03.04.06, 16:42
a stronie www.strus.org.pl mozna przeczytac taki tekst

ZABRONIONO NAM WYSTAWIĆ APOKALIPSIS
Spektakl "Apokalipsis" trwa 53 minuty.
Z przykrością zawiadamiamy, że po obejrzeniu 15 minut spektaklu, jedna z Pań
radnych negatywnie oceniła całe przedstawienie.
Pan Wojciech Ziętkowski Burmistrz Środy Wielkopolskiej zabronił wystawiania
spektaklu "Apokalipsis" na scenie Ośrodka Kultury w Środzie Wlkp.

Pan Burmistrz nie widział przedstawienia, zatem jego ocena jest nieobiektywna.
Do tej pory żadna z osób, które widziały cały spektakl, nie wypowiedziała się
o nim negatywnie rozmawiając z nami. Uczyniła to jedynie Pani Regina
Kluczyńska, której należy się szacunek za śmiałe wyrażanie swoich opinii.
(Pani Kluczyńska wyszła - według scenariusza - po 15 min. przedstawienia) W
związku z decyzją Pana Burmistrza uznajemy, że od 3 kwietnia 2006 r., w
Środzie Wielkopolskiej obowiązuje cenzura.

Spektakl "Apokalipsis" już niedługo zostanie powtórzony, jednak z obawy przed
konsekwencjami, jakie mogłyby zostać wyciągnięte wobec najmłodszych członków
Teatru IT (którzy jeszcze uczą się w średzkich szkołach), zostanie on
przygotowany w innym składzie osobowym.
Zapewniamy, że mając szacunek do historii i ludzi, którzy walczyli o wolność,
zrobimy wszystko, aby sztuce nie zabraniano wolności w naszym mieście.

A jako byli uczniowie i wychowankowie Pani Reginy Kluczyńskiej jesteśmy
zmartwieni jej postawą, ponieważ pamiętamy, że uczyła swoich podopiecznych
samodzielnego myślenia i śmiałego wyrażania swoich uczuć.

Jednocześnie, jako twórcy Teatru IT, informujemy swoich widzów o dwóch kwestiach:
1. Teatr IT nie przestanie realizować sztuk trudnych.
2. Szanowni widzowie, nie pozwólcie zamknąć ust sztuce!

Z wyrazami szacunku
TEATR IT

co o tym myslicie ??
Obserwuj wątek
    • kormoran7 Re: CENZURA 03.04.06, 18:09
      Pierwsze moje odczucia to:szok przerażenie i niedowaierzanie ze w tak malym
      środowisku juz sie biora za cenzure. I wszytko przez to ze jednej wplywowej
      kobiecie sie nie podobalo przedstwienie.Tu mi smierdzi wieksza afera skoro
      burmistrz sie w to w mieszal. Nie moge tego pojac...
      • rogeer Re: CENZURA 03.04.06, 18:53
        Dość niemiło się zaskoczyłem tym, że odmówiono im powtórzenia tego
        przedstawienia żeby wszyscy których to w jakiś sposób interesuje lub dotyka
        mogli przyjść i się na własne oczy się przekonać jak to wygląda. Wtedy by było
        wiadomo, bo dobre przedstawienie by się obroniło.
        • natala77 Re: CENZURA 03.04.06, 20:27
          jesli macie ochote wypowiadajcie sie tez na www.strus.org.pl/ , kazda
          opinia jest teraz cenna :P

ciesze sie, ze nasza sztuka poruszyla (o to chodzi - lepiej zeby sklonila do
          namyslu, do jakichs reakcji, niz jesli mialaby jednym uchem wpasc widzom, drugim
          wypasc i przeleciec obok nie trafiajac do nich) ale przykro mi, ze juz tego nie
          powtorzymy. chociaz jesli bedzie inny sklad aktorski to zapowiada sie rowniez
          bardzo ciekawie... (z mojej perspektywy :P)
          • duch3 Re: CENZURA 03.04.06, 21:22
            Rozumiem, że ktoś kto jest ślepo zapotrzony ( no właśnie w co?)nie chciał
            zrozumieć sensu przedstawienia. Ale że Burmistrz podjął decyzje o zakazie
            wystawiana sztuki, to już jest... no tak, przecież na jesień wybory. Znowu
            zmobilizują się słuchaczki Jedynego Słusznego Radia. ;)
            • duch3 Re: CENZURA 03.04.06, 21:29
              Może akcja protestacyjna w obronie "Wolności Słowa"?

"Nie róbcie ze Środy białoruskiej kolonii!!!"
              "Burmistrz=Łukaszenko- nie zamykajcie nam ust!" ;-)

Zartuje oczywiscie, ale pamietacie akcja "Petycja1" ?

PS.Ale po tym, jak "ktoś" dopadł Magistra, to rzeczwiscie lepiej ugryz sie w jezyk.
              • emi53 Re: CENZURA 05.04.06, 00:40
                Obawiam się ,duchu,że tu chodzi o nieco szersze spektrum sprawy.
                "Apokalipticus" był pretekstem,nie by zamykać usta aktorom teatru iT,ale żeby
                osiągnąć wznioślniejszy cel.
                "Usta milczą,dusza śpiewa..."Słowa znanej przed laty piosenki niech będą póki
                co pociechą dla wszystkich skrzywdzonych...A słów potępienia,czy porównywania
                sutuacji kultury w Środzie z Białorusią - szkoda używać.Za rok,czy za dwa -
                wszystko się odmieni,i wtedy tę historię będziemy wspominać,już bez takich
                emocji...Świat nie idzie w złym kierunku...To tylko niektórzy ludzie uważają
                się za godnych jego naprawy.Bez nich ,czy z nimi - kręci się nasza Ziemia,jak
                odkrył tę prawidłowość, nasz przesławny rodak - Mikołaj Kopernik...
                • wielkopolskawschodnia Teatr nie jest po to, by się podobać 05.04.06, 03:16
                  "Teatr nie jest po to, by się podobać" - nie pamiętam który z mądrych ludzi to
                  rzekł, ale mogę sprawdzić.
                  • katasza1 Re: Dzięki! 05.04.06, 10:06
                    W imieniu Teatru bardzo Wam dziękuje za wasze wypowiedzi.
                    To cenne, że fakt cenzury w naszym mieście obchodzi nie tylko nas.
                    Obawiam się bowiem, że jeśli głos sprzeciwu wyjdzie tylko z naszej strony nic
                    nie zdziałamy, jeśli jednak poprzecie nas Wy mamy JAKĄŚ szansę.
                    Tylko właściwie na co? Młodzi i tak nie bedą mogli wystapić bo obawiamy się
                    problemów w szkole.
                    Pani K. już swój cel osiągnęła....
                    Obecnie czekamy na oficjanlą odpowiedź sz.p Burmistrza w tej sprawie. O
                    wszystkim będziemy pisać na naszej stronie.

Jeszcze raz dziękuję!
                    Kaśka Kicinska
                    Teatr IT
    • azazel87 Re: CENZURA 05.04.06, 19:39
      ehmm słów braknie w takich momentach. Cóż, widać burmistrz dał się wkręcić w tą
      okrawającą o groteskę sprawę. Taka Średzka "mała apokalipsa". Interpretacja
      pani Reginy to dla mnie marność nad marnościami aż tu nagle zyskała oficjalne
      przykazanie dla całej gminy. Z niecierpliwością czekam na interpretacje
      następnych przedstawień ITu ...

hmmm ... "Da Vinci Miał Rację"- przesycona fekalistycznymi skojarzeniami
      pseudoegzystencjonalna sztuka o zwyczajnym, wiejskim, zdrowym obyczjowo
      domostwie Francuzów cytujących Marsyliankę do którego pewnego dnia przyjeżda
      miejska, zgniła pseudointeligencja. Przedstawienie postuluje różne dewiacje
      seksulane i z pewnością mieszkańcy Środy nie chcą być katowani takimi
      treściami. Przychodzą w końcu do teatru odpocząć. I ten drapieżny motyw
      Monalisy w tle! Czyżby była to sztuka ... Tak! z pewnością
      zainspirowana "dziełem" fałszywego proroka Dona Browna.

tak na poważnie
      Mam nadzieję, że teatr IT nie pozostawi tak tej sprawy, bo mam ochotę zobaczć
      burmistrza i panią Reginę w jakiejś Uwadze albo Interwencji.
      • waclaw_kzn Re: CENZURA 05.04.06, 20:20
        Nie przesadzajmy z tymi telewizyjnymi programami - bo jeszcze ktoś posądzi, że
        cała afera była wywołana, żeby przez skandal - i krytykę - w telewizji się
        pokazać, ale sprawa powinna doczekac się jakiegoś otwartego listu od burmistrza,
        dyrekcji Ośrodka Kultury - a najlepiej jakiejś publicznej debaty...

A co do "Da Vinci miał rację" - myślę, że to było jawne propagowanie koprofilii,
        patologii (przemoc w rodzinie), a Da Vinci (choć nie występował na deskach OK)
        na pewno czuje się wszystkim urażony, w końcu obrazono go propagowaniem tak
        rażących postaw...
        Ale może tym razem oredownicy (czy raczej orędowniczki) sprawiedliwości niczego
        się nei dopatrzyli? Nie pamiętam, czy pierwsze gówno (słowo użyte celowo jako
        cytat ze sztuki) pojawiło się na scenie w ciagu pierwszych 13 minut. Jeśli nie,
        to jest szansa, że sztuka ujdzie tylko za spokojną mieszczańską komedyjkę z
        sedesem w tle, bo wszelkie zboczenia dopiero po 13 minutach się pojawiły ;]
        • azazel87 Re: CENZURA 05.04.06, 21:04
          zobaczyć Panią radną interpetującą sztukę to przecież super sprawa! Miód na
          duszę, lepszy od "Desperate Housewives". Tam też ostatnio pojawił się wątek
          religijny :P. Gabrielle niech będzie naszym wzorem!
          • duch3 13 minut 05.04.06, 21:10
            Dla niektórych 13 minut, to szczyt możliwości...:)

A ktoś ma może pomysł na żarcik w tym temcie? W końcu nie ma siły nad satyry. :)
            • duch3 do Katasza1 i innych 05.04.06, 22:06
              Ja niestety nie byłem na przedstawieniu, ale może ktoś był? Katasza lub
              ktokoliwek inny kto posiada zdjęcia z "Apokalipsis", czy moge prosić o
              umieszczenie ich w naszej galeri? :)
              Prosze!

Galeria Ziemi Średzkiej
              • duch3 Co powiedział burmistrz? 05.04.06, 22:54
                "Demokracja demokracją, ale...

Spektakl „Apokalipsis” nie zostanie po raz kolejny wystawiony na deskach sceny
                Średzkiego Ośrodka Kultury. - Szanowni widzowie, nie pozwólcie zamknąć ust
                sztuce! - mówią niezgadzający się z decyzją wydaną przez burmistrza Wojciecha
                Ziętkowskiego czołowi działacze Teatru IT, Piotr Pajchrowski i Katarzyna Kicinska.

Przypomnijmy, że spektakl „Apokalipsis” doczekał się tylko premierowego
                przedstawienia, które odbyło się 17 marca w ŚOK. Scenariusz „Apokalipsis”, który
                powstał w oparciu o cytaty zaczerpnięte z Apokalipsy św. Jana, „Biblii szatana”
                Lavey'a i wierszy Williama Blacka, opracował i napisał Piotr Pajchrowski. Nie
                wszystkim jednak się spodobał... Tuż po przedstawieniu rozpętała się „burza”.
                Jedna z radnych po kilkunastu minutach ostentacyjnie opuściła salę w trakcie
                przedstawienia. Słowa oburzenia radnej trafiły do lokalnej prasy, jak również do
                włodarza gminy Wojciecha Ziętkowskiego. - Nie chodzi tu tylko o jedną osobę,
                było ich więcej, gros osób zaczepiało mnie na ulicy, wielu poczuło się urażonych
                - mówi burmistrz. Decyzję swoją, zakazującą wystawiania sztuki w OK, motywuje:
                „Ośrodek Kultury jest miejscem publicznym, utrzymywanym z pieniędzy podatników,
                tak więc nie jest miejscem do obrażania innych”. - Pomimo że jestem bardzo
                pozytywnie nastawiony do nurtów, pewnych granic nie powinno się przekraczać, a
                spektakl ten ugodził w uczucia religijne wielu osób - kontynuuje. Burmistrz na
                pytanie, czy można nazwać to cenzurą w dobie demokracji, odpowiada: „Demokracja
                demokracją, wolność słowa wolnością słowa, ale są reguły prawne i moralne, każdy
                ma prawo się wypowiadać, ale w ograniczony sposób, nie można krzywdzić innych
                osób”. Wolność w naszym mieście Inny głos natomiast zajmują aktorzy. - Pan
                Burmistrz nie widział przedstawienia, zatem jego ocena jest nieobiektywna. Do
                tej pory żadna z osób, które widziały cały spektakl, nie wypowiedziała się o nim
                negatywnie, rozmawiając z nami. Uczyniła to jedynie pani Regina Kluczyńska,
                której należy się szacunek za śmiałe wyrażanie swoich opinii - mówią Katarzyna
                Kicinska i Piotr Pajchrowski. - Zapewniamy, że mając szacunek do historii i
                ludzi, którzy walczyli o wolność, zrobimy wszystko, aby sztuce nie zabrano
                wolności w naszym mieście - kontynuują. Aktorzy zapowiadają, że spektakl już
                niedługo zostanie powtórzony, gdzie - jeszcze nie wiadomo, nikt bowiem nie jest
                władny zakazać wystawiania przedstawień wszędzie. Decyzją grupy teatralnej,
                spektakl przygotowany zostanie w innym składzie osobowym, wykluczającym
                najmłodszych członków IT-u, którzy jeszcze uczą się w średzkich szkołach. "
    • azazel87 apokalipsjady ciąg ciekawy dalszy ... 06.04.06, 11:32
      no cóż nasza średzka mała apokalipsa żyje i ma się dobrze.

fakty.interia.pl/news?inf=735793
      • kormoran7 Re: apokalipsjady ciąg ciekawy dalszy ... 06.04.06, 12:48
        Twórcy tego przedstawienia powinni sie cieszyc z jednej rzeczy. napewno nie
        spodziewali sie ze ich przedstawienie wywoła takie zainteresowanie. Szkoda
        jednak ze takie negatywne. Ale mi sie wydaje ze po czesci mowienie o danym
        przedstawieniu poteguje u ludzi chec jej zobaczenia, zainteresowanie sie
        teatrem ludzmi ktorzy je tworza. Moze to spowoduje ze na przedstawienia zaczna
        przychodzic nowi widzowie. Pani Regina wbrew sobie spowodowala ze wiecej ludzi
        zacznie sie interesowac IT niz go omijac z daleka.
        • mig_22 Re: apokalipsjady ciąg ciekawy dalszy ... 06.04.06, 16:03
          nawet serwis interia.pl zainteresowal sie naszym teatrem IT

fakty.interia.pl/news?inf=735793
          "Teatralny skandal?
          06.04.2006 06:32
          Spektakl "Apokalipsis" już nie będzie wystawiany na scenie Ośrodka Kultury w
          Środzie. Taką decyzję wydał burmistrz miasta.

- Tego się nikt nie spodziewał. Wiedzieliśmy, że jest to spektakl trudny, a
          nawet ciężki w odbiorze, ale nie sądziliśmy, że wywoła negatywne emocje -
          powiedziała Katarzyna Kicinska ze średzkiego Teatru IT i jednocześnie jedna z
          reżyserek spektaklu "Apokalipsis".

Jak pisze "Głos Wielkopolski", z zaproszenia na premierowe przedstawienie
          skorzystało około 120 osób, wśród nich była również radna Regina Kluczyńska. Nie
          obejrzała jednak spektaklu do końca. Salę, jako jedyna, opuściła po kilkunastu
          minutach, nie przeszkodziło jej to jednak w skomentowaniu przedstawienia.

- Niestety, takiej dawki bluźnierstw przeciwko Bogu ze sceny ani nigdy nie
          słyszałam, ani nie oczekiwałam, ani moja percepcja i tolerancja tak daleko nie
          sięgają. Z treści programu wynika, że spektakl oparty jest na fragmentach
          Apokalipsy świętego Jana oraz "Biblii Szatana" Antona Szandora La Veya. W moim
          odczuciu nastąpiło tu odwrócenie i zaburzenie proporcji pomiędzy obydwoma
          utworami skoro pierwszego nie doczekałam - czytamy w liście radnej R. Kluczyńskiej.

Zdecydowanie odmiennego zdania są twórcy "Apokalipsis". - Naszym zamiarem nie
          było obrażanie uczuć religijnych. Gdyby pani Kluczyńska obejrzała do końca
          spektakl pewnie odniosłaby inne wrażenie. Został on pomyślany jako swoistego
          rodzaju słowna walka między dobrem i złem. Być może wizja przez nas
          przedstawiona mogła napawać grozą.

Pojawili się bowiem czterej jeźdźcy z Apokalipsy, którzy przybywają, by
          rozliczyć się ze światem - podkreśla Katarzyna Kicinska. - To spektakl pełen
          pytań. Pytamy kto rządzi światem: Bóg, człowiek czy szatan? Zadajemy pytanie
          czym jest dobro, a czym zło? Jednak ostatecznie mamy nadzieje nadejścia
          "Baranka", który opieczętuje 144.000 wybrańców.

Spektakl wystawiono w Środzie tylko raz i zapewne ostatni w tamtejszym Ośrodku
          Kultury. Taką decyzję wydał Wojciech Ziętkowski, burmistrz Środy. Tomasz Tański,
          rzecznik prasowy Urzędu Miejskiego w Środzie wyjaśnił, iż ta decyzja jest
          podyktowana negatywnymi głosami o odbiorze sztuki. Teatr IT zamierza jednak
          zmienić skład na pełnoletnich wykonawców i zaprezentować sztukę choćby w
          plenerze, by wszyscy zainteresowani mogli wyrobić sobie w tej kwestii zdanie.

(PAP)"
          • waclaw_kzn Re: apokalipsjady ciąg ciekawy dalszy ... 07.04.06, 18:25
            sprawa doczekała się miesca w telewizji. REgionalny Teleskop wyemitował materiał
            dotyczący sprawy Apokalipsis, stawiający władze i ich cenzorskie zapędy w złym
            świetle. Oby tak dalej. Gdy tylko materiał pojawi się na stronie Teleskopu,
            podrzuce link.
    • mati.wlkp O "Apokalipsis" nawet w telewizji! 07.04.06, 18:24
      O kurczę...!!! Oglądał ktoś może przed chwilą główne wydanie TELESKOPU?! Był
      cały materiał o tej aferze w Środzie. Z 10 minut co najmniej :) Były wywiady
      m.in. z burmistrzem, wicestarostą, radną, twórcą APOKALIPSIS i redaktorem
      naczelnym GŚ. Materiał im wyszedł bardzo ciekawy :) Dużo się w nim działo. Bo
      zazwyczaj to były jakieś wzmianki o Środzie (czyt. "Dziś w Środzie
      Wielkopolskiej odbyły się gminne dożynki...) i takie tam. Na koniec kilka słów
      od siebie dodała reporterka sprzed samego Ośrodka Kultury (zwróciła uwagę na
      napis na ścianie: "Cisza jest wymowniejsza niż słowa"). Dobrze, że mnie siostra
      zawołała :)
      • mati.wlkp Re: O "Apokalipsis" nawet w telewizji! 07.04.06, 18:34
        P.S. Jutro pewnie będzie można ściągnąć ten materiał z internetu.
    • pigasus jutro w GW 07.04.06, 19:12
      serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34791,3267882.html

pigasus przeciw cenzurze - pozdr z wrześni
      • duch3 Re: jutro w GW 07.04.06, 19:41
        Prawdopodobnie "Apokalipsis" bedzie wystawione w Poznaniu... Pigasusie, moze
        wpaniesz? :D
        Ech, chociaz raz o naszym miasteczku zrobiło sie głosno! hehe..
        • waclaw_kzn Teleskop 07.04.06, 21:31
          Jest juz materiał z Teleskopu: tvp.pl/780,20060407325505.strona
          • waclaw_kzn Re: Teleskop 07.04.06, 22:20
            A co myslicie o wystepie birmistrza i wicestarosty na żywo w wieczornym
            teleskopie (21.45)?
            Aż żal mi się robiło burmistrza, gdy patrzyłem, jak redaktorka się na nim
            wyżywa, a on nie umie znaleźć żadnego logicznego argumentu i poci się coraz
            bardziej. I ten pełen tolerancji, demokratyczny, oburzony okrzyk "Ta wolność
            słowa!", gdy wicestarosta zaczął o tejże wolności mówić.
            Zastanawia mnie też wypowiedź, że zdjęto spektakl z afisza, bo nie po to są
            państwowe instytucje, działające z pieniędzy podatników, żeby tych podatników w
            nich obrażano - a aza chwilę burmistrz dodał, że Teatr będzie mógł jeszcze
            wystawiać w innych państwowych instytucjach w mieście, tylko nie w OK. To
            znaczy, że inne instytucje państwowe nie są już utrzymywane z podatków? Czy
            tylko ja wyczuwam jakąś niespójność, czy wszyscy?
            Swoją drogą, tak sobie myślę, że ta akcja pozyskiwania sobie elektoratu
            związanego ze środowiskiem pewnego radia może nie wyjść na dobre. I za ciepło,
            żeby teraz zakładać beret, trzeba było zacząć zimą (ciekawe, jak burmistrz
            wyglądałby w berecie?).
            • azazel87 Re: Teleskop 08.04.06, 00:40
              kurka! :P rzeczywiście lekko żenujące. groteska do potęgi entej.
              Pokarali ich, że tak blisko od siebie usadzili. Może liczyli, że na zakończenie
              programu wylewnie obejmą się po sarmacku.
              Burmistrz maglowany jak uczeń w szkole i jego pokrętne odpowiedzi. Boże! teatr
              za bardzo awangardowy jak na Środę. Wielkie dzięksy burmistrzu! czuję się
              doceniony :P.
              Hmmm a może rzeczywiście spośród 120 osób obecnych na sali tylko jedna tą
              sztukę zrozumiała? ...
              mwahaha! (szatański śmiech) teraz bijcie się z tym pytaniem podczas bezsennych
              od dziś nocy !!!! :P
            • azazel87 Re: Teleskop 08.04.06, 01:04
              aha i jeszcze jedna sprawa. Drogie polonistki kieruję do was ten apel
              Nikt nie wyklucza możliwości występowania Dziadów Mickiewcza w szkole, ale w
              związku z tym IŻ ktoś moze poczuć się obrażony, proszę o nie omawianie tej
              lektury przed najważniejszymi świętami chrześcijańskimi.
              Jeśli i tak chcecie omawiać to wasza sprawa nie za publiczne pieniądze i nie w
              miejscu za którego utrzymanie odpowiada gmina.
              I strzeżcie się hiszpańskiej inkwizycji! (jakby co to ostrzegałem)
              zatroskany
              • natala77 re: apokalipsis 08.04.06, 09:34
                miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,3268473.html
                miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,3268479.html
                serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34791,3267882.html
                • rogeer Re: re: apokalipsis 09.04.06, 16:34
                  tvp.pl/780,20060407325581.strona tutaj jest rozmowa Burmistrza i
                  Wicestarosty w TVP.
                  • duch3 Re: re: apokalipsis 09.04.06, 17:33
                    Ten pan nie nadaje się do rzadzenia!
                    Przecież on sam sobie przeczy. :-(
          • emi53 Re: Teleskop 07.04.06, 23:21
            Obejrzałem materiał z Teleskopu dwukrotnie.I nasunęła mi się myśl,że jeszcze co
            najmniej kilka,jeśli nie kilkanaście lat trzeba będzie poczekać, by w Środzie
            jak i całej Polsce takie zdarzenia jak to,dotyczące wystawienia "Apokalipsis"
            nie musiały się przytrafiać...
            Mam przy okazji tę nadzieję ,że wówczas Ty,już po studiach będziesz mógł
            właśnie w Środzie, realizować swoje pasje w teatrze,jaki zapewne rozwinie się
            w naszym mieście...
    • niebieski11 Re: CENZURA 09.04.06, 20:22
      NIEDŻWIEDZIA przysługa p.burmistrza reklama IT na całego od początku istnienia
      tylu ludzi pozytywnie nie wypowiadało się na ich temat.Myśle że większość [w
      tym i ja ] nigdy na spektaklu niebyła ale teraz napewno się to zmieni sztuka
      musi być prowokująca do dyskusji bo poco książki przedstawienia czy filmy o
      których nic niemówimy.Niech daje do myślenia p.burmistrzowi że aktorzy IT to nie
      meneliki z pod kotła tylko młodzi ludzie chodzący do kościoła i tam sie też
      udzielający.Wątpie czy choć jeden z proboszczy dzwonił do umig. z interwencją.
      Panie burmistrzu aby wyjść z twarzą trzeba sie przyznać do pochopnej decyzji i
      z niej wycofać.Żenujące jest że o cenzuże wypowiada się pan Kępa jego
      przeszłość polityczna nie tak dawno przypomniana kariera w pzpr ,niech się pan
      wstydzi zapomina pan aparatczyków jakimi byliście 20 lat temu????
      Reasumując czekamy na nowe spektakle i na ponowne wystawienie zakazanej sztuki
      chocby na wolnym powietrzu nad jeziorem.
    • pigasus Re: CENZURA 10.04.06, 09:57
      www.wrzesnia.info.pl/html/forum/rozwin.php?nazwa=wrzesnia_forum1&watek=1440&odpowiedz=0&read=15350
      • duch3 Podziękowania! 10.04.06, 19:37
        Podziękowania dla teatru IT i burmistrza, za ogromny wkład na rzecz promowania
        Środy! Już dawno tak o naszym miasteczku nie było tak głośno! Ehh... teraz
        wszyscy będą chcieli iść na IT.
        Już widzę te pytania: " Ty jesteś ze Środy, tego satanistycznego miasteczka?".
        Hehehe..
        • waclaw_kzn Re: Podziękowania! 10.04.06, 20:57
          MOże doczekamy się jakiejś krucjaty (z Torunia np.), żeby zwalczyć Szatana w
          mieście przy takim rozgłosie. Boję się tylko, żeby przy poznańskim pokazie nagle
          jacyś posłowie LPR nie poczuli się tak obrażeni, że IT do sądu podadzą - a
          pokazali już kilkukrotnie, że są do tego zdolni, nawet nie obejrzawszy spektaklu
          (hm, kogo mi to przypomina?), a co dopiero, jeśli na niego dotrą?
          • waclaw_kzn Sulisław 12.04.06, 00:45
            Gdy pomyślałem o aferze związanej z Apokalipsis ( a skłonił mnie do tego kolejny
            telewizyjny materiał, tym razem w tvn24) doszedłem do wniosku, że chyba wiem,
            jakie wydarzenie bedzie moim kandydatem na tegorocznego Sulisława w kategorii
            Wydarzenie Roku: AFERA WOKÓŁ APOKALIPSIS.
            Uzasadnienie? Jedna z największych afer i kontrowersji w historii, ogólnopolska
            promocja miasta, zainteresowanie sztuką, skłonienie do waznych przemyśleń.
            Jest tylko jeden problem... Kto odbierze nagrodę? Teatr IT? Burmistrz? p. Regina K.?
            • azazel87 Re: Sulisław 12.04.06, 09:13
              eee tam. moim zdaniem na miano nagrody zasługuje SPRAWA USZCZELKI. Nagrodę
              średzianina roku powinna otrzymać zdecydowanie p. Regina za wkład w promocję
              Środy Wlkp. i teatru IT.
              • waclaw_kzn Nie jesteśmy sami 18.04.06, 17:29
                wiadomosci.wp.pl/kat,38214,wid,8273458,wiadomosc.html?ticaid=11739
                Wygląda znajomo? Czy to przypadek, że w materiale PTV3, wypowiadając się na
                temat "Apokalipsis" prof. Hendrykowski stał tak, by w tle miec plakat
                reklamujący ten film? Nie sadzę.
                • natala77 Zamiast Apokalipsis 22.04.06, 01:34
                  www.radiomerkury.pl/index.php?art=14851
                  na stronie materiał z Radia Merkury
                  • duch3 "Nie dociera do mnie...." 22.04.06, 06:21
                    Pięknie ujęte, pięknie!!! :-)
                    • duch3 Re: "Nie dociera do mnie...." 23.04.06, 16:42
                      Czy to prawda ze Apokalipsis bedzie wystawiane 29 kwietnia w Teatrze 8 Dnia?
                      • waclaw_kzn Re: "Nie dociera do mnie...." 23.04.06, 17:07
                        Duchu, wsytarczy czasem zajrzeć na stronę Strusia:
                        www.strus.org.pl/apokalipsis.html
                        • mati.wlkp Re: "Nie dociera do mnie...." 29.04.06, 17:55
                          A no właśnie... ;)

Dziś "Apokalipsis" jest wystawiane w Poznaniu o 19:00. Potem ma być dyskusja,
                          której jestem bardzo ciekaw :) Swoją drogą, słyszałem, że Jarocin jest
                          zainteresowany Teatrem IT, to prawda?
                          • natala77 Re: "Nie dociera do mnie...." 30.04.06, 00:46
                            Mati daj spokój:P Jesli ktos Ci poufnie przekazuje jakies informacje, nie
                            roztrzasaj ich na publicznym forum, ok?
                            Jesli chodzi Ci o to, czy Teatr IT wystapi na Festiwalu Teraz Młodzi w Jarocinie
                            to moge Ci powiedziec, ze to niewykluczone, bo w zeszlym roku bylo w porzadku
                            jak sie zdaje. A z jakim spektaklem to nawet najstarsi górale jeszcze nie
                            wiedza. Jesli mialabym Ci dac rade (hehehe) to idz na jakis spektakl IT-u
                            najpierw (i nie mow jak przed da vincim, ze skoro ja nie wystepuje to nie
                            idziesz!) pozdrawiam i dokonczmy sobie na gg.:P
                            • mati.wlkp Re: "Nie dociera do mnie...." 30.04.06, 12:22
                              Nic nie mówiłaś, że te informacje są poufne :) a ja nie mówiłem, że nie idę na
                              spektakl bo ty nie występujesz (choć to był również jeden z powodów). No może i
                              tak ci w sumie powiedziałem, ale ogólnie to mi nie pasowało...
                              • natala77 Re: "Nie dociera do mnie...." 30.04.06, 17:21
                                Chłopaki czy to prawda, że "katolik do sądu się nie udaje"? (cyt. R.Kluczyńska)
                                Polecam 18minutowy reportaż z Radia Merkury (wypowiedzi m.in Ziętkowskiego,
                                Kluczńskiej, nawet Jackowa..) - www.radiomerkury.pl/index.php?art=14851
                                • kormoran7 Re: "Nie dociera do mnie...." 30.04.06, 20:42
                                  Głosem pani R można by dzieci usypiać. Taki miły, spokojny nawet słodki. I ta
                                  dykcja. Ach prawdziwa katoliczka. zawsze zrównoważona i opanowana. A Jacków to
                                  sie wszedzie wepchnie. Nawet tam gdzie nie wiele moze powiedziec na dany temat.
                                  Panie daj pan spokój i buduj lepiej swój kupiec średzki .
                                • emi53 Re: "Nie dociera do mnie...." 30.04.06, 22:33
                                  Wysłuchałem reportażu - i cóż ,patrząc na sprawę "Apokalipsis" nieco z
                                  oddali,muszę potwierdzić,że rację w reportażu ma szczególnie ks.Lech Otta...
                                  A na postawy wszystkich "aktorów" sprawy można spojrzeć ze zrozumieniem - to
                                  przez pryzmat tej sztuki każda z osób pokazała swą postawę ,i chcąc ,niechcąc
                                  dała świadectwo swojej dojrzałości.Z pewnością nikt nie zasługuje na żadnego
                                  rodzaju potępienie...
                                  • kormoran7 Re: "Nie dociera do mnie...." 01.05.06, 10:42
                                    Tez uwazam ze z tego calego reportazu Otta ma w 100% rację. Wiesz Emi nie
                                    jestem do końca przekonany Czy Rawecki dał świdectwo dojrzałości. Owszem ma
                                    prawo sie wypowiedziec ale nie w taki sposob jak to uczynił. Wiemy ze u nas
                                    jedynie kler swoim slowem lub kazaniem moze pociagnac obywateli do rewolucji,
                                    marszow,czuwań ,poperania danej opcji politycznej itd. Nikt nie ma takiej siły
                                    jak Kosciół. a wiec Rawecki zaczynajc mowic o IT w kazaniu powinien sie
                                    zastanowic czy mu to wypada i co spowuduja jego slowa. Otuz jestem pewien ze
                                    teraz pół środy przyjela to co powiedzial proboszcz jako jedna i słuszna
                                    prawde. A ja i mysle wielu innych sadzi ze proboszcz powiedziedzial z ambony
                                    stek niepotzrebnych i upokarzajcych niektorych ludzi słów. Ale kogo posluchaja
                                    ludzie. Mnie czy proboszcza?Mysle ze Rawecki powinien przeprosic It za to ze
                                    mowi o nich za ich plecami i to jeszcze w kazaniu przy setkach ludzi. czy to
                                    jest dojrzalosc?. Moim zdaniem delikatnie mowiac to lekkomyslność
                                    • emi53 Re: "Nie dociera do mnie...." 01.05.06, 20:07
                                      Pisząc o dojrzałości miałem na myśli ogólnie ukształtowaną dojrzałość danej
                                      osoby.Nie określałem jej,czy jest w 100, 80 ,czy 50 procentach ukształtowana...
                                      Dlatego postawy różnych osób wywołały takie ,czy inne reakcje.Mimo to uważam,że
                                      każdy ma prawo do krytyki,nawet Ksiądz proboszcz...
                                      • kormoran7 Re: "Nie dociera do mnie...." 01.05.06, 23:46
                                        Alez nikt mu nie odbiera prawa krytyki. Niech krytukuje bo im wiecej opini tym
                                        lepij tylko niech nie robi tego w tak żałosny sposób. Ambona słuzy do kazań
                                        kościelnych a nie w jawny sposób do popierania Burmistrza. Tyle piszemy o
                                        Rydzyku, Radiu maryja a na wlasnym podwórku rodzi nam sie kolejny kleryk
                                        skandalista. Nie od dzic wiemy ze popiera Pis i RM ale nie musi tego pokazywac.
                                        Niech powie swoje zdanie w publicznej debacie to bedzie inaczej wygladac niz
                                        krzyczec z ambony cos na kogos i jeszce bardziej szczuć tych młodych ludzi
                                        ktorzy i tak maja pewnie tego dość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka