masa206 07.11.05, 08:17 Witam, Kolejne auto ukradli na ul. Gwiażdzistej! Trzeba coś z tym zrobić bo jak tak dalej pójdzie to bedziemy jeżdzić autobusami. Może macie jakieś propozycje. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luckie Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 07.11.05, 12:11 proponuję auto casco :) Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 07.11.05, 13:43 witam widziałam w piątek policję w 2 klatce czy to juz drugi samochód z Gwiąździstej 22??? Myślałam, że to w tej poprzedniej sprawie jeszcze coś robią Bardzo mi przykro :((( Odpowiedz Link Zgłoś
masa206 Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 09.11.05, 08:22 Skoda Octavia koloru czarnego! Odpowiedz Link Zgłoś
masa206 Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 09.11.05, 08:21 Auto casco mam - ale procedura zwrotu kasy z ubezpieczenia jak mi wiadomo troche trwa. Może jakieś dodatkowe rozwazanie? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kontis Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 07.11.05, 21:12 Współczucia. Wiem że to nie reguła, ale jaką markę- ostatnio są popularne francuzy. Może to teoria spiskowa, ale niektóre firmy ochroniarskie, czasmi w ten sposób wymuszaja przyspieszenie podjęcia decyzji o ochronie. Wiem, że to nie jest 100% rozwiązanie, ale te parę złotych miesięcznie nie zbawi nikogo. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
marszal3 Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 08.11.05, 23:30 jaka marka tym razem ?, mnie sprzatneli Peugeota Odpowiedz Link Zgłoś
yacasz2 Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 09.11.05, 07:37 No właśnie, jakiś czas temu wszyscy otrzymaliśmy oferty firm ochroniarskich, i nic. Kamień w wodę. Jaką decyzję w końcu podejmujemy? Czy też temat będzie musiał "odżyć" po kolejnej kradzieży lub włamaniu? Oby nie. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
swaj Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 10.11.05, 14:06 Witam, mieszkam od niedawna w domku na ul. Gwiazdzistej ale cztery lata mieszkalem na os. Mielzynskiego. Swaj i te okolice to takie specyficzne miejsce i raj dla zlodziei aut. Idą jak woda francuzy (sam stracilem reno), skody i seicento. Czy bedzie ochrona czy nie - i tak beda juchcili. Może jak już ochrona ale jakas mlodsza i dwie osoby. Przeciez nie te stare dziady co sami kradną wodę z domków - widzialem tego malego grubego jak podszedl w niedziele o 13 pod kurek u sasiada na domku i se odkreca - ale sasiad mial od wewn zakrecone. także niestety ale AC jest tutaj podstawą. A panowie w niebieskich strojach - dla nich to normalka. Zero przejecia. I jeszcze jakies swoje zabezpieczenia auta - jakis pstryczek elektryczek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skv Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 10.11.05, 22:04 Człowieku! żałujesz wody na herbate starszemu człowiekowi żałujesz? ludzie jak czytam to wasze forum to mozna stwierdzic tylko jedno "NUDA WAS ROZWALA" Odpowiedz Link Zgłoś
swaj Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 11.11.05, 02:52 to zrob cos lepszego pieprzony komentatorze. nie wiesz o co chodzi bo czytasz po łebkach i jeszcze czas tracisz na wypisywanie głupot. zajmij sie czym innym. CIEKAWYM. Odpowiedz Link Zgłoś
karma57 Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 13.11.05, 02:06 > kocham was wszystkich jesteście super Odpowiedz Link Zgłoś
konsul10 Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 15.11.05, 10:31 A czy firmy ochroniarskie dają jakąś gwarancje że kradzieże się skończą? w ewentualnej umowie nie będzie o tym ani słowa. Ochrona mogła by ukrócić ewentualnie akty drobnego wandalizmu np ze strony grasujących wyrostków pod warunkiem że nie przedstawiali by zbyt dużej siły oraz przepęć szperających po śmietnikach (tym akurat szczerze współczuję)ale na złodzieji zamochodów nie pomoże żadna śmieszna ochrona która będzie polegać na oznaczeniu budynków logo firmy i na dwukrotnym spacerze jednego lub dwóch panów trzymających się pod rękę (trzymają się pod rękę nie ze względu na preferencje seksualne tylko zapewne ze zmęczenia lub wieku). Dlatego te apele o ochronę nie są do końca takie rozsądne. Gdyby istniała możliwość zamknięcia osiedla to rzeczywiście można by było poważnie się nad tym zastanowić. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.mielcarek Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 15.11.05, 15:48 Osiedla chyba nie można zamknać, bo jego ulice mają chyba status normalnych ulic, podlegają pod gmine ... ale mogę się mylić. Chociaż taki szlabanik to byłoby rozwiązanie na ginące auta. Odpowiedz Link Zgłoś
swaj Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 02.12.05, 01:11 dzis w nocy z domkow walneli kolejne auto - VW Pasek.... jest jazda...:-( Odpowiedz Link Zgłoś
luckie Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 02.12.05, 18:49 jaaasne... miszkamy na przeciwko domkow, nikt tu nie ma vw passata. pracujesz w firmie ochroniarskiej kolego ? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
jackass_11 Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 03.12.05, 17:50 gość napewno jest z firmy ochroniarskiej ..... ja również mieszkam naprzeciwko domków i Passata nie widziałem nigdy . Odpowiedz Link Zgłoś
swaj Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 04.12.05, 22:29 co tutaj za debile mieszkają.... sąsiedzi z domkow mający astrę kombi białą - do nich przyjechała rodzina z holandii i mieli takiego paska wiśniowego, zastawionego na dodatek tą astrą. ale się niestety jego pozbyli. jak nie wierzycie pieprzone łomy co tylko potrafią oskarżać to idzcie się spytać. A wy nie jesteście ci co chcieli kiedyś to forum zamknąć tylko dla wybranych? Se zamykajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
masa206 Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 05.12.05, 07:51 Witam, Potwierdzam to co napisałem. W ten dzień wyjeżdzałem do pracy o 6.15 i widziałem że Astra Kombi tego sąsiada stała w poprzek drogi tak jak by ja wypchneli zeby odblokowac inne auto. Byłem tym mocno zdziwiony tym widokiem. Teraz już wiem co tam się stało. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
nurich Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 03.12.05, 18:51 Czy wszyscy dostali ofertę firmy Połysk odnosnie ochrony osiedla? W skrzynce znalazłam. Co o niej sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
azabell Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 05.12.05, 12:15 Witam!Na początku pozdrawiam wszystkich piszących oraz tylko czytających forum (tak jak ja do tej pory):) Odnośnie oferty firmy Połysk - nasza wspólnota - Księżycowa 11 - zapoznała się już jakiś czas temu z w/w ofertą. Naszym zdaniem sens na naszym Osiedlu ma tylko ochrona fizyczna. Z jedną poprawką, nie tylko w nocy ale również w dzień, kiedy większość z nas jest poza domem. Niestety zwiększenie ilości godzin podnosi koszty ochrony. Obecnie czekamy na informacje o decyzjach pozostałych Wspólnot. Odpowiedz Link Zgłoś
promykowicz Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 05.12.05, 12:36 Ja mieszkam na Ksiezycowej 19 i zadnej oferty nie otrzymalem a bardzo bym chial;( Jesli mozna takowa oferte od kogos odebrac to prosze mi dac znac na priva gdzie ja moge i od kogo wziazc bo widze coraz wieksza potrzebe ochrony;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
swaj Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 05.12.05, 21:41 może warto byłoby także pogadać z nami czyli domkowiczami? też mamy swój dobytek a tutaj w swaju widać co się dzieje. tylko nie stare dziadki jak dotychczas tylko jakieś porządne chlopy 24h na dobę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
azabell Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 06.12.05, 08:47 My dostaliśmy ofertę od Zarządu naszej Wspólnoty. Podobno było zebranie Zarządów Wspólnot z Zarządcą (Agrobexem) i prawdopodobnie wszyscy otrzymali oferty. Tak więc najlepiej zgłosić się do Zarządu, który ofertę powinien mieć i powinien ją przekazać wszystkim członkom wspólnoty. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekdp Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 06.12.05, 09:53 azabell napisała: > My dostaliśmy ofertę od Zarządu naszej Wspólnoty. OK - to w telegraficznym skrócie, co zawiera ta oferta? W jaki sposób będzie się według niej realizował postulat "ochrony" naszego osiedla? Za jakie pieniądze co dostajemy? Czy możesz parę słówek przynajmniej tu wrzucić? Dzięki T. Odpowiedz Link Zgłoś
azabell Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 06.12.05, 15:22 Parę słówek, trudne zadanie :-) Były dwie oferty. Jedna firmy Solid Security i Spółdzielni Połysk. Została wybrana oferta Połysku ze względu na niższe ceny. Oferta zawiera propozycję monitoringu oraz ochrony fizycznej. Jeżeli miałby być monitoring, każdy jednorazowo musiałby zapłacić ok. 100 zł - za montaż masztów z kamerami, pociągnięcie kabli, zainstalowanie komputera, itp. Opłata miesięczna na mieszkanie za monitoring i ochronę fizyczną, która w ofercie miałaby być tylko w nocy, wynosiłaby ok. 35 zł. Wszystkich mieszkań na naszym osiedlu (bez domków) jest 192. Tyle w największym skrócie. Zgłoście się proszę do swoich Zarządów, bo bez decyzji wszystkich wspólnot ochrona osiedla pewnie nigdy nie ruszy. Oferty posiada również nasz Zarządca, firma Agrobex - p. Ofierski. Odpowiedz Link Zgłoś
waldimen1 Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 06.12.05, 11:59 Ja mieszkam na Księżycowej 13 i nie dostałem oferty a chętnie bym się z nią zapoznał. Odpowiedz Link Zgłoś
nurich Re: oferta firmy połysk 06.12.05, 15:33 Piszę więc w skrócie co na tym pismie widnieje: "1. Ochrona fizyczna - system 12 godzinny- posterunek obchodowy w godzinach 18 - 6 dnia nastepnego. Cena jednostkowa - 7,30 zł/godz robocza + 22% VAT tj: średnio 366 godz * 7,30 - 2671,80 netto RAZEM - 3259,60 zł brutto W cene wliczono dojazdy grupy interwencyjnej minimum 6 razy na dobę oraz na każde wezwanie 2. Oferta cenowa dotycząca montażu systemu telewizji obserwacyjnen po przeprowadzeniu wizji lokalnej znajduje się w załączniku nr 1 do oferty. ABONAMENT - miesięczny za monitorowanie systemu wraz z nagrywaniem i interwencjami - 150 zł netto" Reszta pisma to jakies blablabla o firmie. Nie jest ta oferta przynajmniej dla mnie jasna. Przepisałam tak jak na tym pismie. MNie romumiem czy ten "ABONAMENT" to już wyliczony na jedno mieszkanie miesięcznie? To chyba trochę za dużo? Gdy sie policzy ilość mieszkań to wychodzi spora kwota :) Brak jakichkolwiek informacji ile miałoby byc tych kamer itp szczegłów. ps. sorki za błędy , spiesze się :) Odpowiedz Link Zgłoś
promykowicz Re: oferta firmy połysk 06.12.05, 18:23 Z tego co piszesz to by nie bylo tak wcale najgorzej: 3259,60 / 192 = ok 17PLN za 12 h ochrony fizycznej na mieszkanie, jesli to by bylo 24 h to x2 czyli 34PLN. To takie moje teoretyczne wyliczenia bo pismo niestety jeszcze do mnie nie dotarlo. Oczywiscie majac nadzieje ze ochrona fizyczna to nie niedolezni starcy palacy caly czas papaierochy. Z tego co wiem to ta inwestycja 100PLN na sprzet (czytaj kamery, okablowanie komputer do zgrywania obrazu z kamer) to jest nasza inwestycja i zostaje w razie rezygnacji z uslug firmy u nas oczywiscie, a jesli ktos pisal ze monitoring kosztuje 150 netto czyli ok 185 brutto / 192 = ok 1 PLN na mieszkanie. Wazne jest oczywiscie ile tych kamer by bylo: mysle ze na takie osiedle 10 przynajmniej w tej cenie. Jesli to wszystko jest rejestrowane na komputerze to nie wyobrazam sobie zebysmy nie mieli do tego wgladu poprzez jakies logowanie i ogladanie po podaniu swojego loginu i hasla obrazu z kamer. Jesli taka sprawa z ochrona fizyczna 2 osobowa 12h lub jednosobowa 24h + monitoring z dostepem przez WWW wynioslaby ok 35PLN (+jednorazowo na sprzet 100PLN) na mieszkanie to jestem bardzo za. Pozdrawiam serdecznie i oczekuje na to enigamtyczne pismo z niecirpliowscia. Odpowiedz Link Zgłoś
jackass_11 Re: oferta firmy połysk 06.12.05, 19:18 Witam ! Z tego co wyczytałem z oferty to koszt 150,- netto od mieszkania !!! , bo koszt instalacji kamer, komputera, okablowania to kilkanaście tysiecy złotych. Tylko nie wiem czy 150,- od mieszkania to opłata jednorazowa jeżeli tak to ile potem co miesiąc ? . Szczerze mówiąc moim zdaniem taniej jest dobrze ubezpieczyć mieszkanie czy samochód , jak tak zrobiłem i spie spokojnie a wydawać kwotę około 50,- czy wiecej miesięcznie to zdecydowanie za dużo. Przynajmniej przezemnie jest to kwota nie do zaakceptowania . Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
swaj Re: oferta firmy połysk 06.12.05, 23:33 kurde czlowieku. tylko ty i nic wiecej nie ma na tym swiecie. wszystko wiesz lepiej i zawsze masz racje. ten jest z firmy ochroniarskiej, tamten co innego a tu ci za drogo. bedzie tak ze osiedle zdecyduje sie na ochrone ale taka osoba jak ty nic nie zaplaci (bo on ma ubezpieczenie) ale korzystac bedzie. a moze jestes w powiazaniu ze zlodziejami? teraz ja dowalę do pieca? Odpowiedz Link Zgłoś
jackass_11 Re: oferta firmy połysk 07.12.05, 18:40 Nie wiem czy słyszałeś o czymś takim jak prawo wolnego wyboru . Ja wypowiadam swoje zdanie w tej kwestii tak jak Ty swoje , więc nie czepiaj sie i patrz na siebie . Nie zapłace takiej kwoty bo moim zdaniem jest ona wygórowana a nie daje gwarancji, jak Cie okradną to i tak nic nie dostaniesz , mi za to wypłacą odszkodowanie z zawartej polisy - to taka dyskretna różnica . a co do korzystania .... bede czy nie to nie na moją prośbę . Odpowiedz Link Zgłoś
carandiru Re: oferta firmy połysk 09.12.05, 22:24 swaj - ty w domku przeciez miszkasz, wiec to chyba ciebie interesuje darmowe korzystanie z ochrony, bo mozesz sobie takowa prywatnie zamowic. Odpowiedz Link Zgłoś
waldimen1 Re: oferta firmy połysk 09.12.05, 16:49 Dla mnie 50 PLN jest miesięcznie jest jeszcze do przyjęcia, ale rozumiem że dla niektórych może to być za dużo. Jestem za ochroną fizyczną wydaje mi się że sprawdzi się lepiej niż kamery. Ale tak sobie tu gadamy, ale trzeba by podjąć jakąś decyzję, pewnie przez jakieś głosowanie Wspólnot, na pewno nie osiągniemy 100 % jednomyślności. Odpowiedz Link Zgłoś
yonyo Re: oferta firmy połysk 07.12.05, 08:39 Wtiam! Oferta monitoringu mówi o maksymalnie 5 (słownie: pięciu) kamerach, które w przeważającej większości umieszczone byłyby na słupie w centrum osiedla (po jednej kamerze na Gwiaździstej i początku Promykowej) i obserwowały ogrome tereny we wszystkie strony świata. Do tego byłby podłączony komputer z kartą zbierającą obraz (po 4 kamery na kartę). Ponieważ karta potrafi przechwycić 25 klatek na sekundę, więc przypada 6,25 kl/s na każdą kamerę w rozdzielczości 400 lini (obraz czarno-biały), czyli na obrazie będzie widać dokładnie NIC i jak ktoś będzie szybko biegał, to kamera (a raczej komputer) może go "przeoczyć". Za tę przyjemność w sumie mieszkańcy mieli by zapłacić ok. 19 000zł (dziewiętnaście tysięcy - dla pewności) za instalację i 150zł/192 abonamentu. Nic dziwnego, że na nieoficjalnym spotkaniu naszej wspólnoty zrezygnowaliśmy z kamer. Dodatkowo nie wszyscy życzą sobie rejestrowania swoich zwyczajów - godzin wyjścia, przyjścia, gości itp. Aha - obraz miał być udostępniany (za hasłem) przez Internet. Gorąco namawiam do odrzucenia monitoringu w Waszych wspólnotach na rzecz ochrony fizycznej. I nie jest ważne, czy ochroniarz będzie napakowanym osiłkiem - ważne żeby w krótkim czasie potrafił wezwać grupę interwencyjną i policję. I żeby był widoczny (najlepiej przez całą dobę). Pozdrawiam yonyo PS. To mój debiut na tym forum - bądźcie łagodni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jackass_11 Re: oferta firmy połysk 07.12.05, 18:43 Zgadzam sie z Tobą . Tylko żeby ta ochrona fizyczna była za rozsądną opłatą . Bo to największy problem i myśle że nie tylko mój . Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
klockilego Re: oferta firmy połysk 09.12.05, 22:07 Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie oferty - kto otrzymał z Was taką ofertę, tzn. czy ktoś szukał oferty, czy otrzymaliście jakieś ulotki, itp. Ja nic na ten temat nie wiem, dlatego proszę o informacje skąd ta oferta. Pozdr. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
yonyo Re: oferta firmy połysk 12.12.05, 08:11 Mieszkańcy mojego bloku (K.11) otrzymali do wglądu dwie oferty od członka zarządu naszej wspólnoty. Jedna była od firmy Solid, druga od Połysku do spółki z firmą zakładającą kamery. Po jakimś czasie od tego faktu miało miejsce podobno zebranie zarządów wspólnot (czyli Waszych też) z Agrobexem, gdzie ustalono, że lepsza jest oferta Połysku i taką informację właśnie przekazał nam członek zarządu w formie listu z prośbą o wstępną akceptację. W reakcji na to ktoś poprosił wszystkich mieszkańców bloku o spotkanie w celu przedyskutowania tej oferty. Nas prężny zarząd (dzień bez wazeliny dniem straconym ;)) zaprosił na to spotkanie (chyba) właścicieli firmy Połysk i tej instalującej kamery, no i oni nam trochę poopowiadali. Pan od kamer, pomimo że sympatyczny i trochę mi go szkoda, nie był zbyt przekonujący - zwłaszcza odpowiadając na pytanie "co widać na obrazie z takich kamer?", że jest to obraz "poglądowy". Pan z Połysku mówił o patrolach, które są w stanie dojechać do nas w ciągu paru minut, ponieważ chronią w okolicy jeszcze kilka osiedli. Jeśli przyjąć, że mówił prawdę (nie mam powodu - na razie - żeby mu nie wierzyć), to był bardziej przekonujący. Tak więc weźcie sprawę w swoje ręce i poproście lokatorów o spotkanie, a zarządy o kopie ofert i zaproszenie tych panów na te spotkania. Pewnie będziecie mieli kłopot lokalowy, ale z tego co pamiętam Gwiaździsta już sobie kiedyś z tym poradziła...(My bez problemu zmieściliśmy się na parterze naszej klatki schodowej, ale nas jest mało:)) Acha - i przygotujcie się ma odrobinę marketingowego ściemniania. Zwłaszcza pan od kamer może się trochę lepiej przygotować :) Nie dajcie się!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kontis Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 12.12.05, 20:42 JA też nie dostałem żadnej oferty. Na dobrą sprawę nawet nie wiem, kto jest w tzw. "zarządzie" mojej wspólnoty. A że pomieszkuje sobie pod 15, to zakladam że jest ona tą samą co twoja. Moja propozycja, aby "szef" się ujawnił :-). Ostatnio czytając forum dochodzę do wniosków, że wszyscy (nie wyłączając siebie) sobie gwarzymy, a temat leży. Ochrony jak nie było tak nie ma. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
yonyo Re: KRADNĄ SAMOCHODY NA PROMYKOWYM 13.12.05, 07:51 Trochę zabawne jest to co piszesz, bo zarząd wybierają członkowie wspólnoty. To znaczy, że pewnie nie brałeś udziału w głosowaniu. Ale zawsze możesz sprawdzić co się działo na każdym zebraniu u zarządcy, czyli w Agrobexie. Oni powinni Ci udostępnić protokół zebrania i przegłosowane na nim uchwały. Na pewno będzie tam nazwisko (i pewnie adres) Twojego Szeryfa i jego Zastępców ;-) Nie jestem pewien do kogo pisałeś to zdanie ("A że pomieszkuje sobie pod 15, to zakladam że jest ona [wspólnota] tą samą co twoja"), bo trudno mi się dopatrzeć w drzewku tego wątku (nie odpowiadałeś na mój post, więc pewnie nie do mnie). Na pewno nie jesteśmy w tej samej wspólnocie, bo z tego co wiem każdy budynek ma odrębną. Apel żeby ktoś tam się ujawnił i coś tam zrobił może mieć o wiele mniejszy zasięg niż Ci się wydaje, bo mieszkań w blokach na osiedlu jest 192, a nie wydaje mi się, żeby było aż tylu uczestników forum. Co do działań, to - być może niestety - mają one miejsce i to z niewielkim udziałem mieszkańców. Agrobex dogaduje się z zarządami, a polityka informacyjna jest niewielka (na szczęście nie dotyczy to mojej wspólnoty). Wybór "właściwej" oferty nastąpił bez naszego udziału. PROSZĘ!!! Wymuście na swoich zarządach, żeby konsultowali z Wami ustalenia z Agrobexem. Jeżeli nie będzie pełnej jawności poczynań wyżej wymienionych w pewnym momencie może się pojawić korupcja - NASZYM KOSZTEM!!! Piszę o tym, bo kwestia ochrony zależy od wszystkich mieszkańców, a nie tylko od mojej wspólnoty i od Was również zależy czy nie będę musiał co miesiąc wyrzucać pieniędzy w błoto na skutek niewłaściwych decyzji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś