Dodaj do ulubionych

Mundurek wraca do poznańskich szkół

19.05.05, 23:31
Świetny pomysł.
szkoła, to nie wybieg dla modelek
Obserwuj wątek
    • Gość: mirkrup Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.echostar.pl 20.05.05, 04:26
      Paranoja! Przypomniały mi się czasy, gdy była taka urawniłowka.
      • zegmarek Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół 20.05.05, 09:09

A co ty możesz pamiętać. Mundurek szkolny to na pewno nie był wymysł socjalizmu.
        Stosowany był już przed I wojną światowa. A i teraz w krajach o naprawdę
        rozwiniętej demokracji są szkoły elitarne w których nie pozwala się na
        kretyńską rewie mody małolatów. W Polsce mam wrażenie powoli zanika świadomość
        do czego powołana jest szkoła. Małolaty robią rewie mody , nauczyciele robią za
        akwizytorów biur podróży , dyrektorzy robią za idiotów udając ,że w ich
        szkołach wszystko jest w porządku a problemy dotyczą innych szkół.
    • Gość: j Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 07:37
      W MUNDURKACH to są ziemniaki. A propozycja RR w SP38 to są MUNDURY (wzgl. strój
      szkolny etc.)
      • pan.nikt Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół 20.05.05, 09:34
        Znasz granatykę zdrobnień?
        Mały mundur, to munduek, tak samo jak np mały osioł, to osiłek.

A że Tobie sie kojarzy?
        Jednym wszystko kojarzy się z 3 (reklama) innym z du..ą (trdycyjnie) itd
    • Gość: m Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 07:40
      Bardzo dobry pomysl.
      • Gość: ida Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.one.pl / *.icpnet.pl 20.05.05, 09:33
        pomysł jest dobry, problem żeby wykonanie go też takie było. żeby się
        dzieciakom (przynajmniej w większości podobał)
    • l.george.l Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół 20.05.05, 09:41
      To już nie będzie gołych brzuszków, kolczyków w pępku i tatuaży nad pupcią?
      Szkoooooda.
    • caprice83 głupota:/ 20.05.05, 10:04
      Najpierw takie same ubrania a później zmuszanie do takiego samego zachowania,
      tych samych poglądów, takiej samej diety i religii, kolejny anormalny wymysł
      prawicy:/
      • l.george.l Re: głupota:/ 20.05.05, 10:13
        No właśnie, mogą zakazać jedzenia kapuchy, jako warzywa wiatropędnego. I co
        wtedy?
        • Gość: mila Re: głupota caprise89 IP: *.one.pl / *.icpnet.pl 20.05.05, 10:31
          za zachodzie jest wiele szkół i uczelni które mają mundurki .. i jakoś ich to
          nie uwstecznia ;)
          masz jakieś kompleksy mniejszościowe caprise89?
          • Gość: mila ;). Re: głupota caprice83 ;) IP: *.one.pl / *.icpnet.pl 20.05.05, 10:33
            caprice83 .. rozpędziłam się
            • pan.nikt Re: głupota caprice83 ;) 20.05.05, 10:57
              Miła (niestety nie moja), czyżbyś powiedziała prawdę, a później się jej
              wystraszyła?

Tak, ja też uważam, że Capri ma jakies kłopoty emocjonalne.

Fakt, psychologem, nie jestem, ale mam trochę doświadczenia zyciowego. (jak to
              mówią "z niejednego kotła jadłem")
              • Gość: mila do pana.nikt IP: *.one.pl / *.icpnet.pl 20.05.05, 11:15
                może jednak załóż te okulary
                już drugi raz piszę Ci że nie jestem MIŁA TYLKO MILA ;)
                tak capri ma probemy z tożsamością ja jestem psychologiem i tak sobie
                mniemam ;))

a jak tam matura synka?
                • Gość: mila Re: do pana.nikt IP: *.one.pl / *.icpnet.pl 20.05.05, 11:17
                  nie wystraszyłam się tylko poprawiłam z caprise na caprice , ponieważ źle
                  zapisałam jej ksywe
                  • pan.nikt Re: do pana.nikt 20.05.05, 11:24
                    Za pomyłkę (nie po raz pierwszy) PRZEPRASZAM.

Okularów używam tylko do długiego czytania, albo małych literek.
                    Tu, to nie problem wzroku, tylko skojarzeń.
                    Po prostu MIŁO MI SIĘ KOJARZYSZ.
                    Oczywiście w sensie kultury wypowiedzi.
                    Żeby nie było.

A w sprawie?
                    Nie zrozumiałem w czym był problem poprawki.
                    • Gość: mila Re: do pana.nikt IP: *.one.pl / *.icpnet.pl 20.05.05, 11:34
                      ;)Ty też raczej mi się dobrze kojarzysz
                      żle napisałam jej nicka, w tym była poprawka w przestawieniu literek
                      ;)
                      • pan.nikt Re: do pana.nikt 20.05.05, 11:43
                        Jeszcze wyjaśnienie.
                        Szanowna Mila, nie mam dzieci w wieku maturalnym. Jeszcze muszę kilka lat
                        poczekać. (4 i 7 lat czekania)
                        W przyszłym roku bratanek i bratanica.
                        On, to pikuś. Już ma indeks. Gorzej z nią, bo startuje na medycynę, a tam tłok.
                        • Gość: mila Re: do pana.nikt IP: *.one.pl / *.icpnet.pl 20.05.05, 12:01
                          a to sorry, miałam takie niejasne wspomnienia że chyba gadaliśmy o maturach i
                          byłeś osobiście zainteresowany nim ten cały młyn się rozpoczął.
        • v.i.k.k.a Re: głupota:/ 28.05.05, 02:02
          "choć jest ciężkostrawna to sram nią od dawna" ;)
          • v.i.k.k.a Re: głupota:/ 28.05.05, 02:03
            to do kapuchy ofkors:))))
        • v.i.k.k.a Re: głupota:/ 28.05.05, 02:04
          l.george.l napisał:

> No właśnie, mogą zakazać jedzenia kapuchy, jako warzywa wiatropędnego. I co
          > wtedy?

### "choć jest ciężkostrawna to sram nią od dawna" ;)
      • billy-the-kid Re: głupota:/ 20.05.05, 13:41
        Caprice, nie przesadzaj, mundurek wcale nie jest wymysłem prawicy ani
        socjalizmu w PRL. Chociaż mi się jeszcze tak kojarzy :). W Wielkiej Brytanii
        szkoły mają mundurki we własnych barwach i wyglądają one naprawde elegancko.

Jeśli mundurki pomogą dzieciom w zbudowaniu poczucia wspólnoty to należy się
        zastanowić nad ich wprowadzeniem. Oczywiście pomijając względy praktyczne -
        koniec rewii mody w szkole.

Pozdrawiam
        • pan.nikt Re: głupota:/ 20.05.05, 13:51
          Mundurki, jak kiedyś studenckie czapki powinny byc sprawą dumy z dobrej szkoły.
          Do tego sprawy praktyczne, też maja znaczenie. Często prane, czyste, schludne,
          ładne mundurki.
      • v.i.k.k.a kolejny głupi post caprice:/ 28.05.05, 01:59
      • v.i.k.k.a a caprice załozymy worek na głowę:))) 28.05.05, 02:15
    • Gość: KAZEK Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 12:37
      Uważam,ze pomysł jest dobry. Napewno jako nieliczna szkoła podstawowa, która to
      cieszy sie bardzo dobrą renomą, mimo,że jest szkołą publiczną będzie się
      wyróżniałą wśród pozostałych. Zamiast tarczy wprowadziłbym logo szkoły
    • Gość: pelagia Bleee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 13:10
      No proszę, jest sprawa, w której musze sie zgodzić z Caprice. Pewnie ,ze
      glupota. I jestem dosc stara, aby miec prawo to powiedziec. Ja musiałam nosić
      mundurek w liceum. Też miał byc modny, atrakcyjny itp. Głównie to byl brudny.
      Prawie kazdemu było szkoda szyć więcej, a nie było kiedy prać. Wtedy w soboty
      szlo się do szkoly. A wyglądali wszyscy jak w sierocincu. Co zresztą nie
      przeszkadzalo w rewii mody, bo mundurkowa była tylko bluza. A spodnie, a
      spodnica, a bluzka pod spodem... Na gole brzuchy można chyba nie pozwolić ?
      No i jeszcze jedno pytanie : do kogo należy firma, która ewentualnie szyłaby
      to cudo ????
      • Gość: Z 247 Re: Bleee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 15:22
        A jak myślisz? Obstawimy jakieś typy?
        • Gość: pelagia Re: Bleee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 15:27
          Myślę, że w takich sytuacjach obstawianie nie jest trudne
          • Gość: S Re: Bleee- do pelagii IP: 63.81.204.* 20.05.05, 20:18
            ja nei widze problemow. ja do szkoly tez chodzilam w soboty i mundurek tez
            mialam. a nawet 3. po to tylko by schludnie wygladac. i nie nosic brudnego. a w
            brudnym mundurku to do szkoly by mnie nie wpuszczono i wowczas bylby wielki
            wstyd....
            w mundurku bo kazdy wygladal normalnie- i wcale nie tak samo, bo byly rozne.a
            zwlaszcza, gdy rodzicow nie stac bylo na drogie ciuchy z pewexu to te tansze
            mozna bylo przynajmniej ukryc pod mundurkiem.
            • Gość: pelagia Re: Bleee- do pelagii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 21:13
              Nie takie same ? To chyba nie mówisz o mundurkach, mundurek to z definicji cos
              bardzo ujednoliconego. Jeśli rodziców bylo stać na 3 mundurki, to wolałabym 1
              rzecz z pewexu, taka juz jestem.
              • Gość: S Re: Bleee- do pelagii IP: 63.81.204.* 20.05.05, 21:54
                no byly 3, jeden dlugi z guzikami i kieszeniami, i 2 krotsze z falbankami na
                dole. i biale kolnierzyki, ktore odpinalysmy i wymienialysmy- mama dochaftowala
                wzory- by ladniej wygladaly- biale oczywiscie.
                a rzecz z pewexu tez byla, ale nie musialam paradowac w niej w szkole- tylko
                pozniej na szkolnych potancowkach moglam ja nosic.
    • Gość: przeciwniczka mund Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 18:56
      To idiotyczny pomysł. Jestem matka ucznia średniej szkoły, jestem także juz
      babcią, wydaje mi sie jednak, że nie tak dawno sama chodziłam do szkoły. I
      najgorsze, co wspominam, to szkolny mundurek - od 7 roku zycia do
      pełnoletności. Nic, tylko ten granat, granat i granat. I ta tarcza, zupełnie,
      jak wypuszczona z jakiegoś obozu! Mundurki nie uchronia przed jakakolwiek rewia
      mody, jak sie powszechnie uznaje. Mlodziez bedzie co prawda chodziła w
      mundurku, ale do szkoły będzie przyjeżdżac najnowszym modelem Hundaya na
      przykład. Nie, nie, nigdy nie pośle wnuków do takiej szkoły. Pogląd mój
      podzielaja moje starsze dzieci i wielu znajomych.
      A może to świetny pomysł na zrobienie kasy zakładowi krawieckiemu?
    • Gość: bodziok Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 19:12
      No,wreszcie może będzie widac dobrą szkołę nawet po lekcjach,a jeśli chodzi o
      uczniów to idąc ze szkoły i do szkoły będą się mogli pochwalic tak wspaniałą
      szkołą.Elitarne szkoły na całym świecie mają swoje mundury,a może właśnie ta
      szkoła będzie kiedyś ,,elitarna",a przecież państwowa!!!Pomysł super!!!
    • Gość: Michel de Cerizay Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 20:15
      Ha! Taka potężna dyskusja i to takich tuzów a nikt nie pamiętał
      o "Wspomnieniach niebieskiego mundurka" Gomulickiego. Zakładam, że wszyscy
      czytali (pyszna książka), ale na wszelki wypadek przypomnę: czas akcji to
      połowa XIX wieku, nieduże miasto (bodaj Pułtusk) w zaborze rosyjskim i bardzo
      żywi, bardzo inteligentni i przedsiębiorczy uczniowie, którym mundurki ani
      trochę nie "podcięły skrzydeł" (a socjalizm to była wówczas tylko mrzonka paru
      nieszkodliwych maniaków).
      • Gość: pelagia Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 21:19
        Chciałbyś żyć w tamtych czasach ? Nauczyciele też wtedy nosili mundury.
        Rosyjskie. A jedną z nielicznych rozrywek uczniów bylo żucie starych kaloszy.
        No, Mickiewicz czytany po kryjomu na pewno lepiej smakował.
    • Gość: Sineira Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 20:55
      W szkołach niewątpliwie powinny obowiazywac jasne zasady odnośnie ubioru
      (określona długość spódnicy, bluzki czy koszulki bez dekoltów, zakaz
      przychodzenia z wyzywającym makijażem), ale mundurki to chyba jednak przesada.
      W 6 klasie podstawówki nasza wychowawczyni wymyśliła jednakowe granatowe bluzy
      dla wszystkich. Boshe, do dziś mi skóra cierpnie! Jak ja tego nienawidziłam! Na
      szczęście zrezygnowano z tego pomysłu po roku. To była prawdziwa trauma.
      Najlepsze rozwiązanie zastosował dyrektor mojego liceum - wspaniały człowiek.
      Otóż pozwalał na wiele, ale w określonych granicach. Ludzie czuli, że szanuje
      się ich indywidualność, ale jednocześnie wiedzieli, że są reguły, których łamać
      nie wolno. Jeśli długie włosy czy dready - to czyste. Jeśli T-shirty - to
      jedynie takie, które nikogo nie obrażają. Jeśli dekolt - to umiarkowany. Jeśli
      makijaż - to delikatny. I tak dalej. To budowało dobre relacje między uczniami
      i nauczycielami.
    • Gość: the_superunknown Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.icpnet.pl 28.05.05, 01:03
      - ten pomysl nie przejdzie bo i tak czesc bedzie przychodzic w normalnych
      dresach i dzieci w mundurkach wyjda na totalnych kretynow

- to zabija indywidualizm, a indywidualizm jest wolnoscia jakiej nikomu nie
      wolno podwazac. gdyby mnie kazali wlozyc mundurek, poszedlbym z tym do rzecznika
      praw czlowieka

- problemem jest tu nie rozwarstwienie majatkowe, ale podejscie spoleczenstwa do
      szpanerstwa - jak ktos przychodzi w markowych ciuchach za 600zl to nie powinno
      sie go uznawac za lepszego, ale za:
      -> idiote kompletnego, poniewaz po 5 dniach przyjda panowie bez wlosow i gosc
      wroci do domu w gaciach i skarpetach
      -> materialiste
      -> zakompleksionego pajaca, ktory chce zakryc swoje slabosci ubiorem

przynajmniej taki jest moj punkt widzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka