Gość: Wojtek Czy jest problem z kominkami IP: *.icpnet.pl 16.03.07, 18:29 Do osób które mają w domkach kominki- czy mieliście problemy z podłączeniem kominka? Czy dobrze zrobine zostało doprowadzenie powietrza? Czy musieliście w miejscu gdzie stoi kominek zrobić na nowo wylewkę podłogi, zrywając styromian który jest pod wylanym betonem? Napiszcie na co zwrócić uwagę. A i czy musieliście mieć opinię kominiarską przed założeniem kominka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burza Re: Czy jest problem z kominkami IP: *.ipartners.pl 20.03.07, 13:23 my opinii nie mieliśmy, podłogi nie zrywaliśmy, niestety nie mamy też powietrza doprowadzonego z zewnątrz.. ale tzw.: "cug" jest solidny, bardzo ładnie się pali [kominek jest zamykany], jedyne na co mógłbym zwrócić uwagę, to fakt, że koniec przewodu kominowego skończył się tuż pod sufitem, a mogliby zejść nieco niżej po ścianie.. pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bylu Re: wiata garażowa na pilota IP: 217.153.50.* 20.03.07, 14:51 Witam sąsiadów z Osiedla. Czy montowaliście sobie system otwierania/zamykania wiaty garażowej sterowany pilotem? Czy możecie polecić wykonawcę? jaki jest tego koszt? Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie. Z góry dzieki za wszelkie informacje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Judasz! Re: wiata garażowa na pilota IP: *.lexell.com.pl 18.06.07, 20:03 Nie montowałem i nie zamierzam. Daj spokój, szkoda kasy, trochę dzikości w życiu, a nie tylko pstryk, pstryk i pstryk.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 16.03.07, 20:24 witam wszystkich mieszkanców osady lesnej bardzo proszę o odpowiedz osoby mieszkajace juz jakiś czas - jak oceniacie decyzje wyprowadzki za miasto? nie odczuwacie skutków ubocznych zamieszkiwania.. no powiedzmy kawałek od intensywnego zycia w centrum poznania? jak układa się współpraca z deweloperem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kłapouchy Re: linea w dabrowce IP: *.crowley.pl 16.03.07, 22:56 Niestety-korki straszne, nie mozna rano sie wydostac,drogi waskie, pozatym nie ma sklepow o 21 wsystko zamkniete, jednym slowem odludzie-ja sprzedaje i uciekam do miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 17.03.07, 13:17 Mieszkam piaty rok i uwazam ze miejsce to ma mnostwo zalet. Nie zamierzam wraca do miasta. Sa jednak minusy i to dosc ciezkie gatunkowo, ktore mi te uroki uprzykrzaja 1. pierwszy i najwazniejszy KORKI !!!!!!! i niezbyt bezpieczna droga 2. pomimo ze raczej nie chodze na spacery miedzy blokami to ta ciasnota mnie troche przygniotla, jestem troche "rozpuczczona" tymi czasami, kiedy bylo kilka domow wolnostojacych 3. brakuje mi tez "miejscowych - osiedlowych" atrakcji typu areobik, kurs jezyka, kosmetyczka, i takie tam bzdurki. Kazda taka rzeczy wymaga wsiadania w autko. No ale to akurat bylo do przewidzenia i w gruncie rzeczy nie mialoby wplywu na wybor zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burza Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 18.03.07, 22:35 szanowni użytkownicy lexella! czy w miniony weekend mieliście problem z naszym dostawcą internetu? bo u mnie po prostu dramat, chcę sprawdzić czy jestem odosobniony, czy też to coś poważniejszego u nich, dzięki i pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 18.03.07, 23:25 Dramat - to dobre określenie. Powód to pewnie wiatr i deszcz. Pozostaje nam miec nadzieję, że szybko zaoferują ICP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcello Re: linea w dabrowce IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.03.07, 23:13 A wiesz coś więcej? Ciekaw jestem kiedy pojawi się szansa na internet z kablówki. W tej chwili dojrzałem już do decyzji o rezygnacji z lexella. Mam już dość przerw w dostępie i zrywających sie połączeń. Jak nie pędzie IPC pójdę sobie do wstętnej TPSA. Pozdrawiam Sąsiadów. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 14:14 A propos kablówki.... czy ktoś może już wie kiedy będą podłączone pierwsze budynki na osiedlu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: linea w dabrowce IP: 83.238.246.* 19.03.07, 14:19 Tez potwierdzam spore problemy z internetem :( Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: żaluzje 19.03.07, 15:45 Jakie firmy polecacie do montazu zaluzji lub rolet? Wiadomo - żeby było rzetelnie, rozsadnie cenowo i szybko:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: żaluzje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 14:50 My w przyszłą sobotę będziemy mięli montowaną roletę wewnętrzną. Wtedy mogę powiedzieć, czy jestem zadowolony z wykonanej przez fachowca pracy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bylu Wiata garażowa na pilota IP: 217.153.50.* 20.03.07, 15:29 Witam serdecznie forumowiczów Osady Leśnej, czy możecie polecić wykonawcę, firmę, która instaluje system sterowania bramą garażową sterowaną na pilota. Jaki jest koszt tego przedsięwzięcia? jakieś praktyczne wskazówki.. Wielkie dzięki za wszelkie informacje. pozdrawiam Zbyszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: Wiata garażowa na pilota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 14:22 Polecam napęd firmy Hormann. Myslę że koszt napędu, szyny, zabezpieczenia przed brakiem prądu oraz montażu nie powinien przekroczyć 1300-1400 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Stowarzyszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 10:25 Witajcie Nadeszła wiosna a z nią moje ponowne pytanie o Stowarzyszenie. Czy coś się dzieje w tej dziedzinie. Minęło prawie pół roku od powstania i niestety nie widać żadnych ruchów. Wiosna przyniesie nam za chwilę pytania o plac zabaw dla dzieci, sprzątanie, dbanie o zieleń itp. Może ktoś z Linei ma jakąś wiedzę na ten temat. Pani Bogusia powinna mieć w tej sprawie jakąś informację. Jeżeli wybrany zarząd nic nie robi to może należy wybrać nowy, albo przynajmniej wysłuchać dlaczego nic nie robi. Czy ktoś z wie coś na ten temat? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Stowarzyszenie IP: *.ofs.pl 27.03.07, 09:44 Witam,Zarząd nic nie robi dlatego że nie otrzymuje wynagrodzenia. Napewno to jest główną przyczyną. Kontakt z Lineą będzie prawie niemożliwy- nikogo nie będzie w biurze, tylko pani od podpisywania umów. Plac zabaw- mozemy się z nim pożegnać, moze powstanie jak będziemy mieli wnuki. Tak sie robi interesy w Polsce. Musimy sami zadbać o czystość osiedla, ja pozbieram papierki, skoszę trawę lecz nie sprzątam po psach które załatwiają sie gdzie im właściciel pozwoli. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Stowarzyszenie 27.03.07, 11:05 > Witam,Zarząd nic nie robi dlatego że nie otrzymuje wynagrodzenia. Napewno to > jest główną przyczyną. A z czego ma otrzymywać to wynagrodzenie skoro do stowarzyszenia zapisało się (chyba - takie odniosłam wrażenie) bardzo niewielu mieszkańców? A członkostwo obligatoryjne nie jest? > Kontakt z Lineą będzie prawie niemożliwy- nikogo nie będzie w biurze, tylko pani od podpisywania umów. Linea ma chyba dość tego że wielu mieszkańców oczekuje od niej roli administratora osiedla, podczas gdy jest ona tylko developerem i jej rola na wybudowaniu domu się kończy. > Musimy sami zadbać o czystość osiedla, I to uważam za naprawdę świetny pomysł. Zauważcie zreszta że chyba najczystszą ulica na osiedlu jest Cedrowa, bo jej mieszkańcy mają chęci wyjść poza własny płot i posprzatać również na chodniku i przy ulicy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bylu Domek gospodarczy IP: 217.153.50.* 28.03.07, 10:20 Witam serdecznie. Potrzebuję pilnie namiary na kogoś, kto zajmuje się budową małych domków gospodarczych. Widziałem kilka na naszym osiedlu, niektóre całkiem ciekawe i ładnie komponujące się z otoczeniem. Czy możecie mi polecić kogoś, kto sie tym zajmuje, może jakaś specjalistyczna firma? A może sami to wykonywaliście? Czy niezbędna jest zgoda Linei na tego typu zabudowę w ogródku? Wielkie dzięki za wszelkie informacje. Pozdrawiam Zbyszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bylu Re: Domek gospodarczy IP: 217.153.50.* 02.04.07, 13:21 Witam serdecznie. Potrzebuję pilnie namiary na kogoś, kto zajmuje się budową małych domków gospodarczych. Widziałem kilka na naszym osiedlu, niektóre całkiem ciekawe i ładnie komponujące się z otoczeniem. Czy możecie mi polecić kogoś, kto sie tym zajmuje, może jakaś specjalistyczna firma? A może sami to wykonywaliście? Czy niezbędna jest zgoda Linei na tego typu zabudowę w ogródku? Wielkie dzięki za wszelkie informacje. Pozdrawiam Zbyszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Domek gospodarczy IP: *.icpnet.pl 02.04.07, 17:32 Zdaje się że takie gotowe domki ogrodowe widziałam w katalogu OBI; mniejsze i większe, oczywiście drewniane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Domek gospodarczy IP: *.lexell.com.pl 03.04.07, 23:03 Ja kupowałem u nich: www.zodan.com.pl/ Drogi jak smok, ale porównując do tych oferowanych w Praktikerze czy Castoramie bardziej solidny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bylu Re: Domek gospodarczy IP: 217.153.50.* 04.04.07, 10:50 Wielkie dzieki za info. A jak wygląda montaż i dowóz do Dąbrówki - z tego co widzę to firma leży jakieś 100km od nas? pzdr Zbyszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Domek gospodarczy IP: *.lexell.com.pl 06.04.07, 23:12 Dowóz, montaż i lakierobejca w cenie(trzeba im powiedziec, że altaxin pinia!). Za pierwsze malowanie po montażu trzeba zapłacic extra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V Re: Domek gospodarczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 02:14 www.wellton.pl/ Nie znam, nie byłem tam, ale planuję coś takiego. Ponoć ceny to połowa tych marketowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Domek gospodarczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 21:45 Mam pytanie odnosnie, tej firmy. Czy zamawial juz Pan moze domek od nich? Jak to wyglada z transportem? Czy domki sie sprawdziły? Z góry dziękuję. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wieśkowy Domek gospodarczy IP: *.icpnet.pl 30.07.07, 21:47 Ludzie, czy Wy gustu nie macie? Przecież te domki gospodarcze jakie widzę powstawiane w tego typu zabudowę wyglądają karykaturalnie. Jak kwiatek do kożucha, pięść do nosa. Nie ta stylistyka! Nie idźcie na łatwiznę i nie kupujcie tego co Wam sklepy podają - tandetny projekcik, który wszystkim się spodoba. Linea powinna wlepiać kary za zaburzanie ładu architektonicznego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcell Re: Domek gospodarczy IP: 83.238.246.* 09.04.07, 14:11 Witam, Alaxin pinia był stosowany w Eremach czy Patiach? Elementy drewniane w Eremach i Patiach są malowane innym odcieniem. Będę wdzieczny za informację albowiem chcę w tym roku zabrać sie za konserwację bramy . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Domek gospodarczy IP: *.lexell.com.pl 10.04.07, 16:06 Jasne! Altaxin pinia tylko w eremach... zagalopowałem się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Domek gospodarczy IP: *.lexell.com.pl 10.04.07, 16:08 Bezpieczniej będzie przedzwonic do Linei - niech sprawdzą w dokumentacji technicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdębowej Re: Domek gospodarczy IP: *.lexell.com.pl 12.04.07, 14:31 Witam! Mnie również czeka konserwacja desek. Ustalił ktoś kolorek? Proszę o info. Dzięki i Pozdrawiam Szanownych Sąsiadów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Domek gospodarczy - INFO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 13:55 Witam Mam mały domek gospodarczy - szopkę. Przed wybudowaniem zwróciłem się z prośbą do Linei o akceptację i po kilku dniach otrzymałem pozytywną odpowiedz. Jest to bardzo istotne. Umowy są tak skonstruwane, że bez tej zgody można za kilka lat mieć problem jak Linea wystąpi z roszczeniem o zapłatę kary (powiękjszone o inflację od dnia podpisania umowy) Z tego co pamiętam to było 40.000 zł. Domek wybudowany został we własnym zakresie. Jeżeli ktoś jest zainteresowany do proszę o kontakt na adres: admin@lisiecka.pl Mogę przesłać zdjęcia. pozdrawiam Przemo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~Lesny dla Patio - Drewnochron Polifarb Cieszyn Sosna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 13:58 Witam Wszystkich, w Patiach wszystkie elementy ogrodzeń i wiat drewnianych pokryto Drewnochronem Polifarb Cieszyn kolor Sosna. Jest do dostania na Bukowskiej po lewej stronie przed rondem w dużym sklepie budowalnym. Deski wciagaja duze ilosci tej farby,,, Warto przmalowac raz na 2, 3 lata, tak aby deski nie rozpadly sie. Milego malowania, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Kablówka i internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 10:41 Witajcie Czy ktoś ma jakieś informacje na temat podłączenia kablówki na osiedlu? Przy drodze do Skórzewa został wkopany kabel (mam nadzieję że to wlaśnie ten kabel) i może ktoś ma jakieś informacje na ten temat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Kablówka i internet IP: *.lexell.com.pl 16.04.07, 23:58 Kabel wkopała ekipa w kombinezonach Tepsy, więc to raczej nie Inea... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Nowi mieszkańcy IP: *.ofs.pl 17.04.07, 12:36 Czy ktoś może mi napisać krótko gdzie załatwiam wszystkie formalności dotyczące zameldowania w Dąbrówce, podpisania umowy z Eneą, dostawcą wody, wywozem śmieci itp. Czy moze dostanę wszystkie informacje w momencie odbioru budynku? Pozdrawiam J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: Nowi mieszkańcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 14:33 Wszystkie informacje otrzymasz podczas odbioru budynku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka 21 do mam IP: *.ofs.pl 24.04.07, 11:47 Niebawem będziemy miszkańcami Osiedla. Pytanie skierowane jest szczególnie do mam. Mam małe dziecko, czy miałyście problem ze znalezieniem opiekunki w Dąbrówce? Muszę mieć opiekunkę na wszelki wypadek. Jak sobie radzicie z dowożeniem dzieci do przedszkoli i szkół? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: do mam 24.04.07, 14:59 Ja miałam problem (szukałam 2 lata temu i wtedy na ogłoszenie rozwieszone w Dabrówce, Palędziu i Skórzewie nie odpowiedział mi nikt). moja niania dojeżdza do mnie z Poznania. Przedszkole i szkoła dopiero przede mną. Odpowiedz Link Zgłoś
i-t-a Re: do mam 27.04.07, 22:07 Dopisuję się o pytania. Też w tym roku wprowadzamy się na osiedle (odbieramy co prawda mieszkanie w październiku). Jeszcze mamy czas, ale wiem, że obecna opiekunka nie będzie mogła dojeżdżać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: do mam IP: *.eranet.pl 01.05.07, 21:02 Pozostaje nam dowożenie dzieci do opekunek! Gorzej gdy dziecko zachoruje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad plac zabaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 11:29 Obawiam się że w tym roku niestety plac zabaw na naszym osiedlu nie powstanie - przynajmniej w tym miejscu, które jest na planach. Może szczęśliwi posiadacze dzieci będą naciskać naszego DEVELOPERA żeby postawił go chociaż w miejscu tymczasowym. Ja już zacząłem! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: plac zabaw 07.05.07, 12:53 Szczęsliwi posiadacze dzieci, przynajmniej ci mieszkający tu już parę lat, widząc jak sprawa placu zabaw się ciągnie, poinstalowali juz piaskownice, zjeżdzalnie i huśtawki w swoich ogródkach:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: plac zabaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 14:35 Niektórzy jeszcze nie poinstalowali i nie zamierzają. Mam nadzieję ciąglę, że Linea może jednak zrobi ten plac zabaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: plac zabaw IP: *.lexell.com.pl 07.05.07, 21:59 Monitowac można, ale specjalnie bym na to nie liczył. Placu zabaw nie ma, na budowie Aurory cisza, o internecie ucichło. A perspektywa dojazdu do Poznania coraz gorsza. Dzisiaj rano 40 minut w Skórzewie od zakrętu do sygnalizacji(w tym 30 minut od zakrętu do kościoła)... Myślałem, że jakiś wypadek był a to po prostu uprzejmosc kierowców, którzy wpuszczali jednym ciągiem wszystkie samochody z bocznych uliczek. Tragedia. A co będzie się działo jak Linea odda kolejną setkę domów, Nickel wybuduje swoje 11 bloków, przed skrzyżowaniem w Skórzewie zbuduje się Osiedle "Grunwald"(wylewają fundamenty) a pomiędzy Skórzewem a linią energetyczną kolejne szeregowce? Kompetencje wójta są poniżej krytyki. Jeśli nie potrafi wywalczyc środków na natychmiastową przebudowę skrzyżowania(podobno ma byc rondo do końca roku 2008) to może wystarczy środków na pensję dla policjanta, który codziennie od 6:30 do 8:30 pokieruje ruchem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: plac zabaw IP: *.ofs.pl 08.05.07, 10:24 Myślę że my mieszkańcy Dąbrówki powinniśmy napisać oficjalne pismo do wójta z podpisami wszystkich mieszkańców, aby ustosunkował się do rosnącego problemu jakim jest przejazd przez Skórzewo. Musimy tą sprawę nagłośnić. Bo wójt nic sobie nie robi z tego problemu, bo on nie stoi w korkach. A faktycznie będzie coraz gorzej. Inne Gminy dookoła dbają o mieszkańców lecz widać gołym okiem jak wygląda gmina Dopiewo i miasteczka które do niej przynależą. Może zorganizować zebranie mieszkańców. Nie wiem czy na naszym osiedlu jest jeszcze rada osiedla, która mogłaby zorganizować zebranie i złożyć pismo u wójta. Jak to nic nie da trzeba zaprosić telewizję poznańską. Plac zabaw- będzie dopiero w następnym roku. Rozmawiałem z wykonawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: plac zabaw 08.05.07, 13:22 Gość portalu: Franek napisał(a): > Monitowac można, ale specjalnie bym na to nie liczył. Placu zabaw nie ma, na > budowie Aurory cisza, o internecie ucichło. A perspektywa dojazdu do Poznania > coraz gorsza. Dzisiaj rano 40 minut w Skórzewie od zakrętu do sygnalizacji(w > tym 30 minut od zakrętu do kościoła)... Myślałem, że jakiś wypadek był a to po > prostu uprzejmosc kierowców, którzy wpuszczali jednym ciągiem wszystkie > samochody z bocznych uliczek. Tragedia. A co będzie się działo jak Linea odda > kolejną setkę domów, Nickel wybuduje swoje 11 bloków, przed skrzyżowaniem w > Skórzewie zbuduje się Osiedle "Grunwald"(wylewają fundamenty) a pomiędzy > Skórzewem a linią energetyczną kolejne szeregowce? Kompetencje wójta są poniżej > > krytyki. Jeśli nie potrafi wywalczyc środków na natychmiastową przebudowę > skrzyżowania(podobno ma byc rondo do końca roku 2008) to może wystarczy środków > > na pensję dla policjanta, który codziennie od 6:30 do 8:30 pokieruje ruchem? ja mając cynk o tym korku (były wyłaczone światła podobno)czmychnełam w bok przez Zakrzewo i Bukowską przez rondo. A tam korek do ronda od Wysogotowa, z tempem jazdy pewnie niewiele szybszym niż w Skórzewie. Niestety wizja którą przedstawiłeś - kolejne domu i liczba mieszkańców rosnąca w zastarszajacym tempie- mnie też przeraża, ze względu na kłopoty z dojazdem. Tak jak mieszkam tu ponad 2 lata, z miesiąca na miesiąc dojazd do pracy zajmuje mi coraz więcej czasu. makabra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: plac zabaw IP: 83.238.246.* 08.05.07, 23:25 Gmina lekką ręką wydaje kolejne pozwolenia na budowę. Z jednej strony można to zrozumiec - każdy nowy mieszkaniec przynosi z sobą podatek dochodowy. Jednak jeśli z tego tytułu dochody gminy rosną, to nie rozumiem ciągłego narzekania wójta na brak pieniędzy. Pewnie czkawką odbija się mierna polityka pozyskiwania inwestorów - do Tarnowa Podgórnego nie ma się co porównywac. Jeśli większośc budżetu idzie na nowe gimnazjum i ujęcie wody(na szczęście - bo po doświadczeniach z ubiegłego roku perspektywa wąskiej strużki z kranu latem jest całkiem realna) to marzenia o przyzwoitej drodze w Dąbrówce czy rondzie w Skórzewie można odłożyc na półkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: plac zabaw IP: *.ofs.pl 10.05.07, 09:14 Możecie powiedzieć od której godziny zaczyna się tworzyć korek w Skórzewie? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: plac zabaw 10.05.07, 09:42 ja jeżdżę między 7:50 a 8:15 i wtedy jest napewno. z tego co słyszałam w zasadzie się tworzy już po 7. wersja "normalna" - zaczyna się koło szkoły w Skórzewie, albo koło kościoła. wersja "beznadziejna" (bo pada deszcz, śnieg, wyłączyli światła na skrzyżowaniu) - już na łuku koło solarium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: plac zabaw IP: *.ofs.pl 10.05.07, 14:02 Dzięki, już mi się nie chce przeprowadzać! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: plac zabaw IP: *.icpnet.pl 10.05.07, 15:02 Słyszałam że najgorzej jest w godzinach 7-8 /mam siostrę w nowym Skórzewie/. Liczę na poprawę po 8 bo jeżdżę do pracy na 9.00 Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: plac zabaw 10.05.07, 15:47 > Liczę na poprawę po 8 bo jeżdżę do pracy na 9.00 nie licz:( niestety poranne korki to jest coś co skutecznie obrzydza mi poczatek kazdego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek odbiór budynku IP: *.eranet.pl 11.04.07, 23:32 Zdziwił mnie fakt że przy odbiorze budynku są obecni tylko podwykonawcy. Słyszałem że nie ma przedstawiciela z Lineii. Troche dziwne. Czy Wy też mieliście taką sytuację? pozdrawiam przyszły mieszkaniec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: odbiór budynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 09:18 Witaj U mnie oczywiście przedstawiciel Linei był i nawet bardzo mi pomagał w odbiorze, więc chyba jednak masz złe informacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: odbiór budynku IP: *.ofs.pl 13.04.07, 10:11 Mi również powiedziano że będą przy odbiorze tylko wykonawcy, nikogo z Lineii nie będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesna Re: odbiór budynku IP: *.centertel.pl 23.05.07, 15:50 niebawem mam odbior budynku, zauważyłam porysowane szyby czy ktos miał podobny problem, co w takiej sytuacji robi Linea/ podwykonawca Linei? czy wymieniają szyby? proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: odbiór budynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 09:33 Negocjuj! Zależy jak bardzo porysowane są szyby. Jeśli chcesz żeby Ci je wymienili to wykonawca musi to wymienić. Jeśli są porysowane tylko trochę wynegocjuj żeby zrobili Ci coś dodatkowo w ramach rekompensaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: odbiór budynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 09:41 Nie podpisuj protokołu odbioru okien do momentu wymiany szyb. Ja nie podpisałem i wymienili mi dwie szyby bez żadnych problemów. Fakt trochę się naczekałem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dąb Re: odbiór budynku IP: *.icpnet.pl 08.06.07, 00:21 Odbierałem mieszkanie (studio) w grudniu. Zgłosiłem 10 usterek, m.in. cieknący sufit, krzywe okna. Podpisałem warunkowo protokół odbiorczy. Do dnia dzisiejszego sufit przecieka, podłoga w salonie jest mokra.Juz nawet zastanawiam się czy nie zamontować urokliwego wodospadu, który byłby zasilany wodą cieknącą z sufitu w czasie i po deszczach :-) Wykonawca inwestycji 4 razy naprawiał już przeciekajacy nade mna taras. I ciagle cieknie.Zreszta nic dziwnego skoro ostatniej "naprawy" dokonywali podchmieleni jegomoście, załatwiający swoje potrzeby w moim ogródku. Po ostatniej naprawie sufit przecieka w najlepsze, podłoga mokra. W całym mieszkaniu wilgoć i zaduch, w ogródku pełno niedopałków, pozostałóści po kafelkach, rozlana zaprawa itp. Z tego co mi wiadomo w większości mieszkań parterowych typu studio przeciakały a w kilku nadal jeszcze przeciekają sufity. Tak samo z oknami, które wykonywał i montował podwykonawca wykonawcy. Nie dość, że wyglądają tandetnie (najtańsze okucia), to są krzywe oraz krzywo osadzone. Nawet osoby nie znające sie na oknach zwracaje na to uwagę. Linea umywa ręce i odsyła mnie do wykonawcy robót, a ten nic nierobi bo nie może się dogadać ze swoim podwykonawcą. Generalnie czeski film :) Z usterek zgłoszonych w protokole została usunieta tylko jedna - pomalowano zabrudzenia na murach, ale przy okazji zanieczyszczono farbą duża cześć bruku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: odbiór budynku IP: *.sloughestates.co.uk 20.06.07, 16:34 mozesz zdradzic ile czekałeś na nowe szyby? pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dąb Re: odbiór budynku IP: *.icpnet.pl 27.06.07, 23:31 gość: jeszcze czekam (mieszkanie odbierałem w grudniu).Dodam, że podczas upałów z szybami zaczęły dziać się dziwne rzeczy-przesuwają się w ramach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 07.05.07, 22:16 Witam,czy ktos ma termin odbioru patio w lipcu? czy macie jakies informacje czy beda one oddane na czas. gdy odwiedzam dabrowke to stwierdzam, ze postepy w budowie sa mizerne i wydaje mi sie ze ciezko im bedzie wykonczyc te patia do lipca. Prosze o wszelkie informacje na temat terminowosci oddawania mieszkan przez Linee. Jakie byly wasze doswiadczenia, czy Linea sie spozniala z odbiorami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: linea w dabrowce IP: *.ofs.pl 08.05.07, 10:16 My właśnie odebraliśmy domek. Opóźnienie to 1,5 miesiąca! Wiem że są opóźnienia z powodu braku rąk do pracy. Linea bez problemów wypłaca pieniądze za opóźnienia. powodzenia. Radzę abyś porozmawiał bezpośrednio z kierownikiem budowy ile czasu dają sobie na opóźnienie w oddaniu Twojego budynku. Nam Linea mówiła że oddadzą w połowie maja. Kierownik powiedział co innego i dotrzymał słowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie mieszkaniec Re: linea w dabrowce IP: *.toya.net.pl 08.05.07, 18:34 ja miałem prawie 4 miesiące opóźnienia. Linea powinna poinformować o prawdopodobnymn terminie odbioru. Ale pieniążki za opóźnienia podobno wypłacają bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 08.05.07, 22:31 w moim przypadku odbior domku minął z końcem kwietnia. linea zapewnila, że opóźnienie nie będzie większe niż 2 tygodnie, jednak kiedy odwiedziliśmy budowę w miniony weekend perspektywa zamieszkania odsunęła się w nieokreśloną przyszłość : kompletnie mokre mury, krzywe ściany - odbicia od pionu i poziomu oraz szereg innych usterek, bynajmniej nie drobnych /np. m.in. skosem wmurowana ościeżnica drzwi wejściowych, chylący się dach nad tarasem/ których naprawienie wymagać będzie chyba burzenia i stawiania domu od nowa. reasumując - klucze za tydzień, a w domu jeszcze długo nie da się ruszyć z niczym. chyba nie ma sensu narazie odbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 09.05.07, 20:39 ja mam planowany odbior patio na koniec lipca. dzisiaj rozmawialem z kierownikiem budowy. opoznienie bedzie okolo 3 tygodni (na ten moment, wiec podejrzewam ze jescze wzrosnie). Oczywiscie powodem jest brak materialow budowlanych. na szczescie mamy gdzie mieszkac i nie muaismy sie na gwalt przeprowadzac, tymbardziej ze linea zwraca pieniadze za opoznienia. Wolalbym zeby porzadnie wykonczyli mieszkanie niz spieszyli sie byle tylko oddac lokal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesny dziad Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 21:36 Czy ktoś z czytelników tego forum odbiera w niedalekim czasie EREM w okolicach Bukowej - na łuku ?? Interesuje mnie Wasze zdanie na temat wykonwstwa firmy , która stawia ten odcinek "Osady" bo będę musiał się tam przenieść pod koniec roku ??? Chętnie posłucham opinii bo sam jestem laikiem i nie wiem od czego zaczynać jak tam jadę Pozdrawiam mieszkańców..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: linea w dabrowce IP: *.ofs.pl 16.05.07, 09:55 My właśnie odebraliśmy EREM po drugiej stronie- Dębowa. Jeśli zakładasz kominek to zwróć uwagę jak jest przygotowany komin przez wykonawcę. Wiem od panów od kominka że na naszym osiedlu było sporo problemów z podłączeniem kominków. Wina stała po stronie wykonawców. Tak poza tym nie mieliśmy problemów. Pan z którym odbieraliśmy budynek sam zwracał uwagę na niektóre niedociągnięcia a był z Linei. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leśny dziad Re: linea w dabrowce IP: *.man.poznan.pl 17.05.07, 12:56 bardzo dziękuję sąsiadko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: askap Re: linea w dabrowce IP: *.zabka.pl 17.08.07, 09:11 Witam przyszłych sąsiadów, ja odbieram w przyszlym roku Erem na Bukowej, ale ten dalszy, z terminem odbioru w marcu 2008. Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie uwagi i rady od sąsiadów po odbiorze Eremu na ul. Bukowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles kablówka?????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 12:14 Czy ktoś ma jakieś informacje kiedy mają podłączać Topolową/Olszynową do sieci kablowej? U mnie jest już kabel (więszkość nowych mieszkanców też ma już go pociągniętego), a ma byc ponoć jeszcze montowany jakis wzmaciacz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: kablówka?????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 13:14 Nie wiem jak to ma być w nowych domach ale w starych jest szansa że będzie w .... grudniu. Tak mi potwierdzono w Inei. Chyba nie zarobicie niestety w Leśnej Osadzie jeśli będziecie działać w takim pośpiechu Szanowni Państwo z Inei. Każdy ma już satelitę i internet więc chyba nie będzie zainteresowany współpracą z Państwem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: kablówka?????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 09:46 No nareszcie coś się ruszyło w temacie. Przedwczoraj podpisałem umowę z Ineą na dostawę internetu(1 MB)+kabla (cyfrowy podstawowy)+telefonu (pakiet srebrny). Za wszystko 120 PLN netto. W ciągu miesiąca mają mnie podłączyć.... Z tego co wiem to w naszym szeregu na Topolowej tylko trzy szeregowce są gotowe do podłączenia. W innych są problemy z drożnością przewodów przez które mają iść kable do skrzynek i trzeba nieźle kombinować...:( pewnie trzeba będzie zrywac bruk... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: antena TV dachowa 28.05.07, 13:32 Może ktoś podać namiary na jakąs firmę montującą antenę telewizyjną dachowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 28.05.07, 21:56 czy ktos odbiera w najblizszym czasie lub moze juz odebral patio na ulicy daglezjowej, przed zakretem. JEsli tak to prosze o informacje jakie bylo opoznienie oraz jak jest z jakoscia prac akurat na tym etapie osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
serrrwer Re: linea w dabrowce 08.06.07, 12:02 dąb ma rację !!! rozmawiałem z wieloma sąsiadami w sprawie cieknących sufitów ,poprawki poprawki i nic z tego dalej ciekną ,a co do okien ?!? to porażka i beznadzieja co do wykonania oraz wpasowania!!! Pozdrawiam mieszkaniec Dąbrówki. ps. czy moze koś się oriętuje co z placem zabaw dla naszych milusińskich .wakacje pod nosem atu ani widu ani słchu PLACU !!!!! pozdrawia zmartwiony tata :-) ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dąb Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 08.06.07, 21:14 Wg moich infomacji faktycznie cieknie (lub ciekło) w większości mieszkań parterowych typu studio. Mam uzasadnione podejrzenia, że wykonawca próbuje prowizorycznie naprawić taras, aby przeczekać 3letni okres gwarancji. W końcu już pół roku minęło... Potwierdza to fakt, iż w dniu dzisiejszym mimo tego, że sufit przecieka pracownik ROZ-BUDu silikonował kafelki u sąsiada powyżej. Z tego co sie dowiedziałem zakładają oni, że funkcję izolacyjną spełnią fugi i silikon w płytkach.Oczywiście jest to "zagranie" na rok,dwa, może i krócej. Moim zdaniem warto by rozważyć możliwość złożenia pozwu zbiorowego wszystkich poszkodowanych mieszkańców, których dotknął problem cieknących sufitów (być może jest to wada konstrukcyjna). To samo dotyczy okien-w kilku podobnych mieszkaniach u sąsiadów widziałem bardzo krzywo zamontowane okna, czasami spotykałem tak jak i u mnie przesuniecie szyb zespolonych w ramach okiennych. Mozliwe jest także, że pod wieloma oknami na parterze nie ma pianki izolacyjnej, co może powodować zawilgocenie w przyległym obszarze podłogi (szczególnie zimą). Uwazam, że developer sprytnie wymiguje sie od odpowiedzialności za problem. Np.na złóżoną 3 tygodnie temu reklamację w sprawie okien nikt sie nawet nie odezwał, to samo dotyczy braku izolacji przy elewacji (oczywiscie przyszło potwierdzenie pisemne przyjęcia zgłoszenia z działu reklamacji), ale poza tym żadnej reakcji. CON ATENTOS SALUDOS DĄB Odpowiedz Link Zgłoś
red_ivo kap kap 14.06.07, 13:47 Dębie mam podobny problem. Może moglibyśmy wymienić się doświadczeniami. Napisz na red_ivo@gazeta.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc fox Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 12:12 Witam! Ja mieszkam w patio i problem był taki: ciekł dach, przemakał sufit, leciało do domu. Kilka razy coś tam majstrowali, ale przy każdym deszczu ciekło znowu. Skończyło się poważną awanturą i w końcu faktycznie zrobili porządnie, skuli tynk, dokładnie sprawdzili dach. Trwało ponad rok. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: linea w dabrowce IP: *.ofs.pl 11.06.07, 12:39 Jestem właścicielką EREMU. Nie mieliśmy takich problemów z naszym domkiem. Bardzo Wam współczuję. Jeśli chodzi o plac zabaw, niestety w tym roku nie będzie placu zabaw.Pytałam w Lineii. Podejrzewam że on nigdy nie powstanie. Ponoć mało mieszkańców zgłasza problem braku placu zabaw. Może mieszkańcy powinni wystosować prośbę na piśmie? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
serrrwer Re: linea w dabrowce 12.06.07, 00:31 Zgłaszam postulat zawiązania "społecznego komitetu" budowy placu zabaw. Proszę o wpisy na forum w tej sprawie. Może macie pomysły gdzie może plac egzystować aby nie wzbudzał niepotrzebnych kontrowersji. Moja propozycja jest umieszczenie placu na ulicy Jesionowej, przy ul. Wierzbowej, lub na "starym" miejscu, przy strumyku, koło Lineii. Czy są inne propozycje? Mieszkańcami osiedla są przeciez nie tylko dorośli... Nasze dzieci też chcą mieć kolegów "z podwórka". Przerażający jest widok rodziców spacerujących po ulicach pomiędzy zaparkowanymi samochodami, niemający gdzie przysiąść, ze swoimi dziećmi. Tworzymy zamknięte getta, za "ślicznymi" murami made in Linea. A plac zabaw, no cóż... leży i niszczeje, za chwilę rozsypie się lub go rozkradną i tyle zostanie zmiejsca zabaw naszych dzieci... Pozdrawiam Sąsiadów PS. Drodzy Rodzice i Przyszli Rodzice bądźcie z nami!!!!!!!!!!!!!! :-) POzdrawiam Dęba!!! Chłopie masz rację trzeba coś robić, bo nas robią "w ciula" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: linea w dabrowce IP: *.ofs.pl 12.06.07, 10:57 Proponuje plac zabaw naprzeciw ul. Dębowej- chociaż wiem że mają zabudować drugą stronę Dębowej, naprzeciw mojego domku nr 34. Myślę że wpisy na forum nie wystarczą musi być pismo! Gdybym była na miejscu to zebrałabym podpisy. Niestety nie ma mnie jeszcze w Dąbrówce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiskowy Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 12.06.07, 11:47 Placu w zaplanowanym miejscu nie ma bo jeszcze jest tam budowa. To jest logiczne. Nie zgadzam się ze zmianą miejsca placu zabaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: linea w dabrowce IP: 83.238.246.* 12.06.07, 23:50 Fajnie byłoby pomyślec też o boisku dla starszych dzieci. Linea uprząta i wyrównuje już teren na którym ma byc kiedyś szkoła. Zrzutka na wysianie trawy, dwie bramki i we wrześniu boisko gotowe...Tam też byłoby logiczne miejsce na plac zabaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 09:13 Szanowni Sąsiedzi Spójrzcie na plan zabudowy, który otrzymaliscie od Linei podczas podpisywania umowy. Jest tam wyraźnie zaznaczony plac zabaw i myślę że docelowo rzeczywiście w tym miejscu powinien powstać. Jeśli jest jakieś odpowiednie na to miejsce to oczywiście chciałbym aby tymczasowo powstał właśnie tam. Podnosiłem już ten temat na forum 2 mies temu ale odzew był niewielki. Wczoraj znalazłem w skrzynce pismo w sprawie zwołania ponownie zebrania Stowarzyszenia mieszkańców i wyboru nowego zarządu. Zarząd wybrany na poprzednim zebraniu niestety rzeczywiście się nie sprawdził - szkoda. Mam nadzieję, że na zebraniu pojawi się również przedstawiciel Linei i będzie można podnieść również temat placu zabaw bo rozmawiając z wieloma rodzicami, których mamy na osiedlu, plac zabaw jest nam wręcz niezbędny. Pozdrawiam Sąsiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: linea w dabrowce IP: *.ofs.pl 14.06.07, 10:08 Zastanawiam się czy jeden plac zabaw wystarczy na tak duże osiedle? Jeśli oczywiście powstanie. Ostatni plac zabaw był na planie zabudowy osiedla, lecz został zlikwidowany z powodu hałasu który przeszkadzał mieszkańcom którzy mieszkali obok placu. Oby historia się nie powtórzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leśny dziad Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 14:28 Tego, że będzie hałas najbardziej się obawiam...:( jeden plac zabaw to katastrofa.Nie rozładuje popytu :) Odbieram mieszkanie w granicy przyszłego placu zabaw. Teraz też mieszkam w podobnej lokalizacji ale dzieci jest pięc na krzyż. Z tego co czytam na tym forum szykuje się niezła inwazja na ten mały skrawek ziemi. Strach pomyśleć - pewnie będziemy chodzili w stoperach. Deweloper będzie robił wszystko by nie oddać skrawka dodatkowej ziemi pod rekreacje mieszkańców więc macie o co walczyć. Ja mam już dorosłe dzieci i szukam chwili spokoju. Dlatego nie możecie się dziwić, że komuś przeszkadza hałas dobiegający przez pół dnia zza okien. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czy jest problem z psami IP: *.gemini.net.pl 14.06.07, 15:13 "Moje dziecko jak widzi psa puszczonego samopas bez kagańca to jest sparaliżowane ja zresztą też." Współczuje dziecku, że zostało tak nauczone, że psów trzeba się bać. Dziecko widzi zachowania rodziców i je naśladuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: Czy jest problem z psami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 09:14 To jest jakaś paranoja z tymi psami. Ludzie opamiętajcie się. Rozumiem, że mieszkając w blokach nie mieliście możliwości trzymania czworonoga ale nie jest to powód żeby teraz to sobie odbijać. Sam mieszkam w szeregowcu gdzie większość sąsiadów "zaopatrzyła" się w psy na samym początku pomieszkiwania. Osobiście nic do psów nie mam jeżeli nie zakłócają mi spokoju i włażą mi w drogę a tak się właśnie często dzieje. Uważam że karygodne jest pozostawienia psa samego w mieszkaniu lub ogródku na kilka godzin. Taki pies tęskni i jest na wszystko wkurzony wtedy szczeka, wyje, ujada. Przed kupnem psa należy sie zastanowić czy będziecie mogli drodzy sąsiedzi zapewnić mu właściwe warunki i go odpowiednio wychować tak by nie przeszkadzał innym mieszkańcom. Ja mieszkaniec "Osady Leśnej" mam prawo do ciszy i do odpoczynku. I moje prawo, prawo człowieka, jest ważniejsze od prawa psa do szczekania.... Jeżeli kochacie naprawdę zwierzęta a nie macie czasu na zajmowanie się nim to kupcie sobie raczej żółwia czy chomika..... Co do psów puszczanych luzem to mam na nie niezawodny sposób. Kilka razy gdy biegałem po lasku zdarzyło się że mnie zaatakował niby "pod opieką włąściciela". Najczęściej jeden kop wystarczy by go uspokoić i uświadomić właścicielowi że lepiej jednak trzymać go na smyczy....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czy jest problem z psami IP: *.gemini.net.pl 18.06.07, 16:30 Ale z ciebie cham....a może by tak ciebie ktoś kiedyś skopał??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: Czy jest problem z psami IP: *.icpnet.pl 18.06.07, 22:27 chamskie to jest beztroskie zachowanie właścicieli psów którzy puszczają je samopas. I wszystko jest O.K dopóki któryś nie rzuci się na człowieka i nie wydarzy się nieszczęście. Znam to z autopsji bo moją bliską osobę bez żadnej przyczyny pogryzł taki pies (podobno bardzo spokojny i ułożony). Do tej pory leczy rany a stało się to ponad trzy lata temu....Jak taka sytuacja się wydarzy jest problem i tłumaczenie że nie wiedziałem.... poczytaj sobie ile jest podobnych wypadków. Na nic mi Twoje zaufanie do psa i tłumaczenie że nigdy jeszcze pies nie wyrządził krzywdy nikomu. Wiesz co takiemu psu siedzi w głowie, gadasz z nim a może czytasz w jego myślach? Pies to zwierzę jak to ktoś wcześniej stwierdził na forum i nie wiadomo czego się można po nim spodziewać. Więc jak wychodzisz na spacer ze swoim pupilem wyprowadzaj go w kagańcu i koniecznie na smyczy (zgodnie z przepisami zresztą) a puszczać to go możesz do ogródka jeżeli takowy posiadasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: Czy jest problem z psami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 08:21 Na potwierdzenie tego co wczoraj napisałem =>tutaj masz pierwszy lepszy przykład (trafiłem na ten tragiczny przypadek przeglądając dzisiejszą poranną prasę).... Cytat: ... Dwunastoletni chłopiec został śmiertelnie pogryziony w poniedziałek wieczorem przez psa. Do tragedii doszło w jednej ze wsi powiatu wałeckiego - poinformował rzecznik policji w Wałczu w Zachodniopomorskiem Krzysztof Dębiński. Policja, prokuratura i powiatowy lekarz weterynarii wyjaśniają na miejscu okoliczności zdarzenia. Z dotychczasowych ustaleń wynika, że 12-latek wyszedł z domu, by pobawić się na podwórku; po pewnym czasie ojciec znalazł jego ciało w jednym z zabudowań gospodarczych. Ślady na ciele dziecka wskazywały na pogryzienie. Prawdopodobnie pies, który to zrobił, czteroletni mieszaniec wilczura niemieckiego, wydostał się z kojca. Według dziadka ofiary, pies nie był dotąd agresywny. Rodzice dziecka są w szoku. Nie można się z nimi porozumieć...." Więc nie dziw się, że ja będąc atakowanym przez psa będę spokojnie stał i czekał aż mi się rzuci do gardła.... Ja sobie poradzę, gorzej mają niestety dzieci (najczęstsze ofiary), które cierpią z powodu pozbawionych wyobraźni , bezmyślnych pseudo właścicieli psów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czy jest problem z psami IP: *.gemini.net.pl 20.06.07, 12:57 Najczęściej zagryzają takie właśnie "wilczury niemieckie" (nie ma takiej rasy), bo to jest pseudo owczarek niemiecki. Rodzice chcieli przyoszczędzić i kupili na giełdzie...poza tym co siedzi w moim psie to ja wiem...ale co siedzi w takim, którego trzymają w kojcu to nie wiem, ciekawe jakby człowiek zgłupiał, gdyby go całe życie w kojcu trzymali. Pogryzienia zawsze są winą człowieka, zawsze. A pseudo to są przede wszystkim hodowcy...jeszcze nie słyszałam, żeby pogryzł kogoś ast lub rottweiler z rodowodem, bo te z giełdy to nie wiadomo po jakich rodzicach, zapewne agresywnych (bo takie lepsze) i bez badań. Cieszę się, że nie jestem twoją sąsiadką. Boże uchroń mnie przed takimi sąsiadami. W moim mieście nie ma obowiązku wyprowadzania psa w kagańcu, tylko na smyczy, więc tego przestrzegam! Nie będę nadgorliwa...i nie będę psa męczyła, bo nie ma takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czy jest problem z psami IP: *.gemini.net.pl 20.06.07, 13:00 Tacy ludzie jak fragles sieją psychozę. Fakt pewnie też czytasz i we wszystko wierzysz buahahahahah Wiesz, czasami trzeba spojrzeć na coś obiektywnie...a nie tylko, że pies pogryzł, pies niedobry...Należy się zastanowić jak był wychowywany, w jakich warunkach mieszkał...może był bity...Wiesz co to OBIEKTYWIZM? Pies też czuje, pamiętaj o tym. Pies nigdy nie jest winny, ale cierpi przez takich bezmózgowców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: Czy jest problem z psami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 14:04 Wybacz, ale dyskusja z tobą staje się żenująca. Proszę Cię również o nie używanie słów w stylu cham czy bezmózgowiec jeżeli nie wiesz co one oznaczają...Masz bardzo specyficzne poglądy (jak już ktoś wcześniej powiedział na tym forum)i ja niestety tego nie zmienię a na pewno nie przez to forum....:( Może zapisz się do psychiatry-najlepiej ze swoim psem:)? Gwoli wyjaśnienia i zamknięcia tematu (bo nie zostało to forum stworzone po to by rozprawiać o psach...) Jakoś nie uśmiecha mi się perspektywa zbierania informacji, dowiadywania się od właściciela jak był pies chowany gdy ten rzuca się na mnie z kłami.... więc nie skorzystam z Twojej propozycji i nadal będę się bronił tak jak potrafię najlepiej... A swoją drogą zastanawiam się jak by wyglądał Twój rzekomy obiektywizm gdybyś została zaatakowana przez np. maniaka seksualnego? Czy również usprawiedliwiałabyś go za popełnione czyny bo np. był źle wychowany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Czy jest problem z psami IP: *.eranet.pl 21.06.07, 11:36 Wize że dyskusja na temat psów nabrała ostrych słów. Powiem tylko że moja koleżanka została pogryziona przez psa i byłam tego świadkiem, rzuciła się na nią bo biegła do szkoły. Wyglądało t koszmanie i pomimo upływu lat mam ten widok przed sobą. Nie wiem kim był właściciel psa, a mówienie że wszystk jest winą właścicieli jest strasznie śmieszne. Nie znamy właściecieli spacerujących na naszym osiedlu. Dzieci boją się psów bo pies jest tego samego wzrostu co 4-6 letnie dziecko, lub trochę mniejszy. więc wyobraźcie sobie- dorośli- co zrobilibyście gdybyście spotkali zwierzę tego smaego wzrostu co wy lub trochę niższe.Nawet jeśli jest łagodne. Przestańcie obrzucać się wyzwiskami, szczególnie obrońcy psów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wieśkowy Re: Czy jest problem z psami IP: *.icpnet.pl 21.06.07, 12:09 Dla rozluźnienia atmosfery przy rozmowie o psach: A ja mam już internet i kablówkę, na na na ;-) Sygnał jest pierwsza klasa! Wieśkowy: Rozsądny miłośnik psów, który nie ma zwierzaka bo praca nie pozwala, Wychowywany od dziecka w domu z psami i nigdy nie pogryziony przez nie, nawet przez obce psy, które były często głaskane przez niego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: Czy jest problem z psami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 13:12 ja mam internet z kablówki już od dwóch tygodni:) Fakt fajnie "hula", chociaż czasami są dziwne zwisy na łączach. U mnie zdarzyło się tak ze dwa razy:( Nie można wtedy korzystać z internetu. Kablówka i telefon jest O.K. Dowiedziałem się niedawno, że mają niebawem wymieniać dekodery na nowe już w technologii HD...ktoś coś wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy mieszkaniec woda IP: *.eranet.pl 21.06.07, 13:42 Jestem w ogromnym szoku co dzieje się z wodą szczególnie wieczorem- ciśnienie a właściwie brak ciśnienia wody w kranie. Prosze powiedzcie czy problem ten sie nasila jeszcze bardziej w okresie letnim, czy być może nasilił się pod wpływem zwiększenia ilości mieszkańców? Czy problem z wodą jest jesienią, zimą... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: woda 21.06.07, 13:47 Problem z wodą latem był w Dabrówce nawet kiedy osiedle było trzy razy mniejsze. Jesienią i zimą problemu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 14:00 problem z wodą był i jest prawie w całej gminie Dopiewo. Niskie ciśnienie pod wieczór to efekt m.in. podlewania ogródków... A tak nawiasem mówiąc to jest podobno obowiązujący zakaz podlewania ustanowiony przez wójta. Problemy z wodą mają się skończyć jak wybudują ujęcie w Joance... Dla pocieszenia mogę powiedzieć, że w Skórzewie jest jeszcze gorzej...tam wieczorami można czerpać wodę tylko z piwnicy, o piętrach można zapomnieć:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do fragles Re: Czy jest problem z psami IP: *.echostar.pl 21.06.07, 20:10 a czlowiek to tez tylko czloweik idzie i bez przyczyny morduje nie wiesz co w jego glowie siedi a potrafisz z nim rozmwaic. Moge sie zalozyc ze wiecej ludzi zodtalo zamorodawnych przypadkiem niz zagryzionych przez psy. I sam sobie kup chomika ktory dzechnie za rok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Czy jest problem z psami IP: *.icpnet.pl 21.06.07, 22:35 Ty, z Tobą faktycznie jest coś nie tak.... jesteś Wiolettą Willas czy tylko się za nią podajesz:)? Widzę, że wizyta u psychiatry w Twoim przypadku staje się obowiązkowa.... Pomijając Twoje dziwne poglądy możesz mi odpowiedzieć na pytanie po co piszesz opinie pod trzema różnymi nickami? Szukasz sztucznego poparcia dla swoich skrajnych poglądów? Niestety zdradził Cię Twój adres IP *.echostar.pl. Wszystkie opinie z tego samego adresu...pisane prawie w tym samym czasie:( Brakuje Ci argumentów więc proszę Cię wyłącz się z tego forum bo stajesz się nudny/nudna! Tak nawiasem pisząc współczuję Twoim przyszłym sąsiadom.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Czy jest problem z psami IP: *.echostar.pl 22.06.07, 11:01 Poprostu byli u mnie znajomi i jak przeczytali ze ktos tak traktuje zwierze czyli jak przedmiot tez sie chcieli wypowiedziec, niech kopoie sobie cos innego a nie biednego psa, totalna znieczulica, pozatym mamy demokratyczne pasntow i moge wypowiadac sie jak chcem, a ktos musi bardziej kochac zwierzeta bo kto by im pomagal i chronil je przed takimi ludzimi. I sam idzi do psychiatry, zwierze tak samo czuje jak ty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maratonczyk Re: Czy jest problem z psami IP: *.buderus.pl 22.06.07, 11:40 Tak mi sie zycie zawodowe ulozylo, ze od ponad 20 lat mieszkam w D i NL a jednoczesnie duzo jezdze po Polsce.A ze biegam od 10 lat, to i moge porownac zachowanie wlascicieli psow ( psy gonia nas biegaczy, bo to lezy w ich naturze). Po tamtej stronie Odry, nie spotka sie psow biegajacych samopas po lesie, parku, czy lace a jezeli juz to wlasciciel jest na tyle odpowiedzialny, ze widzac biegacza bierze pupilka szybko na smycz. W Polsce wyglada to duzo, duzo gorzej. W lesie Zakrzewskim widzialem tablice, ze na terenie Lesnictwa Konstantynowo jest zakaz wprowadzania psow (piktogram). No i co z tego ... Psy biegaja luzem puszczane przez nieodpowiedzialnych wlascicieli. W lesie Zakrzewskim sa dziki, male sarny, zajace. A las ( do szosy Bukowskiej) ma ok. 8 km X 3 km. Chcac unikac (dyskusji ?) z wlascicielami psow, kiedy chce pobiegac, to wstaje rano o 05.00 i do 07.00 jest w miare spokoj. W tzw. weekend jak widze na sciezce wlasciciela z psem nie na smyczy, to po prostu biegne z powrotem, lub w miare mozliwosci skrecam w lewo lub w prawo. Gaz mam zawsze przy sobie i czasami musze go uzyc kiedy pies z nienacka mnie zaatakuje, ze czlowiekowi ze strachu rece dretwieja...Kolega biegacz kopie, ja uzywam gazu. Ale jestem pewien, ze tylko w sytuacji kiedy pies (duzy pies) pelnym pedem nas atakuje. Jest to w wypadku moim i pewnie kolegi biegacza tez, nic innego, jak podyktowana totalnym przerazeniem reakcja obronna. Biegam z tzw. Herzfrequenzmesser czyli urzadzeniem na biezaco informujacym m.in. o pulsie. Biegam na ok. 110 ( w spoczynku mam 55 ). W czasie ataku psa dochodzi do 170. Mieszkaniec osiedla LINEI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Czy jest problem z psami IP: *.echostar.pl 21.06.07, 20:05 a czemu rozwydrzone dzieckai maja prawo drzec sie calo noc ja tez mam prawo do ciszy i wole juz szekanie psa nic darcie sie dzieci, ja tez mam prawa w tym takie zeby posiadac psa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 09:12 Miły sąsiedzie. Podczas zakupu owego domu wiedziałeś doskonale, że w tym właśnie miejscu powstanie plac zabaw a jednak podjąłeś decyzję o kupnie domu właśnie w tym miejscu, więc bardzo Cię proszę nie przeszkadzaj nam i naszym dzieciom bawić się na placu zabaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragle Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 09:32 popieram sąsiada w całej rozciągłości!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leśny dziad Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 09:37 Ciekawa nadinterpretacja mojego tekstu.....nie mam w zwyczaju nikomu przeszkadzać ...swoje dzieci wychowywałem w pełni szacunku do sąsiadów i zwierząt oraz ich prawa do spokoju i jakoś dziwnie liczę , że w życiu otrzymam choćby część tego co sam "dałem". Sądząc po wypowiedzich przyszłych sąsiadów pewnie sie przeliczę. .... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: linea w dabrowce 15.06.07, 10:56 no tak - przeszkadzające psy i przeszkadzające dzieci to jedna z większych zakał naszego osiedla... i jedne i drugie najlepiej zakneblować - w trosce o spokoj osiedla:) Pozdrawiam, Joanna (mama i właścicielka psa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 15:04 Szanowny Sąsiedzie (przyszły) Jeżeli narzekasz że będziesz musiał chodzić w stoperach i będzie na placu zabaw niezły harmider to myślę, że mam prawo niepokoić się, czy aby Szanowni sąsiedzi nie będą w końcu optować, za likwidacją placu zabaw. Oczywiście że będzie harmider i mam nadzieję, że będzie. Gdyby nasze dzieci usiadły na placu zabaw i zaczęły czytać w ciszy książki albo grać w szachy odrobinę bym się zaniepokoił. Kupując dom obok placu zabaw trakcie podpisywania umowy był już na planie, więc nie za bardzo rozumiem teraz rozterki sąsiada w sprawie harmideru, hałasu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leśny dziad Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 15:29 Jak zwykle sedno sprawy , o której pozwoliłem sobie napisać wzięło w łeb :) Moja pierwsza wypowiedź dotyczyła tego ,iż jeden plac zabaw niczego nie załatwi i przydałby sę drugi - i wspomniałem że macie o co walczyć skoro jest tyle dzieci! Moje obawy co do skali hałasu wynikają jedynie z tego . Przy takim natłoku dzieci na tym "trójkąciku" to chyba karetka pogotowia będzie na stałym wyposażeniu. Pozdrawiam rodziców...i właścicieli psów ( sam mam dwa :) przyszły sąsiad PS. zajadłość na forum jak w Alternatywach 4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 10:03 Szanowni Państwo Jeżeli Twoje słowa źle zrozumiałem to oczywiście - Przepraszam. Twój post odczytałem jako obawę przed postawieniem placu zabaw i juz widziałem protesty Twoje i całe sąsiedztwo placu zabaw. Obawiam się niestety, że rzeczywiście jeden plac zabaw to za mało, ale cóż. Najpierw niech Linea zrobi to do czego się zobowiązuje na planie a potem będziemy szukać jakiegoś innego rozwiązania. Do pozostałych sąsiadów: Z tego co wiem plac zabaw ma być zlokalizowany w miejscu gdzie obecnie budują się EREMY a właściwie na niewielkim skrawku pomiędzy Eremami a Atriami. Nie pamiętam ulic. Wydaje mi się że lokalizacja znajduje się na stronie internetowej. Jeśli chodzi o dawną lokalizację to nie mogę się wypowiadać bo nie mieszkałem jeszcze wtedy na osiedlu. Mogę tylko powiedzieć, że uważam że Linea jest firmą i jest nastawiona na zysk. Musimy to zrozumieć i egzekwować od nich to do czego się zobowiązali. Jeśli na planach podczas zakupu waszych domów, mieszkań był plac zabaw to powinniście go wyegzekwować. Jeżeli Linea nie wywiąże się z placu zabaw w obecnej lokalizacji to za rok pozew będzie już leżał w sądzie i będą musieli to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: linea w dabrowce 18.06.07, 11:28 Jeśli na planach podczas zakupu waszych > domów, mieszkań był plac zabaw to powinniście go wyegzekwować. Jeżeli Linea nie > > wywiąże się z placu zabaw w obecnej lokalizacji to za rok pozew będzie już > leżał w sądzie i będą musieli to zrobić. czy ktos wie, czy to ma jakiekolwiek podstawy prawne? Sąsiadka z Cedrowej (z częsci nie- Linei) mówiła, że jak kupowała działkę to plan przewidywał osiedle bodajże ok. 20 domów zbudowanych przez Lineę:) Ja jak kupowałam 3 lata temu, to za moim płotem na planie był teren zielony, teraz jak nie trudno odgadnąć za chwile będę mieć sąsiadów. Ktoś podobno próbował protestowac, ale słyszałam, że taki protest raczej nie ma szans powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia1973 Re: linea w dabrowce 18.06.07, 12:13 Ja kupowałam moją działkę w 2001 roku. Też obiecywano mi małe, kameralne osiedle. Na pewno nie było mowy o tym co jest teraz, czyli o całym terenie zabudowanym gęsto szeregowcami. Żaden plac zabaw nie był zaznaczony na żadnych planach, bo planów takowych jeszcze nawet nie było. Pozywanie więc Linei o coś w moim przypadku byłoby niepoważne. Zresztą czego miałabym się domagać? Wyburzenie szeregowców raczej nie wchodzi w grę. ;) Podejrzewam, że plany osiedla nigdy nie były częścią żadnej umowy zawieranej z Lineą. A jeśli były to z zastrzeżeniem, że mogą się zmienić. Pan prezes Linei nigdy nie wyglądał mi na człowieka nierozgarniętego, takiego co własnych spraw pilnować nie potrafi. Raczej wręcz przeciwnie. Jestem więc pewna, że żadne pozwy nie mają sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: linea w dabrowce 18.06.07, 12:40 > Jestem więc pewna, że żadne pozwy > nie mają sensu. zgadzam się z Tobą. tym bardziej pozwy o plac zabaw. w końcu to ich grunt, więc mogą z nim zrobić co im się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 13:28 Jest w tym dużo racji ale Linea oferując mieszkania podawała że w najbliższej przyszłości takie place powstaną (zresztą do tej pory istnieje informacja na oficjalnej stronie www.dabrowka.com.pl/oferta.htm), i nie będzie to tylko jeden plac zabaw a przynajmniej dwa:)...Jeden już zresztą jest w starej części Dąbrówki-obok domu sołtysa. Myślę, że nie ma na razie powodów do obaw że się tak nie stanie. Developerowi będzie zależało na renomie i dobrych referencjach(tym bardziej że niebawem zacznie budować nowe osiedle w Dopiewcu). Jak na razie idzie wszystko w dobrym kierunku i zapewnienia co od kablówki, internetu, sklepów itp są realizowane. Kto by jeszcze rok temu pomyślał że Inei będzie się opłacało podłączyć "Leśną Osadę" do kablówki? Faktem jest że realizuj się to niestety dość dużym opóźnieniem:) Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia1973 Re: linea w dabrowce 18.06.07, 13:40 "Jest w tym dużo racji ale Linea oferując mieszkania podawała że w najbliższej przyszłości takie place powstaną [...] ...Jeden już zresztą jest w starej części Dąbrówki-obok domu sołtysa." A co wspólnego ma Linea z tym mini placem zabaw obok domu pani sołtys? Jest to jakaś ich zasługa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 18.06.07, 22:32 Zasługa żadna ale fakt jest faktem=> w Dąbrówce są na chwilę obecną dwa place zabaw (o których wiem) oba w starej części Dąbrówki. Podobnie sytuacja wygląda z Kościołem (który niebawem powstanie) oraz z jeziorami które Linea wymienia w ofercie; one też nie są ich zasługą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 17:14 Szanowni Sąsiedzi Jeżeli czegoś na planie nie było to niestety zawsze może powstać, ale jeżeli już coś jest na planie to jest to zobowiązanie. Plan jest częścią umowy zawartą z Lineą. Jest to niewątpliwie zobowiązanie. Niestety piszemy tu i piszemy a powinniśmy dzwonić do Linei i dzwonić i pisać pisma i pisać. Może oni nie wiedzą że plac zabaw jest potrzebny!!!!!!!!!!!!:) Pozdrawiam sąsiadów i Lineę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 20:34 Witam mieszkańców Osady leśnej. Opinia jaką mogę wyrazić na temat mieszkania w tym miejscu, lokalizacja jest super, las, dużo ścieżek rowerowych, i to chyba na tyle z pozytywów. Myślę że LINEA zdawała sobie sprawę,że 90% mieszkańców osiedla to będą ludzie młodzi z małymi dziećmi. Niestety jak dotąd w dalszym ciągu nie widzą potrzeby zadaptowania terenu na potrzeby małych dzieci. Mieszkam tutaj już prawie trzy lata i krew mnie zalewa jak widzę dzieci, które nie mają gdzie się bawić i matki z małymi dziećmi, które nie mogą nawet usiąść , bo nie ma ani jednej ławki. Mam nadzieję że czsami dochodzą słuchy do Pana Pietkiewicza o naszych opiniach i naszym niezadowoleniu, bądź ktoś z jego bliskich współpracowników czyta forum poświęcone naszemu osiedlu . Pozdrawiam Wszystkich mieszkańców:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z dębowej Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 21:40 To ciekawa informacja (ta o zebraniu) bo u nas niczego nie było. Mnie tylko zastanawia dlaczego tak czepiliście się tej Linei. Linea to Linea tamto. A za drogi trawę i między innymi place zabaw i tym podobne miejsca ogólnodostępne odpowiada gmina. Czy się mylę? Tak sobie myślę że jak Linea się wyniesie z osiedla, a stanie się to w niedługim czasie, wójt w końcu dowie się o naszym osiedlu, niemałym przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 14.06.07, 22:58 Informację dostali chyba tylko członkowie Stowarzyszenia. Zebranie będzie 20 czerwca o 18:00 w salce Ochotniczej Straży Pożarnej w Palędziu. Z tego co słyszałem, to władze stowarzyszenia nie działały bo sąd odmówił ich wpisania z powodu braków w dokumentacji. A jak można coś robic jeśli nie ma się formalnej legitymacji?? Ważne żeby namówic do wstąpienia jak największą ilosc mieszkańców a potem wywierac za pośrednictwem władz stowarzyszenia ciągły nacisk na wójta, bo to on dysponuje środkami na inwestycje. Składki członków stowarzyszenia niezależnie od tego jaka będzie ustalona ich wysokosc to będzie tylko kropla w morzu potrzeb... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 09:17 w tej chwili z tego co się orientuję gmina nie odpowiada za zieleń na naszym osiedlu. Ten temat był właśnie podnoszony na poprzednim zebraniu. To jest ciągle pytanie czy oddać to gminie i od gminy wymagać, czy zająć się terenami wspólnymi na własną rękę. Przyznacie chyba, że niektóre wsólne tereny są okropnie zaniedbane. Chyba tylko na ul.Cedrowej wygląda to rzeczywiście ładnie i wydaje się , że mieszkańcy dbają nie tylko o swój trawniczek, ale również o to co rośnie za płotem, lub po drugiej stronie ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cass Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 15.06.07, 17:46 Sasiedzie, o jakim miejscu na planie piszesz. Mieszkam obok dawnego placu zabaw przy Debowej, ktorego na moim planie nie bylo, po czym nas nim uszczesliwiono. Zostal zlikwidowany po slusznych protestach, przy czym mial byc postawiony w innym miejscu. Plac pod lasem byl kilka miesiecy i juz sie nie odrodzil. Jakie miejsce masz na mzsli piszac o placu zabaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabba Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 16.06.07, 11:06 przeciez jest miejsce mniej konfliktogenne niz lokalizacja na starym miejscu - mysle, chociazby, o tym kawalku "pasa rekreacyjnego" niedaleko linei, tuz przy "mostku". Dzieci juz sie tam bawia, wiekszosc terenu jest niezabudowana, nie ma zatem bezposredniego sasiedztwa. Pieski tez ten teren lubia :-) Poza tym glosy na forum, ze jeden plac zabaw na tak duze osiedle to za malo jest jak najbardziej uzasadniony. Po drugiej stronie debowej tez jest troce miejsca na plac. Do Sasiada - pogadaj z ludzmi z pierwszej czesci osiedla jakie oni widzieli plany. Czesc z nich wypowiedziala sie na pierwszym spotkaniu w remizie. Zamiast zieleni maja teraz w sasiedztwie pieknie zabudowany teren i susze w kranach Odpowiedz Link Zgłoś
martuska1977 Re: linea w dabrowce 21.06.07, 15:45 mieszkam na olszynowej, w okolicy przyszłego koscioła.i to co ostatnio , usłuszlam od radnego gm. dopiewo, zmrozilo moj entuzjazm mieszkania tutaj.Otoz, oprocz obwodnicy, ktora planowano wlasnie kolo mnie, czyli wzdluz torow kolejowych, ma biegnac linia szybkiego pociagu tgv. normalnie tygiel komunikacyjny:)jeszcze przyjdzie nam ogladac falcony F-16 nad naszymi glowami..na marginesie tez jestem za placem zabaw.pismo trzeba skonstruowac i zebrac podpisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek zastanawiam się nad kupnem FORTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 19:27 witam, zastanawiam się nad kupnem mieszkania typu FORTE w osadzie leśnej, poczytałem ostatnio forum i widzę, że są tacy, którzy sobie chwalą developera i są tez tacy, którzy ostatnio pisali o sporych niedoróbkach – może pomożecie mi podjąć decyzję??? może wypowiedzą się również nabywcy FORTE??? widziałem, że budowa już w toku chętnie poczytam Wasze uwagi – Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dąb Re: zastanawiam się nad kupnem FORTE IP: *.icpnet.pl 27.06.07, 23:39 Tomek: Z mojego i sąsiadów dośiwadczenia wynika, że w ostatnim okresie (ok. roku) jakość prac budowlanych i wykończeniowych jest niska. Proszę przejrzeć moje wpisy. Ciężko coś w tej sprawie zdziałać w Linei. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: linea w dabrowce/zastanawiam się nad FORTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 19:31 witam, zastanawiam się nad kupnem mieszkania typu FORTE w osadzie leśnej, poczytałem ostatnio forum i widzę, że są tacy, którzy sobie chwalą developera i są tez tacy, którzy ostatnio pisali o sporych niedoróbkach – może pomożecie mi podjąć decyzję??? może wypowiedzą się również nabywcy FORTE??? widziałem, że budowa już w toku chętnie poczytam Wasze uwagi – Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budge Re: linea w dabrowce/zastanawiam się nad FORTE IP: *.lexell.com.pl 27.06.07, 20:47 jakosc sie nie poprawila, ale sa jeszcze bardziej doswiadczeni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: linea w dabrowce/zastanawiam się nad FORTE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.07, 15:52 Dąb, budge, dzięki za odpowiedź, poczytam na pewno, a czy wszystko tak trudno załatwić z lineą? jak tam formalności dotyczące podpisania umowy? pozdr, Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dąb Re: linea w dabrowce/zastanawiam się nad FORTE IP: *.icpnet.pl 28.06.07, 22:20 Tomek, Linea w sprawach jakościowych stosuje taktykę spychologii-przerzuca odpowiedzialność na podwykonawców (co jest niezgodne z prawem). A ci mają jakość w .....Ja od pół roku męcże się z poważnymi reklamacjami, i jak na razie bez efektów. Pozdrawiam: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: linea w dabrowce/zastanawiam się nad FORTE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 08:48 Dużo zależy od wykonawcy który realizuje dany obiekt (a ekip jest sporo) a w dużej mierze od kierownika robót. U mnie budowała firma RBW (w przeszłości ostro krytykowana na forum) ale nie mogę narzekać. Owszem było kilka niedoróbek (porysowane szyby, krzywe podłogi, niedomalowana elewacja itp) ale je wszystkie usunęli. Niestety tak już jest że nie wybuduje się idealnego lokum....Z tego co wiem to Linea i tak wypada bardzo dobrze na tle innych developerów.... Odpowiedz Link Zgłoś
alemir Re: linea w dabrowce/zastanawiam się nad FORTE 03.07.07, 18:06 Witam, odbierałem patio w listopadzie 06. Kilka drobnych usterek/niedoróbek zgłoszonych w trakcie odbioru zostało usuniętych w ciągu dwóch, może trzech tygodni. Po rozmowach z sąsiadami wnioskuję że to norma, przynajmniej co do skali usterek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: linea w dabrowce/zastanawiam się nad FORTE IP: *.sloughestates.co.uk 05.07.07, 12:16 Zazdroszcze szybkiej reakcji ze strony podwykonawcy, u mnie poprawki trwaja 1,5 msc i cały czas wychodza nowe rzeczy. osobom odbierajacym mieszkania proponuje podpytac mieszkancow na co trzeba zwracac uwage. ja chetnie podzieliłbym sie z taka osobą taka informacja. dziwne jest to ze MY odbieramy od podwykonawcow a nie Linea, wtedy moze byloby mniej usterek przy podpisywaniu odbiorow.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 16:04 Drodzy państwo rozpisujecie się na temat placów zabaw a spytajcie się dlaczego tuż przy linei zginąl jeden z nich??? A bo mieszkańcom przeszkadzały bawiące się dzieci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budge Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 30.06.07, 09:15 warto przeczytac watek dotyczacy dawnego placu zabaw. Tam nie chodzilo tylko o dzieci i halas. Wg poprzednich postow: - placu nie bylo wczesniej na planie i oferta Linei byla bez placu zabaw, ktory mial byc w zupelnie innym miejscu - zaczela sie schodzic okoliczna mlodziez z wszystkimi tego konsekwencjami - ilosc dzieci na placu rosla geometrycznie. To ostatnie sam widzialem - tlumek czekajacy na zjazd ze slizgawek :-) Sa inne miejsca pod plac, dlaczego odgrzewac te stare kotlety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghost Re: linea w dabrowce plac zabaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 22:18 plac zabaw był, był problem placu zabaw nie ma, jest inny problem a rozwiazania brak... winna Linea i tak w kółko na każdy temat ble ble ble ble ble i nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 12.07.07, 01:17 moim skromnym zdaniem to że nie ma placu zabaw na tym osiedlu to skandal! Miejsce które jest wyznaczone na planie w rzeczywistości jest małym skrawkiem na którym zmiesci się pewnie tylko ta stara zjeżdżalnia. czy nikt nie pomyślał o ławkach na których choć na chwilę można spocząć. poprzednio zmęczeni siadali na rurze - odpadku z budowy:( ostatnio zrobiło misię tym bardziej przykro jak zobaczyłam piękny plac zabaw na ul Hulewiczów przy oddanych pewnie 3 !!! blokach przez innego dewelopera. a jednak można? Podpisuję się pod petycją w tej sprawie rękoma i nogami. pozdrowienia dla wszystkich mieszkańców Osady od sąsiadki ze Świerkowej:) Odpowiedz Link Zgłoś
serrrwer Re: linea w dabrowce 11.07.07, 21:48 Witam sąsiadów, (obecnych i potencjalnych)!!!!! Wprawdzie lato tego roku deszczowe, smętne, ale werwy niektórym mieszkańcom można "pozazdrościć". Mieszkamy na ładnym osiedlu, z przyzwoitą infrastrukturą drogową w postaci sieci PIESZOJEZDNI, w sąsiedztwie lasu. Wydawałoby się sielanka, lecz cóż może zakłócić niedzielny czy popołudniowy spacer naszymi uliczkami?? otóż.... Pędzący pirat drogowy. / piratka :-) NO cóż, bez względu, czy spacerujemy samotnie, z dziećmi czy z psami, gdy nadjeżdża ON/ ONA pryskać należy na okoliczne chodniki ( których tu nie za wiele) lub trzeba wmontować się w wiaty garażowe, ewentualnie szukać luki pomiędzy zaparkowanymi samochodami. HORROR !!!!!!!! Zawał murowany, lub ciężkie uszkodzenie ciała. Z moich obserwacji wynika, iż jest kilku przodujących w tym ekstremalnym sporcie kierowców. Nie zamierzam podawać numerów rejestracyjnych i marek szczególnie uciążliwych samochodów ( aczkolwiek notuję), bo liczę, że jeszcze zdążą się zreflektować, i opanują swoje ciągoty do rajdowej jazdy, przynajmniej na naszym osiedlu. Mam nadzieję, że nie będzie konieczne zastosowanie środków bezpośredniego przymusu… !!!! !!!! ZWOLNIJ DO 20 Km/h !!!!! !!!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Angielski?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 00:38 Witam sąsiadów. Jako nowa mieszkanka, chciałabym dowiedzieć się o możliwość nauki j. angielskiego dla siebie i 11-letniego chłopca. Najlepszym rozwiązaniem byłyby oczywiście zajęcia na naszym osiedlu lub w pobliżu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Angielski?! IP: *.lexell.com.pl 18.07.07, 16:41 Ja szukam dla 11-letniej corki, mysle ze nawet wspolne zajecia nie bylby zlym pomyslem :) Juz kiedys pytalam na forum, ale nikt nie odpowiedzial, mialam nadzieje ze na tak duzym osiedlu ktos sie znajdzie. Mysle jednak ze malo osob dociera na to forum. Syn chodzi do Skorzewa do szkoły) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka 21 Re: Angielski?! IP: *.ofs.pl 20.07.07, 09:34 A moze znajdzie sie mała grupa 5-6 latków na naszym osiedlu chętnych do nauki angielskiego? Pytnie do Pana nauczyciela- czy uczy Pan dizeci w wieku 5-6 lat? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alemir Re: Angielski?! 21.07.07, 15:42 Pracuję w szkole podstawowej i gimnazjum, ale specjalizuję się w metodyce naucznia języka angileskiego dzieci (skończyłam również edukację elementarną z j. angielskim), dlatego chętnie popracuję również z grupą 5-6latków. Zapraszam na priv. Aldona Odpowiedz Link Zgłoś
alemir Re: Angielski?! 20.07.07, 08:16 Witam. Jestem nauczycielem j.angielskiego. Od połowy sierpnia mogłabym pomóc :) Proszę o kontakt na mail z gazety. Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Angielski?! IP: *.lexell.com.pl 30.07.07, 15:20 Alemir... prosze o odpowiedz na moje pytania. Wyslalam na maila gazetowego, bede wdzieczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
alemir Re: Angielski?! 16.08.07, 18:09 Dwukrotnie udzieliłam odpowiedzi na pytania na adres aniek**@gazeta.pl, nie rozumiem, dlaczego nie doszły. Uprzejmie proszę o podanie innego adresu mailowego, na pewno odpowiem. Aldona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marpacz Re: Angielski?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 15:21 witam, uczę angielskiego od czterech lat, od zerówek do 6 klas. Chętnie zaproponuję swoją pomoc. proszę o mail na marpacz@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Angielski?! IP: *.lexell.com.pl 12.11.07, 00:19 Anglista. Efektywne zajęcia w miłej atmosferze, tel.609 520 061 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Czy ktoś już podpisał UMOWĘ na ieszkania FORTE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 16:33 witam, czy zaglada na to forum Ktoś, kto już podpisał lub zamierza podpisać umowę na kupno mieskznia FORTE? ja zamierzam, jeśli macie jakieś uwagi do umowy piszcie proszę, może podyskutujemy o nich wspólnie, pozdrawiam A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka gdzie zgłosić problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 20:48 Po odbiorze budynku, mamy małe usterki które dopiero teraz wychodzą po czasie. Błagam powiedzcie, gdzie zgłosić problemy czy do Lineii, czy też bezpośrednio do kierownika budowy? Problem np. ze źle domykającym się oknem itp. drobnymi usterkami? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vicarious Re: gdzie zgłosić problem 13.08.07, 10:56 Najlepiej bezpośrednio do kierownika budowy, z pominięciem Linei, ja tak zrobiłem np. w sprawie porysowanej szyby, wymienili szybko i bez problemu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: gdzie zgłosić problem IP: *.ofs.pl 13.08.07, 11:11 Dzięki za info! Jeszcze sie zastanawiałąm czy tego problemu z oknem nie zgłosić do producenta okien, mają filę w Poznaniu? Kierownikowi budowy mówiłam klika tygodni temu że proszę aby ktoś obejrzał okno, lecz nikt sie nie zjawił. Może trzeba na pismie go powiadomić o problemie? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: gdzie zgłosić problem 13.08.07, 15:43 Stroną umowy - przynajmniej u mnie 3 lata temu - była Linea, więc to do niej, obowiązkowo na piśmie, zgłaszałam reklamacje. W umowie z nimi miałam zapis, ze jesli nie usuną mi usterki w ciągu 30 dni to mam prawo to zrobic na swoj koszt i ich obciążyć kosztami. Oni tez udzielają gwarancji. Bez sensu zatem aby cokolwiek załatwiać z podwykonawcami Linei, ktorzy dla mnie, dla Was zapewne też, nie byli żadną stroną umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśkowy Re: gdzie zgłosić problem IP: *.icpnet.pl 14.08.07, 21:32 Zgadzam się z joanną_poz. Usterki zgłasza się do sprzedającego usługę/produkt.Dla Ciebie Kasiu stroną przy transakcji pewnie była Line. Na dom/mieszkanie obowiązuje prawo rękojmi zgodnie z Kodeksem Cywilnym. Paragrafy tego kodeksu (rozdział o rękojmi)regulują relacje kupujący i sprzedający. A gdy problemy (usterki) nie są rozwiązywane (naprawiane)przez sprzedającego (czyli dewelopera-Linea w powiązaniu ze swoimi podwykonawcami), to już historia na inną długą (prawie telenowelową) opowieść... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Zachodnia Obwodnica Poznania IP: *.icpnet.pl 07.01.08, 21:31 Witam Z tego co wiem to obowdnica rusza, wiem tez ze ma byc wezel Dabrowka, wie moze ktos jak blisko osiedla bedzie przebiegac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdębowej Re: Zachodnia Obwodnica Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 22:01 Witam to już co prawda było ale przypominam www.powiat.poznan.pl/index.php?tpl=map z mapki wynika że obwodnica będzie przebiegała mniej więcej w połowie drogi między Dąbr. a Sk. przypuszczam że na wysokości lini WN. Oczami wyobraźni już widzę dojazd do autostrady w 10 min! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdębowej MAPA - Zachodnia Obwodnica Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 14:02 To znów ja. Przygotowałem wycinek mapy ze strony UW dotyczący Naszej częsci obwodnicy. Zapraszam: tiny.pl/pp6d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles informacje prasowe na temat obwodnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 09:27 Podsyłam linka o planowanej obwodnicy z Gazety.. miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4817232.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Re: gdzie zgłosić problem IP: *.sloughestates.co.uk 17.08.07, 15:51 zawsze pisz pismo do Linei odnosnie usterek i pros o potwierdzenie otrzymania pisma, to oni powinni zglaszac kierownikowi budowy usterki, otrzymujesz wtedy od Linei oswiadczenie gdzie kieronik musi sie podpisac po usunieciu wady, mysle ze to go zmotywuje do szybszego dzialania a jak nei to zawsze masz pisemna podkladke ze zglaszalas bo czasami deweloper nie pamieta rozmow telefonicznych :) Odpowiedz Link Zgłoś
alemir język angielski 22.08.07, 06:39 Od niedawna mieszkam na osiedlu, jestem nauczycielką języka angielskiego. Chętnie pomogę (szczególnie dzieciom) poznać język, utrwalić lub poszerzyć jego znajomość. Zainteresowanych proszę o kontakt tel. 606253582 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moby Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 14:34 Mam pytanie do osob ktore ostatnio odbieraly mieszkanie np. patio, jakie jest wasze zdanie na temat jakosci wykonania, czy mieliscie duzo usterek, czy odbieraliscie mieszkanie w pelni ukonczone, czy czesc rzeczy byla wykonywana juz po odbiorze. ja moge sie podzielic swoimi spostrzezeniami. otoz w wyznaczonym terminie odbioru mieszkanie nie bylo ukonczone i spor jeszcze brakowalo, poza tym wiekszosc scian byla krzywa lub nie bylo katów prostych, sporo bylo niedorobek tynkarskich i itd. ogolne wrazenie jest bardzo kiepskie. partactwo, partactwo i jeszcze raz partactwo. obecnie czekam na ponowny odbior, mam nadzieje ze bedzie lepiej, chociaz z tego co widze na budowie to niewiele sie dzieje. Przeciez powinno Linei zalezec by klient odebral mieszkanie jak najszybciej, tymbardziej, ze juz dawno jest po terminie i musza placic odsetki karne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 16:08 Ja odbierałem w zeszłym roku i również miałem kilka niedoróbek. Nie od razu jednak odbierałem wszystko - robiłem to etapami. Najpierw wnętrza, póżniej okna a na koniec architekturę na zewnątrz, ogrodzenie , tynki zewn. itp... Takie postępowanie było wymuszone również kolejnymi etapami wykonywania prac przez wykonawcę....Większych problemów z wykonawstwem nie pamiętam. Z najważniejszych to porysowane szyby oraz krzywa podłoga na parterze. Reszta to drobnostki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcello Re: linea w dabrowce IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.09.07, 22:36 Mniemam, że Linei opłaca się płacić odsetki niż usuwać usterki. Dawna solidność tego developera to już legenda. Niestety ilość oraz problemy z wykonawcami nie idą w parze z jakością. Współczuję przyszłym mieszkańcom Dopiewca (planowana nowa inwestycja Linei). Jak dalej utrzymają dotychczasowy trend to będzie Alternatywy II. Odpowiedz Link Zgłoś
i-t-a Re: linea w dabrowce 03.09.07, 22:58 A my odebraliśmy w sierpniu Patio i poza porysowaną szybą były tylko drobne usterki - pomagał nam człowiek, który zna się na rzeczy i chwalił wykonanie. Zobaczymy, co wyjdzie "w praniu". Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mischa Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 09.09.07, 11:37 a moge spytac, czy wasze patio jest przy drodze głównej, czy w głębii osiedla?? bo to są dwie zupełnie różen historie. Czy wykonawcą było RBW? bo jeśli tak, to niestety nie wierze, że nie mieliście tych samych problemów co my /krzywe ściany, brak kątów/ Odpowiedz Link Zgłoś
i-t-a Re: linea w dabrowce 10.09.07, 00:39 W głębi osiedla, przy lesie. Wykonawcą była sama Linea. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 09:03 Na krzywe ściany i kąty na tym etapie budowy (podejrzewam że jest na ukończeniu) już raczej nic nie poradzisz. Trzeba było przypilnować podczas budowy... Teraz to już musztarda po obiedzie.....:( Nie przejmuj się jednak u mnie była krzywa podłoga i miałem podobne dylematy jak ty... Był jednak u mnie znajomy kierownik innej budowy i stwierdził, że jest zdumiony solidnym wykonawstwem... Od razu zauważył tę podłogę.... Z drugiem strony nie odpuszczał bym tych ścian... Można się z nimi dogadać że w zamian tych niedoróbek zrobią coś innego za co formalnie musiałabyś zapłacić.... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: linea w dabrowce 04.09.07, 09:25 > Mniemam, że Linei opłaca się płacić odsetki niż usuwać usterki. tylko, że zapłacenie odsetek nie zwalnia Linei z obowiązku usunięcia usterek. średnia więc "opłacalność" takiego posunięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Aurora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.07, 08:26 Jakieś wieści na temat budowanej Aurory? Prace jak widzę idą pełną parą. Budynek już wygląda imponująco, pojawił się również parking. Czy ktoś może wie kiedy będzie oficjalne otwarcie? Czy są jakieś opóźnienia? Z tego co wiem to w planach jest otwarcie "Piotra i Pawła". Całe szczęście.... mam już serdecznie dość robienia zakupów w "Chacie Polskiej" w Skórzewie-tragedia z parkingiem i z wyjazdem samochodem....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Aurora IP: *.icpnet.pl 07.09.07, 16:46 Jeszcze jest Chata w Palędziu zaraz za przejazdem, a więc stąd znacznie bliżej. Co prawda mniejsza, ale jest gdzie zaparkować /zdecydowanie mniej ludzi/. Pyszny mają chlebek :) Jeśli chodzi o mnie omijam skórzewską, nawet batona nie można sobie tam kupić w czasie poniżej pół godziny. Bez dojazdu oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Aurora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 08:53 Tam oczywiście również robie zakupy-mam najbliżej nawet na piechotę. Dla mnie jest w sam raz ale żonie nie odpowiada bo za mały i czasami niestety doskwiera brak podstawowych artykułów... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Aurora 10.09.07, 10:43 Linea jakos się nie kwapi, żeby podac jakąś aktualną informację na ten temat na swoim www. Budynek imponujący, ale jakiś taki za molochowaty jak na to osiedle... Pożyjemy zobaczymy, co z tego będzie. W Chacie Polskiej w Skórzewie nie robię zakupów, bo kiepski parking i wyjazd to i tak pryszcz na tle wysokich, żeby nie powiedzieć paserskich cen w tym sklepie. Korzystamy z Piotra i Pawła na Marcelińskiej (zresztą robi tam zakupy sporo osób z naszego osiedla), a pieczywo na sobotę i niedzielę kupujemy w sklepie przy Piekarni Ławica. Odpowiedz Link Zgłoś
majka9916 Koszykówka - czy są chętni? 10.09.07, 14:44 Witam, szukam chętnych do grania w koszykówkę na poziomie średnim i zaawansowanym, raz w tygodniu w godzinach wieczornych (np. 18-19 lub 19-20) w SP nr 58 (ul. Ławicka 3, niedaleko ulicy Złotowskiej). Koszt wynajęcia sali wynosi 42,80 zł na godzinę. Osoby zainteresowane proszę o kontakt na e-mail basketsp58@wp.pl lub pod nr tel. 602 323 843. Odpowiedz Link Zgłoś
majka9916 Re: Koszykówka - czy są chętni? 10.09.07, 14:47 Dodam, że chodzi o męską koszykówkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budgie Linea zwija żagle???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.07, 21:42 Dzisiaj przeczytałem w Głosie że Linea sprzedaje innemu developerovi tereny w Dopiewcu. Bez nowych inwestycji deweloper nie może istnieć. Czy to już koniec? Chciałbym u nich kupić mieszkanie, ale nie wiem co o tym sądzić. Odpowiedz Link Zgłoś
marzwo Re: Linea zwija żagle???? 20.09.07, 14:41 Cześć, jestem prawie nowym nabywcą studio i tez obserwuję niektóre publikacje , szczególnie na forum. Mam nadzieję , że wyprowadzę cię z błędu w temacie zwijania żagli. Głos zbyt pochopnie wydrukował informację o Linei, ponieważ została złożona propozycja zakupu gruntu w Dopiewcu, jednak był to strzał w płot. Linea nie przyjęła propozycji. Sam się wystraszyłem bo wpłaciłem prawie wszystko, prócz ostatniej raty. Niepokojący jest tez fakt, że moje mieszkanie miało być oddane w październiku tego roku jednak jest przesunięte. Mam nadzieję , że tylko z powodu braku wykonawców! Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziggy Linea tzn. partacze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 18:09 Zakupiłem mieszkanie w Linea i od czasu odbioru wiem, że to jedna wielka pomyłka. Usterka za usterką non stop. Usterki są zgłaszane a linea nic sobie z tego nie robi. Radzę nie kupować a jeśli już ktoś kupił to nie odbierać dopóki nie będzie wszystko zrobione. Pozdr. dla wszystkich cierpliwych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragles Re: Linea tzn. partacze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.07, 08:54 Podstawowa zasada =>nie odbiera się mieszkania gdy są znaczące usterki. Jeżeli ktoś jest zdeterminowany (np. koniecznością rozpoczęcia prac wykończeniowych przez swoją ekipę) należy do protokołu zdawczo-odbiorczego wypisać maksymalną liczbę zauważonych usterek nawet tych najdrobniejszych. Gwarantuję, że to się w przyszłości bardzo przydaje.....Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wiele "tematów" wychodzi po fakcie. Jeżeli takie się pojawią koniecznie należy zgłaszać je na piśmie do Linea. Ja wysyłałem fax. Zawsze dostawałem potwierdzenie pocztą od developera. Pismo jednak to nie wszystko. Trzeba po jakimś czasie zadzwonić do Linea i powołując się na pismo kogoś z....ć za brak reakcji. Zawsze po takiej akcji pojawiała się ekipa:) P.S. Też miałem wiele usterek i wszystkie sukcesywnie zostały usunięte... pozdrawiam i życzę wytrwałości Odpowiedz Link Zgłoś
i-t-a Re: Linea tzn. partacze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.09.07, 23:10 U nas na razie wszystkie usterki, i te drobne z protokołu i te, które niestety wyszły później zostały ostatecznie naprawione. Fakt, od czasu do czasu dzwoniliśmy do kierownika budowy przypomnieć się i to wystarczyło. Dopiero wykańczamy mieszkanie, co się niestety przeciąga m.in. przez te usterki (a raczej wilgoć) i mam nadzieję, że do końca będziemy mieć tak pozytywne wrażenia. Póki co nie możemy narzekać na Lineę (budowa bezpośrednio przez nich). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralph Re: Linea tzn. partacze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 23.12.07, 11:04 LINEA to może nie partacze ale raczej ich podwykonawcy. Usterka za usterką to jest fakt-bynajmniej u mnie. Wilgotne ściany- jak to sprawdzisz przy odbiorze jak mówią Ci ,że było niedawno malowane i musi się jeszcze dosuszyć. Teraz w momencie odbioru mieszkania życzyłbym sobie pomiarów wilgotności ścian i podłóg!!! To po pierwsze. I faktycznie wszystkie nawet drobne niedociągnięcia byłyby u mnie przyczyną nieodebrania mieszkania. Jak już podpiszesz protokół masz pozamiatane- później już tylko ustawiczna walka o usunięcie usterek. Ale LINEA jest naprawdę bardzo odpornym developerem- zobaczymy tylko jak długo... Masz podobne problemy pisz spiraf@op.pl Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient Re: Linea tzn. partacze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 13.01.08, 15:33 Faktycznie, Linea to totalni partacze i oszuści. Np. W mieszkaniach typu studio przez rok nie wyeliminowali przecieków z tarasów.W większości z ok. 20 mieszkań tego typu się pojawiały. Ludzie przez rok (z przerwami) mają cieknące sufity. Generalnie uważam, że sporą zasługę w tym wszystkim mają ich podwykonawcy, ale w końcu Linea za nich odpowiada. Z tego co mi wiadomo przyjmuje taktykę chowania głowy w piasek i każe kontaktować sie z podwykonawcami. Nie wierzcie w ich ciepłe pozdrowienia "Con atentos saludos" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adzienia Re: Linea tzn. partacze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.szczecin.mm.pl 19.02.08, 12:51 Przeczytaj sobie mój post odnośnie Studio z 19.02.08 i może coś razem wskuramy. Mój adres: adzienia@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
iglonus opiekunka 17.09.07, 15:14 Czy znajdzie się może ktoś z osiedla, kto ma doświadczenie w opiece nad małymi dziećmi i zająłby się od stycznia 8-miesięczną córką? A może ktoś zna jeszcze jakiś prywatny żłobek w okolicy z wyjątkiem tego na os. Bajkowym, bo tam niestety nie ma miejsc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: opiekunka 17.09.07, 16:08 niestety Iglonus na naszym osiedlu popyt przewyższa podaż, a w zasadzie niań miejscowych nie ma (prawie) w ogóle. wszystkie nianie dojezdzają ze Skórzewa, Zakrzewa oraz z Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
iglonus Re: opiekunka 18.09.07, 15:16 Ze Skórzewa czy Zakrzewa mogą dojeżdżać, byle nie z Poznania, bo zapewne za dużo by sobie za to doliczyły. Może ktoś by polecił jakąś dobrą opiekunkę. Zaczęło się krucho robić niestety Odpowiedz Link Zgłoś
i-t-a Re: opiekunka 18.09.07, 21:10 Dołączam się do prośby o polecenie opiekunki. Potrzebuję na kilkanaście godzin w tygodniu, więc pewnie jeszcze trudniej będzie znaleźć niż na cały etat :( Odpowiedz Link Zgłoś
i-t-a Re: opiekunka 21.09.07, 23:11 I jeszcze pytanie - czy macie jakieś sprawdzone sposoby poszukiwania opiekunki w okolicznych miejscowościach? Ogłoszenia w sklepach czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia1973 Re: Poszukuję pielęgniarki 18.09.07, 08:01 Poszukuję pielęgniarki w Dąbrówce, do której mogłabym się zgłosić prywatnie. Chodzi o zrobienie kilku zastrzyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Stolarz meblowy IP: *.lexell.com.pl 24.09.07, 15:02 Pilnie poszukuje stolarza meblowego. Moze macie w swoich zasobach jakies telefony, kontakty :) Ewentualnie tzw "złotego rączkę"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Linea-początek końca instnienia developera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 09:29 Mam pytanie do zorientowanych. Nie tak dawno pojawiła się na forum informacja, że Linea sprzedaje grunty w Dopiewcu. Dzisiaj otrzymałem nieoficjalnie potwierdzenie, że już je sprzedała. Chodzą słuchy, że w firmie dzieje się coraz gorzej....Czy ktoś ma więcej informacji na ten temat? Czy to koniec tego Developera? Zła informacja dla wszystkich mieszkańców Dąbrówki => planowana szkoła na osiedlu ma być przeniesiona właśnie do Dopiewca. To ma być ponoć pierwsza inwestycja nowego Developera.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad samochod IP: *.sloughestates.co.uk 28.09.07, 16:27 mam prosbe do wlasciciela super mercedesa parkowanego notorycznie na rogu ul. Jaworowej i Jasminowej.... wiem ze takim super autem najlepiej stanac przy samym mieszkaniu, ale przeszkadza to innym kierowca przy wyjezdzie z jaworowej. Poza tym niech ktos niechcacy kiedys zarysuje ..... parking przeciez jest kilka krokow dalej.... Sasiedzie przeparkuj furke! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka gdzie głosować IP: *.ofs.pl 03.10.07, 09:48 Witam, Chcę wziąć udziała w wyborach 21.10.2007 tylko nie wiem gdzie się głosuje będąc mieszkańcem Dąbrówki? Powiedzcie czy głosujemy w Dopiewie jeśli jesteśmy zameldowani w Dąbrówce? Tak przy okazji niebawem się przprowadzamy do Dąbrówki. Jak to jest z lekarzem rodzinnym, chodzi o dzieci. Podstawowe badania, szczepienia itp. Czy nasz rejon przychodni to przychodnia również w Dopiewie? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: gdzie głosować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 08:27 Głosowanie odbędzie prawdopodobnie w szkole podstawowej w Dąbrówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: gdzie głosować IP: *.icpnet.pl 04.10.07, 10:45 to jest jakaś zmiana? bo poprzednie głosowania odbywały sie w Strazy Pozarnej w Zakrzewie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: gdzie głosować IP: *.icpnet.pl 04.10.07, 10:49 Poprzednie głosowania były w remizie w zakrzewie. Co do lekarza - nie ma Kasiu przeciez rejonizacji, jesli chodzi o lekarzy. mozesz sie zapisac gdzie chcesz. ale chyba większośc mieszkańców korzysta z przychodni w Skórzewie. osobiście ją polecam - my jesteśmy zadowoleni i z pediatry, i z lekarza rodzinnego. jest też duzy dostęp na miejscu do innych specjalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: gdzie głosować IP: *.ofs.pl 04.10.07, 13:05 Bardzo dziękuje za informację. Napewno skorzystam z usług przychodni w Skórzewie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
i-t-a przychodnia w Skórzewie 29.11.07, 13:56 Czy mogłabym prosić o polecenie lekarza jeśli jest ich tam więcej? Dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robinio Re: Linea-początek końca instnienia developera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 15:02 Też o tym słyszałem....szkoda szkoły i szkoda developera..... Szybki Quiz dla wszystkich - co będzie na miejscu placu pod budowę szkoły? Pewnie nowe budynki ale jakie? Na co stawiacie na Patio, Erem'y a może budynki w zabudowie wielorodzinnej:( Do tej pory nie doczekaliśmy się obiecanego placu zabaw nie doczekamy się też szkoły, będzie za to ruchliwa droga do Dopiewca wzdłuż torów:(..... Jakie jeszcze niespodzianki szykuje nam developer? Obiecanki cacanki a głupiemu (czyt. klientowi/nabywcy) radość.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcello Re: Linea-początek końca instnienia developera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.07, 01:02 Nie jestem fanem Linei ale jednak droga też gdzieś być musi. Każdy chce komfortowo dojeżdzać do Poznania ale nikt nie chce mieć obok drogi. Ot taki paradoks:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Linea-początek końca instnienia developera? IP: *.echostar.pl 31.10.07, 20:38 Z tego co dziś przeczytałem na stronce urzędu gminy to przetarg na wspomnianą nową drogę okazał się kompletną kompromitacją. Gmina przeznaczyła na ten cel niecałe 500 tysięcy, a najniższa oferta opiewała na... uwaga! ponad 1 700 tysięcy. Żenująca niekompetencja urzędników!!! :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 04.10.07, 15:18 Witajcie. Mam do wydania 5 szczeniaczkow. Urodzily nam sie w pracy, matka przyblakala sie w ciazy i powila cudne dzieci. Dwaj chlopcy i trzy dziewczynki. Kolory: czarne, bialy i kremowy (jak golden). Kazdy ma jakies latki, krawaciki i inne "psie" dodatki kolorystyczne. Wielkosc matki taki jak jamnik szorstkowlosy. W razie czego wysle zdjecia wszystkich i mamusi. Wiem ze bardzo trudno jest znalezc dom dla pieska, ale nie mielismy sumienia ich uspic, tym bardziej ze suczka jest wyjatkowo oddana matka i bardzo nam ufa. Nie jestesmy w stanie wykarmic wszystkich, mozemy zostawic jedynie mame i ew jednego pieska. POmozcie, moze znacie kogos kto pokocha kundelka :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Nowa inwestycja w Dopiewcu IP: *.icpnet.pl 09.10.07, 19:39 Czy słyszeliście coś na temat nowej inwestycji w Dopiewcu? Niezła jazda....:) Podobno ma to być mega inwestycja na ok. 15.000 osób. Wójt już zaciera ręce.... będą dodatkowe podatki. Szkoda że nie myśli o drogach, szkole.... Jakie konsekwencje dla nas dla mieszkańców Dąbrówki? Na pewno większe korki, droga szybkiego ruchu z Dopiewca do Palędzia wzdłuż torów kolejowych. Czy doda jeszcze ktoś coś doda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Nowa inwestycja w Dopiewcu IP: *.lexell.com.pl 09.10.07, 22:09 grodzisk.naszemiasto.pl/wydarzenia/777278.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fragles Re: Nowa inwestycja w Dopiewcu IP: *.icpnet.pl 10.10.07, 09:29 Czas pomyśleć o wyprowadzce w jakieś spokojniejsze miejsce:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Nowa inwestycja w Dopiewcu IP: *.ofs.pl 10.10.07, 09:54 Moze zaprośmy do rządzeniem gminy władze Suchego Lasu lub Tarnowa Podgórnego? Tam władze myślą o mieszkańcach, drogach dojazdowych itp... Nasz wójt musi się wiele nauczyć, ale nim sie nauczy to narobi sporo szkód! Wiem że napewno podatków nie będę płacić do gminy Dopiewo. Nie przeniosę firmy i się nie zamelduję w Dabrówce tylko dlatego że gmina jest źle zarządzana. Narazie tylko tyle moge zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś