Gość: Szy IP: *.icpnet.pl 24.03.05, 21:05 A gdyby tak wybudować podziemne przejścia dla pieszych.... natomiast ruch z ul. Jana Pawła II i Zamenhofa puścić wiaduktem nad Rondem Rataje!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lukaszbandi Re: Czy brak sygnalizacji na rondzie Rataje uspra IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 25.03.05, 06:53 Probem jest bo zamknięta jest nitka mostu Przemysława oraz most Rocha. Jakoś wcześniej rondo nie było blokowane, więc trochę cierpliwości, aż skonczą sie remonty i wszystko wróci do normy. Tak samo, lewy pas mostu Królowej Jadwigi jest blokowany zawsze przy remontach Hetmańskiej. Blokują go ci, którzy przy AWFie skręcają w lewo w Drogę Dębińską. BTW. Szkoda, że przy okazji blokują tramwaj :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar Prosze pani Lamiecka... Ja nie rozumiem po co IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.03.05, 08:41 ten artykul? Zreszta ja mieszkajac za granica wiem lepiej o stanie jego sygnalizacji swietlnej niz pani. Nie potrudzila sie pani nawet by tam pojechac a na pewno by przejsc sie jako pieszy... Ja tak!!! ..i to juz 2 lata temu. Przechodzac od strony osiedla Piastowskiego w strone Osiedla Jagielonskiego, ma sie wrazenie ze system sygnalizacji dla pieszych ustawil jakis kretyn badz prowokator z ukryta kamera... Oto moj post z forum na ten temat z sierpnia 2003 roku !!!!! Zapewniam pania ze na tym przejsciu od tamtego czasu nic sie nie zmienilo...., a Gazeta tez w tej kwestii nic nie zrobila. Co jest wiec przyczyna ukazania sie tej "zapchaj dziury" w Gazecie? Brak tematow? Urlopy swiateczzne? Czy tez epidemia grypy w biurze? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=7557290&a=7557290 Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_poznan Re: Prosze pani Lamiecka... Ja nie rozumiem po co 25.03.05, 12:14 Autorka była na miejscu, czego efekty widać w tekście. Przeprowadziła chociażby sondę wśród kierowców. Tekst powstał po to, żeby poinformować mieszkańców o planie porannego wyłączania świateł na Rondzie Rataje. __________ pozdrawiam Blazej Wandtke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar Re: Prosze pani Lamiecka... Ja nie rozumiem po co IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.03.05, 21:57 "Autorka była na miejscu, czego efekty widać w tekście. Przeprowadziła chociażby sondę wśród kierowców." Uuppss a ja myslalem ze wsrod przechodniow tez...:)))))) miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,2620373.html Ciekawe czy tacy ludzie w ogole istnieja, a moze jednak istnieja i pracuja tylko pietro nizej od biurka pani Lamenckiej??? Hmm przy takiej rzetelnosci dziennikarskiej nie dziwie sie ze Gazeta traci ostatnio na wiarygodnosci......na rzecz zwyklych-NIEZWYKLYCH blogow, ktore polecam: kataryna.blox.pl/html Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Czy brak sygnalizacji na rondzie Rataje uspra 25.03.05, 22:42 Dojazd do ronda Rataje wesoly nigdy nie byl. Najgorszy byl chyba od strony ronda Srodka. Niemniej w porownaniu z rondem Staroleka po remoncie, Rataje to szczyt luksusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arctic Re: Czy brak sygnalizacji na rondzie Rataje uspra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 09:27 Wyłączyć światła na Rondzie Starołęka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Takie pomysły to sci-fi IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 25.03.05, 09:35 > A gdyby tak wybudować podziemne przejścia dla pieszych.... > natomiast ruch z ul. Jana Pawła II i Zamenhofa puścić > wiaduktem nad Rondem Rataje!! Podziemne przejście dla pieszych? A kto będzie nim chodził, szczególnie w nocy? Ruch po Zamenhofa wiaduktem? Kto będzie nim jeździł, skoro IMHO ruch jest głównie z Królowej Jadwigi w obie odnogi Zamenhofa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smar Re: Takie pomysły to sci-fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 09:44 Gość portalu: LMB napisał(a): > Podziemne przejście dla pieszych? A kto będzie nim chodził, szczególnie w nocy? Pod rondem Kaponiera są przejścia i jakoś wszyscy tam chodzą, może poza nocnymi imprezowiczami :-) > Ruch po Zamenhofa wiaduktem? Kto będzie nim jeździł, skoro IMHO ruch jest > głównie z Królowej Jadwigi w obie odnogi Zamenhofa? Ciąg JP II i Zamenhofa to DK5 (!), więc wiadukt w dużym stopniu wyeliminowałby ruch na rondzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAPAJA Re: Takie pomysły to sci-fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 11:12 > Ciąg JP II i Zamenhofa to DK5 (!), więc wiadukt w dużym stopniu wyeliminowałby > ruch na rondzie. DK5 jeżeli pójdize dobrze bedzie prowadziła autostradą, a potem ekspresówką do kostrzyna i pod Gniezno, a poza tym gdszie tam zmiescic wiadukt?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smar Re: Czy brak sygnalizacji na rondzie Rataje uspra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 09:38 Gość portalu: Szy napisał(a): > A gdyby tak wybudować podziemne przejścia dla pieszych.... > natomiast ruch z ul. Jana Pawła II i Zamenhofa puścić > wiaduktem nad Rondem Rataje!! Popieram!!! Przejścia podziemne i estakada NS i sprawa rozwiązana! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piciu Re: Czy brak sygnalizacji na rondzie Rataje uspra IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.05, 11:18 Przyczyną pośrednią korków na Rondzie Rataje są napewno prace prowadzone w obrębie tego rejonu miasta, ale bezpośrednią przyczyną jest brak synchronizacji świateł przy skrzyżowaniu Bema. Zasadniczą zaś sprawą jest tworzenie korków przez niezdyscyplinowanych kierowców, którzy wjeżdżają na skrzyżowanie wiedząc, że nie zdążą opuścić go podczas danego cyklu. Tutaj jest problem Policji. Sam kilka razy zgłaszałem na 997 i wówczas dyżurny oświadczył, że jest to problem ZDM a nie Policji. Ja natomiast zauważyłem, że gdy były światła a na boku stał radiowów Policji korków nie było, a przejazd przez Rondfo Rataje był płynny. Teraz radiowóz Policji stoi, światła są wyłączone lecz w dalszym ciągu przejazd nie jest zbyt ciekawy. Może by jednak wrócić do sygnalizacji świetlnej lecz pod nadzorem Policji ale podkreślam zdecydowanym nadzorem a nie tylko przyglądaniem się funkcjonariuszy lub nawet jak to miało niejsce dzisiaj tj.25.03.br siedzacego w radiowozie i nie interesującego się funkcjonariusza (pojazd wjeżdżający od str. Katowic zajechał mi drogę na wysokości stojącego radiowozu a funkcjonariusz nawet nie wysiadł z radiowozu). Więcej zdecydowania a sytuację można opanować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Czy brak sygnalizacji na rondzie Rataje uspra IP: *.pbpolsoft.com.pl 25.03.05, 11:55 > A gdyby tak wybudować podziemne przejścia dla pieszych.... > natomiast ruch z ul. Jana Pawła II i Zamenhofa puścić > wiaduktem nad Rondem Rataje!! I konieczne przystanek Fujibany :> Mnie do szczęscia wystarczą porządne światła dla pieszych, częściej się zmieniające i zabezpieczone powtarzaczami dla samochodów. Przejście podziemne było by oczywiście lepsze ale jest nierealne, a wiadukt samochodowy to czyste SF (zresztą i tak powinien stać w ciągu Królowej Jadwigi i trasy Katowickiej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smar Re: Czy brak sygnalizacji na rondzie Rataje uspra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 13:09 Gość portalu: Tomek napisał(a): > wiadukt samochodowy to czyste SF a dlaczego? przecież w innych miastach istnieją takie estakady i buduje się nowe (Warszawa, Kraków, Łódź). > (zresztą i tak powinien stać w ciągu Królowej Jadwigi > i trasy Katowickiej). Być może - to kwestia badania natężenia ruchu i możliwości wybudowania estakad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Rondo trzeba przebudować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 14:19 Moim zdaniem wystarczyłoby zbudować estakadę nad rondem dla jadących na trasę katowicką z kierunku Śródki i Centrum. Rozwiązanie nie tanie, ale żadna sygnalizacja nie rozwiąże problemu węzła komunikacyjnego. Wtedy szybszy byłby przerób samochodów z tych kierunków, a reszta miałaby więcej czasu i miejsca na przejazd. Z korkującą się Królowej Jadwigi w stronę centrum niewiele da się zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukasK Niedawno szedłem z dworca MPK na Jagiellońskie IP: 217.153.71.* 25.03.05, 14:21 Trzeba było pokonać 4 jezdnie i na każdej było czerwone światło. Razem niecałe 10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar Re: Niedawno szedłem z dworca MPK na Jagielloński IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.03.05, 22:33 Ale wnikliwej dziennikarce Gazety Poznan ktora pewnie przeprowadzila swa "analize" z wnetrza samochodu jadacego po swiateczne zakupy.. nie bylo dane to zauwazyc... Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk P.S.: Idac od Piatsowskiego na Jagielonskie nie sposob przejsc na jednym "zielonym", bowiem z pewnych przyczyn wlacza sie czerwone na drugim przejsciu... i wszyscy tak trwaja ponad minute... szmochody (bo i one maja czerwone-nawet skrecajace w Katowicka!) jak i piesi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAPAJA Re: Niedawno szedłem z dworca MPK na Jagielloński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 11:16 jeszcze tak jest?!?! pięć lat temu wyprowadziłem się z tamtąd, a już wtedy nie można było spokojnie przejść na spacer nad warte... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Co z priorytetem dla tramwajów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 14:27 Pytam szacownych urzędników i innych za to odpowiedzialnych. Tramwaje w Poznaniu mają gorzej niż rowerzyści. Na rondzie R. czekają, na nowo przebudowanym rondzie Starołęka czekają. Przy skrzyżowaniu Strzelecka/Królowej J. to już dramat - chociaż spokojnie można by puścić tramwaj w przerwach między cyklami (przebudowa była rok temu i nikt chyba na to nie wpadł). Ale po co, niech sobie czeka min minutę na każdy światłach. Pytam zatem - jak chcecie mieć mniejszy ruch samochodów w centrum skoro nie robicie za wiele aby usprawnić transport publiczny ???? Miasto kupuje tramwaje za grube miliony, a usprawnienie ruchu jest chyba ostatnim priorytetem. PS. Parę skrzyżowań jest owszem dostosowanych, ale to nadal niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
conena dawać światła na rataje!!!!!!! 25.03.05, 19:59 tyle lat nie było świateł i nie było wcale źle, ale to były czasy kiedy Poznań był przejezdny, po kiego urzędnicy robią sobie eksperymenty i stoją i sobie patrzą jak mnie w korku wcurw chwyta? światła takie jak na starołenie i po kłopocie. no chyba, że nikt nie potrafi sięgnąć pamięcią wstecz i sobie porównać:/ Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: dawać światła na rataje!!!!!!! 25.03.05, 22:46 Zobacz sobie co jest na Starolece. Wieczorem to korki zaczynaja sie jeszcze przed Warta (i to nie dlatego, ze remont - przed remontem tez tak bylo). Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: dawać światła na rataje!!!!!!! 26.03.05, 16:13 trzy razy w tygodniu jadę przez starołenę koło godziny 18 i potem koło 20, ruch jest powolny ze zwględu na zwężenie ale korków nie ma.... Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Czy brak sygnalizacji na rondzie Rataje uspra 25.03.05, 22:39 Świetnie! Likwidacja swiatel pomoze wszystkim - pieszym rowniez. Prawda jest taka, ze teraz czeka sie bardzo dlugo na zielone, a jak juz sie pojawi, to jak juz pisal autor w artykule, kierowcy nie wiedza ze piesi maja zielone i zjezdzaja mimo wszystko z ronda. Ale i tak priorytetem powinno byc wylaczenie swiatel na rondzie Staroleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZP Żadnych przejść podziemnych!!! IP: *.icpnet.pl 26.03.05, 11:28 Przejścia podziemne i kładki nadziemne to jest rozwiązanie z czasów utopii samochodowej (vide miasto Brasilia) która na Zachodzie się już dawno skończyła, tylko w Polsce jeszcze ma się dobrze. Piesi nie mogą być spychani do getta, zmuszani do wdrapywania się w górę i w dół tylko dlatego, żeby kierowcy mogli stać się mniej ostrożni. I tak już teraz mnóstwo debili traktuje ulicę Zamenhofa jak trasę szybkiego ruchu, na tej ulicy notorycznie łamana jest prędkość. Już sobie wyobrażam, co by było, gdyby na Rondzie były przejścia podziemne... Poza tym można być pewnym, że ewentualne przejścia podziemne na Rondzie Rataje stałyby się szybko ostoją wszelkiego menelstwa po zmroku, zoną graffitti i puszek po piwie. Ten kto proponuje budowę przejść niech się lepiej przespaceruje i zobaczy jak wyglądają przejścia podziemne na ul. Krzywoustego (na wysokości Os. Oświecenia), na ul. Warszawskiej, albo na Starołęce przy torach. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek_lech Re: Czy brak sygnalizacji na rondzie Rataje uspra 01.04.05, 10:41 Moim zdaniem rozwiązania typu wiadukty i przejścia podziemne mają duże zalety (oprócz wad, które też posiadają), ale są przede wszystkim za drogie i nie do wykonania w krótkim okresie czasu. Ja korzystam w tym rejonie z różnych źródeł transportu (samochód, tramwaj, autobus i jako pieszy) i mogę co nie co na ten temat powiedzieć. Jeszcze nikt tego nie napisał, ale wg mnie bardzo dużo złego powodują światła przy ulicy ..... Serafitek, gdyż blokują one skutecznie - w godzinach rannych - zjazd z R. Rataje, przez co powodują zakorkowanie całego ronda, proponuję więc następujące zmiany: - wyłączenie świateł na ul Serafitek (studenci poradzą sobie z przejściem, a samochody mogą lepiej stanąć niż przed przejściem na R. Rataje, gdzie blokują wjazd z Jana Pawła II), - wyjazd z Os. Piastowskiego odbywał by się na zasadzie tylko prawoskrętu w stronę R. Rataje (pojazdy jeździłyby przez R. Rataje, nadkładając jakieś 300 metrów, rano ruch od centrum jest mniejszy i nie byłoby problemów z zawróceniem, a popołudniu pojazdów wyjeżdżających z osiedla jest zdecydowanie mniej, bo jest to typowa "sypialnia" i niestety tym pojazdom pogorszą się warunki ruchu), - na Rondzie Rataje sygnalizacja byłaby włączona cały czas, bo piesi mają zdecydowanie łatwiej i bezpieczniej. Co myślicie na ten temat?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAPAJA Re: Czy brak sygnalizacji na rondzie Rataje uspra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 11:34 JAk dla mnie nie można skupiać sie tylko na "ulepszaniu" nastepnych skrzyzowań... potrzebny jest całkiem nowy plan komunikacyjny Poznania... Jeżeli po budowie 3ramy (jeżeli wogóle)i obwodnicy (Autostrada i dwie "ekspresówki") nadal bedzie problem to proponuje zmienić oznakowanie (przyjezdnymi będzie można kierować) tak, aby na znakach nie znajdowały się kierunki "Świecko 92 ->" ale np. "III rama <- Jeżyce <- Centrum ->" Tak jest m. in. we Wrocławiu (choć pod wzgledem komunikacyjnym Wrocław to zły przykład) - nie znam wrocławia, ale przejeżdżając przez to miasto na pewnym skrzyżowaniu mam zawsze wrażenie, że gdybym pojechał przez chwile na Warszawe to bym sie tu znalazł prędzej... co prawda u nas tranzyt miedzymiastowy będzie poza miastem, ale pozostaje tranzyt wewnątrzmiejski (międzydzielnicowy), który właśnie nam zapycha r. Rataje... poza tym proponuje przenieść II-ą ramę na górny taras rataj odciąży to ul. Zamenhoffa i r Rataje... jeśli i to nie nie pomoże to można se budowac estakady, ale po co?!?!? takie jest moje zdanie - wyłączenie świateł jako pomoc doraźna jest dobrym pomysłem, ale tylko wtedy kiedy cała komunikacja sie zmieni... Odpowiedz Link Zgłoś