Dodaj do ulubionych

Drożeją poznańskie taksówki

IP: *.icpnet.pl 10.05.05, 23:34
Taaaa....
pan taryfiarz sie cieszy ze uda mu sie zarobi dwa zlote wiecej bo glupie
burzuje chca kursy na sasiednie osiedle....
ostatnim razem dwa razy zostalem oszukany, a raczej probowano mnie oszukac,
wlasnie taryfiarze wiezli mnie trasa jak gdyby okrezna....
na zwrocona uwage panowie powiedzieli mi ze jak znam sobie lepiej poznan to
mam samemu jechac.
jakos c uslug zenujaca taryfiarze glupi i chamscy, bezczelni a ceny podnosza?
no coz...
wyjezdzam na szczescie niedlugo z mojej gownaniej "ojczyzny"...
Obserwuj wątek
    • Gość: Szy 15% podwyżki (dla mnie) IP: *.icpnet.pl 11.05.05, 01:01
      Czyli moje najczęstsze kursy na dworzec PKP wzrosną z ok. 11zł
      do 12,5zł. Dla mnie będzie to podwyżka o blisko 15%.
      Wolę, żeby wzrosła opłata za kilometr o 10gr.
      Jest to bardziej uczciwe....

Ołata za tzw. "trzaśnięcie drzwiami" jest zdecydowanie za wysoka.
      IMHO: ta opłata powinna stanowić 2-krotność opłaty za 1km.
      W Poznaniu postoje taksówek są zlokalizowane bardzo blisko klientów.
      • Gość: malkontent Pani Kasia codziennie dojeżdzą do pracy taksówką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 01:13
        Jak pani Kasi za drogo, to jeszcze jest MPK.
        • Gość: O Taksówkarze! Załatwicie się tym sposobem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 02:23
          Ja często i gęsto jeżdżę taxi. Wiem, które korporacje są tanie, a które nie.
          Wiem którzy mają fajne auta, a które nie. Korzystam z ich usług, tylko ze
          względu na niską cenę. Jeżeli 9622 - najtańsza korporacja podniesie ceny, to po
          prostu przestanę z nimi jeździć, jeżeli inne podniosą ceny, z czasem przestanę
          w ogóle jeździć taksówkami i wrócę do MPK. To najbardziej debilny pomysł
          taksówkarzy w ostatnim czasie. Powinni kombinować jak obniżyć ceny, albo
          polepszyć jakość usług, żeby jeszcze lepiej konkurować z transportem
          publicznym. A oni nie... idą w drugą stronę. No cóż... krzyżyk na drogę...
          • Gość: Misiak Re: Taksówkarze! Załatwicie się tym sposobem! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.05.05, 07:42
            A dlaczego z ludzi się wypowiadających nikt nie protestuje ze piwo w pubie
            kosztuje conajmniej 2*drozej niż w sklepie czyli conajmniej 5zł za kufel!!!
            Ten sam klien który idzie do knajpy bez mrugnięcia okiem może wypić 3,4 piwa i
            nie marudzi że mu za drogo. Potem wychodzi z knajpy i taksówką chciałby wrócić
            do domu najlepiej za darmo, albo jadą w cztery osoby np. z centrum na
            sobieskiego za 20zł.
            Ludzie chcecie jeździć czystą , zadbaną , BEZPIECZNĄ, taksówką a nie chcecie
            zapłacić więcej o 1,50 zł? Nie wspomnę o samych kierowcach którzy nierzadko zeby
            zarobić muszą pracować po 15-18 godzin na dobę, i myślę że taki kierowca nie
            jest najbezpieczniejszym użytkownikiem drogi. Ci którzy jeżdżą ładnymi autami to
            większość są emeryci, renciści i oni mają z czego odłożyć.
            Są też i nieuczciwi taksówkarze i nad tym ja boleję.
            Moim marzeniem jest to żeby konkurencja była w jakosci , uczciwosci usług a nie
            w cenie!!!! Chciałbym iść na postój i wsiaść do pierwszej taksówki w kolejce bez
            względu na to z jakiego radio taxi jest i zawsze tyle samo zapłacić za kurs,
            ale o to już muszą zadbać sami kierowcy i włściciele firm pośredniczacych (radio
            taxi)przekazujących zlecenia kierowcą.
            Nie ma bardziej śmiesznego widoku jak klient który dochodzi do postoju , wertuje
            plik kart rabatowych, i później wsiada do taksówki i mówi że jest stały klient.
            A i jeszcze jedno. W polskim społeczeństwie jeszce taksówkarza postrzega się
            jako tego cwaniaka,kombinatora,lichwiarza,sutenera i nierób jak w latach 70-80.
            A na około 2800 taksówkarzy w Poznaniu większość to naprawdę normalni ludzie,
            mający normalne rodziny i chcący zapewnić im byt!!!!!!!!!!!1

Taxi Misiak z Poznania!!!!!!
            • Gość: mongo Re: Taksówkarze! Załatwicie się tym sposobem! IP: *.adsl.green.ch 11.05.05, 09:13
              masz w wielu miejscach racje, ludzie zazwyczaj nie lubia wydawac zaa duuzo
              pieniedzy, a taksowke przestalo sie traktowac jak luksus, wiec nie chca na nia
              'szastac kasa' jak na uzywki, co do rabatow, to nie ma sie z czego smiac, bo tak
              to dziala, taki jest cel tych kart i jak ktos ma mozliowsc to bedzie z tego
              korzystal, nawet jakby mial na koncie miliony. Co do taksowkarzy i ich
              'normalnosci' to wg. mnie roznie z tym bywa, tez tego nie lubie, ale jak tylko
              sie nie pilnujesz to zaraz chca cie oszukac, przynajmniej ja mam takie
              doswidczenie, albo nie wlaczy taksometru (bo zapomnial), albo nie ma rachunkow
              (bo mu sie skonczyly), albo taksometr mu sie zepsul i nawija zlotowki w takim
              tempie, ze przejazd z dworca pkp na lotnisko 'kosztuje' 50 zl. To nie sa
              opowiesci znajomych, to sam doswiadczylem i mam zasade, ze nie ufam
              taksowkarzom. Wiem, ze to nie jest w porzadku w stosunku do tych uczciwych, ale
              co ja mam robic, dawac sie dla nich robic w rogi? Taksowkarze powinni wiec
              pomyslec, tez jak zadbac o swoj wizerunek, a nie tylko marudzic, ze MALO.
        • Gość: Robert Re: Pani Kasia codziennie dojeżdzą do pracy taksó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:47
          Tą panią jak stać na takśówki na cały miesiąc za 900zł to stać ją na dodatkowe
          60zł, pewnie zarabia z 10000 na miesiąc a sama chciałaby aby inni latali przy
          niej za darmo.
      • Gość: Taxi_Poznań Re: 15% podwyżki (dla mnie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:45
        Kolego a kto ci każe jeżdić wogole taksówką, jak cie nie stać to perpedes
        najtańszą formą przemieszczania się,
    • Gość: Janek Re: Drożeją poznańskie taksówki IP: 195.197.212.* 11.05.05, 09:28
      ceny rosna abo i benzyna i wszystkie inne uslugi rosna.
      Kiedy wreszcie oszukiwanie sie zniesie i kulture obslugi klienta poprawi? na to
      to nie tylko ja czekam
      • Gość: Taxi _Poznań Re: Drożeją poznańskie taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:16
        Na kulturę obsługi to jeszcze długo poczekasz, pamiętaj że większość
        taksówkarzy to ludzie w wieku powyżej średniego, najczęściej emeryci, o
        zaszłościach z poprzedniego systemu i im jakiekolwiek zmiany są nie w sosie,
        a dzieje się dlatego że emeryci po prostu dorabiają na taksówce i nie płacą
        zusu, normalnie pracującemu ta robota się po prostu nie opłaca.
    • vipunia 2 osoby do zmieniana taksometrów 11.05.05, 09:59
      ... a to co za bzdura?
      Przecież to zależy to od taksometrów, które są różnych firm, ten co montował
      danej firmy taksometry ma uprawnienia, żeby go przestawiać...
      tylko firm jest kilka - zarówno tych, które produkuja taksometry jak i tych,
      które montowały, np. w jednej z firm, która montuje taksometry w Poznaniu na
      ul. Zana pracuje więcej niż 2 osoby.

Pozdrawiam,
      VIPunia
      • Gość: Taxi_Poznań Re: 2 osoby do zmieniana taksometrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:34
        Nie zrozumiałaś kochana blondyneczko.\
        Taksometry przestawia owszem serwisant ale w obecności urzędnika z Obwodowego
        Urzędu Miar ul. Krakowska. Który to sprawdza prawidłowość połączeń i plomb, po
        czym wystawia świadecto legalizacji, lub wpis o zmianie stawek za km
        A tych urzędników jest dwóch, po prostu większej potrzeby nie ma.
        • vipunia Re: 2 osoby do zmieniana taksometrów 12.05.05, 06:56
          W artykule nie jest mowa konkretnie o urzędnikach, a o uprawnionych osobach,
          które przestawiają... moje czepianie się zapisów w artykułach ma na celu
          zwrócenie uwagi dziennikarzom na nieścisłości (często skróty myślowe), które
          wypisują, a co powoduje, ze ludzie tak naprawdę mają kociokwik w głowie,
          a czy ja dobrze rozumiem słowo pisane, no cóż... o tym temacie akurat wiem
          więcej niż jak widać o mnie sądzisz... więc podaruj sobie takie próby poniżania
          czy fałszywe uprzejmości.
          • Gość: Taxi _Poznań Re: 2 osoby do zmieniana taksometrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:22
            Wiesz tyle ile zjesz, albo sobie zmyślisz, a serwis z Zana jest najdroższy i
            najgorszy w Poznaniu, mało kto tam jeżdzi, wiec nie potrzebnie robisz tu ukrytą
            reklamę
    • Gość: Kirgizi Re: Drożeją poznańskie taksówki IP: *.xdsl.tiscali.nl 11.05.05, 12:18
      Powiedzmy sobie szczerze w Poznaniu taksowki sa tanie. Troche po Europie
      pojezdzilam i zadko kogo stac zeby sobie codziennie do pracy i z pracy jechac
      taksowka. W odroznieniu od komunikacji miejskiej samochod z kierowca jest
      luksusem i juz. I nie szalejmy roznica w cenie to 2.5zl, wiec watpie, zeby dla
      tak "nieprzecietniej" kwoty poznaniacy nagle zaczeli z miasta wracac nocnym
      autobusem.
      • Gość: MisiakTaxi Re: Drożeją poznańskie taksówki IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.05.05, 14:27
        Rada na to taka sprubujcie znaleźć "swojego" taksówkarza!!!!
        Kierowcy zawsze i chętnie dają kontakt do siebie, można zawsze zapamiętać numer
        wywoławczy taksówki i w momencie zamawiania w radio taxi zapytać się czy może
        podjechać. Pamiętajcie jedno że nawet jeśli nie będzie mógł podjechać to pewnie
        poleci jakiegoś innego "normalnego" kierowcę. Bynajmniej ja tak zawsze robię i
        dbam o to że kierowca któremu ja sprzedam kurs(tak to się potocznie mówi) zebym
        nie musiał się za niego wstydzić.
        I jaszcze jedno , pamiętajcie że powrót w nocy do domu taksówką jest
        bezpieczniejszy niż jazda "nocnym".
        Serdecznie wszystkich pozdrawiam .
        TaxiMisak
        RADIO-TAXI Koziołki
        Poznań
      • Gość: Taxi_Poznań Re: Drożeją poznańskie taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:38
        nie o 2,5 lecz o 1,50zł podwyżka 1 - kilometra z 3,5 na 5zł
    • Gość: Barbara Współczuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:35
      Współczuję taksówkarzą i cenię ich za wytrwałosć, że maja cierpliwość wozić
      pijacke gęby, ludzi pozbawionych kultury, którym bardziej opłaca się jeździć
      taksówką niż tramwajem. Myślę, że obecne ceny po podwyższe są i tak za niskie!!
      • Gość: polonista Re: Współczuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 20:40
        a cóż to jest takiego "taksówkarza"? i dlaczego nią współczujesz?

PO POLSKU MÓWI SIĘ I PISZE "TAKSÓWKARZOM" A NIE "TAKSÓWKARZĄ"!!!

bosz.. co za matoły tu piszą:(
    • Gość: poznaniak Re: Drożeją poznańskie taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 15:02
      nie rozumieją że sporo ludzi przesiądzie się do autobusów... i dopiero wtedy
      się im oczy otworzą!
      • Gość: Taxi _poznań Re: Drożeją poznańskie taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:43
        Nie sądzę aby podwyżka o 1,5zł spowodowała aby ludzie nagle zaczęli jeżdzić
        komunikacją miejską, ty pewnie jeżdzisz wyłącznie tramwajami i autobusami, i
        choćby przejazd przez całe miasto kosztował 5zł to i tak nie pojedziesz
        taksówką.
        Tak się składa że wielu ludzi jest wygodnych i zawsze będzie jeżdziło
        taksówkami.
        • Gość: mefisto999 Re: Drożeją poznańskie taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:37
          Poznanskie korporacje wbijaja sobie NOZ W PLECY
          ZA ROK BEDA TEGO ZALOWAC
          DLA niektorych 1,50 do duza suma.
          Straca ubozszych klientow
          • Gość: Taxi_Poznań Re: Drożeją poznańskie taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:13
            To nie korporacje wbijają sobie nóż w plecy a taksówkarze, prezesi korporacji
            nie jeżdżą taksówkami na mieście, są jedynie pośrednikami w przekazywaniu
            zleceń, a czy tych zleceń jest mniej czy więcej i tak pobierają stalą opłatę
            miesięczną od taksówkarzy,
            Więc proszę mi wyjaśnić zwiazek między podwyżkami a Korporacją.
            Każdy taksówkarz prowadzi swoją niezależną działalność gospodarczą, posiada
            swój samochód, wiąże go jedynie śmieszna umowa, o cenniku z radiem i nic więcej.
      • Gość: Taxi _Poznań Re: Drożeją poznańskie taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:19
        Rozumieją ale też należy zrozumieć prawo ekonomi, koszty taksówki opierają sie
        głównie na cenach paliwa , a te niestety rosną w astronomicznym tępie.
        Kiedyś mówiło się że jak bedzie dużo stacji benzynowych to bedzie konkurencja i
        ceny będą spadać, a jest wręcz odwrotnie, i ludzie i tak kupują paliwo.
        z taksowkami jest podobnie.
    • Gość: Barbara Re: Drożeją poznańskie taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 15:06
      Piszecie, że taksówkarze oszukują.A czy my klijenci jesteśmy tacy "czyści". Ile
      razy taksówkarze za wykonaną usługę nie otrzymali pieniędzy!!!Ile razy pijacy
      zanieczyścili, zdewastowali pojazd?!Nigdy nie chciałabym być na ich miejscu i
      często się narażać - wozić chołotę za groszę!
    • karka_p-n Skąpcy!!!! 11.05.05, 15:49
      Niech podnoszą. 1,5 zł więcej za trzasnięcie drzwiami to nie jest zawrotna
      suma. Więcej gubicie na ulicy albo wydajecie na gumę do żucia. A tak
      przynajmniej sobie taksówkarze więcej zarobią. A i tak będzie sie bardziej
      opłacać wziąć taksówkę niż jechac MPK w więcej osób.
    • karka_p-n Skąpcy!!! 11.05.05, 15:51
      Niech podnoszą. 1,5 zł więcej za trzasnięcie drzwiami to nie jest zawrotna
      suma. Więcej gubicie na ulicy albo wydajecie na gumę do żucia. A tak
      przynajmniej sobie taksówkarze więcej zarobią. A i tak będzie sie bardziej
      opłacać wziąć taksówkę niż jechac MPK w więcej osób.

• Gość: Longinus Tylko 1.5zł? niestety nie :/ IP: *.icpnet.pl 11.05.05, 18:49
      Jestem zaskoczony takim poparciem dla podwyzki, zwłaszcza, że nie tylko o "trześnięcie drzwiami" się tu rozchodzi ale także o kilometrówkę :/ dla mnie osobiście żenada, mam nadzieję, że to się im czkawką odbije i stracą klientów z niższej półki, mniej zasobnym portfelem (np. studentów)
      • Gość: taksówkarz Re: Tylko 1.5zł? niestety nie :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:49
        Stydentów to i tak nikt nie chce wozić, bo pieniedzy nie mają, żadna strata, to
        żadni klienci.
        • vipunia Re: Tylko 1.5zł? niestety nie :/ 12.05.05, 07:00
          oj... pamiętaj, że ten co teraz nie ma pieniędzy, zadowolony z obsługi, może
          kiedyś być najlepszym klientem...
    • Gość: Taxi_Misiak Re: Drożeją poznańskie taksówki IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 08:08
      Tak naprawde liczać taksówka jest tania biorac pod uwagę zakup swojego samochodu.
      I nawet dla studentów którzy umieją liczyć i wiedzą że jazda ze śródmieścia
      sprawdzoną taksówką do np akademików czy to na Kórnicką czy to na Piątkowską
      nie powinna w nocy kosztowaś więcej niż 10-12zł. Dzieląc to na 4osoby to około
      3zł od głowy.
      Ale co tu dużo pisać, weźmy pod uwagę koszty zakupu zamochodu i jego
      eksploatacji w jeździe przeciętnego kowalskiego czyli do pracy i ewentualnie na
      zakupy i w weekend do lasu na spacer to powinien przejechać około 1000-1500 km.
      Przy niezłym spalaniu średnim 8l pb/100km to sam koszt przejechania tej
      odległości wynosi (1000km: 8l/100km*3,9 zł*10= 312zł )
      Zakup samochodu wartosci około 10.000zł na kredyt przy wpłacie 0% na 36m-cy i
      tokoszt raty miesiecznej około 360 zł(www.CCbank.pl)
      Koszt ubezpieczenia samochodu , bo skoro kredyt to OC+NW+AC około 1200 zł na
      rok, czyli około 100 zł/m-c.
      Podsumujmy Kupimy auto za 10.000 zł to nie jest to nowy samochód więc trzeba się
      liczyć z kosztami napraw , delikatnie liczac średnio w skali roku to 100/m-c.
      Czyli 312zł+360zł+100+100=872 zł na miesiąc.
      Starałem się trzymać kosztów realnych.
      Jak sobie policzymy zakup sieciówki plus kozystanie z taksówek jest najlepszym
      rozwiązaniem. Bo wydać 750zł na taksówki to trzeba naprawdę dużo jezdzic
    • Gość: red Re: Drożeją poznańskie taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:43
      i nie wracaj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka