Dodaj do ulubionych

Jak znaleźć/kupić mieszkanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 22:51
Pomóżcie, bo już nie daję rady. Od paru miesięcy szukam mieszkania w gazetach
i na internecie, ale na razie bez sukcesu.
Poszukiwania zajmują strasznie dużo czasu, ponieważ po pierwsze ogłoszenia
gazetowe są enigmatyczne, a zachęcające, a potem się okazuje, że to jakieś
nieporozumienie. W internecie zazwyczaj jest napisane więcej niż w gazecie,
ale i tak nie pojmuję, dlaczego zdjęcia są tak rzadko - przecież to takie
łatwe! A jak już coś wybiorę, to się okazuje, że nieaktualne. A jak już się
umówię, to rzeczywistość też jest fatalna i zazwyczaj niezgodna z opisami.

Co robić?

Chciałabym komuś zlecić wyszukanie mieszkania, ale nikogo nie znam. Możecie
kogoś mi polecić? Albo podzielić sie doświadczeniem, jak najlepiej szukać?
Może ja coś robię nie tak? Może najciekawsze oferty wcale nie są ogłaszane?
Ale skąd się o nich dowiedzieć - bezpośrednio z biura nieruchomości? Toż nie
wiem już ilu biurom już zgłaszałam moje potrzeby przy okazji oglądania
jakiegoś mieszkania, a jakoś nikt nie odpowiada.

Więc może mi kogoś polecicie albo doradzicie, co robić. Dzięki
Obserwuj wątek
    • silvermane Re: Jak znaleźć/kupić mieszkanie 22.03.06, 18:52
      No więc my mamy ten sam problem. To znaczy szukamy trochę krócej, ale już widać,
      że nie będzie lekko. Niestety chcemy mieszkania z rodzaju, na które jest
      największy popyt - 40-50 metrów, 3 pokoje albo 2 do przerobienia na 3, niski
      blok. Wszędzie gdzie idziemy ludzie tylko rozkładają ręce i mówią "wieżowce to
      mamy". A ceny rosną i już niedługo nie zmieścimy się w zakładanym limicie
      kredytowym.

• Gość: lepiko Re: Jak znaleźć/kupić mieszkanie IP: 80.51.245.* 23.03.06, 15:17
        Ja mam 3 pokoje w niskim bloku ale z tych większych "trójek" 63 m2. I sprzedaję
        przez pośrednika (z wyłącznością). Jeśli bylibyście zainteresowani to zapraszam.
        • silvermane Re: Jak znaleźć/kupić mieszkanie 23.03.06, 17:59
          Dziękujemy, ale 63 metry to zbyt duży metraż dla 2 osób - czynsz byłby
          astronomiczny.
          • Gość: Orbital Nigdy więcej pośredników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 21:54
            Jeśli macie zamiar kupić/sprzedać mieszkanie to lepiej wydać trochę grosza na ogłoszenia w necie i gazetach niż korzystać z pośredników w postaci agencji. Dla mnie każdy pośrednik to taki sam dziabąg, który uważa że może wziąść 3% wartości, tylko za to że go podwieziesz w ustalone miejsce i pokaże ci TO. Dokładnie TO, bo często jedyne co oni wiedzą to cena i kompletnie nic poza tym. Nie ma w poznaniu agencji która potrafi sprzedawać nieruchomości. Tylko co któreś ogłoszenie ma zdjęcie, a o rzucie mieszkania nie ma co myśleć. Sam się przyznam że za każdym razem gdy ktoś z moich znajomych kupuje mieszkanie używane, to robimy wszystko (wiadomo co) żeby pominąć pośrednika i nie płacić pośrednikowi. Bo zakup mieszkania za 300000 to 9000 + VAT prowizji. Za co? Za często rozmowę "ch.ja z butem". Dużo lepiej oceniam obsługę w komisie samochodowym gdzie kupuje samochód 10 razy tańszy.
            • Gość: agencje Re: Nigdy więcej pośredników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 16:22
              ha! królestwo za dobrego agenta! ja na razie też mam fatalne doświadczenia -
              często mieszkania nawet nie widzieli, nie znają szczegółow, co prowadzi tylko
              do marnowania mojego czasu.
              Ale niestety prawie wszystko jest sprzedawane przez pośredników, więc juz się
              pogodziłam z myślą, że te 6% będę musiała dopłacić (nie zapominajmy, że
              pośrednik bierze 3% od obu stron, więc 3% od sprzedającego na pewno jest już w
              cenie mieszkania...)
              • Gość: Ala Re: Nigdy więcej pośredników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 13:29
                Nieprawdą jest, że pośrednik bierze 3% od sprzedającego, biuro przez które
                sprzedawałam mieszkania ode mnie nie wzięło ani złotówki, a i ceny mieszkania
                nie podnieśli, prowizję pobrali tylko od kupujących, jestem z tego biura bardzo
                zadowolona, nie dostali ode mnie ani grosika a pomagali tak samo jak kupującym.
                Polecam Biuro Alternatywy tel. 061 8280032 szefowa Pani Aurelia
          • lepiko Re: Jak znaleźć/kupić mieszkanie 24.03.06, 12:52
            370,- zanim urodziło nam się dziecko, teraz we trójkę 415 :-))
            • annaskor Re: do lepiko prośba 24.03.06, 15:03
              ja też szukam mieszkanka bez pośrednika w Pozaniu, właśnie o takim metrażu.
              Proszę odpowiedz mi na annaskor@poczta.onet.pl. Gdzie to mieszkanko, w jakim
              bloku, cena, stan itd. itp.:)
              Pozdrawiam, Ania
              • lepiko Re: do lepiko prośba 24.03.06, 15:54
                Proszę przeczytaj dokładnie mój pierwszy post
                • annaskor Re: do lepiko prośba 24.03.06, 16:39
                  Najmocniej przepraszam, dziś mam wyjątkowo trudny dzień, nie doczytałam:(
                  Mimo, że jest to mieszkanie przez agencję to proszę o informacje na temat tego
                  mieszkanka (lokalizacja, cena, stan, piętro, czy z KW, termin przekazania itd.:)
                  Pozdrawiam
                  Ania
                  • lepiko Re: do lepiko prośba 27.03.06, 09:37
                    Proszę bardzo :-)
                    www.realhouse.pl/index.php?mod=szczegoly&id=240
        • Gość: barbi Re: Jak znaleźć/kupić mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 16:19
          skoro jeszcze nie znalazłam Twojego ogłoszenia, to przypuszczam, że powyżej
          mojego limitu. ale napisz parę słów - gdzie, ile lat ma blok, za ile.
      • Gość: barbi Re: Jak znaleźć/kupić mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 16:17
        no właśnie - ja tez szukam w górnych granicach limitu kredytowego, chociaz
        wolałabym o wiele większy metraż. No ale pomarzyć zawsze można...
    • Gość: Ala Re: Jak znaleźć/kupić mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 13:25
      Proponuję zadzwonić do Biura "Alternatywy" tel. 061 8280032, ja przez to biuro
      sprzedałam dwa mieszkania, jestem z nich bardzo zadowolona, moim znajomym
      poleciłam to biuro i sprzedali mieszkanie w dwa dni. Polecam
      • antidotumm Re: Jak znaleźć/kupić mieszkanie 02.04.06, 16:52
        Ja polecam zostawic namiary na siebie u dobrego posrednika (polecam Progress),
        gdyz dobre oferty sa juz sprzedane na dzien- dwa przed ukazaniem sie ogloszenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka