Dodaj do ulubionych

KAZIMIERZ IV WIELKI

11.11.05, 12:34
zastał III Rzeczpospolitą drewnianą, a zostawi 3 mln "murowanych" mieszkań,
cztery stadiony, tysiące kilometrów autostrad, Muzeum Narodowe, "becikowe",
"paliwa rolnicze", pełne zatrudnienie, wyższe zasiłki, ultraczujną policję i
potężną armię (urzędniczą).
Pomożecie ???
Towarzysze, nie musicie, samo się zrobi.
Wczoraj kilku mieszkańców w górskiej miejscowości zauważyło niesamowite zjawisko:
Wśród mgły i dudnienia wiatru, woda w jednym ze stawów w okolicach najwyższych
szczytów w Tatrach nagle wezbrała , trysnęła tworząc kilkumetrowy słup i
wydając z siebie tajemniczy odgłos, a potem niebo rozświetliła jasna, podwójna
tęcza. Działo się dokładnie w momencie wygłaszania expose przez premiera
Kazimierza Marcinkiewicza.
To zapowiedź wielkiego dobrobytu i powszechnej szczęśliwości - twierdzą
najstarsi górale.
Obserwuj wątek
    • kormoran7 Re: KAZIMIERZ IV WIELKI 11.11.05, 15:16
      Co wam powiem to wam powiem ale wam powiem ze górale zawsze prowde powiadaja:)
      Hej ciupagi w dłoń!!Jeszcze bedziemy tańcowac z radości nad ogniskiem. Piknie
      bedzie wygladac ta nasza IV RP
      • saxe Re: KAZIMIERZ IV WIELKI 12.11.05, 17:42
        Ja głosowałem za PO i Panem Tuskiem ale jak sobie teraz pomyślę jaka byłaby RP
        za ich rządów to dostaję dreszczy. Za studia swoich dzieci już płacę........

Pozdrawiam.
        • emi53 Re: KAZIMIERZ IV WIELKI 12.11.05, 18:06
          Z królów polskich prócz Kazimierza III Wielkiego był jeszcze Kazimierz
          Jagiellończyk,nie wspominając juz o Janie II Kazimierzu.I to Jagiellończyk
          podejrzewany przez niektórych historyków o rządy absolutystyczne,dał przecież
          szlachcie w 1454 roku przywileje nieszawskie.
        • inkwizytor.2005 Saxe, najgorsze jest, że 12.11.05, 22:42
          ludziom się wydaje, że edukacja, służba zdrowia są "za darmo". Nawet bezpłatny
          obiad kosztuje i ktoś za niego musi zapłacić. Zastawnów się czy nie płacisz
          więcej na biurokrację, która obsługuje to co niby "za darmo". Zastanów się ilu
          ludzi mało zarabia, bo muszą utrzymywać państwo.
          Wszystko co "za darmo" to złudzenie. To właśnie "za darmo" powoduje biedę i brak
          rozwoju. Im więcej usług będzie płatnych tym będziemy bogatsi - WSZYSCY, którzy
          wolą pracę od zalewania gardła. Nie trzeba być świetnym ekonomistą, żeby to
          rozumieć. To proste i oczywiste.
          Tusk był za bezpłatnymi studiami tylko "pod publiczkę", jestem przekonany, ze w
          tej sprawie też miał racjonale poglądy, tylko musiał się licytować z populistą
          Kaczyńskim.
          • saxe Re: Saxe, Czy ja czegoś nie rozumiem ? 13.11.05, 11:37
            Ja to wszystko rozumiem, ale PO i pewnie inni chcą z mojej kieszeni, która jest
            już prawie pusta jeszcze więcej !!!! W moim przypadku wszystko jest już płatne,
            a żeby płacić to ja muszę zarabiać. Gdy pracowałem w BRD zarabiałem 2800 DM
            brutto na początek z tego na służbę zdrowia płacilem 100 DM , ale wszystkie
            usługi, co podkreślam, były wykonywane bezpłatnie / nie za darmo/. Państwo jest
            wtedy bogate jak bogaci są jego obywatele, do tego nie muszę Ciebie przekonywać.
            Ja tam na obczyźnie byłem bogaty i nie miałem nic przeciwko temu państwu, które
            nie było i nie jest moją ojczyzną, że pobierało z mojej kieszeni podatki i inne
            opłaty a wiesz dlaczego ? Odpowiedź jest prosta, bo mi i mojej rodzinie
            starczało na wszystko. Chętnie się i z moim państwem podzielę tym co mam, ale
            powiedz mi jak długo mogę się dzielić, przecież muszę mieć czym. Myślisz, że to
            nasze państwo jest biedne ? Poczytaj prasę, nawet tę lokalną, zobaczysz jak duże
            pieniądze przepływają przez ręce nawet naszych urzędników i na co wydają te
            pieniądze ! Spróbuj tylko napisać, że zakup laptopa dla Pana Starosty to
            niepotrzebny wydatek, bo przecież deficyt w budżecie jest w wysokości 3mld zł.
            Spotkasz się z krytyką a co najgorsze sam Pan Starosta obrazi się na Ciebie, że
            przecież w sobotę i niedzielę musi również pracować i ten laptop jest mu
            niezbędny. Ja powiedziałbym tak PS, sobotę i niedzielę przeznaczyć na odpoczynek
            bo w tygodniu jest dosyć pracy. Skorzysta na tym jego rodzina i kasa starostwa,
            w której zostanie parę tys.zł. Czytałem również, że laptop jest pomocny w
            podróży, ja powiedziałbym tak, w podróży należy rozglądać się na prawo i lewo,
            żeby widzieć to co należy zmienić w naszym powiecie, wtedy może zauważyłby PS
            bez pomocy internautów jak wyglądają nasze wiatraki i wiele innych miejsc.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka