Dodaj do ulubionych

Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś?

IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.05, 20:18
Witam,
dość poważnie rozważam zakup mieszkania w nowo budowanym przez firmę Wechta
Osiedlu nad Wartą. Czy zna kotś jakieś niepokojące, potwierdzone, informacje,
które powinienem wziąć pod uwagę zanim podejmę ostateczną decyzję?
Obserwuj wątek
    • Gość: @123 Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 21:07
      sprawa jest bardzo poważna. Grunty na których zbudowano domy to głównie osady
      rzeczne bogdanki , która często wylewała i podtapiała w przeszłości ul.Garbary.
      Aby uregulować tę sprawę przeszło sto lat temu postawiono mur nad Wartą.
      Podobno mur grozi zawaleniem z powodu nzbytniego nacisku budynków na podłoże,
      inwestor miał mur umocnić. Z tego co wiem nic w tej sprawie się nie dzieje.
      • zuzkapn Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? 27.03.05, 22:54
        Skoro ktoś buduje najtańszym kosztem, a o efektach pisze Misiak, nie moze byc go
        stac na umocnienie brzegu za kilka mln zł. Czego, jak mi wiadomo, nie zrobiono.
        Osobiście, pomimo, że oferta jest kusząca, za nic bym tam mieszkania nie kupiła.
        Nie chcę z siłą fali powodziowej, których coraz więcej w kraju, upłynnić mojej
        kasy :)
    • Gość: Misiak Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.echostar.pl 27.03.05, 21:59
      Zapraszam na ul. Krauthfera, gdzie stoi 3-letni budynek wybudowany przez
      Wechtę. Roi się w nim od usterek (m.in. rdzewiejące balkony, odpadające płytki,
      przeciekające ściany, popękany tynk na ścianach ...), które Wechta ma od trzech
      lat usunąć i jakoś nie może. Zero zainteresowania. Kompletna olewka. Sprawa w
      najbliższym czasie znajdzie finał w sądzie. Należy pamiętać, że Wechta buduje z
      najgorszych materiałów i zleca robotę pseudo-fachowcą aby był jak najtaniej.
      Na pierwszy rzut oka i z daleka osiedle nad wartą wygląda uroczą ... ale może
      za pół roku może za rok już tak nie będzie.
      • Gość: DJanos Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 27.03.05, 23:03
        a ja zapraszam ciebie do centrum na pl wiosny ludow i ocen sobie budynek domina
        prestige ktory idealnie wkomponował sie w tkanke miejska jest zbudowany z
        najlepszych materiałow a sam budynek otrzymał nagrody !!! na krauthofera o ile
        wiem budował bankrut danter a co do osiedla nad warta jest ono budowane
        starannie a sam inwestor zobowiazał sie ze mury wyremontuje i nie ma zadnych
        obaw!!!!

Poizdrawiam
        • Gość: VanVorden No właśnie. Recenzje firmy, jakie udało mi zebrać IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.05, 23:36
          poza siecią różnią się zasadniczo. Z jednej strony sprawa Krauthoffera, z
          drugiej Domina (swoją drogą nazwa jakoś mi panią Jadzię przyowdzi na myśl. Nie
          żebym bywał, w TV widziałem). Firma nie biedna, sądząc po tym, jakich działek
          jest właścicielem. Jeśli chodzi o najtańszych wykonawców na Szyperskiej to tu
          akurat budował Hochtief, który jakimś najtańszym szmaciarzem nie jest, ale
          znowu potem podobno się pożarli, zapewne o kasę, i tak w kółko. Z tym brzegiem
          to zdaje się dotyczy akurat tego co ma być budowane dalej, w kolejnym etapie,
          aczkolwiek pewien nie jestem. hmmm...
        • Gość: Misiak Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.mt.put.poznan.pl 29.03.05, 13:47
          ... wiedz, że przy danej ulicu mogą stać budynki róznych wykonawców...
      • Gość: inwestor Re: Wechta - zatrudnia najgorszych fachowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 15:05
        np firma instalacyjna - c.o.-gaz-wod-kan- Konieczny
        patałachy bardzo źle pracujące - oni robili i robią instalacje
        wod/kan/ogrzewanie w tych budynkach - usterka na usterce
    • yomama Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? 29.03.05, 17:04
      Witaj my myslelismy powaznie na zakupem miekszania od Wechty...na Os.Nad
      Warta....zrezygnowalismy roznych powodow.
      Obecnie oczekujemy na mieszkanie na os.Batorego...do odbioru w lipcu:)))
      Polecam...zajrzyj tutaj :
      www.budnex.gorzow.pl
      Pozdrawiam
      • drunner Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? 29.03.05, 17:41
        A czy to osiedle budnexu jest jakoś strzeżone - ma być ochrona, monitoring,
        moze jest ogrodzone czy kazdy, nie niepokojony przez nikogo moze sobie wejsc?
      • Gość: VanVorden Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.icpnet.pl 29.03.05, 22:40
        Czy możesz przybliżyć "różne powody"?
      • Gość: VanVorden Yomama, na temat budnexu znalazłem z kolei IP: *.man.poznan.pl 30.03.05, 11:29
        przpyadkiem "Budnex jest firma z Gorzowa. Totalnie spalona na tamtejszym rynku.
        > Sprzedawanie zadluzonych mieszkan, z obciazona hipoteka i budowanie na
        > nei swoim gruncie - takei to przyjemnosci czekaja na potencjalnych
        > klientow firmy. Wlasciciel ma caly sztab prawnikow i naturiszy ktorzy
        > sciemniaja klientow."
        btw w tym samym poście jest napisane, że Wechta też nie OK, bo droga a od Warty
        śmierdzi.
    • Gość: Sineira Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 09:36
      Po pierwsze, facet notorycznie nie płaci architektom i wykonawcom. Po drugie,
      wymusza najtańsze rozwiązania i oszczędności, "naciągając" normy do granic
      wytrzymałości. Jak dla mnie to wystarczy, by trzymać się od Wechty z daleka.
      • Gość: Michal Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.05, 10:10
        Umocnienie brzegu dotyczy 3 etapu budowy osiedla,w ktorym budynki beda
        wystawaly nad lustro wody.Firma Wechta przez kilka lat skupowala tereny w
        Poznaniu,teraz zaczyna albo zacznie wiele nowych inwestycji i to powoduje spora
        niechec srodowiska gospodarczego i deweloperskiego.Szczegolnie jest atakowane
        przez srodowisko lewicowe (wojewody),ukazalo sie wiele nieprawdziwych i
        szkalujacych artykolow w Glosie Wlkp.Wydaje mi sie ,ze Wechta Z Krautchofera a
        Wechta dzisiejsza to dwie rozne Wechty.Biorac pod uwage wypowiedzi uczestnikow
        trzeba miec swiadomosc ,ze wiekszosc to albo pracownicy dewelopera albo jego
        konkurenci.
        • Gość: Majka Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.mt.put.poznan.pl 30.03.05, 10:28
          ... a może oszukani klienci ...
          • Gość: VanVorden No właśnie, czy ktoś może jest klientem Wechty IP: *.man.poznan.pl 30.03.05, 11:03
            i zna firmę z autopsji?
            • yomama Re: No właśnie, czy ktoś może jest klientem Wecht 31.03.05, 16:37
              witaj jesli chodzi o Budnex...to zostal on sprawdzony przez nas bardzo
              dokladnie. Moge Cie calkowicie zapewnic, ze nic z tych plotek nie jest
              prawda...sama natknelam sie na takie komentarze..szukajac czegos o tej firmie.
              Budnex sprawdzilismy od strony Izby Skarbowe, poprzez banki..i ich system "BIK-
              u"...system i nformacji kredytowe, czla dokumentacja kasiag
              wieczystych,gruntow, pozwolen na budowe...i nawet ich znaczy Budnexu...roliczen
              rocznych:)
              Wszystko to uspokoilo nas na tyle ze wpalciclismy juz pierwsza polowe za
              mieszkanie:)
              Pozdrawiam
              • Gość: VanVorden Yomama, mi nie chodziło o to, zeby napisać, IP: *.icpnet.pl 31.03.05, 21:12
                że Budnex zły, tylko żeby pokazać, że w necie różne opinie na każdy temat można
                znaleźć. Tak coś czuję, że oprócz Miśka, który zdaje się mieszka w Wechcie -
                Danterze na Krauthoffera, to nikt potwierdzonej opinii nie przedstawi.
                • Gość: a Re: Yomama, mi nie chodziło o to, zeby napisać, IP: *.mt.put.poznan.pl 01.04.05, 08:30
                • Gość: Misiak Re: Yomama, mi nie chodziło o to, zeby napisać, IP: *.mt.put.poznan.pl 01.04.05, 08:44
                  Mieszkam, mieszkam, jednak w budynku Wechty - budynki byłego Dantera stoją obok
                  za płotem. Dodam, że Deweloper Wechta zamontował taką bramę garażową - typowy
                  składak bez żadnych zabezpieczeń(podobno każda część od innego bramy)- że
                  jesienią ubuegłego roku po otwarciu normalnie wypadła z prowadnic. Dodam, że
                  przynajmniej raz w miesiącu była reanimowana. Wspólotota na własny koszt była
                  zmuszona zakupić nową, porządną bramę.A co zrobiła Wechta - tradycyjnie - umyła
                  ręce, twierdząc, że jak oni montowali to była sprawna ...
                  Acha zapomniałbym. W budynku, w którym mieszkam zostały wykonane nieprwidłowo
                  kominy wentylacyjne, skutkiem czego zamiast wyciągać powietrze z mieszkań
                  nawiewa do środka ... zimą zgroza. A Wechta na to - tradycyjnie - wszystko jest
                  git.
                  Mogłbym pisać i pisać o usterkach (drobne pomijam), np. jeszcze o windach, o
                  oknach i wielu ważnych rzeczach ... ale czas popracować.
                  ... Wszystko git ... aż się chałupa cała nie rozleci
                  Pzdr
    • ambb Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? 09.04.05, 21:24
      Kupiłam tam mieszkanie, odebrałam i wykańczam. Niektórzy już tam mieszkają. Na
      razie jest OK, ale trzeba samemu mieć baczenie na wszystko. Podstawowa zasada
      przy kupnie mieszkania u developera (każdego, nie tylko w Wechcie): uważnie
      przeczytać umowę, skonsultować ją z prawnikiem!!!, jak najwięcej dowiedziedzieć
      się o developerze, o realizowanych budowach. Ryzyka nigdy nie wyeliminujecie w
      100%, chodzi o to aby je jak najbardziej zmniejszyć. Tak samo nikt nie jest
      zagwarantować, że developer, który dotychczas budował bardzo dobrze i nie było
      do niego zastrzeżeń, będzie cały czas tak budował (no chyba, że to jest Ataner,
      który trzyma się od kilku lat na ugruntowanej pozycji lidera). I odwrotnie: ten
      co budował gorzej może zacząć budować lepiej(choć to jest pewnie rzadszy
      przypadek). Poza tym trzeba wiedzieć samemu jakie ma się priorytety co do
      miejsca zamieszkania i ceny jaką jest się w stanie wydać na mieszkanie (w
      Wechcie - nad Wartą jest drogo). Istotnym jest także świadomość co do tego
      jakie ewentualne zagrożenia wiążą się z wybraną przez nas inwestycją mieszkalną
      i czy jesteśmy w stanie zaakceptować ewentualność powstania tych zagrożeń.
      Wiąże się to także z gotowością do występowania z roszczeniami przeciwko
      develeperowi na drodze sądowej.Jeżeli kupujemy mieszkanie u developera, które
      jest w trakcie budowy, to na bieżąco trzeba samemu nadzorować postępy robót i
      jakość prac, chodzić na budowę i rozmawiać z robotnikami, którzy tam budują. A
      na odbiór mieszkania należy bezwzględnie zabrać ze sobą inspektora nadzoru,
      który szybciej od nas zauważy co jest nie tak.
      • Gość: VanVorden Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.man.poznan.pl 11.04.05, 14:13
        Na co w szczególności uważać w tym budynku?
        • ambb Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? 01.05.05, 00:29
          zwłaszcza na instalacje wod-kan
      • mejbi Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? 11.04.05, 14:21
        Inspektor nadzoru, no własnie. Gdzie mozna takiego znaleźć w P-niu, aby wynająć
        na odbiór mieszkania??
        • pan.nikt Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? 11.04.05, 17:14
          Wystarczy poszukać ogłoszenia. Projektowanie nadzory.
          Również w bazach firm
          Choć lepiej popytać znajomych. (kwestia referencji)
          • agata0077 Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? 13.04.05, 19:35
            Pierwsza wplate na mieszkanie zrobilam w kwietniu 2004 roku.Wtedy "Wechta"
            poinformowala mnie,ze jestem zwolniona od podatku VAT od udzialu w
            nieruchomosci.Teraz ,przy placeniu ostatniej raty okazuje sie ,ze ten podatek
            musze zaplacic.Czy ktos wie cos na ten temat?
            Czy mozna placic ostania rate przy przekazaniu mieszkania przez developera?
            (chodzi o usterki itd.)
            • ambb Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? 01.05.05, 00:16
              to,że Vat od udziału w nieruchomości trzeba jednak zapłacić wyjasnia informacja
              z Urzedu Skarbowego, którą otrzymuje sią od Wechty (ja otrzymałam ją przy
              formalnym odbiorze mieszkania i rozliczeniu końcowym). Kwestia Vatu od udziału
              w nieruchomości początkowo nie była jasna ze względu na niejednoznaczność
              przepisów podatkowych, które zmieniły się z wejściem Polski do Unii (01.05.2004
              r.). Wechta sugerowała, że istnieje prawdopodobieństwo, że tego Vatu nie bedzie
              się płacić jeżeli zapłaci sie za udział w nieruchomości do końca kwietnia 2004
              r. Ale jak zawsze to bywa samemu trzeba sie wszystkim interesować i zgłębiać
              temat (tzn. dowiadywać się jak inni developerzy sprzedawali mieszkania w tym
              okresie, szukać interpretacji na stronach internetowych Ministerstwa Finansów
              itp.).... ja liczyłam się z tym, że będe musiała zapłacić Vat za udział w
              nieruchomości, więc nie jestem zaskoczona.
    • Gość: agata0077 Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.adsl.hansenet.de 14.04.05, 20:47
      Czy ktos juz w tych nowych mieszkaniach nad Warta mieszka i czy moze sie na ten
      temat wypowiedziec?
      • ambb Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? 01.05.05, 00:21
        mieszkają.... teraz może odnajdą się na forum, bo założono kablówkę Echostar.
        Ja jeszcze nie mieszkam.
        • agata0077 Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? 03.05.05, 21:20
          a co z tym murem,ktory mial sie zawalic?
          • Gość: mn Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 22:48
            jeśli nic nie zostanie zrobione to pewnie się zawali, choć napewno nie odrazu
            • Gość: wk Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.echostar.pl 06.05.05, 00:54
              a jaki mur ma sie zawalić?
        • Gość: wk Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.echostar.pl 06.05.05, 00:53
          a w której klatece działa kablówka?
          • Gość: POSEN Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.05, 09:38
            agata 0077 jest chyba z ATANERA albo z GLOSU WLKP..Remont muru nadbrzeza Warty
            ma odbyc sie na odcinku budowy trzeciego etapu osiedla nad Warta,ktorego
            budynki beda wystawac ponad lustro wody ale to chyba daleka przyszlosc.
          • ambb Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? 08.05.05, 14:02
            taka informacja wisi na na drzwiach wejściowych do klatki "E"
    • Gość: wróbel Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.icpnet.pl 08.05.05, 10:47
      no.. jeśli masz własną .. centralkę telefoniczną... to żadnych problemów:)
      • agata0077 Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? 09.05.05, 22:57
        Czy te mieszkania oplaca sie kupowac?
        • Gość: VanVorden Zdefiniuj, co to dla Ciebie znaczy, Agato? IP: *.icpnet.pl 10.05.05, 19:25
          ?
        • ambb Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? 10.05.05, 19:34
          a dlaczego teraz pytasz, jeżeli juz kupiłaś?
          • agata0077 Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? 11.05.05, 18:56
            Bo drogie i sie zastanawiam czy nie sprzedac
            • Gość: VanVorden Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.icpnet.pl 11.05.05, 19:39
              No to wpadasz w podatek 10%, bo sprzedajesz przed upływem 5 lat od nabycia,
              chyba, że przeznaczysz uzyskane środki na cele miaszkaniowe, ale jeśli chcesz
              mieszkać w ładnym miejscu i jako takim standardzie to na jedno wychodzi itd.
              • Gość: agata0077 Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.adsl.hansenet.de 11.05.05, 21:27
                Przepraszam Pana,czy Pan juz tam mieszka? Bo ja sie nosze sie z zamiarem kupna
                mieszkanka,ale ciagle slysze jakies negatywne wiadomosci na ten temat.To mur
                nie taki,same usterki itd. Co Pan mi moze na ten temat powiedziec?Pozdrawiam
                • Gość: VanVorden Agato, kilka postów wyżej napisałaś, że kupiłaś, IP: *.icpnet.pl 12.05.05, 22:18
                  teraz, że masz zamiar itd.
                  Co do mnie - zacząłem ten temat, zapoznałem się z wieloma opiniami i na forum,
                  i w terenie i efekt jest taki, że w przyszłym tygodniu mam odbiór mieszkania w
                  Wechcie nad Wartą. Jak będzie - zobaczymy. Będę relacjonował ;)
                  • Gość: wk Re: Agato, kilka postów wyżej napisałaś, że kupił IP: *.echostar.pl 12.05.05, 22:38
                    Chciałam powiedzieć, że ja własnie kupiłam już drugie mieszkanie w Wechcie - i
                    jestem jak narazie zadowolona. Odnosnie mieszkania nad Wartą to wydaje mi sie
                    że cena w porównaniu do lokalizacji jest ok. Jak Agato uważasz, że jest drogo
                    to możesz kupić mieszkanie na Naramowicach.
                    • Gość: agata0077 Re: Agato, kilka postów wyżej napisałaś, że kupił IP: *.adsl.hansenet.de 13.05.05, 22:11
                      To sie ciesze z pozytywnych wiadomosci
        • Gość: Misza Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: 193.29.205.* 29.07.05, 16:43
          dzisiaj kupiłem ładne mieszkanko na osiedlu nad wartą,
          zawsze chciałem mieć własne mieszkanko w centrum :)
          a jak mi się znudzi, to sprzedam za kilka lat z zyskiem
          (po drugiej stronie garbar w starej rzeźni, powstaje
          nowy Uniwersytet Kulczyka - za kilka lat mieszkania
          w tej okolicy będą bardzo poszukiwane :)
    • Gość: janka Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.echostar.pl 14.05.05, 17:28
      mam zamiar kupic mieszkanie w Wechcie nad Wartą i chciałbym na początku
      sprawdzić czy wszystko jest ok. dlatego poszukuję do jednorazowej roboty
      inspektora nadzory budowlanego lub biegłego z zakresu budownictwa. Może Ktoś
      moze Kogoś polecić. No i ile taka usługa kosztuje? pzdr
      • Gość: agata0077 Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: *.adsl.hansenet.de 18.05.05, 21:15
        Ja slyszalam,ze jest wszystko w porzadku,bez usterek itd.,mozna smialo kupowac
        • Gość: VanVorden Miałem dzisiaj odbiór IP: *.icpnet.pl 20.05.05, 22:22
          Na odbiór udałem się z zaprzyjaźninym inżynierem budwlańcem i generalnie
          człowiekiem doświadczonym. Generalnie nie było źle. Usterki raczej kosmetyczne -
          typu wyszczerbione drzwi wewnętrzne (do wymiany), niewyregulowane okna, takie
          tam bzdury. Jedna ścianka nieco krzywa, co akurat w tym miejscu trochę
          przeszkadza, bo tam ma wejść zabudowa kuchni. W ciągu tygodnia usterki mają być
          usunięte. Podsumowując - usterek mało. Za to parę dziwactw projektowych
          zanotowałem. Np. włącznik światła w WC znajduje się w środku i w dodatku na
          ścanie na której są drzwi. Idiotyzm. Jako gospodarz uczyłbym się jego polożenia
          z kilka tygodni, a goście prawdopodobnie nigdy by tego nie opanowali. Trzeba
          przełożyć na drugą stronę, na zewnątrz, tak jak powinno być.
          W pomieszczeniu w którym mamy zamiar urządzić sypialnię znajduję się okno-
          balkon. Drzwi do podłogi a za nimi nie balkon, tylko zaraz barierka. Nie wiem
          po co, bo zmniejsza ustawność pokoju, a w dodatku okienko to nie jest uchylne.
          Tu się zastanawiam, czy nie pogadać z nimi.
          A i tak wszystko osłodził mi widok za salonu :))
          • agata0077 Re: Miałem dzisiaj odbiór 21.05.05, 19:12
            Gratuluje,zycze dobrego" mieszkania".Tymi drzwiami balkonowymi nie
            przejmowalabym sie ,przynajmniej wpada wiecej swiatla,pokoj staje sie
            przyjemniejszy.
          • Gość: WK Re: Miałem dzisiaj odbiór IP: *.echostar.pl 22.05.05, 22:51
            Ja miałam odbiór mieszkanie dwa tygodnie temu. Również było kilka małych
            usterek, ale muszę przyznać, że zostały usunięte w tempie błyskawicznym.
          • Gość: jurgen Re: Miałem dzisiaj odbiór IP: *.hstl6.put.poznan.pl 24.05.05, 16:24
            to jest tzw żygownik :)
            mam taki sam na imprezach sprawdza sie znakomicie
            • Gość: VanVorden Moja mama nazwała to tak samo :) IP: *.icpnet.pl 24.05.05, 23:29
              W sumie zastosowanie jak najbardziej, tylko że my mamy zamiar w pokoju z w.w.
              żygownikiem zrobić sypialnię...Coś mi już świta ;))
            • agata0077 Re: Miałem dzisiaj odbiór 25.05.05, 14:26
              oj biedni ci na dole....
          • Gość: Halon Re: Miałem dzisiaj odbiór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.05, 23:30
            Ciekawi mnie, czy ktoś już odebrał mieszkanie w klatce A. Ja mam nadzieję
            odebrać chatę w przyszłym tygodniu. Szlag nas trafia z niecierpliwości. Czekamy
            już od ponad roku. Myślę że nie będzie istotnych usterek, chociaż gdzieś przy
            suficie wyszła wilgoć.
            Czy ktoś słyszał coś o odsetkach za opóźnienie?
            • Gość: VanVorden "A" to z której strony? IP: *.icpnet.pl 27.05.05, 14:17
              ?
              • Gość: halon Re: "A" to z której strony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:04
                A, to ten drugi, mniejszy budynek, teraz wykańczany.
                • Gość: VanVorden :( Co do tego budynku to nie wiem. IP: *.icpnet.pl 27.05.05, 20:08
                  Nasze jest w tym dłuższym.
                  • agata0077 Re: :( Co do tego budynku to nie wiem. 27.05.05, 21:38
                    a w ktorym budynku ma byc chinska restauracja?
                    • Gość: VanVorden A ma być? Skąd ta wiadomość? IP: *.icpnet.pl 27.05.05, 22:11
                      bt.
                    • Gość: halon Re: :( Co do tego budynku to nie wiem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 11:46
                      Agato, co tam jeszcze ma być?
                      • Gość: policjant Re: palarnia kawy śmierdzi jak cholera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 13:23
                        na kawę już patrzeć nie mogę cały czas zapach kawy
                    • ambb Re: :( Co do tego budynku to nie wiem. 28.05.05, 15:30
                      podobno w tym mniejszym budynku
                      • agata0077 Re: :( Co do tego budynku to nie wiem. 28.05.05, 21:18
                        Czekam na pieniadze od mamy i mysle,ze kupie mieszkanie.Juz sie ciesze na
                        milych sasiadow
                        • Gość: halon Re: :( Co do tego budynku to nie wiem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 00:12
                          Oj Agato, musisz być bardziej zdecydowana. Bierz kasę od mamy i kupuj... Tylko
                          co, bo mieszkanie zdaje się już kupiłaś (kilka postów temu chciałaś je
                          sprzedawać). W każdym razie mili sąsiedzi i chińszczyzna przyprawiona aromatem
                          świeżo mielonej kawy czekają. ;)))
                          • Gość: WK Re: :Odbiór techniczny IP: *.echostar.pl 29.05.05, 15:02
                            Czy ktoś może wie czy budynek ten większy jest już odebrany przez nadzór
                            techniczny?
                          • Gość: VanVorden Zapach kawy to jeden z moich ulubionych w ogóle. IP: *.icpnet.pl 29.05.05, 18:19
                            (i zawsze parę groszy do przodu, nie trzeba kupować kawy, tylko się zaciagnąć
                            powietrzem z dworu :), chińskie żarcie lubię. Powinno być OK. Nie przepadam za
                            zbyt dużą integracją międzysąsiedzką (miłe "dzień dobry" wystarczy), ale obiekt
                            na tyle duży, że raczej to nie grozi. Powinno być OK.
                            • ambb integracja sasiedzka jest OK 30.05.05, 22:22
                              gdyby ludzie sie chociaz tutaj logowali, to o wiele więcej mozna by sobie
                              nawzajem pomóc... każdy ma jakies doswiadczenie z tej budowy.. jakoś mało osób
                              wypowiada sie na tym forum co do tej budowy... swoją droga ciekawa jestem kiedy
                              dostane pierwsze rozliczenie opłat...
                        • Gość: VanVorden W każdym razie musisz się posieszyć, IP: *.icpnet.pl 29.05.05, 18:16
                          nie zostało już wiele ciekawaych mieszkań. Z bezpośrednim widokiem na katedrę
                          już nie ma, jak wynika ze strony Wechty.
                          • Gość: akk Re:Wechta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 14:13
                            Witam ! Bardzo jestem ciekawa-czy ktos wie-jak beda zagospodarowane ogrodki? W planach
                            architektonicznych mialy byc plotki-i takie "mini -ogrodki", poki co -jest ziemia spekana ;-)
                            No i najwazniejsze: telefon i internet .Czyz nie jest to przegiecie maxymalne? Kupowalismy mieszkanie
                            ze wszystkimi mediami-a do dzis (koniec maja) o telefonach stacjonarnych nic nie wiadomo....
                            I jeszcze -powiedzcie-komu przeszkadza zamek w drzwiach wejsciowych? Z jakis powodow-ciagle jest
                            psuty.....
                            pozdrawia
                            • Gość: VanVorden Re:Wechta IP: *.man.poznan.pl 30.05.05, 15:20
                              co do netu - ktoś pisał parę postów wyżej, że podobno Echostar tam już coś
                              zakłada. A tak przy okazji - mieszkacie już tam? Jakieś wrażenia?
                              • Gość: akk Re:Wechta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 16:43
                                nie, nie mieszkamy-ale od miesiaca juz tam jestesmy-bo mamy tam studio ;-)
                                Widok mamy extra !Ale z telefonem bylby fajniejszy!
                                • Gość: VanVorden Gadanie tylko przeszkadza w kontemplowaniu ;) bt. IP: *.icpnet.pl 30.05.05, 17:41
                                  .
                                  • Gość: akk Re: Gadanie tylko przeszkadza w kontemplowaniu ;) IP: *.echostar.pl 30.05.05, 18:02
                                    a np. sklep z bulkami itp. jest przy takiej malej uliczce -naprzeciwko tej chlodni-jakby ktos pytal..;-)
                                • agata0077 Re:Wechta 30.05.05, 20:40
                                  Jak wyglada z parkingiem przed budynkami?Czy wskazany jest zakup garazu?
                                  • Gość: VanVorden Re:Wechta IP: *.icpnet.pl 30.05.05, 21:16
                                    Przed budynkiem możliwość parkowania będzie jak zwyczajowo w mieście. Gdy
                                    Szyperska całą zostanie już włączona do ruchu miejskiego będzie strefa. Dla
                                    mieszkających w strefie jest to, zdaje się, 120PLN rocznie, tak że na garażem
                                    niekoniecznie trzeba się zastanawiać z powodu miejsca. Natomiast bezpieczeństwo
                                    to co innego. Zależy jakie auto.
                                    • agata0077 Re:Wechta 31.05.05, 07:46
                                      Czy w tych strozowkach przy wejsciu bedzie caly czas stroz?
                                      • Gość: VanVorden Re:Wechta IP: *.man.poznan.pl 31.05.05, 08:38
                                        Ochrona ma być cały czas. Podobno.
                                      • Gość: akk Re:Wechta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 09:17
                                        albo sa dwie agaty 0077, albo ktos ma tu rozdwojenie jazni ....
                                        • agata0077 Re:Wechta 31.05.05, 13:55
                                          A dlaczego?
                                          • Gość: VanVorden wybacz, ale akk nie pierwszy odniósł takie IP: *.man.poznan.pl 31.05.05, 14:16
                                            wrażenie:
                                            13 kwietnia napisałaś: "Pierwsza wplate na mieszkanie zrobilam w kwietniu 2004
                                            roku.Wtedy "Wechta" poinformowala mnie,ze jestem zwolniona od podatku VAT od
                                            udzialu w nieruchomosci.Teraz ,przy placeniu ostatniej raty okazuje sie ,ze ten
                                            podatek musze zaplacic.Czy ktos wie cos na ten temat? Czy mozna placic ostania
                                            rate przy przekazaniu mieszkania przez developera? (chodzi o usterki itd.)"

11 maja, że: "Bo drogie i sie zastanawiam czy nie sprzedać"

z kolei 28 maja: "Czekam na pieniadze od mamy i mysle,ze kupie mieszkanie.Juz
                                            sie ciesze na milych sasiadow"

nie licząc kilku pośrednich informacji. To takie...no dwuznaczne jest.

• agata0077 Re:Wechta 31.05.05, 18:47
                                            To ja przepraszam,ze mnie Panstwo tak zrozumieliscie,pozdrowienia
                                            • Gość: VanVorden Re:Wechta IP: *.icpnet.pl 31.05.05, 19:06
                                              Również pozdrawiam serdecznie :)
                                            • ambb Re:Wechta 31.05.05, 21:57
                                              a jak inaczej rozumieć posty Agaty0077? Może sama Agata wyjaśni? Kupiłaś
                                              mieszkanie na Szyperskiej, sprzedajesz je, czy zamierzasz kupić?
                                              Przy okazji pozdrawiam wszystkich zaangażowanych przy tej budowie, a zwłaszcza
                                              pracowników Wechty. Mimo wszystko doczekałam się mieszkanka i mam nadzieję, że
                                              doczekam się także aktu notarialnego...
                                              • Gość: akk Re:Wechta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 10:58
                                                pozdrowienia dla sasiadow!
                                                I prosze serdecznie-jakby sie ktos dowiedzial czegos o telefonach-to niech da znac!
                                                Sprawa przedziwnych wpisow osoby pt. Agata0077-dla mojej slabej glowy jest zbyt skomplikowana-
                                                wiec nie podejmuje sie dialogu ;-)
                                                pozdrowienia
                                                • Gość: VanVorden telefony IP: *.man.poznan.pl 01.06.05, 12:58
                                                  doszły mnie słuchy, że ponieważ TPSA (niech będzie przeklęta oraz kij jej w oko)
                                                  nie ma centralki wolnej, bo dlaczego miałaby mieć, to będą coś kombinować
                                                  bezprzewdowo. Podbno na dniach sprawa ma być jasna.
                                                  • Gość: halon Re: telefony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 16:30
                                                    Mam nadzieję, że tepsa nigdy się tam nie zagnieździ. Ja też ich przeklinam
                                                    i nie chcę mieć z nimi nic wspólnego.
                                                  • Gość: akk Re: telefony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 16:45
                                                    a gdzie sie mozna dowiadywac?W tej jakze kluczowej sprawie ??!!
                                                    pozdrawiam
                                                  • Gość: WK Re: telefony IP: *.echostar.pl 07.06.05, 01:48
                                                    W sprawie telefonów można sie dowiadywać bezpośredno albo TPSA tzw. niebieska
                                                    linia lub też mozna dzwonić do innych operatorów. W TPSA powiedzili mi, że
                                                    sprawa sie wyjaśni za miesiąc to samo w neti
                                                  • Gość: VanVorden Wybacz, ale porada, aby czegokolwiek dowiadywać IP: *.man.poznan.pl 07.06.05, 11:09
                                                    się w niebieskiej linii niebezpiecznie ociera się o żart ;)
                                                  • Gość: akk Re: Wybacz, ale porada, aby czegokolwiek dowiadyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 21:11
                                                    a nawet-bardzo zlosliwy zart! ;-)
                                                  • Gość: VanVorden Re: Wybacz, ale porada, aby czegokolwiek dowiadyw IP: *.icpnet.pl 08.06.05, 23:50
                                                    Z ust mi to kolega wyjął.
                                                    A tak przy okazji, wybrałem się dzisiaj Nad Wartę, inspekcyjnie. No normalnie
                                                    życie tam kwientie pełną parą już :)
                                                  • Gość: akk Re: Wybacz, ale porada, aby czegokolwiek dowiadyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 10:53
                                                    jesli to o mnie chodzilo-to ja raczej kolezanka! ;-)
                                                    a nad Warta zycie kwitnie....byleby glony nie zaczely ...bo troche sie boje bryzy ;-)
                                                  • Gość: VanVorden Re: Wybacz, ale porada, aby czegokolwiek dowiadyw IP: *.man.poznan.pl 09.06.05, 11:13
                                                    Przepraszam Koleżnakę za "Kolegę" ;)
                                                    My, wilki morskie z Szyperskiej damy rady bryzie :) (i planktonowi)
                                                  • Gość: anna24 Re: telefony IP: *.sk5.am.poznan.pl 16.07.05, 20:53
                                                    Od miesiąca mamy telefon TPSA na fale radiowe. Działa. Pozdrawiam
    • wojpl Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? 11.06.05, 22:57
      pozdrawiam mieszkancow Osiedla nad Wartą!!!! w jedności siła. walczmy o nasze:
      internet, wykończenie mieszkan i klatek, ogródków itp... co do odsetek to
      dostaniecie. wystarczy napisac pismo i zostawic u "milej" pani w biurze.
      • Gość: VanVorden No właśnie, jak tam wygląda obecnie sytuacja IP: *.icpnet.pl 12.06.05, 20:59
        z internetem?
        • Gość: QBS Re: No właśnie, jak tam wygląda obecnie sytuacja IP: *.echostar.pl 15.06.05, 19:47
          Net można już założyć z Tele4- sam go używam. Strasznie zachwalali, ale trochę
          przesadzili. Przy łączu 672/170 kb/s mam transfery ok 30 - 80 KB/s więc żadna
          rewelacja jak na takie parametry łącza, ale nie jest źle. Z zachodu ciągnie
          ładnie. Z programami p2p nie ma problemu.
          Czy ktoś z użyszkodników forum poza mną mieszka w klatce D?
          • Gość: akk Re: No właśnie, jak tam wygląda obecnie sytuacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 10:52
            jestesmy z klatki E. Pojawiam sie tam raz na jakis czas-ale zawsze z takimi chudymi psami ;-)
            (chartami)
            Ogrodki nam zrobili....looo matko! To juz lepiej ,zeby nic nie robili niz te wybiegi dla krasnali....
            • Gość: k. Re: No właśnie, jak tam wygląda obecnie sytuacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 14:20
              hhehehee witam ja również jestem z klatki E i zgadzam sie co do tych ogródków,
              a zwłaszca co do jednego który wygląda jak mini pas startowy .... :) hyyyyy
              warto byłoby umiescić na któryms z balkonów wielki transparęt- WIEŻA KONTROLI
              LOTÓW ....... pozdrawiam :)
      • Gość: VanVorden Internet, telefon, kablówka - zarientowałem się IP: *.man.poznan.pl 13.06.05, 14:22
        nieco.
        Zasztrzegam, że informacje te otrzymałem na drodze rozmowy z przedstawicielami
        niżej wymienionych firm.
        Kablówka - zakłada Echostar, razem z nimi może wejść człwiek z tele4, która to
        firma jest też, jak sądzę, reselerem jakiegoś teleoperatora i zakłada też
        telefon. Podobno "nie ma żadnego problemu"
        • Gość: WK Re: Internet, telefon, kablówka - zarientowałem s IP: *.echostar.pl 13.06.05, 23:38
          ale czy już ktoś założył sobie telefon stacjonarny?
          • Gość: WK Akty notarialne IP: *.echostar.pl 15.06.05, 20:40
            Czy ktoś może wie, kiedy Wechta bedzie podpisywac akty notarialne. Miałoby w
            maju, teraz okazuje sie że niby w lipcu.
            • Gość: VanVorden Re: Akty notarialne IP: *.icpnet.pl 15.06.05, 21:49
              pdobno w lipcu, też tak słyszałem.
              • Gość: QBS FORUM OSIEDLA NAD WARTĄ IP: *.echostar.pl 16.06.05, 00:15
                Zapraszam na nowo powstałe forum dyskusyjne dla mieszkańców osiedla Nad Wartą.

www.nadwarta.prv.pl
            • Gość: anna24 Re: Akty notarialne IP: *.sk5.am.poznan.pl 07.08.05, 15:47
              Telefonowałam do notariuszy poleconych przez Wechtę (Sajda Musiałkiewicz). Oni
              są zwarci i gotowi - czekają na dokumenty z Wechty. Koszt - za mieszkanie 80 m2
              około 7 tysięcy.
              Pani Stasik ostatnio mówiła o końcu sierpnia.
          • agata0077 Re: Internet, telefon, kablówka - zarientowałem s 13.07.05, 22:10
            Ja mam komorke i przymierzam sie do klatki E,chyba jest fajna.Pozdrawiam
            wszystkich
    • Gość: triss Re: Wechta, Osiedle nad Wartą, wie ktoś coś? IP: 195.136.95.* 19.06.05, 18:09
      Witam serdecznie, ja przymierzam się do mieszkanka w klatce chyba E. Co do
      aktów notarialnych- podobno od 15 lipca. Poza tym słyszałam, że Astra się
      podobno wynosi, ale to od pani z biura, więc kto wie... A jak wygląda sprawa z
      czynszem? Ogólne wrażenia jak widzę pozytywne, a czy ktoś sprawdził Wechtę od
      strony prawnej- rejestr dłużników,ewentualne sprawy sądowe itp...Mnie przeraża
      jeszcze wizja ewentualnej powodzi, podobno ostatnia była 80 lat temu, nie tak
      znów dawno.Będę wdzięczna za wszystkie informacje, bo mieszkanie to poważna
      sprawa. Pozdrawiam :)
    • Gość: Kulka >>>> > > > >>> :O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 23:34
      Ja wiem tylko tyle, że osiedle to niebawem ma spłynąć wraz z wodami Warty -
      rzeki naszej...
      • Gość: VanVorden skąd ta wiadomość? IP: 213.17.201.* 18.07.05, 13:02
        Z tym spłynięciem to news z Głosu? Jeśli nie, to skąd, bom ciekaw.
        • Gość: luk Re: skąd ta wiadomość? IP: 150.254.97.* 25.07.05, 13:34
          Witam, klatka C

o murze to rzeczywiscie tylko w glosie napisano z tego co wiem. Wzialem
          dokumentacje z Wechty na temeat prac przy wzmocnieniu muru plytami naciaganymi
          lancuchami. Sa tez pale.

Do zobaczenia na forum.
          • Gość: agata0077 Re: skąd ta wiadomość? IP: *.adsl.hansenet.de 31.07.05, 22:05
            A czy ktos sie orientuje,jak ubezpieczyc mieszkanie,zeby w razie powodzi nie
            strcic wszystkiego? Pozdrawiam wszystkie klatki
            • Gość: VanVorden To akurat jest standardowe ubezpiecznie, IP: 213.17.201.* 02.08.05, 11:16
              z ubezpieczeniem subsatancji mieszkaniowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka