Dodaj do ulubionych

Basen a sucha skóra

18.05.26, 15:15
Na codzien unikam basenów, bo mam po nich bardzo wysuszoną skórę, zwłaszcza na twarzy- nie ma większej różnicy czy chlor czy ozon.
Teraz mam jednak poważny problem z plecami i zależnie, by 2 x tyg pływać.

Jak zabezpieczyć twarz (jakiś film z kosmetyków) by skóra się nie wysuszyła a z drugiej bym nie zasyfila wody basenu.
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 15:18
      Umiesz pływać crawlem albo grzbietowym?
      Bo jeśli klasycznym, to są lepsze sposoby na problemy z plecami.
      Sorry, nie o to pytałaś. Milcz primulo.

Ja bym się skupiła na solidnej pielęgnacji pomiędzy pobytami w wodzie
      • dwa_kubki_herbaty Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 15:55
        Klasyczny styl robi garba, kto tym pływa prócz treningów z trenerem?
      • princy-mincy Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 16:14
        Mam pływać tylko i wyłącznie na plecach.
        To są zalecenia ortopedy i fizjoterapeuty.
        Jakie inne sposoby polecasz? Ćwiczę w domu wg zaleceń fizjoterapeuty
        • primula.alpicola Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 16:17
          Na plecach to super.
          Skoro ćwiczysz wg zaleceń, to co ja będę gadać.
          Sama sobie właśnie organizuję drewniany kij do ćwiczenia mobilności barków, bo są silne, ale niewystarczająco mobilne.
          • princy-mincy Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 18:25
            Hej, napisz co i jak. Może skonsultuję to z moim fizjoterapeutą.
    • marzenka12 Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 15:46
      Astaliftem!
      • primula.alpicola Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 16:19
        marzenka12 napisała:

> Astaliftem!
        >

Podobno zawiera dużo silikonu, to może faktycznie zadziałałby impregnująco.
        Tylko trochę droga ta impregnacja
        • ib_k Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 16:21
          No ale ty chcesz się smarować i wchodzić z tym do wody?!
          • marzenka12 Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 16:25
            ib_k napisała:

> No ale ty chcesz się smarować i wchodzić z tym do wody?!

Oczywiście, silikon tworzy bariere na twarzy i chlor jej tak nie wysuszy
            • ib_k Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 16:47
              marzenka12 napisała:

> ib_k napisała:
              >
              > > No ale ty chcesz się smarować i wchodzić z tym do wody?!
              >
              >
              > Oczywiście, silikon tworzy bariere na twarzy i chlor jej tak nie wysuszy
              >
              No jasne, co tam że inni w tych silikonach, zapachach i tłuszczach pływają...
              • azalee Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 17:25
                Na publicznych basenach lepiej nie zastanawiać się w czym się pływa, bo silikony to akurat jedna z lepszych opcji
    • dwa_kubki_herbaty Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 15:53
      Też mam suchą skórę, po basenie biorę prysznic używaj swoich domowych kosmetyków, po nim ciapię dupę balsamem i tyle. W domu już się nie kąpie bo i po co.
      Chodzę na basen od ponad dekady, bywały lata (covidowe), że 2 razy w tygodniu.
      Mam wrażenie że stan mojej skóry się wręcz poprawił.
      • princy-mincy Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 16:15
        Ale ja potrzebowałbym czegoś na twarz przed basenem by maksymalnie chronić twarz.
        Po basenie myję się tylko i wyłącznie moimi kosmetykami a i tak mam na twarzy suche placki.
        • nuta15 Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 16:46
          Wypróbuj różowy alantan dermoline, bardzo dobrze chroni skórę przed wysuszeniem od wiatru , mrozu i detergentów. Moźe sprawdzi się też przed i po basenie.
    • summerland Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 16:48
      Kolezanka smarowała całe ciało wazeliną przed kąpielą w basenie zeby zabezpieczyć się przed chlorem. Nie wiem jak to działało odnosnie usyfienia wody w basenie
      • princy-mincy Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 17:21
        Taka apteczna wazeliną?
    • snakelilith Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 17:33
      Weź masło shea, albo mieszankę z olejem.
      Ja po basenie na całe ciało i jako okluzję na twarz wieczorem stosuję domowy balsam z masła shea z olejem konopnym, lub arganowym.
      W tym celu rozpuszczam w kąpieli wodnej 50 g masła shea, dolewam 30 ml oleju, mieszam, zlewam do 2 słoiczków i wstawiam do lodówki. Jak zastygną, jeden słoik biorę na stałe do łazienki, albo na basen.
      Balsam w temp. pokojowej ma konsystencję pośrednią pomiędzy masłem i olejem, dobrze się rozprowadza.
      Być może możesz nasmarować się tym już przed wejściem do wody, bo to nie ma emulgatorów, więc się tak szybko nie rozpuszcza. Jest też nie takie tłuste jak sam olej, bo masło shea jest raczej woskowe i zostawia lekki, ale nie klejący film na skórze.
      Istnieją jednak gotowe produkty np. greenatural Elasticizzante Shea Butter with Wild Rose Oil, z olejem z dzikiej róży.
      I przemyśl dobór kosmetyków do mycia. Może masz za ostre detergenty. Przetłuszczone balsamy do mycia dla dzieci mogą być lepsze.
      • princy-mincy Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 18:43
        Na codzien mam bardzo dobrą skórę i tylko po basenie bardzo sucha, zatem uznaje, że moje codzienne kosmetyki są ok.
    • hailey_bieber2004 Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 17:50
      Chyba wolałam nie wiedzieć, że istnieją ludzie, którzy wchodzą do basenu z warstwą kosmetyków na sobie sad
      Zwłaszcza, że z obserwacji z mojego basenu dokładnie każdy (a raczej każda - bo to żeńska szatnia) zgodnie z regulaminem myje się pod prysznicem przed wejściem na nieckę - nawet dzieci.
      • princy-mincy Re: Basen a sucha skóra 18.05.26, 18:37
        Ja też się myję przed wejściem do basenu i dlatego pytam o kosmetyki, które nie zostawia syfu w wodzie
        Natomiast wielokrotnie widziałam kobiety w pełnym makijażu, nawet na basenie sportowym.
        Nie wiem jak to robią, że nawet kropli wody nie mają na twarzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka