Dodaj do ulubionych

linea w dabrowce

• Gość: Wojtek Czy jest problem z kominkami IP: *.icpnet.pl 16.03.07, 18:29
      Do osób które mają w domkach kominki- czy mieliście problemy z podłączeniem
      kominka? Czy dobrze zrobine zostało doprowadzenie powietrza? Czy musieliście w
      miejscu gdzie stoi kominek zrobić na nowo wylewkę podłogi, zrywając styromian
      który jest pod wylanym betonem? Napiszcie na co zwrócić uwagę. A i czy
      musieliście mieć opinię kominiarską przed założeniem kominka?
      • Gość: burza Re: Czy jest problem z kominkami IP: *.ipartners.pl 20.03.07, 13:23

my opinii nie mieliśmy, podłogi nie zrywaliśmy, niestety nie mamy też powietrza
        doprowadzonego z zewnątrz.. ale tzw.: "cug" jest solidny, bardzo ładnie się pali
        [kominek jest zamykany], jedyne na co mógłbym zwrócić uwagę, to fakt, że koniec
        przewodu kominowego skończył się tuż pod sufitem, a mogliby zejść nieco niżej po
        ścianie..

pzdr!
        • Gość: Bylu Re: wiata garażowa na pilota IP: 217.153.50.* 20.03.07, 14:51
          Witam sąsiadów z Osiedla.
          Czy montowaliście sobie system otwierania/zamykania wiaty garażowej sterowany
          pilotem? Czy możecie polecić wykonawcę? jaki jest tego koszt? Czy macie jakieś
          doświadczenia w tym temacie.
          Z góry dzieki za wszelkie informacje.

pozdrawiam
          • Gość: Lord Judasz! Re: wiata garażowa na pilota IP: *.lexell.com.pl 18.06.07, 20:03
            Nie montowałem i nie zamierzam. Daj spokój, szkoda kasy, trochę dzikości w
            życiu, a nie tylko pstryk, pstryk i pstryk.:-)
    • Gość: Milka Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 16.03.07, 20:24
      witam wszystkich mieszkanców osady lesnej

bardzo proszę o odpowiedz osoby mieszkajace juz jakiś czas - jak oceniacie
      decyzje wyprowadzki za miasto? nie odczuwacie skutków ubocznych
      zamieszkiwania.. no powiedzmy kawałek od intensywnego zycia w centrum poznania?
      jak układa się współpraca z deweloperem?
      • Gość: kłapouchy Re: linea w dabrowce IP: *.crowley.pl 16.03.07, 22:56
        Niestety-korki straszne, nie mozna rano sie wydostac,drogi waskie, pozatym nie
        ma sklepow o 21 wsystko zamkniete, jednym slowem odludzie-ja sprzedaje i
        uciekam do miasta
      • Gość: Anna Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 17.03.07, 13:17
        Mieszkam piaty rok i uwazam ze miejsce to ma mnostwo zalet. Nie zamierzam wraca
        do miasta.
        Sa jednak minusy i to dosc ciezkie gatunkowo, ktore mi te uroki uprzykrzaja

1. pierwszy i najwazniejszy KORKI !!!!!!! i niezbyt bezpieczna droga
        2. pomimo ze raczej nie chodze na spacery miedzy blokami to ta ciasnota mnie
        troche przygniotla, jestem troche "rozpuczczona" tymi czasami, kiedy bylo kilka
        domow wolnostojacych
        3. brakuje mi tez "miejscowych - osiedlowych" atrakcji typu areobik, kurs
        jezyka, kosmetyczka, i takie tam bzdurki. Kazda taka rzeczy wymaga wsiadania w
        autko. No ale to akurat bylo do przewidzenia i w gruncie rzeczy nie mialoby
        wplywu na wybor zamieszkania.
        • Gość: burza Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 18.03.07, 22:35

szanowni użytkownicy lexella! czy w miniony weekend mieliście problem z naszym
          dostawcą internetu? bo u mnie po prostu dramat, chcę sprawdzić czy jestem
          odosobniony, czy też to coś poważniejszego u nich,

dzięki i pozdrawiam,
          • Gość: Franek Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 18.03.07, 23:25
            Dramat - to dobre określenie. Powód to pewnie wiatr i deszcz. Pozostaje nam
            miec nadzieję, że szybko zaoferują ICP...
            • Gość: marcello Re: linea w dabrowce IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.03.07, 23:13
              A wiesz coś więcej? Ciekaw jestem kiedy pojawi się szansa na internet z
              kablówki.
              W tej chwili dojrzałem już do decyzji o rezygnacji z lexella. Mam już dość
              przerw w dostępie i zrywających sie połączeń. Jak nie pędzie IPC pójdę sobie do
              wstętnej TPSA. Pozdrawiam Sąsiadów. M
              • Gość: fragles Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 14:14
                A propos kablówki.... czy ktoś może już wie kiedy będą podłączone pierwsze
                budynki na osiedlu?
          • Gość: Anna Re: linea w dabrowce IP: 83.238.246.* 19.03.07, 14:19
            Tez potwierdzam spore problemy z internetem :(
    • joanna_poz Re: żaluzje 19.03.07, 15:45
      Jakie firmy polecacie do montazu zaluzji lub rolet?
      Wiadomo - żeby było rzetelnie, rozsadnie cenowo i szybko:)
      • Gość: Sąsiad Re: żaluzje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 14:50
        My w przyszłą sobotę będziemy mięli montowaną roletę wewnętrzną. Wtedy mogę
        powiedzieć, czy jestem zadowolony z wykonanej przez fachowca pracy.

Pozdrawiam
    • Gość: Bylu Wiata garażowa na pilota IP: 217.153.50.* 20.03.07, 15:29
      Witam serdecznie forumowiczów Osady Leśnej,

czy możecie polecić wykonawcę, firmę, która instaluje system sterowania bramą
      garażową sterowaną na pilota.

Jaki jest koszt tego przedsięwzięcia? jakieś praktyczne wskazówki..

Wielkie dzięki za wszelkie informacje.
      pozdrawiam
      Zbyszek
      • Gość: fragles Re: Wiata garażowa na pilota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 14:22
        Polecam napęd firmy Hormann. Myslę że koszt napędu, szyny, zabezpieczenia przed
        brakiem prądu oraz montażu nie powinien przekroczyć 1300-1400 PLN.
    • Gość: Sąsiad Stowarzyszenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 10:25
      Witajcie
      Nadeszła wiosna a z nią moje ponowne pytanie o Stowarzyszenie. Czy coś się
      dzieje w tej dziedzinie. Minęło prawie pół roku od powstania i niestety nie
      widać żadnych ruchów. Wiosna przyniesie nam za chwilę pytania o plac zabaw dla
      dzieci, sprzątanie, dbanie o zieleń itp. Może ktoś z Linei ma jakąś wiedzę na
      ten temat. Pani Bogusia powinna mieć w tej sprawie jakąś informację. Jeżeli
      wybrany zarząd nic nie robi to może należy wybrać nowy, albo przynajmniej
      wysłuchać dlaczego nic nie robi.
      Czy ktoś z wie coś na ten temat?

Pozdrawiam
      • Gość: kaśka Re: Stowarzyszenie IP: *.ofs.pl 27.03.07, 09:44
        Witam,Zarząd nic nie robi dlatego że nie otrzymuje wynagrodzenia. Napewno to
        jest główną przyczyną.
        Kontakt z Lineą będzie prawie niemożliwy- nikogo nie będzie w biurze, tylko pani
        od podpisywania umów. Plac zabaw- mozemy się z nim pożegnać, moze powstanie jak
        będziemy mieli wnuki.
        Tak sie robi interesy w Polsce.
        Musimy sami zadbać o czystość osiedla, ja pozbieram papierki, skoszę trawę lecz
        nie sprzątam po psach które załatwiają sie gdzie im właściciel pozwoli.

pozdrawiam
        • joanna_poz Re: Stowarzyszenie 27.03.07, 11:05
          > Witam,Zarząd nic nie robi dlatego że nie otrzymuje wynagrodzenia. Napewno to
          > jest główną przyczyną.

A z czego ma otrzymywać to wynagrodzenie skoro do stowarzyszenia zapisało się
          (chyba - takie odniosłam wrażenie) bardzo niewielu mieszkańców? A członkostwo
          obligatoryjne nie jest?

> Kontakt z Lineą będzie prawie niemożliwy- nikogo nie będzie w biurze, tylko
          pani od podpisywania umów.

Linea ma chyba dość tego że wielu mieszkańców oczekuje od niej roli
          administratora osiedla, podczas gdy jest ona tylko developerem i jej rola na
          wybudowaniu domu się kończy.

> Musimy sami zadbać o czystość osiedla,

I to uważam za naprawdę świetny pomysł.
          Zauważcie zreszta że chyba najczystszą ulica na osiedlu jest Cedrowa, bo jej
          mieszkańcy mają chęci wyjść poza własny płot i posprzatać również na chodniku i
          przy ulicy.

Pozdrawiam.
          • Gość: Bylu Domek gospodarczy IP: 217.153.50.* 28.03.07, 10:20
            Witam serdecznie.

Potrzebuję pilnie namiary na kogoś, kto zajmuje się budową małych domków
            gospodarczych. Widziałem kilka na naszym osiedlu, niektóre całkiem ciekawe i
            ładnie komponujące się z otoczeniem.
            Czy możecie mi polecić kogoś, kto sie tym zajmuje, może jakaś specjalistyczna
            firma? A może sami to wykonywaliście?
            Czy niezbędna jest zgoda Linei na tego typu zabudowę w ogródku?

Pozdrawiam
            Zbyszek

• Gość: Bylu Re: Domek gospodarczy IP: 217.153.50.* 02.04.07, 13:21
              Witam serdecznie.

Potrzebuję pilnie namiary na kogoś, kto zajmuje się budową małych domków
              gospodarczych. Widziałem kilka na naszym osiedlu, niektóre całkiem ciekawe i
              ładnie komponujące się z otoczeniem.
              Czy możecie mi polecić kogoś, kto sie tym zajmuje, może jakaś specjalistyczna
              firma? A może sami to wykonywaliście?
              Czy niezbędna jest zgoda Linei na tego typu zabudowę w ogródku?

Pozdrawiam
              Zbyszek
              • Gość: Marta Re: Domek gospodarczy IP: *.icpnet.pl 02.04.07, 17:32
                Zdaje się że takie gotowe domki ogrodowe widziałam w katalogu OBI; mniejsze i
                większe, oczywiście drewniane.
              • Gość: Franek Re: Domek gospodarczy IP: *.lexell.com.pl 03.04.07, 23:03
                Ja kupowałem u nich: www.zodan.com.pl/ Drogi jak smok, ale porównując do
                tych oferowanych w Praktikerze czy Castoramie bardziej solidny.
                • Gość: Bylu Re: Domek gospodarczy IP: 217.153.50.* 04.04.07, 10:50
                  Wielkie dzieki za info.
                  A jak wygląda montaż i dowóz do Dąbrówki - z tego co widzę to firma leży jakieś
                  100km od nas?

pzdr
                  Zbyszek
                  • Gość: Franek Re: Domek gospodarczy IP: *.lexell.com.pl 06.04.07, 23:12
                    Dowóz, montaż i lakierobejca w cenie(trzeba im powiedziec, że altaxin pinia!).
                    Za pierwsze malowanie po montażu trzeba zapłacic extra.
                    • Gość: V Re: Domek gospodarczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 02:14
                      www.wellton.pl/ Nie znam, nie byłem tam, ale planuję coś takiego. Ponoć
                      ceny to połowa tych marketowych.
                      • Gość: ela Re: Domek gospodarczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 21:45
                        Mam pytanie odnosnie, tej firmy. Czy zamawial juz Pan moze domek od nich? Jak
                        to wyglada z transportem? Czy domki sie sprawdziły? Z góry dziękuję. :)
                        • Gość: Wieśkowy Domek gospodarczy IP: *.icpnet.pl 30.07.07, 21:47
                          Ludzie, czy Wy gustu nie macie? Przecież te domki gospodarcze jakie widzę
                          powstawiane w tego typu zabudowę wyglądają karykaturalnie. Jak kwiatek do
                          kożucha, pięść do nosa. Nie ta stylistyka! Nie idźcie na łatwiznę i nie
                          kupujcie tego co Wam sklepy podają - tandetny projekcik, który wszystkim się
                          spodoba. Linea powinna wlepiać kary za zaburzanie ładu architektonicznego...
                    • Gość: marcell Re: Domek gospodarczy IP: 83.238.246.* 09.04.07, 14:11
                      Witam,
                      Alaxin pinia był stosowany w Eremach czy Patiach?
                      Elementy drewniane w Eremach i Patiach są malowane innym odcieniem.

Będę wdzieczny za informację albowiem chcę w tym roku zabrać sie za konserwację
                      bramy .

Pozdrawiam
                      • Gość: Franek Re: Domek gospodarczy IP: *.lexell.com.pl 10.04.07, 16:06
                        Jasne! Altaxin pinia tylko w eremach... zagalopowałem się...
                      • Gość: Franek Re: Domek gospodarczy IP: *.lexell.com.pl 10.04.07, 16:08
                        Bezpieczniej będzie przedzwonic do Linei - niech sprawdzą w dokumentacji
                        technicznej.
                        • Gość: zdębowej Re: Domek gospodarczy IP: *.lexell.com.pl 12.04.07, 14:31
                          Witam! Mnie również czeka konserwacja desek. Ustalił ktoś kolorek? Proszę o info. Dzięki i Pozdrawiam Szanownych Sąsiadów!
                          • Gość: ppp Re: Domek gospodarczy - INFO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 13:55
                            Witam

Mam mały domek gospodarczy - szopkę. Przed wybudowaniem zwróciłem
                            się z prośbą do Linei o akceptację i po kilku dniach otrzymałem
                            pozytywną odpowiedz. Jest to bardzo istotne. Umowy są tak
                            skonstruwane, że bez tej zgody można za kilka lat mieć problem jak
                            Linea wystąpi z roszczeniem o zapłatę kary (powiękjszone o inflację
                            od dnia podpisania umowy) Z tego co pamiętam to było 40.000 zł.

Domek wybudowany został we własnym zakresie. Jeżeli ktoś jest
                            zainteresowany do proszę o kontakt na adres:
                            admin@lisiecka.pl
                            Mogę przesłać zdjęcia.

pozdrawiam
                            Przemo
                      • Gość: ~Lesny dla Patio - Drewnochron Polifarb Cieszyn Sosna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 13:58
                        Witam Wszystkich,
                        w Patiach wszystkie elementy ogrodzeń i wiat drewnianych pokryto Drewnochronem
                        Polifarb Cieszyn kolor Sosna. Jest do dostania na Bukowskiej po lewej stronie
                        przed rondem w dużym sklepie budowalnym.
                        Deski wciagaja duze ilosci tej farby,,,
                        Warto przmalowac raz na 2, 3 lata, tak aby deski nie rozpadly sie.
                        Milego malowania,
                        • Gość: Sąsiad Kablówka i internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 10:41
                          Witajcie
                          Czy ktoś ma jakieś informacje na temat podłączenia kablówki na osiedlu?
                          Przy drodze do Skórzewa został wkopany kabel (mam nadzieję że to wlaśnie ten
                          kabel) i może ktoś ma jakieś informacje na ten temat.

Pozdrawiam
                          • Gość: Franek Re: Kablówka i internet IP: *.lexell.com.pl 16.04.07, 23:58
                            Kabel wkopała ekipa w kombinezonach Tepsy, więc to raczej nie Inea...
                            • Gość: Jarek Nowi mieszkańcy IP: *.ofs.pl 17.04.07, 12:36
                              Czy ktoś może mi napisać krótko gdzie załatwiam wszystkie formalności dotyczące
                              zameldowania w Dąbrówce, podpisania umowy z Eneą, dostawcą wody, wywozem śmieci itp.
                              Czy moze dostanę wszystkie informacje w momencie odbioru budynku?

Pozdrawiam J.
                              • Gość: Sąsiad Re: Nowi mieszkańcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 14:33
                                Wszystkie informacje otrzymasz podczas odbioru budynku.
                                Pozdrawiam
                                • Gość: kaśka 21 do mam IP: *.ofs.pl 24.04.07, 11:47
                                  Niebawem będziemy miszkańcami Osiedla. Pytanie skierowane jest szczególnie do
                                  mam. Mam małe dziecko, czy miałyście problem ze znalezieniem opiekunki w
                                  Dąbrówce? Muszę mieć opiekunkę na wszelki wypadek. Jak sobie radzicie z
                                  dowożeniem dzieci do przedszkoli i szkół?

pozdrawiam
                                  • joanna_poz Re: do mam 24.04.07, 14:59
                                    Ja miałam problem (szukałam 2 lata temu i wtedy na ogłoszenie rozwieszone w
                                    Dabrówce, Palędziu i Skórzewie nie odpowiedział mi nikt).
                                    moja niania dojeżdza do mnie z Poznania.
                                    Przedszkole i szkoła dopiero przede mną.
                                  • i-t-a Re: do mam 27.04.07, 22:07
                                    Dopisuję się o pytania. Też w tym roku wprowadzamy się na osiedle (odbieramy co
                                    prawda mieszkanie w październiku). Jeszcze mamy czas, ale wiem, że obecna
                                    opiekunka nie będzie mogła dojeżdżać.
                                    • Gość: kaśka Re: do mam IP: *.eranet.pl 01.05.07, 21:02
                                      Pozostaje nam dowożenie dzieci do opekunek! Gorzej gdy dziecko zachoruje.

pozdrawiam
                                      • Gość: Sąsiad plac zabaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 11:29
                                        Obawiam się że w tym roku niestety plac zabaw na naszym osiedlu nie powstanie -
                                        przynajmniej w tym miejscu, które jest na planach.
                                        Może szczęśliwi posiadacze dzieci będą naciskać naszego DEVELOPERA żeby
                                        postawił go chociaż w miejscu tymczasowym. Ja już zacząłem!
                                        Pozdrawiam
                                        • joanna_poz Re: plac zabaw 07.05.07, 12:53
                                          Szczęsliwi posiadacze dzieci, przynajmniej ci mieszkający tu już parę lat,
                                          widząc jak sprawa placu zabaw się ciągnie, poinstalowali juz piaskownice,
                                          zjeżdzalnie i huśtawki w swoich ogródkach:(
                                          • Gość: Sąsiad Re: plac zabaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 14:35
                                            Niektórzy jeszcze nie poinstalowali i nie zamierzają. Mam nadzieję ciąglę, że
                                            Linea może jednak zrobi ten plac zabaw.
                                            • Gość: Franek Re: plac zabaw IP: *.lexell.com.pl 07.05.07, 21:59
                                              Monitowac można, ale specjalnie bym na to nie liczył. Placu zabaw nie ma, na
                                              budowie Aurory cisza, o internecie ucichło. A perspektywa dojazdu do Poznania
                                              coraz gorsza. Dzisiaj rano 40 minut w Skórzewie od zakrętu do sygnalizacji(w
                                              tym 30 minut od zakrętu do kościoła)... Myślałem, że jakiś wypadek był a to po
                                              prostu uprzejmosc kierowców, którzy wpuszczali jednym ciągiem wszystkie
                                              samochody z bocznych uliczek. Tragedia. A co będzie się działo jak Linea odda
                                              kolejną setkę domów, Nickel wybuduje swoje 11 bloków, przed skrzyżowaniem w
                                              Skórzewie zbuduje się Osiedle "Grunwald"(wylewają fundamenty) a pomiędzy
                                              Skórzewem a linią energetyczną kolejne szeregowce? Kompetencje wójta są poniżej
                                              krytyki. Jeśli nie potrafi wywalczyc środków na natychmiastową przebudowę
                                              skrzyżowania(podobno ma byc rondo do końca roku 2008) to może wystarczy środków
                                              na pensję dla policjanta, który codziennie od 6:30 do 8:30 pokieruje ruchem?
                                              • Gość: Jarek Re: plac zabaw IP: *.ofs.pl 08.05.07, 10:24
                                                Myślę że my mieszkańcy Dąbrówki powinniśmy napisać oficjalne pismo do wójta z
                                                podpisami wszystkich mieszkańców, aby ustosunkował się do rosnącego problemu
                                                jakim jest przejazd przez Skórzewo. Musimy tą sprawę nagłośnić. Bo wójt nic
                                                sobie nie robi z tego problemu, bo on nie stoi w korkach. A faktycznie będzie
                                                coraz gorzej. Inne Gminy dookoła dbają o mieszkańców lecz widać gołym okiem jak
                                                wygląda gmina Dopiewo i miasteczka które do niej przynależą.
                                                Może zorganizować zebranie mieszkańców. Nie wiem czy na naszym osiedlu jest
                                                jeszcze rada osiedla, która mogłaby zorganizować zebranie i złożyć pismo u
                                                wójta. Jak to nic nie da trzeba zaprosić telewizję poznańską.
                                                Plac zabaw- będzie dopiero w następnym roku. Rozmawiałem z wykonawcą.
                                              • joanna_poz Re: plac zabaw 08.05.07, 13:22
                                                Gość portalu: Franek napisał(a):

> Monitowac można, ale specjalnie bym na to nie liczył. Placu zabaw nie ma, na
                                                > budowie Aurory cisza, o internecie ucichło. A perspektywa dojazdu do Poznania
                                                > coraz gorsza. Dzisiaj rano 40 minut w Skórzewie od zakrętu do sygnalizacji(w
                                                > tym 30 minut od zakrętu do kościoła)... Myślałem, że jakiś wypadek był a to
                                                po
                                                > prostu uprzejmosc kierowców, którzy wpuszczali jednym ciągiem wszystkie
                                                > samochody z bocznych uliczek. Tragedia. A co będzie się działo jak Linea odda
                                                > kolejną setkę domów, Nickel wybuduje swoje 11 bloków, przed skrzyżowaniem w
                                                > Skórzewie zbuduje się Osiedle "Grunwald"(wylewają fundamenty) a pomiędzy
                                                > Skórzewem a linią energetyczną kolejne szeregowce? Kompetencje wójta są
                                                poniżej
                                                >
                                                > krytyki. Jeśli nie potrafi wywalczyc środków na natychmiastową przebudowę
                                                > skrzyżowania(podobno ma byc rondo do końca roku 2008) to może wystarczy
                                                środków
                                                >
                                                > na pensję dla policjanta, który codziennie od 6:30 do 8:30 pokieruje ruchem?

ja mając cynk o tym korku (były wyłaczone światła podobno)czmychnełam w bok
                                                przez Zakrzewo i Bukowską przez rondo.
                                                A tam korek do ronda od Wysogotowa, z tempem jazdy pewnie niewiele szybszym niż
                                                w Skórzewie.
                                                Niestety wizja którą przedstawiłeś - kolejne domu i liczba mieszkańców rosnąca
                                                w zastarszajacym tempie- mnie też przeraża, ze względu na kłopoty z dojazdem.
                                                Tak jak mieszkam tu ponad 2 lata, z miesiąca na miesiąc dojazd do pracy zajmuje
                                                mi coraz więcej czasu. makabra!
                                                • Gość: Franek Re: plac zabaw IP: 83.238.246.* 08.05.07, 23:25
                                                  Gmina lekką ręką wydaje kolejne pozwolenia na budowę. Z jednej strony można to
                                                  zrozumiec - każdy nowy mieszkaniec przynosi z sobą podatek dochodowy. Jednak
                                                  jeśli z tego tytułu dochody gminy rosną, to nie rozumiem ciągłego narzekania
                                                  wójta na brak pieniędzy. Pewnie czkawką odbija się mierna polityka pozyskiwania
                                                  inwestorów - do Tarnowa Podgórnego nie ma się co porównywac. Jeśli większośc
                                                  budżetu idzie na nowe gimnazjum i ujęcie wody(na szczęście - bo po
                                                  doświadczeniach z ubiegłego roku perspektywa wąskiej strużki z kranu latem jest
                                                  całkiem realna) to marzenia o przyzwoitej drodze w Dąbrówce czy rondzie w
                                                  Skórzewie można odłożyc na półkę...
                                                • Gość: kaśka Re: plac zabaw IP: *.ofs.pl 10.05.07, 09:14
                                                  Możecie powiedzieć od której godziny zaczyna się tworzyć korek w Skórzewie?

pozdrawiam
                                                  • joanna_poz Re: plac zabaw 10.05.07, 09:42
                                                    ja jeżdżę między 7:50 a 8:15 i wtedy jest napewno.
                                                    z tego co słyszałam w zasadzie się tworzy już po 7.

wersja "normalna" - zaczyna się koło szkoły w Skórzewie, albo koło kościoła.
                                                    wersja "beznadziejna" (bo pada deszcz, śnieg, wyłączyli światła na
                                                    skrzyżowaniu) - już na łuku koło solarium.
                                                  • Gość: kaśka Re: plac zabaw IP: *.ofs.pl 10.05.07, 14:02
                                                    Dzięki, już mi się nie chce przeprowadzać!

pozdrawiam
                                                  • Gość: aga Re: plac zabaw IP: *.icpnet.pl 10.05.07, 15:02
                                                    Słyszałam że najgorzej jest w godzinach 7-8 /mam siostrę w nowym Skórzewie/.
                                                    Liczę na poprawę po 8 bo jeżdżę do pracy na 9.00
                                                  • joanna_poz Re: plac zabaw 10.05.07, 15:47
                                                    > Liczę na poprawę po 8 bo jeżdżę do pracy na 9.00

nie licz:(
                                                    niestety poranne korki to jest coś co skutecznie obrzydza mi poczatek kazdego
                                                    dnia.
    • Gość: Jarek odbiór budynku IP: *.eranet.pl 11.04.07, 23:32
      Zdziwił mnie fakt że przy odbiorze budynku są obecni tylko podwykonawcy.
      Słyszałem że nie ma przedstawiciela z Lineii.
      Troche dziwne.
      Czy Wy też mieliście taką sytuację?

pozdrawiam przyszły mieszkaniec
      • Gość: Sąsiad Re: odbiór budynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 09:18
        Witaj
        U mnie oczywiście przedstawiciel Linei był i nawet bardzo mi pomagał w
        odbiorze, więc chyba jednak masz złe informacje.

Pozdrawiam
        • Gość: kinia Re: odbiór budynku IP: *.ofs.pl 13.04.07, 10:11
          Mi również powiedziano że będą przy odbiorze tylko wykonawcy, nikogo z Lineii
          nie będzie!
          • Gość: lesna Re: odbiór budynku IP: *.centertel.pl 23.05.07, 15:50
            niebawem mam odbior budynku, zauważyłam porysowane szyby czy ktos miał podobny
            problem, co w takiej sytuacji robi Linea/ podwykonawca Linei?
            czy wymieniają szyby?
            proszę o odpowiedź
            • Gość: Sąsiad Re: odbiór budynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 09:33
              Negocjuj! Zależy jak bardzo porysowane są szyby. Jeśli chcesz żeby Ci je
              wymienili to wykonawca musi to wymienić. Jeśli są porysowane tylko trochę
              wynegocjuj żeby zrobili Ci coś dodatkowo w ramach rekompensaty.
            • Gość: fragles Re: odbiór budynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 09:41
              Nie podpisuj protokołu odbioru okien do momentu wymiany szyb. Ja nie podpisałem
              i wymienili mi dwie szyby bez żadnych problemów. Fakt trochę się naczekałem:)
              • Gość: dąb Re: odbiór budynku IP: *.icpnet.pl 08.06.07, 00:21
                Odbierałem mieszkanie (studio) w grudniu. Zgłosiłem 10 usterek, m.in. cieknący
                sufit, krzywe okna. Podpisałem warunkowo protokół odbiorczy. Do dnia
                dzisiejszego sufit przecieka, podłoga w salonie jest mokra.Juz nawet zastanawiam
                się czy nie zamontować urokliwego wodospadu, który byłby zasilany wodą cieknącą
                z sufitu w czasie i po deszczach :-) Wykonawca inwestycji 4 razy naprawiał już
                przeciekajacy nade mna taras. I ciagle cieknie.Zreszta nic dziwnego skoro
                ostatniej "naprawy" dokonywali podchmieleni jegomoście, załatwiający swoje
                potrzeby w moim ogródku. Po ostatniej naprawie sufit przecieka w najlepsze,
                podłoga mokra. W całym mieszkaniu wilgoć i zaduch, w ogródku pełno niedopałków,
                pozostałóści po kafelkach, rozlana zaprawa itp. Z tego co mi wiadomo w
                większości mieszkań parterowych typu studio przeciakały a w kilku nadal jeszcze
                przeciekają sufity.
                Tak samo z oknami, które wykonywał i montował podwykonawca wykonawcy. Nie dość,
                że wyglądają tandetnie (najtańsze okucia), to są krzywe oraz krzywo osadzone.
                Nawet osoby nie znające sie na oknach zwracaje na to uwagę. Linea umywa ręce i
                odsyła mnie do wykonawcy robót, a ten nic nierobi bo nie może się dogadać ze
                swoim podwykonawcą. Generalnie czeski film :)
                Z usterek zgłoszonych w protokole została usunieta tylko jedna - pomalowano
                zabrudzenia na murach, ale przy okazji zanieczyszczono farbą duża cześć bruku.
              • Gość: gosc Re: odbiór budynku IP: *.sloughestates.co.uk 20.06.07, 16:34
                mozesz zdradzic ile czekałeś na nowe szyby?
                pozdrawiam,
                • Gość: dąb Re: odbiór budynku IP: *.icpnet.pl 27.06.07, 23:31
                  gość: jeszcze czekam (mieszkanie odbierałem w grudniu).Dodam, że podczas upałów
                  z szybami zaczęły dziać się dziwne rzeczy-przesuwają się w ramach.

Pozdrawiam
    • Gość: michu Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 07.05.07, 22:16
      Witam,czy ktos ma termin odbioru patio w lipcu? czy macie jakies informacje czy
      beda one oddane na czas. gdy odwiedzam dabrowke to stwierdzam, ze postepy w
      budowie sa mizerne i wydaje mi sie ze ciezko im bedzie wykonczyc te patia do
      lipca. Prosze o wszelkie informacje na temat terminowosci oddawania mieszkan
      przez Linee. Jakie byly wasze doswiadczenia, czy Linea sie spozniala z
      odbiorami?
      • Gość: kaśka Re: linea w dabrowce IP: *.ofs.pl 08.05.07, 10:16
        My właśnie odebraliśmy domek. Opóźnienie to 1,5 miesiąca! Wiem że są opóźnienia
        z powodu braku rąk do pracy. Linea bez problemów wypłaca pieniądze za opóźnienia.

powodzenia.
        Radzę abyś porozmawiał bezpośrednio z kierownikiem budowy ile czasu dają sobie
        na opóźnienie w oddaniu Twojego budynku. Nam Linea mówiła że oddadzą w połowie
        maja. Kierownik powiedział co innego i dotrzymał słowa!
      • Gość: prawie mieszkaniec Re: linea w dabrowce IP: *.toya.net.pl 08.05.07, 18:34
        ja miałem prawie 4 miesiące opóźnienia. Linea powinna poinformować o
        prawdopodobnymn terminie odbioru. Ale pieniążki za opóźnienia podobno wypłacają
        bez problemu.
        • Gość: aga Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 08.05.07, 22:31
          w moim przypadku odbior domku minął z końcem kwietnia. linea zapewnila, że opóźnienie nie będzie
          większe niż 2 tygodnie, jednak kiedy odwiedziliśmy budowę w miniony weekend perspektywa
          zamieszkania odsunęła się w nieokreśloną przyszłość : kompletnie mokre mury, krzywe ściany -
          odbicia od pionu i poziomu oraz szereg innych usterek, bynajmniej nie drobnych /np. m.in. skosem
          wmurowana ościeżnica drzwi wejściowych, chylący się dach nad tarasem/ których naprawienie
          wymagać będzie chyba burzenia i stawiania domu od nowa.
          reasumując - klucze za tydzień, a w domu jeszcze długo nie da się ruszyć z niczym.
          chyba nie ma sensu narazie odbierać.

• Gość: michu Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 09.05.07, 20:39
            ja mam planowany odbior patio na koniec lipca. dzisiaj rozmawialem z
            kierownikiem budowy. opoznienie bedzie okolo 3 tygodni (na ten moment, wiec
            podejrzewam ze jescze wzrosnie). Oczywiscie powodem jest brak materialow
            budowlanych. na szczescie mamy gdzie mieszkac i nie muaismy sie na gwalt
            przeprowadzac, tymbardziej ze linea zwraca pieniadze za opoznienia. Wolalbym
            zeby porzadnie wykonczyli mieszkanie niz spieszyli sie byle tylko oddac lokal.
            • Gość: lesny dziad Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 21:36
              Czy ktoś z czytelników tego forum odbiera w niedalekim czasie EREM w okolicach
              Bukowej - na łuku ??
              Interesuje mnie Wasze zdanie na temat wykonwstwa firmy , która stawia ten
              odcinek "Osady" bo będę musiał się tam przenieść pod koniec roku ???
              Chętnie posłucham opinii bo sam jestem laikiem i nie wiem od czego zaczynać jak
              tam jadę
              Pozdrawiam mieszkańców.....
              • Gość: kaśka Re: linea w dabrowce IP: *.ofs.pl 16.05.07, 09:55
                My właśnie odebraliśmy EREM po drugiej stronie- Dębowa. Jeśli zakładasz kominek
                to zwróć uwagę jak jest przygotowany komin przez wykonawcę. Wiem od panów od
                kominka że na naszym osiedlu było sporo problemów z podłączeniem kominków. Wina
                stała po stronie wykonawców.
                Tak poza tym nie mieliśmy problemów. Pan z którym odbieraliśmy budynek sam
                zwracał uwagę na niektóre niedociągnięcia a był z Linei.

Powodzenia
                • Gość: leśny dziad Re: linea w dabrowce IP: *.man.poznan.pl 17.05.07, 12:56
                  bardzo dziękuję sąsiadko :-)
              • Gość: askap Re: linea w dabrowce IP: *.zabka.pl 17.08.07, 09:11
                Witam przyszłych sąsiadów, ja odbieram w przyszlym roku Erem na
                Bukowej, ale ten dalszy, z terminem odbioru w marcu 2008. Byłabym
                bardzo wdzięczna za wszelkie uwagi i rady od sąsiadów po odbiorze
                Eremu na ul. Bukowej.
    • Gość: Fragles kablówka?????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 12:14
      Czy ktoś ma jakieś informacje kiedy mają podłączać Topolową/Olszynową do sieci
      kablowej? U mnie jest już kabel (więszkość nowych mieszkanców też ma już go
      pociągniętego), a ma byc ponoć jeszcze montowany jakis wzmaciacz....
      • Gość: Sąsiad Re: kablówka?????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 13:14
        Nie wiem jak to ma być w nowych domach ale w starych jest szansa że będzie
        w .... grudniu. Tak mi potwierdzono w Inei. Chyba nie zarobicie niestety w
        Leśnej Osadzie jeśli będziecie działać w takim pośpiechu Szanowni Państwo z
        Inei. Każdy ma już satelitę i internet więc chyba nie będzie zainteresowany
        współpracą z Państwem
        • Gość: fragles Re: kablówka?????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 09:46
          No nareszcie coś się ruszyło w temacie. Przedwczoraj podpisałem umowę z Ineą na
          dostawę internetu(1 MB)+kabla (cyfrowy podstawowy)+telefonu (pakiet srebrny). Za
          wszystko 120 PLN netto. W ciągu miesiąca mają mnie podłączyć....
          Z tego co wiem to w naszym szeregu na Topolowej tylko trzy szeregowce są gotowe
          do podłączenia. W innych są problemy z drożnością przewodów przez które mają iść
          kable do skrzynek i trzeba nieźle kombinować...:( pewnie trzeba będzie zrywac
          bruk...
    • joanna_poz Re: antena TV dachowa 28.05.07, 13:32
      Może ktoś podać namiary na jakąs firmę montującą antenę telewizyjną dachowa?
    • Gość: michu Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 28.05.07, 21:56
      czy ktos odbiera w najblizszym czasie lub moze juz odebral patio na ulicy
      daglezjowej, przed zakretem. JEsli tak to prosze o informacje jakie bylo
      opoznienie oraz jak jest z jakoscia prac akurat na tym etapie osiedla.
    • serrrwer Re: linea w dabrowce 08.06.07, 12:02
      dąb ma rację !!! rozmawiałem z wieloma sąsiadami w sprawie cieknących
      sufitów ,poprawki poprawki i nic z tego dalej ciekną ,a co do okien ?!? to
      porażka i beznadzieja co do wykonania oraz wpasowania!!! Pozdrawiam mieszkaniec
      Dąbrówki. ps. czy moze koś się oriętuje co z placem zabaw dla naszych
      milusińskich .wakacje pod nosem atu ani widu ani słchu PLACU !!!!! pozdrawia
      zmartwiony tata :-) !
      • Gość: dąb Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 08.06.07, 21:14
        Wg moich infomacji faktycznie cieknie (lub ciekło) w większości mieszkań
        parterowych typu studio. Mam uzasadnione podejrzenia, że wykonawca próbuje
        prowizorycznie naprawić taras, aby przeczekać 3letni okres gwarancji. W końcu
        już pół roku minęło... Potwierdza to fakt, iż w dniu dzisiejszym mimo tego, że
        sufit przecieka pracownik ROZ-BUDu silikonował kafelki u sąsiada powyżej. Z tego
        co sie dowiedziałem zakładają oni, że funkcję izolacyjną spełnią fugi i silikon
        w płytkach.Oczywiście jest to "zagranie" na rok,dwa, może i krócej.
        Moim zdaniem warto by rozważyć możliwość złożenia pozwu zbiorowego wszystkich
        poszkodowanych mieszkańców, których dotknął problem cieknących sufitów (być może
        jest to wada konstrukcyjna). To samo dotyczy okien-w kilku podobnych
        mieszkaniach u sąsiadów widziałem bardzo krzywo zamontowane okna, czasami
        spotykałem tak jak i u mnie przesuniecie szyb zespolonych w ramach okiennych.
        Mozliwe jest także, że pod wieloma oknami na parterze nie ma pianki izolacyjnej,
        co może powodować zawilgocenie w przyległym obszarze podłogi (szczególnie zimą).
        Uwazam, że developer sprytnie wymiguje sie od odpowiedzialności za problem.
        Np.na złóżoną 3 tygodnie temu reklamację w sprawie okien nikt sie nawet nie
        odezwał, to samo dotyczy braku izolacji przy elewacji (oczywiscie przyszło
        potwierdzenie pisemne przyjęcia zgłoszenia z działu reklamacji), ale poza tym
        żadnej reakcji.

CON ATENTOS SALUDOS

DĄB
        • red_ivo kap kap 14.06.07, 13:47
          Dębie mam podobny problem. Może moglibyśmy wymienić się doświadczeniami. Napisz
          na red_ivo@gazeta.pl.
        • Gość: mc fox Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 12:12
          Witam!
          Ja mieszkam w patio i problem był taki: ciekł dach, przemakał sufit, leciało do
          domu. Kilka razy coś tam majstrowali, ale przy każdym deszczu ciekło znowu.
          Skończyło się poważną awanturą i w końcu faktycznie zrobili porządnie, skuli
          tynk, dokładnie sprawdzili dach. Trwało ponad rok. Powodzenia
    • Gość: kaśka Re: linea w dabrowce IP: *.ofs.pl 11.06.07, 12:39
      Jestem właścicielką EREMU. Nie mieliśmy takich problemów z naszym domkiem.
      Bardzo Wam współczuję.
      Jeśli chodzi o plac zabaw, niestety w tym roku nie będzie placu zabaw.Pytałam w
      Lineii. Podejrzewam że on nigdy nie powstanie. Ponoć mało mieszkańców zgłasza
      problem braku placu zabaw. Może mieszkańcy powinni wystosować prośbę na piśmie?

pozdrawiam
      • serrrwer Re: linea w dabrowce 12.06.07, 00:31
        Zgłaszam postulat zawiązania "społecznego komitetu" budowy placu zabaw. Proszę
        o wpisy na forum w tej sprawie. Może macie pomysły gdzie może plac egzystować
        aby nie wzbudzał niepotrzebnych kontrowersji. Moja propozycja jest umieszczenie
        placu na ulicy Jesionowej, przy ul. Wierzbowej, lub na "starym" miejscu, przy
        strumyku, koło Lineii. Czy są inne propozycje?
        Mieszkańcami osiedla są przeciez nie tylko dorośli... Nasze dzieci też chcą
        mieć kolegów "z podwórka". Przerażający jest widok rodziców spacerujących po
        ulicach pomiędzy zaparkowanymi samochodami, niemający gdzie przysiąść, ze
        swoimi dziećmi. Tworzymy zamknięte getta, za "ślicznymi" murami made in Linea.
        A plac zabaw, no cóż... leży i niszczeje, za chwilę rozsypie się lub go
        rozkradną i tyle zostanie zmiejsca zabaw naszych dzieci...
        Pozdrawiam Sąsiadów
        PS. Drodzy Rodzice i Przyszli Rodzice bądźcie z nami!!!!!!!!!!!!!!
        :-)
        POzdrawiam Dęba!!! Chłopie masz rację trzeba coś robić, bo nas robią "w ciula"
        • Gość: kinia Re: linea w dabrowce IP: *.ofs.pl 12.06.07, 10:57
          Proponuje plac zabaw naprzeciw ul. Dębowej- chociaż wiem że mają zabudować drugą
          stronę Dębowej, naprzeciw mojego domku nr 34.
          Myślę że wpisy na forum nie wystarczą musi być pismo! Gdybym była na miejscu to
          zebrałabym podpisy. Niestety nie ma mnie jeszcze w Dąbrówce.
          Pozdrawiam
          • Gość: wiskowy Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 12.06.07, 11:47
            Placu w zaplanowanym miejscu nie ma bo jeszcze jest tam budowa. To jest
            logiczne.

Nie zgadzam się ze zmianą miejsca placu zabaw.
            • Gość: Franek Re: linea w dabrowce IP: 83.238.246.* 12.06.07, 23:50
              Fajnie byłoby pomyślec też o boisku dla starszych dzieci. Linea uprząta i
              wyrównuje już teren na którym ma byc kiedyś szkoła. Zrzutka na wysianie trawy,
              dwie bramki i we wrześniu boisko gotowe...Tam też byłoby logiczne miejsce na
              plac zabaw.
              • Gość: Sąsiad Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 09:13
                Szanowni Sąsiedzi
                Spójrzcie na plan zabudowy, który otrzymaliscie od Linei podczas podpisywania
                umowy. Jest tam wyraźnie zaznaczony plac zabaw i myślę że docelowo rzeczywiście
                w tym miejscu powinien powstać. Jeśli jest jakieś odpowiednie na to miejsce to
                oczywiście chciałbym aby tymczasowo powstał właśnie tam. Podnosiłem już ten
                temat na forum 2 mies temu ale odzew był niewielki.
                Wczoraj znalazłem w skrzynce pismo w sprawie zwołania ponownie zebrania
                Stowarzyszenia mieszkańców i wyboru nowego zarządu. Zarząd wybrany na
                poprzednim zebraniu niestety rzeczywiście się nie sprawdził - szkoda.
                Mam nadzieję, że na zebraniu pojawi się również przedstawiciel Linei i będzie
                można podnieść również temat placu zabaw bo rozmawiając z wieloma rodzicami,
                których mamy na osiedlu, plac zabaw jest nam wręcz niezbędny.
                Pozdrawiam

Sąsiad
                • Gość: kaśka Re: linea w dabrowce IP: *.ofs.pl 14.06.07, 10:08
                  Zastanawiam się czy jeden plac zabaw wystarczy na tak duże osiedle? Jeśli
                  oczywiście powstanie.
                  Ostatni plac zabaw był na planie zabudowy osiedla, lecz został zlikwidowany z
                  powodu hałasu który przeszkadzał mieszkańcom którzy mieszkali obok placu.
                  Oby historia się nie powtórzyła.
                  • Gość: leśny dziad Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 14:28
                    Tego, że będzie hałas najbardziej się obawiam...:( jeden plac zabaw to
                    katastrofa.Nie rozładuje popytu :) Odbieram mieszkanie w granicy przyszłego
                    placu zabaw. Teraz też mieszkam w podobnej lokalizacji ale dzieci jest pięc na
                    krzyż.
                    Z tego co czytam na tym forum szykuje się niezła inwazja na ten mały skrawek
                    ziemi. Strach pomyśleć - pewnie będziemy chodzili w stoperach. Deweloper
                    będzie robił wszystko by nie oddać skrawka dodatkowej ziemi pod rekreacje
                    mieszkańców więc macie o co walczyć. Ja mam już dorosłe dzieci i szukam chwili
                    spokoju. Dlatego nie możecie się dziwić, że komuś przeszkadza hałas dobiegający
                    przez pół dnia zza okien.
                    Pozdrawiam przyszłych sąsiadów
                    • Gość: gosc Re: Czy jest problem z psami IP: *.gemini.net.pl 14.06.07, 15:13
                      "Moje dziecko jak widzi psa puszczonego samopas bez kagańca to jest
                      sparaliżowane ja zresztą też."

Współczuje dziecku, że zostało tak nauczone, że psów trzeba się bać. Dziecko
                      widzi zachowania rodziców i je naśladuje...
                      • Gość: fragles Re: Czy jest problem z psami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 09:14
                        To jest jakaś paranoja z tymi psami. Ludzie opamiętajcie się. Rozumiem, że
                        mieszkając w blokach nie mieliście możliwości trzymania czworonoga ale nie jest
                        to powód żeby teraz to sobie odbijać. Sam mieszkam w szeregowcu gdzie większość
                        sąsiadów "zaopatrzyła" się w psy na samym początku pomieszkiwania. Osobiście nic
                        do psów nie mam jeżeli nie zakłócają mi spokoju i włażą mi w drogę a tak się
                        właśnie często dzieje. Uważam że karygodne jest pozostawienia psa samego w
                        mieszkaniu lub ogródku na kilka godzin. Taki pies tęskni i jest na wszystko
                        wkurzony wtedy szczeka, wyje, ujada. Przed kupnem psa należy sie zastanowić czy
                        będziecie mogli drodzy sąsiedzi zapewnić mu właściwe warunki i go odpowiednio
                        wychować tak by nie przeszkadzał innym mieszkańcom. Ja mieszkaniec "Osady
                        Leśnej" mam prawo do ciszy i do odpoczynku. I moje prawo, prawo człowieka, jest
                        ważniejsze od prawa psa do szczekania.... Jeżeli kochacie naprawdę zwierzęta a
                        nie macie czasu na zajmowanie się nim to kupcie sobie raczej żółwia czy
                        chomika.....
                        Co do psów puszczanych luzem to mam na nie niezawodny sposób. Kilka razy gdy
                        biegałem po lasku zdarzyło się że mnie zaatakował niby "pod opieką włąściciela".
                        Najczęściej jeden kop wystarczy by go uspokoić i uświadomić właścicielowi że
                        lepiej jednak trzymać go na smyczy....:)
                        • Gość: gosc Re: Czy jest problem z psami IP: *.gemini.net.pl 18.06.07, 16:30
                          Ale z ciebie cham....a może by tak ciebie ktoś kiedyś skopał???
                          • Gość: fragles Re: Czy jest problem z psami IP: *.icpnet.pl 18.06.07, 22:27
                            chamskie to jest beztroskie zachowanie właścicieli psów którzy puszczają je
                            samopas. I wszystko jest O.K dopóki któryś nie rzuci się na człowieka i nie
                            wydarzy się nieszczęście. Znam to z autopsji bo moją bliską osobę bez żadnej
                            przyczyny pogryzł taki pies (podobno bardzo spokojny i ułożony). Do tej pory
                            leczy rany a stało się to ponad trzy lata temu....Jak taka sytuacja się wydarzy
                            jest problem i tłumaczenie że nie wiedziałem.... poczytaj sobie ile jest
                            podobnych wypadków. Na nic mi Twoje zaufanie do psa i tłumaczenie że nigdy
                            jeszcze pies nie wyrządził krzywdy nikomu.
                            Wiesz co takiemu psu siedzi w głowie, gadasz z nim a może czytasz w jego myślach?
                            Pies to zwierzę jak to ktoś wcześniej stwierdził na forum i nie wiadomo czego
                            się można po nim spodziewać. Więc jak wychodzisz na spacer ze swoim pupilem
                            wyprowadzaj go w kagańcu i koniecznie na smyczy (zgodnie z przepisami zresztą) a
                            puszczać to go możesz do ogródka jeżeli takowy posiadasz...
                            • Gość: fragles Re: Czy jest problem z psami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 08:21
                              Na potwierdzenie tego co wczoraj napisałem =>tutaj masz pierwszy lepszy przykład
                              (trafiłem na ten tragiczny przypadek przeglądając dzisiejszą poranną prasę)....

Cytat: ... Dwunastoletni chłopiec został śmiertelnie pogryziony w poniedziałek
                              wieczorem przez psa. Do tragedii doszło w jednej ze wsi powiatu wałeckiego -
                              poinformował rzecznik policji w Wałczu w Zachodniopomorskiem Krzysztof Dębiński.
                              Policja, prokuratura i powiatowy lekarz weterynarii wyjaśniają na miejscu
                              okoliczności zdarzenia. Z dotychczasowych ustaleń wynika, że 12-latek wyszedł z
                              domu, by pobawić się na podwórku; po pewnym czasie ojciec znalazł jego ciało w
                              jednym z zabudowań gospodarczych. Ślady na ciele dziecka wskazywały na
                              pogryzienie. Prawdopodobnie pies, który to zrobił, czteroletni mieszaniec
                              wilczura niemieckiego, wydostał się z kojca. Według dziadka ofiary, pies nie był
                              dotąd agresywny. Rodzice dziecka są w szoku. Nie można się z nimi porozumieć...."

Więc nie dziw się, że ja będąc atakowanym przez psa będę spokojnie stał i czekał
                              aż mi się rzuci do gardła.... Ja sobie poradzę, gorzej mają niestety dzieci
                              (najczęstsze ofiary), które cierpią z powodu pozbawionych wyobraźni ,
                              bezmyślnych pseudo właścicieli psów!
                              • Gość: gosc Re: Czy jest problem z psami IP: *.gemini.net.pl 20.06.07, 12:57
                                Najczęściej zagryzają takie właśnie "wilczury niemieckie" (nie ma takiej rasy),
                                bo to jest pseudo owczarek niemiecki. Rodzice chcieli przyoszczędzić i kupili na
                                giełdzie...poza tym co siedzi w moim psie to ja wiem...ale co siedzi w takim,
                                którego trzymają w kojcu to nie wiem, ciekawe jakby człowiek zgłupiał, gdyby go
                                całe życie w kojcu trzymali. Pogryzienia zawsze są winą człowieka, zawsze. A
                                pseudo to są przede wszystkim hodowcy...jeszcze nie słyszałam, żeby pogryzł
                                kogoś ast lub rottweiler z rodowodem, bo te z giełdy to nie wiadomo po jakich
                                rodzicach, zapewne agresywnych (bo takie lepsze) i bez badań.

Cieszę się, że nie jestem twoją sąsiadką. Boże uchroń mnie przed takimi
                                sąsiadami. W moim mieście nie ma obowiązku wyprowadzania psa w kagańcu, tylko na
                                smyczy, więc tego przestrzegam! Nie będę nadgorliwa...i nie będę psa męczyła, bo
                                nie ma takiej potrzeby.
                                • Gość: gosc Re: Czy jest problem z psami IP: *.gemini.net.pl 20.06.07, 13:00
                                  Tacy ludzie jak fragles sieją psychozę. Fakt pewnie też czytasz i we wszystko
                                  wierzysz buahahahahah
                                  Wiesz, czasami trzeba spojrzeć na coś obiektywnie...a nie tylko, że pies
                                  pogryzł, pies niedobry...Należy się zastanowić jak był wychowywany, w jakich
                                  warunkach mieszkał...może był bity...Wiesz co to OBIEKTYWIZM?

Pies też czuje, pamiętaj o tym. Pies nigdy nie jest winny, ale cierpi przez
                                  takich bezmózgowców...
                                  • Gość: fragles Re: Czy jest problem z psami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 14:04
                                    Wybacz, ale dyskusja z tobą staje się żenująca. Proszę Cię również o nie
                                    używanie słów w stylu cham czy bezmózgowiec jeżeli nie wiesz co one
                                    oznaczają...Masz bardzo specyficzne poglądy (jak już ktoś wcześniej powiedział
                                    na tym forum)i ja niestety tego nie zmienię a na pewno nie przez to forum....:(
                                    Może zapisz się do psychiatry-najlepiej ze swoim psem:)? Gwoli wyjaśnienia i
                                    zamknięcia tematu (bo nie zostało to forum stworzone po to by rozprawiać o
                                    psach...) Jakoś nie uśmiecha mi się perspektywa zbierania informacji,
                                    dowiadywania się od właściciela jak był pies chowany gdy ten rzuca się na mnie z
                                    kłami.... więc nie skorzystam z Twojej propozycji i nadal będę się bronił tak
                                    jak potrafię najlepiej... A swoją drogą zastanawiam się jak by wyglądał Twój
                                    rzekomy obiektywizm gdybyś została zaatakowana przez np. maniaka seksualnego?
                                    Czy również usprawiedliwiałabyś go za popełnione czyny bo np. był źle wychowany?
                                    • Gość: Kaśka Re: Czy jest problem z psami IP: *.eranet.pl 21.06.07, 11:36
                                      Wize że dyskusja na temat psów nabrała ostrych słów. Powiem tylko że moja
                                      koleżanka została pogryziona przez psa i byłam tego świadkiem, rzuciła się na
                                      nią bo biegła do szkoły. Wyglądało t koszmanie i pomimo upływu lat mam ten
                                      widok przed sobą. Nie wiem kim był właściciel psa, a mówienie że wszystk jest
                                      winą właścicieli jest strasznie śmieszne. Nie znamy właściecieli spacerujących
                                      na naszym osiedlu.
                                      Dzieci boją się psów bo pies jest tego samego wzrostu co 4-6 letnie dziecko,
                                      lub trochę mniejszy. więc wyobraźcie sobie- dorośli- co zrobilibyście gdybyście
                                      spotkali zwierzę tego smaego wzrostu co wy lub trochę niższe.Nawet jeśli jest
                                      łagodne.
                                      Przestańcie obrzucać się wyzwiskami, szczególnie obrońcy psów.
                                      • Gość: Wieśkowy Re: Czy jest problem z psami IP: *.icpnet.pl 21.06.07, 12:09
                                        Dla rozluźnienia atmosfery przy rozmowie o psach:

A ja mam już internet i kablówkę, na na na ;-)
                                        Sygnał jest pierwsza klasa!

Wieśkowy: Rozsądny miłośnik psów, który nie ma zwierzaka bo praca nie pozwala,
                                        Wychowywany od dziecka w domu z psami i nigdy nie pogryziony przez nie, nawet
                                        przez obce psy, które były często głaskane przez niego...
                                        • Gość: fragles Re: Czy jest problem z psami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 13:12
                                          ja mam internet z kablówki już od dwóch tygodni:)
                                          Fakt fajnie "hula", chociaż czasami są dziwne zwisy na łączach. U mnie zdarzyło
                                          się tak ze dwa razy:( Nie można wtedy korzystać z internetu. Kablówka i telefon
                                          jest O.K.

Dowiedziałem się niedawno, że mają niebawem wymieniać dekodery na nowe już w
                                          technologii HD...ktoś coś wie na ten temat?
                                          • Gość: Nowy mieszkaniec woda IP: *.eranet.pl 21.06.07, 13:42
                                            Jestem w ogromnym szoku co dzieje się z wodą szczególnie wieczorem- ciśnienie a
                                            właściwie brak ciśnienia wody w kranie. Prosze powiedzcie czy problem ten sie
                                            nasila jeszcze bardziej w okresie letnim, czy być może nasilił się pod wpływem
                                            zwiększenia ilości mieszkańców? Czy problem z wodą jest jesienią, zimą...
                                            pozdrawiam
                                            • joanna_poz Re: woda 21.06.07, 13:47
                                              Problem z wodą latem był w Dabrówce nawet kiedy osiedle było trzy razy mniejsze.
                                              Jesienią i zimą problemu nie ma.
                                            • Gość: fragles Re: woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 14:00
                                              problem z wodą był i jest prawie w całej gminie Dopiewo. Niskie ciśnienie pod
                                              wieczór to efekt m.in. podlewania ogródków... A tak nawiasem mówiąc to jest
                                              podobno obowiązujący zakaz podlewania ustanowiony przez wójta. Problemy z wodą
                                              mają się skończyć jak wybudują ujęcie w Joance... Dla pocieszenia mogę
                                              powiedzieć, że w Skórzewie jest jeszcze gorzej...tam wieczorami można czerpać
                                              wodę tylko z piwnicy, o piętrach można zapomnieć:(
                            • Gość: do fragles Re: Czy jest problem z psami IP: *.echostar.pl 21.06.07, 20:10
                              a czlowiek to tez tylko czloweik idzie i bez przyczyny morduje nie wiesz co w
                              jego glowie siedi a potrafisz z nim rozmwaic. Moge sie zalozyc ze wiecej ludzi
                              zodtalo zamorodawnych przypadkiem niz zagryzionych przez psy. I sam sobie kup
                              chomika ktory dzechnie za rok!!!
                              • Gość: Greg Re: Czy jest problem z psami IP: *.icpnet.pl 21.06.07, 22:35
                                Ty, z Tobą faktycznie jest coś nie tak.... jesteś Wiolettą Willas czy tylko się
                                za nią podajesz:)? Widzę, że wizyta u psychiatry w Twoim przypadku staje się
                                obowiązkowa.... Pomijając Twoje dziwne poglądy możesz mi odpowiedzieć na
                                pytanie po co piszesz opinie pod trzema różnymi nickami? Szukasz sztucznego
                                poparcia dla swoich skrajnych poglądów? Niestety zdradził Cię Twój adres IP
                                *.echostar.pl. Wszystkie opinie z tego samego adresu...pisane prawie w tym samym
                                czasie:( Brakuje Ci argumentów więc proszę Cię wyłącz się z tego forum bo
                                stajesz się nudny/nudna!
                                Tak nawiasem pisząc współczuję Twoim przyszłym sąsiadom....
                                • Gość: *** Re: Czy jest problem z psami IP: *.echostar.pl 22.06.07, 11:01
                                  Poprostu byli u mnie znajomi i jak przeczytali ze ktos tak traktuje zwierze
                                  czyli jak przedmiot tez sie chcieli wypowiedziec, niech kopoie sobie cos innego
                                  a nie biednego psa, totalna znieczulica, pozatym mamy demokratyczne pasntow i
                                  moge wypowiadac sie jak chcem, a ktos musi bardziej kochac zwierzeta bo kto by
                                  im pomagal i chronil je przed takimi ludzimi. I sam idzi do psychiatry, zwierze
                                  tak samo czuje jak ty!!!
                                  • Gość: Maratonczyk Re: Czy jest problem z psami IP: *.buderus.pl 22.06.07, 11:40
                                    Tak mi sie zycie zawodowe ulozylo, ze od ponad 20 lat mieszkam w D i NL a
                                    jednoczesnie duzo jezdze po Polsce.A ze biegam od 10 lat, to i moge porownac
                                    zachowanie wlascicieli psow ( psy gonia nas biegaczy, bo to lezy w ich naturze).
                                    Po tamtej stronie Odry, nie spotka sie psow biegajacych samopas po lesie,
                                    parku, czy lace a jezeli juz to wlasciciel jest na tyle odpowiedzialny, ze
                                    widzac biegacza bierze pupilka szybko na smycz. W Polsce wyglada to duzo, duzo
                                    gorzej. W lesie Zakrzewskim widzialem tablice, ze na terenie Lesnictwa
                                    Konstantynowo jest zakaz wprowadzania psow (piktogram). No i co z tego ...
                                    Psy biegaja luzem puszczane przez nieodpowiedzialnych wlascicieli.
                                    W lesie Zakrzewskim sa dziki, male sarny, zajace. A las ( do szosy Bukowskiej)
                                    ma ok. 8 km X 3 km. Chcac unikac (dyskusji ?) z wlascicielami psow, kiedy chce
                                    pobiegac, to wstaje rano o 05.00 i do 07.00 jest w miare spokoj. W tzw. weekend
                                    jak widze na sciezce wlasciciela z psem nie na smyczy, to po prostu biegne z
                                    powrotem, lub w miare mozliwosci skrecam w lewo lub w prawo. Gaz mam zawsze
                                    przy sobie i czasami musze go uzyc kiedy pies z nienacka mnie zaatakuje, ze
                                    czlowiekowi ze strachu rece dretwieja...Kolega biegacz kopie, ja uzywam gazu.
                                    Ale jestem pewien, ze tylko w sytuacji kiedy pies (duzy pies) pelnym pedem nas
                                    atakuje. Jest to w wypadku moim i pewnie kolegi biegacza tez, nic innego, jak
                                    podyktowana totalnym przerazeniem reakcja obronna. Biegam z tzw.
                                    Herzfrequenzmesser czyli urzadzeniem na biezaco informujacym m.in. o pulsie.
                                    Biegam na ok. 110 ( w spoczynku mam 55 ). W czasie ataku psa dochodzi do 170.

Mieszkaniec osiedla LINEI
                        • Gość: *** Re: Czy jest problem z psami IP: *.echostar.pl 21.06.07, 20:05
                          a czemu rozwydrzone dzieckai maja prawo drzec sie calo noc ja tez mam prawo do
                          ciszy i wole juz szekanie psa nic darcie sie dzieci, ja tez mam prawa w tym
                          takie zeby posiadac psa!!!
                    • Gość: Sąsiad Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 09:12
                      Miły sąsiedzie. Podczas zakupu owego domu wiedziałeś doskonale, że w tym
                      właśnie miejscu powstanie plac zabaw a jednak podjąłeś decyzję o kupnie domu
                      właśnie w tym miejscu, więc bardzo Cię proszę nie przeszkadzaj nam i naszym
                      dzieciom bawić się na placu zabaw
                      • Gość: fragle Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 09:32
                        popieram sąsiada w całej rozciągłości!!!!
                      • Gość: leśny dziad Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 09:37
                        Ciekawa nadinterpretacja mojego tekstu.....nie mam w zwyczaju nikomu
                        przeszkadzać ...swoje dzieci wychowywałem w pełni szacunku do sąsiadów i
                        zwierząt oraz ich prawa do spokoju i jakoś dziwnie liczę , że w życiu otrzymam
                        choćby część tego co sam "dałem".
                        Sądząc po wypowiedzich przyszłych sąsiadów pewnie sie przeliczę. ....
                        • joanna_poz Re: linea w dabrowce 15.06.07, 10:56
                          no tak - przeszkadzające psy i przeszkadzające dzieci to jedna z większych
                          zakał naszego osiedla...
                          i jedne i drugie najlepiej zakneblować - w trosce o spokoj osiedla:)

Pozdrawiam,
                          Joanna
                          (mama i właścicielka psa).
                        • Gość: Sąsiad Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 15:04
                          Szanowny Sąsiedzie (przyszły)
                          Jeżeli narzekasz że będziesz musiał chodzić w stoperach i będzie na placu zabaw
                          niezły harmider to myślę, że mam prawo niepokoić się, czy aby Szanowni sąsiedzi
                          nie będą w końcu optować, za likwidacją placu zabaw. Oczywiście że będzie
                          harmider i mam nadzieję, że będzie. Gdyby nasze dzieci usiadły na placu zabaw i
                          zaczęły czytać w ciszy książki albo grać w szachy odrobinę bym się zaniepokoił.
                          Kupując dom obok placu zabaw trakcie podpisywania umowy był już na planie, więc
                          nie za bardzo rozumiem teraz rozterki sąsiada w sprawie harmideru, hałasu itd.
                          • Gość: leśny dziad Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 15:29
                            Jak zwykle sedno sprawy , o której pozwoliłem sobie napisać wzięło w łeb :)
                            Moja pierwsza wypowiedź dotyczyła tego ,iż jeden plac zabaw niczego nie
                            załatwi i przydałby sę drugi - i wspomniałem że macie o co walczyć skoro jest
                            tyle dzieci! Moje obawy co do skali hałasu wynikają jedynie z tego .
                            Przy takim natłoku dzieci na tym "trójkąciku" to chyba karetka pogotowia będzie
                            na stałym wyposażeniu.
                            Pozdrawiam rodziców...i właścicieli psów ( sam mam dwa :)
                            przyszły sąsiad
                            PS. zajadłość na forum jak w Alternatywach 4
                            • Gość: Sąsiad Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 10:03
                              Szanowni Państwo
                              Jeżeli Twoje słowa źle zrozumiałem to oczywiście - Przepraszam. Twój post
                              odczytałem jako obawę przed postawieniem placu zabaw i juz widziałem protesty
                              Twoje i całe sąsiedztwo placu zabaw.
                              Obawiam się niestety, że rzeczywiście jeden plac zabaw to za mało, ale cóż.
                              Najpierw niech Linea zrobi to do czego się zobowiązuje na planie a potem
                              będziemy szukać jakiegoś innego rozwiązania.
                              Do pozostałych sąsiadów:
                              Z tego co wiem plac zabaw ma być zlokalizowany w miejscu gdzie obecnie budują
                              się EREMY a właściwie na niewielkim skrawku pomiędzy Eremami a Atriami. Nie
                              pamiętam ulic. Wydaje mi się że lokalizacja znajduje się na stronie
                              internetowej. Jeśli chodzi o dawną lokalizację to nie mogę się wypowiadać bo
                              nie mieszkałem jeszcze wtedy na osiedlu. Mogę tylko powiedzieć, że uważam że
                              Linea jest firmą i jest nastawiona na zysk. Musimy to zrozumieć i egzekwować od
                              nich to do czego się zobowiązali. Jeśli na planach podczas zakupu waszych
                              domów, mieszkań był plac zabaw to powinniście go wyegzekwować. Jeżeli Linea nie
                              wywiąże się z placu zabaw w obecnej lokalizacji to za rok pozew będzie już
                              leżał w sądzie i będą musieli to zrobić.
                              • joanna_poz Re: linea w dabrowce 18.06.07, 11:28
                                Jeśli na planach podczas zakupu waszych
                                > domów, mieszkań był plac zabaw to powinniście go wyegzekwować. Jeżeli Linea
                                nie
                                >
                                > wywiąże się z placu zabaw w obecnej lokalizacji to za rok pozew będzie już
                                > leżał w sądzie i będą musieli to zrobić.

czy ktos wie, czy to ma jakiekolwiek podstawy prawne?

Sąsiadka z Cedrowej (z częsci nie- Linei) mówiła, że jak kupowała działkę to
                                plan przewidywał osiedle bodajże ok. 20 domów zbudowanych przez Lineę:)
                                Ja jak kupowałam 3 lata temu, to za moim płotem na planie był teren zielony,
                                teraz jak nie trudno odgadnąć za chwile będę mieć sąsiadów. Ktoś podobno
                                próbował protestowac, ale słyszałam, że taki protest raczej nie ma szans
                                powodzenia.
                                • magnolia1973 Re: linea w dabrowce 18.06.07, 12:13
                                  Ja kupowałam moją działkę w 2001 roku. Też obiecywano mi małe, kameralne
                                  osiedle. Na pewno nie było mowy o tym co jest teraz, czyli o całym terenie
                                  zabudowanym gęsto szeregowcami. Żaden plac zabaw nie był zaznaczony na żadnych
                                  planach, bo planów takowych jeszcze nawet nie było. Pozywanie więc Linei o coś w
                                  moim przypadku byłoby niepoważne. Zresztą czego miałabym się domagać? Wyburzenie
                                  szeregowców raczej nie wchodzi w grę. ;)

Podejrzewam, że plany osiedla nigdy nie były częścią żadnej umowy zawieranej z
                                  Lineą. A jeśli były to z zastrzeżeniem, że mogą się zmienić. Pan prezes Linei
                                  nigdy nie wyglądał mi na człowieka nierozgarniętego, takiego co własnych spraw
                                  pilnować nie potrafi. Raczej wręcz przeciwnie. Jestem więc pewna, że żadne pozwy
                                  nie mają sensu.
                                  • joanna_poz Re: linea w dabrowce 18.06.07, 12:40
                                    > Jestem więc pewna, że żadne pozwy
                                    > nie mają sensu.

zgadzam się z Tobą.
                                    tym bardziej pozwy o plac zabaw.
                                    w końcu to ich grunt, więc mogą z nim zrobić co im się podoba.
                                    • Gość: fragles Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 13:28
                                      Jest w tym dużo racji ale Linea oferując mieszkania podawała że w najbliższej
                                      przyszłości takie place powstaną (zresztą do tej pory istnieje informacja na
                                      oficjalnej stronie www.dabrowka.com.pl/oferta.htm), i nie będzie to
                                      tylko jeden plac zabaw a przynajmniej dwa:)...Jeden już zresztą jest w starej
                                      części Dąbrówki-obok domu sołtysa. Myślę, że nie ma na razie powodów do obaw że
                                      się tak nie stanie. Developerowi będzie zależało na renomie i dobrych
                                      referencjach(tym bardziej że niebawem zacznie budować nowe osiedle w Dopiewcu).
                                      Jak na razie idzie wszystko w dobrym kierunku i zapewnienia co od kablówki,
                                      internetu, sklepów itp są realizowane. Kto by jeszcze rok temu pomyślał że Inei
                                      będzie się opłacało podłączyć "Leśną Osadę" do kablówki? Faktem jest że realizuj
                                      się to niestety dość dużym opóźnieniem:)
                                      • magnolia1973 Re: linea w dabrowce 18.06.07, 13:40
                                        "Jest w tym dużo racji ale Linea oferując mieszkania podawała że w najbliższej
                                        przyszłości takie place powstaną [...] ...Jeden już zresztą jest w starej
                                        części Dąbrówki-obok domu sołtysa."

A co wspólnego ma Linea z tym mini placem zabaw obok domu pani sołtys? Jest to
                                        jakaś ich zasługa?

• Gość: fragles Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 18.06.07, 22:32
                                          Zasługa żadna ale fakt jest faktem=> w Dąbrówce są na chwilę obecną dwa place
                                          zabaw (o których wiem) oba w starej części Dąbrówki. Podobnie sytuacja wygląda z
                                          Kościołem (który niebawem powstanie) oraz z jeziorami które Linea wymienia w
                                          ofercie; one też nie są ich zasługą:)
                                          • Gość: Sąsiad Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 17:14
                                            Szanowni Sąsiedzi

Jeżeli czegoś na planie nie było to niestety zawsze może powstać, ale jeżeli
                                            już coś jest na planie to jest to zobowiązanie. Plan jest częścią umowy zawartą
                                            z Lineą. Jest to niewątpliwie zobowiązanie.
                                            Niestety piszemy tu i piszemy a powinniśmy dzwonić do Linei i dzwonić i pisać
                                            pisma i pisać.
                                            Może oni nie wiedzą że plac zabaw jest potrzebny!!!!!!!!!!!!:)

Pozdrawiam sąsiadów i Lineę
                                            • Gość: mieszkaniec Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 20:34
                                              Witam mieszkańców Osady leśnej.
                                              Opinia jaką mogę wyrazić na temat mieszkania w tym miejscu, lokalizacja jest
                                              super, las, dużo ścieżek rowerowych, i to chyba na tyle z pozytywów.
                                              Myślę że LINEA zdawała sobie sprawę,że 90% mieszkańców osiedla to będą ludzie
                                              młodzi z małymi dziećmi. Niestety jak dotąd w dalszym ciągu nie widzą potrzeby
                                              zadaptowania terenu na potrzeby małych dzieci. Mieszkam tutaj już prawie trzy
                                              lata i krew mnie zalewa jak widzę dzieci, które nie mają gdzie się bawić i
                                              matki z małymi dziećmi, które nie mogą nawet usiąść , bo nie ma ani jednej
                                              ławki.
                                              Mam nadzieję że czsami dochodzą słuchy do Pana Pietkiewicza o naszych opiniach
                                              i naszym niezadowoleniu, bądź ktoś z jego bliskich współpracowników czyta forum
                                              poświęcone naszemu osiedlu .
                                              Pozdrawiam Wszystkich mieszkańców:):)
                • Gość: z dębowej Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 21:40
                  To ciekawa informacja (ta o zebraniu) bo u nas niczego nie było. Mnie tylko zastanawia dlaczego tak czepiliście się tej Linei. Linea to Linea tamto. A za drogi trawę i między innymi place zabaw i tym podobne miejsca ogólnodostępne odpowiada gmina. Czy się mylę? Tak sobie myślę że jak Linea się wyniesie z osiedla, a stanie się to w niedługim czasie, wójt w końcu dowie się o naszym osiedlu, niemałym przecież.
                  • Gość: Franek Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 14.06.07, 22:58
                    Informację dostali chyba tylko członkowie Stowarzyszenia. Zebranie będzie 20
                    czerwca o 18:00 w salce Ochotniczej Straży Pożarnej w Palędziu. Z tego co
                    słyszałem, to władze stowarzyszenia nie działały bo sąd odmówił ich wpisania z
                    powodu braków w dokumentacji. A jak można coś robic jeśli nie ma się formalnej
                    legitymacji?? Ważne żeby namówic do wstąpienia jak największą ilosc mieszkańców
                    a potem wywierac za pośrednictwem władz stowarzyszenia ciągły nacisk na wójta,
                    bo to on dysponuje środkami na inwestycje. Składki członków stowarzyszenia
                    niezależnie od tego jaka będzie ustalona ich wysokosc to będzie tylko kropla w
                    morzu potrzeb...
                  • Gość: Sąsiad Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 09:17
                    w tej chwili z tego co się orientuję gmina nie odpowiada za zieleń na naszym
                    osiedlu. Ten temat był właśnie podnoszony na poprzednim zebraniu. To jest
                    ciągle pytanie czy oddać to gminie i od gminy wymagać, czy zająć się terenami
                    wspólnymi na własną rękę. Przyznacie chyba, że niektóre wsólne tereny są
                    okropnie zaniedbane. Chyba tylko na ul.Cedrowej wygląda to rzeczywiście ładnie
                    i wydaje się , że mieszkańcy dbają nie tylko o swój trawniczek, ale również o
                    to co rośnie za płotem, lub po drugiej stronie ulicy.
                • Gość: cass Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 15.06.07, 17:46
                  Sasiedzie, o jakim miejscu na planie piszesz. Mieszkam obok dawnego placu zabaw
                  przy Debowej, ktorego na moim planie nie bylo, po czym nas nim uszczesliwiono.
                  Zostal zlikwidowany po slusznych protestach, przy czym mial byc postawiony w
                  innym miejscu. Plac pod lasem byl kilka miesiecy i juz sie nie odrodzil. Jakie
                  miejsce masz na mzsli piszac o placu zabaw
                  • Gość: zabba Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 16.06.07, 11:06
                    przeciez jest miejsce mniej konfliktogenne niz lokalizacja na starym miejscu -
                    mysle, chociazby, o tym kawalku "pasa rekreacyjnego" niedaleko linei, tuz
                    przy "mostku". Dzieci juz sie tam bawia, wiekszosc terenu jest niezabudowana,
                    nie ma zatem bezposredniego sasiedztwa. Pieski tez ten teren lubia :-) Poza tym
                    glosy na forum, ze jeden plac zabaw na tak duze osiedle to za malo jest jak
                    najbardziej uzasadniony. Po drugiej stronie debowej tez jest troce miejsca na
                    plac. Do Sasiada - pogadaj z ludzmi z pierwszej czesci osiedla jakie oni
                    widzieli plany. Czesc z nich wypowiedziala sie na pierwszym spotkaniu w
                    remizie. Zamiast zieleni maja teraz w sasiedztwie pieknie zabudowany teren i
                    susze w kranach
                    • martuska1977 Re: linea w dabrowce 21.06.07, 15:45
                      mieszkam na olszynowej, w okolicy przyszłego koscioła.i to co ostatnio ,
                      usłuszlam od radnego gm. dopiewo, zmrozilo moj entuzjazm mieszkania tutaj.Otoz,
                      oprocz obwodnicy, ktora planowano wlasnie kolo mnie, czyli wzdluz torow
                      kolejowych, ma biegnac linia szybkiego pociagu tgv. normalnie tygiel
                      komunikacyjny:)jeszcze przyjdzie nam ogladac falcony F-16 nad naszymi
                      glowami..na marginesie tez jestem za placem zabaw.pismo trzeba skonstruowac i
                      zebrac podpisy.
                      • Gość: Tomek zastanawiam się nad kupnem FORTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 19:27
                        witam, zastanawiam się nad kupnem mieszkania typu FORTE w osadzie leśnej,
                        poczytałem ostatnio forum i widzę, że są tacy, którzy sobie chwalą developera i
                        są tez tacy, którzy ostatnio pisali o sporych niedoróbkach – może pomożecie mi
                        podjąć decyzję???

może wypowiedzą się również nabywcy FORTE??? widziałem, że budowa już w toku

chętnie poczytam Wasze uwagi – Tomek
                        • Gość: Dąb Re: zastanawiam się nad kupnem FORTE IP: *.icpnet.pl 27.06.07, 23:39
                          Tomek: Z mojego i sąsiadów dośiwadczenia wynika, że w ostatnim okresie (ok.
                          roku) jakość prac budowlanych i wykończeniowych jest niska. Proszę przejrzeć
                          moje wpisy.
                          Ciężko coś w tej sprawie zdziałać w Linei.

Pozdrawiam
                      • Gość: Tomek Re: linea w dabrowce/zastanawiam się nad FORTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 19:31
                        witam, zastanawiam się nad kupnem mieszkania typu FORTE w osadzie leśnej,
                        poczytałem ostatnio forum i widzę, że są tacy, którzy sobie chwalą developera i
                        są tez tacy, którzy ostatnio pisali o sporych niedoróbkach – może pomożecie mi
                        podjąć decyzję???

może wypowiedzą się również nabywcy FORTE??? widziałem, że budowa już w toku

chętnie poczytam Wasze uwagi – Tomek
                        • Gość: budge Re: linea w dabrowce/zastanawiam się nad FORTE IP: *.lexell.com.pl 27.06.07, 20:47
                          jakosc sie nie poprawila, ale sa jeszcze bardziej doswiadczeni
                          • Gość: Tomek Re: linea w dabrowce/zastanawiam się nad FORTE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.07, 15:52
                            Dąb, budge,
                            dzięki za odpowiedź, poczytam na pewno, a czy wszystko tak trudno załatwić z
                            lineą? jak tam formalności dotyczące podpisania umowy?
                            pozdr, Tomek
                            • Gość: Dąb Re: linea w dabrowce/zastanawiam się nad FORTE IP: *.icpnet.pl 28.06.07, 22:20
                              Tomek,

Linea w sprawach jakościowych stosuje taktykę spychologii-przerzuca
                              odpowiedzialność na podwykonawców (co jest niezgodne z prawem). A ci mają jakość
                              w .....Ja od pół roku męcże się z poważnymi reklamacjami, i jak na razie bez
                              efektów.

Pozdrawiam:
                              • Gość: fragles Re: linea w dabrowce/zastanawiam się nad FORTE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 08:48
                                Dużo zależy od wykonawcy który realizuje dany obiekt (a ekip jest sporo) a w
                                dużej mierze od kierownika robót. U mnie budowała firma RBW (w przeszłości ostro
                                krytykowana na forum) ale nie mogę narzekać. Owszem było kilka niedoróbek
                                (porysowane szyby, krzywe podłogi, niedomalowana elewacja itp) ale je wszystkie
                                usunęli. Niestety tak już jest że nie wybuduje się idealnego lokum....Z tego co
                                wiem to Linea i tak wypada bardzo dobrze na tle innych developerów....
                        • alemir Re: linea w dabrowce/zastanawiam się nad FORTE 03.07.07, 18:06
                          Witam, odbierałem patio w listopadzie 06. Kilka drobnych usterek/niedoróbek
                          zgłoszonych w trakcie odbioru zostało usuniętych w ciągu dwóch, może trzech
                          tygodni. Po rozmowach z sąsiadami wnioskuję że to norma, przynajmniej co do
                          skali usterek.
                          • Gość: gosc Re: linea w dabrowce/zastanawiam się nad FORTE IP: *.sloughestates.co.uk 05.07.07, 12:16
                            Zazdroszcze szybkiej reakcji ze strony podwykonawcy, u mnie poprawki trwaja 1,5
                            msc i cały czas wychodza nowe rzeczy.
                            osobom odbierajacym mieszkania proponuje podpytac mieszkancow na co trzeba
                            zwracac uwage. ja chetnie podzieliłbym sie z taka osobą taka informacja.
                            dziwne jest to ze MY odbieramy od podwykonawcow a nie Linea, wtedy moze byloby
                            mniej usterek przy podpisywaniu odbiorow....
                    • Gość: gość Re: linea w dabrowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 16:04
                      Drodzy państwo rozpisujecie się na temat placów zabaw a spytajcie się dlaczego
                      tuż przy linei zginąl jeden z nich??? A bo mieszkańcom przeszkadzały bawiące
                      się dzieci!!!
                      • Gość: budge Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 30.06.07, 09:15
                        warto przeczytac watek dotyczacy dawnego placu zabaw. Tam nie chodzilo tylko o
                        dzieci i halas. Wg poprzednich postow:
                        - placu nie bylo wczesniej na planie i oferta Linei byla bez placu zabaw, ktory
                        mial byc w zupelnie innym miejscu
                        - zaczela sie schodzic okoliczna mlodziez z wszystkimi tego konsekwencjami
                        - ilosc dzieci na placu rosla geometrycznie.
                        To ostatnie sam widzialem - tlumek czekajacy na zjazd ze slizgawek :-) Sa inne
                        miejsca pod plac, dlaczego odgrzewac te stare kotlety?
                        • Gość: ghost Re: linea w dabrowce plac zabaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 22:18
                          plac zabaw był, był problem
                          placu zabaw nie ma, jest inny problem

a rozwiazania brak...
                          winna Linea

i tak w kółko na każdy temat
                          ble ble ble ble ble
                          i nic
            • Gość: beata Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 12.07.07, 01:17
              moim skromnym zdaniem to że nie ma placu zabaw na tym osiedlu to skandal!
              Miejsce które jest wyznaczone na planie w rzeczywistości jest małym skrawkiem
              na którym zmiesci się pewnie tylko ta stara zjeżdżalnia. czy nikt nie pomyślał
              o ławkach na których choć na chwilę można spocząć. poprzednio zmęczeni siadali
              na rurze - odpadku z budowy:( ostatnio zrobiło misię tym bardziej przykro jak
              zobaczyłam piękny plac zabaw na ul Hulewiczów przy oddanych pewnie 3 !!!
              blokach przez innego dewelopera. a jednak można?
              Podpisuję się pod petycją w tej sprawie rękoma i nogami.

pozdrowienia dla wszystkich mieszkańców Osady od sąsiadki ze Świerkowej:)
    • serrrwer Re: linea w dabrowce 11.07.07, 21:48
      Witam sąsiadów, (obecnych i potencjalnych)!!!!!
      Wprawdzie lato tego roku deszczowe, smętne, ale werwy niektórym mieszkańcom
      można "pozazdrościć". Mieszkamy na ładnym osiedlu, z przyzwoitą infrastrukturą
      drogową w postaci sieci PIESZOJEZDNI, w sąsiedztwie lasu. Wydawałoby się
      sielanka, lecz cóż może zakłócić niedzielny czy popołudniowy spacer naszymi
      uliczkami?? otóż.... Pędzący pirat drogowy. / piratka :-)
      NO cóż, bez względu, czy spacerujemy samotnie, z dziećmi czy z psami, gdy
      nadjeżdża ON/ ONA pryskać należy na okoliczne chodniki ( których tu nie za
      wiele) lub trzeba wmontować się w wiaty garażowe, ewentualnie szukać luki
      pomiędzy zaparkowanymi samochodami. HORROR !!!!!!!!
      Zawał murowany, lub ciężkie uszkodzenie ciała.
      Z moich obserwacji wynika, iż jest kilku przodujących w tym ekstremalnym
      sporcie kierowców. Nie zamierzam podawać numerów rejestracyjnych i marek
      szczególnie uciążliwych samochodów ( aczkolwiek notuję), bo liczę, że jeszcze
      zdążą się zreflektować, i opanują swoje ciągoty do rajdowej jazdy, przynajmniej
      na naszym osiedlu.
      Mam nadzieję, że nie będzie konieczne zastosowanie środków
      bezpośredniego przymusu…

!!!! !!!! ZWOLNIJ DO 20 Km/h !!!!! !!!!!!

Pozdrawiam
    • Gość: Zuza Angielski?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 00:38
      Witam sąsiadów. Jako nowa mieszkanka, chciałabym dowiedzieć się o możliwość
      nauki j. angielskiego dla siebie i 11-letniego chłopca. Najlepszym rozwiązaniem
      byłyby oczywiście zajęcia na naszym osiedlu lub w pobliżu. Pozdrawiam.
      • Gość: Anna Re: Angielski?! IP: *.lexell.com.pl 18.07.07, 16:41
        Ja szukam dla 11-letniej corki, mysle ze nawet wspolne zajecia nie bylby zlym
        pomyslem :)
        Juz kiedys pytalam na forum, ale nikt nie odpowiedzial, mialam nadzieje ze na
        tak duzym osiedlu ktos sie znajdzie. Mysle jednak ze malo osob dociera na to
        forum.

Syn chodzi do Skorzewa do szkoły)
        • Gość: kaśka 21 Re: Angielski?! IP: *.ofs.pl 20.07.07, 09:34
          A moze znajdzie sie mała grupa 5-6 latków na naszym osiedlu chętnych do nauki
          angielskiego? Pytnie do Pana nauczyciela- czy uczy Pan dizeci w wieku 5-6 lat?

Pozdrawiam
          • alemir Re: Angielski?! 21.07.07, 15:42
            Pracuję w szkole podstawowej i gimnazjum, ale specjalizuję się w metodyce
            naucznia języka angileskiego dzieci (skończyłam również edukację elementarną z
            j. angielskim), dlatego chętnie popracuję również z grupą 5-6latków. Zapraszam
            na priv. Aldona
      • alemir Re: Angielski?! 20.07.07, 08:16
        Witam. Jestem nauczycielem j.angielskiego. Od połowy sierpnia mogłabym pomóc :)
        Proszę o kontakt na mail z gazety. Pozdrawiam A.
        • Gość: Anna Re: Angielski?! IP: *.lexell.com.pl 30.07.07, 15:20
          Alemir... prosze o odpowiedz na moje pytania. Wyslalam na maila gazetowego,
          bede wdzieczna :)
          • alemir Re: Angielski?! 16.08.07, 18:09
            Dwukrotnie udzieliłam odpowiedzi na pytania na adres
            aniek**@gazeta.pl, nie rozumiem, dlaczego nie doszły. Uprzejmie
            proszę o podanie innego adresu mailowego, na pewno odpowiem. Aldona
      • Gość: marpacz Re: Angielski?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 15:21
        witam,
        uczę angielskiego od czterech lat, od zerówek do 6 klas. Chętnie
        zaproponuję swoją pomoc. proszę o mail na marpacz@o2.pl
      • Gość: raf Re: Angielski?! IP: *.lexell.com.pl 12.11.07, 00:19
        Anglista. Efektywne zajęcia w miłej atmosferze, tel.609 520 061
    • Gość: A Czy ktoś już podpisał UMOWĘ na ieszkania FORTE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 16:33
      witam, czy zaglada na to forum Ktoś, kto już podpisał lub zamierza
      podpisać umowę na kupno mieskznia FORTE? ja zamierzam, jeśli macie
      jakieś uwagi do umowy piszcie proszę, może podyskutujemy o nich
      wspólnie, pozdrawiam A
      • Gość: Kaśka gdzie zgłosić problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 20:48
        Po odbiorze budynku, mamy małe usterki które dopiero teraz wychodzą
        po czasie. Błagam powiedzcie, gdzie zgłosić problemy czy do Lineii,
        czy też bezpośrednio do kierownika budowy? Problem np. ze źle
        domykającym się oknem itp. drobnymi usterkami?

pozdrawiam
        • vicarious Re: gdzie zgłosić problem 13.08.07, 10:56
          Najlepiej bezpośrednio do kierownika budowy, z pominięciem Linei, ja tak
          zrobiłem np. w sprawie porysowanej szyby, wymienili szybko i bez problemu

pozdrawiam
          • Gość: kaśka Re: gdzie zgłosić problem IP: *.ofs.pl 13.08.07, 11:11
            Dzięki za info! Jeszcze sie zastanawiałąm czy tego problemu z oknem nie zgłosić
            do producenta okien, mają filę w Poznaniu? Kierownikowi budowy mówiłam klika
            tygodni temu że proszę aby ktoś obejrzał okno, lecz nikt sie nie zjawił. Może
            trzeba na pismie go powiadomić o problemie?

pozdrawiam
            • joanna_poz Re: gdzie zgłosić problem 13.08.07, 15:43
              Stroną umowy - przynajmniej u mnie 3 lata temu - była Linea, więc to
              do niej, obowiązkowo na piśmie, zgłaszałam reklamacje.
              W umowie z nimi miałam zapis, ze jesli nie usuną mi usterki w ciągu
              30 dni to mam prawo to zrobic na swoj koszt i ich obciążyć kosztami.
              Oni tez udzielają gwarancji.
              Bez sensu zatem aby cokolwiek załatwiać z podwykonawcami Linei,
              ktorzy dla mnie, dla Was zapewne też, nie byli żadną stroną umowy.
              • Gość: wieśkowy Re: gdzie zgłosić problem IP: *.icpnet.pl 14.08.07, 21:32
                Zgadzam się z joanną_poz. Usterki zgłasza się do sprzedającego
                usługę/produkt.Dla Ciebie Kasiu stroną przy transakcji pewnie była
                Line. Na dom/mieszkanie obowiązuje prawo rękojmi zgodnie z Kodeksem
                Cywilnym. Paragrafy tego kodeksu (rozdział o rękojmi)regulują
                relacje kupujący i sprzedający.
                A gdy problemy (usterki) nie są rozwiązywane (naprawiane)przez
                sprzedającego (czyli dewelopera-Linea w powiązaniu ze swoimi
                podwykonawcami), to już historia na inną długą (prawie
                telenowelową) opowieść...
              • Gość: Nowy Zachodnia Obwodnica Poznania IP: *.icpnet.pl 07.01.08, 21:31
                Witam
                Z tego co wiem to obowdnica rusza, wiem tez ze ma byc wezel Dabrowka, wie moze ktos jak blisko osiedla bedzie przebiegac?
                • Gość: zdębowej Re: Zachodnia Obwodnica Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 22:01
                  Witam to już co prawda było ale przypominam
                  www.powiat.poznan.pl/index.php?tpl=map
                  z mapki wynika że obwodnica będzie przebiegała mniej więcej w połowie drogi między Dąbr. a Sk. przypuszczam że na wysokości lini WN. Oczami wyobraźni już widzę dojazd do autostrady w 10 min! Pozdrawiam
                  • Gość: zdębowej MAPA - Zachodnia Obwodnica Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 14:02
                    To znów ja. Przygotowałem wycinek mapy ze strony UW dotyczący Naszej częsci obwodnicy. Zapraszam:
                    tiny.pl/pp6d
                    • Gość: Fragles informacje prasowe na temat obwodnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 09:27
                      Podsyłam linka o planowanej obwodnicy z Gazety..
                      miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4817232.html
        • Gość: mieszkanka Re: gdzie zgłosić problem IP: *.sloughestates.co.uk 17.08.07, 15:51
          zawsze pisz pismo do Linei odnosnie usterek i pros o potwierdzenie
          otrzymania pisma, to oni powinni zglaszac kierownikowi budowy
          usterki, otrzymujesz wtedy od Linei oswiadczenie gdzie kieronik musi
          sie podpisac po usunieciu wady, mysle ze to go zmotywuje do
          szybszego dzialania a jak nei to zawsze masz pisemna podkladke ze
          zglaszalas bo czasami deweloper nie pamieta rozmow telefonicznych :)
    • alemir język angielski 22.08.07, 06:39
      Od niedawna mieszkam na osiedlu, jestem nauczycielką języka
      angielskiego. Chętnie pomogę (szczególnie dzieciom) poznać język,
      utrwalić lub poszerzyć jego znajomość. Zainteresowanych proszę o
      kontakt tel. 606253582
    • Gość: moby Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 14:34
      Mam pytanie do osob ktore ostatnio odbieraly mieszkanie np. patio,
      jakie jest wasze zdanie na temat jakosci wykonania, czy mieliscie
      duzo usterek, czy odbieraliscie mieszkanie w pelni ukonczone, czy
      czesc rzeczy byla wykonywana juz po odbiorze. ja moge sie podzielic
      swoimi spostrzezeniami. otoz w wyznaczonym terminie odbioru
      mieszkanie nie bylo ukonczone i spor jeszcze brakowalo, poza tym
      wiekszosc scian byla krzywa lub nie bylo katów prostych, sporo bylo
      niedorobek tynkarskich i itd. ogolne wrazenie jest bardzo kiepskie.
      partactwo, partactwo i jeszcze raz partactwo. obecnie czekam na
      ponowny odbior, mam nadzieje ze bedzie lepiej, chociaz z tego co
      widze na budowie to niewiele sie dzieje. Przeciez powinno Linei
      zalezec by klient odebral mieszkanie jak najszybciej, tymbardziej,
      ze juz dawno jest po terminie i musza placic odsetki karne.
      • Gość: Fragles Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 16:08
        Ja odbierałem w zeszłym roku i również miałem kilka niedoróbek. Nie od razu
        jednak odbierałem wszystko - robiłem to etapami. Najpierw wnętrza, póżniej okna
        a na koniec architekturę na zewnątrz, ogrodzenie , tynki zewn. itp... Takie
        postępowanie było wymuszone również kolejnymi etapami wykonywania prac przez
        wykonawcę....Większych problemów z wykonawstwem nie pamiętam. Z najważniejszych
        to porysowane szyby oraz krzywa podłoga na parterze. Reszta to drobnostki.
      • Gość: marcello Re: linea w dabrowce IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.09.07, 22:36
        Mniemam, że Linei opłaca się płacić odsetki niż usuwać usterki.
        Dawna solidność tego developera to już legenda. Niestety ilość oraz
        problemy z wykonawcami nie idą w parze z jakością. Współczuję
        przyszłym mieszkańcom Dopiewca (planowana nowa inwestycja Linei).
        Jak dalej utrzymają dotychczasowy trend to będzie Alternatywy II.
        • i-t-a Re: linea w dabrowce 03.09.07, 22:58
          A my odebraliśmy w sierpniu Patio i poza porysowaną szybą były tylko drobne
          usterki - pomagał nam człowiek, który zna się na rzeczy i chwalił wykonanie.
          Zobaczymy, co wyjdzie "w praniu". Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów.
          • Gość: mischa Re: linea w dabrowce IP: *.icpnet.pl 09.09.07, 11:37
            a moge spytac, czy wasze patio jest przy drodze głównej, czy w
            głębii osiedla?? bo to są dwie zupełnie różen historie. Czy
            wykonawcą było RBW? bo jeśli tak, to niestety nie wierze, że nie
            mieliście tych samych problemów co my /krzywe ściany, brak kątów/
            • i-t-a Re: linea w dabrowce 10.09.07, 00:39
              W głębi osiedla, przy lesie. Wykonawcą była sama Linea. Pozdrawiam!
            • Gość: Franek Re: linea w dabrowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 09:03
              Na krzywe ściany i kąty na tym etapie budowy (podejrzewam że jest na ukończeniu)
              już raczej nic nie poradzisz. Trzeba było przypilnować podczas budowy... Teraz
              to już musztarda po obiedzie.....:( Nie przejmuj się jednak u mnie była krzywa
              podłoga i miałem podobne dylematy jak ty... Był jednak u mnie znajomy kierownik
              innej budowy i stwierdził, że jest zdumiony solidnym wykonawstwem... Od razu
              zauważył tę podłogę....
              Z drugiem strony nie odpuszczał bym tych ścian... Można się z nimi dogadać że w
              zamian tych niedoróbek zrobią coś innego za co formalnie musiałabyś zapłacić....
        • joanna_poz Re: linea w dabrowce 04.09.07, 09:25
          > Mniemam, że Linei opłaca się płacić odsetki niż usuwać usterki.

tylko, że zapłacenie odsetek nie zwalnia Linei z obowiązku usunięcia
          usterek. średnia więc "opłacalność" takiego posunięcia.
    • Gość: Franek Aurora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.07, 08:26
      Jakieś wieści na temat budowanej Aurory? Prace jak widzę idą pełną parą. Budynek
      już wygląda imponująco, pojawił się również parking. Czy ktoś może wie kiedy
      będzie oficjalne otwarcie? Czy są jakieś opóźnienia? Z tego co wiem to w planach
      jest otwarcie "Piotra i Pawła". Całe szczęście.... mam już serdecznie dość
      robienia zakupów w "Chacie Polskiej" w Skórzewie-tragedia z parkingiem i z
      wyjazdem samochodem.......
      • Gość: Anka Re: Aurora IP: *.icpnet.pl 07.09.07, 16:46
        Jeszcze jest Chata w Palędziu zaraz za przejazdem, a więc stąd
        znacznie bliżej. Co prawda mniejsza, ale jest gdzie zaparkować
        /zdecydowanie mniej ludzi/. Pyszny mają chlebek :)
        Jeśli chodzi o mnie omijam skórzewską, nawet batona nie można sobie
        tam kupić w czasie poniżej pół godziny. Bez dojazdu oczywiście.
        • Gość: Franek Re: Aurora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 08:53
          Tam oczywiście również robie zakupy-mam najbliżej nawet na piechotę. Dla mnie
          jest w sam raz ale żonie nie odpowiada bo za mały i czasami niestety doskwiera
          brak podstawowych artykułów...
      • joanna_poz Re: Aurora 10.09.07, 10:43
        Linea jakos się nie kwapi, żeby podac jakąś aktualną informację na
        ten temat na swoim www.
        Budynek imponujący, ale jakiś taki za molochowaty jak na to
        osiedle...
        Pożyjemy zobaczymy, co z tego będzie.

W Chacie Polskiej w Skórzewie nie robię zakupów, bo kiepski parking
        i wyjazd to i tak pryszcz na tle wysokich, żeby nie powiedzieć
        paserskich cen w tym sklepie.
        Korzystamy z Piotra i Pawła na Marcelińskiej (zresztą robi tam
        zakupy sporo osób z naszego osiedla), a pieczywo na sobotę i
        niedzielę kupujemy w sklepie przy Piekarni Ławica.
    • majka9916 Koszykówka - czy są chętni? 10.09.07, 14:44
      Witam, szukam chętnych do grania w koszykówkę na poziomie średnim i zaawansowanym, raz w tygodniu w godzinach wieczornych (np. 18-19 lub 19-20) w SP nr 58 (ul. Ławicka 3, niedaleko ulicy Złotowskiej). Koszt wynajęcia sali wynosi 42,80 zł na godzinę.
      Osoby zainteresowane proszę o kontakt na e-mail basketsp58@wp.pl lub pod nr tel. 602 323 843.
      • majka9916 Re: Koszykówka - czy są chętni? 10.09.07, 14:47
        Dodam, że chodzi o męską koszykówkę:)
        • Gość: budgie Linea zwija żagle???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.07, 21:42
          Dzisiaj przeczytałem w Głosie że Linea sprzedaje innemu developerovi
          tereny w Dopiewcu. Bez nowych inwestycji deweloper nie może istnieć.
          Czy to już koniec? Chciałbym u nich kupić mieszkanie, ale nie wiem
          co o tym sądzić.
          • marzwo Re: Linea zwija żagle???? 20.09.07, 14:41
            Cześć, jestem prawie nowym nabywcą studio i tez obserwuję niektóre publikacje ,
            szczególnie na forum. Mam nadzieję , że wyprowadzę cię z błędu w temacie
            zwijania żagli. Głos zbyt pochopnie wydrukował informację o Linei, ponieważ
            została złożona propozycja zakupu gruntu w Dopiewcu, jednak był to strzał w
            płot. Linea nie przyjęła propozycji. Sam się wystraszyłem bo wpłaciłem prawie
            wszystko, prócz ostatniej raty. Niepokojący jest tez fakt, że moje mieszkanie
            miało być oddane w październiku tego roku jednak jest przesunięte. Mam nadzieję
            , że tylko z powodu braku wykonawców! Pozdr
            • Gość: ziggy Linea tzn. partacze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 18:09
              Zakupiłem mieszkanie w Linea i od czasu odbioru wiem, że to jedna
              wielka pomyłka. Usterka za usterką non stop. Usterki są zgłaszane a
              linea nic sobie z tego nie robi. Radzę nie kupować a jeśli już
              ktoś kupił to nie odbierać dopóki nie będzie wszystko zrobione.
              Pozdr. dla wszystkich cierpliwych
              • Gość: fragles Re: Linea tzn. partacze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.07, 08:54
                Podstawowa zasada =>nie odbiera się mieszkania gdy są znaczące usterki. Jeżeli
                ktoś jest zdeterminowany (np. koniecznością rozpoczęcia prac wykończeniowych
                przez swoją ekipę) należy do protokołu zdawczo-odbiorczego wypisać maksymalną
                liczbę zauważonych usterek nawet tych najdrobniejszych. Gwarantuję, że to się w
                przyszłości bardzo przydaje.....Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wiele
                "tematów" wychodzi po fakcie. Jeżeli takie się pojawią koniecznie należy
                zgłaszać je na piśmie do Linea. Ja wysyłałem fax. Zawsze dostawałem
                potwierdzenie pocztą od developera. Pismo jednak to nie wszystko. Trzeba po
                jakimś czasie zadzwonić do Linea i powołując się na pismo kogoś z....ć za brak
                reakcji. Zawsze po takiej akcji pojawiała się ekipa:)

P.S.
                Też miałem wiele usterek i wszystkie sukcesywnie zostały usunięte...

pozdrawiam i życzę wytrwałości

• i-t-a Re: Linea tzn. partacze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.09.07, 23:10
                  U nas na razie wszystkie usterki, i te drobne z protokołu i te, które niestety
                  wyszły później zostały ostatecznie naprawione. Fakt, od czasu do czasu
                  dzwoniliśmy do kierownika budowy przypomnieć się i to wystarczyło. Dopiero
                  wykańczamy mieszkanie, co się niestety przeciąga m.in. przez te usterki (a
                  raczej wilgoć) i mam nadzieję, że do końca będziemy mieć tak pozytywne wrażenia.
                  Póki co nie możemy narzekać na Lineę (budowa bezpośrednio przez nich).
              • Gość: ralph Re: Linea tzn. partacze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 23.12.07, 11:04
                LINEA to może nie partacze ale raczej ich podwykonawcy. Usterka za usterką to
                jest fakt-bynajmniej u mnie. Wilgotne ściany- jak to sprawdzisz przy odbiorze
                jak mówią Ci ,że było niedawno malowane i musi się jeszcze dosuszyć. Teraz w
                momencie odbioru mieszkania życzyłbym sobie pomiarów wilgotności ścian i
                podłóg!!! To po pierwsze. I faktycznie wszystkie nawet drobne niedociągnięcia
                byłyby u mnie przyczyną nieodebrania mieszkania. Jak już podpiszesz protokół
                masz pozamiatane- później już tylko ustawiczna walka o usunięcie usterek. Ale
                LINEA jest naprawdę bardzo odpornym developerem- zobaczymy tylko jak długo...
                Masz podobne problemy pisz spiraf@op.pl

Pozdr
                • Gość: Klient Re: Linea tzn. partacze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 13.01.08, 15:33
                  Faktycznie,

Linea to totalni partacze i oszuści.
                  Np. W mieszkaniach typu studio przez rok nie wyeliminowali przecieków z
                  tarasów.W większości z ok. 20 mieszkań tego typu się pojawiały. Ludzie przez rok
                  (z przerwami) mają cieknące sufity.
                  Generalnie uważam, że sporą zasługę w tym wszystkim mają ich podwykonawcy, ale w
                  końcu Linea za nich odpowiada. Z tego co mi wiadomo przyjmuje taktykę chowania
                  głowy w piasek i każe kontaktować sie z podwykonawcami.
                  Nie wierzcie w ich ciepłe pozdrowienia "Con atentos saludos"
                  • Gość: adzienia Re: Linea tzn. partacze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.szczecin.mm.pl 19.02.08, 12:51
                    Przeczytaj sobie mój post odnośnie Studio z 19.02.08 i może coś
                    razem wskuramy. Mój adres: adzienia@op.pl
    • iglonus opiekunka 17.09.07, 15:14
      Czy znajdzie się może ktoś z osiedla, kto ma doświadczenie w opiece
      nad małymi dziećmi i zająłby się od stycznia 8-miesięczną córką?
      A może ktoś zna jeszcze jakiś prywatny żłobek w okolicy z wyjątkiem
      tego na os. Bajkowym, bo tam niestety nie ma miejsc.
      Pozdrawiam
      • joanna_poz Re: opiekunka 17.09.07, 16:08
        niestety Iglonus na naszym osiedlu popyt przewyższa podaż, a w
        zasadzie niań miejscowych nie ma (prawie) w ogóle.
        wszystkie nianie dojezdzają ze Skórzewa, Zakrzewa oraz z Poznania.
        • iglonus Re: opiekunka 18.09.07, 15:16
          Ze Skórzewa czy Zakrzewa mogą dojeżdżać, byle nie z Poznania, bo
          zapewne za dużo by sobie za to doliczyły.
          Może ktoś by polecił jakąś dobrą opiekunkę. Zaczęło się krucho robić
          niestety
          • i-t-a Re: opiekunka 18.09.07, 21:10
            Dołączam się do prośby o polecenie opiekunki. Potrzebuję na kilkanaście godzin w
            tygodniu, więc pewnie jeszcze trudniej będzie znaleźć niż na cały etat :(
            • i-t-a Re: opiekunka 21.09.07, 23:11
              I jeszcze pytanie - czy macie jakieś sprawdzone sposoby poszukiwania opiekunki w
              okolicznych miejscowościach? Ogłoszenia w sklepach czy jak?
    • magnolia1973 Re: Poszukuję pielęgniarki 18.09.07, 08:01
      Poszukuję pielęgniarki w Dąbrówce, do której mogłabym się zgłosić prywatnie.
      Chodzi o zrobienie kilku zastrzyków.
    • Gość: Anna Stolarz meblowy IP: *.lexell.com.pl 24.09.07, 15:02
      Pilnie poszukuje stolarza meblowego. Moze macie w swoich zasobach
      jakies telefony, kontakty :) Ewentualnie tzw "złotego rączkę"...
    • Gość: Franek Linea-początek końca instnienia developera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 09:29
      Mam pytanie do zorientowanych. Nie tak dawno pojawiła się na forum informacja,
      że Linea sprzedaje grunty w Dopiewcu. Dzisiaj otrzymałem nieoficjalnie
      potwierdzenie, że już je sprzedała. Chodzą słuchy, że w firmie dzieje się coraz
      gorzej....Czy ktoś ma więcej informacji na ten temat? Czy to koniec tego Developera?

Zła informacja dla wszystkich mieszkańców Dąbrówki => planowana szkoła na
      osiedlu ma być przeniesiona właśnie do Dopiewca. To ma być ponoć pierwsza
      inwestycja nowego Developera....
      • Gość: sasiad samochod IP: *.sloughestates.co.uk 28.09.07, 16:27
        mam prosbe do wlasciciela super mercedesa parkowanego notorycznie na
        rogu ul. Jaworowej i Jasminowej....
        wiem ze takim super autem najlepiej stanac przy samym mieszkaniu,
        ale przeszkadza to innym kierowca przy wyjezdzie z jaworowej.
        Poza tym niech ktos niechcacy kiedys zarysuje .....
        parking przeciez jest kilka krokow dalej....
        Sasiedzie przeparkuj furke!
        • Gość: kaśka gdzie głosować IP: *.ofs.pl 03.10.07, 09:48
          Witam,
          Chcę wziąć udziała w wyborach 21.10.2007 tylko nie wiem gdzie się głosuje będąc
          mieszkańcem Dąbrówki? Powiedzcie czy głosujemy w Dopiewie jeśli jesteśmy
          zameldowani w Dąbrówce?

Tak przy okazji niebawem się przprowadzamy do Dąbrówki. Jak to jest z lekarzem
          rodzinnym, chodzi o dzieci. Podstawowe badania, szczepienia itp. Czy nasz rejon
          przychodni to przychodnia również w Dopiewie?
          pozdrawiam
          • Gość: Franek Re: gdzie głosować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 08:27
            Głosowanie odbędzie prawdopodobnie w szkole podstawowej w Dąbrówce.
            • Gość: joanna_poz Re: gdzie głosować IP: *.icpnet.pl 04.10.07, 10:45
              to jest jakaś zmiana? bo poprzednie głosowania odbywały sie w Strazy
              Pozarnej w Zakrzewie?
          • Gość: joanna_poz Re: gdzie głosować IP: *.icpnet.pl 04.10.07, 10:49
            Poprzednie głosowania były w remizie w zakrzewie.

Co do lekarza - nie ma Kasiu przeciez rejonizacji, jesli chodzi o
            lekarzy. mozesz sie zapisac gdzie chcesz.
            ale chyba większośc mieszkańców korzysta z przychodni w Skórzewie.
            osobiście ją polecam - my jesteśmy zadowoleni i z pediatry, i z
            lekarza rodzinnego. jest też duzy dostęp na miejscu do innych
            specjalistów.
            • Gość: kaśka Re: gdzie głosować IP: *.ofs.pl 04.10.07, 13:05
              Bardzo dziękuje za informację. Napewno skorzystam z usług przychodni w Skórzewie.
              Pozdrawiam
              • i-t-a przychodnia w Skórzewie 29.11.07, 13:56
                Czy mogłabym prosić o polecenie lekarza jeśli jest ich tam więcej? Dziekuje!
      • Gość: robinio Re: Linea-początek końca instnienia developera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 15:02
        Też o tym słyszałem....szkoda szkoły i szkoda developera.....

Szybki Quiz dla wszystkich - co będzie na miejscu placu pod budowę szkoły?
        Pewnie nowe budynki ale jakie? Na co stawiacie na Patio, Erem'y a może budynki w
        zabudowie wielorodzinnej:(

Do tej pory nie doczekaliśmy się obiecanego placu zabaw nie doczekamy się też
        szkoły, będzie za to ruchliwa droga do Dopiewca wzdłuż torów:(..... Jakie
        jeszcze niespodzianki szykuje nam developer?

Obiecanki cacanki a głupiemu (czyt. klientowi/nabywcy) radość....

• Gość: marcello Re: Linea-początek końca instnienia developera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.07, 01:02
          Nie jestem fanem Linei ale jednak droga też gdzieś być musi. Każdy
          chce komfortowo dojeżdzać do Poznania ale nikt nie chce mieć obok
          drogi. Ot taki paradoks:)
        • Gość: kris Re: Linea-początek końca instnienia developera? IP: *.echostar.pl 31.10.07, 20:38
          Z tego co dziś przeczytałem na stronce urzędu gminy to przetarg na
          wspomnianą nową drogę okazał się kompletną kompromitacją. Gmina
          przeznaczyła na ten cel niecałe 500 tysięcy, a najniższa oferta
          opiewała na... uwaga! ponad 1 700 tysięcy. Żenująca niekompetencja
          urzędników!!! :/
    • Gość: Anna Re: linea w dabrowce IP: *.lexell.com.pl 04.10.07, 15:18
      Witajcie. Mam do wydania 5 szczeniaczkow. Urodzily nam sie w pracy,
      matka przyblakala sie w ciazy i powila cudne dzieci. Dwaj chlopcy i
      trzy dziewczynki. Kolory: czarne, bialy i kremowy (jak golden).
      Kazdy ma jakies latki, krawaciki i inne "psie" dodatki kolorystyczne.
      Wielkosc matki taki jak jamnik szorstkowlosy. W razie czego wysle
      zdjecia wszystkich i mamusi.
      Wiem ze bardzo trudno jest znalezc dom dla pieska, ale nie mielismy
      sumienia ich uspic, tym bardziej ze suczka jest wyjatkowo oddana
      matka i bardzo nam ufa. Nie jestesmy w stanie wykarmic wszystkich,
      mozemy zostawic jedynie mame i ew jednego pieska.
      POmozcie, moze znacie kogos kto pokocha kundelka :):)
    • Gość: Greg Nowa inwestycja w Dopiewcu IP: *.icpnet.pl 09.10.07, 19:39
      Czy słyszeliście coś na temat nowej inwestycji w Dopiewcu? Niezła jazda....:)
      Podobno ma to być mega inwestycja na ok. 15.000 osób. Wójt już zaciera ręce....
      będą dodatkowe podatki. Szkoda że nie myśli o drogach, szkole....
      Jakie konsekwencje dla nas dla mieszkańców Dąbrówki?
      Na pewno większe korki, droga szybkiego ruchu z Dopiewca do Palędzia wzdłuż
      torów kolejowych. Czy doda jeszcze ktoś coś doda?
      • Gość: Franek Re: Nowa inwestycja w Dopiewcu IP: *.lexell.com.pl 09.10.07, 22:09
        grodzisk.naszemiasto.pl/wydarzenia/777278.html
      • Gość: Fragles Re: Nowa inwestycja w Dopiewcu IP: *.icpnet.pl 10.10.07, 09:29
        Czas pomyśleć o wyprowadzce w jakieś spokojniejsze miejsce:(
        • Gość: Kaśka Re: Nowa inwestycja w Dopiewcu IP: *.ofs.pl 10.10.07, 09:54
          Moze zaprośmy do rządzeniem gminy władze Suchego Lasu lub Tarnowa Podgórnego?
          Tam władze myślą o mieszkańcach, drogach dojazdowych itp... Nasz wójt musi się
          wiele nauczyć, ale nim sie nauczy to narobi sporo szkód!
          Wiem że napewno podatków nie będę płacić do gminy Dopiewo. Nie przeniosę firmy i
          się nie zamelduję w Dabrówce tylko dlatego że gmina jest źle zarządzana. Narazie
          tylko tyle moge zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka