Gość: z kuj pom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 00:36 siemano. przeprowadzam krotka ankiete. ktore z miast bydgoszcz czy torun uwazacie za bardziej rozwiniete? dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan.nikt Re: ankieta dla poznania 25.11.05, 00:38 Jedno jest pewne Toruń jest ŁADNIEJSZY. Bydgoszcz to taka duża wieś. Oczywiście jest na tej wsi kilka perełek, ale tylko kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: ankieta dla poznania 25.11.05, 08:13 pan.nikt napisał: > Jedno jest pewne > Toruń jest ŁADNIEJSZY. > > Bydgoszcz to taka duża wieś. Popieram przedmówcę. Toruń jest ładniejszy i ma bardziej wielkomiejski charakter. Powiedziałbym, ze Bydgoszcz jest dorobkiewiczem, ktoremu jeszcze zaszłosci z "zaplecza" wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: ankieta dla poznania IP: 195.149.124.* 25.11.05, 11:44 Ty masz za to wieś w głowie. Jak można posługiwać się takimi ogólnikami? "Kilka perełek"... Kretyn! Wyjdz na powietrze, dotleń się PISuAR= PIS, Andrzej i Roman Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: ankieta dla poznania 25.11.05, 11:47 To moja subiektywna ocena na podstawie wielokrotnej bytności w tych miastach. A Ty co? chcesz ograniczyć wolność osądów?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: ankieta dla poznania IP: 195.149.124.* 25.11.05, 11:51 po co o miastach mówić "wieś"? - jest wtym jakaś prymitywna pogarda i nieuzasadnione poczucie wyższości wynikające z jakiegoś odreagowywanego kompleksu. Prosty mechanizm psychologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
sosek_s Re: ankieta dla poznania 25.11.05, 12:26 hmmm powiem tak, dopiero niedawno na geografii sie dowiedzialem ze bydgoszcz jest znaczniewiekszy od torunia i jest jednym z wiekszych miast w polsce (bodajze na 10 miejscu), przejezdzam przez bygdoszcz jak jezdze do babci do gdanska i powiem ze mi sie srednio podoba (brzydkie tramwaje :P) torun choc duzo mniejszy sprawia o wiele lepsze wrazenie, (masowe wycieczki do torunia w podstawowce :P) ogolnie zdecydowanie bardziej lubie TORUN PS. chyba zadne z tych miast nie zasluguje na miano wsi :P Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: ankieta dla poznania 25.11.05, 13:52 Gość portalu: Marcin napisał(a): > Ty masz za to wieś w głowie. Jak można posługiwać się takimi ogólnikami? "Kilka > > perełek". Strasznie sie obraziłeś za tę wieś. Ja bym Bydgoszczy wsią nie nazwał ale ma troche tego wiejskiego/małomiasteczkowego charakteru. Jak jedziesz Dworcowa to wyglada na słabo rozwinięte miasteczko. Ul. Gdańska - OK. Zwłaszcza imponujacy hotek Pod Orłem. Gorzej w srodku (hotelu) ale nie jest źle. Tu sie troche czepiam. Bardzo ładny Kościół Klarysek. No i cudowna Fara. Troche dobrej zabudowy w okolicach Jagiellońskiej (mogę używać złych nazw - dawno nie byłem na tyle długo by zwracać uwagę na nazwy ulic). Bydgoszcz dla mnie jest mieszanina małego miasteczka z dużym miastem. Mieszaniną, która sie jeszcze nie połączyła w jedno. Toruń natomiast jest nominalnie mniejszy ale stanowi zwarta całość. Zdecydowania wielkomiejski charakter - jedynie ten dworzec kolejowy - fatalnie połozony. Marcin, nie obrażaj sie od razu na internetowych rozmówców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bydgoszczanin Re: ankieta dla poznania IP: *.brda.net 25.11.05, 21:21 Ja bym Bydgoszczy wsią nie nazwał ale ma > troche tego wiejskiego/małomiasteczkowego charakteru. A myslisz ze Poznan nie ma w/w charakteru??...kazde miasto ma swoje slabe strony (dworcowa w Bydgoszczy to rzeczywiscei tragedia...no moze oprocz budynku PKP)...takze uwazalbym na slowa...a jesli chodzi o torun...przperaszam w ktorym miejscu ta wielkomiejskosc?? bo nie zauwazylem...owszem starowke maja niczego sobie...ale reszta...poziom wloclawka czy grudziadza... cyzli zwykle polskie srednie miasto Pzdr dla Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: ankieta dla poznania 25.11.05, 14:04 Byłam tam i tu, na oko-Bydgoszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
moja.ciocia Re: ankieta dla poznania 25.11.05, 17:08 w Toruniu nie byłam przez Bydgoszcz tylko przejezdzałam,cóz wybieram Torun za pierniczki katarzynki:) * * * * * * wieś tańczy i śpiewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos Re: ankieta dla poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 23:53 Bydgoszcz: -mniejsze bezrobocie -lotnisko -ważniejszy węzeł kolejowy choć Toruń piękniejszy Odpowiedz Link Zgłoś