Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o Solarisach ?

IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 08.01.03, 12:48
No właśnie co sądzicie o tych autobusach? Jeżdżą po naszym mieście i ciekaw
jestem waszej opinii. Wątek ten poruszono też na forum Krakowskim i tam
opinie są rózne, a jak to wygląda w Poznaniu??
Obserwuj wątek
    • Gość: tur Re: Co sdzicie o Solarisach ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.01.03, 13:34
      Nazwa sugeruje jakis zwiazek ze Sloncem.
      Czy jest to pojazd ktory w jakikolwiek sposob
      wykorzystuje
      energie najblizszej nam gwiazdy?
      • Gość: Marvin Re: Co sdzicie o Solarisach ? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 08.01.03, 16:07
        Gość portalu: tur napisał(a):

> Nazwa sugeruje jakis zwiazek ze Sloncem.
        > Czy jest to pojazd ktory w jakikolwiek sposob
        > wykorzystuje
        > energie najblizszej nam gwiazdy?
        miałem na myśli autobusy, które jedżą po Poznaniu :)))
        • Gość: Lutek Re: Co sdzicie o Solarisach ? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 08.01.03, 20:11
          > miałem na myśli autobusy, które jedżą po Poznaniu :)))

Autobusy bardzo fajne - bardzo lubię sobie nimi pojeździć i dobrze, że ostatnio
          do Poznania trafiła ich następna partia. Produkt naprawdę na europejskim
          poziomie, a wiem co nieco o tym, bo interesuję się tematem. No i produkcji
          polskiej, co jest chyba najwazniejsze. Trzymam kciuki za fabrykę Solarisa w
          Bolechowie - a z tego co wiem to całkiem sporo autobusów wysyłają za granicę, w
          tym do Berlina!

• Gość: tur Re: Co sdzicie o Solarisach ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.01.03, 20:26
            Dobrze że fajne, ale bardziej istotne jest ile kosztuje
            w nim jedno miejsce dla pasażera i ile kosztuje
            1 pasażero-kilometr przy np. 80% zapełnieniu autobusu. Wtedy dopiero mozna o nim cos powaznie sądzic.
            • Gość: Lutek Re: Co sdzicie o Solarisach ? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 08.01.03, 20:29
              > Dobrze że fajne, ale bardziej istotne jest ile kosztuje
              > w nim jedno miejsce dla pasażera i ile kosztuje
              > 1 pasażero-kilometr przy np. 80% zapełnieniu autobusu.

Skoro autobus jest kupowany w Polsce i za granicą to pewnie i ten wskaźnik
              kształtuje się na dobrym poziomie. Najtańsze miejsca na jednego pasażera to
              masz na wozie drabiniastym. Jakość niestety musi kosztować.
              • Gość: tur Re: Co sdzicie o Solarisach ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.01.03, 19:47
                Gość portalu: Lutek napisał(a):

>
                > Skoro autobus jest kupowany w Polsce i za granicą to pewnie i ten wskaźnik
                > kształtuje się na dobrym poziomie.

"to pewnie" nie jest takie pewne mimo że go kupują nie tylko u nas. A ten wskaźnik trzeba po prostu
                wiedziec ile dokładnie wynosi a nie ulegac mirażom jakiegoś poziomu.

> Najtańsze miejsca na jednego pasażera to
                > masz na wozie drabiniastym.

Tramwaj elektryczny wyparł tramaj konny dlatego że konny był droższy.
                Więc nie masz racji że miejsce w wozie drabiniastym jest najtańsze.

> Jakość niestety musi kosztować.
                Oczyiście wszystko coś tam kosztuje. Ale jak się mówi że kosztuje to zakłada się że zna się
                konkretnie dokładną cenę.
                Dlatego pytałem ile dokładnie te składniki jakości w Solarisie wynoszą.
    • Gość: Mikołaj_Wydra Re: Co sądzicie o Solarisach ? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 08.01.03, 22:00
      Gość portalu: Marvin napisał(a):

> No właśnie co sądzicie o tych autobusach? Jeżdżą po naszym mieście i ciekaw
      > jestem waszej opinii. Wątek ten poruszono też na forum Krakowskim i tam
      > opinie są rózne, a jak to wygląda w Poznaniu??

Witam! ja o tych autobusach mialem strasznie złą opinię. Jednak ostatnimi czasy
      troszeczkę sie ona poprawiła. Wszystko to za sprawą Solarisów drugiej
      generacji. Przede wszystkim podoba mi się Solaris Urbino 18 #1384 (wyposazony w
      system monitoringu). Jednak moim zdaniem najciekawszymi autobusami są VOLVO
      7000A oraz Man NG313 (ktorych to MPK posiada dwie sztuki)
      • canemuto Re: Co sądzicie o Solarisach ? 08.01.03, 22:24
        lepsze, niz ikarusy (choc trudno byc gorszym:)

wady:
        - miejsca siedzace byly chyba projektowane dla hobbitow, srogo trzeba sie
        nameczyc kurczac nogi podczas jazdy
        - przyciski stop/otwieranie drzwi to dziadostwo - slabiutko kontaktuja, choc
        sa calkiem sporych gabarytow

znacznie lepiej prezentuja sie pod wieloma wzgledami neoplany. jednak zdarzylo
        mi sie kiedys uslyszec opinie, ze sa BARDZO awaryjne, zatem...
        • Gość: Mikołaj_Wydra Re: Co sądzicie o Solarisach ? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 08.01.03, 22:59
          canemuto napisał:

> lepsze, niz ikarusy (choc trudno byc gorszym:)
          >
          > wady:
          > - miejsca siedzace byly chyba projektowane dla hobbitow, srogo trzeba sie
          > nameczyc kurczac nogi podczas jazdy
          > - przyciski stop/otwieranie drzwi to dziadostwo - slabiutko kontaktuja, choc
          > sa calkiem sporych gabarytow
          >
          > znacznie lepiej prezentuja sie pod wieloma wzgledami neoplany. jednak
          zdarzylo
          > mi sie kiedys uslyszec opinie, ze sa BARDZO awaryjne, zatem...

zatem ... Ikarusy ;-) Apropo Ikarusów jak się Wam podoba Ikarus 435 #1501
          (jedyny taki w {Poznaniu)?
        • Gość: Piccolo_Jr Re: Co sądzicie o Solarisach ? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 08.01.03, 23:05
          canemuto napisał:

> - przyciski stop/otwieranie drzwi to dziadostwo - slabiutko kontaktuja, choc
          > sa calkiem sporych gabarytow

Że co? To trzeba widocznie umieć naciskać. No chyba że ktoś zupełnie siły nie
          ma. Ja ani razu nie miałem z tym problemu.
          • canemuto przyciski stop/otwieranie drzwi 09.01.03, 03:07
            Gość portalu: Piccolo_Jr napisał(a):

> Że co? To trzeba widocznie umieć naciskać. No chyba że ktoś zupełnie siły
            nie
            > ma. Ja ani razu nie miałem z tym problemu.

sila nie ma tutaj nic do rzeczy - przyciski chodza wlasnie bardzo luzno i nie
            kontaktuja dobrze na calej dlugosci. poza tym takie urzadzenia maja dzialac za
            kazdym razie, a nie tylko przy umiejetnym naciskaniu - to nie zamek szyfrowy.
            wole klasyczne przyciski w neoplanach.
            • Gość: Piccolo_Jr Re: przyciski stop/otwieranie drzwi IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 09.01.03, 14:10
              A ja tam nie za bardzo lubię przyciski w Neoplanie. Dlatego że są 2 a nie 1.
              Jeden spełnia funkcję informowania o chęci wysiadania a drugi do otwierania
              drzwi. I wszystko byłoby ok tylko że czasami są one całkiem wydrapane tak że
              nawet kolorów nie ma i dlatego nie wiadomo który jest który. W Solarisach
              jeden przycisk jest dwufunkcyjny i ani razu nie widziałem go wydrapanego :) A
              co do przyciskania to proponuję technikę przyciskania dłonią palcami trzymając
              poręcz do której przymocowany jest przycisk (tak jak byśmy chcieli chwycić
              poręcz akurat w miejscu przycisku). Ta metoda nigdy mnie nie zawiodła :)))
        • lowca.masek Re: Co sądzicie o Solarisach ? 08.01.03, 23:10
          canemuto napisał:

> lepsze, niz ikarusy (choc trudno byc gorszym:)
          Nietrudno. Słyszałeś kiedyś o marce "jelcz"?
          Poza tym nie należy zapominać, że ikarus280 i 260 to konstrukcje z wczesnych
          lat 70. Wtedy były najlepsze.
          • canemuto siegajac... 09.01.03, 03:10
            ...dlaej pamiecia mozna by zapewne odnalezc jeszcze ciekawsze dinozaury, ale
            nie przyniosloby to chwaly porownywanym z nimi wspolczesnym pojazdom. a
            ikarusy faktycznie BYLY dobra konstrukcja - daaaaaaawno temu:)
            • Gość: Piccolo_Jr Re: siegajac... IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 09.01.03, 14:02
              No cóż może i Ikarusy były kiedyś dobre ale to było naprawdę bardzo temu (to
              samo z maluchem - wmomencie jego wprowadzenia był naprawde dobrą
              konstrukcją), A teraz autobusy te zrobiły siępo prostu przestarzałe. I na
              dodatek sporo z nich jest naprawdę mocno wyeksploatowanych. No i jeszcze to że
              nie są to auto busy niskopodłogowe. One są naprawę bardzo wysokie przy
              wsiadaniu z niektórych przystanków. Ja nie mam z tym żadnego problemu. Ale
              serdecznie współczuję wszystkim starszym osobom i małym dzieciom dla których
              wsiadanie tdo czegoś takiego to jak wspinaczka górska. To samo z tramwajami na
              przykład na przystanku koło Kupca Poznańskiego.
              • Gość: Stefan, Chicago Gdzie jest Kupiec Poznański? IP: *.CHCGILGM.covad.net 09.01.03, 19:57
                Jestem trochę z dala - gdzie to jest?
                Stefan
                • Gość: Piccolo_Jr Re: Gdzie jest Kupiec Poznański? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 09.01.03, 21:01
                  Stoi na miejscu dawnego placu Wiosny Ludów.
            • lowca.masek Re: siegajac... 10.01.03, 08:49
              Zgoda, ale porównując ikara z jelczem nie miałem na myśli "Mex"-a 272
              ("ogóra"), a współczesne konstrukcje tejże dolnośląskiej fabryki. Z nimi nawet
              ten stary ikarus 280 wygrywa. Oczywiście nie pod względem wysokości podłogi.
    • troy-der-1 Re: Co sądzicie o Solarisach ? 15.01.03, 12:48

www.stadtbus2.de/nachrichten/n_fh_09-02.htm
      • Gość: xxxx Re: Co sądzicie o Solarisach ? IP: *.ctnet.pl / 192.168.1.* 15.01.03, 20:25
        właśnie, czy ktoś może zna adresy stronek, na których pokazane są autobusy
        (miejskie) jeżdżące po polskich miastach?
        pzdr
        • Gość: Wasyl Re: Co sądzicie o Solarisach ? IP: *.icpnet.pl 15.01.03, 21:40
          > właśnie, czy ktoś może zna adresy stronek, na których pokazane są autobusy
          > (miejskie) jeżdżące po polskich miastach?

Właśnie Solaris ma swoją stronę www.solarisbus.pl i tam pod hasłem "lista
          referencyjna" masz ich autobusy, które jeżdżą w różnych miastach Polski.
          Poszukaj tez przez stronę MPK Poznań - oni tam mają różne linki na strony
          miłośników komunikacji z całej Polski
        • troy-der-1 Re: Co sądzicie o Solarisach ? 16.01.03, 06:48
          Gość portalu: xxxx napisał(a):

> właśnie, czy ktoś może zna adresy stronek, na których pokazane są autobusy
          > (miejskie) jeżdżące po polskich miastach?
          > pzdr

Skorzystaj z ponizszego adresu i tam znajdziesz
          sporo interesujacych links:

przegub.w.interia.pl/links.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka