judymdoktor 24.03.06, 20:48 Myślę, że mają duże szanse. Czy "zjednoczona" lewica SLD i SDPL coś wskura? Pożyjemy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edgar.rolenkot Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 24.03.06, 20:54 No właśnie, lewica się jednoczy, a co z prawicą? A kto wygra? Sam Pan Bóg to tylko wie. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 25.03.06, 12:35 Lewica typu SLD czy SDPL nic specjalnego na scenie politycznej nie zrobi. OFS – trudno mi powiedzieć. Co do prawicy i jej współpracy podczas wyborów samorządowych byłoby to bardzo wskazane. Cały czas myślę, że PIS i PO się u nas dogadają. Odpowiedz Link Zgłoś
cypissekk Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 25.03.06, 16:42 Ciekawe co zrobi też PSL, obecnie w gminie Września nie mają szans, ale w powiecie... dogadali się z PO a raczej z samorządnym powiatem, a z tego mogą wyjść różne klocki. To ich jedyna szansa na zaistnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 25.03.06, 18:25 Nie widzę przyszłości dla Samorządnego Powiatu i myślę, że w wyborach do samorządów poniosą klęskę. PSL zaczyna znajdować się mocno pod kreską popularności wyborców i jeżeli chce odnieść jakiś nawet drobny sukces wyborczy to muszą sobie znaleźć innego koalicjanta. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszmars Re: co to jest Samorządny Powiat? 25.03.06, 18:48 Tak właściwie, co to za ugrupowanie Samorządny Powiat? Patrząc na skład personalny trudno jest ich zidentyfikować. Są tam ludzie i z PO i bezpartyjni i startujący z Samoobrony. O dokonaniach ich nie ma się co specjalnie wypisywać, bo do imponujących zaliczyć ich z pewnością nie możemy. Myślę również , że ich szanse wyborcze jako ugrupowania i jako poszczególnych członków są małe. Jeżeli miałbym oceniać dokonania naszych dwóch samorządów to wyżej oceniam gminę od powiatu. Samorząd powiatowy moim zdaniem się zupełnie nie sprawdził, szczególnie ludzie sprawujący tam najważniejsze urzędy. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksander_absolwent Re: co to jest Samorządny Powiat? 25.03.06, 19:38 Dla mnie SP i jego wszyscy członkowie kojarzą się głównie z likwidacją mlecza. Było to ich pierwsze posunięcie jako sprawujących władzę, które się okazało wielkim oświatowym błędem.. I mam nadzieję, a wręcz jestem przekonany, że wszyscy w jakikolwiek sposób związani z mleczem dadzą w nadchodzących wyborach wszystkim członkom SP CZERWONĄ KARTKĘ! Przegrają wybory. A kto wygra? Myślę, że OFS. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: co to jest Samorządny Powiat? 25.03.06, 22:54 mateuszmars napisał: >O dokonaniach ich nie ma się co specjalnie wypisywać, bo do imponujących >zaliczyć ich z pewnością nie możemy Jak to nie? A SŁYNNE NA CAŁY ŚWIAT DARMOWE ZUPKI? Odpowiedz Link Zgłoś
rochkowalski11 Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 25.03.06, 20:31 Zobaczymy w październiku, kto wejdzie do gminnego i powiatowego „parlamentu” oraz kto zostanie burmistrzem. Osobiście jestem ciekawy, jakie powstaną po wyborach koalicje, bo nie sądzę, żeby któreś ugrupowanie mogło rządzić samodzielnie. Na razie wiemy, że powstała koalicja SLD z SDPLem. Czy PIS i PO pójdą samodzielnie, czy w jakiś blokach wyborczych? PSL i SO myślę , że pójdą samodzielnie, jak zawsze do tej pory to robiły. Na burmistrza, wiadomo dopiero o jednym kandydacie, czyli byłym staroście. Kto inny będzie startował? Chyba zobaczymy już niedługo. Odpowiedz Link Zgłoś
cypissekk Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 26.03.06, 00:02 wiadomo już o dwóch kandydatach: oprócz byłego starosty obecny burmistrz Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 26.03.06, 09:59 Najwyższy czas, żeby zacząć wybierać ludzi młodszych ( 30-40 latków)w tym więcej kobiet. Jaka jest średnia wieku radnych w powiecie i gminie? W każdym razie uważam, że nie powinno w naszych radach być emerytów, oczywiście z całym szacunkiem dla wieku i ich wcześniejszej pracy. Myślę, że ludzie młodzi lepiej się dogadują między sobą, a kobiety są bardziej rozsądne. Podane przez Ciebie kandydatury na burmistrzów zupełnie mi nie odpowiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 26.03.06, 11:10 Osoba burmistrza jest bardzo ważna, ale chyba więcej zależy od urzędników - od ich zaangażowania, relacji z mieszkańcami, kreatywności, sumienności, uczciwości itp. Burmistrz w mniejszym stopniu powinien być politykiem, a w większym dobrym organizatorem pracy o dużym autorytecie wśród pracowników. Myślę, ża na tym polegała tajemnica sukcesu "pierwszego" (z pierwszej kadencji) Bachorza. Płeć i wiek nia mają tu chyba aż tak dużego znaczenia; chociaż rzeczywiście więcej energii mają ludzie młodzi. A radni powinni być bardziej społecznikami, którzy naprawdę chcą zrobić coś dobrego dla swej lokalnej społeczności; niestety niektórzy z nich zasiadają w radach tylko dla diety, która pozwala im spłacić kredyt na samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
lisvitallis Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 26.03.06, 11:16 No to znamy już kandydatów na burmistrza z: OFS , PO i SLD razem z SDPL A kto będzie kandydatem na burmistrza z: PIS PSL Samoobrony LPR PD ? A może te pierwsze 4 partie wystawią jednego kandydata? Jak macie na ten temat informacje to się podzielcie Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 26.03.06, 11:41 Snujesz bardzo ciekawą teorię, ale chyba w naszym lokalnym środowisku trochę nierealną. Wspólny kandydat na burmistrza z ramienia PIS, PSL, SO i LPR miałby prawdopodobnie duże zaplecze ludzkie i duże szanse na wygraną, ale? No właśnie, to ale jest bardzo wymowne, bo również musi być tutaj jakaś wspólnota programowa, a na przykładzie Sejmu, partie te się dosyć różnią. Kandydat PO, jeżeli będzie chciał odegrać poważną rolę w wyborach, będzie musiał znaleźć szersze poparcie np. w PIS, tak jak to się ma w Sejmiku Województwa Wielkopolskiego. Myślę, że te dwa ugrupowania powinny ze sobą rozmawiać. Ja co prawda jeszcze nie słyszałem o oficjalnym kandydacie na burmistrza z ramienia PO, ale może gdzieś się zagapiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 26.03.06, 11:52 no zaraz, a Pan Kałużny to nie PO?? Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 26.03.06, 12:00 Tak! PO. Słyszałeś o zgłoszeniu jego kandydatury na burmistrza? Bo ja nie, ale może się gdzieś zagapiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 26.03.06, 12:04 Nie słyszałem, ale sądzę, że jednak wystartuje. Choć uważam, że powinnien wystartować pod jakimś lokalnym szyldem, a nie pod szyldem PO. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 26.03.06, 12:12 No właśnie. Dlatego bez oficjalnej informacji nie można mówić personalnie o jego kandydaturze. Czy pod innym szyldem? Nie wiem. Będzie jednak kojarzony z PO, co nie przynosi przecież żadnej ujmy. Jednak opierając się tylko na miejscowym elektoracie Platformy Obywatelskiej, nie wygra wyborów. Musi to być o wiele szersze zaplecze. Gdzie je poszukać, pozostawiam domniemanemu kandydatowi na burmistrza. I chyba nie ma co liczyć dzisiaj na ugrupowania typu „bezpartyjni”, czy inne lokalne stowarzyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 26.03.06, 12:22 edwardbonawentura napisała: I chyba nie ma co liczyć dzisiaj na ugrupowania > typu „bezpartyjni”, czy inne lokalne stowarzyszenia. A jednak. Bo jak sam(a) napisałeś(aś) jak samo PO nie ma szans na wybór, a dogadanie się w ramach "dużych" partii jest mało prawdopodobne. I mi np Kałużny, jako Kałużny odpowiada, ale jako "tuskowiec", czy "szetynowiec", albo "rokitowiec" NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 26.03.06, 12:35 Jestem zdecydowanie rodzaju męskiego. To tyle odnośnie twoich wątpliwości. Dogadanie się z dużymi partiami jest niemożliwe w Warszawie. Września to nie Warszawa i podejrzewam, że takie możliwości są większe, zresztą tak jak w Poznaniu. Jeżeli tego nie zrobi, to raczej nie wróżę mu większych szans w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 26.03.06, 12:40 Widzę, że panowie rozdali już karty wyborcze. Osobiście uważam i myślę, że takich jak ja jest o wiele więcej, że nasi obecni lokalni decydenci z platformy nie mają szans na sukces wyborczy, szczególnie ci z powiatu, ale i z gminy również. Największe szanse moim skromnym zdaniem ma OFS. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 26.03.06, 12:40 Przepraszam a ten rodzaj. Byłem przekonany, że jesteś rodzaju męskiego, ale jak otworzyłem zakładkę odpowiedz, to zobaczyłem taki zapis: "edwardbonawentura napisała: " Prawdopodobnie, przy rejestracji konta źle podałeś płeć. To chyba można zmienić wchodząc do poczty i opccji konta. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 26.03.06, 12:45 Zaraz to sprawdzę. Do judymadoktora. Nikt żadnych kart tutaj nie rozdawał. Każdy może mieć swoje sympatie i antypatie partyjne. Ty popierasz OFS i sobie popieraj. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: kto wygra wybory we Wrześni-PIS+LPR+PSL+SO 26.03.06, 13:57 Myślę, że świetnym pomysłem byłby wspólny kandydat na burmistrza popierany przez PIS, LPR, Samob. i PSL. Szansa wygrania burmistrzowskich wyborów by była ogromna, a kandydaci PO, OFS, SLD nie mieliby wówczas większych szans. Od dawna to mówię, że taka koalicja w Warszawie i we Wrześni powinna powstać. I czas najwyższy, żeby chociaż we Wrześni taka koalicja powstała w wyborach do powiatu i gminy oraz na burmistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
uczciwy.obywatel Jagiełło, Pęczak, Długosz .. Wojciechowski ( OFS) 26.03.06, 14:16 taki z niego lewicowiec, jak z wymienionych panów. Jego miejsce też jest tam, gdzie światło nie dochodzi. Ktoś musi mieć chyba bardzo krótką pamięć, żeby na niego głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: nie ma jak to twój poseł 26.03.06, 14:34 Krótką pamięć to masz ty obywatelu. Co ten twój zrobił przez 8 lat dla nas? Niczego nie mogę sobie przypomnieć. On i twoje ugrupowanie to już historia i dobrze, że się już skończyła. Światło, o którym piszesz powinno zaświecić w twojej główce, ale jakoś nie może się przebić przez twoje receptory. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: powinna powstać koalicja PIS+SO+PSL+LPR 26.03.06, 14:45 Bardzo mi się podoba, jak się kłóci ze sobą lewica, która myślę, że przegra wybory tak jak i platforma. Natomiast powstanie koalicji złożonej z PIS, SO, LPR, PSL, pozwoli im bardzo spokojnie wygrać wszystkie wybory do rad, jak i na burmistrza. Zliczając ilość głosów w prawyborach lub wyborach właściwych, jakie dostały te cztery ugrupowania uważam, że wygraliby swobodnie w gminie, powiecie oraz w wyborach bezpośrednich na burmistrza. Dlatego panowie z tych partii, czas najwyższy podpisywać koalicję- blok wyborczy. Przed Wami ogromna szansa. Odpowiedz Link Zgłoś
cypissekk Re: kto wygra wybory we Wrześni- czyżby OFS? 27.03.06, 10:23 Dokładnie, uważam, że w lokalnej polityce bardziej liczą się nazwiska niż partie. To sa ludzie znani wyborcom, mają albo mogą mieć z nimi kontakt na codzień. Głosują na partię Ci, którzy nie mają wyrobionego zdania na temat lokalnych kandydatów. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Cytat na wybory, z mistrza Krasickiego 26.03.06, 11:36 Cytat na wybory, z mistrza Krasickiego Wstęp do "Bajek" Był młody, który życie wstrzemięźliwie pędził; Był stary, który nigdy nie łajał, nie zrzędził, Był bogacz, który zbiorów potrzebnym udzielał; Był autor, co się z cudzej sławy rozweselał; Był celnik, który nie kradł; szewc, który nie pijał; Żołnierz, co się nie chwalił; łotr co nie rozbijał; Był minister rzetelny, o sobie nie myślał; Był na koniec poeta, co nigdy nie zmyślał. - A cóż to jest za bajka! Wszystko to być może! - Prawda, jednakże ja to między bajki włożę. Tak generalnie. Nie ma na świecie ideałów. A wyborcy głosują (powinni głosować), na tych najbardziej do ideału zbliżonych. Choć cześto i im do ideału brakuje całych lat świetlnych. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: Cytat na wybory z Marka Twaina 26.03.06, 11:57 Tak jak to powiedział Mark Twain: „Trzymaj się z daleka od ludzi, którzy pomniejszają twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, podczas gdy ci naprawdę wielcy, dają ci odczuć, że ty też możesz być wielki.” Odpowiedz Link Zgłoś
bidemaeier Re: wybory samorządowe 2006! 26.03.06, 16:21 Myślę, że mieszkańców Wrześni czeka wielki polityczny mętlik. Miasto niespełna 30 tysięczne, a cała masa patii i różnych koalicyjnych tworów. Wybory burmistrza mogą być bardzo wyrównane i zacięte i tak naprawdę mniejszą rolę odgrywać tu będzie partia polityczna, z której się kandydat wywodzi, a ludzie będą patrzeć na jego osobowość, gospodarność, kreatywność, uczciwość i moralno-etyczną postawę, czy jak kto woli prowadzenie się. Również wybory do Rady Gminy i Powiatu będą bardzo zacięte. I tutaj wyborca będzie w pierwszej kolejności patrzał na człowieka i jego osobowość, a dopiero w drugiej kolejności na partię z której się wywodzi.. Oceniając przez te ostatnie 3 lata nasze dwie Rady o wiele lepsze wrażenie sprawiała ta z Gminy niż z Powiatu. Przyznam jednak, że w jednej i drugiej przydałyby się nowe twarze i to co najmniej w 75%. Ludzie mają już dosyć tych samych osób, które tak naprawdę specjalnie nic przez całą kadencję nie zrobiły. Podnosić ręce do góry podczas głosowania potrafi każdy. Na pewno wymianie podlegają włodarze w Powiecie. Dla mnie zupełnie się nie sprawdzili i chyba nie mają co liczyć na ponowny wybór. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: wybory samorządowe 2006! 27.03.06, 19:42 Masz w zupełności rację. Wybory samorządowe trochę inaczej wyglądają niż te parlamentarne. Wszelkie koalicje są ważne dopiero po wyborach, natomiast w samych wyborach do samorządów najbardziej liczy się sylwetka kandydata, szczególnie jego osobiste cechy, które wymieniłeś. Myślę, że cecha uczciwości i kreatywności są tutaj najważniejsze. Natomiast ludzie już nie wierzą propagandzistom, którzy o dziwo tuż przed wyborami zaczynają próbować udowadniać swoje „wspaniałe rządy”. Zapomnieli tylko, że ludzie – wyborcy doskonale pamiętają ich rządowe wyczyny. A bezrobocie nic się nie zmieniło i jest takie samo, jak cztery lata temu – czyli bardzo duże. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszmars Re: wybory samorządowe 2006! 27.03.06, 20:49 Tuż przed wyborami przypominają sobie najczęściej o wyborcach szczególnie ci, którzy rządzą. Hipokryci do n-tej potęgi. Tylko zapominają, ze to nie PRL i ludzie już się nie dadzą omamić ich gadkom, obiecankom i darmowym zupkom. Odpowiedz Link Zgłoś