Dodaj do ulubionych

Do "soczewkowiczów".

IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 27.10.02, 13:41
Jeżeli ktoś używa soczewek kontaktowych, to proszę o parę słów na ich temat.
Przede wszystkim czy warto! A jeżeli warto to jaki ich model(chodzi mi o
czas użytkowania: miesięczne, 3-miesięczne, a może inne?). Jeżeli już
wybraliście to może polecicie jakiegoś konkretnego optyka w P-niu?
Pytam, gdyż właśnie przymierzam się do zmiany łokularków na soczewy.
PZDR 4 @ll obecnych i byłych czterookich:)
Obserwuj wątek
    • the_dzidka Re: Do 'soczewkowiczów'. 27.10.02, 15:18
      Gość portalu: ffmarkus napisał(a):

> Jeżeli ktoś używa soczewek kontaktowych, to proszę o parę słów na ich temat.

Ja noszę od 3 miesięcy i jestem bardzo zadowolona. Po pierwszych kilku dniach,
      kiesy wydawało mi się, że dosłownie wrastają mi w gałkę i powolutku przebijają
      się do mózgu, w tej chwili tak przywykłam do nich, że dwa razy zapomniałam je
      zdjąć przed snem (bardzo nieprzyjemny poranek ;-). Korzystam z soczewek
      miesięcznych, które w miare uzywania stają się coraz bardziej miękki
      i "wyrobione". Co jeszcze? Aha, naprawdę dokładnie nalezy je opłukiwać przed
      założeniem i po zdjęciu. Jesli powodują jakieś zmiany na oku (zaczerwienienie,
      pęknięcie żyłek itd.) warto od razu założyć nową parę; uszkodzenie może być
      niewidoczne gołym okiem, a rani gałkę i powoduje rózne inne nieprzyjemności...
      Polecam Ci soczewki Johnsona i życzę dużo cierpliwości na początek, bo nauka
      ich zakładania jest wyjątkowo nużąca ;-) Zawsze uważaj, żeby nie wywróciły Ci
      się na drugą stronę, bo ich po prostu nie założysz, będą spływać. Jest prosty
      sposób, żeby sprawdzić, czy soczewka jest na prawidłowej stronie: w
      pojemniczku z płynem wyraźnie ją widzisz, jej kształt odcina się od "tła".
      Wywrócona na lewą stronę "zlewa się" z płynem i prawie jej nie widać.
      Ufffff!!! Więcej porad nie pamietam :-)
      • Gość: ffmarkus Re: Do 'soczewkowiczów'. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 27.10.02, 15:36
        WIELKIE dzięki!!!!!!!!! Właśnie o takie info mi chodziło. Jeszcze raz dzięki!
        Może jeszcze polecisz jakiegoś konkretnego "okologa":) Z tym zakładaniem to
        już zdążyłem się zorientować- kumpel ma od wczoraj takie cudo i dzisiaj
        zobaczyłem jak mu idzie sprawa zakładania (25minut i zrezygnował:)) Dzięki też
        za radę, jak rozróżnić przód od tyłu(też nie miał pojęcia gdzie jest jaka
        strona).
        Czyli raczej odradzasz 3-miesięczne? Są dużo tańsze w przeliczeniu na dłuższy
        okres(np.pół roku).

Uffff!:) Jak byś sobie coś jeszcze przypomniała to bardzo proszę o dalsze
        info. Także czekam na dane od innych.
        Suche PZDR(tak dzisiaj pada i pada:)
        • Gość: ffmarkus Re: Do 'soczewkowiczów'. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 27.10.02, 15:40
          A wogóle to niesamowicie się cieszę, że jeszcze postanowiłaś poklikać zdziebko
          na Posen-Forum, droga Dziduś:)
        • the_dzidka Re: Do 'soczewkowiczów'. 27.10.02, 15:47

> WIELKIE dzięki!!!!!!!!! Właśnie o takie info mi chodziło. Jeszcze raz
          dzięki!
          > Może jeszcze polecisz jakiegoś konkretnego "okologa":-)

Pani okolożka w Vision Express na Franowie jest OK. Badasz i kupujesz na
          miejscu od razu. Zapłaciłam za 1-szą próbną parę, butelkę płynu i badanie
          (bezpłatne?) 100 zł. Za 6 zestawów miesięcznych soczewek 240 zł, więc to nie
          majątek. Natomiast wydaje mi się, ze nie mieli w ofercie 3-miesięcznych. Ale
          może to w moim przypadku, bo ja mam b. dużą wadę wzroku.
          Przy zakładaniu miej pod ręką chusteczkę higieniczną, zeby palec był suchy.
          Jak już założysz (oby bogowie pozwolili zrobić Ci to w krócej niż 5 minut ;-),
          ostrożnie zamknij oczy i leciutko pomasuj powieki. To pozwoli "uciec" bąbelkom
          powietrza spod soczewek. Ja w tej chwili robię to na chama, przesuwając palcem
          soczewkę po oku, ale początkującym nie radzę.. ;-)
          Aha - jeszcze jedno - po założeniu możesz mieć dziwne wrażenie, że jakoś
          inaczej widzisz - tak jakbyś po raz pierwszy założył okulary. Nie przejmuj
          sie, to minie.
    • Gość: Olek K Re: Do 'soczewkowiczów'. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.02, 17:33
      Polecam ci SOCZEWKI OD SKORUPSKIEGO(DĄBROWSKIEGO PRZY RYNKU JEZYCKIM)
    • Gość: ffmarkus Re: Do 'soczewkowiczów'. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 04.11.02, 17:00
      Postanowiłem, że po pozbyciu się wirusika,który zagościł we mnie dość
      niespodziewanie 1XI, przejdę się po soczewki do Skorupskiego(na Św.Marcinie.
      Jest to firma specjalizująca się w sprzedaży soczewek, a takie miejsce(nie
      wiem dokładnie dlaczego:) polecał mi okulista:że niby lepsze, lepiej
      obsłużą,... . Ceny, jak już zdążyłm się zorientować, mimo wszystko są niższe
      od VE, nie mówiąc juz o pobliskim Fielmanie(gdzie zawsze kupowałem tanie
      okulary), którzy soczewek nie upchnęliby bogatszym Niemcom.
      Jak już otzrymam co trzeba to podzielę się(na 99%negatywnymi w początkowym
      okresie:) wrażeniami.

P.S> Dzieki za odzew i gdyby ktoś chciał dodać jeszcze swoje parę grosików to
      proszę bardzo!
      • misiamisia Od 'soczewkowicza'. 05.11.02, 09:00
        Chelol, Ffmarkus.
        Ja szczesliwie nosze soczewki juz piaty miesiac i kazdego poranka stwierdzam,
        ze to blogoslawienstwo. Wygoda, komfort i "samowystarczalnosc" (nie ma pytan w
        stylu "Co jest tam napisane?", "Czy to Krzysiek? Nie??? To jakas babcia?!").
        Osobiscie polecam Ci Kompleks Okulistyczno-optyczny VISUS (al. Marinkowskiego
        16, wejscie od Sw.Marcina 18, n tel.853-04-09, 855-72-77). Wizyta kosztuje 60
        zl i Twoje oczka beda zbadane czterema roznymi maszynami, oglednie i doglebnie.
        Masz tez lekcje nakladania i zdejmowania soczewek (jesli badania wykaza, ze
        mozesz byc nosicielem), nawet na ocene (ja mialam 5+ :c) ), do tego dochodzi
        jeszcze para miesiecznych soczewek, pudeleczko do ich przechowywania i maly
        plyn wielofunkcyjny do pielegnacji "kontakow". I to wsio za 60 zeta! Mysle
        wiec, ze sie oplaca. Poza tym kompleks jest milo urzadzony, a panie doktorki
        niezwykle mile (szczegolnie dr Liska).
        Jesli chodzi o ceny soczewek, to (chyba dla pacjentow VISUSA) 3 pary
        miesiecznych SofLens (Blausch & Lomb) kosztuje 100 zl. Sa one bardzo dobre dla
        poczatkowych nosicieli.
        Pytales tez o to, jakie soczewki wybrac; miesieczne, kwartalne itp. Osobiscie
        wyprobowalam tylko miesieczne i sie ich trzymam. Boje sie zbyt wybujalych
        osadow bialkowych pod koniec takowego kwartalu ;c) . Pewnie wygodne sa tez te
        jednodniowe, nie wiem jednak, jak to sie oplaca.
        No, to na razie tyle z mojej strony.
        Powodzenia!
        • Gość: ffmarkus Dzięki Misio, dzięki Dzidko! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.11.02, 09:55
          Hej!
          Dzięki, dzięki i jeszcze raz dzięki! Świetne info. Taką samą cene oferowali
          właśnie w Skorupskim za soczewki, ale jak mówisz, że są miłe doktorki:)- a czy
          też no... ten... tego..ładne?:)) Dzięki też za telefon do nich, to popytam czy
          robią badania dla oczu wymagających cylinderki(zapomniałem o tym napisać
          chyba...), ale sądzę, że nie powinno być z tym problemu. Gorące PZDR(na dworze
          jest -0.5C brrr).

P.S> Doszło poprzednie też, ale miło, że tak baczną uwagę zwracasz na swoją
          korespondencję:)
          • misiamisia Re: Dzięki Misio, dzięki Dzidko! 07.11.02, 18:58

> Hej!
            > Dzięki, dzięki i jeszcze raz dzięki! Świetne info.

Bardzo prosze. :c)

> Taką samą cene oferowali właśnie w Skorupskim za soczewki, ale jak mówisz, że
            są miłe doktorki:)- a czy też no... ten... tego..ładne?:))

Ta "moja" jest. :c)

> Dzięki też za telefon do nich, to popytam czy robią badania dla oczu
            wymagających cylinderki(zapomniałem o tym napisać chyba...), ale sądzę, że nie
            powinno być z tym problemu.

Nie ma; oczywiscie, ze robia takie badania.

> Gorące PZDR(na dworze jest -0.5C brrr).

Rowniez goraco pozdrawiam. Niestety (a moze to wlasnie lepiej) nie wiem, ile
            teraz jest altsajd.

> P.S> Doszło poprzednie też, ale miło, że tak baczną uwagę zwracasz na swoją
            > korespondencję:)

:c)
      • misiamisia Wyslalam to juz raz, ale chyba sie nie przyjelo... 05.11.02, 22:35
        Chelol, Ffmarkus.
        Ja szczesliwie nosze soczewki juz piaty miesiac i kazdego poranka stwierdzam,
        ze to blogoslawienstwo. Wygoda, komfort i "samowystarczalnosc" (nie ma pytan w
        stylu "Co jest tam napisane?", "Czy to Krzysiek? Nie??? To jakas babcia?!").
        Osobiscie polecam Ci Kompleks Okulistyczno-optyczny VISUS (al. Marinkowskiego
        16, wejscie od Sw.Marcina 18, n tel.853-04-09, 855-72-77). Wizyta kosztuje 60
        zl i Twoje oczka beda zbadane czterema roznymi maszynami, oglednie i doglebnie.
        Masz tez lekcje nakladania i zdejmowania soczewek (jesli badania wykaza, ze
        mozesz byc nosicielem), nawet na ocene (ja mialam 5+ :c) ), do tego dochodzi
        jeszcze para miesiecznych soczewek, pudeleczko do ich przechowywania i maly
        plyn wielofunkcyjny do pielegnacji "kontakow". I to wsio za 60 zeta! Mysle
        wiec, ze sie oplaca. Poza tym kompleks jest milo urzadzony, a panie doktorki
        niezwykle mile (szczegolnie dr Liska).
        Jesli chodzi o ceny soczewek, to (chyba dla pacjentow VISUSA) 3 pary
        miesiecznych SofLens (Blausch & Lomb) kosztuje 100 zl. Sa one bardzo dobre dla
        poczatkowych nosicieli.
        Pytales tez o to, jakie soczewki wybrac; miesieczne, kwartalne itp. Osobiscie
        wyprobowalam tylko miesieczne i sie ich trzymam. Boje sie zbyt wybujalych
        osadow bialkowych pod koniec takowego kwartalu ;c) . Pewnie wygodne sa tez te
        jednodniowe, nie wiem jednak, jak to sie oplaca.
        No, to na razie tyle z mojej strony.
        Powodzenia!
        • misiamisia Ups, chyba jednak sie przyjelo... 05.11.02, 22:36
          ... :c) ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka