Gość: Szy IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 11.12.02, 23:41 Mi się nie podoba! KOMERCJA! To są koziołki... które nie muszą mieć wymyślanych imion. Dlatego dla mnie zawsze będą to "poznańskie koziołki", a nie jakieś tam komercyjnie wymyślone imiona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remulak Re: Ochrzczono koziołki 12.12.02, 11:52 Mam nadzieję, że Poznaniacy wykażą na tyle rozumu, żeby olać cały ten pomysł z nadawaniem imino Poznańskim Koziołkom. Chociaż, kiedy Gazwyb pytał historyków o ocenę tego pomysłu jeden z nich stwierdził, że to skrajny idiotyzm i jego zdaniem, skoro już musi, proponuje imiona Kamela Sowińska i Grobelny. To było nawet zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: Ochrzczono koziołki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.02, 12:22 remulak napisał: > Mam nadzieję, że Poznaniacy wykażą na tyle rozumu, żeby olać cały > ten pomysł z nadawaniem imino Poznańskim Koziołkom. Kolejny kretynizm. Jeszcze tego Pyrka to rozumiem. A Tyrek? Od Tyranozaura? Czy od Tyrana? Kuku na muniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Ochrzczono koziołki IP: 213.76.149.* 12.12.02, 12:31 remulak napisał: > Pojebek i Kretynek ROTFL!!! Dobre!!! A poważnie - poniżej mój post z innego miejsca na tym samym forum: No i okazało się, że Gazeta Wyborcza wymyśliła coś, co może wymyslić... tylko ona sama. Bo przez kilkaset lat (!) nikt nie wpadł na to, żeby koziołkom dać jakieś imię. Koziołki były przez cały ten czas koziołkami i nikomu to nie przeszkadzało. Ale teraz, "w ramach robienia czegokolwiek", postanowiono wymyślić konkurs, który zainauguruje nową świecką tradycję i w efekcie dwa koziołki z wieży poznańskiego Ratusza otrzymają imiona. Tak jakby były im te imiona do czegokolwiek potrzebne. Wydaje się jednak, że najbardziej potrzebne są redaktorom Gazety Wyborczej i "nieocenionego" radia 88,4. Abstrahując od samych imion (Pyrek może być zrozumiały, ale Tyrek? Chyba nie odnosi się do bramkarza Lecha Poznań?), sam pomysł uważam za chybiony. Pomyślałem sobie, że to troche tak, jakby Warszawiacy chcieli nadać imię (albo nawet i nazwisko) swojej Syrence. Choć z drugiej strony, jeśli warszawska redakcja Gazety będzie się również wykazać pomysłowością, to kto ją tam wie... Mam nadzieję, że tę "nową świecką tradycję" trafi szybko szlag - podobnie jak miało to miejsce parę lat temu z lansowaną oczywiście przez Gazetę dosyć idiotyczną nazwą osiedla (czy ulicy - już nie pamiętam), również wybraną w drodze konkursu - "Na Howellce" czy jakoś tak. Dziś na szczęście nikt o tym nie pamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pr.Oszołom z RM Re: Ochrzczono koziołki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.02, 00:38 remulak napisał: > Pojebek i Kretynek -Icek i Mosiek... myslę że redaktorom z Koszernej bardzo by sie te imiona spodobały...dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Ochrzczono koziołki IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.02, 20:58 Obserwuje "z pewnym takim niepokojem" coraz to nowe, dziwne co najmniej, inicjatywy w Poznaniu. Miejmy jednak nadzieje, ze ta pojdzie rownie szybko w zapomnienie, jak wymyslony kilka lat temu nowy symbol-maskotka Poznania (niejaki "Pyrus"). Swoja droga zachodze w glowe, co ma oznaczac ow "Tyrek" i jakos nie moge wpasc na zaden logiczny pomysl. Moze Redakcja GW zapyta Autora imiom, co tak w rzeczywistosci mial na mysli... A moze jeszcze wymyslimy jakies imie dla np. Bamberki, bo to jest wszak tylko okreslenie miejsca pochodzenia rzeczonej damy. Mnie osobiscie pasowaloby np. Brunhilda! Dlaczego nie? Jak szalec to szalec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sieciech Re: Ochrzczono koziołki IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 12.12.02, 22:42 Gość portalu: KK napisał(a): > Moze Redakcja GW zapyta Autora > imiom, co tak w rzeczywistosci mial na mysli... Zapytali - nie miał niczego na myśli. Tak po prostu mu przyszły do głowy... > A moze jeszcze > wymyslimy jakies imie dla np. Bamberki, bo to jest wszak tylko > okreslenie miejsca pochodzenia rzeczonej damy. Mnie osobiscie > pasowaloby np. Brunhilda! Dlaczego nie? Jak szalec to szalec... Zwracam uwagę, że swojego imienia nie ma również Pegaz na dachu Opery (moja propozycja imienia - Czesław), a także stojące poniżej lew i lwica oraz dosiadające ich osoby. Tu mamy aż cztery imiona, więc o konkurs aż sie prosi. Myślę, że można byłoby tez pomyśleć o nowym imieniu dla tego faceta w pelerynie z płytą chodnikową w ręku. Co prawda ma napisane na cokole "Adam Mickiewicz", ale już niedługo będzie stał tak 50 lat, więc może z tej okazji zmienić mu na przykład imię na "Cypisek". Gazeto - do dzieła!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszołom z RM Re: Ochrzczono koziołki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.02, 22:04 Gość portalu: Szy napisał(a): > Mi się nie podoba! > > KOMERCJA! > > To są koziołki... które nie muszą mieć wymyślanych imion. > Dlatego dla mnie zawsze będą to "poznańskie koziołki", > a nie jakieś tam komercyjnie wymyślone imiona. - rozumiem ze ty byś wolał gdyby te koziołki zostały obrzezane.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: Ochrzczono koziołki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.02, 23:28 > - rozumiem ze ty byś wolał gdyby te koziołki zostały obrzezane.... KRETYNIE PRZEMALOWANY NA CZŁOWIEKA!!! Ja znam Twoje typy: Lewy: RADIO; prawy: MARYJA!!! PS. Tak naprawdę to oba mają ryje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szy Re: Ochrzczono koziołki IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 13.12.02, 00:14 Gość portalu: Oszołom z RM napisał(a): > - rozumiem ze ty byś wolał gdyby te koziołki zostały > obrzezane.... Źle rozumiesz!!! Nigdzie tak nie napisałem i tak nie myślę, więc też nie rozumiem, skąd takie insynuacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Konkurs na imię prezydenta Grobelnego... IP: *.echostar.pl 12.12.02, 23:35 Mój typ to "Józef" ( przez f na końcu ). Ostatecznie może być "Kacper" A Bamberka to musi być Helga..... W dalszej kolejności szukamy imienia dla pręgierza Uwaga ! imiona typu : długi czy sztywny ze względu na przyzwoitość wykluczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: Konkurs na imię prezydenta Grobelnego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.02, 23:39 > Mój typ to "Józef" ( przez f na końcu ). Ja tez mam swój typ: Ryszczard. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pr.Oszołom z RM Re: Konkurs na imię prezydenta Grobelnego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.02, 23:57 Gość portalu: XXL napisał(a): > Mój typ to "Józef" ( przez f na końcu ). > Ostatecznie może być "Kacper" > > > A Bamberka to musi być Helga..... - Wystarczy Brunhilda albo Kunegunda > W dalszej kolejności szukamy imienia dla pręgierza - co do Pregierza.. - Siusiumajtek!!...może być?? > Uwaga ! imiona typu : długi czy sztywny ze względu > na przyzwoitość wykluczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Ochrzczono koziołki IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 13.12.02, 09:51 Moim zdaniem to żałosne. Pachnie mi "nową świecką tradycją". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woj Re: Ochrzczono koziołki IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.12.02, 11:22 Proponuję Piotr i Paweł. Będzie i komercyjnie i tradycyjnie. Żeby było również nowocześnie to może Peter & Paul. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pr.Oszołom z RM oto imiona koziołków: ICEK i MOSIEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.02, 12:05 Po chrzcinach koziołki zostaną poddane obrzezaniu w spoznańskiej siedzibie gazety wyborczej przy ul. Gwarnej (poznańskie biuro ogłoszeń GW) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manius Re: Ochrzczono koziołki IP: debian1:* / *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.02, 12:52 Trzysta procent racji !!!!!!!!!!!!!!!!!! (a co tam - pięćset procent) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Ochrzczono koziołki IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 14.12.02, 23:49 Przechodziłem dzis przez Stary Rynek - akurat organizowano fetę na cześć nadania imion tym biednym koziołkom (jakby były tego świadome to chyba uciekłyby ze wstydu z wieży Ratusza). Bardzo mi to przypominało scenę z filmu "Miś", w której świętowano "Dzień Pieszego Pasażera" - czyli jednak nowa świecka tradycja. Aha - zainteresowanie gawiedzi było raczej niewielkie (a przynajmniej mniejsze niż z pewnością liczyły na to Gazeta Wyb. i Radio 88,4). No ale co tu mówić o zainteresowaniu, skoro tuż obok, na Placu Wolności firma Jakobs rozdawała choinki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszołom z RM Re: Ochrzczono koziołki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.02, 23:09 Wyjątkowa durnota te chrzciny..ciekawe jak one były chrzcone...wodą święconą czy rzezakiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manius Re: Ochrzczono koziołki IP: debian1:* / *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.02, 17:11 Gość portalu: Manius napisał(a): > Trzysta procent racji !!!!!!!!!!!!!!!!!! > (a co tam - pięćset procent) Ale głupio mi się wiadomość doczepiła do przedmówcy :(((((( Zeby nie było nieporozumień - popieram w całej rozciągłości SZY, który ten wątek założył. Koziołki to koziołki SZY ma siedemset procent racji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes Wyborcza chce byc na sile poznanska IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.02, 23:43 Wyborcza chce byc na sile poznanska i w efekcie lansuje jakis taki karykaturalny model poznanskosci. Na ogol jest to prowincjonalizm zapatrzony w Berlin ("Gazeta Wielkiego Xiestwa", "Kwestionariusz Prusaka") ewentualnie zenada jak z tymi koziolkami. Jestem poznaniakiem od pokolen i za taka poznanskosc dziekuje bardzo. Jedyna dobra rzecz, jaka w tej dziedzinie Wyborcza zrobila, to poparcie dla pomnika Starego Marycha, ale tu po prostu przechwycili idee, ktora ktos inny dawno wymyslil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Wyborcza chce byc na sile poznanska IP: 213.76.149.* 18.12.02, 09:08 > Wyborcza chce byc na sile poznanska i w efekcie lansuje jakis taki > karykaturalny model poznanskosci. Na ogol jest to prowincjonalizm zapatrzony w > Berlin ("Gazeta Wielkiego Xiestwa", "Kwestionariusz Prusaka") ewentualnie > zenada jak z tymi koziolkami. Jestem poznaniakiem od pokolen i za taka > poznanskosc dziekuje bardzo. Tu do końca sie nie zgodzę, bo akurat "Gazeta Wielkiego Xięstwa" jest bardzo fajnym pomysłem (co roku czekam na jej nowe wydanie i na szczęście nie zawodzę się), ale taka niby-poznańskość jak z tymi koziołkami to rzeczywiście jest nieporozumienie (patrz moje posty powyżej). Mam propozycję - jeśli poznański oddział Wyborczej chciałby zamanifestować swoją poznańskość, to niech np. zainicjuje akcję pod hasłem "Co jak co, zaś ale porzundek musi być", której efektem będzie właśnie przywrócenie tradycyjnego poznańskiego "porzundku", zarówno w miejscach publicznych (chodniki, place, skwery, parki), jak i w prywatnych kamienic. Ostatnio czytałem właśnie w Wyborczej informacje na temat zaśmieconych terenów wokół stawów na Kopaninie, i równie zaśmieconego trawnika pomiędzy torami tramwajowymi na Św. Marcinie. Przechodziłem tak parę dni temu i nic się nie zmieniło. Nad Maltą, zwłaszcza w bardziej uczęszczanych miejscach też pełno papierów, starych reklamówek, plastikowych butelek... No, ale najważniejsze, że koziołki mają imiona. Teraz to my som poznaniacy całom gymbom tej, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
synergie Re: A co na to Wyborcza? 18.12.02, 13:47 No wlasnie. Sieciech popieram Cie na calej linii. Latwiej wymyslac glupawe konkursy niz zrobic cos konkretnego. Haslo "fyrej mi z tom gemylom" jako akcja sprzatania psich gowien jest z pewnoscia mniej efektowne niz glaskanie po dupie koziolkow. Jesli pamietacie legende, to wiecie, ze zycie darowal biednym zwierzakom sam krol... Szacunek dla takiej tradycji !!! Zreszta nie ma co robic szumu, bo za rok nikt o tym i tak nie bedzie pamietal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: A co na to Wyborcza? IP: 213.76.149.* 19.12.02, 13:53 A ja i tak czekam na jakieś słowo od Wyborczej... Chyba, że sama zdała sobie sprawę z tego, że firmowała akcję bezsensowną i nikomu niepotrzebną, i chce się cichcem wycofać... Odpowiedz Link Zgłoś
szamanek Re: Ochrzczono koziołki 19.12.02, 21:54 Pomysł nazwania koziołków był tylko jakimś głupim komercyjnym pomysłem. Wzywam Poznaniaków: "koziołki poznańskie" niech pozostaną "koziołkami poznańskimi"! Odpowiedz Link Zgłoś