historyk12 31.03.06, 22:34 W dzisiejszych WW przeczytałem, że Kropka kupiła Fakty Wrześni. Czy to prawda, czy też Prima Aprilis? Nie czytam faktów więc nie wiem czy tam coś o tym się ukazało. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wercyngetoryks_wp Re: znowu cię pogięło? 31.03.06, 22:38 Wiesz chociaż, albo masz jeszcze świadomość, jaki jest jutro dzień? 1 KWIETNIA bakałarzu od siedmiu boleści i Kiepskiego serialu. Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: znowu cię pogięło? 31.03.06, 22:43 No tak, ale o tym, że wydawca chce sprzedać Fakty, mówi sie od pewnego czasu we Wrześni. Wcale by mnie nie zdziwiło gdyby kupił Śliwa, bo zlikwidowałby konkurencję, a przy dochodowości WW sądzę, że taka inwestycja to dla niego pryszcz. A wydawca faktów pozbyłby się długów i kłopotów. Poza tym pytam grzecznie, więc możesz chyba odpowiedzieć w podobnym stylu. Jestem po prostu ciekaw Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: dobra 31.03.06, 22:58 Jest to zwykły pryma aprylis, po prostu dziecinna zabawa, jak każdego roku. Jutro w dziennikach napiszą, że np. "szefem" PO został Olejniczak, albo reaktywowała się PZPR. W poniedziałek sprostują, że to PRYMA APRYLIS Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: dobra 31.03.06, 23:08 Zawsze mnie wkurzało takie prima-aprilisowe wkręcanie. Nie po to kupuję gazetę, żeby czytać durne dowcipy. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: dobra 31.03.06, 23:12 To ciekawe. Historyk, który nie lubi tradycji??? Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: dobra 31.03.06, 23:17 Nie chodzi o tradycję, tylko poziom i ilośc dowcipów. Jak znam nasze media, to jutro we wszystkich programach informacyjnych 50% czasu zajmą dowcipy. Będą rywalizować, w której stacji będą głupsze żarty. Obstawiam, że w tej rywalizacji bezkonkurencyjny będzie Teleexpres Odpowiedz Link Zgłoś
romik1961 Re: Koniec Faktów? Ja też ich nie czytam. 01.04.06, 05:50 historyk12 napisał: > W dzisiejszych WW przeczytałem, że Kropka kupiła Fakty Wrześni. Czy to prawda, > czy też Prima Aprilis? Nie czytam faktów więc nie wiem czy tam coś o tym się > ukazało. ----------------------------------------------------------------------------- Ja też ich nie czytam. Papierową gazetę czytam tylko o treściach technicznych. Te nazwijmy gazety ogólne pisane są slangiem dziennikarskim i często nic z nich nie wynika. Ja osobiście piszę dosyć dużo, na różne tematy. Mój styl pisania, określę na tak zwany - styl potoczny. Więcej ludków to zrozumie co jest napisane. Zaproponowałem dostarczać Faktom Wrzesińskim napisane przeze mnie teksty. W odpowiedzi miałem otrzymać wiadomość czy zostaną wykorzystane. Niestety odpowiedzi brak. Widocznie nie są zainteresowani. Piszą pierdoły i mają pretensje, że gazeta się nie sprzedaje. A tematów do napisania jest, co nie miara. Na każdym kroku coś się dzieje. Dalej będę pisał do Wirtualnych Mediów, Dziennika Internautów, oraz paru innych . Umieszczał swoje teksty na mojej stronie internetowej. Dlaczego mam się kogoś prosić by wykorzystał moje teksty. Potrzebne mi to, i tak nikt mi za to nie zapłacą. romik Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: Koniec Faktów? 01.04.06, 17:05 Ośmielę się tylko zauważyć, że WW ukazały się z datą 31 marca. Więc w zasadzie... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_pierdola Re: Koniec Faktów? 02.04.06, 23:08 Dałeś się nabrać na ten chamski kawał, który miał podkopać zaufanie do Naszego Tygodnika. Prędzej popełnilibyśmy harakiri niż mielibyśmy oddać metr kwadratowy naszej redakcji temu brutalowi z Fromborskiej ! Choćbyśmy mieli do tego interesu dopłacać, nie spoczniemy. Zemsta musi być słodka do ostatniej kropelki. Odpowiedz Link Zgłoś
sliwczynski1 Re: Koniec Faktów? 04.04.06, 12:37 Czy "andrzej_pierdola" to Andrzej Górczyński? Pierwsza osoba liczby mnogiej w poście na to wskazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: Koniec Świata, jak mawiał niejaki Pawlak 04.04.06, 20:15 No to nam sam Naczelny zaistniał. Odpowiedz Link Zgłoś
romik1961 Re: Kupuje........ 04.04.06, 22:06 A za ile można kupić, może mnie będzie stać? Ostatecznie sprzedam trochę pustych butelek po piwie, może jakieś puszki. Zaczynam już zbierać kase. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_pierdola Chyba nie kupisz. 06.04.06, 15:34 Nawet jakbyś sprzedał tych puszek lub butelek cały wagon. Nasz Tygodnik tanio się nie weźmie. Czy mówiłem już, że reklamodawcy wkrótce zaczną walić drzwiami i oknami ? Mam już wstępnie takie sygnały. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: Koniec Faktów? 15.04.06, 18:50 Informacje, które ukazały się w opiniotwórczym lokalnym tygodniku z datą 31 marca br. o wykupieniu Faktów okazały się nieprawdziwe. Czuję się oszukany. Przez dwa tygodnie nie kupowałem Faktów (bo nie chciałem wspierać WW). Ciekawe ilu było takich czytelników jak ja? Ciekawe o ile spadła sprzedaż Faktów? Ciekawe ilu ogłoszeniodawców wycofało się z dawania reklam. Nie muszę dodawać, że w przypadku tego pisma (młodego i słabszego niż WW) KAŻDY spadek sprzedaży może być fatalny w skutkach. Czy wydawca Faktów potrafi to udowodnić przed sądem? Ja służę zeznaniem, że nie kupowałem Faktów ponieważ przeczytałem w WW, że gazeta została sprzedana. Myślę, że sprawa powinna znaleźć swój finał w sądzie. Skoro "tamta" strona pozywa dziennikarzy Faktów do sądu o byle co, to ci nie powinni im pozostać dłużni. A tak na marginesie - przeczytałem w WW komunikat burmistrza (podpisany nie wiedzieć dlaczego przez Tomasza Małeckiego) o jego potyczkach sądowych z Górczyńskim i z panią Bartczak. Jestem zniesmaczony postawą burmistrza (to, co Pan robi, jest żałosne); równie żałosna (a może nawet bardziej) jest postawa "dziennikarza" WW. Chłopie, nawet jeśli musiałeś pisać to pod dyktando, eee... nie chce mi się z Tobą gadać... Jeżeli ktoś do tej pory miał wątpliwości co do tego co się w naszym mieście dzieje i rozgrywa, to chyba teraz już się ich pozbył. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: Koniec Faktów? 15.04.06, 19:03 Czy ktoś z Forumowiczów może orientuje się ile pieniędzy wydawca Faktów może ewentualnie zażądać od wydawcy WW celem zadośćuczynienia za straty materialne (spadek przedaży, odejście reklamodawców) i moralne (utrata dobrego imienia itp.)? Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: Koniec Faktów? 15.04.06, 19:26 Trudno powiedzieć ile, ale myślę, jak udowodnią że ponieśli rzeczywiste straty i te w wymierne i niewymierne to może być całkiem spora sumka. Tego typu żarty nie przystoją już poważnym gazetom a najwyżej kiepskim „świerszczykom”. Myślę, że właściciel FW powinien oddać sprawę do sądu i do Komisji Etyki Dziennikarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kokodryl pieprzenie 16.04.06, 09:57 nie wiem o co by ich mieli pozywac.a ta szmata FW jest prowadzona na tak beznadziejnie niskim poziomie ze sie zastanawiam kto tam pisuje, nie dziwie sie ze ich burmistrz pozwał.Oby wygrał, nie potrzeba nam takiego dna.Szkoda ze nia ma jakiejs normalnej opozycyjnej gazety...:(Chetnie bym kupował coś opozycyjnego, ale szkoda mi kasy (nawet tak niewielkiej) na tak beznadziejny tabloid. Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: pieprzenie 16.04.06, 11:35 kokodrylu absolutnie nie masz racji nazywając Fakty tabloidem. W tabloidzie informacje podawane są w sposób łatwy dla mniej wyrobionego odbiorcy. A gdzie w FW masz coś podane w sposób łatwy? Przecież to wszystko jest tak ciężkostrawne, że przy czytaniu można pawia puścić. Czyli FW nie są dla czytelnika mniej wyrobionego. Ale dla bardziej też nie. Poziom dziennikarski i edytorski jest taki, że jest to gazeta dla nikogo. W normalnych czaopismach red. naczelny robi coś takiego, o czym w FW pewnie nie słyszeli, co się nazywa adiustacja tekstu. Ale w Wiadomościach też od jakiegoś czasu tragicznie spadł poziom. Ale jak się wchodzi władzy w d..., to trzeba szukać pseudo-sensacji. Np. zjechać jakieś uroczyste obchody, albo występ operowy. Marzy mi się normalna gazeta, nie powiązana z układem politycznym. Ale by tak się stało, to pewnie musiałby zrobić gazetę wydawca spoza powiatu. W sąsiednich powiatach są gazety wydawane przez koncerny (raczej - koncerniki) mające po kilka tytułów. Np. wydawnictwo wydające Gazetę Jarocińską www.gj.com.pl/ lub Przegląd Koniński www.przegladkoninski.pl/gazeta.html Takie wydawnictwa stać na rywalizację z WW, bo mają pieniądze, doświadczonych dziennikarzy, których w razie konieczności mogą przenieść i sprawne działy reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: do gada i i histeryka 16.04.06, 19:04 Wy nawet w czasie tak ważnych Świąt reprezentujecie styl rynsztoka, który przeróśł nawet samych was. Styl dna i myślowy rynsztoka to wasz styl. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: do gada i i histeryka 16.04.06, 19:09 I na koniec, mam nadzieję, że wiecie co to rynsztok i dno myślowe? Pozdrawiam wszystkich rozumnych i kulturalnych z wyjątkiem powyższego elementu, do którego napisałem ze zwykłym obrzydzeniem i niestety z wyrzutami sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kokodryl Re: do gada i i histeryka 16.04.06, 20:26 klaudiusz4 napisał: > > Wy nawet w czasie tak ważnych Świąt reprezentujecie styl rynsztoka, który > przeróśł nawet samych was. Styl dna i myślowy rynsztoka to wasz styl. Gdyby tak było, jak ulał byśmy pasowali do FW.Pewnie by nam etat chcieli dac.Ale póki co powiem ci tylko ze wole najgorszy rynsztok od twojego towarzystwa.Jakos tak mniej obrzydliwie i smierdzaco by bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: do Klaudiusza4 16.04.06, 22:58 Klaudiusz daj spokój tym dwóm gościom a może tylko jednemu w podwójnej roli. Oni są spoko, a że mają ubogie myślenie, to nie ich wina. Polska ludowa na niektórych wywarła nieodwracalne piętno i wybacz im to, bo właśnie oni są dziećmi tej ludowej i nieomylnej. Dla nich wzór starej Trybuny Ludu jest najbardziej autorytatywny i dlatego nie potrafią zrozumieć, że może być ktoś, kto nie pisze zgodnie z systemem. Widać, że wzorce czerpią dzisiaj z KRLD, ale to też nie ich wina. Ja osobiście ich lubię, tak jak lubię najbardziej niereformowalnych klaunów. Krokodylu i historyku: Wesołych Świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
rochkowalski11 Re: "geniusz" 16.04.06, 23:26 Nie wiem czy wiecie, ale krokodyle mają mniejsze mózgi od ptaków. Dlatego nie ma się co dziwić. Dla nich mózg wróbla, jest mózgiem Geniusza. Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: "geniusz" 17.04.06, 00:22 kokodrylu zwróciłeś uwagę na bogactwo argumentów w wypowiedziach klaudiusza4, judymdoktora i rochkowalski11? Panowie czy wy nie czytacie za dużo naszej lokalnej prasy, bo zaczynacie do niej równać poziomem. A może tak spróbujecie merytorycznie obronić poziom FW? Ja czasami wezmę do ręki to badziewie u znajomych. I muszę powiedzieć, że dopóki była tam BB, to FW były dnem. Po jej odejściu są już poniżej dna. No chyba, że komuś odpowiadają artykuły napisane tak sprawnie, że niedobrze się robi przy czytaniu. Do tego całostronicowe fotoreportaże z "Dnia kobiet w szkole w Kołaczkowie". I jeszcze całe strony ogłoszeń i reklam przedrukowanych z gazety ze Słupcy. Do tego błędy stylistyczne, ortograficzne i literówki. Odpowiedz Link Zgłoś
kokodryl Re: "geniusz" 17.04.06, 11:16 taki z ciebie geniusz a nie potrafisz mojego nicka przeczytac.ot lokalny wioskowy geniusz ze słomą nie tylko w papciach ale i w namiastce mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
rochkowalski11 Re: "geniusz" 17.04.06, 16:24 Drogi krokodylu! Lepsza słoma z butów niż fruwający móżdżek . Ale jak to w tym zanieczyszczonym środowisku bywa, wśród krokodyli zdarzają się mutanty typu kekordyle, kokorbyle czy tam cos innego. Rzeki zamienione w ścieki temu sprzyjają. I niestety u nas również są ścieki. Odpowiedz Link Zgłoś
maleckitom Do nowaka 11 18.04.06, 14:04 nowak11 napisał: > Informacje, które ukazały się w opiniotwórczym lokalnym tygodniku z datą 31 > marca br. o wykupieniu Faktów okazały się nieprawdziwe. Czuję się oszukany. > Przez dwa tygodnie nie kupowałem Faktów (bo nie chciałem wspierać WW). Ciekawe > ilu było takich czytelników jak ja? Ciekawe o ile spadła sprzedaż Faktów? > Ciekawe ilu ogłoszeniodawców wycofało się z dawania reklam. Nie muszę dodawać, > że w przypadku tego pisma (młodego i słabszego niż WW) KAŻDY spadek sprzedaży > może być fatalny w skutkach. Czy wydawca Faktów potrafi to udowodnić przed > sądem? Ja służę zeznaniem, że nie kupowałem Faktów ponieważ przeczytałem w WW, > że gazeta została sprzedana. Myślę, że sprawa powinna znaleźć swój finał w > sądzie. Skoro "tamta" strona pozywa dziennikarzy Faktów do sądu o byle co, to > ci nie powinni im pozostać dłużni. > A tak na marginesie - przeczytałem w WW komunikat burmistrza (podpisany nie > wiedzieć dlaczego przez Tomasza Małeckiego) o jego potyczkach sądowych z > Górczyńskim i z panią Bartczak. Jestem zniesmaczony postawą burmistrza (to, co > Pan robi, jest żałosne); równie żałosna (a może nawet bardziej) jest > postawa "dziennikarza" WW. Chłopie, nawet jeśli musiałeś pisać to pod dyktando, > > eee... nie chce mi się z Tobą gadać... Jeżeli ktoś do tej pory miał wątpliwości > > co do tego co się w naszym mieście dzieje i rozgrywa, to chyba teraz już się > ich pozbył. Po poerwsze łatwo jest krytykować kogoś zasłaniając się nickiem. Jeśli chcesz podjąć merytoryczną duskusję to ujawnij swoje dane. Po drugie nie wiem skąd wnosisz, że jest to "komunikat burmistrza" podpisany moim nazwiskiem. O sprawie Kałuzny vs Górczyński i Bartczask "WW" pisały od samego początku. Nie widzę więc powodu dla którego nie mielibysmy pisać o sparwie do końca? Zapewniam Cię, że nie musiałem pisać tego pod niczyje dyktando. Po prostu wróciliśmy do tematu. Przejrzałem kilka tomów akt we wrzesińskim sądzie, porozmawiałem z burmistzrem, próbowałem zapytać o opinię redaktora naczelnego "FW", no ale cóż Górczyński odpowiedział jak odpowiedział. Ważne w tym wszystkim jestnie to,że kałuzny zaskarzył Górczuńskiego, lecz to jak zachowuje się redaktor naczelny "FW". Krytykujesz mnie, że napsiałem, przepraszam, podpisałem sie pod "komunikatem burmsitrza". Dlaczego nie krytykujesz Górczyńskiego za to, że nie wykonuje postanowień sądowych, pod którym osobiscie sie podpisał przyznając się to tego, że nie zachował rzetlności? pozdrawiam Tomasz Małecki Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: do maleckitom 18.04.06, 20:06 Internet ma to do siebie, że nie potrzeba podpisywać się imieniem i nazwiskiem. Poza tym ludzie, których reprezentujesz są strasznie mściwi, przekonali się o tym moi znajomi i przyjaciele, ja osobiście również. Przejrzyj kolejne akta sądowe, sprawdź kto został zwolniony z pracy, jaka atmosfera panuje w ratuszu i starostwie, w szkołach itd... a dowiesz się o czym mówię. Pan burmistrz i pan starosta trochę czasu spędzają w sądach (mam nadzieję, że nie robią tego w godzinach pracy), poza tym bardzo interesują się życiem innych ludzi. Jeżeli chcesz napisz na mój adres gazetowy, a powiem Ci dlaczego Górka nie opublikował swoich przeprosin. Ale jeżeli wywalą mie z roboty to będę wiedział komu to zawdzięczam. Poza tym co jest nierzetelnego w tekście Górki? Czy nie jest prawdą,że burmistrz kupił te pięć hektarów w Obłaczkowie? Czy w pobliżu nie przebiega autostarda? Czy w pobliżu nie ma terenów inwestycyjnych? O co chodzi burmistrzowi? Że Agór nie poprosił go o komentarz, jesteś pewny, że nie poprosił? No dobra - powiedzmy, że nie poprosił i co? O to zaraz do sądu?! Jesteś ponoć dziennikarzem, czy według Ciebie burmistrz dobrze robi? Najważniejszy polityk w mieście ściga sądownie jakiegoś biednego Górczynę? A pani Bartczak? Czy znasz kulisy jej zwolnienia z Gazety Poznańskiej? Ja znam. Zdziwiłbyś się gdybyś się dowiedział kto słał pisemka z donosami do kierownictwa GP. Chłopie Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: do maleckitom 18.04.06, 20:10 ...chłopie - nie wiesz wielu rzeczy. A wystarczyłoby spytać takiego Biernata, ten już coś wie... Nara! Odpowiedz Link Zgłoś
lisvitallis Re: o to proza życia 18.04.06, 20:21 To jest proza naszego lokalnego życia i rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Koniec Faktów? 17.04.06, 15:26 Ktoś chyba jednak sprzedał butelki. Dziennikarze FW pieją po całej Wrześni, że teraz dopiero pokażą, bo znaleźli inewstora spoza powiatu, który narzuca im kupę kasy. Tylko czy z tą ekipą cokolwiek można zwojować? Moim zdaniem będzie to tylko przedłużenie agonii. Chybą że inwestor pozamiata towarzystwo (czyt. wywali na bruk) i zatrudni osoby mające jakieś pojęcie o dziennikarstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszmars Re: Myślę, że nie 18.04.06, 17:46 Uważam, że poziom FW i WW jest podobny i nie ma co się tutaj za bardzo emocjonować. Zarówno jedna jak i druga gazeta są nam potrzebne, bez względu na nasze zapatrywania polityczne, oraz osobiste sympatie i antypatie. Monopol zawsze jest czymś gorszym od konkurencji i dlatego jedna gazeta stanowi jakąś przeciwwagę dla drugiej. WW działają na naszym rynku już parę naście lat, a FW dopiero rok. Składy piszących w WW zmieniały się wielokrotnie, i również na początku mocno brakowało profesjonalnego podejścia. Dlatego, taka dosyć arogancka krytyka pod adresem FW jest trochę nie na miejscu, a to, że niektóre sprawy kończą się w sądzie, jest wliczone w ryzyko każdej gazety. Nasuwa się tutaj pewne przysłowie: „nie pamięta wół, jak cielęciem był”. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
petroskus Re: Myślę, że nie 19.04.06, 22:07 Teraz właśnie można zobaczyć, jak trwa zażarta walka o czytelnika. Gazeta Wyborcza, którą czytelnicy mniej kupują zeszła z ceną do 1,5zł, co wcale nie zwiększyło jej ilości czytelników. Niektórzy mówią, że GW płaci trochę za jednostronność polityczną, a konkretnie za popieranie tylko platformy. To samo zaczyna się dziać na naszym miasteczkowym rynku prasowym. Zgadzam się, że poziom naszych dwóch gazet jest zbliżony. FW odebrały trochę czytelników WW i podejrzewam, że dalej będą odbierały. Dzieje się tak dlatego, że rzeczywiście ludzie nie lubią monopolu, a szczególnie identyfikowania się z jedną opcją rządzącą. I co pozostaje? Zwroty. Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Myślę, że nie 19.04.06, 22:46 petroskus napisał: Zgadzam się, że > poziom naszych dwóch gazet jest zbliżony. A czytasz te gazety? Gdzie ty widzisz zblizony poziom? To tak jakbyś malucha i to starego sypiącego się śrupa (czyli Fakty) porównywał do mercedesa. Przecież we Faktach nie potrafią pisać. BB, która była za słaba na WW, w Faktach była gwiazdą. Wszak między ślepymi jednooki królem. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: Myślę, że nie 20.04.06, 07:07 hihihi Jestem tego samego zdania co petroskus. Histeryku, to ty widocznie masz zamglone oczka już nic nie widzisz, bo o czytaniu nie ma mowy. Widać, jak pewne osoby boją się konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
yvonne33 Re: Myślę, że nie 20.04.06, 07:30 Historyku, Ty chyba na oczy nie widziałeś mercedesa. Błaźnisz się takim stwierdzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: Myślę, że nie 20.04.06, 18:46 "...BB, która była za słaba na WW..." Co Ty pierdo...isz?! Wiesz dlaczego odeszła z WW? Nie wiesz. Więc nie pieprz bez sensu, człowieku. Odpowiedz Link Zgłoś