Dodaj do ulubionych

Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 10:48
Ostatni głośno o zafundowaniu górnikom dopłat od ich wcześniejszych emerytur
na, które ma się złożyć całe społeczeństwo. Media podają, że w ciągu 15 lat z
kasy państwa pójdzie na te dopłaty około 100mld zł. Ze strony AW-A2
wyczytałem, że koszt wybudowania kilometra autostrady to 4,7mln erosów co robi
około 20mln zł. Jeżeli podzielimy 100mld przez 20mln to otrzymujemy 5000km.
Czy ktoś może potwierdzić, że dobrze to policzyłem? Jezeli moje obliczenia są
prawidłowe to oznacza, że możemy w ciągu 15 lat wybudować sieć bezpłatnych
autostrad w całym karju i jeszcze starczyło by na odkupienie istniejących
prywatnych odcinków. Nawet dopłaty z UE były by zbędne. Tylko czy mi sie coś z
zerami nie pomyliło lub doniesienia mediów o kosztach dopłat są nieścisłe.
Obserwuj wątek
    • pan.nikt Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. 02.09.05, 10:53
      Tak śmiesznie możesz przeliczać wszystko. Koniak na wódkę wódkę na chleb itd.

A prawda jest taka, że to nie górnicy rabują państwo, a spółki okołogórnicze.
      Tona węgla na brami kopalni kosztuje ok 120, 150 zł, a na placu w "GS-ach" 400,
      500zł. Gdzie są pieniądze z tej różnicy???
      Ano są zawłaszczone przez kolesi.
      • Gość: Alchemik Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 11:01
        Sorry ale ja wybieram 5000km autostrady za 15 lat, a górnicy niech odkładają na
        swoje emerytury tak jak reszta społeczeństwa. Nikt nie broni górnikom otwierania
        placów z węglem w całym kraju i sprzedawania go po 350zł za tonę.
        • pan.nikt Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. 02.09.05, 11:06
          TOTALNIE NIE ZNASZ SPRAWY.
          Takie mądrości głoś głupszym od siebie.
          Tylko czy ich znajdziesz???

ps odsyłam do dyskusji sejmowej o problemach górnictwa.
          • Gość: Alchemik Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 11:15
            Panie nikt zastanów się Pan co wypisujesz jeżeli nie dociera do Ciebie
            matematyka na poziomie szkoły podstawowej to lepiej nic nie pisz.
            • pan.nikt Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. 02.09.05, 11:19
              Jaka matenatyka??

Tak potrafię dzielić i mnożyć.
              Ale nie samym mnożeniem żyje matematyka, a gospodarka tym bardziej.

matematyka, to ie tabliczka mnożenia, ale sposób pojmowania.
              Widocznie w swojej nauce matematyki stanąłeś na 3 kl szkoły podstawowej.
              Ja uczyłem się dłużej.
        • mankut400 Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. 04.09.05, 17:25
          Gość portalu: Alchemik napisał(a):

> a górnicy niech odkładają na
          > swoje emerytury tak jak reszta społeczeństwa.

Alchemiku, Twoje pogłady wyraźnie przypominają hasło z minionej (?) epoki:
          "popierajcie Partię czynem, umierajcie przed terminem"
      • Gość: joł Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. IP: *.icpnet.pl 05.09.05, 02:54
        I dlatego mają dostawać pieniądze z m. in. MOICH podatków (a więc m. in. moje pieniądze)? Dlatego JA (MY) mamy ich utzrymywać?
        Jak chcesz ich obdarowywać to daj im swoje, nie "nasze".
    • Gość: couleur3 Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.05, 12:02
      Jezeli moje obliczenia są
      > prawidłowe to oznacza, że możemy w ciągu 15 lat wybudować sieć bezpłatnych
      > autostrad w całym karju i jeszcze starczyło by na odkupienie istniejących
      > prywatnych odcinków.
      Teoretycznie tak - teoretycznie moglibyśmy być drugą Irlandią , ale praktycznie
      będziemy taką uboższym wydaniem socjalistycznej Grecji. Ludziska wolą jednak
      emeryturki , dodatki, zasiłki niż jakieś autostrady. A z wolą większości nie
      sposób dyskutować - w końcu mamy demokrację.
      • Gość: Alchemik pół na pół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 12:04
        To może zawrzeć z górnikami kompromis fifty-fifty 50mld na dopłaty do emerytur,
        a 50mld na autostrady.
        • pan.nikt Re: pół na pół 02.09.05, 12:07
          Nie zgadzam się na taki kompromis.
          ŻĄDAM ROZLICZENIA SPÓŁEK OKOŁOWEGLOWYCH I ICH LIKWIDACJI.
          ROZLICZENIA W MAJESTACIE PRAWA!!!!
          Wtedy zobaczysz ilu trafi n państwowy wikt i opierunek.
          Ale zobaczysz też ile kasy się znajdzie
          • Gość: XXL Bzdury opowiadasz .... IP: *.idea.pl 02.09.05, 12:28
            Średnia cena zbytu węgla w okresie I-VI 2005 r. wyniosła 171,32 zł/t,
            (w kraju 169,31 zł/t, w eksporcie 175,05 zł/t).
            Transport ze Śląska np. do Poznania to dalsze min. 100 zł/t (3-4 zł za 1 km)
            Dolicz dalsze koszty składowania, marże handlową itp. Tu nie ma cudów.
            Tyle węgiel kosztuje.
            • pan.nikt Re: Bzdury opowiadasz .... 02.09.05, 12:41
              1. Srednia cena węgla jest inna, niższa
              2. Jak policzyłeś koszt transportu??
              BZDURNIE!!!
              Nawet jeśli założysz cenę 3 zł/km (jest realnie niższa) to za km przejazdu
              samochodu, który wiezie 15, 20 ton. Czyli wychodzi 20 25 groszy za tonę na km.

uUCZ SIĘ CHŁOPCZE MATEMATYKI
              • pan.nikt Re: Bzdury opowiadasz .... 02.09.05, 12:42
                AHA i nawet licząc po Twojemu (bezdurnie) to 100+170= 270, a nie 400, czy 500.
                No chyba, że liczysz marżę jak na ciuchach 100%
    • Gość: Q Mieszacie dwie sprawy !!! IP: 195.20.110.* 02.09.05, 12:48
      Sprzedaż węgla i spółki okołowęglowe to jedno, a górniczy przywilej do
      wcześniejszych emerytur to drugie.
      Ewidentnie sejm zagrał "pod wybory" i nie czarujmy sie - naszym kosztem.
      Mam nadzieje, że TK tą ustawe unieważni jako ewidentnie społecznie
      niesprawiedliwą!!!
      • pan.nikt Re: Mieszacie dwie sprawy !!! 02.09.05, 13:27
        Wbrew pozorom to jeden temat.
        TEMAT KORUPCJI I ROZKRADANIA PAŃSTWA.
        • Gość: sosek Re: Mieszacie dwie sprawy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 13:33
          PRECZ Z KOMUNIZMEM PANIE NIKT !! (ale cos mi sie wydaje ze twoje poglady raczej sie nie zmienia, w sumie to raczej normalne u czlowieka ktory polowe swojego zycia <co najmniaj> przezyl w tamtej epoce) =/
          • pan.nikt Re: Mieszacie dwie sprawy !!! 02.09.05, 17:11
            O jakiej komunie mówisz??
            O tej rozkradającej resztki polskiego majątkU??
            Czy wg Ciebie Kapitalizm to zlodziejstwo i olewanie prawa??
        • Gość: Q Re: Mieszacie dwie sprawy !!! IP: 195.20.110.* 02.09.05, 13:36
          Ależ to zabrzmiało. Normalnie jak bilboard wyborczy.
          Ale poza tym to puste słowa. GENERALIZOWANIE które nie nikomu niczego nie da.
          Szczegóły Panie - szczegóły są ważne...
          Jak rozwiążesz problem w szczegółach, to wtedy całokształt da sie poskładać.
          A żeby wziąć sie za szczegóły trzeba roróżniać pojęcia. To robota analityczna -
          ale mało chwytna na plakatach przedwyborczych.
          • pan.nikt Re: Mieszacie dwie sprawy !!! 02.09.05, 17:12
            A o szczegóły pytaj Balcerowicza i spółkę bez odpowiedzialnosci.
            • Gość: paulos górnicza hołota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 13:10
              Krew mnie zalewa, że ta górnicza hołota, te prymitywy, co zdewastowały ulice
              Warszawy, dostaną 100 mld złotych w najbliższych latach. To się nie mieści w
              głowie. NIKT DO JASNEJ CH... NIE KAZAŁ IM BYĆ GÓRNIKAMI! Nie podoba się taka
              praca? Zbyt ciężkie warunki? To won z zawodu, znaleźć sobie lepszy!
              • Gość: mikas Re: górnicza hołota IP: *.icpnet.pl 03.09.05, 15:01
                zamilcz
                zamilcz i sie wiecej nie odzywaj, skoro to taka prosta praca idz na przodek i
                zapie..j pod ziemia
                gdy szli do zawodu nikt im nie mowil,ze za iles lat zlodzieje nazywani
                prezesami z kolegami politykami zniszcza to na co pracowaly 3 gornicze
                pokolenia, a ich samych potraktuje sie jak gowno
                ale gornicy to sila, pojada zrobia syf i pokaza ich w tv, dlatego udaje im sie
                cokolwiek wywalczyc

ciekawe, ze zadna stacja tv nie podala wczoraj ze w polfie warszawa do pracy
                nie przystapila 1 zmiana, w ramach ptorestu wobec bezprawnego odwolania ich
                prezesa. prezes jest niewygodny bo sprzeciwia sie przygotowaniom do zniszczenia
                tej polfy by ja potem tanio opchnac
                • Gość: Gregor Re: górnicza hołota IP: *.range81-152.btcentralplus.com 04.09.05, 16:27
                  Ja dalej nie rozumiem tych specjalnych przywilejow dla gornictwa. Owszem, nie jest to praca latwa i
                  przyjemna, ale zarobki na Slasku sa tylko nizsze niz na Mazowszu. Znaczy to tyle, ze inne, biedniejsze
                  regiony dokladaja sie do pensji gornikow. Dlaczego? Bo im sie nalezy. Swoja droga, ile ludzi pracuje po
                  12 godzin dziennie 6 dni w tygodniu za 800 zl? Mysle, ze wiele z nich wolaloby pracowac w gornictwie
                  za 3000. Powtorze. Nie rozumiem tego specjalnego traktowania gornikow i skladania sie na ich pensje
                  wszystkich podatnikow. To nie jest sprawiedliwe! Na pewno bym wolal, zeby przeznaczyc podatki na
                  budowe autostrad, modernizacje kolei, czy inne inweswtycje, ktore by sie przyczynily do szybszego
                  wzrostu gospodarczego calego kraju, a nie regionu, ktory tylko zada dodatkowej kasy z centrali, a w
                  tym samym czasie walczy o autonomie. Jest to po prostu smieszne!
                • Gość: paulos Re: górnicza hołota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 00:25
                  > gdy szli do zawodu nikt im nie mowil,ze za iles lat zlodzieje nazywani
                  > prezesami z kolegami politykami zniszcza to na co pracowaly 3 gornicze
                  > pokolenia, a ich samych potraktuje sie jak gowno
                  > ale gornicy to sila, pojada zrobia syf i pokaza ich w tv, dlatego udaje im
                  sie
                  > cokolwiek wywalczyc

tak, pielęgniarkom, nauczycielom, ludziom z PGRów też nikt nic nie mówił i co?
                  nie żądają nie wiadomo czego!!!!!!!

górnicy bo jak mówisz są "silni" i zrobią burdę to mają mieć prawo do
                  horrendalnych miliardów????????????????????????????
                  jak jesteś taki mądry to proszę przedstaw sposób na rozwiązanie problemów
                  górnictwa - jak tutaj mówicie mafii prezesów i spółek, ale trzymaj ręce precz
                  od kasy państwa - te pieniądze nie mogą iść na emerytury dla małej, ale
                  krnąbrnej grupy społecznej!ty się zdrowo zastanów! i nie bądź bezczelny - ja
                  mam prawo do wyrażania poglądów i emocji;
                  a Ty co? proponujesz "złoty środek" - po prostu chcą to niech dostaną; kasa bez
                  dna;
                  przecież te pieniądze możnaby skierować chociażby na edukację - również Górnego
                  Śląska;
                  i proszę Cię nie myśl kategoriami głębokiego socjalizmu;
                  nigdzie nie napisałem, że jest to praca prosta; ale nie tylko oni mają ciężkie
                  warunki pracy; natomiast KAŻDY DOROSŁY MYŚLĄCY CZŁOWIEK POWINIEN PODEJMOWAĆ
                  RACJONALNE DECYZJE; komuna się skończyła; należy uczyć ludzi samodzielności,
                  tak aby radzili sobie sami; jeżeli coś mi się nie podoba szukam czegoś innego;
                  jeżeli jestem zdeterminowany to to znajdę;
                  nasze państwo nie stać na utrzymywanie jakiejś postsocjalistycznej fikcji!dla
                  dobra równiez samych górników!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: Tomasz Re: górnicza hołota IP: *.echostar.pl 04.09.05, 22:28
                Sam jesteś hołota, po prostu palant. To niw wina górników tylko rządzącej
                mafii - ich możesz tak nazywać bo okradaja wszystkich obywateli. A ty po prostu
                nie rozumiesz penych rzeczy i nie orientujesz się
                • Gość: paulos Re: górnicza hołota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 00:36
                  tak więc według Ciebie, za błędy "rządzącej mafii" mamy płacić wszyscy???
                  i dostawać przywileje mają Ci, którzy chamsko wykorzystują swoją pozycję??
                  taki masz pomysł na Polskę?
                  ja nie mam zamiaru płacić 30 zł miesięcznie na górnicze emerytury; sam pracuję
                  i oszczędzam, czasami haram jak przysłowiowy wół i oczekuję szacunku od państwa
                  do mojej pracy. Nie podoba mi się, że ot tak będę płacić wyższy ZUS, podatek
                  czy cokolwiek aby zaspokoić potrzeby egoistycznej grupy chamów - bo inaczej ich
                  nazwać nie mogę po tym co zafudowali nam i Warszawie w dniu swojego protestu
    • pan.nikt Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. 04.09.05, 22:35
      Ma pytanie za dwa pkt.
      Przeciętna długość pracy to dziś około 45 lat (od 20 do 65).
      Jeżeli górnicy mają pracować 25 lat, to powinni płącić 190% ZUS.
      Prawda??

No dobra.
      To ile wyedy podrożałby węgiel na bramnie??
      5%??, 10 %???
      Czyli kosztowałby powiedzmy 170-180, a niechby 200 zł.
      W hurcie kupujemy węgiel po 400, 500zł.

To ja twierdzę:
      CHĘTNIE ZAPŁACĘ GÓRNIKOM TE 200ZŁ POPROSZĘ O RZETELNĄ MARŻĘ POWIDZY 50% I CHCĘ
      KUPIĆ WEGIEL ZA 300 ZŁ.
      WSZYSTKO!!
      I ja ciągle pytam kto zgarnia nadwyżkę od 150, czy 170 zł do tych 500???

Ponownie odsyłam do dyskusji sejmowych na ten temat i do istniejących już i już
      ujawnionych afer okołowęglowych.
      A ujawniono dopiero wierzchołek góry.
      • Gość: joł Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. IP: *.icpnet.pl 05.09.05, 02:57
        mam gdzieś cenę węgla... mnie interesuje dlaczego mam na nich pracować?

PS ZUS trzeba zlikwidować, a pieniądze na emerytury z prywatyzowanych zakładów.
        • pan.nikt Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. 05.09.05, 09:05
          Gość portalu: joł napisał(a):

> mam gdzieś cenę węgla... mnie interesuje dlaczego mam na nich pracować?
          >

1. Masz gdzieś ceny węgla??
          Pewnie i logiczne myślenie masz gdzieś!!!!

> PS ZUS trzeba zlikwidować, a pieniądze na emerytury z prywatyzowanych
          zakładów.

2. UHHHAAAAA a co jeszcze nam zostało do sprywatyzownia?
          Ile % majątku??
          Nie oszukujmy się zostaly smętne reszki, obiadek już zjedzony
          • Gość: joł Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. IP: *.icpnet.pl 05.09.05, 11:50
            nie odpowiedziałeś na pytanie...

panie nikt zamiast odpowiadać - wykpić sprawę albo rozmówcę... to się praktykuję od PRL

Majątku jeszcze jest sporo, a do tego sam majątek ZUS.
            Czy skoro (wg ciebie) zostały nędzne resztki to lepiej nic już z nimi nie robić tylko założyć ręce i czekać aż ZUS padnie?

A cena węgla mnie nie interesuje, bo niby dlaczego miałaby? Gdzie wolny rynek, który nam obiecywano?
            • pan.nikt Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. 05.09.05, 12:12
              Na jakie pytanie??

> Majątku jeszcze jest sporo
              Ile procent relnie do sprzedania?
              Najlepsze firmy poszły, banki poszły co zostało?
              KGHM?
              ORLEN?

> Czy skoro (wg ciebie) zostały nędzne resztki to lepiej nic już z nimi nie
              robić
              > tylko założyć ręce i czekać aż ZUS padnie?
              CZY JA TAK POWIEDZIAŁEM??
              Tylko pamiętaj ZUS-u nuie uratuje sprzedaz jakiegoś majątku, a tylko rozwój
              gospodarczy, który odbije się spadkiem wypłąt, a wzrostem wpłat. Tak spadkiem
              wypłat na wszystkie durne przedwczesne, pomostowe i inne cudaczne emerytury.
              Spadkiem wypłat na wydumane rentki.
              Tu szukaj rozwiązania problemu

> A cena węgla mnie nie interesuje, bo niby dlaczego miałaby? Gdzie wolny
              rynek,
              > który nam obiecywano?

I UWIERZYŁEŚ.
              A w weglu rynek był długo zablokowany, kopalnie na maxa zadłuzone itd.
              Ale naprawdę nie chcę tłumaczyć i odsyłąm do dyskusji sejmowej o sytuacji
              kopalń.
              Było tam sporo ciekawostek
              • Gość: joł Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. IP: *.icpnet.pl 06.09.05, 11:32
                pytanie brzmiało:
                dlaczego ja mam ich utrzymywać?

jak chcesz mieść wzrost gospodarczy przy takich podatkach, ukrytych podatkach, obowiązkowym ZUSie itd
                • pan.nikt Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. 06.09.05, 11:41
                  Gość portalu: joł napisał(a):

> pytanie brzmiało:
                  > dlaczego ja mam ich utrzymywać?
                  >

DLACZEGO CHCESZ LECZYĆ BEZ DIAGNOZY??
                  Chcesz leczyć nogi, kiedy chra jest głowa??

Nie nie masz nikogo utrzymywać.
                  Napisałem wyżej, że górnictwo utrzyma się samo, tylko żeby nie było okradane.
                  Ty nie utzrymujesz górnikó, tylko złodzieji, ktorzy wokół nich żerują.
                  Kiedy to zrozumiesz, zrozumiesz wiele innych problemów naszej gospodarki.

>
                  > jak chcesz mieść wzrost gospodarczy przy takich podatkach, ukrytych
                  podatkach,
                  > obowiązkowym ZUSie itd

ZUS, czy nie zus, powinien być obowiązkowy. Wprowadzono obok ZUS fundusze
                  emerytalne i jakoś nie słychać o ich sukcesach.
                  OCZYWIŚCIE OPŁĄTY ZA ZUS są idiotyczne, tak samo jak idiotyczna jest batrdzo
                  mała liczba płącących składki (bezrobocie), jak idiotyczne są emeryturki
                  pomostowe, przedwczesne, rentki wydumane itd.
                  ALE TU POTRZBA ZMIANY SYSTEMU GOSPODARCZEGO, A nie karania górników za błędy na
                  górze.

ZDIAGNOZUJ CHOROBĘ I DOPIERO LECZ!!
                  INACZEJ MOŻESZ ZASZKODZIĆ

• Gość: joł Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. IP: *.icpnet.pl 06.09.05, 18:18
                    W sytuacji przyjęcia ustawy o górniczych emerytuarach to ja mam utrzymywać górników, w to chyba nie zaprzeczysz. Mnie cały czas o to chodzi.

Ty ciągle mi nawijasz o górnikach, że mogą utrzymać się sami. Prawda, cipracujący tak, tu masz rację o złodziejstwie itd...

Ale ja ciągle mówię o górniczych emeryturach. Ja o gruszkach ty o śliwkach.
                    • pan.nikt Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. 06.09.05, 18:31
                      Gruszki, śliwki, czy inne owoce.
                      Problem z górnikami, to problem co zrobić z CZŁOWIEKIEM PO 25 LATACH PRACY POD
                      ZIEMIĄ??
                      Problem co zrobić z górnikiem, którego państwo swoją durną i mafijną politykom
                      OKRADŁO Z JEGO PRACY.

Ustawa nie tyle ma okraść Ciebie, czy mnie, ile ma oddać część UKRADZIONEJ
                      GÓRNICZEJ PRACY - właśnie GÓRNIKOM.
                      Może spójrz na to w ten sposób.

I moim zdaniem bardzo dobrze, że państwo oddaje im część ukradzionych
                      pieniędzy, tylko teraz powinien iść natychmiast drugi krok:
                      ROZLICZENIE I ODEBRANIE MAJĄTKÓW ZŁODZIEJĄ Majatków, wraz z zyskami uzyskanymi
                      w dzięki pieniądzą posiadanym z ktradzieży.
                      Wiem, to bardzo trudne.
                      A największą TRUDNOŚCI, JEST BRAK WOLI POLITYCZNEJ.
                      Największą trudnością jest POLITYCZNY PARASOL OCHRONNY NA ZŁODZIEJAMI.
                      I dotyczy to wszystkich postokragłostołowych sił politycznych. Tak samo SLD,
                      jak AWS.

TERAZ W WYBORAH MAMY SZANSĘ, tak wybrać, żeby górnicy dostali swoje, ZŁODZIEJE
                      ZA SWOJE, a my, żebyśmy do tego nie dokladali.

ALE CZY POLAKÓW STAĆ NA MADRY WYBÓR??
                      Czy stać nas na zrozumenie sytuacji, pomimo szumu mediów panicznie bojących się
                      normalności i sprawiedliwości??
                      • Gość: joł Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. IP: *.icpnet.pl 06.09.05, 18:56
                        państwo ukradzionych pieniędzy górnikom nie daje im (choć może w części) ale oddaje też pieniądze ukradzione mi. Podatkowym SKRYTOKRADOM STANOWCZE NIE !!!
                      • Gość: joł Re: Jest szansa na 5000km autostrad za 15 lat. IP: *.icpnet.pl 06.09.05, 18:57
                        więc na kogo proponujesz głosować?
    • pan.nikt aha odebrać emerytury i renty 04.09.05, 22:38
      Funkcyjnym w PZPR.
      Oni dziś odbierają tysiące, a przecież skłądek wcale nie płącili!!!
      Może tam poszukajcie kasy na autostrady???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka