Dodaj do ulubionych

POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód???

IP: *.crowley.pl 18.08.05, 23:39
czy orientujecie sie w którym kosciele w Poznaniu moje znajoma spotka
sensownego ksiedza, ktory nie bedzie namawial jej narzeczonego na slub
koscielny, a udzieli im slubu jako katoliczce i ateiscie??

Dziekuje za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • pan.nikt Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? 18.08.05, 23:43
      Koleżanka ślubowała u Sw. Rocha (ul. Kórnicka, czy Serafitki).
      Było to jakieś 25 lat temu.
      Dziś powinno być jeszcze łatwiej.
      • Gość: xxx Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? IP: *.crowley.pl 18.08.05, 23:57
        a orientujesz sie czy ksiadz ma prawo odmowic udzielenia takiego slubu??
        kolezanka chyba chcialaby wziac go u siebie w parafii, ale jest tam wiekowy
        ksiadz proboszcz, ktorego sie obawia, a do gorliwych katoliczek chyba tez nie
        nalezy..
        • pan.nikt Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? 19.08.05, 00:05
          Taki biegły, to nie jestem.

Prawdopodobnie potrzebna jest zgoda biskupa, załatwiana oczywiście przez
          proboszcza.

Przy czy wiek proboszcza nie jest tu wyznacznikiem. Znaw wielu starszych
          mądrych i życzliwych. Znam też mlodych i "glupich".
          Ba znam księdza, któemu po 50-ce wyraźnie odbijało i był trudny do rozmowy, a
          po 60-ce wrócił do normy i jest OK.

aha. Jedno jest pewne.
          Strona wierząca musi zapewnić, że wychowa dzieci w duchu Kościoła Katolickiego,
          a strona niewierząca, że nie będzie w tym przeszkadzała.
    • l.george.l Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? 19.08.05, 01:14
      Zgadza się, co pisze Pan.Nikt. Twoja koleżanka powinna udać się do proboszcza
      swojej parafii i za jego pośrednictwem poprosić o zgodę biskupa na ślub z
      ateistą. Generalnie Kościół odradza zawieranie takich związków przewidując
      zobojętnienie na sprawy wiary osoby wierzącej, obawia się także o religijne
      wychowanie dzieci. Jak by nie było, w pewnym momencie dzieciaczki spytają: a
      czemu tatuś z nami nie idzie do kościoła? Ale takie małżeństwa istnieją, więc
      jest to do przejścia. Obawiam się, że więcej problemu niż ksiądz może sprawiać
      fanatyczna rodzinka. Niby można o niczym nie mówić, ale podczas ceremonii i tak
      się sprawa rypnie, bo pan młody nie przystąpi do komunii, może też zażyczyć
      sobie świeckiej treści przysięgi małżeńskiej. Przed ślubem oczywiście warto od
      razu zbadać kwestię rozwodu i unieważnienia takiego ślubu, bo dla ateisty to
      bułka z masłem, ale Twoja koleżanka to już będzie miała nababrane w kościelnej
      kartotece.
      • Gość: antygeorge Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 06:57
        no georege powiedz od razu co naprawde sadzisz - wybic wszystkich homo i
        ateistow prawda?
        • Gość: Obcy Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 13:17
          I.george.I napisał :
          Jak by nie było, w pewnym momencie dzieciaczki spytają: a
          czemu tatuś z nami nie idzie do kościoła?
          Bo jest mądrzejszy i myśli - to chyba proste.
          • Gość: kal Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? IP: *.sp.se 19.08.05, 13:38
            Macie w Polsce problemy. :-)) Czyste sredniowiecze.
        • Gość: antyantygeorge wybic antgeorgow IP: *.icpnet.pl 19.08.05, 16:10
          • Gość: antyspamer raczej wybić georga,doktorka nikta i vikke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 16:30
            • Gość: antyantygeorge nie,bo lepiej caprice83 to ta od bledow ort. IP: *.icpnet.pl 19.08.05, 16:39
              • Gość: antyspamer dupek z ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 16:43
                tak jakbys ty NIGDY nie popełnił błędu i co z tego błąd mnie nie razi za to
                razi mnie wulgarnosc vikki, zachowuje sie jak szmatka spod latarni ktora
                właściwie jest, mowie, NIECH PIERWSZY RZUCI KAMIENIEM TEN KTO JEST BEZ GRZECHU
                • Gość: odprawaposlow pokazujesz jacy ludzie pojda w paradzie IP: *.icpnet.pl 19.08.05, 16:53
                  po przyklejonym usmiechem slowa pogardy dla ojczyzny,dla ludzi...sztuczne
                  usmiechy a w sercu jatrzaca zdradziecka nienawisc do symboli ,wartosci...
                  • Gość: antyspamer hahahaha i to mowi niby gosc z pokolenia JP2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 17:06
                    wysławiajacy papieza i jego nauki a z drugiej strony bluzgajacy na
                    innych...hahahaha no niezle, papieza to wy wszyscy macie w dupie, tylko
                    niektorzy jak caprice nie boja sie tego powiedziec (no nie dosłownie, ona nie
                    jest niby katoliczka) a inni za maska JP2 i jego nauk rzucaja wulgaryzmami na
                    prawo i lewo, ja ta szmatka vikka. mimo iz nie popieram caprice we wszystkich
                    rzeczach to wolabym poprzec ja niz ktoregokolwiek z was hipokryci! ja nie
                    jestem za ojczyzna ale sie do tego przyznaje a nie jestem hipokryta i oszustem,
                    to ty spojrz w lustro i zdejm ten fałszywy usmiech z buzki!
                    a na parade nie ide, jestem przeciw gejom.
                    • Gość: d po pierwsze nie klam- po drugie gdzie ja napisalem IP: *.icpnet.pl 19.08.05, 17:09
                      ze jestem katolikiem albo pokoleniem JPII? na mozg Ci padlo? przeciwko gejom
                      jestes...heheh no coz mozna klamac ale to swiadczy o Tobie
                      • Gość: antyspamer nie kłamie kameleonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 17:26
                        pisz pod jednym nikiem albo w ogole nie zaczynaj rozmowy to po pierwsze
                        a po drugie pisze ze ty tez nalezysz do JP2 bo popierasz te bande spamerow -
                        georga, doktorka, nikta i vikke, a oni wielce sie ogłaszaja jak to staja w
                        obronie kosciola i wiary, wszedzie podaja te przykłady o wierze, przy aborcji,
                        przy gejach, tylko nie tak gdzie klna jak szewcy na innych, wtedy jakos o JP
                        zapominaja, a moze raczej wtedy ujawniaja jacy sa naprawde!
                        zegnam bo ja rozmawiam z konkretnymi ludzmi a nie z anonimami
                      • Gość: Maja Re: Wspólczuje autorce postu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 00:44
                        Ci jeb..ni katolicy...
      • Gość: xxx Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? IP: *.crowley.pl 19.08.05, 15:35
        dzieki George
    • v.i.k.k.a Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? 19.08.05, 17:30
      Sprawy kościoła co prawda mało mnie obchodzą ,ale podobno jest tak, że jak jedna
      strona jest niewierząca to przysięga inaczej wygląda. Miś coś tłumaczył, ale
      zapomniałam:)
      • pan.nikt Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? 20.08.05, 00:59
        Przysięga ateisty jest taka sama jak strony wierzącej z pominięciem końcowej
        formuły:"..tak mi dopomóż Panie Boże..."
        • v.i.k.k.a Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? 20.08.05, 01:24
          możliwe:)
    • beatap11 Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? 02.09.05, 12:42
      Miesiąc temu bralam taki slub w Rogalinie pod Poznaniem. Nie było żadnych
      problemów. Ksiądz Wojciech jest naprawdę miły.
      • Gość: Barka Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 13:33
        Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź. Mam do Poznania blisko, więc może
        spróbujemy też w Rogalinie. Pozdrawiam
    • Gość: Pozhoga Miałem taki ślub IP: *.marol.local / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 15:21
      Nie jako ateista, tylko jako tzw. apostata, ale Tobie prawdopodobnie właśnie
      chodzi o taki przypadek. Musiałem mieć zgodę z kurii arcybiskupiej, którą
      przekazałem proboszczowi. Ślub był wg specjalnej formuły - nie mówiłem
      niektórych kwestii. Ślub brałem w kościele na rogu Grochowskiej i Grunwaldzkiej,
      ale wtedy tamtejszy proboszcz był klasycznym katolikiem betonowym, i musiałem
      się ze skurczybykiem sporo naużerać i sporo znieść, by zechciał łaskawie przyjąć
      do wiadomości zezwolenie swego szefa.

Pzdr,
    • settembrini Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? 05.10.05, 14:01
      czy mozesz mi wytlumaczyc, jakie przeslanki toba kieruja, by upierac sie przy
      formie religijnej slubu, skoro i tak malzonkiem jest ateista? zwykla forma
      cywilna nie jest wystarczajaca? cos tu sie logiki nie trzyma. przeciez w tej
      formie chodzi tylko i wylacznie o sankcje boska, ktora w przypadku twojego
      wybranka/ki nie ma zadnego znaczenia.
      • Gość: To proste Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 16:38
        Ślub biorą dwie osoby. Dla ateisty wystarczyłby cywilny, stronie wierzącej
        chodzi o tę "sankcję boską". Gdzie tu masz brak logiki ? Strona wierząca chce
        byż w porządku wobec swojej religii i sumienia.
        • settembrini Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? 09.10.05, 15:31
          przeciez to cholernie cynieczne, po co osobie wierzacej taka sankcja, skoro dla
          partnera jest ona kompletnie bewartosciowa. wola zawarcia malzenstwa w formie
          koscielnej musi byc obecna u obu stron, tylko wowczas ma jakis sens.
          • l.george.l Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? 09.10.05, 16:16
            To nie jest cyniczne, to jest po prostu uczciwe i, moim zdaniem, jest przejawem wzajemnego szacunku.
    • Gość: pipi Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? IP: 195.20.110.* 06.10.05, 11:52
      Polecam kościół sw. Floriana przy ul.Koscielnej. Proboszcz to bardzo mądry
      ksiądz. Sama brałam taki slub jednostronny. Proboszcz sam wszytsko załatwił
      ww Kurii Biskupiej.
    • Gość: Szamanka Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- nigdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 19:50
      nie w ultrakatopolsce
    • Gość: antyvika Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 19:56
      ja z moim partenrem mialem w kosciele swietego wojciecha slub bez przeszkod bo
      on jest niewiezacy a ja tez nie ale nie jestem ateistom tak jak on.
    • Gość: Fela Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 18:18
      Np. na osiedlu Rusa.
      • Gość: Ania Re: POZNAŃ- ślub z ATEISTĄ- gdzie bez przeszkód?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 18:41
        Dobrze wiedziec,sama jestem ateistka i nie zamierzam brac slubu koscielnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka