokrotkami. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian10 Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest 16.03.05, 16:57 Jeżeli TBS nie mogą wybudować mieszkań to może mury się uda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y. Dwaj panowie to po polsku "obydwoje"? IP: *.tokyo.ocn.ne.jp 16.03.05, 16:59 Chyba jestem szmatławym konserwatystą i zaprzańcem :) A swoją drogą, wymagacie tam w Wyborczej matury od autorów wiadomości lokalnych? I co potem? Nikt już tego nie czyta przed wydrukiem, jeśli już gigant/ka z maturą napisze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przerażony Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 10:35 POZNANIACY!!! Przejdzżcie się na ul. Wroniecką i zobaczcie, jak wyglądają "odbudowane" mury miejskie. To prawdziwe dzieło "profesora" Skuratowicza, radnego poprzednich kadencji, na które miasto wyrzuciło 800 tys zł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misior Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 19:34 fakt, ale bezdomni moga sie winka w spokoju napic, bo municypalni przez murek ich na sile nie wyciagna. ta rekonstrukcja to zgroza i za kare prof. Skuratowicza tam trzeba zamknac w tych murach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MoniA Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.03.05, 20:21 Jestem apsolutna zwolenniczka tego pomyslu! Wszystkie pomysly ,ktore upiekszaja miasto Posen popieram! OBY TEN POMYSL WYPALIL! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Czy odbudowa murów obronnych w Poznaniu jest IP: *.icpnet.pl 19.03.05, 14:48 Bardzo podoba mi się pomysł odbudowy murów. Kolejna atrakcja nawet dla poznaniaka Odpowiedz Link Zgłoś