Dodaj do ulubionych

Wieża ratuszowa - chcemy na nią wejść!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 22:14
Terefere kuku, nie wierzę w to co napisano w tym artykule! Ani w jedno słowo!
Niedawno pojawił się post na naszym forum o punkatach widokowych w Poznaniu i
ktoś zaproponował, żeby był taki punkt na wieży Ratusza. I dziennikarka
napisała o tym artykuł - spekulacyjny. Nie wierzę w to, że dyrekcja Ratusza
zgodzi się na wpuszczanie turystów na wieżę. Uznają, że to nie miejsce dla
turystów, a chodzenie po schodach niszczy schody. Ratusz jest mało popularny
właśnie dlatego, że nie ma wejścia do jego zakamarków. A samo muzeum Historii
Miasta Poznania jest nudne jak flaki z olejem dla turystów. Sami powiedzcie,
ilu z was było w środku Ratusza? A ilu z was było na wieży?
Obserwuj wątek
    • Gość: tutejszy Re: Wieża ratuszowa - chcemy na nią wejść! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 00:14
      "Dopytywał o jakiś inny punkt widokowy na Starym Mieście. Nie miałam mu czego
      wskazać."
      To już punkt widokowy w Collegium Altum zamknięto?
    • mantis77 Pytanie numer jeden 28.06.05, 01:18
      cytat "Będzie przystosowane także dla niepełnosprawnych"

Pytam JAK? Byłoby fajnie gdybym na wózku mógł także podziwiać panoramę miasta.
      W akademii ekonomicznej jeszcze zdążyłem być w ratuszu nawet na parterze nie
      byłem bo są schody i tego muzeum nie widziałem.

Byłoby pięknie bo np w krakowie do dzwonu zygmunta niepełnosprawni nie mają
      dostępu.
      W Warszawie można oglądać z pałacu kultury i też tam byłem. Może Poznań pokaże
      się z dobrej strony?

Liczę na to.
      • pan.nikt sorry mantis77, ale mierzmy siły na zamiary 28.06.05, 01:31
        Sam wisz, że wiele jest pilniejszych potrzeb niepełnosprawnych niż włażenie na
        wierzę ratusza.
        W AE, temat był czysty.
        Nowy budynek, łatwo zrobić windę, ale w wieży ratusza, to już duży problem
        finansowy.

Przykro mi. Każdy ma jakąś niepełnosprawność i nie wszystko jest dla niego
        dostępne.
        Daltonista, ie zobaczy piękna kolorowych obrazów, głuchy (muzycznie) nie doceni
        piękna symfonii itd.
        • mantis77 Re: sorry mantis77, ale mierzmy siły na zamiary 29.06.05, 23:02
          Mogą nieprzystosowywać ale niech wtedy nie mówią że jest. Rozwinięcie wątku w
          odpowiedzi do Wipuni
      • vipunia Re: Pytanie numer jeden 28.06.05, 22:50
        mantis zaraz tam wózkiem chciałbyś wjechać na górę, mowa o
        niepełnosprawnych ... przystosują dla głuchoniemych i też będzie
        spełniony "wymóg" :P

VIPunia
        • mantis77 masz rację 29.06.05, 23:01
          Albo oznaczą stopnie na zółto dla słabowidzących. Nie mam nic przeciwko temu że
          niebyłoby przystosowane ale niech wtedy nie biorą kasy na takie coś i niech nie
          mówią że jest skoro nie jest przystosowane. Wtedy kasa pójdzie na takie
          instytucje gdzie faktycznie przystosują.

A swoją drogą chciałbym by była taka możliwość bo też bym sobie rynak z ratusza
          zobaczył. Ale cóż nie wierzę żeby Poznań wyprzedził inne miasta w takiej
          kwestii. Ale poważne wyzwanie dla rchitektów na równi z wybudowaniem Starego
          browaru czy PFC. Wymyśliliby pewnie takie rozwiazanie najlepsi.
    • Gość: Poznańczyk Re: Wieża ratuszowa - chcemy na nią wejść! IP: *.ghost.pl 28.06.05, 07:32
      Co to była za sierota, która nie umiała Brianowi
      doradzić punktu widokowego na Starym Mieście ???
      Jednym z najpiękniejszych punktów widokowych,
      mimo swej wcale nie najwyższej lokacji...
      jest Wzgórze Przemysła !!!
      Widać Katedrę, wierze Kościołów Starego Miasta,
      kamienice i ich piękne dachy...
      - jest to jedno z moich ulubionych miejsc w Poznaniu !!!
      Zapraszam !!!

(ech.. a było tam tak spokojnie ;-)
      no ale może dzięki temu zaproszeniu ktoś w końcu zadba
      o uliczki prowadzące na wzgórze
      i przestaną śmierdzieć moczem.... :-/ )

...a gdy stanie tam zamek (...),
      nie znajdziecie lepszego miejsca widokowego,
      zwłaszcza jeżeli będzie można wejść na jego tarasy...
    • Gość: stachu Re: Wieża ratuszowa - chcemy na nią wejść! IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 28.06.05, 08:41
      > A samo muzeum Historii
      > Miasta Poznania jest nudne jak flaki z olejem dla turystów. Sami powiedzcie,
      > ilu z was było w środku Ratusza? A ilu z was było na wieży?

Byłem w środku w ratuszu 4 razy w ciągu ostatnich 20 lat. Zawsze mi się podobało
      (chociaż raz byłem spalony, to podobało mi się do kwadratu ;)

Na Starym Rynku jest wiele miejsc, sądzę że znajdziesz jakąś dyskotekę dla siebie.
    • Gość: Lech Piwnice Ratusza też niedostępne!!! IP: *.p-s-inter.net 28.06.05, 09:07
      Dwukrotnie przyprowadziłem do Ratusza wycieczkę Czechów, którym chciałem
      pokazać m.in. jeden z najstarszych zachowanych dowodów historycznych polsko -
      czeskich stosunków. Mianowicie w gotyckiej piwnicy są kamienne zworniki
      gotyckiego sklepienia z wyobrażeniem czeskiego lwa, niewątpliwie z czasów
      Wacława II, który panował w pod koniec XIII wieku, a za jego to sprawą
      rozpoczęto budowę murowanego Ratusza (wcześniej był drewniany). Niestety, od
      kilku lat piwnica wraz z unikalnymi eksponatami jak m.in. oryginałem pręgierza
      (przed Ratuszem stoi tylko jego replika) są nadal niedostępne dla zwiedzających.
      • Gość: Lech Re: Piwnice Ratusza też niedostępne!!! IP: *.p-s-inter.net 28.06.05, 09:59
        > Dwukrotnie przyprowadziłem do Ratusza wycieczkę Czechów, którym chciałem
        > pokazać m.in. jeden z najstarszych zachowanych dowodów historycznych polsko -
        > czeskich stosunków.

Jako uzupełnienie swej opinii dodam jeszcze linka do mojego artykułu o czeskich
        wątkach w Wielkopolsce => ksp.republika.pl/czeskie.htm
    • Gość: Paweł poznańskie punkty widokowe IP: *.acn.waw.pl 28.06.05, 23:57
      Poznaniowi brak punktu widokowego z prawdziwego zdarzenia- i to jest duży minus
      Waszego miasta. Być może wieżę ratuszową trudno przystosować do zwiedzania
      przez turystów, ale najbardziej zdziwił mnie brak możliwości wejścia na choćby
      jedną z wież Katedry- a przecież te we Wrocławiu czy bliskim Poznaniowi
      Gnieźnie są doskonałymi punktami widokowymi ! Ale trzymam za Was kciuki, mam
      nadzieję, że będzie lepiej !!!
    • Gość: SZP Re: Wieża ratuszowa - chcemy na nią wejść! IP: *.icpnet.pl 29.06.05, 10:58
      > Ratusz jest mało popularny
      > właśnie dlatego, że nie ma wejścia do jego zakamarków. A samo muzeum Historii
      > Miasta Poznania jest nudne jak flaki z olejem dla turystów. Sami powiedzcie,
      > ilu z was było w środku Ratusza? A ilu z was było na wieży?

Masz 100% racji. Byłem w ratuszu kilka lat temu - muzeum nudne jak za komuny,
      same puchary cechowe i sztandary, ogólne wrażenie smętku i zakurzenia, typowe
      muzeum w którym trzeba chodzić w kapciach, a w każdym narożniku siedzi jakaś
      babcina-dozorczyni i szydełkuje. Brak jakiegokolwiek pomysłu na przyciągnięcie
      turystów i poznaniaków. A przecież można to robić - dowodem jezt muzeum
      POowstania Wielkopolskiego w Odwachu które ma ciekawą, ładnie urządzoną
      ekspozycję stałą i interesujące wystawy czasiwe. Ratusz jest w tej chwili
      martwy.
    • mankut400 Muzeum w Ratuszu 29.06.05, 16:46
      Gość portalu: O napisał(a):

> A samo muzeum Historii
      > Miasta Poznania jest nudne jak flaki z olejem dla turystów.

Dla poznaniaków jedynym magnesem są wystawy czasowe, na ogół niezłe. Natomiast
      pozostała część ekspozycji - żałosna.
      Co gorsza, równie żałosne są godziny otwarcia: standard to "do szesnastej",
      tylko w środę do 18-tej. Lecz co szczególnie dziwne, w dni gdy poznaniacy mają
      wolne to muzeum albo jest nieczynne (soboty), albo czynne od 10.00 do 15.00. A
      kto z Was uważa że w niedzielę "dzień się kończy o 15.00??
      Ale to typowe dla wszystkich instytucji "państwowych", którym nie zależy na
      klientach i dochodach od zadowolonych zwiedzających. Przecież muzealnicy są
      na "państwowym" :/ garnuszku.
      • vipunia Re: Muzeum w Ratuszu 29.06.05, 21:05
        Godziny otwierania muzeów i innych miejsc waznych dla turystów, ale też dla
        nas, żeby pokazać je gościom zawsze były wg mnie nieadekwatne do zmieniających
        się czasów. Wystarczy przejechać się za południową granicę naszego kraju, aby
        się przekonać, że punkty widokowe są czynne czasami nawet do 20, a muzea
        najdłużej są czynne w weekendy uwzględniając już piątek...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka