Dodaj do ulubionych

Niebezpiecznie na Piotrowie

IP: *.echostar.pl 19.10.05, 21:59
Tylko debil mógł taki ruch puścić przez sam środek parkingu. To tak jakby
przez środek podwórka autostradę przeprowadzić. Przecież ile tam już kolizji
było ... szczeście, że ludzi nikt jeszce nie rozjechał.
Obserwuj wątek
    • Gość: rozbit Re: Niebezpiecznie na Piotrowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:11
      Ja jakoś nie mam problemu przekraczając Piotrowo a Szanowny Prodziekan jak znam
      życie przechodził w miejscu niedozwolonym. Niech was ręka boska broni żeby
      zamknąć ulice dla ruchu. Zajelibyście się bardziej poważnymi problemami np.
      autobusem na Nieszawską.
      • Gość: gosc problem wraca jak ... i .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 07:57
        pokazuje jak to studenci PP sobie radza w miescie ;-)
        • Gość: :P Re: problem wraca jak ... i .. IP: *.hstl4.put.poznan.pl 23.10.05, 13:26
          :P
      • Gość: chemik Re: Niebezpiecznie na Piotrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 14:40
        co cwaniaczku? 4 liter się nie chce ruszyć na nieszawską? leń smierdzący!! może
        jeszcze autobusik po schodach ma jechać- aż do sali wykładowej??
    • pan.nikt Re: Niebezpiecznie na Piotrowie 19.10.05, 22:12
      Gdyby był lewoskręt z Kórnickiej w JPII (chyba, kiedyś Zamenhofa) ruch na
      Piotrowie zmniejszyłby się znacznie.
      A tak jadać od miasta w kierunku Antoninka, wybór jest miedzy Piotrowem, a
      objazdem Ronda Rataje.
      Przy czym wyjazd z Majakowskiego (czy jak tam jej) w lewo na JPII, przy
      istniejącej tam sygnalizacji, to koszmar.
      • Gość: Szy Czy aby Politechnika nie przegina IP: *.icpnet.pl 19.10.05, 22:51
        Najpierw była sobie ulica.. potem powstał budynek Politechniki,
        teraz Politechnika ma ochotę na ładny kawałek gruntu w postaci
        drogi, którą by chciała mieć jako wewnętrzną.

Po pierwsze, to ul. Piotrwo jest niebezpieczna ze względu
        na parking. Po wybudowaniu płotu wokół Politechniki (ciekawe,
        czy zgodnie z prawem) zlikwidowano miejsca parkingowe pomiędzy
        akademikami i na terenie kampusu... a studenci są coraz bardziej
        zmotoryzowani (zwłaszcza zaoczni) i muszą gdzieś swoje pojazdy
        zaparkować.

Po drugie - budynek Politechniki (aula) nadal nie jest ukończona...
        czyli jest w budowie... ciekawe, dlaczego przy projektowaniu
        nie pomyślano o bezpiecznym dojściu dla studentów (idealne by było
        podziemne połączenie bezpośrenie z budynkami BM i BL - wówczas peoblemu
        by nie było...

Po trzecie - to chciałem zwrócić uwagę na płot postawiony wikół akademików
        (wieżowców)... np. brama wjazdowa z ul. Św. Rocha jest na połowie jezdni.
        Druga połowa, to płot, w związku z czym minięcie się w tym miejscu samochodów
        jest niemożliwe - dodatkowo nie ma tam chodnika, więc ludzie, w tym
        studenci muszą chodzić po jezdni.
        Wyjazd spod akademików na ul. Serafitek jest kolejnym miejscem, gdzie
        nie ma możliwości minięcia się 2 samochodów.
        Ponadto płot ten grodzi normalne ulice, które nie są drogami wewnętrznymi
        Politechniki... może by tak redakcja sprawdziła, czy za tym płotem nie
        kryje się jakaś afera??

Dodam, że np. Akademia Ekonomiczna, czy Uniwersytet mają swoje
        budynki w centrum miasta i żadna z tych uczelni nie wysuwa żądać
        np. wyłączenia z ruchu Aleji Niepodległości, Kościuszki, czy Św. Marcina.
        Dlatego Gazeto - nie pozwól Politechnice uzurpować sobie praw do zmian
        organizacji ruchu, czy też wyłączania z ruchu bardzo ważnych ulic,
        na których ruch jest dość pokaźny.
        • pan.nikt Re: Czy aby Politechnika nie przegina 19.10.05, 23:31
          Ten płot wokól Poligrodu, wynikający pewnie z przyczyn bezpieczeństwa RONBI NA
          MNIE STRASZNE WRAŻENIE.
          Uczelnia, która powinna być otwarta na ludzi, odgradza się wielkim płotem.

Co za czasy.
          • Gość: student PP Płot wokół PP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 14:33
            na mnie też robi złe wrażenie, ale z tego co się orientuję to są to wytyczne UE-
            uczelnia ma być ogrodzona.
        • Gość: Luksus_KKS Sam jesteś przegięty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 14:32
          Najpierw porównaj przyjakich ulicach- a w zasadzie arteriach z chodnikami mają
          swoje budynki inne uczelnie. Piotrowo to wręcz prowincjonalny dukt!
          A swoją drogą to jak Uniwerek czegoś potrzebuje to dostaje od ręki- bez
          znaczenia czy pomysł ma sens czy nie. Ale gdy PP stara się zatroszczyć o
          BEZPIECZEŃSTWO, ZDROWIE I ŻYCIE swoich studentów i kadry naukowej to nazywa się
          to przegięciem. Życzę ci by jakiś samochód "przegiął" cię na ulicy Piotrowo.
          Może wówczas pójdziesz po rozum do głowy.
          Pzdr
          Wojtek
          PS: płot wokół Politechniki jest zbudowany zgodnie z prawem- ba! nawet zgodnie
          z wytycznymi prawa (uczelnia musi byc ogrodzona).
          PS2: centrum wykładowe jest ukończone. Codzieńnie w centrum odbywają się
          zajęcia dla kilku tysięcy studentów.
          PS3: co ma brama przy św. Rochu do ul. Piotrowo??
          PS4: nie zacieraj faktów! jesteś niedoinformowanym laikiem i wzniecasz
          niepotrzebne niepokoje!
          Dlatego gazeto- nie pozwólcie na swoich łamach pisać takiemu kretynowi!
          • pan.nikt Re: Sam jesteś przegięty! 20.10.05, 16:16
            > PS: płot wokół Politechniki jest zbudowany zgodnie z prawem- ba! nawet
            zgodnie
            > z wytycznymi prawa (uczelnia musi byc ogrodzona).

Ze zgodnie z prawem, OK, ]

ale dlaczego uczelnia musi być ogrodzona??
            Co to za prawo tak nakazuje??
          • Gość: Szy Bez pyskówek IP: *.icpnet.pl 20.10.05, 18:23
            Gość portalu: Luksus_KKS napisał(a):

> Najpierw porównaj przyjakich ulicach- a w zasadzie arteriach z chodnikami mają
            > swoje budynki inne uczelnie. Piotrowo to wręcz prowincjonalny dukt!

Którym jeździ na prawdę sporo samochodów!!
            Ul. Piotrowo, to w pewnym sensie dukt tranzytowy!!

> Ale gdy PP stara się zatroszczyć o
            > BEZPIECZEŃSTWO, ZDROWIE I ŻYCIE swoich studentów i kadry naukowej
            > to nazywa się to przegięciem.

wyobraź sobie coś takiego - mam dwie działki po dwóch stronach
            licy... buduję sobie coś na nich - np. przedszkole i szkołę...
            a potem żądam od władz miasta, żeby mi z tej ulicy zrobiły deptak,
            bo dzieci muszą bezpiecznie przez ulicę przechodzić...
            Czy nie powinienem pomyśleć o tym przed rozpoczęciem budowy,
            żeby zapewnić bezpieczne przejście??

> Życzę ci by jakiś samochód "przegiął" cię na ulicy Piotrowo.
            > Może wówczas pójdziesz po rozum do głowy.

Wiesz co - jak jadę tamtędy to mam strach, że kogoś potrącę,
            albo że ktoś mi z parkingu wyjedzie i będę miał stłuczkę,
            dlatego jadę tam powoli... a że jest to dla mnie najlepsze
            i najkrótsze połączenie z górnym tarasem Rataj oraz ze Śródką,
            to będę tam jeździł nadal!! I będę protestował przeciwko zamykaniu
            mi drogi i kierowaniu ruchu przez Rondo Rataje, bądź przez Mostową
            i Garbary na Śródkę...
            Będę także za zmianami, czy wręcz za likwidacją parkingu przy
            ul. Piotrowo, bo krew mnie zalewa, gdy samochody parkując często
            blokują ruch na ul. Piotrowo, stwarzając dodatkowe niebezpieczne
            sytuacje na tej ulicy.
            A o bezpieczeństwo się troszczę, dlatego proponuję najlepsze rozwiązanie,
            czyli podziemne przejście z centrum wykładowego do starych budynków,
            aby zminimalizować ruch pieszy na ul. Piotrowo, bo uważam, że zamknięcie
            tej ulicy dla ruchu kołowego jest bardzo złym pomysłem, który dając większe
            bezpieczeństwo kilku tysiącom studentów spowoduje urudnienia w komunikacji
            dla kilkunastu tysięcy osób codziennie jeżdżących ulicą Piotrowo!!

> PS2: centrum wykładowe jest ukończone. Codzieńnie w centrum odbywają się
            > zajęcia dla kilku tysięcy studentów.

To, że odbywają się wykłady, to nie znaczy, że jest ukończone.
            Obok nadal jest rozgrzebana budowa, i ja jakoś nie kojarzę,
            żeby wokóć centrum powstały miejsca do parkowania...

> PS3: co ma brama przy św. Rochu do ul. Piotrowo??

Przy ul. Św. Rocha stoją akademiki Politechniki!!

> PS4: nie zacieraj faktów! jesteś niedoinformowanym laikiem i wzniecasz
            > niepotrzebne niepokoje!

Na jakiej podstawie tak sądzisz??
            Wysuwając takie argumenty "niedoinformowany", "laik" itp. nie masz
            argumentów przeciwnych... a jeśli nie masz, to po co wogóle się
            odzywasz. Ja wysunąłem konkretne propozycje i wyraziłem swoją opinię,
            a że tobie się ta opinia nie podoba - to trudno... więc sam wzniecach
            niepokoje!!

> Dlatego gazeto- nie pozwólcie na swoich łamach pisać takiemu kretynowi!

Wiem, z kim mam do czynienia... sam się przedstawiłeś...
            a do tego obrażasz mnie!!
            • Gość: 123456 lepper na prezydent a IP: *.hstl4.put.poznan.pl 21.10.05, 00:02
              :PPP
      • drhuckenbush Re: Niebezpiecznie na Piotrowie 23.10.05, 14:23
        Lewoskret z Kornickiej w JPII to jedna sprawa, druga to z JPII od strony ronda
        Rataje w Kornicka.
        Oby po przebudowie skrzyzowania w przyszlym roku doszlo do umozliwiania
        skrecania z kazdej strony w kazdym kierunku...
        • Gość: :) no miejmy nadzieje IP: *.hstl4.put.poznan.pl 24.10.05, 00:11

yep
        • pan.nikt Re: Niebezpiecznie na Piotrowie 24.10.05, 00:23
          Po prostu trzeba zbudowac pełne i funkcjonalne skrzyżowanie JPII, Kornickiej,
          Łaciny i Kaliskiej (?? może mylę nazwę, ale do salonu Hondy i dalej )
          Może rondo? Może z sygnalizacją?
    • Gość: Student PP Re: Niebezpiecznie na Piotrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:12
      Tiiiiaaaaa. Ciekawe tylko którędy wtedy pojadą karetki pogotowia. Ten kto
      studiuje na PP wie o czym mowie. :-/
    • Gość: karraluch Re: Niebezpiecznie na Piotrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:51
      droga jest niebezpieczna (codziennie ja przechodze pare razy) ale zamknieci jej
      nie jest rozwiązaniem lepiej by było aby z drogi od mostu rocha mozna było
      skrecac w lewo i w prawo to na pewno zmniejszy ruch na piotrowie. jest jescze
      jeden problem jak zamkna droge to pewnie zlikwiduja miejsca parkingowe i wtedy
      chyba bede zabierał samochód na zajęcia albo zostawiał w miescie bo nie bedzie
      gdzie zaparkowac
    • Gość: mia zamknąć ul. Królowej Jadwigi! IP: *.icpnet.pl 20.10.05, 00:05
      tysiące studentów przechodzą przez nią idąc na Polibudę lub do akademików z
      przystanku tramwajowego Serafitek. stwarza to duże zagrożenie.
      • Gość: falconetti Re: zamknąć ul. Królowej Jadwigi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 09:04
        A czemu nie przebudować skrzyżowania JPII z Kórnicką i Polanką/Kaliską ? Cała
        masa samochodów wyjeżdza z Polanki i zamiast jechać prosto w Kórnicką musi
        jechać do skrzyżowania z Majakowskiego i dalej przez Piotrowo.

Ruch na Piotrowie zdecydowanie ograniczy budowa Mostu Berdychowskiego.

A propos płotu to ciekawe co władze polibudy mają do zaproponowania klientom
        poczty na Kórnickiej, którzy nie mają gdzie zaparkować samochodu niosąc np.
        jakąś cięższą przesyłkę ?
        • pan.nikt Re: zamknąć ul. Królowej Jadwigi! 20.10.05, 11:48
          DOKŁADNIE
    • Gość: mada to prawda, ale... IP: *.icpnet.pl 20.10.05, 09:09
      Równie głupim pomysłem jest puszczenie ruchu tranzytowego brzegiem Warty. W ten
      sposób miasto definitywnie odetnie się od rzeki.

Ruch trzeba przekierować, ale nie w stronę Warty, tylko w strone obrzeży
      miasta. A Most Berdychowski powinien byc traktem dla ruchu pieszego, rowerowego
      i lokalnego. Tymczasem urbaniści proponuja nam kolejną wersje ul. solnej - czym
      sie to skończy, szkoda gadać - ciekawych zapraszam na półgodznną choćby
      obserwację Solnej - ta ulica rozcięła historyczne centrum skuteczniej niż rów
      przeciwczołgowy.

Trochę mnie dziwi, że władze Polibudy lansują rozwiązanie, które wprawdzie
      rozwiązuje problem w kampusie (co jest, rzecz jasna, potrzebne) za to tworzy
      nie mniejszy problem za miedzą tegoż kampusu.

• Gość: student PP Egoizm władz Politechniki IP: *.icpnet.pl 20.10.05, 09:30
      "Są plany, by ruchliwą ulicę zamienić w deptak"

Idiotyczne plany. Przejazd przez Piotrowo to _jedyna szanza dojechania do
      Zamenhoffa, bo z Którnickiej nie można skręcać w lewo.

Było już raz referendum w sprawie zamknięcia Piotrowa i chyba byłem jedynym
      studentem, który się sprzeciwił. Na Piotrowie jest zakaz wyporzedzaniau i to
      niestety _musi_ wystarczyć. Jest też na Piotrowie wielu studentów z buszu,
      którzy mimo pochodzenia nie widzieli zebry i przechodzą w dowolnym miejscu.

Wystarczy zrobić porządek. Na przejściu dla pieszych też parkują studenci, a
      jakoć blokady nie widziałem.
      • Gość: froggy Re: Egoizm władz Politechniki IP: 150.254.79.* 20.10.05, 13:06
        Blokada? Na przejsciu dla pieszych? Z takich miejsc nalezy zholowac na parking
        policyjny, a nie blokade zakladac...
      • Gość: Luksus Gdzie Krym, a gdzie Rzym?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 14:48
        Z Kórnickiej w Zamenhoffa?? Tego jeszcze nie widziałem... <lol>
        • pan.nikt Re: Gdzie Krym, a gdzie Rzym?? 20.10.05, 16:18
          Gość portalu: Luksus napisał(a):

> Z Kórnickiej w Zamenhoffa?? Tego jeszcze nie widziałem... <lol>

Bo młody jesteś.
          Kiedyś ta ulica nazywała się Zamenhofa (od ronda Starołęka do Ronda Śródka).
          Później ją podzielili.

Teraz chyba nazywa się JPII.

Cztli skrzyzowanie Kórnicka JPII.

A wystarczy troche pomyslec.
          • Gość: striepo Re: Gdzie Krym, a gdzie Rzym?? IP: *.dfl.put.poznan.pl 20.10.05, 16:21
            skoro niewiesz jak sie ulica nazywa, a zmienili ja spory czas temu to sie nie
            odzywaj i idz pan w pyry :-) razem z wiką
            • pan.nikt Re: Gdzie Krym, a gdzie Rzym?? 20.10.05, 16:30
              Wiem jak się nazywa, ale przyzwyczajenie jest drugą skórą człowieka
            • pan.nikt Re: Gdzie Krym, a gdzie Rzym?? 20.10.05, 16:30
              aha, a wisz chociaż o czym mowa??
          • Gość: Luksus Re: Gdzie Krym, a gdzie Rzym?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 21:08
            Wiem o tym doskonale (bo nie taki młody jestem). Ale gdy ktoś wyraża się
            publicznie to niech robi to precyzyjnie :)
            To była taka mała prowokacja z mojej strony.
            Pzdr
            Wojtek
    • Gość: Jarek Re: Niebezpiecznie na Piotrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 09:46
      Po pierwsze należy ustalić co było pierwsze: droga czy politechnika - chyba
      droga. Błąd popełniło Miasto wydajac warunki zabudowy i pozwolenie na budowę i
      nie nakazując równoczesnie wykonania bezkolizyjnego przejścia dla pieszych
      przez ul. Piotrowo. Prawdopodobni gdyby inwestorem była firma prywatna a nie
      instytucja budżetowa to musiała by ona nie tylko wybudować stosowne przejście
      ale i przebudować cały układ komunikacyjny oraz układ parkingów. Problemy z
      parkowaniem w rejonie PP są od lat 80-tych, a zostały powiekszone przez
      ogrodzenie terenu PP i stworzenie parkingów za plotem tylko dla wybranych. Jako
      mieszkaniec i kierowca ale tez absolwent Wydz. Budownictwa PP sprzeciwiam sie
      by dostosowanie układu komunikacyjnego odbywało sie wyłocznie na koszt Miasta
      lub kosztem kierowców - zamknięcie ul. Piotrowo. Jeżeli takie sławy jak pan
      Fikus projektują tak wazne obiekty to powinny się wysilić i załatwić syrawę
      kompleksowo, a inwestor powinien zdawać sobie sprawę z dodatkowych kosztów.
      • Gość: froggy Re: Niebezpiecznie na Piotrowie IP: 150.254.79.* 20.10.05, 13:10
        Powodzenia - UAM tez "planuje" zlikwidowac tory kolejowe na Morasku :D Od jakis
        5 lat. A chce sam dac na to kase, niczeo od miasta i PKP poza zgoda nie oczekuje :)

A jesli chodzi o wylaczenie Piotrowa z ruchu, to jest to moim zdaniem nierealne
        i egoistyczne. Skoro PP stac na budowe takich budynkow, to niech sobie tez
        wybuduje parkingi, ulice odnosi (wtedy mozna poszerzyc), zainstaluje swiatla...
        prosze bardzo, tylko niech nie oczekuje pieniedzy od miasta!
      • alfalfa Re: Niebezpiecznie na Piotrowie 20.10.05, 13:18
        Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Po pierwsze należy ustalić co było pierwsze: droga czy politechnika - chyba
        > droga. Błąd popełniło Miasto wydajac warunki zabudowy i pozwolenie na budowę
        i
        > nie nakazując równoczesnie wykonania bezkolizyjnego przejścia dla pieszych
        > przez ul. Piotrowo. Prawdopodobni gdyby inwestorem była firma prywatna a nie
        > instytucja budżetowa to musiała by ona nie tylko wybudować stosowne przejście
        > ale i przebudować cały układ komunikacyjny oraz układ parkingów.

Racja. Przyładowo zajezdnia autobusowa na rodzie Rataje i firma BP.
        A.
        • Gość: mteulin Re: Niebezpiecznie na Piotrowie IP: *.man.poznan.pl 20.10.05, 13:31
          Nie zajezdnia tylko dworzec:)
          • alfalfa Re: Niebezpiecznie na Piotrowie 20.10.05, 13:51
            Gość portalu: mteulin napisał(a):

> Nie zajezdnia tylko dworzec:)

:))
            Dworzec chciałem napisać ale jakoś nie mogłem...
            A.
    • Gość: striepo rondo politechniki IP: *.dfl.put.poznan.pl 20.10.05, 15:58
      najlepszym rozwiązaniem jest stworzenie ronda lub krzyżówki na
      kronieckiej/jana pawla mozna to by było zrobic podczas remontu kornickiej,
      znacznie odciążyło by to ruch na piotrowie.
      jezeli chodzi o samo przejście do centrum wykladowego (ktore nie zostalo
      dokonczone ze wzgledu ze marszalek w ostatniej chwili przeznaczyl pieniadze na
      cos innego) wybudowanie przejscia podziemnego łaczacego BM i CW nie było by
      głupim rozwiazaniem i najbardziej sensownym
      pozdrawiam
    • Gość: striepo rondo politechniki IP: *.dfl.put.poznan.pl 20.10.05, 15:58
      najlepszym rozwiązaniem jest stworzenie ronda lub krzyżówki na
      kronieckiej/jana pawla mozna to by było zrobic podczas remontu kornickiej,
      znacznie odciążyło by to ruch na piotrowie.
      jezeli chodzi o samo przejście do centrum wykladowego (ktore nie zostalo
      dokonczone ze wzgledu ze marszalek w ostatniej chwili przeznaczyl pieniadze na
      cos innego) wybudowanie przejscia podziemnego łaczacego BM i CW nie było by
      głupim rozwiazaniem i najbardziej sensownym
      pozdrawiam
    • Gość: natalkaPP Re: Niebezpiecznie na Piotrowie IP: *.icpnet.pl 20.10.05, 17:46
      po dzisiejszym dniu postanowilam odszukac ten temat. Idac z centrum wykladowego
      do elektryka oczywiscie musialam przejsc przez ulice. Korek stal ogromniasty
      stanelam na pasach z jednej strony zatrzymalo sie auto a z drugiej tez ale
      jakies 5 cm od mojego plaszcza po czym facet otworzym okno i jeszce na mnie
      nawrzeszczal ze chodzic przez pasy nie umiem!!ciekawe co mialam zrobic jak
      jeden mi sie zatrzymal i jeszcze machnal reka z usmiechem ze mam isc bylam juz
      na pasach przeciez!jasnie pan z turkusowego reno nie mogl stanac na chwile.
      wkurzaja mnie kierowcy ktorzy nawet na pasach nie potrafia stanac, bo byle do
      przodu byle szybciej byle nie stac na rondzie rataje, a ze sie kogos walnie
      lusterkiem mniej czy wiecej to trudno. Nie mowie ze wszyscy kierowcy ale na
      pewno jakas czesc jest po prostu chamska bo pasy sa dla pieszych i jak piesi
      ida po nich to maja obowiazek stanac!! a my studenci fruwac nie umiemy
      niestety. odka dmost rocha jest czynny wszyscy auta leca ta ulica jak "dzikie
      konie" z predkoscia tak duza ze poprostu rece opadaja!! ciekawe ile trezba
      wypadkow aby obudizic wyobraznie "kierowcow rajdowych" skracajacych sobie droge
      przez piotrowo...
    • Gość: :) kiedy tramwaj na polibude? IP: *.hstl4.put.poznan.pl 21.10.05, 15:41
      • Gość: :_ to kiedy??nadal niewiem IP: *.hstl4.put.poznan.pl 26.10.05, 01:00
    • Gość: xaliemorph Re: Niebezpiecznie na Piotrowie IP: *.icpnet.pl 21.10.05, 20:01
      Przy całej tej dyskusji warto się zastanowić nad sensem trasy wiodącej poprzez Most Rocha. Z całym szacunkiem ale chyba nie jest on tylko by przesuwać ciężar korków na Ronda Rataje czy Śródkę (a tak by było gdyby z z Piotrowa zrobić deptak) czy także przenieść część potoku bezpośrednio na byłą Majakowskiego (tego no Baraniaka teraz). A co do samej ulicy, to jeżeli sprawa własności jest jasna i należy on do miasta to PP zamiast próbować za darmo zyskać co nieco powina raczej zainwestować w kładkę/tunel ku bezpieczeństwu przejścia bezkolizyjnego. A tak zamiast się poszczycić sensownym rozwiązaniem godnym katedry budownictwa a także i architektury, uczelnia postanowiła pójść po kosztach, jakoby negując geniusz i zdolności swoich uczonych. Owszem prof. Fikus ma piękną wizję, tylko na ile realistyczną skoro most nie buduje się ot tak raz dwa, a co za tym idzie nie można (a raczej nie powinno się) robić z Piotrowa deptak bo most już jest w budowie (czyli cirka 2 lata) no i dla co niektórych pytanie, czy to nie jest wykupywanie się za pomocą miejskich pieniędzy? Ale tak poza tym to trzeba myśleć o implikacjach powstałych po zainstalowaniu osiedli mieszkaniowych na Polance wraz z centrum handlowym oraz ewentualnym mniejszym wpływem potoku do Term Maltańskich (o ile kiedykolwiek powstaną), i chciałbym mieć nadzieję iż ekipa urzędników odpowiedzialna za plany zagospodarowania przestrzennego oraz gł. architekt miasta posiadają konkretne plany a nie wizje z nosa wydłubane.
    • Gość: 7536 Re: Niebezpiecznie na Piotrowie IP: *.hstl4.put.poznan.pl 22.10.05, 13:54
      coraz ciekawiej widze sie robi

polibuda na jezykach

moze sie w koncu cos ruszy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka