Dodaj do ulubionych

Finansowanie KK przez państwo

05.04.06, 13:12
Sejm uchwalił w środę ustawy, na mocy których trzy uczelnie kościelne będą
finansowane z budżetu państwa. Posłowie byli przeciwni skierowaniu projektów
do dalszych prac w komisjach. Ustawy trafią teraz pod obrady Senatu.
Trzy projekty - zgłoszone przez posłów Platformy Obywatelskiej - przewidują,
że Papieski Wydział Teologiczny w Warszawie, Papieski Wydział Teologiczny we
Wrocławiu i Wyższa Szkoła Filozoficzno- Pedagogiczna Ignatianum w Krakowie
będą otrzymywały dotacje budżetowe na zasadach uczelni publicznych. Wszystkie
kluby parlamentarne, oprócz SLD, popierały projekty.

Według wyliczeń Ministerstwa Edukacji i Nauki, w roku 2006 (od października do
grudnia) na realizację ustaw będzie trzeba wydać łącznie ok. 3 mln zł. Przez
kolejny rok uczelnie dostaną łącznie kwotę ok. 12 mln zł.

___

Dlaczego, pytam się, prywatne szkoły są finansowane z publicznych
środków na zasadach jak dla szkół publicznych ? Gdzie tu jest konstytucyjna
zasada rozdziału państwa od KK ? Jak w tej sytuacji można twierdzić, że KK nie
jest w Polsce w sytuacji uprzywilejowanej ? Co to ma wspólnego z
przyzwoitością wreszcie ?

I wstyd mi za PO.

Pzdr,
Obserwuj wątek
    • Gość: zeko Re: Finansowanie KK przez państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 13:21
      W naszym państwie już od dawna występuje państwo w państwie.
      Płacimy za katolickie szkoły prywatne i nauczanie w szkołach nie mając ŻADNEGO
      wpływu na ich nauczycieli oraz ich nauczanie.
      PŁACIĆ - PŁACIĆ i nie pyskować.... to jest dopiero szwindel !
      Czarne pijawki nigdy nie przestają ssać !!!!
    • l.george.l Re: Finansowanie KK przez państwo 05.04.06, 13:39
      pozhoga napisał:

[...]
      > I wstyd mi za PO.
      [...]

Chichot historii. SLD jedyną partią stojącą na straży Konstytucji, a Jurek Urban jedynym niezależnym dziennikarzem.
    • l.george.l Ciekawe, kiedy katolickie radio dostanie kasę 05.04.06, 13:46
      Tradycyjnie, wieczorem włączyłem moją ulubioną rozgłośnię radiową chcąc ochłonąć po wrzawie dnia, wyciszyć się, skupić myśli, pomodlić się, a tu numery, numery, numery, numery. Przez pół godziny didżej prowadzący wieczorną audycję dyktował numery kont. Powiedział jednak, między jednym a drugim numerem konta coś bardzo optymistycznego, że jak nie będę regularnie płacił, to radia nie będzie. Przypuszczam jednak, że pisiory już główkują jak mnie okraść i wspomóc jedyny słuszny katolicki głos w eterze.
      • renepoznan Re: Ciekawe, kiedy katolickie radio dostanie kasę 05.04.06, 13:52
        No widzisz. czyjność rewolucyjna cię opuściła. Juz to częściowo zrobili
        (zwolnienie z ponoszenia opłat koncesyjnych???)tylko daje się, że ten układowy
        Trybunał to zakwestionował. Ale nie pamietam szczegółów.
    • citisus Re: Finansowanie KK przez państwo 05.04.06, 15:02
      1. Nie KK tylko szkoły ogólnodostępne i darmowe.
      2. W wolnym kraju społeczeństwp poprzez swoich reprezentantów w Sejmie ma prawo
      dysponować swoimi pieniądzmi według swojego uznania.
      3. Katolicy też płacą podatki i mogą dysponować tymi pieniędzmi.
      4. Co ma konstytucyjna zasada do finansowania nauki ?
      5. A co ma z przyzwoitością finansowanie różnych ateistycznych i lewackich
      organizacji ?
      • Gość: Pozhoga Re: Finansowanie KK przez państwo IP: *.plusgsm.pl 05.04.06, 18:21
        1. Szkoły ogólnodostępne ? Na takiej zasadzie, to ogólnodostępne są np.
        burdele - tam też może wejść każdy kto chce, ale jednak większość nie chce.
        Podobnie tutaj - oferta rzeczonych "uczelni" jest dla pasjonatów pewnego
        światopoglądu. Nie ma nic przeciwko pogłębianiu przez nich ich pasji - ale na
        własny koszt, jak robi to każdy hobbista.

2. W wolnym kraju jest tak, że państwo raczej nie finansuje prywatnych hobby.
        Dalej - patrz punkt 5.

3. To ja proponuję zrobić sprawiedliwie: niekatolików (czy raczej szerzej -
        osoby sobie tego życzące) zwolnić z tej części podatków, jaka
        finansuje działalność KK w Polsce. A kto chce, niech płaci ekstra podatek -
        wtedy będziesz miał prawo i sprawiedliwość, a państwo przestanie być dojone
        przez KK. Podobny system funkcjonuje w Niemczech i powinien być wzorem dla tak
        słabo fukcjonujących krajów jak Polska.

4. Konstytucja mówi o zasadzie neutralności światopoglądowej polskiego państwa.
        Przez wydawanie pieniędzy na cyrki pt. Świątynia Opatrzności, przez finansowanie
        tych trzech "uczelni", przez specjalne prawa dla mediów Rydzyka polskie państwo
        ewidentnie opowiada się po stronie pewnej ideologii. Co jest niezgodne z
        konstytucją tegoż państwa właśnie. Q.e.d.

5. Powiem Ci o co mi chodziło z przyzwoitością. W normalnych krajach jest tak,
        że państwo płaci za takie zadania, jakie temu państwu przynoszą korzyści.
        Korzystne dla normalnego państwa jest więc np. upowszechnianie wiedzy o metodach
        antykoncepcji, no ale to w Polsce jest "lewactwo". Wyjaśnij mi proszę jaką
        korzyść będzie mieć Polska z działalności tych 3 "uczelni". Bo jaką korzyść ma
        KK, to akurat jest jasne - tylko czemu państwo ma za to płacić ?

Pzdr,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka