Dodaj do ulubionych

Dyktatura starców

20.12.24, 14:03
Mam wrażenie, że w Polsce panuje jakaś dyktatura starców.
Młodsze pokolenia mają się dostosować do zwyczajów ludzi którzy mentalnie tkwią minimum klikadziesiąt lat temu.
Przyjmij bezsensowne prezenty bo się starsi obrażą a ich przecież nie zmienisz.
Jedz paskudne wigilijne dania bo to la teściowej tradycja.
Ochrzcij dziecko bo babcia sobie nie wyobraża inaczej.
Ślub tylko ościelny bo inaczej dziaduś zawału dostanie. No dobra, nie dostanie ale wiadomo że po czymś takim mieszkania nie zapisze.

I tak ulegając presji starców tkwimy w świecie przez nich stworzonym. A wystarczy powiedzieć "nie". Bez żadnego tłumaczenia. Co najwyżej potem wezmą nas wybuchem emocji i groźbami. Ale realnie to nic nie mogą poza fałszywymi łzami, krzykami.
Obserwuj wątek
    • zerlinda Re: Dyktatura starców 20.12.24, 14:31
      Masz ty jakąś rodzinę? Babcię czy dziadka, których kochasz? Wiesz, jak zmienia się mózg? I kto ci broni powiedzieć babci, że nie ma zapisywać swojego mieszkania właśnie tobie? Powiedz głośno i wyraźnie nie. Dasz radę.
      • lajtova Re: Dyktatura starców 20.12.24, 14:45
        I ta miłość ma polegać na uleganiu ich starczym rojeniom i wymysłom?
        • raczek47 Re: Dyktatura starców 20.12.24, 14:53
          Lajtowa,jesteś jak futuryści z XX-lecia🙂negujesz wszystko,co tradycyjne,trwałe,zakorzenione bez refleksji na tym,czy to ,co krytykujesz wnosi jakąś wartość czy jest tylko bezmyślnym powielaniem schematów.
          Poglądy futurystów nie przyjęły się,zatem należy wnioskować,że ludziom jednak do czegoś te tradycje i schematy są potrzebne.np.porządkują życie.
          • waleria_bb Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:15
            Tradycje czy szantaż?
            • ikonieckropka Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:23
              O, to jest bardzo dobre pytanie. Ciekawe, że się uważa to za tożsame.
          • lajtova Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:19
            Tradycje są zazwyczaj bezsensowne i nie wnoszą żadnej wartości.
            • waleria_bb Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:26
              Tradycje nie muszą być przecież powiązane z obchodzeniem świąt. Myślę, że każda rodzina miała/ma pewne rytuały, drobne tradycje i to jest dobre. Ty wymieszałaś w poście startowym dobre rzeczy z tymi, których nie należy akceptować.
            • raczek47 Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:26
              Wartości w jakim sensie?
              Jeśli porządkują komuś życie,dają poczucie bezpieczeństwa,są rytuałem,którego odprawianie daje radość już mają pewną wartość.
            • borsuczyca.klusek Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:33
              lajtova napisał(a):

> Tradycje są zazwyczaj bezsensowne i nie wnoszą żadnej wartości.
              >

A co według ciebie jest ważne wartościowe?
              • lajtova Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:36
                Dekodowanie złych ludzi.
                • fogito Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:43
                  A kto ciebie zdekoduje 😛
      • fogito Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:34
        Mnie nikt nic nie zapisywał a i tak kochałam babcię nad życie. Dziadkow już nie poznałam.
    • borsuczyca.klusek Re: Dyktatura starców 20.12.24, 14:55
      Ty lajtova możesz ostentacyjnie wyrzucić czekoladki od teściowej do kubła a wigilijnego karpia spuścić w kiblu na jej oczach. Nikt ci nie broni 🙄
    • malaperspektywa Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:05
      Przesadzasz. Jest jeszcze coś takiego jak miłość i szacunek. Jeżeli jakaś rzecz nie jest dla nas jakimś wielkim kosztem, ustępstwem to czasami warto ją zrobić w ramach powyższego. Jest też coś takiego jak dobry uczynek i piszę to jako osoba niewierzącą. Można robić różne rzeczy dla innych, żeby było im po prostu miło. Wtedy nam też jest milej. Spróbuj. Mówię ci, to działa.
      • lajtova Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:16
        Małe ustępstwa są drogą do coraz większych.
        • ikonieckropka Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:23
          No to nie rób żadnych ustępstw i bądź skwaszona jak kapusta na święta w imię tych swoich idealistycznych wartościach, czyniących cię samotną.
          • lajtova Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:30
            Nigdy nie było mi tak smutno żeby uciekać w ćpanie.
            • ikonieckropka Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:39
              A ten komentarz do czego, kochaniutka?
              • 1matka-polka Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:46
                To jest mężczyzna, tylko ma urojenia trans.
            • raczek47 Re: Dyktatura starców 20.12.24, 17:10
              lajtova napisał(a):

> Nigdy nie było mi tak smutno żeby uciekać w ćpanie.
              >
              Lajtova,kreujesz się na wybitną intelektualistkę o nowoczesnych poglądach a w takich wypowiedziach wychodzi z ciebie przaśna chamka ,niczym nie ustępująca pisiorskim,zabetonowanym krowom.
              Poza tym,twój syn jeszcze jest bardzo młody,prawda? Jesteś pewna,że jego życie potoczy się gładko i bez wpadek? Jeśli tak, jesteś bardzo bardzo prymitywna w mysleniu.
              • lajtova Re: Dyktatura starców 20.12.24, 17:37
                Ja intelektualistka? No weź.
        • ameliya_85 Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:27
          Starsze pokolenie czesto nie ma szacunku do innej opinii/innych przyzwyczajen mlodszego pokolenia. Czesto takze sobie daja prawo do czegos za co krytykuja mlodszych bo przeciez oni starsi wiec moga ...

• malaperspektywa Re: Dyktatura starców 20.12.24, 17:20
            Dlatego granice ustępstw trzeba stawiać rozważnie i mądrze, a przynajmniej się starać.
    • kariwitch00 Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:15
      Trzeba by zacząć od zmiany polegającej na obaleniu rodzinnych hierarchii, że zdanie i opinie seniora rodu jest nadrzędne, babcia starsza matka czy ojciec może ci przysolic bo ona jest pozycję wyżej i rozdaje z pozycji władzy bo tak zawsze było.mozesz się zbuntować ale musisz liczyć się z konsekwencjami ze nie spełniasz oczekiwań.te rozdania z pozycji władzy nad kimś z racji bycia na jakiejś rodzinnej pozycji są rzeczywiście niezdrowe
      • lajtova Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:18
        Do tego jest konieczna niezależność finansowa.
        Potem można już wprost powiedzieć że ma się w dupie ten kompot z suszu.
        • ikonieckropka Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:21
          No ale wtedy tyłeczek trzeba ruszyć, zrobić święta po swojemu, a tak... Fajnie narzekać, gdy przyjeżdża się na gotowe i ma się podane. Naprawdę obok słoika ze śledziami babuni, można postawić kimchi i nim się zajadać - taki przykład.
          • waleria_bb Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:30
            Celnie to podsumowałaś.
          • lajtova Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:31
            To inna sprawa, że młodsze pokolenia sa niewolnikami.
            • ikonieckropka Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:41
              Młodsze pokolenia są niewolnikami... A to jest bardzo ciekawe. Wiesz, choćby po tym, jak sama się odnosisz do tradycji.... To pokazuje, że żadna z Ciebie niewolniczka, nie przypominam sobie tak wolnościowych czasów jak aktualne.
              • chatgris01 Re: Dyktatura starców 20.12.24, 20:04
                Niewolnica, jak już.
                • ikonieckropka Re: Dyktatura starców 20.12.24, 20:44
                  Ło Boże, co ja napisałam. 🤣
        • 1matka-polka Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:23
          Kompot z suszu jest dobry z wódką.
          • borsuczyca.klusek Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:45
            1matka-polka napisała:

> Kompot z suszu jest dobry z wódką.
            >

To już sama wódka jest lepsza 🙄
            • 1matka-polka Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:47
              Ja nie lubię samej wodki.
            • zerlinda Re: Dyktatura starców 20.12.24, 16:13
              borsuczyca.klusek napisała:

> 1matka-polka napisała:
              >
              > > Kompot z suszu jest dobry z wódką.
              > >
              >
              > To już sama wódka jest lepsza 🙄
              >
              >
              Podpiszę się. Ja ani wódki, ani kompotu, z suszu i nie suszu, ale jeśli bym musiała, to wódka.
        • kariwitch00 Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:31
          Mówimy o dorosłych więc raczej większość nie zyje z mamusią. Ale zgadzam się żeby powiedzieć że się ma w dudzie i zlewać gry na wf michach poczuciu winy trzeba zdobyć zasoby manę skille jak w grze im masz więcej tym krócej i nie kulisz ramionek z pozycji kogoś z kim i tak nikt się nie liczy.
    • ikonieckropka Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:19
      Poniekąd jestem w stanie się zgodzić, ale... Życie stanie się prostsze, jeśli przestaniesz z małych rzeczy robić raban. Przyjęcie bezsensownego prezentu - zawsze można go puścić dalej, znajdzie się, że tak powiem, target.
      Jedzenie paskudnych wigilijnych dań - naprawdę nikt nie każe ich jeść.
      Chrzciny, ślub - tak, o tym już innym nie powinni decydować i nie wywierać presji.
      Te zestawienia są kompletnie od czapy, mrówka i słoń.
      • lajtova Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:20
        Niechciane podarki najczęsciej wyrzucam do śmieci.
        • ikonieckropka Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:22
          I oczekujesz gratulacji?
          Wiesz zatem, że jeśli jesteś taka postępowa, nowoczesna, to... zero waste jest teraz na topie.
          • lajtova Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:31
            Mam gdzieś co jest na topie a co na downie.
            • lajtova Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:32
              Czy tam botomie.
        • 1matka-polka Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:27
          Ja oddaję na "oddam za darmo". Wszystko znika w trymiga!
        • waleria_bb Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:33
          Sprzedaj na olx/vinted, jak tysiące ludzi. Polecam odpalić po świętach wyżej wymienione, zabawek, kosmetyków i innych niechcianych prezentów od groma. Ja tam lubię kupić coś w ten sposób.
          • ikonieckropka Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:42
            Znowu - trzeba by tyłek ruszyć, lepiej pobiadolić na forum.
        • borsuczyca.klusek Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:34
          lajtova napisał(a):

> Niechciane podarki najczęsciej wyrzucam do śmieci.
          >

Taka to z ciebie rewolucjonistka 😊
        • malaperspektywa Re: Dyktatura starców 20.12.24, 18:07
          I głupio robisz. Możesz oddać na lokalnej śmieciarce czy olx. Niech komuś służą.
      • stasi1 Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:43
        Kolega z żoną zdecydowali że nie ochrzczą syna. Teściowa stwierdziła że nie ma już córki. Jego rodzice przyjęli to ze zrozumieniem. Przy drugim synu już nie było problemu.
        Teściowie kolegi specjalnie nie byli religijni więc tu był zonk. A do tego przecież ich druga córka miała dziecko z księdzem. Nawet miał się wycofać z kościoła ale jego matka powiedziała że po tym zejdzie z tego świata. I został nadal księdzem
    • mava12 Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:32
      Mam wrażenie, że w Polsce panuje jakaś dyktatura starców.

to sie przyzwyczajaj bo "dyktatura starców" będzie sie pogłębiac. Jako że młodzi nie chcą rodzic więc proporcje odwracaja się, na rzecz "starców".
      Ja, jako osoba bliżej "starców", dokladnie w dudzie mam co kto je/nie je, czy chrzci/nie chrzci i jaki ma ślub )lub nie ma w ogóle).
      A ty lajtova, to chyba nie mieszkasz w Polsce? co cie więc tak uwiera nasza rzeczywistosc? Moze wejdź na lokalne swoje forum i prostuj ludzi z twojej nowej ojczyzny?
      • 1matka-polka Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:38
        mava12 napisała:

> A ty lajtova, to chyba nie mieszkasz w Polsce?

Zawodowo skóruje dorsze w jakiejś irlandzkiej wiosce.
        • fogito Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:45
          Dorsze powiadasz… ciekawe.
          • 1matka-polka Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:50
            fogito napisała:

> Dorsze powiadasz… ciekawe.

Ale też rdzawce, wargacze, cefale, makrele, okonie, pstrągi, łososie...
            • fogito Re: Dyktatura starców 20.12.24, 19:30
              Uuuu to niezłą ma fuchę.
      • lajtova Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:39
        Ej pamiętam cię! To ty pisałaś te głupoty totalne głupoty, że można samochodem jeździć wzdłuż chodnika.
        To kolejna przypadłość starych ludzi. Pieprzenie głupot bez sprawdzenia.
        • stasi1 Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:46
          Ale to chyba jest normalne że się jeździ wzdłuż chodnika. Gorzej jak po nim
        • mava12 Re: Dyktatura starców 20.12.24, 15:48
          >To ty pisałaś te głupoty totalne głupoty, że można samochodem jeździć wzdłuż chodnika

kłamiesz. Pisałam, że mozna przeciąc chodnik w trakcie dojazdu na swoją posesje, co potwierdza kd. A wiec i w, domyslnie, podczas dojazdu na parking za chodnikiem
    • angazetka Re: Dyktatura starców 20.12.24, 16:13
      W ramach dyktatury starców puściłam córce kolędy. I śpiewałam wielkim głosem.
      • raczek47 Re: Dyktatura starców 20.12.24, 20:26
        angazetka napisała:

> W ramach dyktatury starców puściłam córce kolędy. I śpiewałam wielkim głosem.

W adwencie? Kolędy? Oto nowa świecka tradycja 😀
        • angazetka Re: Dyktatura starców 21.12.24, 17:04
          I to jest przykład kurczowego trzymania się jakiegoś zwyczaju bez sensu. No w adwencie (którego nie obchodzę). Chciałam poczuć klimat i pokazać dziecku coś ściśle związanego z tym czasem w roku, to puściłam. Problem?
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Dyktatura starców 20.12.24, 16:13
      A gdzie ty takich strasznych starców widzisz?
      Ja widzę, że to ematka lubi sobie ponarzekać na wszystkich dookoła, bo tylko ona jedna ma zawsze i wyłącznie rację, więc musi być tak, jak ona chce.
    • brubba Re: Dyktatura starców 20.12.24, 16:26
      Jest w Polsce dyktatura starców, ale aktualnie zaczyna się chwiać. Jeszcze się trzyma, jednak, moim zdaniem, długo nie wytrzyma. Starcy nie utrzymają swojej wymarzonej wizji polskiego społeczeństwa: konserwatywnego, pe;go tradycji, ze starcem na piedestale. A to dlatego, że młodzi jako zasób deficytowy maja coraz większą wartość i coraz wyższe poczucie własnej wartości. Z tych to przyczyn jakby co to sami na siebie zarobią i nie pozwolą sobą pomiatać. Zrobią to najwyżej nie w Polsce.
      W Polsce polskich młodych będzie mało, więc aby ich zatrzymać trzeba będzie dać im żyć.Jeśli zawzięty polski starzec nie załapie, że zbyt daleko idącymi szantażami i manipulacjami, podcina gałąź, na której siedzi, jeśli nie zbędzie się swoich apodyktycznych zapędów, przestrzeń pozbawiona polskich młodych zostanie zajęta przez imigrantów, którzy będą mieli w nosie polskie konserwatyzmy, wiary, tradycje i obyczaje i nie będą zainteresowani bezinteresowną adoracją polskich starców. A tych nie będzie stać na opłacenie ludzi w celu pielęgnowania świata starych obyczajów i tradycji, więc te niedługo zanikną. Już teraz biura podróży odnotowują gwałtowne wzrosty rezerwacji wakacji w tropikach na okres świąt...
      Starcy polscy przez zbyt bezwzględne dokręcania śruby polskim młodym (co poczytują jako walkę o obyczaj i tradycję), doprowadzą do upadku polskiej kultury, obyczaju, tradycji. Bo nie będzie kto miał tego kontynuować. Zbyt mocno terroryzowani młodsi uciekną tam, gdzie będą mogli być sobą i być szanowani. Ci, którzy przyjdą, nie będą zainteresowani tutejszą schedą kulturową.
      Ale starcy polscy nie szanują młodych (nie kwestionując istnienia szlachetnych wyjątków). A młodzi bez szacunku już się nie obędą. Poszukają wolności i uznania dla swojego zdania i praw gdzie indziej.
      • alfons_nowogrodzki Re: Dyktatura starców 20.12.24, 20:38
        10/10. Mądrego to miło poczytać. 😊

-------
        www.youtube.com/@okiemwiejskiego
    • jkl13 Re: Dyktatura starców 20.12.24, 16:44
      Lajtowa, ty musisz mieć bardzo trudny okres w życiu teraz, bo nawet jak na ciebie wysyp nienawidzących wszystkiego wątków jest wyjątkowo duży.
      Przytulam i mam nadzieję, że niedługo ci się poprawi. Trzymaj się 😘
    • cegehana Re: Dyktatura starców 20.12.24, 16:48
      Zygmunt Solorz chyba tak nie uważa.
    • ichi51e Re: Dyktatura starców 20.12.24, 17:29
      Nie mam tego problemu powoli wszyscy odchodzą uncertain nie wiem kto miałby mi cokolwiek narzucać?
    • stephanie.plum Re: Dyktatura starców 20.12.24, 17:31
      czekaj, czekaj... a ile Ty masz lat?
      • po_godzinach_1 Re: Dyktatura starców 20.12.24, 17:39
        stephanie.plum napisała:

> czekaj, czekaj... a ile Ty masz lat?

Sądząc po tym co i jak pisze to jest bardzo leciwą staruszką.
    • nenia1 Re: Dyktatura starców 20.12.24, 17:35
      sama jesteś starcem, młode pokolenia nie są tak radykalne, zmierzłe i agresywne jak te starsze.
    • laurielle Re: Dyktatura starców 20.12.24, 19:24
      Też będziesz kiedyś stara i założę się, że tak jak teraz pomstujesz na starców, tak wtedy będziesz pomstować na gówniarzy.
    • 71tosia Re: Dyktatura starców 20.12.24, 19:38
      Uważaj bo pewnie niektorzy już uważają cie za staruszkę, idealnie pasujesz do swojego opisu „starca” smile
    • alfons_nowogrodzki Re: Dyktatura starców 20.12.24, 20:34
      lajtova napisał(a):

> Mam wrażenie, że w Polsce panuje jakaś dyktatura starców.
      > Młodsze pokolenia mają się dostosować do zwyczajów ludzi którzy mentalnie tkwią
      > minimum klikadziesiąt lat temu.
      > Przyjmij bezsensowne prezenty bo się starsi obrażą a ich przecież nie zmienisz.
      > Jedz paskudne wigilijne dania bo to la teściowej tradycja.
      > Ochrzcij dziecko bo babcia sobie nie wyobraża inaczej.
      > Ślub tylko ościelny bo inaczej dziaduś zawału dostanie. No dobra, nie dostanie
      > ale wiadomo że po czymś takim mieszkania nie zapisze.
      >
      > I tak ulegając presji starców tkwimy w świecie przez nich stworzonym. A wystarc
      > zy powiedzieć "nie". Bez żadnego tłumaczenia. Co najwyżej potem wezmą nas wybuc
      > hem emocji i groźbami. Ale realnie to nic nie mogą poza fałszywymi łzami, krzyk
      > ami.
      >
      >

Tadeusz Boy-żeleński zauważył to , chociaż nie tak geriatrycznie jak pisze lajtova i pisał w "Naszych okupantach" /1932 rok/ bardzo podobnie : "Nie ruszać ! Tradycja !"

Ja bać tradycję.

---------------
      www.youtube.com/@okiemwiejskiego
    • miaumia Re: Dyktatura starców 21.12.24, 13:09
      Też kiedyś będziesz suszkiem.
    • ardzuna Re: Dyktatura starców 21.12.24, 13:51
      lajtova napisał(a):

> I tak ulegając presji starców tkwimy w świecie przez nich stworzonym. A wystarc
      > zy powiedzieć "nie". Bez żadnego tłumaczenia. Co najwyżej potem wezmą nas wybuc
      > hem emocji i groźbami. Ale realnie to nic nie mogą poza fałszywymi łzami, krzyk
      > ami.

Nie bardzo cię rozumiem. Uleganie czyjejś prawdziwej lub wyobrażonej presji to defekt charakteru ulegającego, a nie wywierającego presję. Pomstuj na młodzież, nie na wyobrażonych "starców", którzy często są nowocześniejsi niż myślisz.
    • wrotek0 Re: Dyktatura starców 21.12.24, 18:59
      Jeszcze nie czuję się stara, ale dzieci mam już pod czterdziestkę. Nie narzucam im, jak mają spędzać Święta ani co jeść. Robimy te dania, które lubimy. Przyjeżdżają kiedy chcą i mogą. Chyba lubią być z nami, bo w tym roku chcą przyjechać już w niedzielę. W poniedziałek z mężem będziemy w pracy a dzieci pokroją warzywa na sałatkę i ubiorą choinkę. Niestety wnuków brak, partnerów aktualnie też.
      Nie chcę, żeby tak ja ja, podporządkowywały swoje oczekiwanie świąteczne tylko rodzicom. Przez wiele lat miałam na stanie teściową przez dwa tygodnie świąteczno - noworoczne i było to dla mnie niekomfortowe. Ale teściowa wdowa, mąż jedynak, w dodatku teściowa mało towarzyska. Traktowałam to jako powinność i ... nie żałuję. Teściowa jeszcze żyje, jest w domu opieki, mąż przywiezie ją w Wigilię odwiezie w drugi dzień Świąt, na dłużej się nie piszę, bo muszę trochę odpocząć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka