pan.nikt 19.05.05, 23:31 Świetny pomysł. szkoła, to nie wybieg dla modelek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mirkrup Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.echostar.pl 20.05.05, 04:26 Paranoja! Przypomniały mi się czasy, gdy była taka urawniłowka. Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół 20.05.05, 09:09 A co ty możesz pamiętać. Mundurek szkolny to na pewno nie był wymysł socjalizmu. Stosowany był już przed I wojną światowa. A i teraz w krajach o naprawdę rozwiniętej demokracji są szkoły elitarne w których nie pozwala się na kretyńską rewie mody małolatów. W Polsce mam wrażenie powoli zanika świadomość do czego powołana jest szkoła. Małolaty robią rewie mody , nauczyciele robią za akwizytorów biur podróży , dyrektorzy robią za idiotów udając ,że w ich szkołach wszystko jest w porządku a problemy dotyczą innych szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 07:37 W MUNDURKACH to są ziemniaki. A propozycja RR w SP38 to są MUNDURY (wzgl. strój szkolny etc.) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół 20.05.05, 09:34 Znasz granatykę zdrobnień? Mały mundur, to munduek, tak samo jak np mały osioł, to osiłek. A że Tobie sie kojarzy? Jednym wszystko kojarzy się z 3 (reklama) innym z du..ą (trdycyjnie) itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 07:40 Bardzo dobry pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ida Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.one.pl / *.icpnet.pl 20.05.05, 09:33 pomysł jest dobry, problem żeby wykonanie go też takie było. żeby się dzieciakom (przynajmniej w większości podobał) Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół 20.05.05, 09:41 To już nie będzie gołych brzuszków, kolczyków w pępku i tatuaży nad pupcią? Szkoooooda. Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 głupota:/ 20.05.05, 10:04 Najpierw takie same ubrania a później zmuszanie do takiego samego zachowania, tych samych poglądów, takiej samej diety i religii, kolejny anormalny wymysł prawicy:/ Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: głupota:/ 20.05.05, 10:13 No właśnie, mogą zakazać jedzenia kapuchy, jako warzywa wiatropędnego. I co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: głupota caprise89 IP: *.one.pl / *.icpnet.pl 20.05.05, 10:31 za zachodzie jest wiele szkół i uczelni które mają mundurki .. i jakoś ich to nie uwstecznia ;) masz jakieś kompleksy mniejszościowe caprise89? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila ;). Re: głupota caprice83 ;) IP: *.one.pl / *.icpnet.pl 20.05.05, 10:33 caprice83 .. rozpędziłam się Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: głupota caprice83 ;) 20.05.05, 10:57 Miła (niestety nie moja), czyżbyś powiedziała prawdę, a później się jej wystraszyła? Tak, ja też uważam, że Capri ma jakies kłopoty emocjonalne. Fakt, psychologem, nie jestem, ale mam trochę doświadczenia zyciowego. (jak to mówią "z niejednego kotła jadłem") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila do pana.nikt IP: *.one.pl / *.icpnet.pl 20.05.05, 11:15 może jednak załóż te okulary już drugi raz piszę Ci że nie jestem MIŁA TYLKO MILA ;) tak capri ma probemy z tożsamością ja jestem psychologiem i tak sobie mniemam ;)) a jak tam matura synka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: do pana.nikt IP: *.one.pl / *.icpnet.pl 20.05.05, 11:17 nie wystraszyłam się tylko poprawiłam z caprise na caprice , ponieważ źle zapisałam jej ksywe Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: do pana.nikt 20.05.05, 11:24 Za pomyłkę (nie po raz pierwszy) PRZEPRASZAM. Okularów używam tylko do długiego czytania, albo małych literek. Tu, to nie problem wzroku, tylko skojarzeń. Po prostu MIŁO MI SIĘ KOJARZYSZ. Oczywiście w sensie kultury wypowiedzi. Żeby nie było. A w sprawie? Nie zrozumiałem w czym był problem poprawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: do pana.nikt IP: *.one.pl / *.icpnet.pl 20.05.05, 11:34 ;)Ty też raczej mi się dobrze kojarzysz żle napisałam jej nicka, w tym była poprawka w przestawieniu literek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: do pana.nikt 20.05.05, 11:43 Jeszcze wyjaśnienie. Szanowna Mila, nie mam dzieci w wieku maturalnym. Jeszcze muszę kilka lat poczekać. (4 i 7 lat czekania) W przyszłym roku bratanek i bratanica. On, to pikuś. Już ma indeks. Gorzej z nią, bo startuje na medycynę, a tam tłok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: do pana.nikt IP: *.one.pl / *.icpnet.pl 20.05.05, 12:01 a to sorry, miałam takie niejasne wspomnienia że chyba gadaliśmy o maturach i byłeś osobiście zainteresowany nim ten cały młyn się rozpoczął. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: głupota:/ 28.05.05, 02:02 "choć jest ciężkostrawna to sram nią od dawna" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: głupota:/ 28.05.05, 02:04 l.george.l napisał: > No właśnie, mogą zakazać jedzenia kapuchy, jako warzywa wiatropędnego. I co > wtedy? ### "choć jest ciężkostrawna to sram nią od dawna" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
billy-the-kid Re: głupota:/ 20.05.05, 13:41 Caprice, nie przesadzaj, mundurek wcale nie jest wymysłem prawicy ani socjalizmu w PRL. Chociaż mi się jeszcze tak kojarzy :). W Wielkiej Brytanii szkoły mają mundurki we własnych barwach i wyglądają one naprawde elegancko. Jeśli mundurki pomogą dzieciom w zbudowaniu poczucia wspólnoty to należy się zastanowić nad ich wprowadzeniem. Oczywiście pomijając względy praktyczne - koniec rewii mody w szkole. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: głupota:/ 20.05.05, 13:51 Mundurki, jak kiedyś studenckie czapki powinny byc sprawą dumy z dobrej szkoły. Do tego sprawy praktyczne, też maja znaczenie. Często prane, czyste, schludne, ładne mundurki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAZEK Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 12:37 Uważam,ze pomysł jest dobry. Napewno jako nieliczna szkoła podstawowa, która to cieszy sie bardzo dobrą renomą, mimo,że jest szkołą publiczną będzie się wyróżniałą wśród pozostałych. Zamiast tarczy wprowadziłbym logo szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pelagia Bleee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 13:10 No proszę, jest sprawa, w której musze sie zgodzić z Caprice. Pewnie ,ze glupota. I jestem dosc stara, aby miec prawo to powiedziec. Ja musiałam nosić mundurek w liceum. Też miał byc modny, atrakcyjny itp. Głównie to byl brudny. Prawie kazdemu było szkoda szyć więcej, a nie było kiedy prać. Wtedy w soboty szlo się do szkoly. A wyglądali wszyscy jak w sierocincu. Co zresztą nie przeszkadzalo w rewii mody, bo mundurkowa była tylko bluza. A spodnie, a spodnica, a bluzka pod spodem... Na gole brzuchy można chyba nie pozwolić ? No i jeszcze jedno pytanie : do kogo należy firma, która ewentualnie szyłaby to cudo ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z 247 Re: Bleee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 15:22 A jak myślisz? Obstawimy jakieś typy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pelagia Re: Bleee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 15:27 Myślę, że w takich sytuacjach obstawianie nie jest trudne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Bleee- do pelagii IP: 63.81.204.* 20.05.05, 20:18 ja nei widze problemow. ja do szkoly tez chodzilam w soboty i mundurek tez mialam. a nawet 3. po to tylko by schludnie wygladac. i nie nosic brudnego. a w brudnym mundurku to do szkoly by mnie nie wpuszczono i wowczas bylby wielki wstyd.... w mundurku bo kazdy wygladal normalnie- i wcale nie tak samo, bo byly rozne.a zwlaszcza, gdy rodzicow nie stac bylo na drogie ciuchy z pewexu to te tansze mozna bylo przynajmniej ukryc pod mundurkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pelagia Re: Bleee- do pelagii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 21:13 Nie takie same ? To chyba nie mówisz o mundurkach, mundurek to z definicji cos bardzo ujednoliconego. Jeśli rodziców bylo stać na 3 mundurki, to wolałabym 1 rzecz z pewexu, taka juz jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Bleee- do pelagii IP: 63.81.204.* 20.05.05, 21:54 no byly 3, jeden dlugi z guzikami i kieszeniami, i 2 krotsze z falbankami na dole. i biale kolnierzyki, ktore odpinalysmy i wymienialysmy- mama dochaftowala wzory- by ladniej wygladaly- biale oczywiscie. a rzecz z pewexu tez byla, ale nie musialam paradowac w niej w szkole- tylko pozniej na szkolnych potancowkach moglam ja nosic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciwniczka mund Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 18:56 To idiotyczny pomysł. Jestem matka ucznia średniej szkoły, jestem także juz babcią, wydaje mi sie jednak, że nie tak dawno sama chodziłam do szkoły. I najgorsze, co wspominam, to szkolny mundurek - od 7 roku zycia do pełnoletności. Nic, tylko ten granat, granat i granat. I ta tarcza, zupełnie, jak wypuszczona z jakiegoś obozu! Mundurki nie uchronia przed jakakolwiek rewia mody, jak sie powszechnie uznaje. Mlodziez bedzie co prawda chodziła w mundurku, ale do szkoły będzie przyjeżdżac najnowszym modelem Hundaya na przykład. Nie, nie, nigdy nie pośle wnuków do takiej szkoły. Pogląd mój podzielaja moje starsze dzieci i wielu znajomych. A może to świetny pomysł na zrobienie kasy zakładowi krawieckiemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodziok Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 19:12 No,wreszcie może będzie widac dobrą szkołę nawet po lekcjach,a jeśli chodzi o uczniów to idąc ze szkoły i do szkoły będą się mogli pochwalic tak wspaniałą szkołą.Elitarne szkoły na całym świecie mają swoje mundury,a może właśnie ta szkoła będzie kiedyś ,,elitarna",a przecież państwowa!!!Pomysł super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michel de Cerizay Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 20:15 Ha! Taka potężna dyskusja i to takich tuzów a nikt nie pamiętał o "Wspomnieniach niebieskiego mundurka" Gomulickiego. Zakładam, że wszyscy czytali (pyszna książka), ale na wszelki wypadek przypomnę: czas akcji to połowa XIX wieku, nieduże miasto (bodaj Pułtusk) w zaborze rosyjskim i bardzo żywi, bardzo inteligentni i przedsiębiorczy uczniowie, którym mundurki ani trochę nie "podcięły skrzydeł" (a socjalizm to była wówczas tylko mrzonka paru nieszkodliwych maniaków). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pelagia Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 21:19 Chciałbyś żyć w tamtych czasach ? Nauczyciele też wtedy nosili mundury. Rosyjskie. A jedną z nielicznych rozrywek uczniów bylo żucie starych kaloszy. No, Mickiewicz czytany po kryjomu na pewno lepiej smakował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sineira Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 20:55 W szkołach niewątpliwie powinny obowiazywac jasne zasady odnośnie ubioru (określona długość spódnicy, bluzki czy koszulki bez dekoltów, zakaz przychodzenia z wyzywającym makijażem), ale mundurki to chyba jednak przesada. W 6 klasie podstawówki nasza wychowawczyni wymyśliła jednakowe granatowe bluzy dla wszystkich. Boshe, do dziś mi skóra cierpnie! Jak ja tego nienawidziłam! Na szczęście zrezygnowano z tego pomysłu po roku. To była prawdziwa trauma. Najlepsze rozwiązanie zastosował dyrektor mojego liceum - wspaniały człowiek. Otóż pozwalał na wiele, ale w określonych granicach. Ludzie czuli, że szanuje się ich indywidualność, ale jednocześnie wiedzieli, że są reguły, których łamać nie wolno. Jeśli długie włosy czy dready - to czyste. Jeśli T-shirty - to jedynie takie, które nikogo nie obrażają. Jeśli dekolt - to umiarkowany. Jeśli makijaż - to delikatny. I tak dalej. To budowało dobre relacje między uczniami i nauczycielami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the_superunknown Re: Mundurek wraca do poznańskich szkół IP: *.icpnet.pl 28.05.05, 01:03 - ten pomysl nie przejdzie bo i tak czesc bedzie przychodzic w normalnych dresach i dzieci w mundurkach wyjda na totalnych kretynow - to zabija indywidualizm, a indywidualizm jest wolnoscia jakiej nikomu nie wolno podwazac. gdyby mnie kazali wlozyc mundurek, poszedlbym z tym do rzecznika praw czlowieka - problemem jest tu nie rozwarstwienie majatkowe, ale podejscie spoleczenstwa do szpanerstwa - jak ktos przychodzi w markowych ciuchach za 600zl to nie powinno sie go uznawac za lepszego, ale za: -> idiote kompletnego, poniewaz po 5 dniach przyjda panowie bez wlosow i gosc wroci do domu w gaciach i skarpetach -> materialiste -> zakompleksionego pajaca, ktory chce zakryc swoje slabosci ubiorem przynajmniej taki jest moj punkt widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś