roxis 03.06.05, 22:22 Panie Książek niech Pan spojrzy w swoją skrzynke e-mail. Znajduje się tam pewnie moja skarga wysłana gdzieś w okolicach marca i do tej pory pozostaje bez odzewu? Moze by tak wyciagnac konsekwencje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gosc Re: Autobus MPK potrącił pasażerkę na pętli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 10:37 W sumie nie za bardzo rozumiem jak mogl pasazerke potracic lusterkiem. Te lutsreka nie wystaja az tak daleko - fakt wchodza zasiegiem na linie chodnika, ale nie na pol metra, tylko na 10-15cm. Moze to pasazerka powinna przyznac sie ze lazla po krawezniku.. Czasem trzeba troche pomyslec - wbrew pozorom to nie boli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Autobus MPK potrącił pasażerkę na pętli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 16:57 A ja widziałem już taką akcję 2 razy i pasażerowie wcale nie stali na samym krawęzniku. Ostatnio na pętli górczyńskiej młody koleś dostał lusterkiem w twarz. Aż mnie ciary przebiegły taki był trzask. Był troche zszokowany bo tylko sie krzywo uśmiechnął za to kierowca 63 skrzyczał go jakby to ten koleś był winien, a przecież kierowca mógłby poprostu bardziej uważać przy podjeżdżaniu do wysepki. Inna sprawa niechlujności kierowców - kilka razy widziałem jak kierowcy zaryli zderzakiem w krawężnik wysepki autobusowej; pamiętam też jak kierowca linii A zahaczył o lusterko drugiego autobusu; oczywiscie ucierpieli znowu pasażewrowie bo kierowca pozbierał lusterko z asfaltu i kazał poczekać na następny autobus ... Odpowiedz Link Zgłoś
michmaj Kierowcy autobusów z pętli M1 w ogóle są bezczelni 04.06.05, 11:39 Nie zdarza się, żeby autobus linii A (przypominam, że to autobus za który płąci się 2 razy więcej) się nie spóźnił. Na przystanku przy Rusa Piaśnicka/Rynek, który jest 6 minut od pętli A jest zawsze spóźnione przynajmniej 3 minuty, bardzo często 10, albo 12 (czy to już może następny? raczej nie bo przyśpieszenia max. to 1 minuta), a czasem nawet 25 minut (bo jeden wypadł) i więcej. Oczywiście będą mi tu zaraz ukryci na forum pracownicy MPK oraz członkowie ich rodzin wmawiać, że to dlatego że muszą zjeść śniadanie. "Śniadanie to Wy w domu jedzcie!" Albo się lepiej organizujcie. Tysiące ludzi w pracy nie ma czasu lub możliwości zjeść śniadania, a czasem i z toalety skorzystać. Ciekawe czemu na innych liniach (do tego tańszych) to się nie zdarza (nie tak często). Po prostu kierowcy z autobusu A są bezczelnymi świętymi krowami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złośliwy Re: Kierowcy autobusów z pętli M1 w ogóle są bezc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 13:30 Dawno nie słyszałem tak idiotycznej wypowiedzi! Atobus linii A ma do pokonania długą drogę, trasa niczym nie różni się od autobusów normalnych (bo to te same ulicem i te same światła), a kierowcy również Ci sami, bo pochodzący z tych samych zajezdni, co autobusów innych linii. Sęk w tym, że nikt jeszcze nigdy nie napisał właściwego dla A rozkładu - takiego, żeby autobusy albo nie spóźniały się, albo nie były przyspieszone! Odpowiedz Link Zgłoś
michmaj Re: Kierowcy autobusów z pętli M1 w ogóle są bezc 04.06.05, 15:13 Gość portalu: złośliwy napisał(a): > Dawno nie słyszałem tak idiotycznej wypowiedzi! To zapraszam na przystanki którymi jedzie A, w szczególności rano jak ludzie śpieszą się do pracy i można tam usłyszeć wiele więcej takich wypowiedzi. > Atobus linii A ma do pokonania długą drogę, trasa niczym nie różni się od > autobusów normalnych (bo to te same ulice i te same światła) To czemu jest droższy? > a kierowcy również Ci sami, bo pochodzący z tych > samych zajezdni, co autobusów innych linii. Sęk w tym, że nikt jeszcze > nigdy nie napisał właściwego dla A rozkładu - takiego, żeby autobusy albo > nie spóźniały się, albo nie były przyspieszone! Coś w tym może być, a przynajmniej ten argument bardziej przemawia do mnie niż te teksty o niezbędnych do zjedzenia kanapkach. Ale w takim razie dlaczego nie napiszą lepszego rozkładu jazdy! Jak autobus jest przyśpieszony to niech poczeka chwilkę! Wielka filozofia! Do tego wystarczy zegarek. Nie potrzebna wyższa matematyka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozon Re: Kierowcy autobusów z pętli M1 w ogóle są bezc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 16:26 a dlaczego ten autobus jest 2 razy droższy to ja wogóle nie wiem, bo nie zatrzymuje się na paru przystankach, czy dlatego ze jedzie przez centrum? A co do spóźniania to na Rusa(czyli 3 min od pętli)jest to 5-10 minut, z tym że później to nadrabia, ale dopiero na Bukowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biolożka Re: Kierowcy autobusów z pętli M1 w ogóle są bezc IP: *.icpnet.pl 04.06.05, 17:40 Na innych liniach jest to samo - autobus linii 98 regularnie spóźnia się na przystanek na Szymanowskiego - a to jest pierwszy przystanek za pętlą! Czasem nawet w ogole nie przyjeżdża. Wiem, że często te autobusy stoją na przejeździe i kierowca może nie mieć czsu na kawę miedzy kursami - ale szczerze mówiąc, niewiele mnie to obchodzi. Praca to praca, a pasażerowie płacą za transport. Tymczasem kierowcy zdają się mieć ine zdanie na ten temat :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobre! Re: Kierowcy autobusów z pętli M1 w ogóle są bezc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:51 A nadrabia na Bukowskiej! ha ha ha! czy ty człowieku jechałeś kiedyś JAKIMKOLWIEK autobusem Bukowską nawet po godzinie szczytu? kierowcy MPK to święte krowy, nie tylko z linii A, należą do związków zawodowych i można im ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobre dobre :) Re: Kierowcy autobusów z pętli M1 w ogóle są bezc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 23:00 oczywiście, ze spóźnienia A można tłumaczyć na wiele sposobów, ale kogo tak naprawdę to obchodzi? płacę MPK rocznie około 900 złotych, niech puszczą na trasę więcej autobusów! nie zapominajmy, że mamy wolny rynek, a MPK jest FIRMĄ USŁUGOWĄ!!! poza tym, nie raz byłam świadkiem tego, że tramwaje z pętli górczyn odjeżdżają z 2-3 minutowym opóźnieniem, bo mimo że już się świeci czerwone światło motorniczego nie ma jeszcze w tramwaju!, po chwili widać jak idzie z kubkiem, wolno, wolniutko, bo przecież może mu się wylać :) paranoja po prostu, zwłaszcza jak spieszę się do pracy poza tym, mam zwyczaj zgłaszania spóźnionych tramwajów i autobusów do urzędu miasta, oczywiście nie w każdym przypadku, tak się nie da, ale jestem dość konsekwentna, obcinają im za to dotacje pamiętajcie, że MPK ma silne związki zawodowe, przez to mocne zaplecze socjalne, i dużo pieniędzy z biletów idzie praktycznie na to, tam po prostu pracuje za dużo ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Kierowcy autobusów z pętli M1 w ogóle są bezc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:23 Co do pomysłów z podziałem A albo poprowadzeniem go ulicą Grunwaldzką zamiast Bukowską - to jedyny autobus jadący Bukowską do ścisłego centrum! 63 i 78 kręcą na Teatralkę, pozostałe kończą trasę przy Bałtyku. Przesiadka na tramwaj na Kaponierze zajmuje sporo czasu (trzeba dojść do ronda), a z kolei Bałtyk jest wciąż od centrum dość oddalony. To, że A cały czas kosztuje dwa razy więcej niż normalny autobus to skandal :/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mteulin Re: Kierowcy autobusów z pętli M1 w ogóle są bezc IP: *.man.poznan.pl 05.07.05, 12:51 > płacę MPK rocznie około 900 złotych, niech puszczą na > trasę więcej autobusów! nie zapominajmy, że mamy wolny rynek, a MPK jest FIRMĄ > USŁUGOWĄ!!! Zabawne... Pewnie dlatego wypisujesz takie bzury, że nie wiesz iż MPK nie utrzymuje się ze sprzedaży biletów - wpływy idą do kasy miasta. Druga sprawa - gdyby był prawdziwy wolny rynek tak jak w innych branżach i cen biletów nie ustalałby rada miasta tylko koszty przedsiębiorstw i walka konkurencyjna to za bilety płaciłabyś 2 a może i 3 razy więcej niż teraz. Ceny biletów ze względu na funkcję jaką komunikacja miejska pełni w życiu miasta są dostosowane do portfeli mieszkańców a nie rzeczywistych kosztów jej organizowania. A puszczenie więcej autobusów zależy od Urzędu Miasta - jak pokryje koszty tego działania to autobusy pojadą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złośliwy Re: Kierowcy autobusów z pętli M1 w ogóle są bezc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 21:44 Spieszę z odpowiedzią, dlaczego nie konstruuje się poprawnego rozkładu: Linie autobusowe normalne kursują zwykle na obrzeżach miast, po dużych osiedlach i spełniają funkcję środka dowożącego do centrum. Przez ścisłe centrum przejeżdżają zazwyczaj jedynie tramwaje. Jest kilka linii, które przeczą tej zasadzie, ale i one przeważnie wokół centrum prześlizgują się większymi arteriami. "A" jedzie przez ścisłe centrum, a prawie wszystkie ulice na jego trasie to ciągi komunikacyjne zapchane i trudno przejezdne. Sam powód, że tworzą się tam korki, nie tłumaczy, dlaczego nie napisano jeszcze dobrego rozkładu jazdy. Tłumaczy to jeszcze inna rzecz: ruch w mieście nie zależy tylko od pory dnia. Ta w rozkładzie jest ujęta (inne czasy przyjazdu). Zależy też, m. in., od tego, czy aktualnie odbywają się targi, czy jest piątek (ruch w okolicy CH King Cros), jaki jest stan ronda Rataje, czy akurat jest problem z przejazdem ulicą Podgórną. Te czynniki są na tyle nieprzewidywalne na dłuższą metę, że trzeba by pisać rozkład niemalże okolicznościowy... Do tego zaś nie mamy odpowiednich technologii... Odpowiedz Link Zgłoś
michmaj Re: Kierowcy autobusów z pętli M1 w ogóle są bezc 06.06.05, 22:02 Tak, to jest wszystko bardzo logiczne, trzyma się kupy i tak to nawet próbowałem wytłumaczyć mojej dziewczynie. Tłumaczy to te duże spóźnienia, typu 15 minut. Nie tłumaczy jednak jakim cudem autobus ciągle spóźniony wyjeżdża z pętli, także gdy nie ma żadnych korków. W jedną stronę wraca na pętle jeden autobus a potem drugi - punktualnie, mają tylko kawałek do pętli i zaraz powinny być z powortem, a ma ich w ogóle albo są spóźnione właśnie to typowe 3 minuty. Po prostu sobie wyjeżdżają później, nawet jak nie było korków. I dotyczy to nie tylko A (ale przy A jest to najbardziej dotkliwe i bolesne, bo to droższy autobus), ale też wielu innych autobusów tuż koło pętli. Np 71, po 3 przestankach od pętli na Winogradach zawsze jest 2 minuty spóźnione. Dlaczego? Bo później wyjechał z pętli! I jeszcze raz. Skoro trasa A jest taka, że matematycznie można udowodnić, że nie da się skonstruować rozkładu to czemu jest on 2 razy droższy????? (tak wiem, że na sieciówkę można jeździć bez dopłaty). To jakaś paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asior Re: Kierowcy autobusów z pętli M1 w ogóle są bezc IP: *.man.poznan.pl 07.06.05, 14:51 Ludzie macie ale problemy... Linia A jest linia, ktora przeczy wszelkim kanonom organizacji komunikacji autobusowej na swiecie: - dubluje tramwaj, - przebiega przez najbardziej zatloczone arterie komunikacyjne, - jest jedna z najdluzszych linii miejskich, - nie jest w zadnym stopniu konkurencyjna wzgledem tramwaju, ani innych normalnych linii autobusowych. Do tego wszystkiego na tej linii jest podwojna oplata (jest to zaszlosc z czasow kiedy linie pospieszne, byly naprawde pospieszne). Problem tkwi w tym, ze to urzedasy z UM na pl. Kolegiackim doporowadzily do tego, aby moc z Rataj i z Kopernika dojezdzac do pracy i na chwile obecna kazdy sie boi ten problem ruszyc. Ktos sie dziwi, dlaczego autobus odjezdza spozniony z petli na M1... jezeli na przejazd przyjumuje sie od 37 - 46 minut, a bywaja dni ze autobus pokonuje ta trase w 90!!! minut, to trudno zeby nie byl opozniony... Kiedys ten kierowca tez musi na chwile wyjsc z auta i odpoczac - bo w koncu wozi ludzi!!! Jedynym rozwiazaniem jest likwidacja tej linii poprzez rozbicie jej na dwie niezalezne linie autobusowe usprawniajace komunikacje w rejonie Rataj (dowoz do tramwaju) i w rejonie Os. Kopernika i Bukowskiej. Wyborczo rusz w koncu ten problem, bo to sie bedzie ciagnelo w nieskonczonosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Kierowcy autobusów z pętli M1 w ogóle są bezc IP: *.icpnet.pl 07.06.05, 22:53 A(utobus) przyjeżdża spóźniony z miasta na pętlę przy M1. Ponieważ przerwa na pętli M1 jest bardzo krótka (3-5 minut), a spóźnienie sięga np 10 minut, to autobus rusza z M1 z kilkuminutowym opóźnieniem. Dlatego mieszkańcy Rusa narzekają, że choć mieszkają blisko pętli to A się u nich spóźnia. Nieco lepiej jest na Kopernika, bo tam przerwa na pętli jest dłuższa i spóźnienie można zniwelować. Powodem spóźnień A jest nie tyle długość trasy, co poprowadzenie jej korkującymi się ulicami, zbyt gęsta sieć przystanków oraz kluczenie ulicami w rejonie Mostowej. Dlatego zamiast dzielić A na dwie linie należałoby raczej rozważyć zmianę jej trasy tak by nie utykała w korkach (np. Grunwaldzką zamiast Bukowską). Jeśli jest to linia pospieszna, to niech będzie nią z prawdziwego zdarzenia i umożliwi naprawdę szybki przejazd z Kopernika do M1 przez centrum. Dlaczego Warszawa może mieć swoje porządne linie pospieszne (a nawet ekspresowe), a Poznań nie? Linie pośpieszne mogłyby stanowić szybkie połączenie oddalonych od centrum osiedli nie posiadających komunikacji tramwajowej, np. Kopernika, Dębina, Łokietka, Orła Białego/Rusa. Jeśli możliwe byłyby dogodne przesiadki na tramwaj, stanowiłyby wówczas uzupełnienie komunikacji tramwajowej. Takie linie pospieszne wprowadziły ostatnio Berlin (tzw. Metro-Bus) i Monachium. Uzupełniają tam one sieć Metra i S-Bahnu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Kierowcy autobusów z pętli M1 w ogóle są bezc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 00:27 może i są bezczelni ale pasażerowie w takim razie to poprostu BYDŁO bez kultury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Kierowcy autobusów z pętli M1 w ogóle są bezc IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 05.06.05, 00:58 A poznałeś kiedyś kulturalne bydło? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? A ja widzialem pasazerow ktorzy IP: *.icpnet.pl 07.06.05, 15:37 siedza sobie na krawezniku na wysepce autbusowej ,podjezda autobus a oni sie smiaja. Czy to jakas moda? Okropna zyzolica to zrobila i jescze byla oburzona ze jej zwrocilem uwage. Dzisiaj jechalem samochodem i patrze dlaczego autobus nie moze podjechac na przystanek przy Wilczak -Szelagowska. Znowu jakas wiara siedziala na krawezniku? Moze mi ktos wytlumaczyc po co? Odpowiedz Link Zgłoś
roxis Re: A ja widzialem pasazerow ktorzy 07.06.05, 23:04 W pełni się zgadzam. Może "Gazeta" się w tym w końcu zajmie. Na moje skargi do pionu autobusowego nie było nigdy żadnego odzewu! Linia "A" to paranoidalnie chyba lata... Odpowiedz Link Zgłoś