Dodaj do ulubionych

Galeria dla forumowiczów

15.01.06, 11:37
Z braku czasu nie mozemy jeszcze zalozyc wlasnej strony, ale bardzo zalezy mi
aby powstala jakas galeria.
Mam pomysl aby na jednym z bezplatynych serwerow umieszczac nasze zdjecia.
Stworzyc ogolno dostepne gasło i jedno wspólne konto dla nas wszystkich. Co o
tym myslicie? Z tego co wiem nie mozna na tej stornie sortowac fotek, stad
moje pytanie: jakiej tematyki mialyby byc te zdjecia? Czy tylko dotyczace
naszego miasta czy wszystkie bez konkretnej tematyki ale za to nasze?
Propozycja skierowana dla wszystkich (!!!) i dla tych co juz maja jakies tam
fotki (Mig,Emi,itd.).

Jak wam sie podoba ten pomysł?
Obserwuj wątek
    • waclaw_kzn Re: Galeria dla forumowiczów 15.01.06, 12:14
      Pomysł jak najbardziej wspaniały!
      Należy tylko rzeczywiście określić tematykę, żeby się z tego zbiorowy fotoblog
      nie zrobił, a każdy nie wrzucał zdjęć w stylu "O, zobaczcie tu moja ciocia
      śmiesznie je kotleta na urodzinach tydzień temu).
      Zdjęcia miasta - jak najbardziej, stare i nowe, dokumentujące i artystyczne.
      Zdjęcia z najnowszysch wydarzeń też mogłyby się przydać.
      Ale na ile zdjęć z nami? - jakieś by się przydały - moglibyśmy się nieco poznać,
      ale, jak już mówilem, żeby się z tego fotoblog nie zrobił. Tę kwestię trzeba
      dookreślić.
      • emi53 Re: Galeria dla forumowiczów 15.01.06, 12:30
        Powinniśmy rzeczywiście określić tematykę galerii,podzielić na podstawowe
        działy, i stosownie umieścić w nich zdjęcia.Popieram Wacława,by nie umieszczać
        zbędnych foto.Któryś z administratorów powinien mieć uprawnienie do selekcji
        fotografii w galerii.Powierzyłbym tę funkcję Duchowi,jako pomysłodawcy
        galerii.A więc do dzieła,panowie Średziacy...
    • duch3 Re: Galeria dla forumowiczów 15.01.06, 12:48
      To nie jest taki łatwe jak sie wydaje. Z tego co wiem nie mozna tworzyc dzialow.
      Mozna za to komentowac zdjecia i dodwac notki. Minusem jest to ze wszystko jest
      po angielsku, a mysle ze jak sie zrobi dobra instrukcje to nie bedzie problemu.
      Tematyke? Wszyskto co dotyczny Sroda i jego mieszkancow? Ale bez zdjec rodzinny
      przy kotlecie. Pasuje?
    • duch3 Przykład 15.01.06, 12:52
      flickr.com/photos/kunjani/sets/1827236/
      Wybrałem akurat Poznań.
    • duch3 Re: Galeria dla forumowiczów 15.01.06, 13:09
      No i trzeba bybyło określić jakąś rozsądną wielkość tych zdjęć. Tak żeby nie
      przekroczyć limitu który wynosi 20 megabajtów na miesiąc.
      • waclaw_kzn Re: Galeria dla forumowiczów 15.01.06, 15:51
        Wielkość i liczba na miesiąc na użytkownika. A jako administratora proponowałbym
        raczej rgeera, który najbardziej się na tym z nas wszystkich zna. A może mógłby
        nam coś podpowiedzieć? Może są gdzieś wygodniejsze rozwiązania?
        • duch3 Re: Galeria dla forumowiczów 15.01.06, 20:30
          Chodzi o to że nie chciałbym aby nie było administrator. Chodzi o to żeby każdy
          mógł wejść i zamieszczać tam fotki. No chyba że woli ktoś rozwiazanie
          przesyłania do jednego administratora który by je umieszczał (tego nie
          proponuje). Obsługa jest naprawde bardzo prosta i nie wymagająca. A zdjęcia
          idzie bardzo łatwo zmiejszyć przy pomocy programu typu IrfanView i innych.
          Proponowana przeze mnie wielkość to max 200kb.
          Może najlepiej zobaczyc jak to będzie w praktyce?
          • kormoran7 Re: Galeria dla forumowiczów 15.01.06, 22:53
            Nie wiem czy pamietacie ale kiedys juz proponowalem zeby stworzyc galerie nas
            czyli forumowiczow.Pomysl oczywiscie upadl bo nikt sie nie chce ujawniac ale
            zdjecia Środy tez mozna sobie zamiescic. I bedzie to lepsze niz tam jakas
            kamera.Ja przeslalem dzis Rogeerowi kilka moim zdaniem swietnych artystycznie
            zdjec(moja skromnosc jest boska...) zrobionych dzis na łakach przeze mnie wiec
            na pierwszy rzut pozwole je dodac. Choc prawa autorskie zastrzegam oczywiscie:)

I prosze o instrukcje obslugi
    • duch3 Stanelismy ale.. 16.01.06, 16:35
      Razem z Rogeerem zaczelismy sie zastanawiac czy ma sens podobawanie do
      publicznej wiadomosci hasla itd.(czyli to, za czym ja bylem). Rogeer przekonal
      mnie ze ktos z zewnatrz moglby wejsc i pozmieniac nam ustawienia. Moze jednak
      lepiej zrobic jednego administratora-powiedzmy Rogeera;).
      Konto na wszelki wypadek juz jest, wrzucilem nawet kilka fotek! Najladniejsze
      nalezy oczywiscie do Emiego! :)

Czekam na oceny i komentarze:

www.flickr.com/photos/84484515@N00/
      • waclaw_kzn Re: Stanelismy ale.. 16.01.06, 17:49
        Więc, rozumiem, że zdjęcia przesyłamy Tobie lub Rogeerowi na maila - wy
        dokonujecie oceny i zamieszczacie, tak?
        • duch3 Niezupełnie 16.01.06, 18:52
          Taki był wstępny plan ale Rogeer obiecał, że znajdzie coś lepszego. Ja tylko
          chciałem pokazać jakie sa możliwości takiej galerii. Jak Rogeer znajdzie troche
          czasu to wszuka serwer z programem w ktorym mozna dodawac zdjecia. Mam nadzieje
          ze juz wkrotce to ruszy.
          A jak wam się ta wersja podoba?
      • duch3 Wow! 16.01.06, 18:57
        Biorac pod uwage ze niedawno zamiescilem to zdjecie a juz zobaczylo je 8 osob,
        to oznacza to ze calkiem sporo osob przewiaja sie przez forum! :)
      • emi53 Re: Stanelismy ale.. 17.01.06, 22:41
        Duchu,moje zdjecie może i ładne,lecz Twoje z 29 grudnia -domki senatorskie i
        Kolegiata nocą ,lepszej jakości.Bardziej ostre - zdjęcie wprost nadające się na
        widokówkę!
        Mój komentarz pozytywny,ciekaw jestem jaką ilość zdjęć,przy wielkości 200 kB
        można umieścić? Może warto jednak poczekać na "próbę Rogeera" i tam umieszczać
        nasze zdjęcia?
      • luser32 Re: Stanelismy ale.. 26.01.06, 23:32
        Oj, Panowie, chyba nieco przekombinowaliście... Przecież na flickrze istnieje
        coś takiego jak grupy, wprost idealne do zastosowania o jakim tu była mowa.
        Każdy ma swoje konto i swój limit na upload, a mimo to zdjęcia wrzuca do
        wspólnego "group pool" i wszyscy je oglądają. Proste?

pozdrawiam
        lUser
        • duch3 Re: Stanelismy ale.. 28.01.06, 11:12
          Dodam tylko że nie chodzi nam o to, aby ukazać w Środe w jak najpiękniejszym
          świetle. Naszym zamiarem jest "skopiowanie" samego miasta z jego wszystkimi
          "wadami".
          Mam nadzieje ze wlaczy sie w to duzo ludzi- wystarczy sie zalogowaci i juz mozna
          dodawac zdjecia.
          Pozdrawiam
    • duch3 Re: Galeria dla forumowiczów 17.01.06, 23:11
      Ciesz sie ze ci sie podoba:).
      Moge tylko zdradzic ze w tym momencie jestesmy w fazie testowania takie galerii.
      Ja tylko oceniam a Rogeer poci sie i trudzi :).
      • cipcipcip Re: Galeria dla forumowiczów 17.01.06, 23:50
        no, dla mnie pomysł bomba :)
        • duch3 Re: Galeria dla forumowiczów 17.01.06, 23:58
          A foty fajne? :)
          • black791 Re: Galeria dla forumowiczów 18.01.06, 21:17
            A ja glupi myslalem ze poogladam wasze mordki kochane :(
            • emi53 Re: Galeria dla forumowiczów 18.01.06, 21:59
              No nie,black791,nie jast tak źle...Moją możesz zobaczyć,a innych - prędzej ,czy
              później.Kiedyś na pewno.
              • waclaw_kzn Re: Galeria dla forumowiczów 19.01.06, 00:26
                No dobrze, moi mili Administratorzy... pytanie z nieco innej beczki: czy my
                umieścimy link do galerii na głównej stronie, czy pozwolimy mu wolno zniknąć w
                czeluściach tego tematu? A może czekamy na stworzenie jakiejś nowej,
                dogodniejszej dla uzytkowników galerii, a ta ma pozostać tylko wprawką?
                • cipcipcip Re: Galeria dla forumowiczów 19.01.06, 01:25
                  Popieram, popieram !
                  Link na główną stronę !
                • duch3 Re: Galeria dla forumowiczów 19.01.06, 06:15
                  Czekamy na stworzenie jakiejs nowej, dogdniejszej dla uzytkownikow galerii, a ta
                  mam pozostac tylka prawka.:)
                  Znaczy moze dzis, moze jutro,lepiej jednak dzis- bedzie nowa strona i nowa
                  galeria:). A link bedzie taaaaaaaakkiiii duzy!!! :)
                  • kormoran7 Re: Galeria dla forumowiczów 20.01.06, 10:10
                    Czekamy na link a takze instrukcje oblsugi jak dodac zdjecia.
    • duch3 Re: Galeria dla forumowiczów 20.01.06, 11:01
      Uwierz mi ze pojawi sie tak szybko jak to bedzie mozliwe. Ciezko zrobic dobra
      galerie na bezpłatnym serwerze. A chyba nikomiu tak bardzo jak mi i Rogeerowi
      zalezy na jej powstaniu. :)
      Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka