Dodaj do ulubionych

ATANER - ohydna elewacja!

IP: *.idea.pl 09.04.05, 18:40
Jestem zaskoczony tym, w jaki pozbawiony smaku sposób Ataner pomalował ściany
zewnętrzne swoich nowych bloków na Polance! Jeżdżę tamtędy codziennie
tramwajem i obserwuję, myślałem, że to będzie nowoczesne osiedle. Póki bloki
były białe, jakoś to wyglądało. A tymczasem pomalowano je na beznamietne,
mdłe, jakby brudne, żółtawe kolory! Zupełne bezguście! Jeden blok zestawiono
dodatkowo z czerwonymi cegiełkami, co już razem z tymi mdło-żółtymi kolorami
stanowi totalny miszmasz! I to ma byc super nowoczesne osiedle Atanera?! Ten
wiezowiec zwłaszcza zapowiadał sie super, taki fajny budynek, a tak go
zmarnowali. Szkoda. To juz sąsiednie TBS-y wyglądają 100 razy lepiej. Budimex
tez potrafił ciekawie (nowocześnie!) pomalowac swoje osiedle, nawet Wechta
nad Wartą wygląda ok. Tymczasem "renomowany" Ataner pomalował swoje super
osiedle jak jakaś spółdzielnia mieszkaniowa w latach 80-tych. Kto w Atanerze
decyduje o wyglądzie zewnętrznym elewacji?? Ten ktoś jest zupenie pozbawiony
smaku! Smutne przygnębiające bloki... Przecież takie osiedla rzutują na
wygląd całego miasta. O samopoczuciu mieszkańców nie wspomnę. Co o tym
myslicie?

PS. Ale trzeba przyznac, że Karpia Atanerowi wyszła - czy tam mieli innego
projektanta??
Obserwuj wątek
    • Gość: Matt Re: ATANER - ohydna elewacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 18:10
      Jesteś zwykłym zazdrośnikiem i tyle. A co do osiedla nad Wartą, to jest
      paskudne, Budimex się nie umya do Atanera, nie porównuj Polanki do TBS-ów.
      Chociaż przyznaję że nie popisali się z tą elewacją.
      • drunner Re: ATANER - ohydna elewacja! 10.04.05, 19:04
        Gość portalu: Matt napisał(a):

> Jesteś zwykłym zazdrośnikiem i tyle. A co do osiedla nad Wartą, to jest
        > paskudne, Budimex się nie umya do Atanera, nie porównuj Polanki do TBS-ów.

Bawi mnie ten snobizm zwiazany z atanerem - czesto na forum mozna przeczytac
        o "ekskluzywnych" osiedlach "dla lepszej klienteli". Teraz ktoś, kto
        skrytykowal elewacje zostal ochrzczony zazdrosnikiem...
        Tymczasem, abstrahujac od kwestii, iz Ataner to absolutny numer jeden na
        poznanskim rynku, ceny w jego mieszkaniach nie naleza wbrew pozorom do
        najwyzszych na rynku i aby je zakupic nie trzeba byc zadnym krezusem
        (oczywiscie jesli kogos w ogole stac na nowe mieszkanie).
        No ale niektorzy musza sie jakos dowartosciowac, wyleczyc kompleksy... Zreszta
        przyznam sie, ze sam mam takowy ale zwiazany z tym, ze wskutek przewagi opytu
        nad podaza nie zdazylem zarezerwowac mieszkania w III etapie Polanki II i musze
        czekac na jesienna inwestycje:(
        Ale wracajac do tematu elewacji, to nie widzialem tej najswiezszej, natomiast w
        ogole atanerowskie projekty nie grzesza uroda. Sa jednak dobrze wykonane,
        terminowo zbudowane wiec racjonalizm klientow sprawia ze sa rozchwytywane.
        Jednak ani batman ani batorego ani miedzychodzka/brzask porywajace nie sa i
        zgadzam sie ze karpia byla najbardziej udana - choc tez bez rewelacji.
        Nie wiem dlaczego nie mialbym porownywac Polanki do TBS'ow w zakresie elewacji,
        niemniej jednak nie podzielam opinii, iz TBS'y maja duzo lepsza elewacje od
        atanerowej, raczej i jedna druga nie jest porywajaca. Co innego takie male
        domki naprzeciwko TBS'ow utrzymane w bialo-zielonej estetyce - sa naprawde
        gustowne.
        Budimex ma o wiele lepsze projekty, problem jednak w tym, ze tnie koszty (vide
        ostatnio zbudowany etap milczanskiej), w zwiazku z czym elewacja jest ohydnie
        szarobura a dach pokryto ostatnio tylko papa, co w polaczeniu dalo wyjatkowo
        przygnebiajacy efekt.
        Dla mnie najciekawsze sa chyba budynki zielonego Tarasu na różanym potoku (nota
        bene z tej samej pracowni, co te budimeksu) z drewnianymi i klinkierowymi
        wykonczeniami modernistycznej elewacji.
      • Gość: Jacek Re: ATANER - ohydna elewacja! IP: *.idea.pl 10.04.05, 22:18
        Nie mam czego zazdrościć, bo sam jestem mieszkańcem Atanera, tyle, że w innej
        części miasta. Dlatego uważam, że mogę być obiektywny.
        Osiedle nad Wartą - kwestia gustu, ja tylko uwazam, że elewacja zewnętrzna
        wyszła lepiej Wechcie niż Atanerowi choćby z jednego względu: ta nad Wartą
        jest "wesoła", ta na Polance depresyjnie smutna, szara, mdła. Niepasująca do
        nowoczesnego- wydawałoby się - wiezowaca-apartamentowaca.
        "Budmimex się nie umywa do Atanera." Stać Cię na takie jednoznaczne oceny? Mnie
        nie. Nadal uwazam, że elewacja Milczańskiej jest ciekawsza, bardziej nowoczesna
        niż ta na nowej Polance.
        Dlaczego mam nie porównywac Polanki do TBS-ów? Z góry nie można skreslac nawet
        TBS-ów. Pomijając sprawę grzybów itp itd w TBS-ach, elewacja zewnętrzna
        (radosniejszy żółty, aluminiowe balkony wykończone ciemną drewnianą barierką -
        jest w tym jakiś smak) moim zdaniem wyszła o wiele lepiej niż Atanerowska. To
        widać na pierwszy rzut oka!
        Zresztą ostatecznie sam przyznajesz, że nie popisali się z tą elewacją. I tylko
        o to mi chodzi.
        Choć mam podstawy by podejrzewać, że po zbudowaniu wysokiej jakości osiedla
        Polanka I i Karpiej teraz Ataner "płynie" na tej renomie i może nową Polankę
        traktowac nieco po macoszemu. Ot zanosi się na kolejną ratajową sypialnię, a
        nie nowoczesne osiedle.
    • mejbi Re: ATANER - ohydna elewacja! 11.04.05, 12:38
      Ciekawe... zajrzałam na stronę Atanera i makieta osiedla (etap I) tam
      zprezentowana znacznie różni się od tego, co w rzeczywistości powstało!
      Zwłaszcza 11-pietrowiec. To jakby dwa różne bloki! Na makiecie widać kolory
      ceglasty i biały (w kazdym razie na pewno nie żółty!), tymczasem w
      rzeczywistości bloki są koloru beżowo-żółtawego (rzeczywiście mdły :().
      Hmm, szkoda, bo makieta, a więc pierwotne plany, prezentuje się o niebo
      atrakcyjniej! :(((
      • mejbi Re: ATANER - ohydna elewacja! 11.04.05, 12:55
        Oho! Ktoś szybko reaguje w Atanerze :)) Już obrazki na stronie www zostały w
        części poprawione i ceglasty gdzie niegdzie przemalowano (trochę nieudolnie ;)
        na żółty :)))
        A może by tak nie wirtualny, ale rzeczywisty budynek przemalować? ;)
      • Gość: zigzag Re: ATANER - ohydna elewacja! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.05, 23:28
        ...no właśnie- też widziałem makiete ... cieszyłem się na te kolory ceglasto-
        szaro-białe. myslalem , ze wreszcie odchodzimy od blokowych rozmydlonych
        iniepewnych kolorkow....a tu prosze-niespodzianka!jakis brak konsekwencji-
        najpierw klient przyzwyczaja sie do ceglastej makiety a potem dostaje zółtą
        elewacje!
        • Gość: Klara Re: ATANER - elewacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 18:31
          A mnie się podoba ta elewacja. Zastanawiałam się nawet nad tą Polanką, ale
          ostatecznie stwierdzilam ze mnie jeszcze nie stać. Podoba mi się i nie wiem
          dlaczego tak kaprysicie. Czaje się na nowe propozycje Atanera i nie wydaje mi
          się żeby coś miał traktować po macoszemu.
    • Gość: lippa Re: ATANER - Karpia? fuj!!!! IP: 195.149.124.* 13.04.05, 09:50
      Karpia wyszła? Nie rozśmieszaj mnie. Karpia to to jedna ze słabszych realizacji
      Atanera. Względnie dobry blok od ulicy, fatalny punktowiec w środku osiedla,
      obrzydliwe, gargamelowate szeregowce. jedynym jasnym punktem jest najniższy
      blok - przykład naprawdę niezłej architektury. Ale generalnie osiedle jest
      niespójne stylistycznie i fatalnie wykonane przez najgorszego z kierowników
      atanerowskich budów.
      • Gość: nomada Re: ATANER - Karpia? fuj!!!! IP: *.icpnet.pl 13.04.05, 10:51
        A moglabys rozwinac temat kierownikow atanerowskich budow? Komu ufac a komu
        patrzec na rece? Bylbym wdzieczny.
        • Gość: lippa Re: ATANER - Karpia? fuj!!!! IP: 195.149.124.* 14.04.05, 10:36
          nazwisko na M - partacz jakich mało, facet nie ma nawet inż. przed nazwiskiem.
          zapraszam na Karpia - osiedle wygląda jakby miało 30 lat. Facio na tym osiedlu
          przeszedł sam siebie.
          • Gość: nomada czy z Winogradami będzie tak samo? IP: *.icpnet.pl 15.04.05, 15:13
            Hm no chyba wiem, kogo masz na myśli - teraz zdaje sie szefuje budowie Osiedla
            Na Winogradach. No i chyba mialas racje, ze to nie najwyzszej proby fachowiec,
            bo w budynku numer 1 znajduje sie dziwna luka w rzedach cegiel - tak jakby
            postawili dwa rzedy cegiel obok siebie - ustawianych jedna na drugiej a potem
            jeden rzą zaczęli rozbudowywyć w lewo a drugi w prawo...
    • Gość: MonikaK Re: ATANER - ohydna elewacja! IP: *.idea.pl 16.04.05, 19:27
      Ciekawe jak wykończą balkony, wtedy ocenimy efekt końcowy. Mam mieszkanie w 6-
      piętrowcu przy torach, czy orientujecie się na jakich zasadach usypuje się
      takie wały przeciw hałasom?? Developer to robi? Widziałąm takie przy budimexie
      na milczańskiej. Tu tez by takie się przydały. Hałas jest okropny. Przydałoby
      się zmierzyć decybele, jakoś mi wygląda to na przekroczenie wszelkich norm. A
      ataner zbyt szczelnych okien niestety nie wstawił, pożałował pieniędzy czy co
    • Gość: darek Re: ATANER - ohydna elewacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 01:51
      To juz nie pierwsza wpadka Atanera z elewacja albo jej kolorami. Od niedawna
      mieszkam na nowym osiedlu Atanera na Miedzychodzkiej-Brzask. Kolorystycznie
      jest ono spójne-jasne pastele z fajnymi bordowymi budynkami wewnątrz. Te jednak
      są spartaczone ochydnymi kanarkowo-żóltawymi klatkami-makabra. Na makiecie tez
      wygladało to calkiem inaczej. Tutaj jednak winny jest architekt-wspaniala pani
      Klimaszewska & Biedak,która tak to zaprojektowała,a Ataner posłusznie jakby
      mial zaćmienie wzroku wykonał. Viva Pani Klimaszewska- ma Pani niesamowite
      wyczucie koloru ?!? i smaku. Tylko może już wystarczy tych gargameli w
      Poznaniu. Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Atanera. Darek :-)
      • drunner Klimaszewska-Biedak jednak lepsza od Arcady 07.05.05, 10:33
        Na pocieszenie powiem Tobie, ze i tak masz najmniejsze powody do narzekań, bo
        Miedzychodzka-Brzask to moim zdaniem najbardziej udana realizacja Atanera.
        Genialne rozwiazanie to wejscia do klatek schodowych z wewnetrznego dziedzinca -
        wielka szkoda ze na Polance tego nie bedzie:(. Wieczorem lekko łososiowa
        elewacja świetnie komponuje sie ze szklanymi balustradami balkonowymi. Moim
        zdaniem Klimaszewska-Biedak robi jednak lepsze projekty niz Arcada, ktora
        niepodzielnie rzadzi Polanka. Mdłe jasnożółte tynki + nie najwyższej jakości
        imitacja klinkieru i na domiar złego te ochydne plyty pelniace funkcje
        balusrtad balkonowych. Ciesze sie bardzo, ze moje mieszkanie bedzie mialo na
        balkonie stalowe balustrady, ktore sa poprawne, niemniej jednak zaluje, ze to
        nie Klimaszewska zaprojektowala Polanke, bo Arcada (Arkada?)jest zanadto
        siermiezna jak na moj gust. Ale i tak ciesze sie na maksa na przyszle wakacje,
        kiedy wprowadze sie do mojego Polankowego lokum.
    • Gość: hitoch Re: ATANER - ohydna elewacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 16:37
      Ale pierdoly piszecie. Elewacje ocenia sie po tym jak są juz skończone, a nie w
      trakcie budowy. A okna? Skad wiecie ze są niby-nieszczelne? Jakies podstawy,
      argumenty? Jeśli nie wiecie czegoś dokladnie, to po co o tym piszecie? Ataner
      to moim zdaniem najlepszy obecnie inwestor i wykonawca na poznańskim rynku-
      wystarczy spojrzeć na inne jego budynki. Sprzedaje 500 mieszkań rocznie,
      ciekawe jaka inna firma może sie pochwalić takim wynikiem?
      • Gość: MonikaK Re: ATANER - ohydna elewacja! IP: *.idea.pl 17.04.05, 20:59
        > Ale pierdoly piszecie. Elewacje ocenia sie po tym jak są juz skończone, a nie
        w> trakcie budowy.

I tu się mylisz. Rusztowania są już zdjęte i jak najbardziej mozna ocenić
        elewację na Polance! Brakuje jedynie wykończeń balkonów - ale spodziewam się,
        że i te spartaczą. bo z tego, co wiem mają być jakiś wypełnione betony zamiast
        azyrowo-szklanych (takie byłyby tu pożądane).

A okna? Skad wiecie ze są niby-nieszczelne? Jakies podstawy,
        > argumenty? Jeśli nie wiecie czegoś dokladnie, to po co o tym piszecie?

Ano wiemy, bo bylismy w naszym mieszkaniu i słuchalismy terkotu tramwaju przy
        zamkniętych oknach! Dlatego uwazam, że do najszczelniejszych nie należą.
        Tłumiły hałas ledwie ledwie... a przy otwartym oknie, to juz szkoda gadać...

Ataner
        > to moim zdaniem najlepszy obecnie inwestor i wykonawca na poznańskim rynku-
        > wystarczy spojrzeć na inne jego budynki. Sprzedaje 500 mieszkań rocznie,
        > ciekawe jaka inna firma może sie pochwalić takim wynikiem?

I to, że sprzedaje 500 mieszkań rocznie predysponuje go do nazywania go już na
        wieczność najlepszym developerem w Poznaniu?? Ocenie podlegają każde z jego
        osiedli oddzielnie i wygląda niestety na to, że w przypadku Polanki 2 ten
        developer poszedł na ilość, a nie na jakość... Bądż co bądź ma tam powstać
        ponad 1000 mieszkań!

Jeszcze jedna uwaga przy okazji - czy Ataner nie może sadzić na swoich
        osiedlach drzew?? Budimex na milczańskiej nie żałuje pieniedzy ani na krzewy
        ani na drzewa. Tymczasem wokół Atanera na Polance ani jednego posadzonego
        drzewa. Zieleń uboga. Jak to możliwe?
        • Gość: hitoch Re: ATANER - ohydna elewacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:21
          Elewacje to kwestia gustu. Jesli chodzi o balkony, to nie mozesz z góry
          zakładać że źle je wykonają. Tramwaj- żadne okna nie zlikwidują hałasu, jesli
          blok jest blisko linii tramwajowej (jak to ma miejsce w I etapie Polanki).
          Chyba wiedziałaś gdzie kupujesz mieszkanie?
          Nie uważam, że Ataner na wieczność będzie najlepszy, ale że najlepszy jest
          teraz- i to tylko i wyłacznie moja subiektywna opinia. A drzewa- no cóż,
          narazie moze nie ma ich zbyt wiele, ale dosadzą je po zakończeniu budowy (na
          innych osiedlach są drzewa i krzewy). Poza tym spojrz na istniejacą Polankę 1-
          jesli Ci się podoba, to zapewniam Cie ze Polanka 2 bedzie wygladać b.podobnie.
        • Gość: nomada a propos okien IP: *.icpnet.pl 18.04.05, 00:32
          to czy ich parametry akustyczne nie były przypadkiem określone w umowie???
          A co do wygluszania to nie bardzo wiem gdzie wyobrazasz sobie jakies wały
          tudziez ekrany akustyczne.
          No a tak na oslode mysle, ze jak ataner zagospodaruje teren, to szybko
          przestaniesz żałować, ze nie wybrałaś budimexu.
          • mejbi Re: a propos okien 18.04.05, 13:00
            Co do balkonów - to muszę potwierdzić, że Ataner dokonał zmian w stosunku do
            planów przedstawianych klientom i balkony mają byc wypełnione zamiast
            siatkowych (w 11-pietrowcu) :((( To oznacza, że światła dziennego w
            mieszkaniach będzie jeszcze mniej. I co mogą zrobić z tym mieszkańcy? Niestety
            nic..

Co do okien, to również potwierdzam, że niestety bardzo słabo tłumią
            (sprawdzone na budowie). Mam porównanie, bo przy obecnym moim mieszkaniu
            prowadzone są od kilku miesięcy prace budowlane (jakies wiercenia) i tak, jak
            przy otwartych oknach huk jest nie do wytrzymania, tak przy zamkniętych nie
            słychac nic! Uważam, że to kwestia zastosowanych okien - wygląda na to, że te w
            Atanerze mają słabe parametry szczelności. Co dziwi, jako, że bloki w etapie 1
            powstały tuż obok tramwajów i przynajmniej w tych powinny zostać wstawione okna
            o wysokim współczynniku szczelności. Ale oczywiście wszystko jednoznacznie
            będzi emozna ocenić "w praniu".

"<A drzewa- no cóż,
            <narazie moze nie ma ich zbyt wiele, ale dosadzą je po zakończeniu budowy (na
            <innych osiedlach są drzewa i krzewy)."

A skąd ta pewność?? Na Polance I niestety posadzonych drzew nie widać, a
            krzewy... mizerniutkie.

"<Poza tym spojrz na istniejacą Polankę 1-
            jesli Ci się podoba, to zapewniam Cie ze Polanka 2 bedzie wygladać b.podobnie."

Czyli jednak bez drzew i z ubogą zielenią :(

A wały mozna usypać w takim samym miejscu, jak przy osiedlu Budimeksu na
            Milczańskiej - tuż przy torach, porośnięte zielenią :) Wygląda fajnie :)
    • Gość: RwZ Re: ATANER - ohydna elewacja! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.05, 23:38
      Poszukujecie zdecydowanej kolorystyki elewacji? Jakości, fachowej obsługi,
      zdrowego podejścia do klienta? Kupiłem mieszkanie w nowej na naszym rynku
      firmie - Budnex z Gorzowa Wlkp. Chyba wnoszą trochę świeżości do oferty
      mieszkań w Poznaniu.
      • mejbi Re: ATANER - ohydna elewacja! 21.04.05, 11:20
        Hmm. Przeczytałam trochę o tym developerze i znalazłam u niego coś bardzo
        interesującego, czego mi w Atanerze zabrakło, a na co zwracała uwagę MonikaK:
        osiedle Budnexu powstaje tuż przy torach tramwajowych i jest tam ekran
        akustyczny! Dodatkowo kupując tam mieszkanie przy torach, można skorzystać z
        opcji okien dźwiękoszczelnych. Dlaczego takiej opcji nie przewidział Ataner dla
        kupujących swoje mieszkania w etapie 1??? Na pewno nie jedna osoba dopłaciłaby
        dodatkowo, aby tylko móc mieć w mieszkaniu takie okna. Hałas tramwajów na
        zbiegu torów i ulic Katowicka/Milczańska jest nieznośny...
    • Gość: Jacek Re: ATANER - ohydna elewacja! IP: *.idea.pl 23.04.05, 22:27
      No muszę trochę zrehabilitować Atanera. Widziałęm dzisiaj elewację i wygląda to
      dużo lepiej. Są już pojedyncze balkony zrobione i chyba jako całość nie będzie
      to takie najgorsze. Elewacja w każdym razie już nie wydaje się taka ohydna,
      może to zasługa słońca, którego dzisiaj nie brakowało :)))
      W środku też sympatycznie - niezłe kolory ścian, płytki i świetne drewniane
      szafki na liczniki (brawo!). Minusy - to niealuminiowe windy, wyglądają jak z
      wiezowców za czasów komuny, takie szaro-zielonkawe i w dodatku już podrapane
      brr - no chyba,że to atrapa? I całkowicie niegustowne poręcze zakończone kulką,
      fuj. No cóż, ale ogólnie jest coraz lepiej. Poza hałasem przejeżdżających
      tramwajów - huk jak diabli! A policzyłem, że średnio co minutę przejeżdża
      jeden. Jestem lekko zdruzgotany.
      • Gość: Matt Re: ATANER - ohydna elewacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 18:36
        Szczerze wam powiem, że mnie też się ta elewacja zaczęła podobać :)
        Przepraszam za wcześniejszą krytykę. Mea culpa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka