Dodaj do ulubionych

Ochrzczono koziołki

IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 11.12.02, 23:41
Mi się nie podoba!

KOMERCJA!

To są koziołki... które nie muszą mieć wymyślanych imion.
Dlatego dla mnie zawsze będą to "poznańskie koziołki",
a nie jakieś tam komercyjnie wymyślone imiona.
Obserwuj wątek
    • remulak Re: Ochrzczono koziołki 12.12.02, 11:52
      Mam nadzieję, że Poznaniacy wykażą na tyle rozumu, żeby olać cały
      ten pomysł z nadawaniem imino Poznańskim Koziołkom. Chociaż,
      kiedy Gazwyb pytał historyków o ocenę tego pomysłu jeden z nich
      stwierdził, że to skrajny idiotyzm i jego zdaniem, skoro już
      musi, proponuje imiona Kamela Sowińska i Grobelny. To było nawet
      zabawne.
      • Gość: Dzidka Re: Ochrzczono koziołki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.02, 12:22
        remulak napisał:

> Mam nadzieję, że Poznaniacy wykażą na tyle rozumu, żeby olać cały
        > ten pomysł z nadawaniem imino Poznańskim Koziołkom.

Kolejny kretynizm. Jeszcze tego Pyrka to rozumiem. A Tyrek? Od Tyranozaura?
        Czy od Tyrana? Kuku na muniu.
        • remulak Re: Ochrzczono koziołki 12.12.02, 12:26
          Pojebek i Kretynek
          • Gość: Tomek Re: Ochrzczono koziołki IP: 213.76.149.* 12.12.02, 12:31
            remulak napisał:

> Pojebek i Kretynek

ROTFL!!! Dobre!!! A poważnie - poniżej mój post z innego miejsca na tym samym
            forum:
            No i okazało się, że Gazeta Wyborcza wymyśliła coś, co może wymyslić... tylko
            ona sama. Bo przez kilkaset lat (!) nikt nie wpadł na to, żeby koziołkom dać
            jakieś imię. Koziołki były przez cały ten czas koziołkami i nikomu to nie
            przeszkadzało. Ale teraz, "w ramach robienia czegokolwiek", postanowiono
            wymyślić konkurs, który zainauguruje nową świecką tradycję i w efekcie dwa
            koziołki z wieży poznańskiego Ratusza otrzymają imiona. Tak jakby były im te
            imiona do czegokolwiek potrzebne. Wydaje się jednak, że najbardziej potrzebne
            są redaktorom Gazety Wyborczej i "nieocenionego" radia 88,4. Abstrahując od
            samych imion (Pyrek może być zrozumiały, ale Tyrek? Chyba nie odnosi się do
            bramkarza Lecha Poznań?), sam pomysł uważam za chybiony. Pomyślałem sobie, że
            to troche tak, jakby Warszawiacy chcieli nadać imię (albo nawet i nazwisko)
            swojej Syrence. Choć z drugiej strony, jeśli warszawska redakcja Gazety
            będzie się również wykazać pomysłowością, to kto ją tam wie...
            Mam nadzieję, że tę "nową świecką tradycję" trafi szybko szlag - podobnie jak
            miało to miejsce parę lat temu z lansowaną oczywiście przez Gazetę dosyć
            idiotyczną nazwą osiedla (czy ulicy - już nie pamiętam), również wybraną w
            drodze konkursu - "Na Howellce" czy jakoś tak. Dziś na szczęście nikt o tym
            nie pamięta.

• Gość: Pr.Oszołom z RM Re: Ochrzczono koziołki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.02, 00:38
            remulak napisał:

> Pojebek i Kretynek

-Icek i Mosiek... myslę że redaktorom z Koszernej bardzo by sie te imiona
            spodobały...dobranoc
    • Gość: KK Re: Ochrzczono koziołki IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.02, 20:58
      Obserwuje "z pewnym takim niepokojem" coraz to nowe, dziwne co
      najmniej, inicjatywy w Poznaniu. Miejmy jednak nadzieje, ze ta
      pojdzie rownie szybko w zapomnienie, jak wymyslony kilka lat temu
      nowy symbol-maskotka Poznania (niejaki "Pyrus"). Swoja droga
      zachodze w glowe, co ma oznaczac ow "Tyrek" i jakos nie moge
      wpasc na zaden logiczny pomysl. Moze Redakcja GW zapyta Autora
      imiom, co tak w rzeczywistosci mial na mysli... A moze jeszcze
      wymyslimy jakies imie dla np. Bamberki, bo to jest wszak tylko
      okreslenie miejsca pochodzenia rzeczonej damy. Mnie osobiscie
      pasowaloby np. Brunhilda! Dlaczego nie? Jak szalec to szalec...
      • Gość: Sieciech Re: Ochrzczono koziołki IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 12.12.02, 22:42
        Gość portalu: KK napisał(a):

> Moze Redakcja GW zapyta Autora
        > imiom, co tak w rzeczywistosci mial na mysli...

Zapytali - nie miał niczego na myśli. Tak po prostu mu przyszły do głowy...

> A moze jeszcze
        > wymyslimy jakies imie dla np. Bamberki, bo to jest wszak tylko
        > okreslenie miejsca pochodzenia rzeczonej damy. Mnie osobiscie
        > pasowaloby np. Brunhilda! Dlaczego nie? Jak szalec to szalec...

Zwracam uwagę, że swojego imienia nie ma również Pegaz na dachu Opery (moja
        propozycja imienia - Czesław), a także stojące poniżej lew i lwica oraz
        dosiadające ich osoby. Tu mamy aż cztery imiona, więc o konkurs aż sie prosi.
        Myślę, że można byłoby tez pomyśleć o nowym imieniu dla tego faceta w pelerynie
        z płytą chodnikową w ręku. Co prawda ma napisane na cokole "Adam Mickiewicz",
        ale już niedługo będzie stał tak 50 lat, więc może z tej okazji zmienić mu na
        przykład imię na "Cypisek". Gazeto - do dzieła!!!
    • Gość: Oszołom z RM Re: Ochrzczono koziołki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.02, 22:04
      Gość portalu: Szy napisał(a):

> Mi się nie podoba!
      >
      > KOMERCJA!
      >
      > To są koziołki... które nie muszą mieć wymyślanych imion.
      > Dlatego dla mnie zawsze będą to "poznańskie koziołki",
      > a nie jakieś tam komercyjnie wymyślone imiona.

- rozumiem ze ty byś wolał gdyby te koziołki zostały obrzezane....
      • Gość: Dzidka Re: Ochrzczono koziołki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.02, 23:28
        > - rozumiem ze ty byś wolał gdyby te koziołki zostały obrzezane....

KRETYNIE PRZEMALOWANY NA CZŁOWIEKA!!!

Ja znam Twoje typy:
        Lewy: RADIO; prawy: MARYJA!!!

PS. Tak naprawdę to oba mają ryje.
      • Gość: Szy Re: Ochrzczono koziołki IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 13.12.02, 00:14
        Gość portalu: Oszołom z RM napisał(a):
        > - rozumiem ze ty byś wolał gdyby te koziołki zostały
        > obrzezane....

Źle rozumiesz!!!
        Nigdzie tak nie napisałem i tak nie myślę,
        więc też nie rozumiem, skąd takie insynuacje?
    • Gość: XXL Konkurs na imię prezydenta Grobelnego... IP: *.echostar.pl 12.12.02, 23:35
      Mój typ to "Józef" ( przez f na końcu ).
      Ostatecznie może być "Kacper"

A Bamberka to musi być Helga.....

W dalszej kolejności szukamy imienia dla pręgierza
      Uwaga ! imiona typu : długi czy sztywny ze względu
      na przyzwoitość wykluczone.
      • Gość: Dzidka Re: Konkurs na imię prezydenta Grobelnego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.02, 23:39
        > Mój typ to "Józef" ( przez f na końcu ).

Ja tez mam swój typ: Ryszczard.
      • Gość: Pr.Oszołom z RM Re: Konkurs na imię prezydenta Grobelnego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.02, 23:57
        Gość portalu: XXL napisał(a):

> Mój typ to "Józef" ( przez f na końcu ).
        > Ostatecznie może być "Kacper"
        >
        >
        > A Bamberka to musi być Helga.....
        - Wystarczy Brunhilda albo Kunegunda
        > W dalszej kolejności szukamy imienia dla pręgierza
        - co do Pregierza.. - Siusiumajtek!!...może być??
        > Uwaga ! imiona typu : długi czy sztywny ze względu
        > na przyzwoitość wykluczone.
    • Gość: e Re: Ochrzczono koziołki IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 13.12.02, 09:51
      Moim zdaniem to żałosne. Pachnie mi "nową świecką tradycją".
    • Gość: woj Re: Ochrzczono koziołki IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.12.02, 11:22
      Proponuję Piotr i Paweł. Będzie i komercyjnie i tradycyjnie. Żeby było również
      nowocześnie to może Peter & Paul.
    • Gość: Pr.Oszołom z RM oto imiona koziołków: ICEK i MOSIEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.02, 12:05
      Po chrzcinach koziołki zostaną poddane obrzezaniu w spoznańskiej siedzibie
      gazety wyborczej przy ul. Gwarnej (poznańskie biuro ogłoszeń GW)
    • Gość: Manius Re: Ochrzczono koziołki IP: debian1:* / *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.02, 12:52
      Trzysta procent racji !!!!!!!!!!!!!!!!!!
      (a co tam - pięćset procent)
      • Gość: Tomek Re: Ochrzczono koziołki IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 14.12.02, 23:49
        Przechodziłem dzis przez Stary Rynek - akurat organizowano fetę na cześć
        nadania imion tym biednym koziołkom (jakby były tego świadome to chyba
        uciekłyby ze wstydu z wieży Ratusza). Bardzo mi to przypominało scenę z
        filmu "Miś", w której świętowano "Dzień Pieszego Pasażera" - czyli jednak nowa
        świecka tradycja.
        Aha - zainteresowanie gawiedzi było raczej niewielkie (a przynajmniej mniejsze
        niż z pewnością liczyły na to Gazeta Wyb. i Radio 88,4). No ale co tu mówić o
        zainteresowaniu, skoro tuż obok, na Placu Wolności firma Jakobs rozdawała
        choinki...
        • Gość: Oszołom z RM Re: Ochrzczono koziołki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.02, 23:09
          Wyjątkowa durnota te chrzciny..ciekawe jak one były chrzcone...wodą święconą
          czy rzezakiem...
      • Gość: Manius Re: Ochrzczono koziołki IP: debian1:* / *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.02, 17:11
        Gość portalu: Manius napisał(a):

> Trzysta procent racji !!!!!!!!!!!!!!!!!!
        > (a co tam - pięćset procent)

Ale głupio mi się wiadomość doczepiła do przedmówcy :((((((
        Zeby nie było nieporozumień - popieram w całej rozciągłości SZY, który ten
        wątek założył.

Koziołki to koziołki
        SZY ma siedemset procent racji ;)

• Gość: grzes Wyborcza chce byc na sile poznanska IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.02, 23:43
      Wyborcza chce byc na sile poznanska i w efekcie lansuje jakis taki
      karykaturalny model poznanskosci. Na ogol jest to prowincjonalizm zapatrzony w
      Berlin ("Gazeta Wielkiego Xiestwa", "Kwestionariusz Prusaka") ewentualnie
      zenada jak z tymi koziolkami. Jestem poznaniakiem od pokolen i za taka
      poznanskosc dziekuje bardzo.
      Jedyna dobra rzecz, jaka w tej dziedzinie Wyborcza zrobila, to poparcie dla
      pomnika Starego Marycha, ale tu po prostu przechwycili idee, ktora ktos inny
      dawno wymyslil.
      • Gość: Tomek Re: Wyborcza chce byc na sile poznanska IP: 213.76.149.* 18.12.02, 09:08
        > Wyborcza chce byc na sile poznanska i w efekcie lansuje jakis taki
        > karykaturalny model poznanskosci. Na ogol jest to prowincjonalizm zapatrzony
        w
        > Berlin ("Gazeta Wielkiego Xiestwa", "Kwestionariusz Prusaka") ewentualnie
        > zenada jak z tymi koziolkami. Jestem poznaniakiem od pokolen i za taka
        > poznanskosc dziekuje bardzo.

Tu do końca sie nie zgodzę, bo akurat "Gazeta Wielkiego Xięstwa" jest bardzo
        fajnym pomysłem (co roku czekam na jej nowe wydanie i na szczęście nie zawodzę
        się), ale taka niby-poznańskość jak z tymi koziołkami to rzeczywiście jest
        nieporozumienie (patrz moje posty powyżej).
        Mam propozycję - jeśli poznański oddział Wyborczej chciałby zamanifestować
        swoją poznańskość, to niech np. zainicjuje akcję pod hasłem "Co jak co, zaś ale
        porzundek musi być", której efektem będzie właśnie przywrócenie tradycyjnego
        poznańskiego "porzundku", zarówno w miejscach publicznych (chodniki, place,
        skwery, parki), jak i w prywatnych kamienic. Ostatnio czytałem właśnie w
        Wyborczej informacje na temat zaśmieconych terenów wokół stawów na Kopaninie, i
        równie zaśmieconego trawnika pomiędzy torami tramwajowymi na Św. Marcinie.
        Przechodziłem tak parę dni temu i nic się nie zmieniło. Nad Maltą, zwłaszcza w
        bardziej uczęszczanych miejscach też pełno papierów, starych reklamówek,
        plastikowych butelek...
        No, ale najważniejsze, że koziołki mają imiona. Teraz to my som poznaniacy
        całom gymbom tej, nie?
    • remulak A co na to Wyborcza? 18.12.02, 10:08
      • synergie Re: A co na to Wyborcza? 18.12.02, 13:47
        No wlasnie. Sieciech popieram Cie na calej linii. Latwiej wymyslac glupawe
        konkursy niz zrobic cos konkretnego.

Haslo "fyrej mi z tom gemylom" jako akcja sprzatania psich gowien jest z
        pewnoscia mniej efektowne niz glaskanie po dupie koziolkow.

Jesli pamietacie legende, to wiecie, ze zycie darowal biednym zwierzakom sam
        krol... Szacunek dla takiej tradycji !!!

Zreszta nie ma co robic szumu, bo za rok nikt o tym i tak nie bedzie pamietal.
        • Gość: Tomek Re: A co na to Wyborcza? IP: 213.76.149.* 19.12.02, 13:53
          A ja i tak czekam na jakieś słowo od Wyborczej... Chyba, że sama zdała sobie
          sprawę z tego, że firmowała akcję bezsensowną i nikomu niepotrzebną, i chce się
          cichcem wycofać...
    • szamanek Re: Ochrzczono koziołki 19.12.02, 21:54
      Pomysł nazwania koziołków był tylko jakimś głupim
      komercyjnym pomysłem. Wzywam Poznaniaków: "koziołki
      poznańskie" niech pozostaną "koziołkami poznańskimi"!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka