Dodaj do ulubionych

Odmierzał czas cesarza

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 19:28
"Hitlerowcy je przetopili..."? a ja słyszałem, że z tychże dzwonów odlano
pomnik, stojący u zbiegu Bukowskiej i Grunwaldzkiej... polski pomnik, gwoli
ścisłości.. Więc jak to w końcu było?
Obserwuj wątek
    • Gość: Zbyszek Słyszałeś o tym w Radyju? To musi być prawda!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 02:29
      Pomnik Kościuszki odlany z dzwonów kaisera Wilhelma za czasów Wiesława I
      zwanego Gnomem. Szczyty satyry!
    • Gość: Gall Anonim wlasciwie nie odmierzal czas cesarza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 07:34
      ... a cesarzowi :-)
      Notomiast pare refleksji - dobrze, ze zaczyna sie na powrot odkrywac Zamek Cesarski, jedyny takowy w Polsce. Nie ma to nic wspolnego z ideologia, przed wojna tez byl to jeden z jasnych punktow Poznania (doslownie i w przenosni - co zawsze powtarzal Waldorff). Co prawda upstrzono Zamek plyta z Pilsudskim (w Poznaniu - to jakies kuriozum!! Przeciez Pilsudski tak ukochal Poznan...a poznaniacy jeszcze bardziej, zwlaszcza za postawe Naczelnika podczas powstania...marszalek Foch zasluzyl sie poznaniakom zdecydowanie bardziej niz Pilsudski) i koszmarnym pomnikiem od frontu (bo front jest od strony Fredry, a tyl od sw. Marcina), ale mam nadzieje, ze budowla ta odzyska dawny blask. Moze nawet pomyslec o odbudowaniu wiezy, ktora wciaz tkwi w swiadomosci starszych poznaniakow?
      PS Malo osob wie, ze ksiaze Henryk byl znanym w Europie entuzjasta automobilizmu (wynalazl wycieraczki samochodowe), a jego torpedo parkowalo w wozowni - pod zegarem wlasnie. Pisze to, bo podczas sw. Marcina pani przewodniczka tego nie wiedziala. To jakis wstyd?
      • Gość: RAUBER Re: wlasciwie nie odmierzal czas cesarza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 15:14
        jakby były materiały budowalane to poszedł bym tą wierzę odbudowywać w czynie
        społecznym, całkiem za darmo...

Kaiserschloβ to moja najukochańsza budowla w Posen

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka