teclaw 08.02.06, 14:57 Czy to prawda że w Muzeum Motoryzacji pod Kaponierą jest oryginalny silnik od naszego samochodu Lux-Sport??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hehe Re: Muzeum Motoryzacji w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 19:21 Hehe nikt ci nie odpowiada bo pewnie wiara wogóle nie wie co to był Lux-Sport i jakie to było osiągnięcie na ówczesne czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Muzeum Motoryzacji w Poznaniu 08.02.06, 19:26 Czy to byłą jakaś "pochodna" Syreny?? A może jakiś link?? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Muzeum Motoryzacji w Poznaniu 08.02.06, 19:39 znalazłem: peacock.au.poznan.pl/~garaz/s_all/s_008_opis.htm peacock.au.poznan.pl/~garaz/s_all/s_008_c.htm www.markiz.terramail.pl/encyklop.htm www.markiz.terramail.pl/przedwoj.htm#LuxSport Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tecław Re: Muzeum Motoryzacji w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 09:52 Panie Nikt - super ale tutaj coś jeszce: www.polskie-auta.pl/stara/ls.htm To niesamowite jak wspaniałe samochody potrafiliśmy projektowac i produkować. Potem neimcy i komuniści wszystko zniszczyli - chyba nigdy już nie będziemy motoryzacyjna potęga a mogliśmy nia być... p.s. wciąż aktualne moje pytanie czy pod Kaponierą jest wystawiony silnik V-8 od tego samochodu? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Muzeum Motoryzacji w Poznaniu 09.02.06, 10:04 Po wojnie też mieliśmy kilka ciekawych konstrukcji. Stąd zresztą moje pierwsze pytanie o Syrene, bo stworzono na bazie tego samochodu i jakiś sportowy i bardzo porządnego użytkowego następcę. Wiecej an stronach miłośników FSO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Muzeum Motoryzacji w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 14:26 Jeszcze w latach 80-tych potrafiliśmy zrobic samochód w niczym nie ustępujący konstrukcjom achodnim (FSO Wars) niestety komus zależało na tym żebyśmy nie byli krajem zamożnycm nie mieli rozwiniętej motoryzacji i infrastruktury...:( Odpowiedz Link Zgłoś