Dodaj do ulubionych

Agrobex - Wańkowicza

01.05.06, 23:11
Wątek dla osób, które chcą kupić/kupiły mieszkania w nowych blokach przy ul.
Wańkowicza (nazwa umowna, pod oknami budynków zostanie wytyczona nowa ulica,
dojazdowa do Koszalińskiej).

Mnie wydawało się wszystko cacy, dopóki nie zadzwonili z informacją, że trzeba
będzie dodatkowo zapłacić 6 tys. za miejsce na parkingu - oczywiście bez
ogrodzenia i ochrony, po prostu kawałek placu. Wcześniej nic o tym nie
wspominali. Podobno tak ustalił zarząd. Ciekawe ile jeszcze podobnych
niespodzianek czeka naiwnych kupujących :/
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.111.181.216.chello.no 02.05.06, 07:29
      czesc. tez kupilam tam mieszkanie, wiec witam sasiada:) co do miejsca
      parkingowego - tez bylam zdziwiona, zeby nie powiedziec zszokowana, bo co jak
      co, ale za kawalek asfaltu az tyle placic??ale co zrobic? raczej nie ma wyjscia..
      • Gość: GAM Re: Agrobex - Wańkowicza IP: 83.238.211.* 05.05.06, 10:49
        Niech Państwo sprawdzą czy miejsca postojowe, których kupno proponuje wam
        agrobex znajdują się na wyodrębnionej księgą działce.
        Niestety firma ta znana jest z tego iż sprzedaje miejsca postojowe znajdujące
        się na jednej działce z nieruchomością co powoduje iż płacicie państwo za
        udziały w części wspólnej działki na której znajdują się miejsca postojowe - za
        które agrobex dodatkowo pobiera pieniądze. A ten teren należy przecież do
        wspólnoty.
        • Gość: zainteresowana Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.pool8021.interbusiness.it 11.05.06, 15:57
          up
          • evkaa Re: Agrobex - Wańkowicza 12.05.06, 23:05
            Witam,

My również z mężem kupiliśmy mieszkanie na Wańkowicza ( nr 16)..praktycznie
            jako jedni z pierwszych a o tym że trzeba wykupić miejsce parkingowe
            poinformowali nas dopiero dzisiaj i to tylko dlatego że mąż zadzwonił do nich w
            zupełnie innej sprawie ( pomijam tu fakt że umawiaja się że do nas zadzwonią a
            w efekcie to my do nich dzwonimy...tak się wk....że szkoda by opisywać.....A
            jak ktoś nie posiada samochodu? pozatym o niczym takim nie było mowy!!!i
            nigdzie nie ma tego zapisanego..Jeżeli teraz zaczynają się takie problemy co co
            będzie dalej? trzeba będzie wykupić miejsce w piaskownicy dla dziecka? Czy w
            związku z tym ktoś z was zastanawia się nad rezygnacją z mieszkania jeżeli
            postawia wam ultimatum że trzeba to miejsce wykupić? bo my raczej tak :( mimo
            że mieszkanie nam się bardzo podoba...
            • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.111.181.216.chello.no 13.05.06, 10:40
              my wykupilismy to miejsce, ale od razu nas poinformowano o tym, ze za miejsce
              trzeba zaplacic, wiec moglismy to przemyslec. wspolczuje wam, ze postawiono was
              przed faktem dokonanym. pocieszam sie jednak tym, ze moj znajomy z wroclawia
              zaplacil za swoje miejsce postojowe 10000zl:)
              • evkaa Re: Agrobex - Wańkowicza 13.05.06, 16:10

A czy masz może zapisane to w deklaracji rezerwacji mieszkania tzn że kupujesz
                je razem z miejscem postojowym ? pytam, bo u nas to jest wykreślone więc nie
                mają żadnych podstaw do tego aby nas zmusić do wykupu? poza tym całkowicie
                zgadzam się z GAM że czeba sprawdzić czy czasami te miejsca postojowe nie będą
                w miejscu gdzie działka i tak należy do wspólnoty?
                • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.111.181.216.chello.no 13.05.06, 19:22
                  u nas jest to wyszczegolnione-deklarujemy sie do zakupu mieszkania wraz z
                  miejscem parkingowym/postojowym przynaleznym do mieszkania.
                • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.111.181.216.chello.no 13.05.06, 19:25
                  evkaa, jeszcze jedno, czy podpisalas juz moze umowe przedwstepna?bo z tego co
                  wczesniej napisalas wnioskuje, ze jako jedni z pierwszych "mieszkancow" osiedla
                  powinniscie miec juz to za soba. my czekamy na umowe juz ponad 2 tygodnie.
                  • Gość: mlody Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.icpnet.pl 14.05.06, 01:13
                    co za syf ten agrobex,po przestudiowaniu umowy zrezygnowalem, życzą sobie do 5%
                    jesli mieszkanie bedzie wieksze metrazem niz w umowie trzeba przy 100 tys
                    doplacic 5, za komórki lokatorkie nic nie mówią że trzeba wykupić, syf, syf,
                    burdel i niepoważni są, same negatywne opinie, grzyby itd...Duzo zmienilo sie
                    pracownikow tam, wiec zle to swiadczy... ja kupilem lokum w u.w.i...powodzenia
                    • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 14.05.06, 13:49
                      Nie bój, nie bój... UWI też Cię przekręci, jak nie teraz to przy akcie
                      notarialnym na przykład.
                      • Gość: mlody Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.icpnet.pl 14.05.06, 23:50
                        akurat ta firma jest rzetelna i profesjonalna od a do z i sprawdzona;)A to przy
                        dzisiejszym zawirowaniu prawnym jest ważne!!! Posiada certyfikat jakości i
                        dobrze buduje;) Oddaje w terminie, profesjonalna obsługa i miła... Znam opinie
                        ludzi, którzy kupili i już mieszkają i wsjo było ok!
                  • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 14.05.06, 13:48
                    No więc my też wpłaciliśmy zaliczkę jeszcze przed Wielkanocą i czekamy,
                    czekamy... jutro mam się zamiar tam wybrać i pogonić, żeby chociaż projekt umowy
                    dali.
                    • Gość: GAM Re: Agrobex - Wańkowicza IP: 83.238.211.* 15.05.06, 11:57
                      KOCHANI FORUMOWICZE!
                      Sama kupiłam mieszkanie od AGROBEXU i powiem Wam jedno - wdepnęłam w totalne
                      bagno.
                      Mało, że obsługa w trakcie zakupu nie wykazuje się nadmiernym profesjonalizmem
                      to dopiero po sfinalizowaniu umowy i zamieszkaniu, zaczyna sie prawdziwy
                      bałagan.
                      Nie bedę sie tu dużo rozpisywać wystarczy że powiem - wpiszcie w wyszukiwarkę
                      słowo AGROBEX, poczytajcie fora z osiedla swarzędzkiego i Roboczej na Wildzie.
                      A tym, którzy nadal będą się decydować na zakup mieszkania od tego developera
                      po zapoznaniu sie z tamtejszą lekturą - życzę powodzenia i stalowych nerwów.
                      Bedą mu potrzebne.

Pozdrawiam
                      • Gość: Gościu Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 23:01
                        Ja też kupiłem, trzy lata temu i nie zgadzam się z tym co piszesz. Byłe pewne
                        trudności ... trochę czekałem po zgłoszeniu usterki (jedno z okien nie
                        funkcjonowało jak trzeba), ale ostatecznie wszystko gra i nic sie w mieszkaniu
                        nie dzieje
                  • evkaa Re: Agrobex - Wańkowicza 15.05.06, 22:00
                    Witam,

My również nie podpiasliśmy jeszcze umowy przedwstępnej...podobno nie mieli
                    jeszcze wypisów z gruntów dlatego to się tak mozolnie ciągnie..dzisiaj pani
                    zapewniała nas że już to nie potrwa długo :) co do miejsca postojowego to
                    cytuje: "nie będą nas zmuszać do wykupienia" no bo i na jakiej podstawie? :)
                    szczerze mówiąc jak tak sobie czytam te negatywy o agrobexie to zaczynam się
                    bać czy dobrze zrobiliśmy? przecież to kuuupa kasy....
                    • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.111.181.216.chello.no 15.05.06, 22:35
                      ale wam sie upieklo z tym miejscem:)ale to troche nie w porzadku ze strony
                      agrobexu w stosuknu do innych mieszkancow, ale moze jakos sie to wyjasni:)jestem
                      optymistka:)co do negatywnych opinii to sie nie martwie, poniewaz jeszcze nie
                      stworzono firmy, z ktorej kazdy bylby w 100% zadowolony. kupilabys gdzie indziej
                      i tez by cie za to krytykowano, tak wiec glowa do gory! po zamieszkaniu
                      wybierzemy sobie super rade mieszkancow i bedziemy pilnowac porzadku;)
                      • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 16.05.06, 15:18
                        No tak, w przypadku miejsc postojowych skończyło się na nerwach, ale mam
                        wrażenie, że zawdzięczamy taką decyzję tylko łasce panów prezesów. Zobaczymy co
                        będzie dalej, niebawem kolejna przeszkoda do przebrnięcia, czyli projekt umowy.
                        • evkaa Re: Agrobex - Wańkowicza 19.05.06, 10:41
                          Witam,

Otrzymaliśmy dzisiaj od agrobexu projekt umowy,czy wy również?
                          • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 20.05.06, 09:18
                            Tak, po konsultacjach przedstawimy propozycje zmian do negocjacji (na co
                            wyraźnie wskazują w umowie).
        • Gość: Abi Re: Agrobex - Wańkowicza IP: 83.238.69.* 03.11.06, 00:27
          Umowa wiazana nie powinna mieć miejsca, udaj sie z taką umową do Rzecznika Praw Konsumenckich . Czy w umowie masz wymienione kto reprezentuyje firmę Agrobex sprawdziłeś czy osoby te są umocowane do podpisywania. Powierzchnia gruntu w umowie tez powinna byc okreslona, jeżeli jej nie można określić bo będą jeszcze podzialy geodezyjne to powinna być podana zasada powierzchnia użytkowa/powierzchni gruntow. Nie można sobie pozwolić na podwojne placenie za grunty.W umowie jest raz Strona Sprzedająca a w innym miejscu PPUH Agrobex- w umowie strona musi być jasno określona. Logo owszem ale za odpowiednią opłatą. Umowa jest tragiczna dobrze jak będzie dobrze, nie podpisalam takiej umowy. Jak można pobierać zaplaty rat nie wiążąc tego z etapami postępu. Nie jest to umowa partnerska.
    • Gość: edape Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 21:48
      spojrzałem na tę umowe i niestety kiepsko z nią

agrobex chce od razu w umowie zaklepać sobie zarządzanie nieruchomością a
      przecież to my nabywamy nieruchomość i możemy sobie wybrać jakiego chcemy
      administratora (albo żadnego)

zgoda na umieszczenie przez firme logo/reklamy na budynku, nie wiadomo na jak
      dlugo i co z tego beda mieli mieszkańcy

nie wiadomo kiedy lokale zostaną oddane do zamieszkania (pozwolenie urzędu),
      przed czy po podpisaniu ostatecznej umowy?

i jeszcze parę innych spraw
      • Gość: edape Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 15:48
        bylem u prawnika i jest tak jak myslalem, ludzie nie podpisujcie tej umowy,
        agrobex was zrobi w balona

przecierz oni chcą od razu całością zarządzać i kto wie jakie będą stawki
        czynszu, ubezwlasnowolnia nas jak mi prawnik powiedzial i nic nie będziemy mieli
        do gadania

• Gość: Mia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 22:54
          Hey, co to za prawnik ? też byłam u prawnika - sprawa jasna jak bedzie
          wspólnota to można zmianić zarzadcę - tego Ci nie powiedział ? Stawki mi
          podali - nie pytałeś ? Podobne ja u innych.

Rany jak Wy panikujecie - jak byście już kupowali wczesniej mieszkanie to wiele
          rzeczy byłoby dla Was jasne a nie podejrzane. Ale z Was nowicjusze! Wiadomo,że
          trzeba "dmuchać na zimne" ale bez przesady ... poza tym przeciez nie musicie
          kupować właśnie tych mieszkań.
          • Gość: majek11 Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.eranet.pl 31.05.06, 11:58
            Jestem po odprawie u większości deweleoperów, i muszę stwierdzić, że ceny mocno poszły do góry, zwiedzm również rynek wtórny ale tam wiara oszalała z cenami więc pozostanę przy nowym. W sumie na Wańkowicza odpowiada mi cisza, i jeziora niedaleko- rusałka i Strzeszyn jest gdzie pojeździć rowerkami.W Poznaniu ok jest osiedle przy Garbarach ale tam jest TBS i nigdy nie będzie moje. Za kilka lat sprzedam to mieszkanko i szybciutko kasa idzie na domek.
            Jeśli ktoś myśli ,że u innych deweleoperów zarządca jest z wyboru to jest w błędzie. Obec nie wszysy tak robią- tak jest najszybciej powołać status Wspólnoty, potem możemy oczywiście zmienić zarządcę jeśli będzie kiepski . Na konie życzę sobie i innym że sąsiedzi będą do szyku.
            Ps. Nie dajmy wykupić naszych mieszkań i ziemi cudzoziemcom - wracać do siebie !!!!!!!
    • Gość: askape Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.eranet.pl 31.05.06, 22:27
      Witam, mam już kilka mieszkań w Agrobexie w Swarzędzu. znajomi też tam mają i szykują się na te przy Wańkowicza. Jak obserwuję rynek to za chwilę w Poznaniu metr będzie kosztował pomiędzy 7 a 10 tyś. więc Agrobex i tak będzie konkurencyjny, zawsze biorę mieszkania bez wykończenia, sama wykańczam i mam zaraz warte o 40% więcej no i wynajem. Mam już kilka mieszkań i żyję jak pączek w maśle na bazie mieszkań Agrobexu. Drobny pomysł na dostatnie życie, pozdrawiam.
      • Gość: ze Swarzedza Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 12:01
        mieszkam w Swaju już 2 lata, w mieszkaniu wybudowanym przez Agrobex własnie.
        nie miałem żadnych problemów i oby tak dalej. firma sprawia wrażenie uczciwej i
        z tego co wiem moi znajomi/sąsiedzi rowniez są zadowoleni. cisza, spokój i
        dobry standard mieszkań robią swoje. dlatego nie dramatyzujcie, bo po pierwsze -
        jak widać wszelkie problemy (np. miejsca parkingowe) są do rozwiązania. po
        drugie - stosunek standardu/metrażu/lokalizacji do ceny jest dość korzystny, co
        przyzna każdy kto orientował się w cenach proponowanych przez innych
        deweloperow.
        a zatem glowy do góry i zapraszam do Swaja!
      • Gość: gh Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 16:41
        taa? a jak długo czekasz na lokatorów, tzn. ile miesięcy mieszkanie stoi puste?
        Studenci czy lumpenlokatorzy nigdy nie zdemolowali go Tobie? Zawistni sąsiedzi
        nie dzwonią po psów czy SM jak lokatorzy rozrabiają? Nigdy nie uciekli
        zostawiając długi? Zawsze z radością płacą na czas? Wolę pusty lokal trzymać i
        płacić 150 zł podstawowych opłat, niż bujać się z debilami myślącymi, że można
        mieszkać za darmo.
    • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: 195.205.249.* 05.06.06, 11:32
      Witam,
      pełna obaw po przeczytaniu forum jednak podpisałam umowę przedwstępną -
      zadecydowała głównie lokalizacja. Zrobiłam też "wywiad" u znajomej, która
      mieszkała a budynku zbudowanym przez Agrobex w Swarzędzu - chwaliła sobie
      jakość, i to mnie trochę uspokoiło.
      Mam nadzięję, że formum nie umrze i będziemy się tu mogli wymieniać swoimi
      doświadczeniami z Agrobexem.
      Pozdrawiam przyszłych sąsiadów.
      • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 05.06.06, 15:27
        My też jutro podpisujemy umowę, i też zdecydowaliśmy się głównie ze względu na
        lokalizację. A nerwy warto zachować na później, bo na pewno się przydadzą.
        • evkaa Re: Agrobex - Wańkowicza 05.06.06, 19:55
          Witam,
          Mam pytanie do osób które już podpisały umowę, a mianowicie: czy zgodziliście
          się na zapis dotyczący tego że agrobex może umieścić na budynku swoje logo
          ( oczywiscie zastrzega sobie że bezpłatni!!!)i czy nie wydaje wam się że 3 lata
          gwarancji to troszeczkę mało...czy dokonaliście jakiś istotnych zmian w tej
          umowie?
          pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów :)
          • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 05.06.06, 20:07
            W naszym przypadku Agrobex nie zgodził się na usunięcie odpowiedniego punktu z
            umowy, więc wątpię, żeby innym ustąpili.
          • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 05.06.06, 20:12
            I jeszcze coś - trzy lata to standardowy kodeksowy okres rękojmii (nie
            gwarancji, ciekawe kto pisał tę umowę) na budynki (art. 568 ust. 1 KC), tak więc
            pokrzywdzeni nie jesteśmy.

A. odmówił dołączenia do umowy warunków gwarancji, tak więc podejrzewam, że
            chodzi im o rękojmię tak naprawdę.
            • evkaa Re: Agrobex - Wańkowicza 05.06.06, 20:31

- silvermane - czy w takim razie agrobex dokonał ci w umowie jakieś zmiany w
              stosunku do umowy pierwotnej albo czy otrzymałeś od nich jakieś dodatkowe
              dokumenty które sobie życzyłeś? bo na mój gust ta umowa była "negocjowalna"
              chyba tylko czysto teoretycznie :)
              • Gość: Mia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 11:52
                Ja też podpisałam umowę , nie zmianiałam punktów klarownych i zrozumiałych dla
                mnie - kwestie dla mnie niezrozumiałe zostały jasno wyjaśnione. Co chcieliście
                zmieniać ??
                • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: 195.205.249.* 06.06.06, 15:06
                  Ja jasno punkt po punkcie wyjaśniałam punkty niekorzystne. W sprawie logo - tu
                  będzie obowiązywał razsądek obu stron. Nie jest w ich interesie oszpecanie
                  budowanych przez siebie budynków o ile będą planowali dalsze inwestycje (to też
                  ich wizytówka). Myślę, że jeśli stworzymy rozsądną wspólnotę to miejsce
                  umieszczenia logo mozna będzie negocjować tak aby nikomu z nasz nie
                  przeszkadzało. To jest moja druga umowa podpisywana z developerem i poprzednim
                  razem też tak to wyglądało. Zdarza mi się jako sprzedawcy sporządzać umowy i
                  też staram się w nich maksymalnie zabezpieczyć swój interes, co nie oznacza, że
                  chcę oszukać kupującego. Po prostu staram się uniknąć możliwych komplikacji bo
                  kupujący też bywają różni:) I mam nadzieję, że tak też jest w tym przypadku.
                  Teraz już na strach za pózno:)
                • Gość: jaga Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.sk1.am.poznan.pl 07.06.06, 08:28
                  Od dwóch lat mieszkam w Swarzędzu w mieszkaniu wybudowanycm przez Agrobex i
                  muszę przyznać że jestem zdziwiona negatywnymi opiniami o tym developerze. Ja
                  nie miałam i nie mam problemów zarówno z mieszkaniem jak i z obsługą. Firma
                  wydaje się być profesjonalna i uczciwa, i polecam ją wszystkim moim znajomym,
                  którzy chcą kupić mieszkanie.
                  • evkaa Re: Agrobex - Wańkowicza 07.06.06, 10:04
                    Witam,

Ma jeszcze jedno pytanko mili sąsiedzi:)czy w umowie która podpisywaliście
                    macie zapis że nabywacucie mieszkanie wraz z gruntem? My wczoraj byliśmy w
                    agrobexie w celu podpisania umowy i takiego zapisu nie było, osoba nas
                    obsługująca też to stwierdziła dlatego przekazała umowę do poprawki..

pozdrowionka :)
                    • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: 195.205.249.* 07.06.06, 12:40
                      Oj to mnie zastanowiłaś. Nie mam pod ręką tej umowy ale z tego co pamiętam mowa
                      jest o nieruchomości i podany nr KW, a KW obejmuje grunt.
    • Gość: miazga Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.sk1.am.poznan.pl 07.06.06, 11:40
      Mam kumpla, który mieszka na ul.Roboczej. Super mieszkanko i nigdy nie narzekał
      na firmę. Bardzo polecał mi Agrobex, bo sam rozgladam się za czymś. A ceny w
      porównaniu z innymi rzeczywiście mają przystępne.
      • evkaa Re: Agrobex - Wańkowicza 07.06.06, 18:37

Wszystko się wyjaśniło :) z umową jest o.k :)
    • nedorp Re: Agrobex - Wańkowicza 08.06.06, 10:30
      Sprzedam bezpośrednio mieszkanie 80 m2/czteropokojowe na bocznej ulicy
      Strzeszyna Greckiego. Mieszkanie jest na parterze dwupiętrowego budynku z lat
      90-ych. Są dwie łazienki i W.C., ogrzewanie gazowe, opłaty 290 zł + ogrzewanie.
      Mieszkanie jest ciche, słoneczne i pięknie położone. Pod mieszkaniem znajduje
      się przyziemie o powierzchni 23 m2 do zaadoptowania i ewentualnego połaczenia
      z pokojem dziennym. Tel.:668-637-303/e-mail:tomaszag@wp.pl.
    • Gość: zuza Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 18:01
      Hej widzieliście już zaczęli coś działać na naszym polu :) ciekawe jak im
      pojdzie robota.
    • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 16.06.06, 19:02
      Stan na 14.06: położono fundamenty pod jeden z bloków. Pod oknami od strony
      południowej za płotem ładne pole fioletowych kwiatków.
      • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.bb.online.no 16.06.06, 21:50
        silvermane, dzieki za wiesci! ja predko naszego kawalka pola nie zobacze, wiec
        jak najbardziej podobne opisy sa wskazane;)ciekawe co w przyszlosci bedzie na
        tym polu z fioletowymi kwiatkami...
      • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 22.06.06, 15:32
        www.agrobex.com.pl/oferta.php?id=6&os=15 - nowe zdjęcia budowy
        • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 03.07.06, 09:24
          I kolejna aktualizacja (bez zdjęć): do soboty (1 lipca) zbudowano już ściany
          parteru na wysokość około 2 metrów, widać też podpórki pod balkony.

Jeśli macie jakieś uwagi co do budowy, wpisujcie się, wiem że nie jestem jedyny,
          który przyjeżdża oglądać, bo widziałem że się kręciliście ;)
          • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.bb.online.no 04.07.06, 07:43
            ja, ze swej strony, moge jedynie podziekowac za te aktualizacje:)
          • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: 195.205.249.* 06.07.06, 13:26
            Witam Wszystkich,
            w związku z faktem, że balkony zaprojektowane w budynku południowym są raczej
            bardzo niewielkie - chodzi o głębokość 1,1m przyszedł mi do głowy pomysł żeby
            zawniskować u dewelopera i powiększenie do ok 1,4m - 1,5m.Nie powinno być z tym
            problemów technicznych. pewnie musialoby tylko trochę kosztować, ale ja np.
            jestem skłonna za to zapłacić (żeby się chociaż rowery zmieściły).Gdybyśmy
            wspolnie zawnioskowali to może bylaby jakaś szana, co Wy na to?

Pozdrawiam.
            • Gość: Minia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 14:54
              Pomysł super. Tylko ilu sąsiadów odwiedza to forum?
              Trzebaby sie dowiedzieć agrobexie czy jest w ogóle szansa na poszerzenie
              balkonów. Pozdrawiam sąsiadke
              • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: 195.205.249.* 06.07.06, 15:19
                Pozdrawiam również.
                Kawalerki w tym bloku mają balkony o głębokości 1,40 - z tego wnioskuję, że
                konstrukcyjnie jest to możliwe. Bywa, że spółdzielnie zgadzają się nawet na
                dobudowanie balkonów. A przecież takie nieznaczne pogłębienie wcale nie wpłynie
                na wygląd elewacji. Myślę, że gdybyśmy się za to zbiorowo zabrali to możnaby
                coś wskurać.
            • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.bb.online.no 06.07.06, 17:25
              calkiem interesujaca propozycja, jezeli jest to do zrobienia, to ja jestem za:)
            • Gość: Minia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 22:17
              Tylko musimy się pospieszyć. Wg umowy na zmiany ( oczytwiście płatne) mamy czas
              do 31 lipca, potem będzie wiązało sie to z jeszcze wyższymi dodatkowymi kosztami
              • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: 195.205.249.* 10.07.06, 09:54
                Witam przyszłych Sąsiadów,
                podjechałam ostatnio zerknąć na budowę - jakoś dziwnie to wygląda - jakby
                budowali z resztek materiałów, które zostają im ze Swarzędza i Ułańskiej:)Ale
                może to tylko moje przywidzenia pod wpływem 35 stopni w cieniu, oby...
      • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 26.07.06, 09:12
        Drodzy przyszli sąsiedzi

31 lipca mija termin zgłaszania uwag do projektu mieszkania, macie jakieś
        pomysły co przerobić w swoich?

A czy ktoś może interpelował w sprawie balkonu i otrzymał odpowiedź? Bo ja nie
        niestety.
        • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 03.08.06, 13:06
          W sprawie balkonu nic nie wiadomo nadal - brak czynników decyzyjnych, a jeśli
          takowe są, to nas o nich nie poinformowano.
          • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.elite.com.pl 03.08.06, 19:09
            Oj, ja troche to forum zaniedbalam, a co do balkonu - to nie bylam jeszcze w
            Agrobex-ie i nie sprawdzalam mozliwosci.
            Ale biorac pod uwage, ze wszelkie prace budowlane ustaly - mam nadzieje, ze
            jest jeszcze czas. Choc nie mam zludzen, ze opory beda, bo to wymaga zmian w
            projekcie:)

Pozdrawiam wakacyjnie przyszlych sasiadow.

• misza1022 Re: Agrobex - Wańkowicza 08.08.06, 13:37
      czyw iecie moze kiedy ruszy budowa drugiego budynku (polnocnego)?
      • nomi26 Re: Agrobex - Wańkowicza 16.08.06, 17:12
        właśnie dzisiaj zauważyłam nową ofertę budynku północnego. Oczom nie wierzę -
        cena za metr 3850-3900 !! I brak mieszkań ok. 60 m2.
        • tuotr Re: Agrobex - Wańkowicza 17.08.06, 15:31
          spokojnie, dzis za metr zaplacisz nawet 4100...
        • Gość: clear thing Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 20:14
          Nie ma sie co dziwić, ceny materiałów i robocizny ida w górę. Każdy musi
          zarobić, zwłaszcza ci, co nie wyjechali "szlifować angielskiego":D .
    • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 02.09.06, 10:14
      Aktualizacja tematu: zbudowano już pierwsze piętro bloku południowego (bez sufitu).
      • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.bb.online.no 02.09.06, 18:37
        czyli tylko sufitu mi brakuje..:):)i oczywiscie scianek dzialowych jak mniemam..
        dzieki za te aktualizacje:)
        • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 31.10.06, 14:56
          Aktualizacja, jeśli ktoś nie odwiedza budowy - rozpoczęła się budowa trzeciego
          piętra (są zdjęcia na www.agrobex.com.pl)
          • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.bb.online.no 31.10.06, 18:01
            dzieki)swoja droga, to co oni beda budowac tam jeszcze przez caly rok?? skoro
            praktycznie oddaja nam puste sciany..
            • tuotr Re: Agrobex - Wańkowicza 01.11.06, 13:47
              Witam przyszłych sąsiadów ;-)

Tempo budowy jest pokrzepiające i mam nadzieje, że tak będzie już do końca. Z
              tego co wiem, to mury stawia się najszybciej, ale co oni chcą robić jeszcze
              przez rok, to do prawdy jest zagadka.

Mam też propozycje - skoro mają wytyczyć do osiedla całkiem nową ulicę, to może
              zastanowimy się nad jej patronem? Żeby nie było potem zaskoczenia... ;-)

Pozdrawiam,
              • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 01.11.06, 18:02
                Przypuszczam, że tak długi termin został wyznaczony na zapas, w razie gdyby
                miasto robiło problemy z podłączeniem mediów i wydaniem pozwolenia na
                użytkowanie budynku.

A co do patrona - ponieważ obok jest os. Literackie, stawiam na kogoś z tej
                "branży". Osobiście chciałbym mieszkać na ul. Tolkiena, bo to był kiedyś mój
                ulubiony autor. W Warszawie jest ulica Stanisława Barei, tego od "Misia", a w
                wywalczyli to sami mieszkańcy, więc szanse są... oczywiście mogą też zrobić ul.
                Dzikiej Kaczki ;)
                • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.elite.com.pl 02.11.06, 15:23
                  Tak odległy termin jest ustalony teoretycznie na wypadek długiej zimy, ale z
                  tego co wiem to w większości przypadków mieszkania oddają wcześniej (oby i tym
                  razem).
                  Nie przeraża Was trochę to ogromne osiedle TBS budowane po sąsiedzku? Przyznam,
                  że mnie trochę tak, szczególnie jak pomyślę o porannych korkach do wyjazdu z
                  Koszalińskiej:)
                  Aha a co do nowej ulicy to widizalam ją na planach w UM, ale w realu
                  niespecjalnie tam jest na to miejsce...
                  Pozdrawiam sąsiadów.
                  • tuotr Re: Agrobex - Wańkowicza 02.11.06, 19:52
                    Co do planowanej ulicy, to jeśli jest w planach, to i w realu się zmieści... Mój
                    typ na patrona - Stanisław Lem.

Mam nadzieje, że zima będzie łagodniejsza w tym roku i będzie można już przed
                    grudniem wykończeniówke robić.

Pozdrawiam,
                  • Gość: Minia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 22:02
                    Nowe osiedle będzie całkiem spore. Podobno ma tam powstać ok 700 mieszkań. Będą
                    to budynki "wojskowe", mają tam zamieszkać pracownicy obsługi naziemnej
                    lotniska w Krzesinach. Szkoda tych pięknych łąk. Na szczęście tereny po drugiej
                    stronie Koszalińskiej to tereny typowo rekreacyjne, leśne więc jest szansa na
                    odrobine przyrody w otoczeniu.
                    • katschy Re: Agrobex - Wańkowicza 05.11.06, 13:48
                      witam przyszlych sasiadow!
                      po rozmowie z kierownikiem budowy - barzo mily pan Zbyszek, ktorego pozdrwiam -
                      moge potwierdzic, ze tak odlegly termin zostal wyznaczony na wypadek, gdyby
                      miasto nie pociagnela na czas mediow, czyli wody, pradu itd. Agrobex dmucha
                      wiec na zimne i wola oddac mieszkania wczesniej niz miec opoznienie - takze
                      spoko.
                      co do ulicy - ciekawostka - ma tam sie znalezc rowniez sciezka rowerowa, co
                      mnie akurat ucieszylo.
                      to tyle na razie
                      pozdrawiam
                      • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.elite.com.pl 06.11.06, 12:20
                        sciezka rowerowa bardzo by sie tam przydala, bo tereny piekne. Pozostaje nam
                        trzymac kciuki zeby plan doszedl do skutku.
                        Ja w planach w UM widzialam jeszcze nieopodal (od Koszalinskiej) posterunek
                        Policji i osrodek sportowo-rekreacyjny i, co najwazniejsze - zadnego
                        supermarketu:)
                        • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 06.11.06, 16:32
                          Tak, ośrodek by się przydał, najlepiej jeszcze z basenem... a najbliższy market
                          jest na Podolanach. Plan zagospodarowania przestrzennego nie przewiduje chyba
                          marketu na Strzeszynie? Jest Chata Polska z tego co wiem i małe sklepy.
                          • dobrusia_to_ja Re: Agrobex - Wańkowicza 06.11.06, 22:42
                            Ma być basen i korty tenisowe, ale nie jestem pewna, czy przypadkiem tych
                            obiektów nie ma budować wojsko, hmmm...
                • Gość: Lucas Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 23:45
                  Zdecydowanie popieram Tolkiena - idealnie pasuje do os. Literackiego i od razu
                  będzie mieszkało się milej :)
                  • tuotr Re: Agrobex - Wańkowicza 28.01.07, 02:19
                    Poszukaj na stronach gazety, ostatnio był artykuł o nowych ulicach na
                    Strzeszynie - sami polscy pisarze. Jest m.in. Stanisław Lem. Generalnie, myślę,
                    że jest już po sprawie.

Pozdrawiam,
                    • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 29.01.07, 18:28
                      Lem też może być. Byle nie ul. IV RP :)
    • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.bb.online.no 26.11.06, 11:17
      czesc, czy wiecie moze, z jakiego materialu sa robione scianki dzialowe?
      • Gość: gość32 Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.htsit.net 27.11.06, 09:20
        Nie wiem z czego u Was to robią, ale z własnego doświadczenia wiem iż warto się
        temu przyjżeć.
        U nas (budynek oddany przez AGROBEX w 2005 roku) ścianki są z nidy lub z dużych
        cegieł. Nie są zbyt solidne gdyż w wielu miejscach pękają na wylot a do tego są
        kiepsko wygłuszone i słychać nawet jak w łazience sąsiada ktoś sie w wannie
        przekręca na drugi bok.
        Ale co njważniejsze zwróćcie uwagę na jakość wykonania kominów wentylacyjnych.
        W naszym budynku wsadzili kwasoodporne rury i obudowali je płytą kartonowo
        gipsową co powoduje iż zbieramy odgłosy od wszystkich sąsiadów z naszego pionu
        i to tak wyrażnie że bierzemy udział w każdej rozmowie sąsiada znajdującego sie
        w najbliższej odległości. Wiem że w bloku jest wiele mieszkań i odgłosy z nich
        przedostają się czasem do innych ale mieszkając, praktycznie od zawsze, w
        blokach (także tych nowych) nigdzie nie spotkałam tak tragicznego wykonania
        wentylacji.
        • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.elite.com.pl 27.11.06, 11:03
          między mieszkaniami to raczej nie są ścianki działowe tylko nośne - silka 24.
          Byś może Twój budynek był budowany z siporexu, który "słynie" z fatalnej
          akustyki (właściwie nie powinien być dopuszczany do budownictwa
          wielorodzinnego). Z tego co wiem np. osiedle Ułańska miało być z niego
          budowane, ale chyba już się z tego wycofali.
    • Gość: g Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 04:06
      • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.elite.com.pl 27.11.06, 13:01
        Czy czytają to forum osoby, które kupiły mieszkanie na drugiej lub wyższej
        kondygnacji? Jeżeli tak to przyjżyjcie się zdjęciom z budowy - moim zdaniem
        został zmieniony materiał budowlany z silki na coś innego (wygląda na siporex).
        Zadałam to pytanie w Agrobexie - ale nikt nic nie wie oprócz kierownika budowy,
        chwilowo nieuchwytnego - no comments.
        Jeżeli tak jest faktycznie to siporex jest najgorszym możliwym materiałem
        budowalanym - mieszkam w nowym bloku z niego postawionym - między mieszkaniami
        słychać rozmowy prowadzone szeptem, a próba wwiercenia czegokolwiek zawsze
        kończy się wywaleniem dziury wielkości pięści, bo tak się kruszy.
        Jeżeli jest to ktoś zainteresowany tematem to proszę o kontakt. A jeżli się
        mylę to przepraszam za zamieszanie.
        • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.elite.com.pl 27.11.06, 15:11
          Właśnie Agrobex mi potwierdził zamianę materiału z silki na siporex - chyba
          mnie zaraz trafi, bo kupując mieszkanie specjalnie wybierałam to zbudowane z
          silki, bo jakość nieporównywalna.
          • tuotr Re: Agrobex - Wańkowicza 27.11.06, 15:51
            Wydawało mi się, że materiały użyte do budowy są wyszczególnione w umowie
            przedwstępnej...

Tak czy inaczej, trzeba zacząć dokładniej patrzeć im na ręce. Już ze zdjęć
            widać, że niektóre mieszkania powstają z resztek po innych budowach Agrobexu
            (ciemnobrązowe cegły)... Warto też zbadać osobiście te kanały wentylacyjne, póki
            jeszcze nie jest za późno. Podjadę tam w weekend - jak będę miał informacje, to
            dam znać.
            • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.elite.com.pl 27.11.06, 16:01
              Ja w środę mam mieć uzasadnienie zmiany materiału - ale sprawdziłam, w umowie
              jest wyraznie Silka 24 bez opcji podmiany.
              Szczytem dla mnie jest to, że w biurze developera o podmianie materiału
              dowiedzieli się ode mnie i dopiero wtedy zaczęli to sprawdzać. Nie rozumiem -
              czy oni myśleli, że nikt tego nie zauważy? Ja w każdym razie jestem gotowa w
              ostateczności na sprawę w sądzie, bo nie mam zamiaru płacić za skórzane buty a
              w zamian dostawać gumowce:)Nawet gdyby mieli to rozbierać i budować jeszcze raz.
            • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 06.12.06, 18:57
              Czy pojechałeś oglądać budowę, tak jak napisałeś? Jeśli tak, to jakie są Twoje
              wrażenia?
    • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.bb.online.no 27.11.06, 23:37
      kochani, problem powazny, to fakt, trzeba pilnowac budowy jak widac i uparcie
      dazyc do realizacji postanowien umowy! jednakze szczerze watpie, aby rozbierali
      to, co juz postawili:( ale wracajac do mojego pytania-czy orientuje sie ktos, z
      jakich materialow sa budowane scialki dzialowe-chodzi mi o te w mieszkaniu, nie
      pomiedzy nimi.
      • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.elite.com.pl 28.11.06, 11:22
        Niestety ja też wątpię:) - umowa przedwstępna daje nam jednak prawo do
        odszkodowania, mimo, że nie jest zawarta notarialnie. Jednak trzeba mieć
        dowody, że wzywano firmę do wypełniania jej postanowień, na piśmie. Co do
        ścianek działowych to niestety nie mam informacji, ale patrząc po nowym
        budownictwie to nie ma się co spodziewać cudów - meble wiszące utrzymają ale
        hałasu z pewnością nie wytłumią.
        • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 28.11.06, 17:22
          Witamy sąsiadów
          też się zaniepokoiliśmy i złożyliśmy pismo z prośbą o odpowiedź. Ciekawe czy i
          kiedy odpowiedzą, bo odpowiedzi na pytanią przychodzą im z dużym trudem i po
          kilku interwencjach. Kierownik zapewnił nas, że zmiana materiału nie spowoduje
          pogorszenia akustyki, ale mu nie wierzymy. Z jakiej racji zmieniają materiał
          skoro w umowie jest wyraźnie Silka? Nie mają prawa tego robić nawet jeżeli
          siporex okaże sie tańszy. W końcu nam nie obniżają ceny, a obiecali budować z
          Silki. Tak jak pisze adzia, zmiana materiału byłaby podstawą do roszczenia o
          nienależyte wykonanie umowy.
    • evkaa Re: Agrobex - Wańkowicza 28.11.06, 20:57
      andzia...na której stronie umowy masz napisane że z Silki bo ja nie mogę się
      tego doszukać...jezeli to prawda to wspólnie ruszymy do boju :) pozdrawiam
      • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.elite.com.pl 29.11.06, 10:55
        Evkaa, ja to mam w załączniku do umowy stanowiącym jej integralną część (jak
        zresztą jest zaznaczone w paragrafie 1. ("lokal mieszkalny (...) zostanie
        wybudowany w standardzie niepełnym, określonym w załączniku, stanowiącym
        integralną część umowy..."
        A co do siporexu to nie może być równorzędny silce, bo jest dużo lżejszy (stąd
        większe te bloczki) i ma dużo mniejszą gęstość co bezpośrednio wpływa na gorszą
        akustykę. No i kruszy się potwornie, co zresztą widać na zdjęciach (te
        wszystkie ciemne poprawki, których przy silce jakoś nie ma). Wiem co piszę, bo
        mieszkam w budynku zbudowanym z siporexu - echo jest takie, że jak ktoś
        rozmawia na zabudowanym balkonie blok dalej - słychać w trzech sąsiednich - o
        tym, że z sąsiadami chcąc nie chcąc wiemy o sobie wszystko już nawet nie
        wspomnę. Poza tym gdyby był równorzędny silce to żaden producent nie jest
        altruistą i cena z pewnością nie różniłaby się na tyle żeby opłacała się
        podmiana. Ciekawe,że nigdzie więcej z tego badziewia nie budują, tylko
        nas "zaszczycili". A co do umowy to konsultowałam się z prawnikiem - zmiana
        materiału jest podstawą do roszczeń.
        Ciekawe, bo dzisiaj obiecali pisemne uzasadnienie...
        • evkaa Re: Agrobex - Wańkowicza 29.11.06, 13:58
          adzia...oczywiście mam ten załącznik ale w nic nie ma na temat że to będzie
          silka ..."ściany fundamentowe wykonane z bloczków betonowych M6, ściany
          parteru, I II i III piętra wykonane z elementów ściennych drobnowymiarowych,
          docieplone styropianem gr. 12 cm, ściany międzylokalowe konstrukcyjne grubości
          24 cm wykonane z elementów ściennych drobnowymiarowych"....czy masz może
          inaczej? i napisz koniecznie jak uzasadnienie agrobexu? wczoraj na zdjęciach
          zauwazyłam że fuszerke zaczeli od II piętra bo tam widać właśnie ciemniejsze
          cegły ( właśnie na tym piętrze kupiliśmy mieszkanie!!!)dzisiaj dzwoniłam do
          kierownika budowy aby umówić się na spotkanie, prawdopodobnie będzie to
          przyszły tydzień...pozdrawiam
          • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.elite.com.pl 29.11.06, 14:25
            No to faktycznie mamy inne załączniki do umowy - bo u mnie jest " ściany
            parteru,I,II,III piętra i międzylokalowe konstrukcyjne wykonane z pustaków
            Silka E24",ale to w budynku południowym, a może Ty masz w północnym?
            A swoją drogą co to jest za kategoria : "element ścienny drobnowymiarowy"?
            Siporex jest dwa razy dłuższy od Silki (ma 60 cm - po tym się zorientowałam)
            więc czy jeszcze jest drobnowymiarowy czy już nie:)
            Do mnie dzisiaj dzwoniła p. Kierownik i też proponowała spotkanie, ale ja pójdę
            dopiero po konsultacji ze znajomym prawnikiem. Oczywiście powodów zamiany nie
            podali, bo ponoć nie mają na to wpływu (pierwsze słyszę, że inwestor nie ma
            wpływu na podwykonawcę), ale przekonywała, że siporex nie jest gorszy od silki,
            do czego ja się niestety przekonać nie dam:( ale rozumiem, że Oni muszą
            próbować , bo to święte prawo sprzedającego:)
            Aha niby coś było o problemach na rynku z materiałem, ale ja mogę
            poczekać...ciekawe, że na innych budowach im starczyło. Jeszcze jedno mnie
            zdziwiło, jeszcze nie ma 3 piętra i dachu a oni już powstawiali okna gdzie się
            dało - już widzę ich stan po zakończeniu budowy. Chyba, że każdy pracownik
            podpisał zobowiązanie, że nic cięzkiego mu nie spadnie podczas prac budowlanych.
          • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 29.11.06, 15:41
            My też mamy taką treść w załączniku jak adzia - mieszkanie w mniejszym bloku.
            Może w tym większym jest inaczej z uwagi na odmienną konstrukcję dachu?
            • evkaa Re: Agrobex - Wańkowicza 29.11.06, 18:36
              mam mieszkanie w południowym...!!!!!
              • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.bb.online.no 29.11.06, 19:51
                evkaa, nie martw sie, my tez nie mamy tego w umowie:) widocznie nieudolni z nas
                negocjatorzy;) z tym, ze nasze mieszkanie znajduje sie na 1 pietrze, a tam
                starczylo materialu..
                • evkaa Re: Agrobex - Wańkowicza 29.11.06, 20:06
                  miło mi, bo już myślałam że tylko nam sprezentowali odmienny załącznik :)a
                  swoją drogą zastanawiam się jak to możliwe że mamy różne załączniki...hmmm
                  ciekawe..
                  • Gość: Minia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 20:15
                    wydaje mi sie ze sie zorientowali i ci ktorzy kupili poźniej mieszania mieli
                    zmieniony załacznik. My kupowaliśmy wcześniej i mamy silke ( niestety tylko w
                    załączniku). Jeszcze dobrze nie zaczęli, a już są kłopoty... aż strach myśleć
                    co będzie dalej. Na pewno tego nie rozbiorą. czuje sie troche jakbym miała
                    mieszkanie z przydziału i musiała brać co dają. A przecież płacimy za to i to
                    całkiem nie mało!!!
                  • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.bb.online.no 29.11.06, 21:19
                    kazda umowa jest zawierana i omawiana indywidualnie i, byc moze, stad te
                    rozbieznosci. mimo wszystko przykre jest to, ze nic sobie z nas nie robia i
                    buduja jak chca.
                    • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.elite.com.pl 30.11.06, 12:00
                      A może po prostu treść załącznika zależała od tego, kto umowę przygotowywał?
                      W każdym razie nie ma co biadolić tylko trzeba działac, to co, wydaje mi się,
                      można zrobić to wynegocjować np. dodatkową warstwę z materiału izolacyjnego od
                      zewnątrz budynku, która wyrówna parametry (wiem, że super jest zastąpić
                      styropian wełną mineralną). No i walczyć aby dalej już była Silka. Poza tym
                      dobrze by było monitorować budowę czy rzeczywiście ściany międzylokalowe są na
                      pewno z Silki i czy na dachu zamiast dachówki nie wrzucą papy:) bo takie
                      przypadki widziałam (do połowy dachówka a od połowy dachu papa).No i sprawa
                      ostatnia to te niszczęsne kominy - żeby faktycznie nie wpadli na pomysł, że
                      zamiast obmurować obłożą je tylko karton-gipsem. I pudło rezonansowe gotowe.
                      Dajcie znać co o tym myślicie i czy walczymy wspólnie czy każdy z osobna.
                      Pozdrawiam przyszłych sąsiadów, z nadzieją, że ci się żle zaczyna - dobrze się
                      kończy:)
                      • Gość: Minia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 12:06
                        Adzia wydaje mi się że razem więcej wywalczymy. Trzeba to jakoś zorganizować.
                        • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.elite.com.pl 30.11.06, 12:27
                          Minia, w takim razie chyba czas przejść na priva - mój adres:
                          agnieszk_aa@gazeta.pl.
                          Proszę o kontakt wszystkich, którym zamiana materiału się nie podoba i
                          chcieliby coś z tym zrobić. Pozdrawiam.

• Gość: malina Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.serv-net.pl 28.12.06, 14:04
                            adzia, udalo sie cos ustalic z agrobexem w zwiazku z tymi scianami? prosze, jak
                            macie jakies wiesci, informujcie o tym na forum. mysle ze wielu z nas chcialoby
                            wiedziec co sie dzieje, a niestety osobiscie nie moga konatktowc sie z biurem, a
                            zreszta tam niezawsze mowia prawde.
                            • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.elite.com.pl 28.12.06, 15:39
                              Hej,

bylam jakis czas temu na budowie i okazalo sie szczesliwie, ze w moim
                              mieszkaniu z siporexu jest tylko jedna scianka, wynegocjowalam sobie za to male
                              ustepstwo. Pewnie bardziej bym walczyla gdybym miala mieszkanie narozne bo tam
                              tego materialu jest sporo. Poza tym reszta budowy wyglada ok, czekam az
                              powstanie zarys dachu, bo tu tez mnie spotkala niespodzianka:(
                              Pozdrawiam.
                              • Gość: malina Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.serv-net.pl 28.12.06, 18:20
                                dzieki za odpowiedz. ciesze sie ze jakos ci sie udalo:)oby tak dalej!
                                szczesliwego nowego roku dla wszystkich sasiadow!
    • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.bb.online.no 26.02.07, 15:45
      widzialm nowe zdjeica na stronie agrobexu. budowa szybko sie posuwa, ciekawe czy
      zaczeli juz cos robic w poszczegolnych mieszkaniach? czy slyszal ktos moze o
      wczesniejszym oddaniu mieszkania? bo podobno zima ciepla i robota wrze:)
      • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.elite.com.pl 26.02.07, 16:18
        Kiedy tam bylam kilka tygodni temu to na pietrach w mieszkaniach byly juz
        scianki dzialowe. Chcieliby oddac w czerwcu, ale wszystko zalezy kiedy miasto
        odda przylacza (wydaje mi sie, ze ta wielka budowa kolektora przy
        Koszalinskiej) to miedzy innymi nas i dla TBS-ow wojskowych. Poza tym Ci,
        ktorzy kupili na kredyt i tak beda potrzebowali czasu na przyspieczenie wyplaty
        kolejnych transz gdyby oddanie mialo nastapic przed terminem.
        Ja w sumie wole odebrac pozniej, ale starannie zbudowane niz szybko, ale byle
        jak, wiec specjalnie na przyspieszenie nie naciskam:) A przy okazji to byl na
        forum watek o oplatach pobieranych przez Agrobex za zarzadzanie nieruchomością -
        o mało z krzesla nie spadlam jak zobaczylam te kwoty:(

Pozdrowienia dla sąsiadów z ulicy....no wlaśnie może nasza ulica już ma nazwę,
        bo ostatnio coś o tym czytałam. Jeśli ktoś wie jakiego patrona dostała nasza to
        może się to wiedzą podzieli?
    • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.bb.online.no 22.04.07, 18:32
      sa nowe zdjeica, coraz blizej konca:)
      • Gość: M Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 22:42
        witam sąsiadów
        czy ktoś już wie na kiedy planuja oddać budynek południowy? wiem zalezy to od
        tego kiedy miasto zrobi przyłącza, ale moze ktoś ma dokładniejsze informacje
        pozdrawiam
        • Gość: R&C Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.icpnet.pl 02.05.07, 20:09
          Z tego co widziałem ostatnio na budowie to wygląda na to, że chyba niedługo
          powinni oddać do użytku budynek południowy - zrobiło się jakoś czyściej wokół
          placu budowy no i chyba zaczeli robić kanalize. A może ktoś ma jakieś info o
          budynku północnym? Czy ktoś dostał może od Agrobexsu pismo o możliwości
          dokupienia powierzchni na antresoli? Pozdrawiam przyszłych sąsiadów.
          • silvermane Re: Agrobex - Wańkowicza 16.05.07, 18:55
            Jeśli ktoś nie bywa regularnie na budowie, to podaję stan na połowę maja (blok
            południowy):

- elewacja zewnętrzna skończona - prezentuje się okazale
            - pomalowane balkony
            - wylana podłoga
            - gotowe kominy i otwory wentylacyjne
            - wstawione drzwi wejściowe do mieszkań

pozostała do zrobienia reszta instalacji, wykończenie klatki schodowej, kotłowni
            oraz oczywiście podłączenie mediów (umowy z dostawcami - kanalizacja jest w
            toku) i roboty wokół budynku (parking, chodniki, zieleń, ulica).

Sam budynek może być gotowy już za miesiąc, ale odbiór może nastąpić dopiero po
            podłączeniu mediów, więc to jeszcze trochę potrwa.
            • evkaa Re: Agrobex - Wańkowicza 16.05.07, 20:38
              Silvermane..A czy orientujesz sie po jakim czasie od skończenia budowy miasto
              może podłączyć media...no i czy agrobex mógłby wtedy wcześniej oddzć
              mieszkania niż tak jak mamy w umowie czyli w grudniu? Pozdrawiam
            • Gość: ewa Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.bb.online.no 18.05.07, 17:53
              dzieki ci wielkie za te slowa silvermane:)ja tylko moge podziwiac nasz blok ze
              stron agrobexu..ale dobre i to:)pozdrawiam
              • tuotr Re: Agrobex - Wańkowicza 27.05.07, 20:25
                Witam,

Byłem dziś na budowie. Budynek południowy w zasadzie jest już skończony -
                Wykańczane są balkony i klatka schodowa. Pracownicy ochrony twierdzą, że budynek
                zostanie oddany pod koniec lipca. Przyłączenia mediów zostały już podobno
                zrobione, w każdym razie na pewno jest woda.

Wypadałoby doprecyzować nazwę ulicy przy jakiej będziemy mieszkać. Za nadawanie
                nazw odpowiedzialny jest Geopoz - warto by zgłosić własny pomysł. To co rada
                miasta uchwaliła dla Strzeszyna, dotyczyło innego obszaru.

Pozdrawiam,
                • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza IP: *.elite.com.pl 28.05.07, 15:19
                  w dobie lustracji Teletubisiów ja się nie podejmuję wskazania żadnej
                  kandydatury na patrona ulicy. Anuż za chwilę wypłynie jego teczka i będę na
                  czarnej liście za forsowanie kandydatury moralnie skrzywionej...i mieszkankiem
                  nie zdążę się nacieszyć:)
                  • Gość: Dorka Są już parkingi! IP: 62.29.174.* 08.06.07, 15:44
                    Witam słonecznie!
                    Mam pytanie: czy ktoś ma jakieś sprawdzone informacje, kiedy mogą być do
                    odbioru klucze do naszych mieszkań (budynek południowy)? W Agrobexie nie chcą
                    podać żadnych wiążących informacji. Twierdzą tylko, że jak będą wiedzieć, to
                    roześlą pisma. Fajnie byłoby wiedzieć choć parę tygodni wcześniej, prawda???
                    • Gość: ewa Re: Są już parkingi! IP: *.bb.online.no 11.06.07, 22:46
                      hej dorka, ja niestety nie odpowiem na twoje pytania, bo poki co nawet nie wiem
                      jak wyglada plac budowy, a co tu dopiero mowic o jakichkolwiek informacjach z
                      agrobexu. w kazdym razie, moglabys napisac, z czego zrobiony jest parking? jest
                      to kostka typu pol-bruk, czy moze asfalt-w co watpie;)i czy sa blokady
                      powstawiane? bo skoro musielismy placic tyle kasy za miejsce parkingowe, to
                      chyba je jakos zabezpiecza? pozdrawiam!
                      • silvermane Re: Są już parkingi! 13.06.07, 13:07
                        Byłem wczoraj na budowie (usunęli część ogrodzenia, więc można było wejść na
                        parking). Podłoże jest z kostki brukowej. Blokad jeszcze nie ma, ale pewnie
                        pojawią się na końcowym etapie.
                        • Gość: zazi Re: Są już parkingi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 11:14
                          mam pytanie: czy przed głównym wejściem mieszczą się parkingi? I czy jest już
                          gotowa jakaś droga dojazdowa? I jeszcze jedno czy można wejść do budynku? pozd
                          • silvermane Re: Są już parkingi! 19.07.07, 16:32
                            > czy przed głównym wejściem mieszczą się parkingi?

Parking jest za blokiem (patrząc od strony kościoła)

> I czy jest już gotowa jakaś droga dojazdowa?

Na dzień dzisiejszy dopiero "się robi". Możliwe, że nie będzie gotowa na czas
                            odbioru mieszkań (druga połowa sierpnia)

> I jeszcze jedno czy można wejść do budynku?

Zawsze było można, oczywiście za zgodą kierownika budowy i w godzinach pracy.
                            Klucze dostaniesz przy odbiorze.
                            • Gość: zazi Re: Są już parkingi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 10:05
                              dziękuję za wiadomość!pozd
                            • Gość: radek Droga bezpoś. do Koszalińsiej - Problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.07, 13:05
                              Co do drogi, to nie wiem jak do terminu odbioru mieszkań ma się
                              zapis w planie zagospodarowania terenu który mówi że drogi dojazdowe
                              bezpośrednio do ul. Koszalińskiej mają być wykonane najpóźniej
                              równocześnie z budynkami. Obawiam się, znajać realia pomysłów
                              developerów, że Agrobex o tym fakcie "zapomniał". W przypadku
                              problemów z Inspektorem Nadzoru Budowlanego grozi to przedłużeniem,
                              i to znacznym, terminów odbiorów mieszkań.
                              Co na to sąsiedzi? Czy ktoś coś wie na temat tej drogi do ul.
                              Koszalińskiej?
    • Gość: M. Re: Agrobex - Wańkowicza - chodniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 21:32
      Witam sąsiadów. Byłam dzisiaj zobaczyć co sie dzieje na budowie i tak jak już
      ktoś napisał parkingi już są. jeszcze coś tam grzebią przy nich, ale już
      przynajmniej przy budynku południowym będzie gdzie stanąć. gorzej z chodnikami.
      Są - owszem, ale czy ktoś widział z jakiej kostki??!!! Szczególnie nam
      sąsiadkom sie nie spodobają, sa z takeij "niepełnej" kostki pozbrukowej i
      niestety szpilki odpadają bo korki będą wpadać w szpary pomiedzy nimi. Ciekawe
      kto wymyslił takie kostki na chodnik, który bądz co bądz będzie często używany??
      • Gość: ala Re: Agrobex - Wańkowicza - chodniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 07:34
        Witam, faktyczenie cała nawierzchnia chodników jest w fatalnym stanie! Nie mówię
        już o ułożeniu krawężników itp. - tak nie uklada się kostki! A poza tym parkingi
        są zrobione z płyt ażurowych (czy nie miały być z kostki? płaciliśmy za nie
        mnówstwo pieniędzy?!)- płyty już w niektóych miejscach są pokruszone.
        Przypuszczam, że ta kostka to własne wyroby Agrobexu! Porównując np. do osiedli
        Atanera - cała nawierzchnia jak na razie jest w złym stanie.
        • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza - chodniki IP: *.elite.com.pl 06.08.07, 10:25
          Popieram Sąsiadki - o szpilkach można zapomnieć, pieskom łapy będę wpadać tr
          dziury, a małe dzieci trzeba będzie nosić na rękach żeby sobie nóg na nich nie
          połamały. Mnie nawet w butach na w miarę płaskim obcasie szło się bardzo
          niewygodnie. Uważam, że te chodniki są po prostu niebezpieczne i zdziwi mnie
          jeśli nadzór budowlany nie zwróci na to uwagi. A my z naszej strony powinniśmy
          zrobić wszystko żeby doprowadzić do ich wymiany.
          • Gość: M. Re: Agrobex - Wańkowicza - chodniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 17:57
            Witam ponownie. Niestety w umowie nie ma nic na temat chodników,
            więc nie możemy zadziałać. Ale może ktoś zna jakieś przepisy(
            normy), żeby jakoś zareagować. Tylko znając Agrobex nie będzie to
            łatwe. Znów powiedzą, ze to dla naszego dobra. W każdym razie ja nie
            mam zamiaru zabić sie pod własnym domem. Nie mam też zamiaru później
            jako wspólnota finansować wymiany tej kostki na normalną.
            • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza - chodniki IP: *.elite.com.pl 08.08.07, 12:20
              Ale tu chyba zapis w umowie nie jest konieczny - chodnik służy do
              chodzenia, i jako taki musi spełniać normy bezpieczeństwa, po
              dziurawym chodniku nie da się chodzić. Prawdę powiedziawszy
              zdziwilabym się gdyby nadzór budowlany nie kazał tego wymienić. A o
              błyskotliwości Agrobexu w doborze materialu na chodnik szkoda
              pisać...
              • Gość: tom Re: Agrobex - Wańkowicza - chodniki IP: *.icpnet.pl 20.08.07, 20:10
                Ja informację nt. chodnika znalazłem tam gdzie być powinna, w
                projekcie na budowie. Niestety władze naszego miasta zgodziły się,
                znając życie pewnie wymogły chodnik taki jaki zafundował nam
                AGROBEX...
                • Gość: Piotr Re: Wańkowicza - Odbiór IP: *.icm.edu.pl 28.08.07, 19:18
                  Hej sąsiedzi, jak tam odbiór, czy ktoś już był odbierać mieszkanie? Jakie
                  wrażenia i czy dużo było usterek?
                  • sunshine26 Re: Wańkowicza - Odbiór 30.08.07, 10:07
                    Hej Piotrze,
                    My planowaliśmy odbiór w sierpniu, ale kazano nam dopłacić za nadmetraż ponad 8
                    tys. (usunęliśmy ścianki, stąd ta różnica - powinniśmy to przewidzieć, ale cóż).
                    Poza tym z momentem podpisania protokołu zdawczo-odbiorczego zaczyna się płacić
                    czynsz. Jak można płacić czynsz w mieszkaniu, w którym nie ma prądu i pozwolenia
                    na zamieszkanie??? Poza tym tam ciągle jeszcze jest wielki syf i nic się nie
                    dzieje. Chodnik był zdejmowany i rozgrzebywany, parkingi są koszmarne (kobiety
                    na szpilkach nie mają szans na dojście do samochodu). Ostatecznie jesteśmy
                    umówieni na odbiór w połowie września. Z nieoficjalnych źródeł dowiedzieliśmy
                    się, że Agrobex ma często problem z krzywizną ścian :-) Dlatego planujemy na
                    odbiór zabrać łatę 2-metrową i poziomicę. Co nas zaskoczyło - nie ma kontaktów
                    ani włączników światła... No i nie ma prądu - podobno czekają na pozwolenie.
                    • Gość: Mix Re: Wańkowicza - Odbiór IP: *.icpnet.pl 11.09.07, 19:22
                      Czy ktoś może wie kiedy planowane jest oddanie do użytku bloku północnego.
                      • Gość: aga Re: Wańkowicza - Odbiór IP: *.icpnet.pl 11.09.07, 20:14
                        Jaka jest wysokość czynszu w świeżo odebranych mieszkaniach?
                        • sunshine26 Re: Wańkowicza - Odbiór 12.09.07, 09:10
                          1,78 zł za metr kw. plus 12 zł za wywóz nieczystości
                      • sunshine26 Re: Wańkowicza - Odbiór 12.09.07, 09:06
                        W biurze powiedziano mi, że cała inwestycja ma być oddana w tym roku, w tym
                        również budynek północny. My odebraliśmy mieszkanie w poniedziałek - usterek w
                        zasadzie wielkich nie było. Tylko parapet na balkonie był do podklejenia i jedno
                        okno do wymiany, bo szyba była koszmarnie porysowana. Nadal nie ma prądu, ale
                        jest prąd budowlany, więc można zacząć roboty. W zeszłym tygodniu zaczęli kłaść
                        trawę z rolki, ale niektóre fragmenty nadają się już teraz do wyrzucenia, bo są
                        wyschnięte na wiór - czyżby kupili odpady? Parkingi nadal nie nadają się do
                        użytkowania.
                        Najbardziej martwi mnie kwestia drogi. Budowa drogi spoczywa na barkach gminy.
                        Czy ktoś z Was wie, kiedy taka droga ma powstać? To, co teraz jest zamienia się
                        w bagno, gdy tylko spadnie deszcz. Od strony północnej wysypano jakiś tłuczeń,
                        ale od południa nie ma nic, tylko gliniaste koleiny. Żeby pójść do sklepu,
                        trzeba będzie zakładać gumiaki :-)
    • Gość: M. Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 19:23
      Witam sąsiadów, czy ktoś wie na kiedy planowany jest odbiór - do
      zamieszkania budynku południowego?
      pozdrawiam
      • sunshine26 Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór 09.10.07, 08:49
        Konkretów nikt nie podaje - w zeszłym tygodniu miał być na budowie inspektor i
        miał się odbyć odbiór. Jednak oficjalnej informacji o odbiorze ani widu ani
        słychu. Może coś zakwestionował? Wcale bym się nie zdziwiła :-)\
        Pozdrawiam!
        • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór IP: *.elite.com.pl 09.10.07, 21:06
          Odbiór przez nadzór już miał miejsce - teraz czekają na podpisanie
          protokołu. Podobno wszystko było ok.

• monika.martini Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór 16.10.07, 11:24
          Czy nie uważacie, że śmietnik jest ulokowany zbyt blisko okien?
          • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór IP: *.elite.com.pl 16.10.07, 12:18
            Hmmm, w sumie to śmietnika jeszcze nie zauważyłam:) póki co widzę
            tylko kontener na śmieci, ale to chyba jest jego tymczasowe miejsce.
            A gdzie jest ulokowany śmietnik?
            • tuotr Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór 16.10.07, 13:05
              Śmietnik musi być co najmniej 10m od budynku. Tak mówi norma budowlana.
              Zlokalizowany jest przy parkingu, bliżej budynku południowego. Jak zawsze jest
              to element niespodzianka, bo jak przyjrzeć się wizualizacjom, to powinien być na
              pierwszym planie, albo wręcz cały plan zasłaniać ;-)))

Pozdrawiam sąsiadów,
              • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór IP: *.elite.com.pl 16.10.07, 14:04
                Mnie tak wkurza ten chodni - nie - chodnik, że śmietnik wydaje mi
                się przy tym małym problemem:)
          • Gość: Minia Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.07, 15:09
            Też mi się tak wydaje, choć ze względów budowlanych moze być ok, to
            na pewno wizualnie nie !!!. Myslałam ze moze obsadza go jakimiś
            choinkami zeby nie tylko zaslonić ten "piękny" widok, ale i
            ograniczyć przenikanie zapachów, ale tu niemiła niespodzianka.
            Zamurowali całość dookoła. A wystarczył by jakiś żywopłot...
            pozdrawiam sąsiadów
            • Gość: Mieszkaniec Pd Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór IP: 82.177.11.* 17.10.07, 10:18
              Właśnie byłem na budowie - lokalizacja śmietnika wygląda
              skandalicznie - praktycznie tuż przy budynku - co najmniej
              kilkanaście osób będzie miało zepsuty widok, nie mówiąc o zapachach
              w ciepłe dni. Taka lokalizacja z automatu zmniejsza wartość
              mieszkania i możliwość jego sprzedaży w przyszłości. Przecież można
              byłoby go zrobić np. za parkingiem. Trzeba koniecznie zadziałać w
              tej sprawie! Na pewno można go jeszcze przesunąć!!
              • Gość: Ana Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór IP: 82.177.11.* 17.10.07, 10:27
                Zawsze jakaś niespodzianka :( Nie zostawiajmy tego - jak nie
                powalczymy trochę teraz to potem przez lata będziemy żałować!
                • monika.martini Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór 17.10.07, 10:35
                  Dzwoniłam w sprawie śmietnika do Agrobexu i myślę, że jeśli więcej osób
                  zgłosi wątpliwości jest szansa na przesunięcie go w stronę parkingu.Oczywiście
                  sprawa dotyczy tylko tych mieszkańców, którzy mają okna na tę stronę i tych
                  którzy będą korzystać z placu zabaw.
                  pozdrawiam waszystkich
                  • tuotr Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór 17.10.07, 11:57
                    W sprawach śmietników jestem na bieżąco, bo latem wynajmowałem mieszkanie na
                    parterze, mając śmietnik tak blisko, że mogłem wyrzucać śmieci z balkonu ;-)
                    Mimo wysokich temperatur problemów ze smrodem nie było. Są za to inne:

1. Obrzydliwie wielkie muchy śmietnikowe, brr...
                    2. Zbieracze złomu, którzy o 6 rano(!) rozdeptują namiętnie puszki, co przy
                    otwartych oknach skutecznie wybudza.
                    3. Podjazd śmieciarki z głośnym sygnałem cofania, silnikiem i zgniatarką do
                    śmieci, od pracy której szyby wpadają w rezonans a mury drżą. Oczywiście o 6
                    rano, najlepiej w sobotę.

Niestety pewnych rzeczy nie zmienimy - śmietnik musi być i nie wydaje mi się,
                    żeby deweloper był skłonny przenieść ten murek... (koszty, koszty)

Pozdrawiam,
                    • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór IP: *.elite.com.pl 17.10.07, 14:47
                      Witam,

co prawda moje okna na śmietnik nie wychodzą, ale jeżeli jest inne
                      miejsce dla jego lokalizacji to jestem gotowa poprzeć Wasze wnioski.
                      a co do osób grzebiących w śmietniku - myślę, że na pierwszym
                      zebraniu wspólnoty i tak trzeba będzie zdecydować o dorobieniu
                      zamknięcia do śmietnika i ten problem zniknie. Zamknięcie śmietnika
                      utnie też możliwość podrzecania nam śmieci (za których wywóz
                      przecież będziemy płacić) przez osoby spoza Wspólnoty. Wystarczy
                      popatrzeć na wory ze śmieciami walające się przy drodze dojazdowej
                      do Koszalińskiej. Pozdrawiam Sąsiadów.
                    • Gość: ergo Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór IP: 82.177.11.* 17.10.07, 14:49
                      Nie poddawajmy sie! Dzwonmy do Agrobexu, nie takie rzeczy mozna
                      zmienic.
                      • Gość: ergo Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór IP: 82.177.11.* 17.10.07, 14:59
                        Jestem wlasnie po telefonie do Agrobexu - juz byly telefony w tej
                        sprawie i maja podobo myslec o przeniesieniu smietnika dalej od
                        budynku. Jak pamietam to nie bylo go na wizualizacjach i materialach
                        pokazywanych nam przy sprzedazy - to jest chyba dobry argument.
                        Dzwoncie do nich prosze - tel. (061) 84-64-060, (061) 84-64-063.
                        Moze jest jeszcze szansa, zeby razem to przewalczyc.
                        Pozdrawiam Sąsiadów!
                        • Gość: gość Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.07, 14:23
                          Witam Śąsiadów!
                          Czy moge prosić o dokładne podanie miejsca tego śmietnika???
                          A w sprawie chodników:
                          Jeżeli Inspektor Nadzoru odbierze te chodniki, to trzeba byłoby złożyć wniosek o
                          sprwdzenie takiego odbioru do Nadzoru Budowlanego lub Wielkopolskiej Izby
                          Inżynieryjnej, bo chodnik jest niebezpieczny dla pieszych!!! Jeżeli powstanie
                          jakaś inicjatywa (pismo, listy itp) proszeę piszcie na formum, zbierzemy
                          podpisy. Może ktoś z Was zna się na tym?
                          Pozdrawiam
                          • Gość: adzia Re: Agrobex - Wańkowicza - odbiór IP: *.elite.com.pl 25.10.07, 14:50
                            Jak już nadzór odbierze budynek i chodnik to jakakolwiek zmiana
                            będzie bardzo trudna i z pewnością na nasz koszt. Ja póki co staram
                            się ustalić u Powiatowego Inspektora Nadzoru kto prowadzi naszą
                            sprawę i czy protokół już jest podpisany, bo wydaje mi się, że
                            konieczne jest zablokowanie decyzji już na tym etapie i wymuszenie
                            zmiany. Przecież ten chodnik wogóle nie ma przewidzianej przepisami
                            1,5m szerokości, a co jeżeli ktoś złamie nnogę i będzie musial
                            chodzić o kulach (oczywiście nikomu nie życzę)? Ponadto ja na to
                            patrzę jako osoba, ktora być może będzie kiedyś to mieszkanie
                            chciała sprzedać, a taki chodnik obniża wartość inwestycji - pewnie
                            nie tylko ja nie kupilabym mieszkania wiedząc, że tak ma wyglądać
                            jedyne dojście. Mam nadzieję, że w tej kwestii wszyscy wykarzemy się
                            inicjatywą i wspólnie doprowadzimy do jego wymiany. Pozdrawiam
    • Gość: gosc odbior techniczny IP: *.bb.online.no 31.10.07, 20:32
      witam, chcialbym sie wam o cos zapytac: czy po odbiorze technicznym
      mieszkania otrzymaliscie od razu protokol odbioru? a tak przy
      okazji, jakie mieliscie usterki w swoim mieszkaniu? pozdrawiam.
      • tuotr Re: odbior techniczny 01.11.07, 00:06
        Witam,

Protokół mam do odbioru na poniedziałek. Nie dawali go do ręki wcześniej, bo
        budynek miał tylko prąd budowlany. Z usterek to stwierdziłem tylko jedno okno
        wypadające z zawiasów, choć z drugiej strony wszystkie okna są jakieś takie
        "liche". Po malowaniu wychodzą dziwne pęcherze, widać słabo zagruntowali.
        Ogólnie - jak na razie jest OK.
        • Gość: jola Re: odbior techniczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 12:36
          dowiedziałam się, że przed odbiorem trzeba podpisać "Umowę o zarząd i
          administrację budynku".Po uiszczeniu całej kwoty za mieszkanie to drugi warunek
          odbioru?Czy ktoś wie co zawiera ta umowa ijaki jest jej okres ważności? W
          sprawie nieszczęsnych chodników: może podobnie jak ze śmietkniem, wystosujemy
          pismo do Agrobexu?
          jola
          • tuotr Re: odbior techniczny 06.11.07, 00:28
            Umowa o zarząd to jeden z tych punktów umowy przedwstępnej, który jest uznawany
            jako niedozwolony. Po podpisaniu tej umowy wielkiego wyjścia nie ma - albo się
            zgadzasz, albo idziesz do sądu...

Umowę o zarząd można oczywiście zgodnie z prawem wypowiedzieć wspólnota, co
            oznacza, że musi to zrobić minimum 50% mieszkańców. Umowa wygasa wtedy z końcem
            następnego roku kalendarzowego.
            • Gość: adzia Re: umowa o zarząd IP: *.elite.com.pl 06.11.07, 13:20
              czyli z wypowiedzeniem trzeba się pospieszyć:) - szkoda tylko, że
              wspólnota jest na dwa budynki, bo pewnie będzie to dużo trudniejsze.
              • tuotr Re: umowa o zarząd 06.11.07, 23:46
                Moim zdaniem, kwestia zarządcy jest w tej chwili sprawą drugorzędną. Stawki nie
                odbiegają zasadniczo od tego co jest na rynku. Z tego co widziałem najwyższą
                pozycją jest z reguły opłata za ochroniarzy, a tych u nas nie będzie.

Najważniejsze jest otrzymanie aktów notarialnych, a następnie monitorowanie
                stanu budynków - w pierwszych latach będą osiadać, kwestia wykonanej izolacji
                (ew. grzyb) oraz innych elementów, które będą wymagały interwencji dewelopera.
                Po tym poznamy jak sprawnie działa w naszym imieniu zarządca.
                • Gość: jola Re: umowa o zarząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 11:10
                  W takim razie ta umowa o zarząd nie jest zgodna z prawem? czy Wy podpisaliście
                  taka umowę, bo z tego co słyszę nie ona jest istotna? A z drugiej strony jesłi
                  to nie jest zgodne z prawem to dlaczego mamy się zgadzać na zarząd Agrobexu -
                  nie cieszy się dobrą opinią (tutaj powołuję się na fora interentowe)
                  A czy w sprawie tych nieszczęsnych chodników można cos zrobić? !!! Bo to jest
                  jakaś wielka POMYŁKA!!!I wcale nie chodzi o wysokie obcasy!!!
                  Jeszcze jedno - okna faktycznie są liche - ktoś o tymn pisał! Czasami brakuje
                  słów. Z tego co wiem kwestia dróg wokół budynków została zawieszona przez ZDM,
                  przetarg odbył się latem ale został unieważniony.
                  POZDRAWIAM
                  • Gość: adzia Re: umowa o zarząd IP: *.elite.com.pl 07.11.07, 12:11
                    Nie zgodziłabym się, że sprawa zarządu jest drugorzędna - już teraz
                    widać, że Agrobex jest kiepski (walające się od 2 tygodni śmieci
                    przed budynkiem, niedomyte po spoinowaniu płytki na klatkach
                    schodowych).Poza tym trzeba wziąc pod uwage fakt, że gwarancję na
                    budynek mamy tylko przez 3 lata. Czy naprawdę jesteście przekonani,
                    że przeglądy części wspólnych dokonywane przez Agrobex-zarządcę
                    mające na celu naprawę gwarancyjną przez Agrobex-developera będą
                    rzetelne? Bo ja tu taką optymistką nie jestem. Naprawdę w kwestii
                    zarządu nie chodzi mi tyle o stawki ile o jakość usług.
                    A co do drogi - w umowie z Agrobexem chyba jest zapis, że droga
                    dojazdowa będzie gotowa najpózniej do momentu oddania budynku, czyli
                    teoretycznie - grudzień? Pozdrawiam.
                    • tuotr Re: umowa o zarząd 07.11.07, 13:48
                      1. Umowa o zarząd była warunkiem umowy przedwstępnej i to był zapis, który nie
                      powinien tam się pojawić. No ale mieliśmy wybór podpisywać jak jest, albo... nie
                      podpisywać. W każdym razie można oddać sprawę do sądu, ale oznacza to tylko duże
                      koszty. Lepiej już zebrać wspólnotę i wypowiedzieć umowę.

2. Chodniki i śmietnik - Wszystko zostało wykonane wg projektu i możemy
                      zapomnieć o jakichkolwiek zmianach...

3. Jakość usług - pożyjemy zobaczymy, póki co trwa budowa i jest syf. Łażąc po
                      błocie przed budynkiem miałem trochę wrażenie, jakbym grał w "Alternatywy 4". No
                      ale trzeba dać im szanse na zakończenie budowy.

4. Droga dojazdowa - niestety piłka jest po stronie ZDM i Agrobex nic poza tymi
                      kamieniami nie zrobi. Tu warto byłoby dokładniej rozpoznać sprawę i
                      interweniować u odpowiedzialnych za to ludzi.
                      • Gość: adzia Re: umowa o zarząd IP: *.elite.com.pl 07.11.07, 15:07
                        W zasadzie sie zgadzam poza pkt 2: Chodnik - jakoś nie powtórzyli
                        tego przed drugim budynkiem. A co do projektu chodnika - nie był
                        załącznikiem umowy i nie spełnia podstawowych norm (szerokość 1,5m)
                        nie daje też żadnej szansy dojścia do budynku osobie
                        niepełnosparwnej lub po prostu mającej nogę w gipsie i poruszającej
                        się o kuli ( a to może się przytrafić każdemu z nas - czego
                        oczywiście nikomu nie życzę). Jeżeli nadzór to zaaprobował to trzeba
                        wywalczyć zmianę u nich. Tu trzeba się kierować zdrowym rozsądkiem.
                        Nie zgadzam się też z tym ,że teraz przed budynkiem może być syf, bo
                        po perwsze płacimy już teraz, a poza tym takie podejście prowadzi do
                        niszczenia tego co już zostało zrobione. Im dłużej zwlekają z
                        wyczyszczeniem płytek na klatkach tym trudniej będzie usunąć
                        zabrudzenia, ktore zostały po fugowaniu. Ponadto pozapadały się
                        płyty wokół wejścia do klatek - przyjdzie zima dostanie się tam
                        woda, ktora zamarznie i z pewnością na wiosnę szkody będą większe
                        niż w tej chwili. Chyba będzie nam potrzeba dużo cierpliwości na
                        dojście z tym wszystkim do ładu, czego sobie i Szanownym Sąsiadom
                        serdecznie życzę.
                        • Gość: Mini Re: umowa o zarząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 20:15
                          zgadzam się z Tobą całkowicie. Syf jest i nie da się tego ukryć.
                          Skoro płacimy i to całkiem niemało jeśli ktoś przeliczy sobie ile to
                          rzeczywiście wychodzi za sprzątanie to chyba możemy czegoś wymagać.
                          Na klatce sprzątnęli dopiero w zeszłym tygodniu po prawie trzech
                          tygodniach. Fakt zamietli te kupy piachu które zdązyły sie
                          nagromadzić, ale podłogi nie umyli, a przyjrzyjcie sie umowie -
                          mycie podłóg na mokro raz w tygodniu!
                          Już nie chce tu pisać czarnych scenariuszy, że Agrobex na
                          zgromadzeniu wspólnoty przedstawia faktury za środki czystosci i
                          inne rzeczy i wyjdzie im straszna kwota bo policzą cotygodniowe
                          sprzątanie. Oczywisćie kosztami obciążą nas bo prosze nie zapominać
                          ze ta kwota jest ZALICZKOWA !!! czyli do rozliczenia na koniec roku
                          lub zgromadzenia wspólnoty.
                          Chodnik jest fatalny. dwie osoby idące naprzeciw nie są w stanie sie
                          wyminąć nie potrącając sie lub nie zatrzymując, aby przepuścić tą
                          grugą osobę. czy ktoś wie co z tym zrobić??
                          pozdrawiam sąsiadów
                          • tuotr Re: umowa o zarząd 07.11.07, 22:22
                            W sprawie chodnika rozmawiałem z panią, która przeprowadza odbiór techniczny
                            mieszkań i to ona twierdzi, że wszystko jest zgodnie z projektem. Będzie ciężko.

W zasadzie warto byłoby się zorganizować lepiej niż tylko przez forum. Kto już
                            mieszka na Wańkowicza? Do kiedy planujecie się wprowadzić? Może jakieś zebranie
                            klatkowe na przełomie listopada/grudnia?

Pozdrawiam Sąsiadów
                            • Gość: Minia Re: umowa o zarząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 22:26
                              pomysł spotkania super. ustalmy jakiś termin tak jak mówisz na
                              przełomie listopada i grudnia i spotkajmy się.My jeszcze nie
                              mieszkamy, ale do tego czasu może sie uda. W każdym razie na takie
                              spotkanie przyjdziemy:)
                              • Gość: adzia Re: umowa o zarząd IP: *.elite.com.pl 08.11.07, 11:14
                                Oczywiście bardzo możliwe, że chodnik jest zgodnie z projektem, ale
                                wobec tego trzeba walczyć z tym urzędowo, bo osoba, która projekt
                                zaakceptowała w UM musiała mieć spore zaćmienie, ale to ona powinna
                                za to odpowiadać. Z całą pewnością jest jakaś droga odwoławcza -
                                myślę, że zwrócenie się bezpośrednio do UM z prośbą o pisemne
                                uzasadnienie takiej decyzji będzie dobrym pierwszym krokiem, tylko
                                musimy to zrobić jako wspólnota. Chodnik jest niebezpieczny i tyle,
                                ciekawe dlaczego jeśli to takie super rozwiązanie nie kładą wszędzie
                                dziurawych chodników, bo do tego się ta kostka sprowadza. Mnie
                                trafia jak widzę jak zostały zmarnowane nasze pieniądze, bo przecież
                                to nie z kasy Agrobexu. Ja jeszcze nie mieszkam, ale często bywam,
                                więc jestem za spotkaniem.
                                • Gość: adzia Re: umowa o zarząd IP: *.elite.com.pl 08.11.07, 12:16
                                  Jeszcze wracajac do sprawy chodnika. Polecam lekture na stronie
                                  miejsca.org/2007/przestrzen-niepubliczna. Prosze
                                  przeczytajcie uwaznie ten artykul, bo wydaje mi sie , ze podpowiada
                                  nam on przepis, na ktory mozemy sie powolac, jak i droge dochodzenia
                                  naprawy tego bubla. Czekam na Wasze opinie i pozdrawiam.
                        • Gość: G Re: umowa o zarząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 18:13
                          > Chodnik - jakoś nie powtórzyli tego przed drugim budynkiem

Wiadomo dlaczego - wróble ćwierkają, że będą tam mieszkać pracownicy Agrobeksu.
                          • evkaa Re: umowa o zarząd 08.11.07, 22:32
                            Witam sąsiadów...
                            My mieszkamy od trzech tygodni :) chodnik? Tragedia!!!! w adidasach
                            ciężko przejść...parking? jeszcze gorsza tragedia..jak w tym
                            tygodniu podadało to na parkingu kałuże i błoto...co do klatki to
                            jeszcze niewidziałam aby ktoś ją sprzątał..:( a jest już brudno...
                            • Gość: adzia Re: umowa o zarząd IP: *.elite.com.pl 09.11.07, 10:50
                              To co - będziemy tak zbiorowo narzekać czy może zaczniemy działać
                              żeby coś z tym zrobić?
                              • Gość: G Re: umowa o zarząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 15:54
                                Na razie nic nie możemy jako wspólnota, bowiem ta powstaje z chwilą podpisania
                                aktów notarialnych, a Agrobex jakoś się do tego nie kwapi, mimo że mógłby,
                                czyżby jakieś przeszkody formalne? Ktoś już się umówił na podpisanie? Bo mnie
                                panie z biura zbywają obietnicami.
                                • Gość: adzia Re: umowa o zarząd IP: *.elite.com.pl 12.11.07, 10:56
                                  oczywiście, trzeba poczekać aż nabędziemy mieli tytuł własności, bo
                                  póki co z formalnego punktu widzenia właścicielem jest Agrobex. Nie
                                  wiem czy do podpisania aktów notarialnych nie jest konieczny odbiór
                                  także budynku północnego, bo oba budynki stoją na wspólnycm gruncie.
                                  Ale tego nie jestem pewna. Mam tylko nadzieję, że podpisanie nastapi
                                  w terminie, który umożliwi nam jeszcze skorzystanie z odliczenia VAT-
                                  u, bo to calkiem spora kasa.
                                  • Gość: GOŚĆ Re: umowa o zarząd IP: *.htsit.net 30.11.07, 11:20
                                    Umowe o zarząd podpisuje wspólnota a nie mieszkańcy więc nie wiem
                                    jak możecie podpisywać takowe umowy przed poastaniem wspólnoty.
                                    A jeżeli to powinny być umowy mówiące o zarządzaniu nieruchomościa
                                    przez developera tylko do momentu powstania wspólnoty i pierwszego
                                    jej spotkania, na którym powinno zostać ustalone czy chcecie aby
                                    zarządzał Wami AGROBEX czy tez chcecie miec innego zarządcę.
                                    Ja osobiście polecałabym to drugie wyjście.
                                    Sama mieszkam w budynku Agrobexu (NIESTETY!!!) na początku tego roku
                                    pozbyliśmy sie ich jako zarządcy i jest ... bardzo dobrze.
                                    Pomijam fakt, że AGROBEX nagminnie uchylał się od rozpatrywania
                                    uchybień, reklamacji i skarg mieszkańców odnośnie developerki ale
                                    przede wszstkim po przekazaniu zarządu wyszły na jaw różne machlojki
                                    które pozwoliły AGROBEXOWi unikać najróżniejszych kosztów, które
                                    jako współwłaściel nieruchomości i wielu jeszcze innych rzeczy.
                                    Dlatego też jeżeli to mozliwe poszukajcie innego zarządcy bo AGROBEX
                                    zarządca i AGROBEX developer to jedno i zawsze będą się nawzajem
                                    kryć.
                                    • Gość: kasia Re: umowa o zarząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 08:14
                                      mam pytanie - czy ktoś z Was ma mieszknie ze skosami? Jaki zapis macie w Umowie
                                      dotyczący liczenia powierzchni? Chodzi o to czy macie liczoną tzw powierzchnię
                                      użytkową wg PN czy powierzchnię liczoną "po podłodze"? pozdrawiam
                                      • Gość: Aneta Re: umowa o zarząd IP: *.devs.futuro.pl 02.07.08, 16:53
                                        witam mam zapis w umowie o powierzchni liczonej po podłodze wyszło
                                        72m kwadratowe a teraz okazuje się ,że powierzchni użytkowej jest o
                                        24m kwadratowe mniej (odpada antresola. UWAGA OSZUŚCI !!!!!
      • Gość: G Re: odbior techniczny IP: *.icpnet.pl 18.12.07, 22:48
        Czy ktoś może mi wyjaśnić, dlaczego latarnie na parkingu i między blokami
        zapalają się dopiero o godzinie 18, a czasem świecą także w ciągu dnia?
        • Gość: ania Re: odbior techniczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.07, 13:45
          Czy ktoś posiada informacje co będzie znajdować się w lokalach usługowych w
          budynku północnym oraz co stawia koło naszych bloków firma skanska??
          • Gość: G Re: odbior techniczny IP: *.icpnet.pl 26.12.07, 09:51
            > co będzie znajdować się w lokalach usługowych w budynku północnym

Pewnie sklepy z artykułami pierwszej potrzeby, bo placówki usługowe raczej nie -
            zbyt peryferyjna lokalizacja.

> co stawia koło naszych bloków firma skanska

Osiedle Strzeszyn L - szeregowce, inwestorem jest WAM
    • Gość: G akty notarialne IP: *.icpnet.pl 06.04.08, 14:50
      Agrobex ma czas do końca kwietnia na podpisanie aktów notarialnych - ja mają ich
      ponad 50 (zakładając, że niektórzy kupili więcej niż jedno mieszkanie). Czy więc
      nie pora, żeby się zabrali za umawianie z mieszkańcami do notariusza? Ktoś już
      był umawiany? Bo jak na razie to jedynie ankieterów chcą wysyłać...
      • sunshine26 Re: akty notarialne 28.04.08, 14:01
        To skandal z tymi aktami. Wyobraźcie sobie, że pismo w tej sprawie,
        które wysłałam w środę (6 dni temu) jeszcze nie zostało zaniesione
        do pani prezes! Wystąpiłam z wnioskiem o wystawienie zaświadczenia
        dla mojego banku z podaniem wiążącej daty podpisania aktu. I jest z
        tym wielki problem! Ta firma od samego początku miała ze wszystkim
        problemy. Nie da się z nimi niczego normalnie załatwić. Masakra.
        Może się skrzykniemy i razem się tam zaczniemy dobijać?
        • Gość: gosciu Re: akty notarialne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 09:32
          Aby uzykać akt notarialny musi byc wykonany odbiór budynku i wydane
          pozwolenie na użytkowanie. Odbiór zaś może być dokonany tylko jeśli
          zostanie wybudowana droga do Koszalińskiej. Takie są ustalenia w
          miejscowym planie zagospodarowania terenu. Z tego co się orientuję
          droga leży w kompetencjach miasta (ZDM). Niestety pierwotnie ten
          teren był przeznaczony dla wojska i takie były ustalenia pomiędzy
          wojskiem i miastem. Po sprzedaży przez wojsko terenu dla Agrobex
          moze się coś zmieniło. Jedno jest pewne: bez drogi nie będzie
          pozowlenia na użytkowanie, a bez tego żaden notariusz nic nie
          podpisze. Proponuję monitować w Agrobex- niech ponaglą Miasto, lub
          sami wybudują drogę- wiedzieli o tym od samego początku inwestycji.
          • sunshine26 Re: akty notarialne 29.04.08, 14:28
            Witaj - kimkolwiek jesteś - widzę, że masz wiedzę w temacie. Nas
            mocno cały czas ściemniali z tą drogą - mówili, że to leży po
            stronie gminy. Pogodziliśmy się z tym, że na drogę będzie trzeba
            zaczekać. Ale nie mieliśmy pojęcia, że to może wiązać się z kwestią
            aktów notarialnych! Gdyby nas bank nie dusił, to bym się tym
            wszystkim aż tak nie stresowała, choć chodzą słuchy, że Agrobex ma
            poważne problemy finansowe. Do jutra muszę w Banku przedstawić
            oświaczenie dewelopera zawierające wiążącą datę podpisania aktu
            notarialnego. Codziennie wydzwaniam do Agrobexu i ciągle słyszę
            jakieś wymówki - a to pani prezes była na chorobowym, a to jej nie
            ma... Mam znowu dzwonić dziś po 15. Nie wiem co zrobię, jeśli nie
            wystawią mi tego świstka. Bank może w każdej chwili wyciągnąć
            weksel, który podpisałam i zacznie się piekło. Jestem humanistą i
            przyrodnikiem - nie cierpię się szarpać z urzędami, prawnikami,
            bankami... Aż mi się niedobrze robi na samą myśl o tym.
            "Proponuję monitować w Agrobex- niech ponaglą Miasto, lub
            > sami wybudują drogę- wiedzieli o tym od samego początku
            inwestycji." Monituję od dawna - już w grudniu robiliśmy rekonesans -
            najpierw powiedziano nas, że czekają na odbiór budynku. Potem, że
            muszą sprzedać najpierw wszystkie mieszkania i potem się za to
            zabiorą. Teraz, że jest jakiś problem z kartoteką w Geopozie. Gdzie
            tkwi prawda? Jeśli ten problem się nie rozwiąże - trzeba będzie się
            spotkać, bo w kupie siła :-)
            • tuotr Re: akty notarialne 30.04.08, 09:12
              Wyraźnie widać, że Agrobex ma kłopoty z takim załatwieniem dokumentów, aby spisać akty notarialne. Informacje o kłopotach finansowych można odnieść do większości deweloperów - mamy stagnację na rynku i kupę niesprzedanych mieszkań. Przyczyną może być ta droga, bądź inne zobowiązania dewelopera o których jeszcze nie wiemy. W każdym bądź razie trzeba się spotkać, bo tylko jako zbiorowość mamy szansę na jakiekolwiek odpowiedzi.

Spotkanie można urządzić koło "piaskownicy", pytanie tylko kiedy - dziś, jutro?
              • sunshine26 Re: akty notarialne 30.04.08, 10:49
                Nam pasuje dziś o 19:00 przy piaskownicy, może być?
                • tuotr Re: akty notarialne 30.04.08, 11:37
                  OK, w takim razie do zobaczenia o 19.00
                  • Gość: adzia Re: akty notarialne IP: *.elite.com.pl 30.04.08, 12:00
                    Hej, ale z tą drogą to ktoś tu trochę pościemniał. Odbiór techniczny
                    i zezwolenie na użytkowanie nie ma raczej nic do tego, notabene oba
                    dokumenty były uzyskane w zeszłym roku (od tego zależało podpisannie
                    przez nas protokołów, co mialo miejsce w październiku o ile
                    pamiętam). Z tego co mi powiedziano był błędnie wpisany adres w
                    jednym z tych dokumentów i dlatego wszystko się opóźnia. Oczywiście
                    odrębną kwestią pozostaje pytanie dlaczego Agrobex zorientował się w
                    tym błędzie dopiero miesiąc temu, no ale wszyscy znamy tego
                    developera. Ich hasło "zbudowane na zaufaniu" brzmi jak sztandardowy
                    przekład cynizmu:)Pozdrawiam sąsiadów.
                  • sunshine26 Re: akty notarialne 30.04.08, 13:57
                    Do zobaczenia :-)
                    • sunshine26 Re: akty notarialne 30.04.08, 20:35
                      Jeśli ktoś jeszcze nie wie, Agrobex roześle w poniedziałek pisma
                      informujące o przesunięciu terminu podpisania umowy
                      przyrzeczonej "najpóźniej do dnia 30 lipca 2008".
                      Zróbmy wszystko, aby to stało się raczej wcześniej niż później.
                      • silvermane Re: akty notarialne 01.05.08, 20:30
                        > Jeśli ktoś jeszcze nie wie, Agrobex roześle w poniedziałek pisma
                        > informujące o przesunięciu terminu podpisania umowy
                        > przyrzeczonej "najpóźniej do dnia 30 lipca 2008".

To i tak jest skandal, bo ja np. muszę z braku księgi wieczystej płacić co
                        miesiąc ubezpieczenie kredytu - może by Agrobex łaskawie mi je zwracał od maja?

Niestety nie mogłem dotrzeć na 19 do piaskownicy, natomiast zamierzam się wybrać
                        do biura w poniedziałek rano, może ktoś chce mnie wspomóc?
                        • sunshine26 Re: akty notarialne 02.05.08, 01:37
                          Nie wiem, czy cię to pocieszy, czy nie... ale my oprócz
                          ubezpieczenia mamy jeszcze podwyższoną marżę o 2%, co daje kilkaset
                          złotych w plecy miesięcznie. Ja w swoim piśmie do Agrobexu
                          zagroziłam, że obciążę ich tym kosztem. Jednak sama nie będę się
                          porywać z motyką, bo pozywanie ich w pojedynkę po prostu mi się nie
                          opłaci. Ale gdyby zebrała się jakaś większa grupka osób
                          pokrzywdzonych...
                          BTW - szkoda, że nie dotarłeś, dyskusja była bardzo interesująca :-)
                          • Gość: adzia Re: akty notarialne IP: *.elite.com.pl 05.05.08, 09:56
                            Jednostronnie to oni sobie mogą zmieniać, ja napewno nie podpiszę
                            zgody na termin 30 lipca - do końca kwietnia mam czas na odliczenie
                            VAT-u za remont i materiały - i nie mam zamiaru rezygnować z kilku
                            tysięcy złotych. Wogóle pierwsze słyszę, aby warunki umowy zmieniać
                            pismem jednej ze stron. To już nawet trudno kpiną nazwać, chyba że
                            równocześnie zagwarantują mi zwrot tej kwoty w przypadku nie
                            podpisania aktu przed 30 czerwca. Kurcza dawno tak mi nic nie
                            działało na nerwy jak ten cholerny deweloper:) Pozdrawiam, i gdyby w
                            przyszłości kroilo się jakieś zebranie sąsiadów dajcie znać na forum.
    • sunshine26 Rozliczenie za wodę 05.05.08, 21:25
      Czy ktoś wie może, dlaczego na rozliczeniu za wodę podpiętym do faktury z
      Agrobexu 1 m3 ciepłej wody kosztuje tyle samo co zimnej?
      • sunshine26 Re: Rozliczenie za wodę 05.05.08, 21:33
        Chyba ta zimna to tak naprawdę zimna + ścieki?
        • silvermane Re: Rozliczenie za wodę 05.05.08, 22:31
          Tak, to może być zimna + ścieki + VAT, ale i tak wychodzi o 0,5 zł za mało.
          Pojadę to jutro wyjaśnić. A czy ktoś dostał rachunek za ogrzewanie? Sezon
          grzewczy już się skończył, a rozliczenia nie było, może zapomnieli :)

Pomijam już fakt, że Agrobex szasta naszymi pieniędzmi - światła na parkingu od
          początku świecą się jeszcze wtedy, gdy już jest jasno - obecnie od 19 do 7, a
          więc co najmniej o 2-3 godziny za długo.
          • sunshine26 W kupie raźniej :-) 29.05.08, 22:03
            Informuję, że w dniu dzisiejszym udało nam się odbyć w pełni spontaniczne
            spotkanie w ilości osób 6 (3 mieszkania). Stwierdziliśmy, że warto napisać
            wspólne pismo do naszego ukochanego dewelopera zawierające wszystkie nasze
            bolączki, a wśród nich: kwestia aktów notarialnych i rozliczenia za ogrzewanie
            oraz parę innych. Mamy zamiar zebrać pod tym pismem trochę podpisów, a następnie
            udać się z nim do zarządu :-) Jeśli ktoś z Was chce się przyłączyć do tej
            inicjatywy, proszę o kontakt sunshine26@gazeta.pl

tuotr - pukaliśmy do Was, ale chyba śpicie, albo nie wiem co tam robicie, że nie
            słyszeliście :-) Zapukajcie kiedyś do sąsiadów, to pogadamy na wspólne tematy :-)
          • sunshine26 Re: Rozliczenie za wodę 13.06.08, 21:21
            silvermane napisał:

> Tak, to może być zimna + ścieki + VAT, ale i tak wychodzi o 0,5 zł za mało.
            > Pojadę to jutro wyjaśnić. A czy ktoś dostał rachunek za ogrzewanie? Sezon
            > grzewczy już się skończył, a rozliczenia nie było, może zapomnieli :)

>
            > Pomijam już fakt, że Agrobex szasta naszymi pieniędzmi - światła na parkingu od
            > początku świecą się jeszcze wtedy, gdy już jest jasno - obecnie od 19 do 7, a
            > więc co najmniej o 2-3 godziny za długo.

Dowiedziałeś się może, co z tym ogrzewaniem?
            • silvermane Re: Rozliczenie za wodę 15.06.08, 15:35
              > Dowiedziałeś się może, co z tym ogrzewaniem?

Nie, bo Agrobex chyba o nas zapomniał. Czynszu za czerwiec też nie przysłali i
              chyba nie z winy strajku poczty.

Przynajmniej grzaliśmy zimą za darmo...
              • sunshine26 Re: Rozliczenie za wodę 15.06.08, 19:30
                silvermane napisał:

> > Dowiedziałeś się może, co z tym ogrzewaniem?
                >
                > Nie, bo Agrobex chyba o nas zapomniał. Czynszu za czerwiec też nie przysłali i
                > chyba nie z winy strajku poczty.
                >
                > Przynajmniej grzaliśmy zimą za darmo...

Za darmo :-) To się jeszcze okaże. Obawiam się, że wkrótce sobie o nas
                przypomną, a wtedy zawału będzie można dostać na widok kwoty.
                Trzeba się dowiedzieć - chyba tam jutro zadzwonię, albo lepiej napiszę wcześniej
                maila. Jeśli wyjdzie duża kwota, będą MUSIELI ją nam rozłożyć na raty. Poza tym
                kończy się czerwiec, a w sprawie aktów notarialnych zero wieści...
                • sunshine26 Rozliczenie za ogrzewanie 17.06.08, 15:56
                  Dzwoniłam dziś do Dalkii - faktury powinny zostać wysłane do nas pod
                  koniec tego tygodnia. Istnieje możliwość rozłożenia na raty, ale
                  trzeba będzie napisać wniosek.
                  P.S. Szkoda, że to forum umarło powolną śmiercią...:-)
                  • Gość: ninni Re: Rozliczenie za ogrzewanie IP: *.bb.online.no 17.06.08, 17:40
                    sunshine, a jak wysokich rachunkow nalezy sie spodziewac skoro ty na raty to
                    chcesz rozkladac? moze to glupie pytanie, ale nigdy w bloku nie mieszkalam..poza
                    tym, skoro juz pisze;), to blagam zrobmy cos ze smietnikiem, obudujmy go chociaz
                    az po sama gore, abym nie musiala sie patzrec na sterte smieci z okna-taki
                    niestety mam widok:/ pozdrawiam!
                    • sunshine26 Re: Rozliczenie za ogrzewanie 18.06.08, 15:48
                      Szczerze mówiąc nie mam pojęcia ile to może być, ale wyobraźnia
                      podpowiada, że między 1000 a 1500 zł? Za parę dni się przekonamy.
                      Wszystko zależy od tego kto ile ogrzewał - my staraliśmy się
                      oszczędzać, ale trudno powiedzieć ile ciepła wchłonął ten budynek,
                      który był przecież jeszcze mocno wilgotny, jak się wprowadzaliśmy...
                      My grzejemy od października... ale tak porządnie to dopiero od
                      połowy grudnia i nie we wszystkich pokojach.
                      A propos śmietników - my mieszkamy akurat z innej strony, ale nie
                      mam nic przeciwko temu, żeby je zabudować, chyba nie ma
                      przeciwskazań? Najpierw trzeba się zorientować ile by to kosztowało,
                      a potem mogłabyś napisać wniosek i zebrać podpisy - bo chyba wszyscy
                      muszą się zgodzić na dodatkowy koszt, nawet jeśli będzie to 5 zł od
                      mieszkania... Nie mam doświadczenia w tych sprawach, może ktoś się w
                      tej sprawie wypowie???
                      • silvermane Re: Rozliczenie za ogrzewanie 18.06.08, 19:39
                        Nie dziwię się Dalkii, że nie chce rozkładać na raty. W końcu i tak ponieśli
                        stratę z tytułu odroczonych płatności (zakładam, że winny jest Agrobex), a po
                        co mają jeszcze dodatkowo tracić.

A oszczędzanie na grzaniu zimą za parę lat zemści się grzybem na ścianach.
                        • sunshine26 Re: Rozliczenie za ogrzewanie 19.06.08, 20:49
                          silvermane napisał:

> Nie dziwię się Dalkii, że nie chce rozkładać na raty. W końcu i tak ponieśli
                          > stratę z tytułu odroczonych płatności (zakładam, że winny jest Agrobex), a po
                          > co mają jeszcze dodatkowo tracić.
                          >
                          > A oszczędzanie na grzaniu zimą za parę lat zemści się grzybem na ścianach.

Żle mnie zrozumiałeś - Dalkia właśnie CHCE rozkładać na raty - facet sam to
                          zaproponował. Podobno ta cała sytuacja wyniknęła z tego, że mieli (Dalkia) jakiś
                          problem z systemem komp. (przechodzili na inny czy coś) - facet sam mi się do
                          tego przyznał...
                          • sunshine26 Akty notarialne 25.06.08, 08:25
                            Kochani Sąsiedzi! Wreszcie widać koniec sprawy naszych aktów. Ja podpisuję
                            dzisiaj (wczoraj dzwonili) - ciekawe, czy się z którymś z Was spotkam u notariusza.
                            Pozdrawiam słonecznie!
                            • tuotr Re: Akty notarialne 01.07.08, 18:59
                              Właśnie odebrany! Jednak z tego co widziałem, tylko niewielkiej grupce
                              mieszkańców się śpieszyło.

Ale teraz możemy zająć się wspólnymi sprawami - będzie ciężko, w końcu
                              zarządzanie wspólnotą zostało wpisane do aktu.

Czy ktoś wie co się stało z fakturami od Agrobexu za opłaty? Woda przyszła a
                              "czynsz" nie... ;-)

Pozdrawiam,
                              • Gość: adzia Re: Akty notarialne IP: *.elite.com.pl 02.07.08, 08:47
                                Wpisanie zarządu do aktu w żaden sposób nie blokuje nam jego zmiany -
                                starczy uchwała wspólnoty żeby to zmienić (pytałam się pani
                                Notariusz podczas odczytywania aktu).
                                Niestety pierwsze zebranie wspólnoty Agrobex ma obowiązek zwołać
                                dopiero w ciągu trzech m-cy po zakończeniu pełnego roku
                                kalendarzowego od powstania wspólnoty, czyli dopiero w marcu 2009.
                                Oczywiście może to zrobić wcześniej ale nie sądzę aby im się
                                spieszyło ,a to oznacza, że z 3 letniej gwarancji na części wspólne
                                pozostanie nam już niewiele czasu na reklamacje (bo gwarancja liczy
                                się chyba od października 2007 czyli od daty pozwolenia na
                                użytkowanie, ale tego nie jestem pewna).
                                • Gość: G Re: Akty notarialne IP: *.icpnet.pl 05.07.08, 22:59
                                  > Niestety pierwsze zebranie wspólnoty Agrobex ma obowiązek zwołać
                                  > dopiero w ciągu trzech m-cy po zakończeniu pełnego roku
                                  > kalendarzowego od powstania wspólnoty, czyli dopiero w marcu 2009.

Albo nawet później. Wspólnota powstaje przecież dopiero w momencie wyodrębnienia
                                  wszystkich lokali. Wiadomo więc po co kupili tu mieszkania pracownicy Agrobeksu.
                            • Gość: Awa Re: Akty notarialne IP: *.devs.futuro.pl 02.07.08, 17:14
                              Czy ktoś z Państwa ma mieszkanie ze skosami, jak policzyli
                              powierzchnię, czy w umowie było napisane ,że jest liczona na
                              poziomie podłogi?, czy napisane było powierzchni użytkowej. Dziś
                              okazało się ze zapłaciliśmy im za 72 metry kwadratowe mieszkania,
                              które ma tylko 49 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej.Nie mogę
                              nazwać firmy AGROBEX inaczej jak tylko bandą złodzieji.Wszystkim
                              odradzam zakup mieszkań u tego dewelopera.
                              • tuotr Re: Akty notarialne 02.07.08, 18:03
                                Rozumiem, że chodzi o mieszkania tuż pod dachem? Z tego co wiem są różne metody
                                obliczania takiej powierzchni, ale wybrana metoda chyba było to wpisane w umowie
                                sprzedaży?
                              • tomek.zien Re: Akty notarialne 02.07.08, 19:17
                                sposób liczenia powierzchni zależy od zastosowanej w umowie normy,
                                oznaczenie normy z reguły zczayna się PN - ... i dalej cyferki lub
                                symbole. Prosze podać numer tej normy i podam Pani sposób liczenia
                                powierzchni. Jeśli przy zakupie mieszkania lub przy odbiorze
                                zastosowano niewłaściwy sposób liczenia może Pani wystąpić z
                                roszczeniem
                                zapraszam do oceny dewelopera na

rankingdeweloperow.pl/developer/3/ankieta/
                              • Gość: Awa Re: Akty notarialne IP: *.devs.futuro.pl 03.07.08, 00:10
                                W umowie jest napisane ze mieszkanie ma 72 metry kwadratowe,
                                powierzchnia użytkowa ma być policzona do aktu notarialnego zgodnie
                                z normą PN-70/B - 02365. W akcie notarialnym to mieszkanie ma już
                                tylko 49 metrów kwadratowych. Czyli powierzchnia policzona bez
                                antresoli. Tymczasem wg normy PN-70/B - 02365 antresolę wlicza się
                                do powierzchni użytkowej lokalu.A co ze skosami, od 2.20 do 1,40m
                                liczy sie 50 procent.
                                • Gość: tomi Re: Akty notarialne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 15:30
                                  jakie sa koszty aktu notarialnego po odbiorze mieszkania? czy to
                                  stawka procentowa od metrazu? z gory dzieki za odpowiedz!
                                  • Gość: adzia Re: Akty notarialne IP: *.elite.com.pl 10.07.08, 11:52
                                    Raczej od wartości, co się z metrażem wiąrze:)Chociaż u mnie do
                                    wartości wliczyli też koszt zleconych im prac wykończeniowych (co
                                    jest totalnym absurdem). Proponuję zadzwonić do Agrobexu wziąc od
                                    nich telefon do notariusza i u notariusza się dowiedzieć 9ja tak
                                    robiłam).
                                    • Gość: G Re: Akty notarialne IP: *.icpnet.pl 10.07.08, 18:35
                                      Nie ma w tym nic absurdalnego - prace wykończeniowe inne niż w standardzie
                                      zwiększają wartość nieruchomości, zresztą ich wpływ na taksę jest rzędu kilku
                                      złotych

Można policzyć sobie na www.money.pl/banki/kalkulatory/koszty/, z tym że
                                      trzeba odjąć podatek od czynności cywilnoprawnych - obecnie nie płaci się go już
                                      kupując mieszkanie od dewelopera.
                                      • Gość: adzia Re: Akty notarialne IP: *.elite.com.pl 11.07.08, 08:54
                                        Z całym szacunkiem ale nie sądzę, żeby przestawienie ścianki
                                        działowej o kilka centymetrów lub przeniesienie podłączenia pralki
                                        zwiększało wartość nieruchomości. To nie była typowa wykończeniówka
                                        typu płytki itp. bo to w sposób logiczny wplywa na wartość. Ale
                                        mniejsza z tym...Przy kalkulatorze trzeba odjąc 30% z taksy
                                        notarialnej, bo taką dają zniżkę.
                                        • Gość: Gabi Re: Akty notarialne IP: 82.160.201.* 15.07.08, 20:43
                                          Opłata notarialna jest opłata stosunkową i zależy tylko od ustalonej w umowie
                                          przedwstępnej wartości mieszkania. Opłatę notarialną można negocjować z
                                          notariuszem. Umowa nie musi być zawierana u wskazanego przez dewelopera
                                          notariusza, kupujący może wskazać swojego notariusza.
                            • Gość: Marcin Re: Akty notarialne IP: 198.28.69.* 26.08.08, 10:19
                              czesc,

czy moglabys doprecyzowac o jakim osiedlu/ budynku mowisz? czy akt notarialny
                              doszedl do skutku?

bede wdzieczny za odpowiedz!
                              Marcin
                              • Gość: Marta Re: Akty notarialne IP: 83.14.176.* 12.09.08, 10:52
                                Dzień dobry, czy ktokolwiek z Państwa otrzymał fakturę za
                                ogrzewanie? Złożyłam już reklamację w Dalkii oraz w Agrobexie, ale -
                                jak mniemam - adresaci niespecjalnie się przejęli. Czy macie Państwo
                                jakiś sposób na ignorancję i niekompetyencję ww. firm? A co udało
                                się Państwu załatwić w sprawie nieszczęsnych chodników czy brudnych
                                klatek schodowych?
                                Mam jeszcze pytanie dotyczące liczenia powierzchni ze skosami - czy
                                ktoś z Państwa wywalczył od Agrobexu (być może)nadpłacone pieniadze?
                                Pozdrawiam.
                                • tuotr Nowe forum 30.12.08, 23:14
                                  Uwaga: Dyskusja przeniosła się do nowego forum osiedlowego:
                                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=86494

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka