Dodaj do ulubionych

Nowa elewacja domu

09.02.25, 11:40
Mam dom, prlowska kostke, ktora coraz bardziej wymaga malowania elewacji.
Niedawno na nasza uliczke wprowadzili sie nowi sasiedzi. Dom juz wtedy byl pomalowany na zwykly bialy kolor, dla mnie osobiscie najpiekniejszy jesli chodzi o elewacje. Sasiedzi zrobili tez sobie fajne zaluzje fasadowe i dla mnie efekt jest wow, bardzo mi sie podoba.
Nasze domy wygladaja bardzo podobnie i teraz sie zastanawiam czy zrobienie domu w tym samym stylu na podobny kolor i identyczne zaluzje to nie jest jednak obciach. Domy na uliczce mamy w roznych kolorach, wiec jesli rzeczywiscie skopiuje dom sasiadow to bedzie to bardzo widoczne.
Co zrobilybyscie na moim miejscu - robicie wg wlasnego uznania i nie przejmujecie sie niczym czy jednak probowalybyscie wybrac odrobine inny kolor elewacji czy zaluzji. Ewentualnie moglabym wybrac rolety zewnetrzne, ale te juz mi sie tak bardzo nie podobaja...
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Nowa elewacja domu 09.02.25, 11:43
      Powiem tak: biel śniegu różni się od bieli mleka...
      • gryzelda71 Re: Nowa elewacja domu 09.02.25, 11:45
        A wybierając inny odcień sprawdż, czy twoj nie będzie wyglądał jak zakurzony.
        • pepsi.only Re: Nowa elewacja domu 09.02.25, 11:51
          Zanim eliksir swój pomaluje, to raczej sąsiedzki dom już będzie przykurzony wink
          • gryzelda71 Re: Nowa elewacja domu 09.02.25, 11:54
            Tak też może być.
    • pepsi.only Re: Nowa elewacja domu 09.02.25, 11:58
      Oczywiście, że tak. I tez lubię jasne, białe elewacje.
      Na takiej kostce w ramach urozmaicenia możesz zawsze dodać elementy drewniane, czy inną balustradę na balkonie, i już będzie się różnić od domu sąsiadów.

Zresztą jestem zwolenniczką spójności w krajobrazie. Nie musi być każdy dom taki sam, rzędy kurników nie podobają mi się, ale np fajnie jak jest ten sam styl budynków w całej okolicy. Daje to miłe poczucie ładu.
      I niespecjalnie lubię gdy ktoś koniecznie musi się wyróżniać, albo celowo szuka czegoś co go wyróżni. Lata 90te i dachy kolorowe np. niebieskie, albo wszelkie udziwnienia na budynkach, jakieś wykusze i facjatki a co sciana to inny kolor, wręcz kolory tęczy, żeby nie było nudno...łe....

Ten sposób mam zrobione ogrodzenie- podmurówkę pod płot mamy zrobioną z tego samego materiału co sąsiad, i fajnie to wygląda, jak jeden ciąg, a jednocześnie u niego sztachetki są szerokie, drewniane, a nasze są stalowe, bo takie mieliśmy wcześniej. Więc ogólnie wyszło bardzo fajnie.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Nowa elewacja domu 09.02.25, 12:06
      Ja bym uznała to za świetny pomysł - zabudowania będą wyglądać spójnie, może z czasem kolejni sąsiedzi dołączą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka