Dodaj do ulubionych

Pieczone pomidory czy co

02.01.25, 21:31
Zrobić z ohydnych, zimowych, plastikowych pomidorów poza ciepnięciem do kosza?

Nie chce wyrzucać, nie jestem wprawną kucharką, poradzcie coś prostego a zjadliwego.
Obserwuj wątek
    • mocca25 Re: Pieczone pomidory czy co 02.01.25, 21:37
      To zalezy jak bardzo złe. Ale można dodac oliwy, odrobinę octu balsamicznego, przyprawy i podpiec/podsuszyć (ja robię co najmniej godzinę w około 100 stopniach) - efekt końcowy jednak zalezy od produktu wyjsciowego. (jak kwasnie moża dodac krople syropu daktylowego)
    • pepsi.only Re: Pieczone pomidory czy co 02.01.25, 21:39
      Nie, pieczone też (tym bardziej) będą bez smaku.
      Możesz położyć na parapecie, i niech trochę poleżą, dojrzeją, najlepiej obok jabłek. (chodzi o etylen, żeby szybciej dojrzały)
      Potem pokrój na kawałki, dodaj posiekanej cebuli, łychę śmietany, sól, pieprz, i przemęczysz jakoś wink
      Albo
      zrób szakszukę- Usmaż na złoto cebulę, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone pomidory ODPARUJ JE, wbij ze 2 jajka, sól, pieprz.
      • homohominilupus Re: Pieczone pomidory czy co 02.01.25, 22:27
        O, szakszuka!
    • elinborg Re: Pieczone pomidory czy co 02.01.25, 22:18
      Ja zimą takie niezbyt smaczne jak się trafią dorzucam do zupy, do sosów, do pizzy, do jajecznicy. A jak mi się nie chce nic robić to kroję i mrożę. I potem zużywam.
    • qrka Re: Pieczone pomidory czy co 03.01.25, 08:27
      Upiec, usmażyć, dodać do zupy.
      Takie bezsmakowe pomidory podrasowuję tym:
      planteon.pl/przyprawy-swiata/suszone-warzywa/pomidor-proszek
    • turzyca Re: Pieczone pomidory czy co 03.01.25, 10:04
      Przerobiłabym na zupę lub sos, dokładając pomidorów z puszki i/lub przecieru pomidorowego. Zdechlaki dostarczą masy, błonnika i takich tam, smak będzie z innego źródła.
    • tt-tka Re: Pieczone pomidory czy co 03.01.25, 10:17
      Jajecznica. Pomidory kroisz/rzucasz na patelnie rozciapane, jak sie podsmaza/poddusza, wbijasz jajka. Sol, pieprz, jak lubisz, to jeszcze jakas zielenina, ale mozna bez zieleniny. U mnie wszyscy to chetnie jedza. smile
    • piataziuta Re: Pieczone pomidory czy co 03.01.25, 10:22
      Niech poleżą w ciepłym miejscu kilka dni. Jak trochę zmiękną, obrobić termicznie i dodać do dania, którego podstawą są inne składniki, a pomidory są tylko w tle.
    • princesswhitewolf Re: Pieczone pomidory czy co 03.01.25, 12:20
      Cokolwiek mialabys robic to wyloz je gdzies na wierzchu by do konca dojrzaly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka