Dodaj do ulubionych

Nickel - Dąbrówka

IP: *.icpnet.pl 07.09.05, 10:30
Witam,
jestem zainteresowany kupnem mieszkania w Dąbrówce - taras lub ogród -
przystępna cena. Proszę o podzielenie się informacjami na temat tej
inwestycji/developera..... Część mieszkań została już oddana, planowane jest
dobudowanie kolejnych. Z góry dzięki za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: iglonus Re: Nickel - Dąbrówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 14:00
      Ja co prawda kupiłam mieszkanie w Linei, ale też w Dąbrówce, a byłam również
      zainteresowana ofertą Nickela. Wiem, że nie było żadnych problemów z umowami i
      terminem (rozmowa z już mieszkającymi), nie wiem, jak wygląda kwestia
      wykończenia i ew. poprawek. Radzę się tam przejechać i popytać mieszkańców -
      chętnie opowiadają. Nie wybrałam tej oferty (choć tańsza) ze względu na brak
      pomieszczenia gospodarczego czy piwnicy i złym rozłożeniu mieszkania, które
      akurat było wolne (to była końcówka z zeszłego roku). Sadzę jednak, że
      mieszkania warte są polecenia, zwłaszcza nowo budowane wyglądają obiecująco,
      mają ciekawy rozkład.
    • loooper Re: Nickel - Dąbrówka 16.09.05, 16:16
      Jestem klientem Nickela na etapie (za 2 miesiące odbiór mieszkania).

Jak na razie współpraca na poziomie.
      W umowie, jak wszędzie, kilka znanych haczyków, ale o wiele mniej niż w innych
      umowach, które przeglądałem.
      Jeśli chodzi o negocjacje, to są otwarci wyłącznie na korzyści obustronne z nich
      wynikające (np. zgodzą Ci się na zejście z wysokości kary za zerwanie umowy z
      Twojej winy, jeśli Ty zgodzisz się na to samo jeśli oni nawalą).
      W umowie bardzo ogólnikowo opisany jest standard wykończenia. U konkurencji
      widziałem wyszczególniony każdy detal wraz z parametrami technicznymi.
      Nie byli też w stanie dokładnie określić pierwszych kosztów użytkowania
      mieszkania. Handlowiec na oko to wycenił na podstwie własnych doświadczeń
      (mieszkał w podobnym mieszkaniu).

Nie uprawiają kanciarstwa w stylu: "zastrzegamy sobie prawo do administrowania
      budynkiem przez okres gwarancji (3 lata)".
      Zaraz po sprzedaży ostatniego mieszkania pracownik developera zwołuje zebranie
      wspólnoty i proponuje mieszkańcom 3 firmy zarządzające.

Odniosłem wrażenie, że martwią się o klienta - jak im powiedziałem, że nie biorę
      kredytu z promesą, to ostrzegali żebym przed umową sobie ją zdobył. Może i mieli
      rację, choć udało mi się kredyt załatwić bez problemu - bez promesy.

Wszystkie dokumenty do kredytu ze swojej strony załatwiają szybko.
      Opóźniać może wszystko chyba jedynie bank.

Jeśli chodzi o wykonanie, to akurat w mojej inwestycji zauważyłem, że cegły to
      chyba murarz układał na akord - podobno wszędzie tak w tej chwili jest (tak mi
      mówił zaufany kolega - fachowiec od budowlanki).
      Mają bardzo wysoką normę jakościową jeśli chodzi o tynki i ich wykonanie -
      informacja sprawdzona w pewnym źródle.
      Elektryka ułożona prawidłowo - stan okablowania OK.
      Reszty instalacji jeszcze nie mam. Izolacji też nie żałują - 12cm styropianu.
      Materiał też dobry. U mnie Silka (tania ale zdrowa), na Sielskiej pobudowali
      Porotherm'em.

Nie robią problemów z wejściem na teren budowy. Kiedy tylko chciałem, mogłem
      podjechać. Budowlańcy bardzo uprzejmi, kierownik budowy - pełen konkret.

Tyle mam wiedzy w chwili obecnej.

Przede mną wykończeniówka, odbiór techniczny i akt notarialny, tak więc
      najważniejsze rzeczy - za jakiś czas zobaczycie, czy nadal mam o nich takie
      zdanie jak pow.
      • Gość: Bylu Re: Nickel - Dąbrówka IP: 5.6.2R* / 217.153.50.* 16.09.05, 16:31
        Wielkie dzięki za cenne informacji - skłania mnie to do kupna mieszkania tam.
        Podobno mają postać jeszcze 7 segmentów - 2 kontynuacja obecnego ciągu oraz 5 -
        odbicie lustrzane w stronę torów kolejowych. Oferta ma się pojawić za ok
        miesiąc. cały czas zastanawiam się, czy parter i ogródek, czy piętro i duży
        taras?

pozdrawiam
        • loooper Re: Nickel - Dąbrówka 16.09.05, 17:27
          hmm... jakbym miał możliwość wydania 200 koła na lokum, to też bym się
          zastanawiał i zastanawiał. Oba warianty są ciekawe.
          Zależy, kto co lubi.

Jak masz czas hobbystycznie pogrzebać sobie w ziemii bierz z ogródkiem - fajnie
          latem jest wyjść sobie prosto z domu na trawkę. Nie wiem tylko czy grillując w
          takim ogródku sąsiedzi nie poszczują "psami", którzy po pierwszym dymku
          wpadającym do ich okien chwycą za słuchawkę.

Rozumiem, że ogródek będzie posiadał ogrodzenie?

Taras też jest świetny - mało kto Cię obserwuje. Twoja 2ga połówka może śmiało
          poopalać się w topless. Posadzka wyłożona fajnymi płytkami, trochę delikatnej
          zieleni - miodzio.

Oj Stary... masz dylemat ;-)
          • Gość: Cath Re: Nickel - Dąbrówka IP: 213.17.247.* 06.10.05, 09:28
            A ja zdecydowanie odradzam Nickla. Wszystko jest w porządku, dopóki się działa
            po ich myśli. A jak się zaczynają problemy, to wyciągają takie rzeczy, które by
            człowiekowi w ogóle do głowy nie przyszły.
            Jedyne co mogę radzić, jeśli się zdecydujesz na Nickla -WSZYSTKO załatwiaj w
            formie pisemnej! A wszelkie umowy najlepiej w postaci aktu notarialnego.
            • loooper A z czym miałeś problem bedac ich klientem? /bt 07.10.05, 12:14
    • Gość: agpat Re: Nickel - Dąbrówka IP: 217.153.71.* 14.10.05, 12:37
      A ja właśnie odebrałam mieszkanie w Dąbrowce. Z ogrodem. Koszmarna fuszera. Nie
      polecam. Cena może i przystępna, ale i adekwatna do jakości. :-(
      Jak chcesz mogę opisać szczegóły.
      • Gość: BYLU Re: Nickel - Dąbrówka IP: 5.6.2R* / 217.153.50.* 14.10.05, 16:58
        Oczekuję oferty na kolejne segmenty. Ma się niebawem pojawić. Jestem
        zainteresowany kupnem własnie mieszkania z ogrodem. Moim zdaniek nie ma
        idealnych developerów - trzeba wypośrodkować pomiędzy ceną a jakością.
        Czy możesz podać szczegóły "rzekomej fuszery" - ogród.
        Który ogród polecasz?
        A co z mieszkaniem - wszystko OK?

pzdr
        Zbyszek
        • Gość: agpat Re: Nickel - Dąbrówka IP: 217.153.71.* 17.10.05, 11:08
          Fuszera nie dotyczy ogrodu, tylko mieszkania, chyba zostałam źle zrozumiana.
          Ogród jak ogród, wiele zepsuć się tam nie da.
          Tak całkiem nie odradzam, ale uzbrój się w cierpliwość. My nasze mieszkanie
          mieliśmy odebrać na początku sierpnia, a udało się je odebrać dopiero pod
          koniec września. Najpierw się spóźniali z budową, później to co nam
          zaproponowali nie nadawało się do odbioru. Najgorsza była robota tynkarska, o
          której dobrze wypowiadał się kolega wyżej. Moim zdaniem nie można uogólniać, na
          niektórych budowach Nickiel ma dobre tynki a na niektórych do kitu. Zależy od
          podwykonawcy, nie wszędzie są Ci sami. Niestety w Dąbrówce akurat jest do kitu.
          Na pierwszym odbiorze mieliśmy tak krzywe ściany że w niektórych miejscach
          nawet 4 cm odchodziło od pionu (poziomu). Drzwi wejściowe nie zamykały się w
          ogóle, było niepomalowane. Dziury w ścianach. Parapety krzywe, pod parapetami
          można było rękę włożyć. Długo by jeszcze wymieniać.
          Jeśli się upierasz przy Dąbrówce, to polecam wziąć ze sobą na odbiór jakiegoś
          fachowca, to raz. Dwa pilnować w miarę postępu robót wszystkich podwykonawców,
          bo kierownik jest straszna gapa i ciągle zapomina. Trzeba mu chodzić i
          przypominać, że tynki już są, a przecież instalacji telewizyjnej jeszcze nie
          położyli i takie tam. Trzy poprosić o bardziej szczegółowy standard
          wykończenia. Bo np. malują standardowo jakąś kredową białą farbą i w sumie jest
          z tym więcej roboty niż bez tego ich malowania. Bo farba nie nadaje się do
          mieszkania, bo strasznie brudzi na biało, żeby pomalować to akrylową trzeba i
          tak zagruntować itd.
          A w ogóle to kierownik ciągle mówi, że się nie da. Cokolwiek go zapytasz, czy
          da się zrobić to czy tamto, zawsze usłyszysz, że się nie da. Więc lepiej się go
          nie pytać tylko prosto do biura Nickla tam mają inne podejście do klienta.
          Oprócz tego, jest jedna rzecz, która mnie martwi na zewnątrz budynku. Nie mają
          pozwolenia na podłączenie deszczówki do kanalizacji ogólnospławnej w związku z
          tym rynny schodzą siędo wewnątrz tego jakby dziedzińca. Przy większym deszczu
          robi się tam gigant kałuża. Niby to potem poprawiali, wykopali taki rowki i
          ponasypywali tam kamieni, to ma odprowadzać wodę od budynku, mam nadzieję, że
          pomoże.
          Nie ma drogi dojazdowej do bloków, zrobili taką prowizorkę do polnej drogi, ale
          jak zima przyjdzie, to aż boję się pomyśleć co będzie. Miała być niby
          tymczasowa droga między istniejącymi już blokami (żółtymi), ale tamte wspólnoty
          się nie zgodziły.
          No i na koniec ciekawostka, pomylili kolor elewacji zewnętrznej. W ofercie miał
          być taki ceglasty brąz, a pomalowali na różowo. Przysłali pismo, że na
          przełomie września i października będą przemalowywać, ale jakoś nic się nie
          dzieje. No właśnie, spóźniają się, wciąż się spóźniają.
          A ogród polecam większy :-)

Pozdrawiam
          agpat
          • dabrowka2 Re: Nickel - Dąbrówka 27.10.05, 13:39
            Witam, dziekuję za obszerne wyjaśnienia sprawy.Dopiero teraz się dołączam do
            forum, a mieszkam w Dąbrówce od 2 lat (bloki żółte). Bardzo źle wspoominam czas
            zgłaszania jakiś usterek. Firma jest niesłowna, dobrze traktuje przed
            podpisaniem umowy, potem najlepiej już niczego sie nie domagać. Mamy bardzo
            duże problemy. Proponuję przejść się do pierwszej wspólnoty i zobaczyć jak dużo
            tam zagrzybialych powierzchi. Wilgoć to chyba najważniejszy problem.
            Wyegzekwowanie naprawy innych usterek (tych, które są w mieszkaniu) wymaga
            mnóstwa telefonów a efekt niegwarantowany.
            A te rowki z kamieniami to śmiechu warte. Na nic sie nie zdadzą. U nas podczas
            deszczu woda jest w klatkach. Dziedzińce są zalane. Nie wiem, czy takie
            rozwiązanie ma w ogóle jakąkolwiek nazwę w budowanictwie, ale do skutecznego
            odwodnienia tego terenu to daleko.
            Poza tym myszy. Są w styropianie. Jak już wejdą to nie wyjdą, a styropian nie
            spełania swojej roli - podziurawiony. Prośby o wymianę? Nieskuteczne.
            Pozdrawiam.
            • Gość: BYLU Re: Nickel - Dąbrówka IP: *.icpnet.pl 27.10.05, 14:50
              Dzięki wszystkim za obszerne wyjaśnienia. Na dodatek firma nie może się uporać
              z pozwoleniem na budowę i plan zagospodarowania terenu już od bardzo długiego
              czasu. Dzwonię do nich co tydzień i wiecznie mnie zwodzą.
              To skłanie mnie do negatywnej decyzji w kwestii kupna mieszkania właśnie u
              nich i tam.
              pozdrawiam

• Gość: Cath Re: Nickel - Dąbrówka IP: 213.17.247.* 29.11.05, 11:30
              Zdecydowanie odradzam kontakty z tym developerem. Wszystko jest w porządku,
              dopóki nie wpłaci się im wszystkich pieniędzy. Potem mają klienta kompletnie
              gdzieś. Kontaktu zero, prezes niedostępna, mieszkanie źle wykonane. Stwarzaja
              ogromne problemy przy podpisaniu aktu notarialnego. Dopóki racja jest po ich
              stronie wszystko jest pięknie i ładnie. Problem zaczyna się, gdy zaczynamy im
              wytykać błędy. Nie polecam. Zdecydowanie nierzetelny developer, cokolwiek by
              się o nim nie mówiło.
    • Gość: Felek Re: Nickel - Dąbrówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 20:48
      Byłem, widzialem (żółte bloki) i uciekałem , na tym koniec z zakupem u Nickla.
    • Gość: Lola Re: Nickel - Dąbrówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 20:51
      Wybrałam się w ten weeknd w tamte strony. Jak zobaczyłem te śmierdzące klatki,
      gołe fundamenty - śmierdzi jak w starej kamienicy. Fuszera! ładny prokjet ale
      tylko z daleka, nie ma piwnic ani schowku na graty. Ludzie nie polecają.
      • Gość: Lola Re: Nickel - Dąbrówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 16:39
        I jescze jedno. Pytałam tych co tam mieszkają, narzekają, że kradną samochody i
        okradają mieszkania. Mają trudności by dojechać do pracy, a na dworccu można
        dostac po zebach.
        • Gość: gogo Re: Nickel - Dąbrówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 16:50
          przeczytalem wlasnie co napisala Lola, ja tez skorzystalem z tych trzech
          wolnych dni i bylem zobaczyć. Fuszera, matki z dziecmi co zagadywalem
          narzekaly. Maja jakichs swoich przedstawicieli co walcza z firma, bo ten
          postserwis to u nich szwankuje, olewaja ludzi. Potwierdzily, ze grzyb jest ich
          glowna zmorą - wilgoc na klatakach, a poza tym co ktores mieszkanie jest juz
          zagrzybione. Dzwie sie, bo firma wydawala sie porzadna zreszta droga brukowa
          tez najciekawiej nie wyglada. podobno jak pada to samochody zagrzebuja sie w
          blocie. ciekawe czemu tam tak kiepsko z ta drogowa infrastrukturą, na przeciwko
          jest Linea i drogi tam bardzo fajnie wygladaja. Nie wiem co robic, bo chcialem
          kupic nie w Poznaniu. Jakies sugestie to piszcie. pozdro
        • Gość: budgie Re: Nickel - Dąbrówka IP: *.man.poznan.pl / *.man.poznan.pl 16.11.05, 14:19
          mieszkam na osiedlu Linei i wydaje mi sie, ze przesadzasz. Wiele razy
          dojezdzalem pociagiem i nie tylko nie dostalem po zebach, ale nie widzialem tam
          zywej duszy! Co do samochodow i mieszkan, to gdzie nie sa one okradane?
          Wszedzie, gdzie pojawiaja sie nowi mieszkancy ciagna za nimi zlodzieje. Nie
          sadze jednak, by byla tam jakas ponadprzecietna przestepczosc.
          • Gość: Lola Re: Nickel - Dąbrówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 19:16
            Piszę to co usłyszałam od mieszkańców. Ale jako baba wcale nie usmiechałoby mi
            się chodzic tą brukowaną drogą wieczorkiem (prace konczę o 18 -stej, która jest
            nie oświetlona (widzaiłam tylko jedną lampe przy dworcu i potem koło osiedla)
            A co do przestępczości - pewnie nie jest ponadprzeciętna, ale jak to bywa
            okazja czyni... Pozdrawiam i dzieki za opinię.
            • Gość: Bylu Re: Nickel - Dąbrówka IP: *.icpnet.pl 16.11.05, 23:41
              Chyba wszyscy pomyliliście domy - nie chodzi o żółte, tylko o różowo-brązowe,
              które są zlokalizowane za żółtymi - dojazd za zółtymi blokami w lewo. Różnice
              ogromne. Co do infrastuktury to zgadzam się, że Linea jesto o niebo lepsz, ale
              równieżo niebo droższa. Ponadto Nickiel na wykupoiony cały teren po lewej
              stronie drogi i w przyszłości ma tam powstać całe osiedle z drogami.
              • Gość: Sebo Re: Nickel - Dąbrówka IP: *.lexell.com.pl 19.02.06, 21:57
                Ja kupilem i wprowidzlem sie pol roku temu. Mieszka sie fajnie .... jak sie
                zapomni ze trzeba samochodem lub pieszo sie od nas wydostac i ze ma sie tyle
                usterek nieusunietych w domu;/
                Kupilem u Nickla i teraz chodze na Linee sie poszczuc i zobaczyc jak moze
                wygladac sensowne osiedle.
                A co do planow rozbiudowy ... ;D;D;D;D...to sie usmialem!
                Brak drogi dojazdowej, w ogole jakiej dblaosci o otoczenie (syf na okolo zwizany
                z nastepnymi etapami czyt. kontnery, bloczki itepe; brak placu zabaw gdzie
                srednia wieku nowych mieszkancow to 30 lat i kazdy ma albo bedzie mial dziciaka
                (-ki)(sic!)
                Sugeruje gruba sie zastanowic
                • Gość: mieszkaniec Re: Nickel - Dąbrówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 21:05
                  kazdy na tym osiedlu narzeka a ja kupiłem tu mieszkanie 1,5 roku temu i jakos
                  nic sie nie dzieje.Brak usterek a kontakt z Niklem calkiem dobry, może poprostu
                  dla tych narzekajacych proponowałbym wybudowanie domow w Gołuskach i "bujanie"
                  sie z firmami budowlanymi. W Atanerze na Polance pękaja mury a developer
                  Wielkopolanka juz 4 lata temu popłynał z kredytem developerskim w PKO BP.Jak sie
                  szuka dziury w całym to sie zawsze ja znajdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka