Dodaj do ulubionych

Gotowy jest Mars, który stanie na Starym Rynku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:14
Ten bóg wojny jest zmęczony wojną jak nasze władze rządzeniem* :]]
Chudzielec oparty na kiju, słaniający się jakby był pijany. Bóg wojny dla
Posen powinien być uwieczniony w akcji, miażdżący przeciwników, odżynający im
głowy i sikający w szyję a nie taki wylegujący się cienias ://

* - aluzja do władz po porównaniu sukcesów Wrocławia z naszym brakiem sukcesów
wrrrr
Obserwuj wątek
    • Gość: Gall Anonim O mein Gott... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:45
      ...juz myslalem, ze nic nie przebije "neptyka", przedstawiajacego inwalide o stanowczo zbyt dlugim torsie i pokracznie krotkich nozkach. Mars jest jednak jeszcze gorszy - slaby zarowno artystycznie, jak i w wyrazie. Przedpiszca ma racje - bog wojny powinien byc potezny i wladczy. Nie na prozno wg mitologii towarzyszyly mu Deimos i Phobos (Strach i Trwoga). Mars byl potezny i wladczy. Temu zalosnemu kurduplowi pokazanemu na zdjeciu jedyne co moze towarzyszyc to Smiech i Drwina. Blagam, przetopcie ten plazdron poki jeszcze mozna!

Do pana (???) artysty: jesli widzi pan tak rzeczywistosc, nawet te mocno przenosna, to lepiej niech pan nie wychodzi z domu. Przy takim braku wyczucia proporcji i perspektywy latwo wpasc pod tramwaj! A jesli pan nie wie jak wyglada mezczyzna, to niech pan poprosi forumowuczow - na pewno paru prawidlowo zbudowanych sie znajdzie. Jesli zas sie pan wstydzi, to zasponsoruje panu Terminatora na DVD...
      • Gość: feliX Re: O mein Gott... IP: *.kompuart.pl / *.kompuart.pl 17.05.05, 21:51
        ...z pewnością od stylistyki Terminatora ta rzeźba jest daleka. grauluję
        wyczucia. gratuluję też dobrego samopoczucia, panie krytyk - zdradź mi Pan,
        jakżeś tak dogłębnie rozpoznał "proporcje i perspektywę" (sic!) tej rzeźby,
        patrząc na jedną biedną fotkę?
    • Gość: feliX Re: Gotowy jest Mars, który stanie na Starym Rynk IP: *.kompuart.pl / *.kompuart.pl 17.05.05, 21:47
      to chyba będzie jedyna cokolwiek warta rzeźba wśród tej wystawy kiczu, którą
      nam ostatnio zafundowano na Starym Rynku. Gratulacje dla autora za niezłą
      ekspresję.
    • Gość: załamka Re: Gotowy jest Mars, który stanie na Starym Rynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 22:01
      Jestem zalamana. Przeciez to Bog Wojny! To piekny facet w mitologii greckiej.
      Ten ma gębe niewyjsciowa, zmeczony, na kamieniu odpoczywa. No luuudzie! Co za
      brzydal! Geba starucha zmeczonego zyciem. Hehe ladny mi bog wojny. raczej bog
      Depresji...Poznan ofiarowuje za prywatne pieniadze dziela antytalentow
      artystycznych. A ofiarodawca tez bezguscie. Gratuluje partackiej roboty za
      300tys. ja za darmo bym nie wziela.
    • Gość: SZP Re: Gotowy jest Mars, który stanie na Starym Rynk IP: *.icpnet.pl 17.05.05, 22:28
      Rzeczywiście coś się porobiło nie tak z poznańskimi pomnikami:
      Marcinkowski - smętny dziadyga powłóczący nogami
      Ratajski - rozwalony na kanapie leń
      teraz ten Mars - wygląda na rzezimieszka, a nie na boga wojny

Za kilkaset lat jakiś historyk będzie analizował przekaz tych pomników i oceni,
      że odbijają stan ducha poznaniaków z początku XXI wieku...
    • Gość: łuki wreszcie porzadny projekt IP: *.icpnet.pl 18.05.05, 00:25
      Kompletnie nie mozna się z tobą zgodzić, projekt jest bardzo dobry podobnie jak
      znajdujący sie juz na rynku Neptun.
      Do wymiany powinien za to pójść Apollo o drewnianej ekspresji, zresztą
      widać ,że ktoś tam się w końcu zorientował iż postawili niezlego gniota i
      zrezygnowano z tej mało realistycznej formy przy kolejnych projektach
      • pan.nikt Re: wreszcie porzadny projekt 18.05.05, 00:34
        Z góry przepraszam za niemerytoryczną złośliwość.
        Ale czy to znaczy, że wszystkie fontanny z wyjątkim Appolo fundował Pan K?

Moje pierwsze wrażenie na widok zdjęcia?
        Nie Bóg wojny, ale pracownik w odlewni, grzebie coś przy zalewaniu formy, ale
        może to wina zdjęcia
        • Gość: paulos pora wywalić arsenał! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 01:05
          teraz najwyższy czas rzeczywiście upiększyć rynek, tj. przywrócić mu piękno -
          bez szpetnego arsenału i muzeum wojskowego!
          bez rozwiązania tego problemu możemy stawiać choćby i 100 fontann a serce miats
          abędzie dalej straszyć
      • Gość: jimmy Re: wreszcie porzadny projekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 01:06
        Zgadzam się, całkiem ciekawy się wydaje, a z tego kolesia wyżej, co pisał o
        Terminatorze, nieźle się pośmiałem. Cóż... demokracja, każdy może się
        wypowiedzieć, ma to swoje wady.
        • Gość: Aneta porownanie do T. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 10:00
          Uwazam, ze porownanie do Terminatora, granego przez Schwarzeneggera jest calkiem OK. Przypominam, ze S. wielokrotnie zdobywal tytuly Mr Olympia, a proporcje ciala oprocz Franka Zane'a sa do dzis uwazane za wzorcowe. Wiem to od meza :-D. A jak nie podoba sie T. to popatrz na rzezby jak "Dyskobol" Myrona, "Dawida' Michala Aniola czy Aresa Ludovisi.

Ta rzezba to pokraka, kompletna porazka. Chyba ze nie przedstawia wcale Marsa a autoportret artysty albo portret fundatora, wtedy jest w porzadku, tyle ze nalezy wywiesic tabliczke "co poeta chcial przez to powiedziec".

Wydaje sie, ze to jedna z najmniej udanych rzezb w Posen, a kiedys myslalam ze najgorszy jest Chrystus na Fredry. Chrystus jak byl krzyzowany mial ok.33 lat, a rzezba przedstawia 70 letniego, zmeczonego starca, jak wiesc gminna niesie, proboszcza kosciola obok. Myslalam, ze "proboszcza" nic nie przebije - jednak "mars" przechodzi wszelkie pojecie. Proponuje ulozyc go na boku, skoro jest taki zmeczony i sterany zyciem :-DDD

PS Jakby nie patrzec to TWOJ post to klasyczne czepialstwo - ABSOLUTNIE ZADNEJ MYSLI, nic, tylko "nie podoba sie i juz". Przypominam, ze posty pojawiaja sie i nikna w otmetach tego forum. Niestety na tego pozal sie Boze "Marsa", ktory ma tyle wspolnego z Marsem, ze artysta jadl batoniki o tej nazwie podczas pracy nad rzezba patrzec beda musialy pokolenia. Dlatego rzucam haslo: Marsa na Marsa!
          • Gość: łuki Re: porownanie do T. IP: *.icpnet.pl 18.05.05, 15:19
            myśle Anetko, że jescze znajdzie sie miejsce w Posen na jakiś pomnik
            Schwarzeneggera , możesz go np postawiac u siebie w ogródku , będzie sie dobrze
            komponował z krasnalami.

A wracajac do naszego Marsa, to cóż nie jest łatwa walka ze sterotypami u ludzi
            wychowanych na reprodukcjach Van Gogha, figurkach galopujacych koni, pomnikach
            papieża czy fontannach ogrodowych imitujących Venus.

Jezeli muszą powstawać już tego rodzaju fontanny, to niech przynajmniej nie
            będą banalane
            • Gość: hehehe... Re: porownanie do T. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 15:35
              Niebanalne, to jedno. Ale tu jest kwestia pomylki. Mars jest bogiem wojny. jest
              piekny, silny, gniewny...Dlaczego trzeba pokazac starego zgnuśnialego
              zdechlaka, co stracil sily i przysiadl zrezygnowany na kamieniu. Rzeczywiscie
              niebanalne, ze w Poznaniu nawet Mars traci sily i chec do walki, hehehehe...Ale
              czy o taki przekaz chodzi?
          • Gość: jimmy Re: porownanie do T. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 18:25
            Jeśli Dyskobol i Dawid mają dla Ciebie wygląd Schwarzeneggera, to proponuję
            zmienić okulistę, albo odstawić prochy. Mój post mówi, że "nie podoba się i
            już"? Może poproś kogoś o wytłumaczenie tego tekstu, bo myślałem, że mi się
            akurat rzeźba podoba. Skojarzenie boga wojny ze Schwarzeneggerem jest tak
            ograniczone i prostackie, że nawet mi się nie chce na ten temat dyskutować.
            PS mam nadzieję, że jesteś podobna do Pameli Anderson i że trafiasz tym samym w
            wysublimowany gust swojego męża.
    • Gość: Maciej Antysztuka IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.05, 07:17
      Osobom odpowiedzialnym za ustawianie kolejnych obiektow antysztuki (postawione
      fontanny to napewno dziela rzemiosla ale nie prawdziwe i sztuczne w sensie
      sztuki, to tylko artystyczne kopie) polecam wycieczke do Wroclawia gdzie
      rowniez w cieniu ratusza ustawiono przepiekna nowoczesna fontanne wykonana
      czesciowo z tafli szkla. Pozanskie koszmarki swiadcza nie tylko o zaburzonym
      naszym guscie POznaniakow , lecz przypominaja 19. wieczne regotyzacje
      barokowych katedr. Te fontanny to prawdopodobnie kolejny kwiat kulturalnej
      dulszczyzny Zaklamania) na mapie POznania. MOze powinnismy je zaczac obwieszac
      biala kielbasa ku chwale POznania???
      • Gość: łuki Re: Antysztuka IP: *.icpnet.pl 18.05.05, 15:06
        Trudno się z tobą nie zgodzić, brakuje w Poznaniu ciekawych rzeźb
        przedstawiających duża wartość artystyczną i decyzyjnych ludzi z wyobraźnią
        którzy mogli by tu coś zmienić, a jak pojawia się już coś ciekawego jak np
        Abakanowicz , to ląduje na cytatdeli :(
        Ja jednak jestem gotów przystać takze na tego rodzaju historyzujące rzeźby
        jak te stawiane obecnie na Starym Rynku jezeli tylko przedstawialy będą one
        odpowiedni poziom . I uwazam, że własnie powstajaca rzeźba marsa taki wysoki
        poziom przedstawia.
        • Gość: Maciej koszmarek nie antysztuka IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.05, 21:48
          ten nastepny koszmarek w rynku to nastepny dowod na to iz Pani Dulska po
          sprzedazy swojej kamienicy w Krakowie przeniosla sie do Poznania a jej
          potomkowie sa odpowiedzialni za zgode na ustawieniertego kiczu w
          rynku !!!!!!!!! Po kontakcie z rzezba klasycyzujaca Mitoraja to naprawde
          sprowadzenie na ziemie!
          Poznanicy laczmy sie i odwolajmy lub nie glosujmy powtornie na obecna Rade
          Miejska, przynajmniej zaoszczedzimy miastu nastepny historyzujacy koszmarek!!
          Proponuje obwiesic fontanne szctucznymi kwiatami i biala kielbasa!!!
        • mantis77 No nie 18.05.05, 23:11
          Jak Abakanowicz to coś pięknego to ja pierd... O tym już zdążyłem zapomnieć.
          Kurde takie gó.. zrobili że hej. No chyba że zamiarem tego badziewia było
          wywołanie dyskusji? Ale wywołanie dskusji można zrobić łatwiej. Wystarczy
          zrobić kupę na placu mickiewicza i wbić patyczek z napisem dzieło sztuki.
          (Jeden kiedyś sprzedawał swoją kupę w puszkach mówiąc że to sztuka). Nie dość
          że na to g... poszło tyle żeliwa i kasy na odlew to niczego to nie przedstawia
          i jeszcze trzeba pilnować żeby złomiarze nie wywieźli. mogła to wydłubać z
          drewna byłoby taniej i przynajmniej by to sama zrobiła. Też mi artystka co za
          nią odlewali wolę garncarzy czy rzeźbiarzy a nie pi...nych plastyków co nie
          umieją sami nic zrobić tylko se zaprojektują a ktoś ma to wykonać.

Dla mnie sztuka to jest Adaś mickiewicz, Ratusz, Fara z organami, lub rzeźba
          Mitoraja w browarze. To widać przynajmniej co jest a nie jakieś kadłubki na
          cytadeli czy paski na rurach w browarze (wyglądające jak wielka taśma
          izolacyjna) To jest kicz którzy niech "artyści" wystawiają w swoim ogródku bo
          podatnicy tacy jak ja, nie chcą tego oglądać. Rzeźby na rynku nie są takie złe
          choć patrząc na tą "Marsa" w życiu bym się nie domyślił ze to Mars. Ja bym go
          tam trzasnął na jakimś rydwanie z włóćznią w ręku a nie podpierającego się.
          Wygląda jak policjant co ganiał złodzieja i się zmęczył.

No chyba że ten Mars nadrabia Marsową miną bo tutaj tego nie widać na fotce. Ja
          bym mu zrobił jakiś lifting. Wystarczy dowalić jakiegoś trupa przed nim i
          będzie jasne że bóg wojny i że się zmęczył bo kogoś "zaciukał" dzidą.
    • Gość: Zdzislaw Rafal Nowak jest OK. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 09:11
      Neptunik wyglada zdrowo, ale przy tej ilosci kamienia w wodzie w Poznaniu
      bedzie miec problem z nerkami.
      • Gość: centaur Re: Rafal Nowak jest OK. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 10:34
        Sluchaj o czym sie mowi. nie jest tu kwestia, czy mu sie dziury na wode szybko
        pozatykaja, tylko brzydoty tej rzeźby. Nie rozumiem, jak mozna tak piekne
        mitologiczne postacie obdarzyc taka brzydota. Przeciez sa pewne ogolne kanony
        piekna.Czemu nie mozna bylo pokazac "pieknego gniewnego"? tylko zdechlaka, co
        musi chwilke odsapnac. Fajny wplyw ma Poznan, skoro Mars sie tu męczy.
    • Gość: keczup Re: Gotowy jest Mars, który stanie na Starym Rynk IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 18.05.05, 10:10
      Wygląda jak Paździoch z Kiepskich a nie bóg wojny. Porażka.
    • Gość: jimmy Lewa ręka nie za długa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 22:14
      Bo jak na mój gust za długa. I jeszcze nieco nienaturalnie wygięta w
      przedramieniu :/ Co o tym sądzicie?
    • Gość: W105N4 Gotowy jest Mars SZKODA! IP: *.kompuart.pl / *.kompuart.pl 19.05.05, 12:15
      zgadzam sie. wychudzony i jakis biedny taki, ten nasz poznanski Mars. i do tego zachowuje sie jakby
      sie chowal. przeciaga sie?
      moja propozycja nazwy dla tej rzezby: siegajacy po zapalki.

proponuje projektantowi fontanny by przez 10 minut wytrzymal w tej pozycji - niestety nie ma szans.
      bo wyobrazenie naszego marsika nie jest zbudowane zgodnie z zasadami anatomii.

zawsze przechodzac obok tego zjawiska bede wspolczul, bedzie mnie bolal kregoslup i bede sie
      zastanawial co ten wodnik ma wspolnego z Bostwem. wiem ze teraz juz nic sie nie da zrobic, ale
      chcialbym by moj glos chociaz ktos uslyszal:
      WZYWAM WLADZE POZNANIA DO NIETORTUROWANIA POMNIKOW

najbardziej chyba podoba mi sie jednak pomnik A. Mickiewicza z reka na temblaku (no gdzie jest w
      Poznaniu taki pomnik i kto go zaprojektowal?)
      (':').oO(?!)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka