Dodaj do ulubionych

OGLADAŁEM FAKTY W TVN I WQRWI... SIĘ

14.09.05, 20:04
OGLADAŁEM FAKTY I WQRWI... SIĘ

Policja dorwała po długiej obserwacji bandę porywającą ludzi dla okupu.
I to nie jednego, czy dwóch, ale poryającą na skalę "masową"

I wiEcie co im grozi??
10 lat.
dostaną z 8, po 4 wyjdą.

I TO JEST PROBLEM.
I TU SZUKAJCIE BEZPIECZEŃSTWA, A NIE W JAKIŚ SAMOSĄDACH.
To prawo ma bronić obywatela, a nie "giwera" w każdej szafie.

A MOŻE W WYBORACH WYBRAĆ PARTIĘ, KTÓRA PRZYWRÓCI NAM ZACHWIANE POCZUCIE
BEZPIECZEŃSTWA??
Obserwuj wątek
    • qiekrz OK, ale co mają zrobić ludzie, 14.09.05, 20:11
      którzy stają się obiektem napadu lub porwania? Bronić się, czy wzywać policję i
      czekać do us... śmierci, czy może konstruować szybciutko petycję o rewizję
      kodeksu karnego?
    • drhuckenbush Re: OGLADAŁEM FAKTY W TVN I WQRWI... SIĘ 14.09.05, 20:26
      pan.nikt napisał:
      > I TO JEST PROBLEM.
      > I TU SZUKAJCIE BEZPIECZEŃSTWA, A NIE W JAKIŚ SAMOSĄDACH.
      > To prawo ma bronić obywatela, a nie "giwera" w każdej szafie.

I o to chodzi. Prawo w Polsce jest nieskuteczne. Dlatego czasem ludzie sami
      decyduja sie wymierzyc kare bo wiedza, ze jest to jedyna droga, by bandyta
      zostal ukarany.
      • pan.nikt Re: OGLADAŁEM FAKTY W TVN I WQRWI... SIĘ 14.09.05, 22:47
        To nazywa się samosądem i to samosądem czystej wody.

Pzrecież nie o to chodzi.
        nawet największy polski liberał JKM nie chce prywatyzować policji.
        Wg niego włąśnie policja i wymiar sprawiedliwości jest jednym z nielicznych
        zadań państwa.
        • Gość: Biolożka Re: OGLADAŁEM FAKTY W TVN I WQRWI... SIĘ IP: *.icpnet.pl 14.09.05, 23:36
          Przecież w tych wszystkich omawianych w innych wątkach sprawach nie chodzi o
          karanie bandyty, tylko o doraźną obronę przed nim. To jest kwestia sekund, nie
          ma czasu dzwonić na policję! No chyba, że bandzior zechce łaskawie poczekać, to
          wtedy nie ma sprawy, czemu nie. Nikt mapadnięty nie krzywdzi napastnika, żeby go
          karać, tylko żeby się bronić. Czy rozumiesz tę różnicę?
          A co do naszego sądownictwa i policji, oczywiście w pełni się zgadzam.
          • pan.nikt Re: OGLADAŁEM FAKTY W TVN I WQRWI... SIĘ 14.09.05, 23:46
            Pomijam Skórzewo, bo to tylko częściowo pokrewny temat.

Mówmy szerzej.
            1. Nie bronię nikomu prawa do obrony . Obrony jak powiedzaił Filar, adekwatnej
            do ataku. Obrony, która ma unieszkodliwić napastnika, a nie wyeliminowac go
            ostataecznie.

2. WQRZA mnie, że seryjni przestępcy wymigują się od solidnych kar. Wkurza
            mnie, że tacy bezwzględni przestępcy po kilku zlatchc wracaja do spoleczeństwa
            i dalej sieją postrach. Wkurza mnie, że przestęcy świadomie wkalkulowują
            odsiadkę, jako element ryzyka. Ryzyka, które im i tak się oplaci.
            PRZESTĘPCA MUSI WIEDZIEĆ, ŻE PÓJDZIE SIEDZIEĆ I ŻE NIE BEDZIE W STANIE NIDGY
            SKORZYSTAĆ ZE ZRABOWANYCH DÓBR.
            • pan.nikt Re: OGLADAŁEM FAKTY W TVN I WQRWI... SIĘ 14.09.05, 23:50
              Uciekło.

Mówisz o doraźnej obronie.
              Zrozum, że w państwei prawa, kiedy większość przestępców siedzi w więzieniu,
              albo jest ściśle nadzorowanych, a na ulicach jest policja, tych nagłych
              przypadków jest zdecydowanie mniej.
            • porannakawa Pocisk ósemka nie jest do przeżycia! 14.09.05, 23:56
              pan.nikt napisał:

> PRZESTĘPCA MUSI WIEDZIEĆ, ŻE PÓJDZIE SIEDZIEĆ I ŻE NIE BEDZIE W STANIE NIDGY
              > SKORZYSTAĆ ZE ZRABOWANYCH DÓBR.
              Możnaby to trochę zmodyfikować:
              > PRZESTĘPCA MUSI WIEDZIEĆ, ŻE MOŻE SIĘ NADZIAĆ ŚMIERTELNIE I ŻE NIE BEDZIE W
              STANIE NIDGY> SKORZYSTAĆ ZE ZRABOWANYCH DÓBR.
              Smith&Wesson to jest to po czym przestepca już więcej nie wtargnie do cudzego
              domu a i jego koledzy się zastanowią czy warto dla kilku pierdoł ryzykować
              życiem. W rezultacie nie trzeba budować murów i fos obronnych.One są do
              przeskoczenia(Wałęsa) i do przepłynięcia. Pocisk ósemka nie jest do przeżycia!
              • pan.nikt Re: Pocisk ósemka nie jest do przeżycia! 15.09.05, 00:03
                Ale ilu przytym zginie niewinnych, albo mało winnych??

A prawdziwy zddeterminowany przestęca i tak będzie szbszy niż poranna kawka.
                • Gość: ROLA Re: Pocisk ósemka nie jest do przeżycia! IP: *.echostar.pl 16.09.05, 10:05
                  Panie Nikt, śledzę te Twoje popisy frazeologiczne od jakiegoś czasu i
                  stwierdzam, że musisz być bardzo nieszczęśliwy. Próbujesz prowokować ("napadu
                  jeszcze nie udowodniono" itp.) negując ustalenia policji i prokuratury. Nade
                  wszystko jednak negujesz fakty, których już negować nie można. Bronisz swojej
                  pierwotnej teorii "w zaparte". Prawdopodobnie do głosu dochodzą Twoje kompleksy.
                  Nie potrafisz przyznać się do błędu. Komunikujesz się z otoczeniem stosując
                  prostacką technikę polegającą na przekonaniu, że nie ważne kto ma rację - ważne
                  kto dłużej i głośniej ją przedstawia. Z tego można się wyleczyć. Odwaga,
                  związana z przyznaniem się do błędu nie musi Cię trwale upokorzyć. W innych
                  sprawach sobie "odbijesz" a spuszczając z tonu w jednej nabierzesz
                  (paradoksalnie - biorąc pod uwagę Twój problem "nadambicji") szacunku do samego
                  siebie. To może Cię "oczyścić". Pozdrawiam.
                  • pan.nikt Re: Pocisk ósemka nie jest do przeżycia! 16.09.05, 10:09
                    Nie spamuj.
            • kapitan.taca Re: OGLADAŁEM FAKTY W TVN I WQRWI... SIĘ 15.09.05, 00:09
              pan.nikt napisał:

> Pomijam Skórzewo, bo to tylko częściowo pokrewny temat.
              >
              > Mówmy szerzej.
              > 1. Nie bronię nikomu prawa do obrony . Obrony jak powiedzaił Filar, adekwatnej
              > do ataku. Obrony, która ma unieszkodliwić napastnika, a nie wyeliminowac go
              > ostataecznie.
              >
              >
              >
              > 2. WQRZA mnie, że seryjni przestępcy wymigują się od solidnych kar. Wkurza
              > mnie, że tacy bezwzględni przestępcy po kilku zlatchc wracaja do spoleczeństwa
              > i dalej sieją postrach. Wkurza mnie, że przestęcy świadomie wkalkulowują
              > odsiadkę, jako element ryzyka. Ryzyka, które im i tak się oplaci.
              > PRZESTĘPCA MUSI WIEDZIEĆ, ŻE PÓJDZIE SIEDZIEĆ I ŻE NIE BEDZIE W STANIE NIDGY
              > SKORZYSTAĆ ZE ZRABOWANYCH DÓBR.

Zgadzam się w 100%
              Czas zmienić policję, rozszerzyć ich uprawnienia, odetkać sądy, poprawić
              stosunek zwykłego krawężnika do zwykłego obywatela.
              Surowe kryteria naboru do szkoły policyjnej to jakieś światełko w tunelu. Ale
              jedna jaskółka wiosny nie czyni.
        • drhuckenbush Re: OGLADAŁEM FAKTY W TVN I WQRWI... SIĘ 14.09.05, 23:50
          Ja tez uwazam, ze sciganiem powinna zajac sie panstwowa policja i prokuratura.
          Ale skoro nie potrafia, to dopoki nie zmienia swojego postepowania ja nie
          zamierzam stac z zalozonymi rekoma i patrzec jak przestepcom wszystko uchodzi na
          sucho.
          • pan.nikt Re: OGLADAŁEM FAKTY W TVN I WQRWI... SIĘ 14.09.05, 23:59
            Chcesz zmany? Mądrze głosuj!!
            • kapitan.taca Re: OGLADAŁEM FAKTY W TVN I WQRWI... SIĘ 15.09.05, 00:12

Niestety, społeczeństwo obywatelskie jest w Polsce conajmniej passe...
              • kapeador PANNIKanT?-Nie pierz d...y sprzedajnej kobiecie 16.09.05, 01:04
                a bandażem tym bardziej...
                Tylko tyle z Twoich przemyśleń wynika.
              • Gość: POZNANIAK Re: OGLADAŁEM FAKTY W TVN I WQRWI... SIĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 01:05
                NIEMUWI SIE PASE TYLKO PRZESTARZALE.SZANIJ NASZA MOWE OJCZYSTA IGNORANCIE.
                • kapitan.taca Re: OGLADAŁEM FAKTY W TVN I WQRWI... SIĘ 16.09.05, 10:24

Jak ktoś nie wyczuwa ironii.....
    • Gość: XXL Jest rozwiązanie tego problemu ..... IP: *.idea.pl 16.09.05, 10:21
      Wystarczy tak jak w USA sumować kary z poszczególnych przestępstw.
      Pobiłeś raz - rok z zawieszeniem, pobiłeś dwa razy dwa lata więzienia,
      pobiłeś 100 razy - na 100 lat do ciupy.
      Bandyta musi wiedzieć, że KAŻDY czyn będzie karany. Dziś za jeden
      występek jest tyle samo co za 100. Ryzyko żadne.

Do tego kara może być krótsza, ale MUSI być bardziej dolegliwa.
      Koniec z siedzeniem w celi z telewizorkiem na koszt społeczeństwa.
      Do przymusowej PRACY. Nie pracujesz nie jesz .....

• jatagan Przymusowa praca?To się po prostu nie opłaca. 17.09.05, 03:12
        Chyba, że masz na myśli obóz koncentracyjny ale to oczywiście wykluczone w
        cywilizowanym kraju.
        • Gość: XXL Praca ? Tak ! IP: *.idea.pl 17.09.05, 11:32
          Jakakolwiek praca opłaca się bardziej niż bezproduktywne siedzenie na nasz
          koszt.

jatagan napisał:

> Chyba, że masz na myśli obóz koncentracyjny

Czy zakłady pracy, fabryki uważasz za obozy koncentracyjne ???
          Nie pracujesz ? Chleb, woda i gołe dechy do spania.
          Więzienie to KARA ma być, a nie sanatorium.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka