Dodaj do ulubionych

Restaurację na dachu Muzeum Narodowego

IP: 157.134.229.* 23.03.05, 03:01
Szkoda, ze nie ma szkicu. Claudio Silvestrini jest znanym projectantem -
minimalista, wyznajacym koncepcje prostoty wywodzacej sie z osiemnastowieczgo
racjonalizmu.
A moze tez zaprosic Franka Gehry, architekta polskiego pochodzenia slynnego z
szalonych koncepcji - Muzeum w Bilbao, Wyzsza Szkola Zarzadzania w
Cleveland...etc.
Obserwuj wątek
    • Gość: j Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 07:00
      Nie wazne kim jest Silvestrin i co stworzyl. Wazne ze pani Strzałko ma odmienna
      wizję, wiec pewnie nawet jak beda fundusze to projektu nie da sie zrealizowac.
      Jak powszechnie wiadomo urzednik (nawet taki teoretyk jak pani S) zna sie
      lepiej na architekturze i sztuce niz ci ktorzy w tym siedza na codzien.
      • Gość: Włodek z Grunwaldu R E W E L A C J A !!! I tyle. I dokładnie pod o... IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.05, 21:57
        odbudowywanym Zamkiem Królewskim, a nie zamiast Zamku Królewskiego!
        • Gość: MareK Re: Ż E N A D A !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 21:05
          Czym tu sie zachwycać? - Doklejona rurka nie rozwiązuje problemu - gdyby cały
          gmach pokryto taką jednolitą forma miałoby to sens ale tak efekt wizualny
          nowego skrzydła nie poprawi się
      • Gość: tomaj Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: 193.29.205.* 30.03.05, 12:23
        To cos na dachu wyglada jak psia kupa.Dlaczego podatnicy maja płacic za kolejne
        gó.. w naszym zeszpeconym miescie?!
    • Gość: Gall Anonim b. cenna inicjatywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 07:12
      Bardzo sluszna inicjatywa, ktorej mozna tylko przyklasnac. Tak trzymac! Oby sie udalo i oby urzedasy nie zabagnily sprawy. Moje uznanie dla Muzeum Narodowego!

PS Bardzo mi sie podoba taki styl pracy - zupelnie przeciwny do urzednikow miejskich (tych "z gory" i "tych z dolu"), ktorzy bija duzo piany medialnej (oj, a taki Grobelny z Frankiewiczem uwielbiaja telewizje!), niestety efekty zalosne.
      • Gość: guerra Re: b. cenna inicjatywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 08:16
        Rewelacja. 100 % poparcia. Fenomen etc.
    • Gość: george Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.icpnet.pl 23.03.05, 08:51
      Gość portalu: Kuba napisał(a):

> Szkoda, ze nie ma szkicu. [...]

Jest symulacja w wydaniu papierowym. Ni to rura, ni peryskop. Ot, koszmarek taki.
    • Gość: brawo Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.icpnet.pl 23.03.05, 09:54
      brawo!
      życzę konsekwencji w realizacji projektu
    • Gość: marcinek Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 11:24
      Nastąpił dzień, kiedy do Poznania wkracza nowa jakość myślenia. Jako studenci
      architektury Politechniki Poznańskiej jesteśmy zdryzgotani ostatnim pomysłem
      odbudowy murów, projektem zamku Przemysła, który w naszych oczach jest nedzną
      kreacją konserwatorską , która w żaden sposób się nie broni.Doklejać do niej
      można królewnę śnieżkę, kota w butach i innych bohaterów bajek.Pani konserwator
      zabytków wpada na pomysł wyrzucenia pamiątkarzy z rynku, bo zasłaniają osie
      widokowe. Przecież to wszystko absurd.Czy zamek nie może być nowoczesnie
      historyzujący, tak jak browar.Przecież tak naprawdę nie wiemy jak on wyglądał.To
      może wart byłoby pokażać, iż jako przejaw uznania dla Przemysła, budujemy mu
      zamek naszych czasów.I na to wszystko pomysł jakby marzenie.Krok do przodu.Coś
      co otwiera nam serca i oczy z radością na przyszłość. Znając jednak naszego
      konserwatora, możemy o realizacji silvestiniego tylko pomarzyć. A marzenia są
      piękne.
      • Gość: Gall Anonim obys nie mial racji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 12:03
        Ja mimo wszysko nadzieje, ze wszystko dobrze sie ulozy i Aleje Marcinkowskiego powoli (a moze wlasnie szybko?) beda odzyskiwac nalezna im range. Przed wojna ten rejon Poznania nalezal do najelegantszych - o czym wielokrotnie mowil m.in. Jerzy Waldorff. Dopiero pozniej rozpoczal sie upadek.

Aleje beda poteznym wyzwaniem architektonicznym bo idac od kosciola sw. Marcina najpierw po lewej mamy budy ktore mialy byc tylko tymczasowe (a stoja juz ponad dekade i nic nie wskazuje, ze to sie rychlo zmieni), pozniej Plac Wolnosci (jestem ciekaw jak bedzie wygladac), za biblioteka miala rozlokowac sie TP SA i nie wiem jak sprawa wyglada (i chyba nikt nie wie), pozniej po prawej gierkowska bude-"schron atomowy" nowego skrzydla muzeum (oby powyzszy projekt go ozywil!), az dochodzimy do komisariatu i prokuratury z niedlacznymi (chyba nieodlacznymi!) dla tego miejsca k...mi (musza sie tam dobrze czuc, a przede wszystkim bezpiecznie... alfonsi je nie gonia?). Widac, ze rewitalizacja nie bedzie prostym zadaniem.

PS Co do murku i zamku mam identyczne zdanie.
      • Gość: wojtaszek Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.icpnet.pl 25.03.05, 15:27
        marcinek! od kiedy możesz wypowiadać się w imieniu studentów Wydziału
        Architektury Politechniki Poznańskiej??? Niech wszyscy wiedzą, że w sprawie np.
        odbudowy murów wśród studentów zdania są podzielone, toczy się dyskusja i nie
        ma żadnej oficjalnej opini, którą ktoś mógłby na tym forum anonimowo wygłaszać!

Projekt silvestiniego mi się podoba, bo jak powiedział marcinek to krok do
        przodu.. mógłby być przełomem i znakiem, że Poznań nie chce być
        architektonicznym skansenem.
        • Gość: marcinek Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.erydan.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 20:28
          przepraszam masz rację troszkę się zagalopowałem, ale to była opinia tak jak
          napisałem studentów architektury z którymi o tym dyskutowałem.było ich sporo.
          • Gość: wojtaszek Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.icpnet.pl 26.03.05, 10:10
            okej,rozumiem. faktycznie twoja opinia jest bardziej popularna, wśród moich
            znajomych także. boję się tylko generalizowania..
            wesołych świąt
    • Gość: mlx Ciekawe,ale w tym mieście to nie przejdzie:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 11:59
      Projekt jest odważny, nietuzinkowy i właśnie dlatego nie zostanie w Poznaniu
      zrealizowany. Narastająca zaściankowość, zamki i mury z disneylandu - to nie
      ten klimat. Mamy ot tak projekt znakomitego współczesnego twórcy - aż żal nie
      wykorzystać. Mam nadzieję, że się mylę.
    • Gość: Jerry Doskonały pomysł , ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 12:55
      Bardzo interesujacy projekt , tylko kto personalnie tym tematem się zajmie . To
      musi być osoba o niesamowitej cierpliwosci i ... bardzo upierdliwa . Aleje
      Marcinkowskiego po dobudowie budynku biblioteki , modernizacji nawierzchni ,
      może stać się tym czym była w zamyśle pruskich architektów - poznańskim Unter
      der Linden .Może to być urokliwy zakątek Poznania .
      • Gość: ZEX CO TO ZA RURA :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 18:37
        Ja pier... nie dośc że sam budynek muzeum wyglada jak bunkier z czasów II wojny
        światowej to jeszcze chca jakąs rure na dachu zbudować :/ Jestem za całkowitą
        przedudowa "nowego" skrzydła ale nie w taki sposób ...
        • Gość: Gall Anonim Re: CO TO ZA RURA :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 23:38
          Niestety to musi byc poniekad rura i moge tylko przyklasnac - co juz pisalem. Istota projektu jest to, ze "rura" sie chowa za stare skrzydlo muzeum, jesli spojrzec od strony Placu Wolnosci - wiec nie bedzie zgrzytu. Patrzac od strony przeciwnej, "komisariatowej", widok bedzie nowoczesny (o ile ten gierkowski kloc jest nowoczesny, ale to zupelnie inna sprawa). Widac jednak, ze architekt mial troche pomyslunku i wyczucia. Antyteza takiego postepowania jest Swiety Marcin, widok z Kaponiery w swiatlo ulicy - sposrod zabudowy XIX wiecznej wystaje AE w kolorze skrzeplej krwi oraz koszmarny nowy budynek Akademii Muzycznej :-( A wracajac jeszcze do "rury", to mysle, ze architekt mogl zaprojekowac cos z rozmachem, ale warunki go ograniczaly, zarowno perspektywa, jak i pieniazki na przebudowe. Nie wiem tez jaka jest nosnosc stropu, wiec co tam mozna zbudowac.
          • Gość: FiX Re: CO TO ZA RURA :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 21:00
            Ja bym zmienił cła elewację nowego "skrzydła" - szczególnie ten szpetny kolor
            fioletowy od strony zamku. TUBA jest za mała!, tu trzeba przykryć cała bryłę
            jakąś powieżchnia a nie budowac "taras widokowy" - bez sensu :/
    • verrak1 Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego 23.03.05, 12:58
      Mi się ten projekt podoba... Co prawda jakoś tak średnio na jeża pasuje do starego budynku, ale jest bardzo ładny... I mam nadzieje, że projekt zostanie zrealizowany!!! W Poznaniu potrzebny jest kolejny budynek - przedstawiajacy nowe trendy w architekturze!!!!!
      TAK TAK TAK TAK DLA LEJKOWATEJ BRYŁY :D
      • Gość: lukaszbandi Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 23.03.05, 13:30
        Myslę, że ten nowy element moze być przejściem pomiędzy stara a nowa częścia
        muzeum, dzis tego przejścia brak, budynki do siebie nie pasują i jest to bardzo
        uwydatnione, ten nowy element ma szanse to poprawić.
    • Gość: poznaniak Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 13:41
      Ten projekt jest po prostu okropny. Nowy budynek Muzeum Narodowego nadaje się
      tylko do zburzenia, a to go jeszcze bardziej oszpeci. Luddzie nie dopuście do
      tego!!!!
      • Gość: arh Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 16:47
        ten projekt jest super a nie okropny, czlowieku nie jezdzisz za granice i nie
        widzisz co sie dzieje na swiecie. mam andziejze ten proejkt bedzie zrealizowny
        i zmieni nasza poznanska zasciankowsc i zacofanie.
        • Gość: :-p Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.chello.pl 25.03.05, 22:21
          człowieku zastanów się, to że za granicą powstają jednakowe nowości nie
          ozancza, że i u nas ma tak być!! ten glut na schronie wygląda nawet gorzej niż
          glut!! niczego nie spina a wręcz dodatkowo podkreśla brzydotę bunkra przy
          starej zabudowie
    • Gość: Wernyhor nie rozumiem tego pitolenia o disneylandzie IP: *.icpnet.pl 23.03.05, 14:30

ktoś kto marudzi na projekty odbudowy murów i zamku Przemysła
      powinien być konsekwentny i narzekać na 70 % kamieniczek na Starym Rynku
      które poprzedzają nawet Disneylandy-są starsze bo tuż powojenne
      to samo można powidzieć o domkach budniczych,budynku wagi miejskiej...
      tych/(TAKICH) obiektów nie było przed wojną
      wnętrza tych budynków (oprócz piwnic) to w większości PRL

Stary Browar w części handlowej (która dotychczas nie istniała) jest właśnie
      dlatego tak atrakcyjny bo został zbudowany jako "stary"

A ta rura od muszli klozetowej tego Włocha to...szkoda słow,
      niech zaproponuje ten projekt Kulczykowej do NOWEJ części STAREGO Browaru

ps.
      poza tym sądzę,że należy wyburzyć nowe skrzydło muzeum i socrealizm na Starym
      Rynku oraz wieżowce na Piekarach
      i nowe skrzydło Akademii Muzycznej (największą kichę stulecia)
      • Gość: piotr Re: nie rozumiem tego pitolenia o disneylandzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 16:56
        czlowieku co ty kurna pieprzysz. budynek jest zajebisty, wyprzedza nasze
        poznanskie zacofane myslenie , mam nadzieje ze zostaeni zrealizowany bo wlasnie
        takiego czegos poznan potrzebuje moze wtedy zmini sie ta poje..a polska
        mentalnosc. a pozatym stal by sie zajebista atrakcja turystyczna!!wiec
        przyniosl by duze zyski
      • Gość: x Re: nie rozumiem tego pitolenia o disneylandzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 23:48
        a ja bym wyburzyl ciebie. co za debil pie.. takie bzdury ze by wyburzyl
        kawalek histori poznania. a moze na to miejsce wstawilbys cos co udawalo by
        XVIII wieczne kamienice.wiem ze moze obiekty z czasow komuny nie sa
        najpiekniejsze, ale mysle ze jesli by sie wyremontowalo elewacje to wszyscy by
        sie nimi zachwycali
      • Gość: Poznaniak Re: nie rozumiem tego pitolenia o disneylandzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 21:08
        Zgadzam sie w zupełności! Ta rurka to jakis chory pomysł - co ona zmienia w
        ogólnym wygladzie nowego skrzydła - NIC - to nie ma sensu! Potrzeba projektu na
        cały obiekt a nie szukanie półśrodka.
    • Gość: Inga Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 23.03.05, 14:51
      Moim zdaniem Swietny pomysł! :) Oryginalny i pomyslowy! Oby tylko w naszym
      kochanym poznaniu znalazły się na to pieniążki ;)
      • Gość: Arh_Bartek Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 16:55
        Niezbyt podoba mi się projekt nowego skrzydła muzeum, jak i projekt tej
        restauracji, ale sam pomysł jest fajny i ciekawy, prezentuje zupełnie inne niż
        powszechnoie panujące w Poznaniu myślenie, a niech powstanie, królewna śnieżka
        i krasooludki będą miały gdzie jadać :P
    • synergie Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego 23.03.05, 18:54
      Czy nie przypomina wam ta konstrukcja jajowodu?
    • Gość: maru Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 23:26
      pomysl dobry ale WIDOK Z OKNA tego projektu mierny!! bo na co??? na brzydki
      budynek TPSA czy wieczorem na panienki,co tam za pieniazki pracuja ciezko...
      • Gość: J Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: 217.168.129.* 24.03.05, 09:31
        Wygląda to jak jelito architekta pozbawionego odrobiny talentu i wyobrażni
        przestrzennej.
        • amy4 Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego 24.03.05, 18:10
          projekt świetny!! rzeczywiście jedyny minus to widok - na reklamę tepsy ;-(.
          mam tylko nadzieję, że te wapniaki z władz miasta tego nie zablokują...
          • Gość: Poznaniak Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 21:21
            brak Ci naprawde wrażliwości estetycznej skoro popierasz takie
            pseudorozwiazanie problem :/
    • kolega.kierownik "Architekt Światowej Sławy" to jedna z odmian... 25.03.05, 04:38
      ... polskiej paranoi - wystarczy, że taki zaproponuje (bez oglądania się na
      charakter miejsca, sąsiednie budowle itd.) postawienie czegokolwiek
      gdziekolwiek, a ludzie (także ci z tytułami, a jakże) gremialnie dostają
      amoku...

IMHO nowoczesna architektura potrzebuje oddechu, przestrzeni (vide chociażby
      opera w Sydney), a nie wtryniania na siłę między nieliczne, ocalałe zabytki.
      Problem nowego skrzydła można zaś rozwiązać w najprostszy sposób; od stronu Al.
      Marcinkowskiego zasłonić klasycyzujacą (nawiązującą charakterem zarówno do
      starego muzeum jak i do Biblioteki Raczyńskich) fasadą, za którą mogłaby się
      znaleźć tak pożądana, o wiele większa (niż w projekcie Silvestriniego)
      kawiarnia z fantastycznym widokiem na - podobno ciekawszą - wschodnią stronę.
      • Gość: Poznaniak Re: "Architekt Światowej Sławy" to jedna z odmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 21:17
        uufff widze że jadnak sa na tym forum ludzie którzy myśla racjonalnie :) Mnie
        ta rura po prostu śmieszy, owszem jest to przykład architektury nowoczesnej ale
        akurat w tym miejscu zupełnie nie uzasadniony.
        Narzekamy że nowe skrzydło muzeum jest okropne - nagle doklejamy na dachu rurke
        i stwierdzamy: no teraz to jest fatastyczny obiekt nowoczesny i wogóle
        hahahah :/ tyle że ta rurka przykryje jedynie 5% prowieżchni bunkra - tak więc
        co ona zmieni? NIC To tak jakby dokleić ta rure nad Arsenałem i stwierdzić że
        problem szpetności tego obiektu jest rozwiązany ...
    • Gość: es hm, nieglupie... IP: *.telia.com 25.03.05, 08:15
      ... a jak sie znudzi to zawsze mozna zamienic na centralny odkurzacz
      obslugujacy okoliczne obiekty. Moi dobrzy ludzie przypomnijcie sobie podstawowe
      prawo rzadzace architektura - rownowaga pomiedzy forma, konstrukcja i funkcja.
      a tu wizja jest taka: jelito na dachu, nad tym bedzie krolowal zamek jak z
      podan o Drakuli a na przeciwko wyrosnie jeszcze jeden oszklony potworek. A moje
      ukochane "alejki" zamienia sie juz do konca w parking. Jeszcze raz Quo vadis?
    • Gość: Antyoszołom Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.studio16.com.pl / *.studio16.com.pl 25.03.05, 10:53
      Jelito grube? Kloaka? Co to ma byc? I takie obiekty nazywa sie architektura?
      Koniec świata.
      • Gość: ro0bs Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 12:50
        super niech wreszcie cos zrobia w Poznaniu nowoczesnego ale watpie niestety w
        reralizacje projektu...
    • Gość: Zibi POPIERAM PRZEBUDOWE ALE NIE "RURĘ" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 20:55
      naprawdę nie widze niczego nadzwaczyjnego w tej "tubie". Przede wszystkim ta
      konstrukcja w żaden sposób nie zlikwiduje problemu nowego skrzydła muzeum, jest
      po prostu za mała, to jest dodatek, ozdobnik a nie forma przekształcenia
      bryły "bunkra" - tak więc podchodze do tego pomysłu sceptycznie. Uważam że
      potrzeba szerokiego konkursu na taka przebudowę a nie branie na poważnie
      pierwszego lepszego projektu (nawet jeśli archtekt jest dośc znany)
      • Gość: Filip Re: POJEBALO LUDZI !!!! IP: *.219-96-207.hull.mt.videotron.ca 25.03.05, 23:09

Wyrzycic tego dziada Sochonskiego !...juz on wie co to jest estetyka !

Poznanska estetyka - Sochonski prosty jak kawal kontownika.
        • Gość: Mer Re: POJEBALO LUDZI !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 17:31
          a co Ty wiesz o estetyce?
    • Gość: łuki podoba mi się IP: *.icpnet.pl 26.03.05, 07:08
      naprawdę ciekawy projekt , ale to nie wystarczy, nad gmachem Muzeum Narodowego
      trzeba jescze popracować
    • snoopy25 A może jednak przejdzie... 26.03.05, 12:51
      Dla ścisłości to w konkursie na odbudowę Zamku Królewskiego, z tego co mi
      wiadomo, pani konserwator głosowała za całkowicie nowoczesnym projektem, a o ile
      wiem za "kreacją konserwatorską" opowiedzieli się architekci (sic!). Jeśli
      natomiast chodzi o kawiarnię na dachu nowego gmachu Muzeum Narodowego to, jak
      zrozumiałam z jej wypowiedzi prasowej (publikowanej w GW), projekt Silvestrina
      bardzo się jej spodobał. Jeżeli ktoś może spowodować utrudnienia w realizacji
      tego niezwykle oryginalnego i ciekawego pomysłu to obawiam się, że będzie to
      właśnie środowisko architektów, bo przecież dzieło ich kolegi jest chronione
      prawami autorskimi i twórca nowego skrzydła Muzeum powinien zaakceptować zmianę
      swojego projektu.

PS. Wiem, że to nie miejsce na pisanie o straganach na Starym Rynku, ale nie
      mogę się powstrzymać, żeby nie przypomnieć co było na nich sprzedawane, wcale
      nie pamiątki z Poznania, tylko jarmarczne zabawki (patrz: stragan za ratuszem)...
      • Gość: Architekt Re: A może jednak przejdzie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 17:41
        ... oby ten projekt nie przeszedł, bo zeszpeci jeszcze bardziej to nieszczęsne
        muzeum :/
        • Gość: mart_mil Re: A może jednak przejdzie... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 31.03.05, 00:31
          a co z Ciebie za architekt skoro nie widzisz budynków gorszych od nowego
          skrzydła muzeum? trochę wyobraźni i pomyśl o nim bez tego cudacznego tynku typu
          baranek i inną stolarką niż złota. zmiana kolorystyki i to jest naprawde dobry
          projekt. a takie działanie organiką na czystą minimalistyczną i prostokątną
          architekturę wbrew pozorom ma sens. jak jesteś architektem to znajdziesz
          przykłady.pozdrawiam.
      • Gość: mart_mil Re: A może jednak przejdzie... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 31.03.05, 00:33
        za historyzującą opcją byli nie architekci, tylko pan wojewoda poznański i jego
        świta, która miała to budować. :)
        • snoopy25 Re: A może jednak przejdzie... 03.04.05, 23:42
          Może i pan wojewoda, ale w każdym bądź razie nie pani konserwator. A zamek można
          by przecież także zbudować w formach nowoczesnych...
    • Gość: filippo Re: No i oczywiście butelki Wyborowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 14:06
      Popieram! Gehry to swietny architekt. a do przykladow dorzucilbym jeszcze
      butelke Wyborowej zaprojektowana na rynek amerykanski. az sie jej nie chce
      odkrecac:) szkoda tylko, ze taka droga. pzdr
    • Gość: Nowakowski Re: Restaurację na dachu Muzeum Narodowego IP: 157.134.228.* 29.03.05, 17:16
      Rysunek prezentujacy projecy jest zamieszczony przy artykule. Fakt, ze nie
      zawsze pojawia sie na internecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka