Dodaj do ulubionych

Polanka Atanera + Malta Dekor

IP: *.allegro.pl 29.03.05, 11:24
ostatnio bardzo modne stało sie osiedle Atanera Polanka. III etap budowy
bardzo blisko sąsiaduje z fabryka papieru Malta Dekor. porszę o opinię
kupujących na tym osiedlu (zainteresowanych kupnem) czy nie obawiaja sie
bliskości tej fabryki, Malta Dekor podobno spełnia wszystkie wymogi
ekologiczne UE ale sama bliskość moze byc uciążliwa (duża hala). co
myslicie ? ...
Obserwuj wątek
    • Gość: zuz Re: Polanka Atanera + Malta Dekor IP: *.idea.pl 29.03.05, 21:26
      W moim przypadku (za 2 m-ce odbió mieszkania na Polance etap I) irracjonalizm
      bierze górę nad rozumem. Tzn. wiem, że (ponoć) zakład nie jest szkodliwy dla
      otoczenia, ale jednak gdzies w głębi czuję niepokój, zwłaszcza jak słysze o tej
      rozbudowie. No na zdrowie i poprawę jakości powietrza to na pewno nie wpłynie.
      Ale... z drugiej strony, mieszkamy w mieście, więc czego mamy oczekiwać? Mnie
      osobiscie bardziej martwi przejeżdżający tuz obok osiedla tramwaj (ups,
      tramwaje!), wydający olbrzymi hałas zwłąszcza na złączeniu torów z ulicą
      Katowicką. Koszmar! Tam powinni postawić jakiś dźwiękochłonny parawan jak przy
      autostradach..
      Reasumując - jestem przeciwna rozbudowie maltyDecor i czuję w związku z tym
      niepokój. Zwłąszcza, że jestem pewna, że władzom miasta będzie bardziej
      zależało (tak już jest) na inwestycji niż na tym, co czują i myślą o tym
      okoliczni mieszkańcy. Oby tylko nie skończyło się to takim zasmrodzeniem
      okolicy, jak spowodował to zakład celulozowy w Ostrołęce... kto przejeżdżał ten
      wie.
      • pan.nikt Re: Polanka Atanera + Malta Dekor 29.03.05, 23:48
        ZUZ, a co ty wiesz o Ostrołęce??
        A co wiesz o Malcie??
        Przecież to dwa różne zakłady w dodatku o różnym asortymencie produkcji.

Papiernia, generalnie nie śmierdzi.
        Jeżeli coś śmierdzi, to celulozownia, a tego chyba Malta nie ma.

No i poziom techniczny zakładu.
        Nie wiem jak jest teraz w Ostrołęce, ale kilka lat temu, w kilka lat po
        przejęciu, przez jakiegoś inwestora, zakład szedł "skręcany sznurkami" i tylko
        dzięki tym sznurkom się nie rozpadał.
        • mejbi Re: Polanka Atanera + Malta Dekor 30.03.05, 12:57
          Witam,
          a co Ty p.n wiesz o Malcie? Może podzielisz się z nami swoją wiedzą? Bo
          rozumiem, że ona pozwala Ci być przekonanym, co do tego, że MaltaDecor jest
          CAŁKOWICIE NIESZKODLIWA.
          Ja podobnie, jak przedmówca mam obawy. Zakład to jednak zakład, w dodatku tam
          nie produkuje się (tylko, jeśli) papieru, ale panele i elementy drewnopochodne.
          Jak mamy uwierzyć (mieszkańcy okolic), że zakład jest obojętny dla środowiska??
          Może ktoś nas o tym przekona?
          Pozdr
          • pan.nikt Re: Polanka Atanera + Malta Dekor 30.03.05, 14:29
            Też za mało wiem, o Malcie. Mogę wierzyć w zapewnienia specjalistów i w swoją
            ogólną wiedzę, o technologii papieru.

Z tego co wiem, Malta nie produkuje celulozy, czyli nie ma tej smrodliwej
            części kombinatu celoluzowo-papierniczego, jak np w Ostrołece, Świeciu itd.
            A maszyny w Ostrołece osobicie łatałem i byłem załamany ich stanem. (mam
            porównanie z poziomem Kwidzyna).

GENERALNIE dzisiejsze unowocześnienia i rozbudowy idą bardzo mocna w kierunku
            ekologii. Dlatego, prawie każda modernizacja poprawia warunki pracy w zakładzie
            i warunki życia wokół zakładu.
            • pan.nikt Re: Polanka Atanera + Malta Dekor 30.03.05, 14:51
              aha z wpisu w rejestrze wynika, ze malta decor produkuje papier, a tylko
              handluje innymi wyrobami:
              www.teleadreson.com.pl/cgi-bin/ta32.cgi

Niestety, nie mogę znaleźć strony www malty
              • Gość: ali Re: Polanka Atanera + Malta Dekor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 15:06
                www.maltadecor.pl - bardzo ładna:))))
                • pan.nikt Re: Polanka Atanera + Malta Dekor 30.03.05, 15:14
                  DZIĘKUJĘ I POPRAWIĘ

www.maltadecor.pl/

Rzeczywiście ładna.
                  I są tam informacje, których poszukują poprzednicy
                  1. Że produkcja tylko papieru,
                  2. Ze inwestują w ekologię.

Pozostaje panowie poznać technologię papieru.
                  • mejbi Re: Polanka Atanera + Malta Dekor 30.03.05, 23:11
                    Pomijając kwestię zanieczyszczania/niezanieczyszczania kolejny blaszak nie
                    będzie prezentował się zbyt pięknie wśród osiedli mieszkaniowych. Tu brakuje
                    parku!
                    • pan.nikt Re: Polanka Atanera + Malta Dekor 31.03.05, 13:15
                      Tylko pamietaj, że to mieszkaniówka podeszła pod fabrykę, a nie fabryka
                      wpieprzyła się na osiedle mieszkaniowe.

A odnośnie hal, czy szop??
                      Coś w tym prawdy, ale przecież budujemy wielkie markety w centrum i co??
                      • mejbi Re: Polanka Atanera + Malta Dekor 31.03.05, 14:49
                        Ano to, że właśnie nie jest to najlepszy kierunek! I czas to zmienić! Hale i
                        szopy budujmy na przedmieściach, a nie w centrum!

A skoro mieszkaniówka podeszła pod fabrykę (bo ktos na to zezwolił), to niech
                        ten ktoś nie mysli teraz o roznudowie hal, ale np. o zapewnieniu jakiegoś
                        zieleńca mieszkańcom. Czy z kawałka Łaciny nie dałoby się zrobić parku? Dałoby
                        się, tylko niekt tego nie chce, bo to nieekonomiczne. Widziałam plan (obecny)
                        zagospodarowania tego terenu i mają tam powstac same budynki! Wielka szkoda.
                        • pan.nikt Re: Polanka Atanera + Malta Dekor 31.03.05, 15:34
                          Biorąc pod uwagę potrzebę rozwoju przemysłu i to, ze fabryka Malta, nie jest
                          jednak w centrum, uważam, że przeszkadzaniejej rozwojowi jest głupotą.

Z drugiej strony zgadzam się z Tobą, że budowanie wielkich "handlowych szop" w
                          centrum, to kolejna głupota. I ztym się zgadzam. Choć na przedmieściach mi nie
                          przeszkadzają. (pozostaje problem konkurencyjności w handlu, ale to inny temat).

A sprawa parku??
                          Zagospodarowanie dość dużych terenów Łacina i okolice, powinno być
                          zrównoważone. Tzn mieszkaniówka, handel, usługi, kultura, oświata i oczywiście
                          wypoczynek (czyli tereny zielone, park, boisko). To że robi się inaczej, to
                          zwykła zachłanność. Teren, pod domki można sprzedać, pod park, nie (albo wręcz
                          miasto musi wykupić) i w dodatku, trzeba urządzić.
                          Ta zachłąnność, która cechyje nas w XXI wieku, już za kilka lat wyjdzie nam
                          bokiem. Ale to naszych władz, nie przekonuje, bo najważniejsze dla nich
                          to "NACHAPAĆ SIĘ".

Pozdrawiam.
                          • mejbi Re: Polanka Atanera + Malta Dekor 31.03.05, 16:01
                            I w tym się zgadzamy. Przebywałam przez jakiś czas w Kanadzie - tam jest
                            przepis, że na okreslony metraz budownictwa mieszkalnego musi (w sensie
                            OBOWIĄZKU) przypadac okreslony metraz zieleni i przestrzeni rekreacyjnej typu
                            boisko, kort. I to się sprawdza!
                            Dlaczego my w Polsce zyjemy wyłącznie dla pieniędzy i ekonomii, a nie dla ludzi
                            (przede wszystkim)??
                  • mejbi Re: Polanka Atanera + Malta Dekor 30.03.05, 23:19
                    Ze strony Malty-Decor: "Położona w pobliżu malowniczych terenów rekreacyjnych
                    Jeziora Maltańskiego w Poznaniu Fabryka Papieru Malta-Decor S.A. współgra
                    poprzez swoją architekturę ....z otoczeniem."
                    ha ha ha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka