Gość: były prezes IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 10.12.02, 01:18 Widzę, że nowa "gwardia" zamiast oszczędzać to jest również rozrzutna? ha ha ha ........zobaczymy jak będzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Apteka Wielkopolanki IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 10.12.02, 02:23 Byłem w aptece na ul. Wilczak 12.Parkowałem na parkingu obok apteki.Miałem szczęście,że nie straciłem miski olejowej. Jeśli praca zarządu WIELKOPOLANKI wygląda jak ten parking to współczuje członkom tej spółdzielni!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 10.12.02, 14:11 Chcesz mieć kłopoty kup mieszkanie w "WIELKOPOLANCE"!!!! Sprawdziłem to na własnej skórze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.02, 00:05 Dlaczego pani Marta Tylenda wszystko upraszcza i w czyim imieniu występuje ? Jestem mieszkanką osiedla przy Umińskiego, a do tego bardzo szczęśliwą, że wreszcie ktoś posłuchał głosu większości mieszkańców. Chodzi oczywiście o ogrodzenie osiedla szumnie przez autorkę artykułu nazwane MUREM, zamykaną bramę wjazdową oraz OCHRONĘ.Czujemy się dzięki temu dużo bezpieczniej, a chyba mamy do bezpieczeństwa prawo ? Przykro nam z powodu właścicieli lokali użytkowych, których klienci mają teraz utrudniony dostęp na teren osiedla, jednak pretensje należy mieć do spółdzielni, która nie poinformowała potencjalnych, jeszcze wtedy zainteresowanych kupnem takich lokali, że mieszkańcy już od lat kilku starają się o zamknięcie naszego osiedla. Pani Marto, niech pani szuka afer gdzie indziej, a nam pozwoli bezpiecznie żyć ! Płacimy przecież za to ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: proxy / 217.8.186.* 12.12.02, 10:42 Dlaczego GW nie pisała o naszym osiedlu przy ul. Umińskiego wcześniej? Przecież informacja o kilkunastu kradzieżach przy naszych samochodach każdej nocy to świetny temat! Teraz szukacie sensacji podając wypowiedzi kilku niezadowolonych osób. A co ze zdaniem 99% mieszkańców, którzy nareszcie mogą spać i nie martwić się, czy ich samochód będzie miał rano wszystkie koła! Mieszkam na tym osiedlu już 2,5 roku. Przeżyłem w tym czasie 8 włamań do samochodu i 1 do mieszkania. Nie potrafię policzyć ile tysięcy złotych mnie to kosztowało. Nie potrafię też policzyć ile nocy nie przespałem, bo okoliczni wandale świetnie bawili się pijąc w piaskownicy pod moim oknem (policja z KD Wilda nie reaguje na takie zgłoszenia). Poproście Panią Martę Tylenda, żeby nie pisała bzdur, bo to co robi jest po prostu nieuczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkanka Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: 213.17.225.* 11.12.02, 09:44 LUDZIE, DAJCIE ŻYC SPOKOJNIEJ ! NASZA SPRAWA TO OSIEDLE, A GAZETA NIECH NIE SZUKA SKANDALU! TO NIE MUR TYLKO ZWYKŁE OGRODZENIE ! KTO NIGDY NIE MIESZKAŁ NA WILDZIE POBLEMÓW ZWIĄZANYCH Z BRAKIEM BEZPIECZEŃSTWA I CIĄGŁYM NIEPOKOJEM NIGDY NIE ZROZUMIE ! POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.12.02, 16:51 Każdy właściciel terenu ma niepodważalne prawo w jakiś sposób je ogrodzic. Kwestionowanie tego prawa to jakieś absurdalne nieporozumienie. Argumenty typu "Nie podobał się sąsiadom, których denerwowało, że mieszkańcy osiedla chcą się izolować. " to już zupełne kuriozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 11.12.02, 22:26 Z całym szacunkiem ale czy Pani wie co działo się tu latem ???? grasowała tu szajka włamywaczy, czy włamania do kilkunastu mieszkań to mało ???? czy moja osobiste straty w kwocie 12.000 PLN przez 6 lat to mało ??? wybite szyby w samochodzie wyrwane radia przebite opony czy próba kradzieży samochodu to mało??? Od kiedy pięciu lokatorów rządzi osiedlem w którym jest 184 mieszkań i ta znakomita większość za własne pieniądze sfinansowała ogrodzenie i bramę (120PLN) to mało!!!!!!!!!!!! Czy alkoholik (papa smerf) ma prawo decydować za ponad 400 osób na odwyk go !!!!!!!!!!! a panią proponuję zostawić samą o 23:00 na Kosińskiego, Umińskiego lub Fabrycznej i wtedy porozmawiamy o nocnych przeżyciach !!!!!!!!!!! My mamy prawo do życia w normalności a nie w strachu do kogo się teraz włamią komu okradną samochód!!!!!!! Niech pani zajmie się poważnymi problemami w mieście. Osobiście czuje się urażony ten artykułem jest jawnym przykładem dziennikarskiej nierzetelności, stronniczości i braku obiektywizmu a jeszcze lepiej zapraszam na rozmowę osobiście. Z wyrazami szacunku Maciej P.S. Polak Polaka potrafi utopić w łyżce zupy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właścicielka mieszkania Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.02, 23:01 Mieszkam na osiedlu od samego początku jego powstania i odkąd pamiętam, zawsze były problemy z bezpieczeństwem. Mniej więcej raz na dwa tygodnie niszczone były domofony, piekna zieleń została zdewastowana w pierwszym roku jej egzystowania, a plac zabaw dla dzieci okupowany był przez nietrzeźwych skandalicznie zachowujących się młodzieńców, w wyniku czego bardzo szybko został zrównany z ziemią. Wszelkie jego elementy ozdobne jak np. pergole i ławki zostały doszczętnie zniszczone. Bałam się wyjść z domu, bo jakiekolwiek próby zwrócenia uwagi tym osobom, bezprawnie niszczącym własność wszystkich właścicieli mieszkań na tym osiedlu kończyły się zazwyczaj wyzwiskami i groźbami. Wg niektórych opinii mieskańców Wildy, osiedle miało podnieść status dzielnicy - tymczasem - to zła strona dzielnicy zapanowała na osiedlu wprowadzając haos, brak bezpieczeństwa i bezprawie. Autorce artykułu radzę zajrzeć do kartotek policyjnych, gdzie odnotowane są pewnie i tak nie wszystkie przykłady kradzieży czy też dewastacji i włamań na tym osiedlu. Szkoda, że jej "dziennikarskie doświadczenie" nie podpowiedziało, by sprawdzić obie strony medalu. Artykuł reprezentuje interesy bardzo wąskiej grupki mieszkańców, z ktorych wiekszość jest zainteresowana nagłośnieniem całej sprawy. Żal mi tych osób, gdyż w ten sposób zniechęciły do siebie, a tym samym do swoich lokali większość mieszkańców osiedla, próbując odebrać im możliwość zadbania o własne bezpieczeństwo. Dziwię się też osobie, która w reportażu telewizyjnym stwierdziła, że wyprowadza się z osiedla bo je ogrodzono. Szkoda, że nie dopowiedziała, że wyprowadza się do nowego domu, co stwierdziła już dawno temu na jednym ze spółdzielczych spotkań. Poza tym, dlaczego autorka artykułu nie przeprowadziła wywiadu z drugą częścią mieszkańców? Jedynym argumentem za takim przedstawieniem sprawy, który przychodzi mi na myśl jest dbałość o bezpieczeństwo tych właśnie mieszkańcow. Przecież to, czy powstanie brama i mur było przedmiotem ankiety, na którą ponad 90% mieszkańców odpowiedziało pozytywnie. Moim zdaniem, my jako właściciele miekszań na tym osiedlu mamy prawo i obowiązek dbać o cały przynależny teren - zieleń , parkingi w sposób, uzgodniony jako najbardziej skuteczny. Otwarta brama przez 7 lat przyniosła efekty pozytywne jedynie w odniesieniu do kartotek policyjnych, mieszkańcom przyniosła same straty. To że wreszcie zrobiono cokolwiek by walczyć z wandalizmem, to święte prawo mieszkańców osiedla i nikt spoza nie powinien w to ingerować. Nie mam nic przeciwko mieszkańcom okolicznych kamienic tak długo, dopóki potrafią uszanować cudzą własność. W momencie jej naruszenia, łamią prawo i w tej sytuacji, zmuszają przynajmniej do prewencji. Prewencji bardzo kulturalnej, bo na teren osiedla może praktycznie każdy wejść po nacisnięciu dzwonka. Ochrona jest bardzo sympatyczna i życzliwa i nie spotkałam się z sytuacją, by zakazała kumuś wejścia. Ostatnie pytanie do autorki artykułu: na czyje zlecenie zainteresowała się tą sprawą? Pomimo tak wielu wątpliwych elementów jej artykułu, wierze w uczciwość dziennikarską i że przynajmniej spróbuje porozmawiać z tymi, którym zlekceważyła w swoim ostatnim artykule, a którzy o dziwo, stanowią ponad 90% mieszkańców tego osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwiony ślepotą Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.02, 00:05 Mysł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 12.12.02, 00:10 Wydaje mi się, że Pani Marta nie mieszka na Wildzie. Ogrodzenie i ochrona przeszkadzają wyłącznie złodziejom. Co to w ogóle za pierdolenie, że mieszkańcy nie chcą? Jakbyśmy nie chcieli, to byśmy nie zapłacili i ogrodzenia ani ochrony by nie było. Artykuł debilny, pisany na zlecenie. Kij Pani Marcie w oko i kotwicę w plecy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.02, 01:20 Myślę że mogę nazwać się długoletnim mieszkańcem tego osiedla. Częściowo jestem w stanie zrozumieć poirytowanie właścicieli 2 lokali usługowych, mieszczących się wewnątrz ogrodzonego terenu. Można mniemać, że ograniczyło to -ale to tylko przypuszczenia, swobodny dostęp klientow zamieszkałych przy ulicy Fabrycznej do wyżej wymienionych lokali. Pragnę jednak zauważyć , że w żadnym z artykułów nie wspomina się , o tym że w biały dzień właścicielka jednego z tych lokali została napadnięta, a jej lokal ograbowany. Takich przypadków włamań kradzieży i jakiegokolwiek braku poszanowania cudzej własności można by wymieniać wiele. Czy ta osoba nie zadała sobie pytania w jaki sposób można było uniknąć takiej przykrej sytuacji. Jaki jest aspekt tej całej sprawy, który leży w interesie wszystkich mieszkanćow i właścicieli lokali handlowo-usługowych. Bezpieczeństwo. To wokół tego słowa toczy sie cała dyskusja. Komu przeszkadza ten mur? Czy uczciwym mieszkańcom, którzy używają bram i furtek do wejścia na teren osiedla? Czy klienci solarium muszą koniecznie wchodzić na teren osiedla przez dwumetrowy mur? Przecież to grozi uszkodzeniem opalenizny. A tym czasem to mur, który odgradza nas od sąsiednich działek (nie od ulicy) tak bardzo przeszkadza właścicielom 2 wyżej wspomnianych lokali. Mam wrażenie, że nie chodzi tu głównie o wyolbrzymiony spadek zainteresowania usługami tych że lokali, a przede wszystkim o demostrację siły mediów napędzanych jednostonnymi pretensjami osób stanowiących znikomy odsetek społeczności osiedlowej. Czy jeśli w klatce schodowej budynku mieszkalnego montuje się domofon, punkt usługowy mieszczący się w tej klatce może zabronić mieszkańcom zamontowania tego domofonu? Nikt z tego powodu nie robi afery mimo, że zwykle w takiej klatce nie ma 150 mieszkań. Dlaczego w artykule nie zapytano o zdanie nikogo z 90 % mieszkańców , którzy zapłacili za bramy wjazdowe i ogrodzenie terenu. Może z obawy , że w odpowiedzi ulyszelibyśmy troskę o bezpieczeństwo własne i całego osiedla. Jest dla mnie oczywistym , że inicjatorem całego zajścia jest kilka urażonych osób , pytam się jednak pani redaktor dlaczego nawet nie podjeła próby dotarcia do osób, którym zależy na bezpieczeństwie tego miejsca? Czym wedlug niej jest ten mur dotacją dla producenta ogrodzeń czy może reakcją na przestępstwa mające miejsce na naszym osiedlu. Na końcu pragnę jasno zadeklarować , że niezmiernie się cieszę z faktu wprowadzenia ochrony i ogrodzenia terenu. Oczywiście wolałbym by nie było to konieczne, niestety kartoteki policyjne i własne oczy nie kłamią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RURA Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: *.visp.energis.pl 12.12.02, 07:53 Mój kolega wynajmował w owych blokach mieszkanie na parterze, a było to kilka lat temu. Suszył pranie na balkonie. Kilka razy okradziono go ze spodni, swetra, chodząc tam w pobliżu widziałem syf i wydzierających się penerów. Grupki ogolonych dresiarzy patrzyły na wszystkich koślawo (pewnie jeden nie "taki ruch" i nie masz zebów koleś). W końcu miarka się przepełniła i własciciele zrobili porządek. A autorom reportaży gratuluję głupoty i ślepoty. Pokazali kilka osób niezadowolonych (m.in. dziadka, który wyglądał na zdrowo pociągającego z gąsiora), które pewnie nie chciały płacić podwyższonego czynszu na mur. Niestety tępej głupocie i wandalizmowi należy dać odpór budując takie mury i wynajmując ochronę. Po prostu inaczej się nie da, bo jak dasz dłoń, to sięgną po całą rękę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RENE Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: 213.17.225.* 12.12.02, 12:38 Czy kradzież rowerów, prania z klatki schodowej, autentyczne ludzkie odchody przed drzwiami mieszkania oraz reakcja przechodzącego właśnie jakiegoś menela na zwrócenie uwagi za wyrwanie krzaczka:"SPIERDALAJ KURWO, BO CI JEBNĘ "( cytat )nie jest wystarczającym argumentem i dowodem na to, że to co pani Marta opisuje w swoim stronniczym artykule jest kompletną kpiną i brakiem zrozumienia tematu! Gdybym była pani szefem, już dawno musiałaby pani szukac sobie pracy ! Proponuję dozorstwo na Umińskiego !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkanka Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: *.kti.ae.poznan.pl / *.icpnet.pl 12.12.02, 21:03 Pragnę dołożyć kilka słów krytyki pod adresem autorki artykułu i poglądów, które podziela. Nie jedna osoba napisała już, że p.Tylenda nie ma nic wspólnego z uczciwym dziennikarstwem. Nie mieszka tutaj i nie ma zielonego pojęcia co działo się na osiedlu do niedawna. Okradziono nam samochód kilka razy, przy okazji wybijano szyby, wyginano drzwi.W sierpniu mieliśmy włamanie do mieszkania. Latem kilkakrotnie nie mogłam otworzyć okna balkonowego od strony placu zabaw, ponieważ grupa "inteligentnej" młodzieży w dresach urządzała zakrapiane pieczenie kiełbasek w miejscu , które od początku miało służyć dzieciom. Nie mam nic przeciwko normalnym ludziom mieszkającym w okolicznych kamienicach, sama takich znam, ale nie potrafię tolerować tego, co robią ich nienormalni sąsiedzi. Mamy po prostu dosyć!! Na pomoc ze strony policji już chyba nikt z nas nie liczy, praktycznie nie ma odzewu na skargi. Dlatego też niech się odczepią od nas wszyscy Ci ludzie, których sprawa nie dotyczy. Może to szczegół, ale odkąd mamy ogrodzenie drastycznie zmalała liczba osób odwiedzająca osiedle ze swoimi czworonogami, co również ma dla nas znaczenie i nie musimy oglądać podeszw przed każdym wejściem do mieszkania. Jeśli okaże się, że mur należy rozebrać, pojawi się w na jego miejsce wysoka siatka na którą napewno nie potrzeba pozwolenia, a wynajęcia ochrony nikt nam nie może zabronić. Tak więc ZASTANÓW SIĘ KOBIETO O CZYM PISZESZ!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marz Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.02, 22:40 Kiedyś przyłapaliśmy dwoch złodzieji na kradzierzy lamp samochodowych. Kiedy krzyknęliśmy do nich: "złodzieje", nawet się nie przestraszyli. Wyzwali nas od kurw i frajerów. Zabrali co chcieli i poszli najspokojniej w świecie. W sumie do naszego samochodu kupiliśmy 9 kompletów lusterek i mam nadzieję, że był to ostatni komplet. Mam też nadzieję, że nie będę musiała się wstydzić przed moimi gośćmi, że okradziono ich samochód. Latem też, ze spokojem wypuszczę swoje dzieci na balkon i nie będą musiały wysłuchiwać awantur i "słownictwa" 12-13 letnich dzieciaków zakotwiczonych pod drzewkiem z winkiem. Co do artykułu, pracowałam długie lata w jednym z tygodników społeczno-politycznych ale w życiu nie widziałam takiej niekompetencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tok Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: 212.126.14.* 13.12.02, 07:19 Moim zdaniem to absurd , że ktoś piszę o fakcie zamknięcia osiedla . Przecież mamy wiele takich osiedli. Nam również dla zabawy wybito okno w samochodzie ( koszt 500 pln ) , nie wspominając o imprezkach pod oknami . Jesli ktiś chce pokrywać straty , które powstają , gdy osiedle jest otwarte . Prosze bardzo , ja tego nie chce , bo mnie na to nie stać. Jezeli ktos nie został wpuszczony , bo nie miał dowodu , ani klucza do baramy . To sam sobie winien . Do mieszkania tez bez klucza nie wejdzie , chyba , Ze zatrudni Ślusarza. Ja bardzo , bardz się cieszę z faktu ochrony i mogę płacić za tych , którym sie to nie podoba . Jest to tańsze niż wprawiać nowe szyby w samochodach i obawiać się o własne życie. Bądzmy szczerzy Wilda to NIEBEZPIECZNA DZIELNICA. A co do Pani Redaktor to prosze przyjechać na Umińskiego w sobot ę albo w niedzielę , kiedy to za płotem przy opuszczonym domu odbywa się imprezka . Kiedy rano człowiek się budzi i słyszy " salonowy " jęz.polski . To tyle. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinsli@wp.pl Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: *.pkobp.pl 13.12.02, 10:01 Dziennikarz powinien jasno i rzetelnie przedstawić opisywaną sytuację. Faktem jest, że nie wszystkie argumenty zarówno za jak i przeciw zostały przedstawione. Niemniej jednak niektórzy czytelnicy nie potrafią pogodzić się z faktem odmiennego spojrzenia na sprawę. A przecież żyjemy w demokratycznym kraju, w związku z czym mamy prawo do wolności słowa. Decydując się na zakup mieszkania na Wildzie racjonalnie myślący człowiek powinien liczyć się ze specyfiką tej dzielnicy. Pewne elementy krajobrazu nie powinny zatem nikogo dziwić. Jeżeli odizolowanie i wyobcowanie w tak "wielu" przypadkach jest preferowane, to idealnym rowiązaniem byłby dom z psem rasy agresywnej, jakże popularny na Wildzie, na ogrodzonej posesji. Nie podoba mi się brak kultury osobistej kilku przedmówów, którzy zdecydowanie nie budzą sympatii jak również nie wzudzają zaufania stając się ty samym mniej wiarygodnymi. Kwestia osób prowadzących działalność gospodarczą pozostaje moim zdaniem nadal nie rozwiązana. Szczególnie powszechnej, trudnej, jeśli chodzi o konkurencję. Nikt nie pójdzie skorzystać z usług Agencji, jeśli na ulicy obok działają dwie inne z łatwiejszym dostępem. Wątpię również w systematyczną opłatę na rzecz ochrony przez 90% mieszkańców. Tym bardziej, że część zebranych podpisów została wymuszona presją psychiczną. Zgodnie z prawem takie podpisy są nieważne. Kto za to wszystko zapłaci? Tym bardziej, że na początku funkcjonowania ochrony doszło do wielu karygodnych niuansów. Poza tym ochrona skarży się na nieludzkie warunki pracy. Ja się z nimi całkowicie zgadzam! Myślę, że coś z tym należałoby zrobić, chyba nie powinni być skazani na twarde reguły rynku i bezduszność "kulturalnych" mieszkańców. Mur nie jest tylko konstrukcją nośną. Nie rozumiem tutaj idei zezwolenia na budowę czegoś co nie jest wybudowane. Czyżby wiele hałasu o nic? Poza tym wiele kwestii organizacyjnych jest nie przemyślanych. Dobrze byłoby najpierw pomyśleć, a potem tworzyć w groteskowy sposób biznesplan w teoretycznej otoczce. Niestety zbyt dużo osób niekompetentnych próbuje sprawować władzę. Niestety należy mieć określone predyspozycje i kompetencje. Jak ma wyglądać Polska, skoro na własnym podwórku nie ma nawet względnego porządku. Zapraszam do refleksji najpierw nad sobą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RENE Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: 213.17.225.* 13.12.02, 10:53 Gość portalu: kinsli@wp.pl napisał(a): > Dziennikarz powinien jasno i rzetelnie przedstawić opisywaną > sytuację. Faktem jest, że nie wszystkie argumenty zarówno za jak > i przeciw zostały przedstawione. Niemniej jednak niektórzy > czytelnicy nie potrafią pogodzić się z faktem odmiennego > spojrzenia na sprawę. A przecież żyjemy w demokratycznym kraju, > w związku z czym mamy prawo do wolności słowa. No właŚnie dlatego zabraliśmy głos na forum..... > Decydując się na zakup mieszkania na Wildzie racjonalnie > myślący człowiek powinien liczyć się ze specyfiką tej dzielnicy. A jeśli ktoś w momencie kupna mieszkania nie miał zielonego o tym pojęcia ? Jak się pan domyśla, spółdzielnia nie informuje o tym, że dzielnica jest niebezpieczna.....Mówi się ogólnie, że jest niebezpiecznie, ale nikt nie przypuszczał, ze aż tak !!! Poza tym wzrasta przestępczość w całym kraju. 7 lat temu, kiedy kupowałam mieszkanie na Umińskiego było dużo spokojniej ! > Pewne elementy krajobrazu nie powinny zatem nikogo dziwić. Krajobrazu...? Nie ma pan o tym tzw. krajobrazie pojęcia !!! Bo zgaduję, że nie odczuł pan tego na swojej skórze: dzieci pan nie ma, auto pewnie w garażu, okno gdzieś na 4 piętrze i do tego od strony ul.Kosińskiego itp. > Jeżeli odizolowanie i wyobcowanie w tak "wielu" przypadkach jest > preferowane, to idealnym rowiązaniem byłby dom z psem rasy > agresywnej, jakże popularny na Wildzie, na ogrodzonej posesji. Nie pojmuję zupełnie ? Myśli pan, że każdego stać na wybudowanie domu albo zmianę miejsca zamieszkania ? > Nie podoba mi się brak kultury osobistej kilku przedmówów, > którzy zdecydowanie nie budzą sympatii jak również nie wzudzają > zaufania stając się ty samym mniej wiarygodnymi. A może chodzi jedynie o pokazanie GW, że nie zamierzamy spokojnie tolerować bzdurnych artykułów w prasie.... Pan wybaczy, ale nie wszystkie problemy można rozwiązywać w spokojny sposób, bo do niektórych osób po prostu nie docierają argumenty typu: " Prosze nas zrozumieć..." > Kwestia osób prowadzących działalność gospodarczą pozostaje > moim zdaniem nadal nie rozwiązana. Szczególnie powszechnej, > trudnej, jeśli chodzi o konkurencję. Nikt nie pójdzie skorzystać > z usług Agencji, jeśli na ulicy obok działają dwie inne z > łatwiejszym dostępem. Może jest pan nie w temacie, ale furtka jest już otwarta w godzinach 9-17 i każdy klient może z łatwością trafić do solarium, jak również do agencji PKO - osobiście twierdzę, że pani z tejże agencji sama odstrasza klientów, gdyż palenie papierosów w takim miejscu, jak to jest moim zdaniem niewybaczalne.... > Wątpię również w systematyczną opłatę na rzecz ochrony przez > 90% mieszkańców. Rozumiem, ze zna pan wszystkich mieszkańców łacznie z ich zarobkami....? Tym bardziej, że część zebranych podpisów > została wymuszona presją psychiczną. Zgodnie z prawem takie > podpisy są nieważne. To już jest lekka przesada ! Jeśli ktoś podpisał cokolwiek po presją, to niech ma do siebie pretensje ! Ja osobiście w to nie wierzę ! Ktoś mu podstawiał pistolet do głowy ? Przecież to jest śmieszne !!!! Kto za to wszystko zapłaci? Tym bardziej, > że na początku funkcjonowania ochrony doszło do wielu > karygodnych niuansów. Poproszę o konkrety !!!! Poza tym ochrona skarży się na nieludzkie > warunki pracy. Ja się z nimi całkowicie zgadzam! Myślę, że coś z > tym należałoby zrobić, chyba nie powinni być skazani na twarde > reguły rynku i bezduszność "kulturalnych" mieszkańców. Nie wiem, co ma pan na myśli. Ochroniarze mają swoją budkę niczym nie różniącą się o tych stojących na wszystkich parkingach strzeżonych w całym Poznaniu !!! Z tego co wiem, zmieniają się bardzo często, ponoć już niejeden mieszkaniec oklicznych kamienic groził im, że i tak "tą bramę" rozp....i ! Czyli wystraszyli się po prostu ! Tacy z nich ochroniarze ? P prostu przypadkowi ludzie.... > Mur nie jest tylko konstrukcją nośną. Nie rozumiem tutaj idei > zezwolenia na budowę czegoś co nie jest wybudowane. Czyżby wiele > hałasu o nic? W tym jednym punkcie się z Panem zgadzam ! > Poza tym wiele kwestii organizacyjnych jest nie przemyślanych. > Dobrze byłoby najpierw pomyśleć, a potem tworzyć w groteskowy > sposób biznesplan w teoretycznej otoczce. Niestety zbyt dużo > osób niekompetentnych próbuje sprawować władzę. Niestety należy > mieć określone predyspozycje i kompetencje. Wywód zbyt ogólny, nie mający odniesienia to naszej sprawy !!! Jak ma wyglądać > Polska, skoro na własnym podwórku nie ma nawet względnego > porządku. > Zapraszam do refleksji najpierw nad sobą... ?????????? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joan Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.02, 14:13 Razi mnie wyjątkowa niekompetencja dzienikarska autorki artyułu. Jak o kontrowersyjnej (zdaniem autorki) sprawie muru można pisać wysłuchując tylko jednej ze stron. Oczywiście do przeciwników zawsze dotrzeć najłatwiej. Są zwykle głośni i zainteresowani zrobieniem największego szumu. Czyżby autorka poszła po najmniejszej linii oporu i nie zadała sobie trudu porozmawiania choćby z kilkoma ze 130 rodzin (wszyskich na naszym osiedlu jest około 180), które poparły ideę budowy muru nie tylko dobrym słowem, ale i finansowo. Ja oczywiście popieram budowę muru i będę płaciła 35zł, a nie 37zł jak było w artykule. Za spokój, bezpieczeństwo i porządek to i tak niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IUZEG Pani IP pochodzi z domeny *.pkobp.pl IP: *.kti.ae.poznan.pl / *.icpnet.pl 13.12.02, 16:48 Prosze ujawnić swoją prawdziwą tożsamość, a nie kryć się za darmową skrzynką WP.PL IUZEG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinsli@wp.pl Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: *.pkobp.pl 13.12.02, 14:00 Szanowny Przedmówco! Przykro mi stwierdzić, że niestety obiektywizmem nie możesz się pochwalić. A próby riposty charakteryzują się brakiem dogłębnej analizy tematu. Jest to spojrzenie typowo stronnicze. Nurtuje mnie tylko nieodpowiedzialna postawa przy zakupie mieszkań. Ja na pewno zasięgnęłabym szczegółowych informacji na temat takiej inwestycji. Skoro jadnak niektórzy wydają pieniądze tak pochopnie, to pewnie stać ich też na dom. A...i jeszcze jedno. Jestem kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IUZEG Pani IP pochodzi z domeny *.pkobp.pl IP: *.kti.ae.poznan.pl / *.icpnet.pl 13.12.02, 16:56 Prosze ujawnić swoją prawdziwą tożsamość, a nie kryć się za darmową skrzynką WP.PL IUZEG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RENE DO PANI kinsli@wp.pl IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.02, 23:13 Jeżeli pani jest rzeczniczką agencji PKO PB, do czego się nawet pani nie umie przyznać, to rzeczywiście popełniła pani błąd wysyłając swoje cenne próby riposty charakteryzujące się "dogłębną analizą tematu" z serwera pko.bp / trzeba było pójść do zwykłej kawiarenki internetowej, uniknęłaby pani posądzenia o stronniczość, którą tak starannie wytyka pani innym. Pozdrawiam mieszkanka szczycąca się SUBIEKTYWNYM podejściem do tematu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: DO PANI kinsli@wp.pl IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 16.12.02, 09:33 Jak tu być obiektywnym proszę pani kinsli@wp.pl Jak!!! W garażu pojawiły się akty wandalizmu. Ciekawe kto to zrobił ??? pewnie krasnoludki!!!!! NIE!!!!! jest to zemsta tych kilku osób a raczej jednego pana który się na zebraniu odgrażał że, go jeszcze popamiętamy i co pani na to ??? Rewelacja nie ma zagrożenia z zewnątrz mamy teraz z wewnątrz myślę że, to jest chore. Czego ci ludzie chcą od nas ??? Czy naprawdę chcą uprawiać partyzantkę??? Tylko jest to postępowanie z cyklu "na złość babci odmrożę sobie uszy" tylko po co ???? mieszkaniec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARIUSZ Re: Czy trzeba będzie rozebrać mur przy ul. Umińs IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.02, 23:20 Droga Pani zwolenniczko wandalizmu i przestępczości (kingsli). Postawa godna podziwu , podziwu bo jest wyjątkowa. Nigdy nie sądziłem że ktoś jest w stanie zakupić mieszkanie dla tutejszego " krajobrazu" . Pani jasno określa, że akceptuje stan rzeczy i nie widzi potrzeby by starać sie o ochronę na własnym podwórzu. Dla mnie fakt atrakcyjnej lokalizacji , dobrego połączenia przemawiały za tym by zakupić to mieszkanie. No coż nie wiem jak bardzo jest pani zaznajomiona z historią nowego budownictwa na Wildzie ale byly to jedne z pierwszych bloków tego typu . Atrakcyjne budownictwo mające zapewnić młodym ludziom konfort życia z łatwym dostępem do centrum miasta. Jak pani smie oskarżać mieszkańców o rozrzutność i lekkomyślność. Nie wiem czy ma Pani samochód i jak długo Pani tu mieszka , bo napewno jest pani bardzo daleko od przykrych doświadczeń jakie dotykają osoby mieszkające na tym osiedlu. Być może to co dla nas jest zwykłym skurwielstwem dla Pani jest atrakcją dzielnicy ( bo rozumię że akurat Pani była w pełni świadoma zakupu mieszkania w dzielnicy gdzie przestępczość jest chlubą ), a może po prostu gdyby dostała Pani pracę w konkurencyjnym banku dziś pisałaby Pani : jak to bardzo potrzebny jest ten mur. Dobra rada: Proszę się nie wysilać szef i tak nie zauważy. Odpowiedz Link Zgłoś