28.06.05, 09:20
Czy ktoś coś wie o możliwościach korzystania z basenu na Polance? Gdzie ten
basen się właściwie znajduje i jakie ma rozmiary? Jakie są koszty korzystania?
Mnie udało się dowiedzieć przy odbiorze nmieszkania, że na pewno będzie
możliwość korzystania, szczególnie, że mieszkańcy Polanki 1 wykazują
frekwencję w granicach 25%...
Obserwuj wątek
    • plootto Re: basen 28.06.05, 09:31
      a kto powiedział przy odbiorze, że można korzystać z basenu na Polance 1?
      • kotschroedingera Re: basen 28.06.05, 11:22
        Pani (sales manager?) powiedziała: "jak się mieszkańcy P. I zgodzą, to będzie
        możliwość korzystania z obiektu".

pozdrawiam
        kots.
      • kaizen78 Re: basen 28.06.05, 15:52
        Z tym "na pewno" przesadziłem. Powiedziano mi, że jeśli mieszkańcy Polanki 1 się
        zgodzą, to będzie można, niemniej perspektywy są obiecujące, bo tylko 1/4
        mieszkańców korzysta, więc bardzo prawdopodobne, że się zgodzą :-)
        • plootto Re: basen 28.06.05, 17:19
          no to faktycznie trochę przesadziłeś :) Z tego co ja wiem, na ostatnim zebraniu
          wspólnot Polanki 1 decyzja była negatywna. Nie będzie wejścia na basen dla osób
          z zewnątrz. A to, że basen jest wykorzystany tylko w 25% to nie jest nic złego.
          Lepiej dla tych co tam chodzą, że nie ma tłoku. Wzrost wykorzystania
          spowodowałby tylko wzrost kosztów utrzymania. Czyli wcale nie w interesie
          mieszkańców.
          • mejbi Re: basen 29.06.05, 01:46
            Ja również słyszałam, że nie będzie mozliwości korzystania z basenu, choć miło
            by było...
          • gagt Re: basen 04.07.05, 09:48
            Mieszkańcy Polanki jeden płacą miesięcznie ok 30 pln za basen. Moglibyśmy
            płacić drugie tyle i budżet na utrzymanie wcale by nie ucierpiał - a nawet
            przeciwnie...
            Myślę że warto pilotować ten temat i przynajmniej spróbować się dogadać.
            • mejbi Re: basen 04.07.05, 11:07
              W sumie to kwestia dogadania się wspólnot...
              • jaszpa Re: basen 10.07.05, 18:28
                A gdzie konkretnie znajduje sie basen? :)
                • mejbi Re: basen 10.07.05, 19:52
                  Na tyłach Polanki 1 - wewnątrz osiedla
        • riotking Re: basen 02.09.05, 12:03
          Perrespektywy są takie - że basen jest uczęszczany w godzinach "typowych" dla
          ludzi którzy pracują- czyli popołudniami i w weekendy.
          Mało uczęszczany jest w godziinach gdy wiekszość pracuje.

Przelicznik procentowy to głupota, bo wiadomo że o 8 rano w poniedziałek,
          chętnych na kąpiel - np: zimą czy jesienią nie ma zbyt wielu.
          Ale o 18, 19 czy 20 - basen codziennie jest pełen :/

Gdyby wchodziło w grę udostępnienie naszego basenu - to ja bym na przykład
          proponował przejście dla nas - przez wasze osiedle - na skróty do tramwaju :D
          Dla każdego coś miłego :)
    • polanek1 Re: basen 21.07.05, 12:01
      Moi Drodzy, tak się składa, że mam mieszkania i na Polance1 i na Polance2.
      Nie wiem kto Wam głupot nagadał ale:
      1. nie ma możliwości korzystania z basenu przez osoby z zewnątrz; możesz
      natomiast się dogadać z kimś z Polanki1, by Cię zabrał lub wpuścił na swój
      karnet;
      2. koszt karnetu zależy od ilości wejść mies., a ilość wejść zależy od
      powierzchni mieszkania - i tak , ja mam mieszkanie 75 m2 i mam 20 wejść, płacę
      co miesiąc 50 PLN czy wejdę 20 razy czy nie wejdę wcale;
      3. frekwencja to kompletna bzdura, bo na tym basenie się super pływa jak jest 6-
      max. 8 osób; jak jest więcej ludzi to można brodzić albo trzeba mijać się pod
      wodą; ATANER gada bzdury o 25% frekwencji, bo liczy jako maksymalną pojemność
      30 osób, a tam przy 12 nie można już pływać.
      4. ostatnio ATANER zlikwidował wejścia w poniedziałek, bo...są za wysokie
      koszty, więc jak widzicie poprostu przeliczyli się z tym basenem - przerosła
      ich ta inwestycja, bo mimo, że wszyscy płacą co miesiąc, a - jak twierdzą -
      jest niska frekwencja (kompletna bzdura) to koszty ich przerastają, a
      przegłosować podwyżkę we wspólnotach gdzie jest w sumie 600 mieszkań graniczy z
      cudem.

Podsumowując - ATANER dał dupy z basenem, bo powinien wziąć jego koszt na
      siebie i zrobić płatny wstęp. Miałby teraz nadmiar chętnych (Polanka1 i
      Polanka2). A tak - mieszkańcy Polanki1 są współwłaścicielami, muszą płacić i
      nie chcą nikogo z zewnątrz, a ATANER z jednej strony narzeka na wysokie koszty,
      a z drugiej opowiada głupoty o frekwencji - przeciez jeśli ona wzrośnie to
      drastycznie wzrosną koszty (środki do zmiękczania wody, chlorowania,
      czyszczenie dna basenu, prysznicy etc.).

Moja rada - dogadajcie się z kimś i nie róbcie żadnego oficjalnego hałasu, bo
      jak się ludzie dowiedzą na Polance1 to Wam zrobią blokadę i wogóle nie
      popływacie.
      • gagt Re: basen 21.07.05, 12:28
        Nie to nie...
        Jak niechcecie mieć więcej kasy na utrzymanie to trudno. Kiedyś pracowałem na
        basenie - czy było 10 czy 100 osób dziennie koszt utrzymania był identyczny!!!
        Ataner mógłby mieć nawet 100% więcej środków na "dopieszczanie" basenu.
        Może tu nie chodzi o kase tylko o "syndrom ogrodnika" albo zwykły snobizm.....
        • polanek1 Re: basen 21.07.05, 12:34
          Oj gagt, to nie o to chodzi - powtarzam, bo chyba nie doczytałeś mojego posta -
          jak jest 6 osób jest OK, jak jest 10-12 to już jest brodzenie a nie kąpanie.
          Basen ma jakiejś 4 m szerokości (na połowie jest szerzej o jakieś 1,5 metra) i
          8-10 długości, więc do 10 osób pływa w tłoku ale swobodnie. Więcej zwyczajnie
          nie wejdzie (30 wg. ATANERA to śmiech na sali - musieli by stać a nie pływać).
          Argumenty dot. kosztów podaje sam ATANER.
          • gagt Re: basen 21.07.05, 12:53
            :-(
          • kaizen78 Re: basen 21.07.05, 13:14
            Ach, to taki basen :( Ja myślałem, że "trochę" większy...
          • riotking Re: basen 02.09.05, 12:10
            Gwoli sprostowania - basen ma z 8m - i 15 m długości. Głęboki na 1.5m . (w tym
            jest brodzik dla dzieci)

Żaden olimpijski obiekt... Dlatego przy 12 osobach jest optymalnie. Powyżej tego
            stanu robi się mało zabawnie...
        • riotking Re: basen 02.09.05, 12:07
          Raczej o to, że nikt nie lubi pływać w tłoku...

Dziś mogę iść o 19 na basen i wiem, że będę w stanie pływać - choć ludzi będzie
          sporo.
          A przy założeniu ogólnehj dostępności - mogłoby się okazać , że na własne
          życzenie - nie dopcham się do basenu.

To nie syndrom ogrodnika tylko logika.

Dogadajcie się z tymi, którzy u nas nie korzystają z kompleksu - wydzierżawcie
          sobie od nich kartę i po sparawie... Nikt nie mówi że was nie chcemy - mowa o
          tym że nikt tu nie potrzebuje większej liczby dodatkowych użytkowników...
          • kaizen78 Re: basen 02.09.05, 16:52
            Bardzo rozsądne rozwiązanie: skoro liczba karnetów/kart jest ustalona i - biorąc
            pod uwagę rozmiary basenu - nie będzie zwiększana, a jednocześnie są na pewno
            tacy posiadacze tych kart, którzy nie korzystaja z basenu, to mogliby oni
            odstąpić odpłatnie (opłata za basen czy jak to tam się nazywa u was) swoje karty
            mieszkańcom Polanki 2 :-) W ten sposób liczba właścicieli kart jest stała -
            zwiększy się jednak liczba użytkowników basenu. Tylko czy to rozwiązanie jest w
            obecnych warunkach możliwe? Czy posiadazce tych kart mogą je odstąpić osobom
            spoza osiedla Polanka 1???
      • arsil Re: basen 21.07.05, 13:06
        Moim zdaniem sprawa jest prosta. Jeśli Ataner blokuje wejścia w poniedziałki, to niech udostępni te wejścia innym /skoro mieszkańcy nie chcą w poniedziałki pływać:) /

Poza tym zapewne są dni i godziny, kiedy basen świeci pustkami (bo mieszkańcy pracują)... Można udostępnić wejścia w takie właśnie godziny....
        • polanek1 Re: basen 21.07.05, 13:34
          Basen nigdy nie świeci pustkami, a poniedziałek został zlikwidowany jako
          dzień "basenowy" nie ze wzgl. na pustki tylko zbyt wysokie koszty. jak nas
          zapewniono - przy zwiększonej ilości ludzi koszty rosną więc nie ma szans, by
          ktokolwiek z mieszkańców Polanki1 się na to zgodził. Zrozumcie ludzie -
          mieszkańcy Polanki1 - w tym ja - jesteśmy WŁAŚCICIELAMI BASENU, a nie jego
          użytkownikami. My za ten basen zapłaciliśmy jako właściciele i płacimy za jego
          eksploatację i w naszym interesie nie leży zwiększanie frekwencji - wręcz
          przeciwnie - im mniej ludzi tym mniejsze koszty i tym lepiej się pływa.
          Zrozumcie ludzie - to jest brodzik 4 m x 10 m , a nas tam mieszka ok. 2.000
          ludzi, i co jakiś czas każdy chce w spokoju popływać.
          • gagt Re: basen 21.07.05, 13:44
            nie denerwuj się tak...
            Już nie chcemy u was pływać :-)
            Sprawa zamknięta.
            • polanek1 Re: basen 21.07.05, 13:57
              gagt napisał:

> nie denerwuj się tak...
              > Już nie chcemy u was pływać :-)
              > Sprawa zamknięta.

Spoko, ja tylko naświetlam sprawę, bo bulwersuje ona (basen) mieszkańców
              Polanki1, którzy wyłożyli sporo kasy i co miesiąc płacą pieniążki, a teraz
              Ataner sobie robi jaja i samowolnie np. zmienia rozkład godzin opowiadając
              głupoty o kosztach, frekwencji itd.
              • mejbi Re: basen 21.07.05, 17:25
                Rozumiem Polanka1. Sama pływam sporo na innych basenach i wiem, że ilość osób na
                basenie ma kolosalne znaczenie dla komfortu pływania. Taplac się w wodzie to
                możemy w swoich wannach, jesli ktoś chce PŁYWAĆ to raczej nie w tłoku w
                10-metrowym baseniku. Dajmy spokój temu tematowi. To faktycznie własność Polanki
                1 i nam niewiele do tego. Jeśli się dogadamy ok, jesli nie, niczyja to wina. A
                dla Polankowców 2 polecam basen AWF przy Drodze Dębińskiej, w poblizu jest tez
                Chwiałkowskiego - oba 25-metrowe. No i może wkrótce się doczekamy (hehe;) basenu
                olimpijskiego przy Malcie...
                • majorka16 Re: basen 21.07.05, 17:31
                  no a co z basenem polanki 2 mieli budowac na koncu ??? jesli ktos wie ile
                  wyjdzie z tych planow to niech sie podzieli z ta wiedza ;-))0
                  • arsil Re: basen 21.07.05, 18:04
                    Nic z tego nie wyjdzie... Ataner potwornie się naciął na basenie na Polance 1 i więcej tego błędu nie popełni.
                    • mejbi Re: basen 21.07.05, 18:10
                      Na końcu zostanie wybudowany nie basen (plotka do kwadratu) ale budynek
                      komercyjny, w nim może znajdzie się coś z obszaru rekreacji, ale raczej sklepy.
                      Kiedyś byłamowa o kortach, ale nie wiem ile w tym obecnie jest prawdy. Ten
                      ryneczek jest widoczny na makiecie etapu 3 chyba.
                      • emi1983 Re: basen 21.07.05, 18:14
                        Z tego co ja wiem, dla reszty mieszkańców też miało być coś zrobione.. dlatego
                        między innymi wybrałam Polanke, bo miało być to i tamto.. a teraz jak się
                        okazuje, my nie będziemy mieli nic..
                        • mejbi Re: basen 21.07.05, 18:43
                          Ale mamy mieszkania ;)
                          A tak na powaznie najbardziej wiarygodnym źródłem informacji w tej kwestii jest
                          Ataner. Proponuję zadzwonić i wypytac o plany.
                          • gagt Re: basen 22.07.05, 08:26
                            W Atanerze twierdzą że na koniec inwestycji powstanie kompleks sportowo-
                            rekreacyjny. Ma on być ogólnodostępny dla całego Poznania. Nie ma niestety
                            jeszcze nawet planów tego budynku.
                        • riotking Re: basen 02.09.05, 12:14
                          zostaliście zrobieni w jajo...
                          Na pierwszych planach waszego osiedla były dwa korty.. A teraz - nie widzę żeby
                          było nanie miejsce...
                          Chociaz u nas kompleks też powstał dopiero po ponad roku...
                          • mejbi Re: basen 03.10.05, 15:52
                            Na makiecie IV etapu Polanki, który mozna zobaczyc na stronie Atanera, widac
                            zaraz za budynkami jakieś boiska i chyba korty, więc może jest szansa...
                            Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka