pan.nikt 05.02.06, 22:14 Problem obyczajowy wart dyskusji. CZy to dobry, czy "NIESMACZNY" pomysł?? Dla mnie niesmaczny. A jak Wy uważacie?? www.wrotniewscy.pl/info.html i przykłądowa prezentacja www.wrotniewscy.pl/show_one.php?idw=05-0108 No i?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dccircle Re: Reklama dzwignią handlu 07.02.06, 07:07 Nic z tego nie rozumiem prócz tego, że zwłoki wyglądają jakby były skrępowane - żeby nie uciekły? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Problem obyczajowy wart dyskusji. 05.02.06, 22:23 pan.nikt napisał: > Problem obyczajowy wart dyskusji. > CZy to dobry, czy "NIESMACZNY" pomysł?? Czy myślisz o prezentowaniu zdjęć w internecie osoby zmarłej?? Jeśli tak, to dla mnie jest niedopuszczalne. Nawet robienie zdjęć podczas pogrzebu jest dyskusyjne. Ja jestem temu przeciwna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Stało się , Pan Nikt zwariował !! IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 05.02.06, 22:25 Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Stało się , Pan Nikt zwariował !! 05.02.06, 22:28 To nie moja firma. Jak to zobaczyłem byłem w szoku. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Problem obyczajowy wart dyskusji. 05.02.06, 22:26 Dobrusi, nie tylko robienie, ale i wieszanie w necie. Ciekawe czy włąściciel ma ŚWIADOMĄ ZGODĘ NA TAKĄ PREZENTACJĘ. Swiadomą, czyli czy np klient nie podpisuje jakiejś umowy na usługę pogrzebową, gdzie małym druczkiem jest napisane, że powieszą. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Problem obyczajowy wart dyskusji. 05.02.06, 22:24 Dodam tylko , że wokól firmy trwa zamieszanie w związku z zamiarem budowy krematorium w siedzibie firmy, położonej, żeby było smieszniej nie koło cmentarza, ale na jakimś osiedlu. Sąsiediz strasznie protestują Oglądałem na ten temat jakiś program w TV. jak dziś zobaczyłem tą stronę, to całkiem zwątpiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Re: Problem obyczajowy wart dyskusji. 05.02.06, 22:39 W świecie zwierząt w łańcuchu pokarmowym są też padlinożercy. Ale nie przypuszczałem, że to panuje również wśród ludzi. Dowodzi to, że aby "przyciąć" parę złotych to dopuszczalna jest każda metoda marketingu:(((( BTW - czy nie uważasz, że powinni robić większe zbliżenia twarzy nieboszczyków, aby pokazać jaki świetny robią makijaż pośmiertny?:(((( Krótko mówiąc. MAKABRA Odpowiedz Link Zgłoś
igo.xp Re: Problem ? 05.02.06, 22:58 Różne sa formy pochówków ludzkich zwłok. Ten wydaje się być bardzo cywilizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Problem ? 05.02.06, 23:08 igo.xp napisał: > Różne sa formy pochówków ludzkich zwłok. Ten wydaje się być bardzo > cywilizowany. Ale tutaj chodzi nie o pochówek, ale o przezentowanie ludzkich zwłok w necie. O wykorzystywanie ich w celach reklamowych!! Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Re: Problem ? 05.02.06, 23:13 igo.xp napisał: > Różne sa formy pochówków ludzkich zwłok. Ten wydaje się być bardzo > cywilizowany. Kolego. To jest Polska, a nie Varanasi czy Kalkuta w Indiach. A tu panują jednoznacznie określone formy pochówku, które wynikają z naszej kultury. Tamte formy są również CYWILIZOWANE, według obyczajów miejscowych. Ale dla ciebie cywilizacja to TYLKO Europe i US, nie? A reszta to dzicy, nieprawdaż?:(((((( Odpowiedz Link Zgłoś
igo.xp Różne są przykłady. 05.02.06, 23:16 Widziałem kiedyś na wideo pochówek zwłok LEONIDA BREŻNIEWA. To dopiero była checa. Korowód poduszek z medalami Leonida siegał kilometra. To było po sztandarach (sztandarów było ze 2km) a przed kolumną pogrążonych w bólu dowódców idących za lawetą. We wskazanym przykładzie przez pana nikt wyglada jednak na to że ludzie się modlą za duszę zmarłej. Poza tym jest schludnie i porządnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Różne są przykłady. 05.02.06, 23:19 Zdjęcia wybrałem losowo. Taki zestwa masz dla wszystkich (?) pochówków w wyszukiwarce: www.wrotniewscy.pl/pogrzeby.php Odpowiedz Link Zgłoś
igo.xp Re: A więc prob. 05.02.06, 23:20 Osobiście miałbym pytanie: czy ludzkie uczucia sa na sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
igo.xp Czy można... 05.02.06, 23:24 Czy można robić interes, nawet jeśli jest to tylko zwykła reklama małego zakładu pogrzebowego, na czyimś dramacie, na czyimś bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re:W trumnie Wrotniewskich wyglądasz jak żywy!! IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 05.02.06, 23:29 Slogan reklamowy, Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re:W trumnie Wrotniewskich wyglądasz jak żywy!! 05.02.06, 23:30 Obrzydlistwo!! Odpowiedz Link Zgłoś
dccircle Re: Czy można... 07.02.06, 07:11 igo.xp napisał: > Czy można robić interes, nawet jeśli jest to tylko zwykła reklama > małego zakładu pogrzebowego, na czyimś dramacie, na czyimś bólu. A może babcia zostawiła milion i o bólu nie ma mowy? Odpowiedz Link Zgłoś
igo.xp Jeśli inni mogą? 05.02.06, 23:39 Jeśli inni mogą, jeśli TV może, jeśli może prasa, jeśli może sąd to dlaczego ma się w tym hamować jakiś zakład pogrzebowy pracujący dla innych, prowadzący działalność, utrzymujący ileść tam osób, płacący podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Jeśli inni mogą? 05.02.06, 23:45 igo.xp napisał: > Jeśli inni mogą, jeśli TV może, jeśli może prasa, A kto powiedział, że mają do tego prawo?? Myślę o prawie moralnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Jeśli inni mogą? IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 05.02.06, 23:49 Nadużywają przyzwoitość , Katowice pokazały , w dużej mierze , degrengolade niektórych telewizyjnych dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
igo.xp Re: Prawo? 05.02.06, 23:50 Przecież to CZŁOWIEK ustanawia prawo. W tym normy moralne. Skoro tak to może to prawo zmieniać. Jak chce i kiedy chce, zależy to wyłącznie od tych, którzy aktualnie są przy władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Prawo? 05.02.06, 23:57 Bzdura. Prawo ustalają rządzący. Mogą to zrobić w ciagu kilku dni. Prawa moralne wynikają z wiary, z tradycji, z kulury i ni da się ich zadekretować. Zaden rząd nie jest tego w stanie zrobić. A ich zmiana wymaga bardzo długiego czasu. czasmi pokoleń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igo & jakobitka To chyba tylko ty masz skojarzenia polityczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 23:58 Baranie naucz się dyskutować na tym forum i wpisuj się zawsze pod konkretnego posta. A tak wychodzi, że prowadzisz monolog sam z sobą Odpowiedz Link Zgłoś
igo.xp Nie przesadzaj "igo & jakobitka" 06.02.06, 00:03 To forum to jeszcze nie sejm. I nie baranie tylko owco. Odpowiedz Link Zgłoś
igo.xp Re: ok. 06.02.06, 00:08 Ok. Poprawię się igo & jakobitka. A "owco" to tylko zodiakalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Wolę Wrotniewskiego niż Lewandowskiego, IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 06.02.06, 00:22 Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Problem obyczajowy wart dyskusji. 06.02.06, 10:50 Powiem krótko: poje..i są zarówno ci, co tę stronę zrobili jak i ci, którzy na pogrzeb zamawiają fotografa. Wystawianie trupa na widok publiczny też traktuję jako odchyłkę wymagającą pomocy psychiatry. Ale co się dziwić po szopce, którą Watykan odstawił po śmierci JPII. Nie dziwcie się teraz. Stron z pamiątkowymi zdjęciami z trupem w tle będzie przybywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ycbo Re: Problem obyczajowy wart dyskusji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 13:55 I.george.I - zgadzam się z tobą całkowicie, ale wiem że wielu nie zgodzi się z porównaniem szopki z jp2 i breżniewem (a były jednakowo płytkie) Porównaj z wpisem igo.xp Widziałem kiedyś na wideo pochówek zwłok LEONIDA BREŻNIEWA. To dopiero była checa. Korowód poduszek z medalami Leonida siegał kilometra. To było po sztandarach (sztandarów było ze 2km) a przed kolumną pogrążonych w bólu dowódców idących za lawetą. We wskazanym przykładzie przez pana nikt wyglada jednak na to że ludzie się modlą za duszę zmarłej. Poza tym jest schludnie i porządnie. Odpowiedz Link Zgłoś
emkacz Re: Problem obyczajowy wart dyskusji. 06.02.06, 23:41 Hmm l.george.l. Jednocześnie masz i nie masz racji. Gdy zobaczyłem te strony, najpierw poczułem obrzydzenie, że ktoś może coś takiego publikować, a potem zaciekawienie - bo jest to przecież kopalnia informacji o obyczjności ludzi. W środowiskach wielkomiejskich przyjęło się uważać że kontakt ze zmarłym jest tylko i wyłącznie przez pamięć o nim. Zmarłego należy jak najszybciej pochować, bo osoba którą pamiętaliśmy stała się trupem - substratem życia, z którym akurat nie chcemy mieć wiele wspólnego. Kapitalnie to opisuje Philippe Aries w książce "Człowiek i śmierć". Określane jest to zachowanie jako "śmierć na opak". Odarta z całego majestatu bez zachowania obrzędów przejścia. Chowamy i zapominamy. W małych miasteczkach lub na wsiach gdzie wszyscy się znają, konieczne jest pożegnanie zmarłego, wystawienie go na widok publiczny by wszyscy mogli się powoli oswoić z jego odejściem. Na tych zdjęciach (szczególnie młodo zmarłych) widać że istnieje w świadomości coś co Luis-Vincent Thomas nazywa "czującym trupem". Pożegnaniu towarzyszą gesty głaskania, dotykania twarzy, włosów, chwytania za rękę. Rodzina obchodzi się z trupem bardzo delikatnie, tak by go nie zbudzić ze snu, bądź nie spowodować jego agresji. Dla rodziny, która zamawiała taki serwis, trup nie jest jeszcze trupem, jest nadal członkiem wspólnoty, czującym i uczestniczącym w obrzędach. Ta dokumentacja zdjęciowa to rodzaj świadectwa że wszelkie reguły pożegnania zostały zachowane. l.george.l, odsyłając tych ludzi do psychiatry, dajesz wyraz swojej nieznajomości kultury, która bardzo mocno się przejawia w obrzędach pogrzebowych. Jedna z definicji człowieka brzmi: "człowiek to zwierzę opiekujące się zmarłymi". A masz rację w tym sensie, że większość z forumowiczów, albo jest zbyt młoda by zrozumieć ten aspekt śmierci (wystawianie na widok publiczny oraz robienie zdjęć), lub posiada zbyt małą wiedzę na temat różnorodności zachowań wobec śmierci, czy też trupa. Odpowiedz Link Zgłoś
igo.xp To nie tak ycho. 06.02.06, 16:02 Jest duża różnica pomiędzy pochówkiem Jana Pawła II a pochówkiem Leonida Breżniewa. Otóż w tym pierwszym przypadku chodziło o pożegnanie człowieka, który przechodzi ze świata materialnego w świat ducha a w drugim wyłącznie o pożegnanie martwego ciała czyli zwłok(o ile można sie żegnac z czymś co jest marwe). Duch Jana Pawła II jest i trwa po Breżniewie nie ma w przyrodzie już śladu. Modlitwa za zmarłych w przypadku wierzących to prośba do Boga o przyjęcie umierającego w Jego Boski świat, ceremoniał pogrzebowy I sekretarza KCKPZR to już tylko pusta forma po pogrzebie chrześcijańskim, z której to formy NIC DLA NIKOGO NIE WYNIKA. Chyba że chodzi o propagandę o co w komunie bardzo sie dba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ycbo Re: To nie tak ycho. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 19:17 igo.xp - i to jest podsumowanie tego co mają wspólnego kalolicy z chrystusem, który nie rozgraniczł ludzi na uzurpatorów i pierwszych sekretarzy. Twierdzenie z takim przekonaniem gdzie pójdzie pierwszy a gdzie drugi jest beznadziejnie śmieszne. Miejmy nadzieję że Crystus już nigdy cieleśnie na ziemi nie zaistnieje bo miał by mnóstwo roboty z wykopaniem wam (katolikom) z dupsk tej waszej wersji wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
igo.xp ycbo 06.02.06, 21:30 Chrystus istotnie nikogo nie wyróżniał. Twierdził że wszyscy są równi, ale wskazywał jednocześnie na wiarę w Boga jako płaszczyznę odniesienia w ocenie ludzkich uczynków. Czy chcemy czy nie dokonujemy ocen przy podejmowaniu decyzji - co dla nas jest dobre a co złe, co wybrać z ofert jakie ma dla nas rzeczywistość. Chrystus wskazał także na miłość jako tę wartość, która jest dla człowieka najistotniejsza, to poprzez miłość człowiek wyraża swoją radość, własny pokój i miłosierdzie. W Bogu człowiek staje sie wolny, niezależny w ocenie świata, mało tego - ani mu w głowie agresja. Za posiadanie bibli w kraju Leonida Breżniewa groziło więzienie. Zastąpienie Boga świecką filozofią kończyło się zawsze klęska człowieka. Zresztą Bóg o tym uprzedzał człowieka: "z prochu powstałeś i w proch się obrócisz" , "twój rozum bez Mojego Ducha na niewiele ci się przyda". Pochowek chrześcijański to piękna sprawa, o co chodzi w pochówku swieckim - nie wiem. "Pogrzeb" L. Breżniewa oglądałem z wypiekami na twarzy jako dowód na możliwość totalnego zniewolenia człowieka. Dobrze zapamiętałem tę lekcję. Pogrzeb Jana Pawła II był zupełnie innym przeżyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk haha, tu dopiero jest problem... IP: *.icpnet.pl 07.02.06, 00:33 miłego oglądania :-))) calendari.excite.it/2005/donne/cofani/novembre i tam dalej poklikajcie sobie inne stronki. Albo to: www.cofanifunebri.it/product.htm i tu polecam zwłaszcza te "fashion line" :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Troll 09.02.06, 11:36 > A jak Wy uważacie?? Trochę niesmaczny, ale dobra reklama. Domy pogrzebowe żerują zazwyczaj na sytuacji, a ci wspomnieni pokazują jak wszystko wyjgląda od A do Z Nie zmienia to faktu, że jesteś trollem i szukasz tematów, które dadzą ci satysfakcję mieszania na forum. Wyprzedziłeś vikkę - napisz sobie to na ścianie. Odpowiedz Link Zgłoś