Dodaj do ulubionych

Kącik wsparcia naukowego

18.10.05, 20:12
Zbieram obecnie materiały do pracy magisterskiej poświęconej HISTORIOM
ALTERNATYWNYM W POLSKIEJ LITERATURZE FANTASTYCZNONAUKOWEJ. Mam jeszcze dwa
lata, ale kompletuję już bibliografię i stąd moja prośba do Was.
Jeśli ktoś z was spotkał w swej czytelniczej historii książkę lub opowiadanie,
bedące historią alternatywną, niech poda tytuł i autora. Z pewnością do wielu
pozycji jeszcze nie dotarłem lub nie wiem, że istnieją i możecie mi bardzo
pomóc. Podobnie ma się rzecz z artykułami poswięconymi tej odmianie literatury
fantastycznej. Jeśli coś się wam kojarzy, dajcie namiary (najlepiej razem z
nazwą i numerem czasopisma, w którym artykuł się ukazał).

Wiem, że wielbicieli tej literatury nie jest zbyt wielu, ale jeśli sami się
tym nie interesujecie, może znacie kogoś, kto może mnie wesprzeć i podać
namiary na książki / opowiadania / artykuły.

Za wszelką pomoc z góry dziekuję.
Obserwuj wątek
    • waclaw_kzn Re: Kącik wsparcia naukowego 18.10.05, 21:21
      Zachęcam przy okazji wszystkich, którzy poszukują pomocy w jakiejkolwiek pracy
      naukowej lub nauce o korzystanie z tego wątku, by o taką pomoc prosić i ją
      uzyskiwać. Wspierajmy się nawzajem, nie tylko dyskutujmy. Może wyniknie z tego
      coś mądrego i dobrego.
      • natala77 Re: Kącik wsparcia naukowego 18.10.05, 22:50
        ho ho ho <wow> jaki temacik... lubisz wyzwania Wacławie:)

ja w tym temacie raczej nie pomoge:P mój związek z historiami alternatywnymi jest taki, że wraz ze swoją drużyną z LO sami staniemy sie niedługo ich twórcami - takie zadania czekają na nas m.in. w Lidze historycznej
        ( www.mowiawieki.pl/artykul.html?id_artykul=1500 )

a może zechciałbyś podać jakieś tytuły z tej tematyki, żeby nas też wtajemniczyć?.. myślisz, że znasz coś godnego polecenia, a będącego w stanie zainteresować nawet laika?:)
        • waclaw_kzn Re: Kącik wsparcia naukowego 18.10.05, 23:50
          Hm... problem polega na tym, że historie alternatywne w literaturze
          fantastycznonaukowej różnią się nieco od tych, które tworzą historycy. O tym
          zresztą też napomknę w mojej magisterce ;)
          1. W literaturze zazwyczaj (choć nie zawsze) powstanie alternatywnego biegu
          historii wiąże się bądź z dziwnym wynalazkiem, który nigdy nei powstał (np. o
          wile szybsze wynalezienie czegoś, co znamy z naszej rzeczywistości lub czegoś,
          czego w ogóle nie znamy). Przyczyną jest takż eingerencja z zewnątrz -
          dostarczenie informacji i technologii z przyszłości lub z innego wymiaru.
          2. Śwait historii alternatywnej jest tylko pretekstem, by osadzić w nim
          bohaterów. To oni zaznajamiają nas ze swoim światem i najważniejsze są ich
          przygody. W przypadku historyków chodzi przede wszystkim o procesy.
          3. Czasem autorzy pozwalają sobie nawet na zmiane praw fizyki lub odejście od
          prawdopodobieństwa, co nie jest raczej dopuszczalne u historyków.

Zainteresowanym mogę polecić kilka pozycji, zastrzegając, że będzie to coś
          innego niż na historii:
          - Konrat T. lewandowski "Misja "Ramzesa Wielkiego" " - świat, w którym
          egipcjanie odkrywają swego czasu żelazo, dzięki czemu po dziś dzień władają
          całym światem, a teraz eksploatują złoża antymaterii w przestrzeni kosmicznej,
          nieśmialo nawiązując kontakty z obcymi cywilizacjami.
          - Jacek Dukaj "Xavras Wyżryn" - ziemie polskie, będące częścią Rosji po
          przegranej Piłsudskeigo w wojnie 1920 i współczesne powstanie z użyciem bomby
          atomowej. Także tegoż "Inne pieśni" - ale ostrzegam, ze to naprawdę trudna
          lektura, więc podaję raczej jako ciekawostkę.
          - Marcin Wolski "Alterland" - aktualnie czytam. Co by się stało, gdyby komunizm
          w latach siedemdzisiątych przeszedł drastyczne zmiany i zmienil się w wojskowa
          dyktaturę, dopuszczającą pieriestrojkowe przemiany w gospodarce?
          - Szereg opowiadań Pilipiuka, Lewandowskiego i innych, które trudniej znaleźć i
          nie chce mi się szukać sdresów bibliograficznych.

To było kilka najnowszych pozycji, z tych, które już czytałem, choć moja wstępna
          lista obejmuje jeszcze kilkanaście pozycji, które dopiero będę czytał. Jeśli
          ktoś ma ochotę - zachęcam do lektury.
    • azazel87 Re: Kącik wsparcia naukowego 23.10.05, 00:12
      hmmm jakaś książka z tej tematyki mi się kojarzy, była to jakaś Antologia z lat
      80tych polskich twórców tego okresu. Pamiętam miałem się za to zabrać i
      przeczytałem nawet kilka stron, po czym szybko o niej zapomiałem
      A może ktoś zna jakieś książki, które byłyby mi pomocne w napisaniu pracy o
      socrealiźmie w literaturze polskiej?
      • waclaw_kzn Re: Kącik wsparcia naukowego 23.10.05, 13:43
        Proszę bardzo - kilka przykładów z mojej tegorocznej listy lektur, choć nie
        wiem, co dokładnie zawierają, gdyż będę je dopiero czytał:
        1. E Balcerzan: Przygoda człowieka książkowego. Warszawa 1990 (Tu: Przygoda
        druga: Żywioły prozy w PRL).
        2. W. Tomasik: Polska powieść tendencyjna 1949-1955. Wrozław 1988.
        Zapytam jeszzcze przyjaciół, którzy chodzą na studiach na fakultet z socrealizmu...

Osobiście polecam Stanisława Barańczaka: Książki najgorsze i parę innych
        ekscesów krytycznoliterackich. (ja mam wyd. 2 zm., Poznań 1990). Nie jest to
        przekrojowe, całościowe opracowanie, ale zbiór krótkich (po 2-3 strony) krytyk
        najbardziej tandetnych "produkcyjniaków" propagowanych przez władze. Jak to u
        Barańczaka są one w bardzo zabawny sposób i bez ogródek krytykowane, a przy
        okazji często obnaża autor przy okazji wiele mechanizmów ich tworzenia, co może
        się przydać przy ogólnym omawianiu. Nawet jeśli książki bezpośrednio nie
        wykorzystasz, warto choć kilka krytyk przeczytać, ze względu na sposób napisania
        i ciekawe spojrzenie. Szczególnie polecam takie artykuły jak "Jakie montaże,
        takie awantaże" "Poruczniku, jesteście niepoprawni" czy "Impotencja jako
        najwyższe stadium komunizmu". Warto tez się przyjrzeć dodanym na końcu
        rozdziałom będącym krytyką... komunistycznej krytyki.
        Przy okazji - w ogóle radzę poszperać we wszystkich pracach, którze pisął
        Barańczak, który lubił obnażać socrealistyczne schematy.

Odezwę się jeszcze...
        • azazel87 Re: Kącik wsparcia naukowego 23.10.05, 15:12
          wielkie dzięki, rozpocznę poszukiwania tych książek. Która z nich jest
          najbardziej przystępna? Czy w "Książki najgorsze i parę innych
          > ekscesów krytycznoliterackich" znajdę krytykę: "NUMER 16 PRODUKUJE"?
          jeszcze jedno pytanie czy znasz jakieś tytuły tomików liryków robotniczych?
          a propos jeszcze Twojej pracy to przypomniało mi się, że całkiem niedawno
          wydano kilka "alternatywnych" książek z wyd "Fabryka Słów":
          - "Sługa Boży" jest to jakaś część serii o świecie w którym Jezus zszedł z
          krzyża i rozpoczął panowanie na Ziemi
          - "Achaja" czy coś w tym stylu
          nie wiem na ile się przydadzą bo jest to raczej lekka literatura
          • waclaw_kzn Re: Kącik wsparcia naukowego 23.10.05, 16:17
            Do Achai miałem zajrzeć, choć pewien znajomy bardziej polecał "Zapach szkła" i
            któreś z zamieszczonych w nim opowiadań. Dziękuję za podpowiedź, o "Słudze
            bożym" jeszcze nie usłyszałem. Liryków produkcyjnych nie mam :( - kilka
            przykładów jest właśnie u Barańczaka w "Ksiażkach najgorszych" - radzę zajrzeć
            do miejskiej biblioteki - na półkach trochę ksiażek z tamtego okresu jeszcze
            przetrwało ;)
            Nie pamiętam w tej chwili wszystkich artykułów z "Ksiażek najgorszych", ale
            chyba nie ma, gdyż opisywał raczej typowo "masowe" produkty,a nie uznane
            "arcydzieła" produkcyjnej... produkcji literackiej. Może dotrzesz do kilku
            ciekawych recenzji z tamtego okresu dzięki rozdziałom poświęconym krytyce. Jeśli
            na coś natrafię - dam znać.
            • azazel87 Re: Kącik wsparcia naukowego 23.10.05, 17:19
              hehe, ale to "arcydzieło" odnośnie "Numer 16 Produkuje" brzmi co najmniej
              sarkastycznie ;), a przecież zauważ jaka wielowątkowa fabuła ;), jakie
              niejednowymiarowe postacie ;), ile refleksji, i jakie urozmaicenie (najpierw
              produkowali powidła, potem cukierki, żeby w końcu produkować czekoladę i
              wysyłać do ZSRR) ;)
              w każdym razie dziękuję za pomoc z tym socrealizmem, odwdzięczę się tym oto
              wierszykiem:
              "Komsomolskie jasne Słońce
              opromienia cały Świat
              Pozdrowienia śle dziś Polsce
              cała młodzież kraju Rad"
              z partyjnym pozdrowieniem ;) - Niech żyje nam towarzysz Stalin co usta słodsze
              ma od malin!
              • waclaw_kzn Re: Kącik wsparcia naukowego 25.10.05, 17:17
                Azazelu, mam dla Ciebie kolejną pozycję, którą zauważyłem dziś na półce w swojej
                wydziałowej czytelni i zdziwiłem się, że od razu na nią nie wpadłem. Obawiam
                się, że może byc kłopot z dostaniem jej w Środzie, gdyż rzecz jest niezbyt stara
                (liczyłbym bardziej na bibliotekę pedagogiczną niż miejską) i może być
                potrzebna wyprawa do Kórnika lub Poznania, ale może się mylę? książka wydaje się
                podstawowa i niezbędna do tematu, który potrzebujesz, a jest nią:
                "Słownik realizmu socjalistycznego" Łapińskiego i Tomasika. Rz
                • azazel87 Re: Kącik wsparcia naukowego 26.10.05, 12:54
                  :) dzięki bardzo za pomoc, oszczędziliście mi lata młodości w bibilotece :)
                  w zamian odwdzięczę się znowu wierszykiem:
                  "Wyjdą znów szkodniki znane
                  niszczyć pola ziemniaczane,
                  a i wróg jest zawsze gotów
                  zrzucać stonki z samolotów".
                  Jan Brzechwa
                  • kormoran7 Re: Kącik wsparcia naukowego 15.01.06, 14:51
                    Chcialem utworzyc nowy watek odnoscie poszukiwanej ksiazki ale przypomnialem
                    sobie ze jest ten temat wiec nie bede miejsca zabieral na forum

Szukam ksiazki z przedmiotu Historia Administracji. Generalnie potrzebna bylaby
                    mi ksiazka pt "Historia administracji i mysli administracyjnej" H Malec. Czy ma
                    ktos moze pomysl gdzie bym mogl ja znalesc? A jeszce jedno pytanie. Czy ktos ma
                    jakies materialy odnoscie tematu:Administracja w panstwach europejskich(XVIII-
                    XX w)Z gory dzieki za informacje.
                    • waclaw_kzn Re: Kącik wsparcia naukowego 15.01.06, 15:54
                      A ja zapytam, czy ktoś ma "Mroczne materie" Pullmana. Muszę książkę przeczytać
                      na zajęcia (Fantastyka w literaturze dla młodego odbiorcy), choć nei ukrywam, ze
                      także dla przyjemności. Niestety, pozycja to nowa, więc w bibliotekach
                      niedostępna (tym bardziej - ze względu na temat), a na kupno mnie nie stać...
                      • kormoran7 Re: Kącik wsparcia naukowego 15.01.06, 22:56
                        Mimo ze piszesz ze nie masz kasy to moze jednak 15 zl zdolalbys uciulac i kupic
                        przez Allegro.To zawsze taniej niz na oficjalnym rynku

www.allegro.pl/search.php?string=Mroczne+materie
                        • waclaw_kzn Re: Kącik wsparcia naukowego 15.01.06, 23:38
                          Jak możesz mi coś tkaiego proponować! Nie potrafisz czytać?! Przecież napisałem,
                          ze chcę pozyczyć, a Ty mnie do księgarni - i to w dodatku internetowej aukcji
                          wysyłasz. Zastanów się w ogóle, co Ty mi proponujesz? jakbym chciał od Ciebie
                          telefon pozyczyć, to odesłałbys mnei do budki tpsa?!!! --

To był oczywiście mały żarcik - nawiązanie do czyichś wypowiedzi w innym temacie ;)
                          A teraz odpowiedź poważna:
                          Dziękuję za pomoc. Niestety - w tej chwili nawet 15 zł to dla mnie dużo, tym
                          bardizej, że książkę muszę doczytać do czwartku, a nie liczę, bym ją tak szybko
                          otrzymał. Poza tym ktoś musiałby mi użyczyć konta na allegro, żebym ją kupił.
                          Niestety - w tej chwili tylko pozyczenie wchodzi w grę.
                          • waclaw_kzn Re: Kącik wsparcia naukowego 16.01.06, 17:53
                            Pullmana udało mi sie pożyczyć dziś od kolegi na studiach... ale jutro muszę
                            przekazać go dalej, a to ponad 400 stron, więc siadam do czytania...
                  • Gość: nieważne Re: Kącik wsparcia naukowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.07.18, 01:33
                    azazel87 napisał:

> "Wyjdą znów szkodniki znane
                    > niszczyć pola ziemniaczane,
                    > a i wróg jest zawsze gotów
                    > zrzucać stonki z samolotów".
                    > Jan Brzechwa

"Chciałby pięknie śpiewać pan Nixon,
                    ale robi straszny kiks on."
      • emi53 Re: Kącik wsparcia naukowego 25.10.05, 17:53
        W zasadzie spotkalem sie tylko z jedna taka pozycja ksiazkowa.Jest to "Czerwona
        msza" t.I/II Bohdana Urbankowskiego, wyd.Alfa-Wero.,opisujaca literature
        socrealistyczna w l.1945-1956 oraz poezje wychwalajace tow.Stalina,których
        autorami byli polscy poeci,a ksiazki pisali znani i mniej znani pisarze.
        • Gość: nieważne Dwa Bohdany ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.07.18, 00:34
          emi53 napisał:

> W zasadzie spotkalem sie tylko z jedna taka pozycja ksiazkowa.Jest to "Czerwona
          >
          > msza" t.I/II Bohdana Urbankowskiego, wyd.Alfa-Wero.,opisujaca literature
          > socrealistyczna w l.1945-1956 oraz poezje wychwalajace tow.Stalina,których
          > autorami byli polscy poeci,a ksiazki pisali znani i mniej znani pisarze.

Z Bohdanem Urbankowskim dzieliłem kiedyś mieszkanie. Bardzo inteligentny facet. Interesował się wtedy bardzo Józefem Piłsudskim. Zasypywał mnie wiadomościami na temat Józefa Piłsudskiego. Teraz się dowiaduję, że w temacie literatury socrealistycznej jest być może monopolistą. Rzeczywiście, o architekturze, rzeźbie i malarstwie okresu socrealizmu mówiło się wiele, a o literaturze jakby dużo mniej. Może dlatego, że na przykład, wiersza Janusza Minkiewicza "Lenin w Poroninie" uczyłem się na pamięć w szkole podstawowej w latach sześćdziesiątych. Czyli literatura okresu socrealizmu nie utraciła na aktualności i była nadal w obiegu. Na indeksie były jedynie utwory na cześć Józefa Stalina.

Polecam przeczytać też: "Sława i infamia." - Z Bohdanem Korzeniewskim rozmawia Małgorzata Szejnert, Wyd. Literackie, Kraków 1992.

Nie tylko o okresie okupacji, ale też i o czasach socrealizmu, sporo ciekawych wiadomości można w tej rozmowie znaleźć:

niniwa22.cba.pl/slawa_i_infamia_1.htm

niniwa22.cba.pl/slawa_i_infamia_2.htm

Bohdana Korzeniewskiego niestety nie miałem okazji osobiście poznać, ale obaj, choć w różnych czasach i okolicznościach, poznaliśmy niezwykłe miejsce, jakim jest Garbicz...

garbicz.beepworld.de/korzeniewski.htm
          • Gość: nieważne "Książki i ludzie" IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.07.18, 13:14
            Oczywiście książkę Bohdana Korzeniewskiego pt. "Książki i ludzie" z 1993 roku też gorąco polecam. Każdy młody człowiek powinien ją przeczytać i niektóre fragmenty zapamiętać na całe życie. Jest to w całości bardzo cenny dokument z wojennych i powojennych czasów. Oprócz opisów autentycznych zdarzeń zawiera wiele mądrych przemyśleń znanego profesora. Dla mnie szczególnie istotny jest tytułowy rozdział "Książki i ludzie". Znam niektóre z osób opisanych w książce, choć przez jej autora są taktownie opisane pod zmienionymi nazwiskami. Znam na przykład kobietę której matkę zgwałcił funkcjonariusz MO.

niniwa22.cba.pl/ksiazki_i_ludzie.htm
    • azazel87 Re: Kącik wsparcia naukowego 19.02.06, 20:00
      czy dysponuje może ktoś książką Jerzego Andrzejewskiego z 1953 roku pt "Wojna
      skuteczna, czyli opis bitew i potyczek z Zadufkami" ?
      • emi53 Re: Kącik wsparcia naukowego 21.02.06, 21:19
        Czy to ten Jerzy Andrzejewski od "Popiołu i diamentu"?W jakim terminie ją
        potrzebujesz? Spróbuję poszukać ją w jednym z antykwariatów w Warszawie.
        • waclaw_kzn POTRZEBUJĘ KSIĄŻEK 17.08.06, 20:56
          Potrzebuję do pracy magisterskiej kilkunasu książek, które trudno zdobyć w
          bibliotekach (w miarę świeże i beletrystyka fantastycznonaukowa, więc biblioteki
          raczej ich nie kupują), nie stać mnie na ich kupno, bądź nie są już w sprzedaży
          dostępne. Szukam osób, które są w ich posiadaniu i mogłyby ich użyczyć (choćby
          na kilka dni). Osobom, które zechcą mi je pożyczyć prześlę mój numer gg i
          telefonu (na maila lub jako prywatną wiadomośc), by uskutecznić kontakt i
          uwiarygodnić moją osobę (żeby można było mieć pewność, że książki zwrócę, bo
          będzie można się do mnie dodzwonić i upomnieć).
          Oto lista potrzebnych lektur:
          1. Eugeniusz Dębski, "Aksamitny Anschluss"
          2. Paweł Dunin-Wąsowicz, "Oko smoka".
          3. Jerzy Grundkowski, "Lancelot znad Renu"
          4. Robert Klementowski, "Modelowe boksowanie ze światem
          5. Konrad T. Lewandowski: "Bo kombinerki były brutalne"
          6. Marcin Mortka, "Wojna runów"
          7. Tomasz Pacyński, "Wrzesień"
          8. Romuald Pawlak, "Inne okręty"
          9. Jacek Piekara, "Sługa boży", "Młot na czarownice", "Miecz aniołów"
          10. Dariusz Spychalski, "Krzyżacki poker"
          11. Szczepan Twardoch, "Obłęd rotmistrza von Egern"
          12. "Wizje alternatywne" (najlepiej wszystkie dotychczasowe części)
          13. Marcin Wolski, "Rekonkwista"
          14. Andrzej Ziemiański, "Zapach szkła"
          15. Andrzej Zimniak, "Śmierć ma zapach szkarłatu"
          • Gość: nieważne I co z tą pracą? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.07.18, 18:56
            waclaw_kzn napisał:

> Potrzebuję do pracy magisterskiej kilkunasu książek, ...

Zaliczona?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka