Dodaj do ulubionych

Koniec Faktów?

31.03.06, 22:34
W dzisiejszych WW przeczytałem, że Kropka kupiła Fakty Wrześni. Czy to prawda,
czy też Prima Aprilis? Nie czytam faktów więc nie wiem czy tam coś o tym się
ukazało.
Obserwuj wątek
    • wercyngetoryks_wp Re: znowu cię pogięło? 31.03.06, 22:38
      Wiesz chociaż, albo masz jeszcze świadomość, jaki jest jutro dzień? 1 KWIETNIA
      bakałarzu od siedmiu boleści i Kiepskiego serialu.
      • historyk12 Re: znowu cię pogięło? 31.03.06, 22:43
        No tak, ale o tym, że wydawca chce sprzedać Fakty, mówi sie od pewnego czasu we
        Wrześni. Wcale by mnie nie zdziwiło gdyby kupił Śliwa, bo zlikwidowałby
        konkurencję, a przy dochodowości WW sądzę, że taka inwestycja to dla niego
        pryszcz. A wydawca faktów pozbyłby się długów i kłopotów.

Poza tym pytam grzecznie, więc możesz chyba odpowiedzieć w podobnym stylu.
        Jestem po prostu ciekaw
        • wercyngetoryks_wp Re: dobra 31.03.06, 22:58
          Jest to zwykły pryma aprylis, po prostu dziecinna zabawa, jak każdego roku.
          Jutro w dziennikach napiszą, że np. "szefem" PO został Olejniczak, albo
          reaktywowała się PZPR. W poniedziałek sprostują, że to PRYMA APRYLIS
          • historyk12 Re: dobra 31.03.06, 23:08
            Zawsze mnie wkurzało takie prima-aprilisowe wkręcanie. Nie po to kupuję gazetę,
            żeby czytać durne dowcipy.
            • pan.nikt Re: dobra 31.03.06, 23:12
              To ciekawe.
              Historyk, który nie lubi tradycji???
              • historyk12 Re: dobra 31.03.06, 23:17
                Nie chodzi o tradycję, tylko poziom i ilośc dowcipów. Jak znam nasze media, to
                jutro we wszystkich programach informacyjnych 50% czasu zajmą dowcipy. Będą
                rywalizować, w której stacji będą głupsze żarty. Obstawiam, że w tej rywalizacji
                bezkonkurencyjny będzie Teleexpres
    • romik1961 Re: Koniec Faktów? Ja też ich nie czytam. 01.04.06, 05:50
      historyk12 napisał:

> W dzisiejszych WW przeczytałem, że Kropka kupiła Fakty Wrześni. Czy to prawda,
      > czy też Prima Aprilis? Nie czytam faktów więc nie wiem czy tam coś o tym się
      > ukazało.
      -----------------------------------------------------------------------------
      Ja też ich nie czytam. Papierową gazetę czytam tylko o treściach technicznych.
      Te nazwijmy gazety ogólne pisane są slangiem dziennikarskim i często nic z nich
      nie wynika. Ja osobiście piszę dosyć dużo, na różne tematy. Mój styl pisania,
      określę na tak zwany - styl potoczny. Więcej ludków to zrozumie co jest
      napisane. Zaproponowałem dostarczać Faktom Wrzesińskim napisane przeze mnie
      teksty. W odpowiedzi miałem otrzymać wiadomość czy zostaną wykorzystane.
      Niestety odpowiedzi brak. Widocznie nie są zainteresowani. Piszą pierdoły i
      mają pretensje, że gazeta się nie sprzedaje. A tematów do napisania jest, co
      nie miara. Na każdym kroku coś się dzieje. Dalej będę pisał do Wirtualnych
      Mediów, Dziennika Internautów, oraz paru innych . Umieszczał swoje teksty na
      mojej stronie internetowej. Dlaczego mam się kogoś prosić by wykorzystał moje
      teksty. Potrzebne mi to, i tak nikt mi za to nie zapłacą. romik
    • nowak11 Re: Koniec Faktów? 01.04.06, 17:05
      Ośmielę się tylko zauważyć, że WW ukazały się z datą 31 marca. Więc w
      zasadzie...
    • andrzej_pierdola Re: Koniec Faktów? 02.04.06, 23:08
      Dałeś się nabrać na ten chamski kawał, który miał podkopać zaufanie do Naszego
      Tygodnika. Prędzej popełnilibyśmy harakiri niż mielibyśmy oddać metr kwadratowy
      naszej redakcji temu brutalowi z Fromborskiej ! Choćbyśmy mieli do tego interesu
      dopłacać, nie spoczniemy. Zemsta musi być słodka do ostatniej kropelki.
      • sliwczynski1 Re: Koniec Faktów? 04.04.06, 12:37
        Czy "andrzej_pierdola" to Andrzej Górczyński? Pierwsza osoba liczby mnogiej w
        poście na to wskazuje.
        • wercyngetoryks_wp Re: Koniec Świata, jak mawiał niejaki Pawlak 04.04.06, 20:15
          No to nam sam Naczelny zaistniał.
    • romik1961 Re: Kupuje........ 04.04.06, 22:06
      A za ile można kupić, może mnie będzie stać? Ostatecznie sprzedam trochę pustych
      butelek po piwie, może jakieś puszki. Zaczynam już zbierać kase.
      • andrzej_pierdola Chyba nie kupisz. 06.04.06, 15:34
        Nawet jakbyś sprzedał tych puszek lub butelek cały wagon. Nasz Tygodnik tanio
        się nie weźmie. Czy mówiłem już, że reklamodawcy wkrótce zaczną walić drzwiami
        i oknami ? Mam już wstępnie takie sygnały.
    • nowak11 Re: Koniec Faktów? 15.04.06, 18:50
      Informacje, które ukazały się w opiniotwórczym lokalnym tygodniku z datą 31
      marca br. o wykupieniu Faktów okazały się nieprawdziwe. Czuję się oszukany.
      Przez dwa tygodnie nie kupowałem Faktów (bo nie chciałem wspierać WW). Ciekawe
      ilu było takich czytelników jak ja? Ciekawe o ile spadła sprzedaż Faktów?
      Ciekawe ilu ogłoszeniodawców wycofało się z dawania reklam. Nie muszę dodawać,
      że w przypadku tego pisma (młodego i słabszego niż WW) KAŻDY spadek sprzedaży
      może być fatalny w skutkach. Czy wydawca Faktów potrafi to udowodnić przed
      sądem? Ja służę zeznaniem, że nie kupowałem Faktów ponieważ przeczytałem w WW,
      że gazeta została sprzedana. Myślę, że sprawa powinna znaleźć swój finał w
      sądzie. Skoro "tamta" strona pozywa dziennikarzy Faktów do sądu o byle co, to
      ci nie powinni im pozostać dłużni.
      A tak na marginesie - przeczytałem w WW komunikat burmistrza (podpisany nie
      wiedzieć dlaczego przez Tomasza Małeckiego) o jego potyczkach sądowych z
      Górczyńskim i z panią Bartczak. Jestem zniesmaczony postawą burmistrza (to, co
      Pan robi, jest żałosne); równie żałosna (a może nawet bardziej) jest
      postawa "dziennikarza" WW. Chłopie, nawet jeśli musiałeś pisać to pod dyktando,
      eee... nie chce mi się z Tobą gadać... Jeżeli ktoś do tej pory miał wątpliwości
      co do tego co się w naszym mieście dzieje i rozgrywa, to chyba teraz już się
      ich pozbył.
      • nowak11 Re: Koniec Faktów? 15.04.06, 19:03
        Czy ktoś z Forumowiczów może orientuje się ile pieniędzy wydawca Faktów może
        ewentualnie zażądać od wydawcy WW celem zadośćuczynienia za straty materialne
        (spadek przedaży, odejście reklamodawców) i moralne (utrata dobrego imienia
        itp.)?
        • klaudiusz4 Re: Koniec Faktów? 15.04.06, 19:26
          Trudno powiedzieć ile, ale myślę, jak udowodnią że ponieśli rzeczywiste straty
          i te w wymierne i niewymierne to może być całkiem spora sumka. Tego typu żarty
          nie przystoją już poważnym gazetom a najwyżej kiepskim „świerszczykom”. Myślę,
          że właściciel FW powinien oddać sprawę do sądu i do Komisji Etyki
          Dziennikarskiej.
          • kokodryl pieprzenie 16.04.06, 09:57
            nie wiem o co by ich mieli pozywac.a ta szmata FW jest prowadzona na tak
            beznadziejnie niskim poziomie ze sie zastanawiam kto tam pisuje, nie dziwie sie
            ze ich burmistrz pozwał.Oby wygrał, nie potrzeba nam takiego dna.Szkoda ze nia
            ma jakiejs normalnej opozycyjnej gazety...:(Chetnie bym kupował coś
            opozycyjnego, ale szkoda mi kasy (nawet tak niewielkiej) na tak beznadziejny
            tabloid.
            • historyk12 Re: pieprzenie 16.04.06, 11:35
              kokodrylu absolutnie nie masz racji nazywając Fakty tabloidem. W tabloidzie
              informacje podawane są w sposób łatwy dla mniej wyrobionego odbiorcy. A gdzie w
              FW masz coś podane w sposób łatwy? Przecież to wszystko jest tak ciężkostrawne,
              że przy czytaniu można pawia puścić. Czyli FW nie są dla czytelnika mniej
              wyrobionego. Ale dla bardziej też nie.
              Poziom dziennikarski i edytorski jest taki, że jest to gazeta dla nikogo. W
              normalnych czaopismach red. naczelny robi coś takiego, o czym w FW pewnie nie
              słyszeli, co się nazywa adiustacja tekstu.

Ale w Wiadomościach też od jakiegoś czasu tragicznie spadł poziom. Ale jak się
              wchodzi władzy w d..., to trzeba szukać pseudo-sensacji. Np. zjechać jakieś
              uroczyste obchody, albo występ operowy.

Marzy mi się normalna gazeta, nie powiązana z układem politycznym. Ale by tak
              się stało, to pewnie musiałby zrobić gazetę wydawca spoza powiatu. W sąsiednich
              powiatach są gazety wydawane przez koncerny (raczej - koncerniki) mające po
              kilka tytułów. Np. wydawnictwo wydające Gazetę Jarocińską
              www.gj.com.pl/
              lub Przegląd Koniński
              www.przegladkoninski.pl/gazeta.html
              Takie wydawnictwa stać na rywalizację z WW, bo mają pieniądze, doświadczonych
              dziennikarzy, których w razie konieczności mogą przenieść i sprawne działy reklamy.
              • klaudiusz4 Re: do gada i i histeryka 16.04.06, 19:04

Wy nawet w czasie tak ważnych Świąt reprezentujecie styl rynsztoka, który
                przeróśł nawet samych was. Styl dna i myślowy rynsztoka to wasz styl.
                • klaudiusz4 Re: do gada i i histeryka 16.04.06, 19:09
                  I na koniec,
                  mam nadzieję, że wiecie co to rynsztok i dno myślowe?

Pozdrawiam wszystkich rozumnych i kulturalnych z wyjątkiem powyższego
                  elementu, do którego napisałem ze zwykłym obrzydzeniem i niestety z wyrzutami
                  sumienia.
                • kokodryl Re: do gada i i histeryka 16.04.06, 20:26
                  klaudiusz4 napisał:

>
                  > Wy nawet w czasie tak ważnych Świąt reprezentujecie styl rynsztoka, który
                  > przeróśł nawet samych was. Styl dna i myślowy rynsztoka to wasz styl.

Gdyby tak było, jak ulał byśmy pasowali do FW.Pewnie by nam etat chcieli dac.Ale
                  póki co powiem ci tylko ze wole najgorszy rynsztok od twojego towarzystwa.Jakos
                  tak mniej obrzydliwie i smierdzaco by bylo.
                  • judymdoktor Re: do Klaudiusza4 16.04.06, 22:58
                    Klaudiusz daj spokój tym dwóm gościom a może tylko jednemu w podwójnej roli.

Oni są spoko, a że mają ubogie myślenie, to nie ich wina. Polska ludowa na
                    niektórych wywarła nieodwracalne piętno i wybacz im to, bo właśnie oni są
                    dziećmi tej ludowej i nieomylnej. Dla nich wzór starej Trybuny Ludu jest
                    najbardziej autorytatywny i dlatego nie potrafią zrozumieć, że może być ktoś,
                    kto nie pisze zgodnie z systemem. Widać, że wzorce czerpią dzisiaj z KRLD, ale
                    to też nie ich wina. Ja osobiście ich lubię, tak jak lubię najbardziej
                    niereformowalnych klaunów.
                    Krokodylu i historyku:

Wesołych Świąt!
                    • rochkowalski11 Re: "geniusz" 16.04.06, 23:26

Nie wiem czy wiecie, ale krokodyle mają mniejsze mózgi od ptaków. Dlatego nie
                      ma się co dziwić. Dla nich mózg wróbla, jest mózgiem Geniusza.
                      • historyk12 Re: "geniusz" 17.04.06, 00:22
                        kokodrylu zwróciłeś uwagę na bogactwo argumentów w wypowiedziach klaudiusza4,
                        judymdoktora i rochkowalski11? Panowie czy wy nie czytacie za dużo naszej
                        lokalnej prasy, bo zaczynacie do niej równać poziomem.

A może tak spróbujecie merytorycznie obronić poziom FW? Ja czasami wezmę do ręki
                        to badziewie u znajomych. I muszę powiedzieć, że dopóki była tam BB, to FW były
                        dnem. Po jej odejściu są już poniżej dna. No chyba, że komuś odpowiadają
                        artykuły napisane tak sprawnie, że niedobrze się robi przy czytaniu. Do tego
                        całostronicowe fotoreportaże z "Dnia kobiet w szkole w Kołaczkowie". I jeszcze
                        całe strony ogłoszeń i reklam przedrukowanych z gazety ze Słupcy. Do tego błędy
                        stylistyczne, ortograficzne i literówki.
                      • kokodryl Re: "geniusz" 17.04.06, 11:16
                        taki z ciebie geniusz a nie potrafisz mojego nicka przeczytac.ot lokalny
                        wioskowy geniusz ze słomą nie tylko w papciach ale i w namiastce mózgu.
                        • rochkowalski11 Re: "geniusz" 17.04.06, 16:24
                          Drogi krokodylu!
                          Lepsza słoma z butów niż fruwający móżdżek . Ale jak to w tym zanieczyszczonym
                          środowisku bywa, wśród krokodyli zdarzają się mutanty typu kekordyle, kokorbyle
                          czy tam cos innego. Rzeki zamienione w ścieki temu sprzyjają. I niestety u nas
                          również są ścieki.
      • maleckitom Do nowaka 11 18.04.06, 14:04
        nowak11 napisał:

> Informacje, które ukazały się w opiniotwórczym lokalnym tygodniku z datą 31
        > marca br. o wykupieniu Faktów okazały się nieprawdziwe. Czuję się oszukany.
        > Przez dwa tygodnie nie kupowałem Faktów (bo nie chciałem wspierać WW).
        Ciekawe
        > ilu było takich czytelników jak ja? Ciekawe o ile spadła sprzedaż Faktów?
        > Ciekawe ilu ogłoszeniodawców wycofało się z dawania reklam. Nie muszę
        dodawać,
        > że w przypadku tego pisma (młodego i słabszego niż WW) KAŻDY spadek sprzedaży
        > może być fatalny w skutkach. Czy wydawca Faktów potrafi to udowodnić przed
        > sądem? Ja służę zeznaniem, że nie kupowałem Faktów ponieważ przeczytałem w
        WW,
        > że gazeta została sprzedana. Myślę, że sprawa powinna znaleźć swój finał w
        > sądzie. Skoro "tamta" strona pozywa dziennikarzy Faktów do sądu o byle co, to
        > ci nie powinni im pozostać dłużni.
        > A tak na marginesie - przeczytałem w WW komunikat burmistrza (podpisany nie
        > wiedzieć dlaczego przez Tomasza Małeckiego) o jego potyczkach sądowych z
        > Górczyńskim i z panią Bartczak. Jestem zniesmaczony postawą burmistrza (to,
        co
        > Pan robi, jest żałosne); równie żałosna (a może nawet bardziej) jest
        > postawa "dziennikarza" WW. Chłopie, nawet jeśli musiałeś pisać to pod
        dyktando,
        >
        > eee... nie chce mi się z Tobą gadać... Jeżeli ktoś do tej pory miał
        wątpliwości
        >
        > co do tego co się w naszym mieście dzieje i rozgrywa, to chyba teraz już się
        > ich pozbył.

Po poerwsze łatwo jest krytykować kogoś zasłaniając się nickiem. Jeśli chcesz
        podjąć merytoryczną duskusję to ujawnij swoje dane. Po drugie nie wiem skąd
        wnosisz, że jest to "komunikat burmistrza" podpisany moim nazwiskiem. O sprawie
        Kałuzny vs Górczyński i Bartczask "WW" pisały od samego początku. Nie widzę
        więc powodu dla którego nie mielibysmy pisać o sparwie do końca? Zapewniam Cię,
        że nie musiałem pisać tego pod niczyje dyktando. Po prostu wróciliśmy do
        tematu. Przejrzałem kilka tomów akt we wrzesińskim sądzie, porozmawiałem z
        burmistzrem, próbowałem zapytać o opinię redaktora naczelnego "FW", no ale cóż
        Górczyński odpowiedział jak odpowiedział.
        Ważne w tym wszystkim jestnie to,że kałuzny zaskarzył Górczuńskiego, lecz to
        jak zachowuje się redaktor naczelny "FW". Krytykujesz mnie, że napsiałem,
        przepraszam, podpisałem sie pod "komunikatem burmsitrza". Dlaczego nie
        krytykujesz Górczyńskiego za to, że nie wykonuje postanowień sądowych, pod
        którym osobiscie sie podpisał przyznając się to tego, że nie zachował
        rzetlności?
        pozdrawiam Tomasz Małecki
        • nowak11 Re: do maleckitom 18.04.06, 20:06
          Internet ma to do siebie, że nie potrzeba podpisywać się imieniem i nazwiskiem.
          Poza tym ludzie, których reprezentujesz są strasznie mściwi, przekonali się o
          tym moi znajomi i przyjaciele, ja osobiście również. Przejrzyj kolejne akta
          sądowe, sprawdź kto został zwolniony z pracy, jaka atmosfera panuje w ratuszu i
          starostwie, w szkołach itd... a dowiesz się o czym mówię. Pan burmistrz i pan
          starosta trochę czasu spędzają w sądach (mam nadzieję, że nie robią tego w
          godzinach pracy), poza tym bardzo interesują się życiem innych ludzi. Jeżeli
          chcesz napisz na mój adres gazetowy, a powiem Ci dlaczego Górka nie opublikował
          swoich przeprosin. Ale jeżeli wywalą mie z roboty to będę wiedział komu to
          zawdzięczam. Poza tym co jest nierzetelnego w tekście Górki? Czy nie jest
          prawdą,że burmistrz kupił te pięć hektarów w Obłaczkowie? Czy w pobliżu nie
          przebiega autostarda? Czy w pobliżu nie ma terenów inwestycyjnych? O co chodzi
          burmistrzowi? Że Agór nie poprosił go o komentarz, jesteś pewny, że nie
          poprosił? No dobra - powiedzmy, że nie poprosił i co? O to zaraz do sądu?!
          Jesteś ponoć dziennikarzem, czy według Ciebie burmistrz dobrze robi?
          Najważniejszy polityk w mieście ściga sądownie jakiegoś biednego Górczynę? A
          pani Bartczak? Czy znasz kulisy jej zwolnienia z Gazety Poznańskiej? Ja znam.
          Zdziwiłbyś się gdybyś się dowiedział kto słał pisemka z donosami do
          kierownictwa GP. Chłopie
          • nowak11 Re: do maleckitom 18.04.06, 20:10
            ...chłopie - nie wiesz wielu rzeczy. A wystarczyłoby spytać takiego Biernata,
            ten już coś wie... Nara!
            • lisvitallis Re: o to proza życia 18.04.06, 20:21
              To jest proza naszego lokalnego życia i rzeczywistości.
    • historyk12 Re: Koniec Faktów? 17.04.06, 15:26
      Ktoś chyba jednak sprzedał butelki. Dziennikarze FW pieją po całej Wrześni, że
      teraz dopiero pokażą, bo znaleźli inewstora spoza powiatu, który narzuca im kupę
      kasy.

Tylko czy z tą ekipą cokolwiek można zwojować? Moim zdaniem będzie to tylko
      przedłużenie agonii. Chybą że inwestor pozamiata towarzystwo (czyt. wywali na
      bruk) i zatrudni osoby mające jakieś pojęcie o dziennikarstwie.
      • mateuszmars Re: Myślę, że nie 18.04.06, 17:46
        Uważam, że poziom FW i WW jest podobny i nie ma co się tutaj za bardzo
        emocjonować. Zarówno jedna jak i druga gazeta są nam potrzebne, bez względu na
        nasze zapatrywania polityczne, oraz osobiste sympatie i antypatie. Monopol
        zawsze jest czymś gorszym od konkurencji i dlatego jedna gazeta stanowi jakąś
        przeciwwagę dla drugiej. WW działają na naszym rynku już parę naście lat, a FW
        dopiero rok. Składy piszących w WW zmieniały się wielokrotnie, i również na
        początku mocno brakowało profesjonalnego podejścia. Dlatego, taka dosyć
        arogancka krytyka pod adresem FW jest trochę nie na miejscu, a to, że niektóre
        sprawy kończą się w sądzie, jest wliczone w ryzyko każdej gazety. Nasuwa się
        tutaj pewne przysłowie: „nie pamięta wół, jak cielęciem był”.

pozdrawiam.
        • petroskus Re: Myślę, że nie 19.04.06, 22:07
          Teraz właśnie można zobaczyć, jak trwa zażarta walka o czytelnika. Gazeta
          Wyborcza, którą czytelnicy mniej kupują zeszła z ceną do 1,5zł, co wcale nie
          zwiększyło jej ilości czytelników. Niektórzy mówią, że GW płaci trochę za
          jednostronność polityczną, a konkretnie za popieranie tylko platformy. To samo
          zaczyna się dziać na naszym miasteczkowym rynku prasowym. Zgadzam się, że
          poziom naszych dwóch gazet jest zbliżony. FW odebrały trochę czytelników WW i
          podejrzewam, że dalej będą odbierały. Dzieje się tak dlatego, że rzeczywiście
          ludzie nie lubią monopolu, a szczególnie identyfikowania się z jedną opcją
          rządzącą. I co pozostaje? Zwroty.
          • historyk12 Re: Myślę, że nie 19.04.06, 22:46
            petroskus napisał:
            Zgadzam się, że
            > poziom naszych dwóch gazet jest zbliżony.

A czytasz te gazety? Gdzie ty widzisz zblizony poziom? To tak jakbyś malucha i
            to starego sypiącego się śrupa (czyli Fakty) porównywał do mercedesa. Przecież
            we Faktach nie potrafią pisać. BB, która była za słaba na WW, w Faktach była
            gwiazdą. Wszak między ślepymi jednooki królem.
            • wercyngetoryks_wp Re: Myślę, że nie 20.04.06, 07:07

hihihi
              Jestem tego samego zdania co petroskus. Histeryku, to ty widocznie masz
              zamglone oczka już nic nie widzisz, bo o czytaniu nie ma mowy. Widać, jak
              pewne osoby boją się konkurencji.
            • yvonne33 Re: Myślę, że nie 20.04.06, 07:30
              Historyku, Ty chyba na oczy nie widziałeś mercedesa. Błaźnisz się takim
              stwierdzeniem.
            • nowak11 Re: Myślę, że nie 20.04.06, 18:46
              "...BB, która była za słaba na WW..." Co Ty pierdo...isz?! Wiesz dlaczego
              odeszła z WW? Nie wiesz. Więc nie pieprz bez sensu, człowieku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka