-
Czy możecie mi podpowiedzieć na czym najlepiej smażyć faworki???
Smalec???...olej...???...Planta..????
Przymierzam się jutro...ale jaki tłuszcz zagwarantuje mi najsmaczniejsze faworki????
-
dlaczego? tzn nie same faworki tylko olej oczywiście.
-
w osiedlowej cukierni p.Adama Sowy
waga 25dag, cena 28zł
chyba trochę przegieli:( do tego zapakowane w wielkie pudło, chyba dla lepszego wrażenia:(
-
Strasznie grube te chruściki. Powinny być rozwałkowane na grubość papieru. Dopiero wtedy będą pyszne. Takie, jak te na zdjęciu, będą gumowate.
-
ciągle mi wychodzi gumowe ciasto, które się nie chce rozwałkować, bo ciąglę ciasto się kurczy, ściąga, jak guma właśnie.
nie wiem co tak działa: jajka? śmietana (a raczej jogurt, bo na jogurcue robię)? macie jakieś pomysły?
w sumie nawet przepisu nie mogę podać, bo za każdym razem proporcje mi wychodzą inaczej, tzn. najczęściej mąki muszę dużo dosypywać, bo za wilgotne jest.
w zeszłym roku roku jakoś mi wychodziły w tym roku nie mogę sobie poradzić.
-
Wypróbowałam i oceniam ,że są niezłe ,kruchutkie i smaczniutkie.
-
Właśnie upiekłam górę faworków. W czym je przechować do jutra, aby były równie smaczne i kruche?
-
W przepisie stoi "dobrze wyrobic, nastepnie bic ciasto drewnianym
walkiem, az pojawia sie na nim pecherzyki". Chce uszczesliwic Meza i
grzmoce w to ciasto juz z 5 minut i jakos nie bardzo te pecherzyki
widze, kurcze... ;-) Pootrzebne one do czegos?
-
zrobiłam z połowy ciasta z 0,5kg mąki faworki, ale już ich mamy dość. Więc mam
kulę ciasta w lodówce i nie mam pomysłu, do czego jeszcze się nada? Czy to w
ogóle nadaje się do pieczenia? A może próbował ktoś z takiego ciasta zrobić
np. spód do tarty?
Ciasto składa się z mąki, piwa, żółtek, szczypty soli i odrobiny śmietany.
-
Witam!
chcialabym na sylwestra zrobic moje pierwsze w zyciu faworki...
Przepisow w necie jest od groma i nie wiem co wybrac. Jedni daja
cale jajka , drudzy pisza ze to utwardza ciasto, inni ze daja
smietane, potem ktos pisze ze smietana nie dobra... Bardzo Was
prosze, podajcie jakis sprawdzony przepis. Z gory dziekuje i
pozdrawiam.
-
Faworki smażę na smalcu.Po usmażeniu kilku partii tłuszcz się pieni
i zaczyna kipieć. Co robić, żeby tego uniknąć.Tej piany jest tak
dużo, że nie widzę w rondlu faworków.
-
Faworki zamias chrupkie wyszły łykowate. Dlaczego?
Od lat ich nie robiłam, ale wcześniej zawsze mi wychodziły.
-
smażone na oleju.
Już niedługo tłusty czwartek. Przekopałam chyba wszystkie przepisy w GW, ale
nic nie znalazłam. Moze znacie jakis fajny przepis?
-
Uprzejmie prosze o przepis na pyszne faworki!!W wyszukiwarce juz byłam!
-
czy ktoś z Was smażyl pączki i faworki we frytownicy ? Na tlusty czwartek
chcialabym coś usmażyć z wykorzystaniem frytownicy ale nie wiem jaką by tu
nastawić temperaturę i ile czasu smażyć w niej pączki. Pomocy
-
smażę faworki i piana sie robi jak licho,moze za duzo spiytusu dodaje lub
może coś innego?
-
witajcie,
robilam faworki i jak dla mnei byly za twarde. Wszystkim smakowaly, ale ja
wole, zeby tak fajnie rozpadaly sie w buzi i jedzac, zeby nie bylo takiej
ostrej twardosci.. Nie wiem jak to lepiej wyjasnic:)
Czy ktos moze ma sprawdzony przepis na takie faworki?:))
Nadmienei tylko, z eumiem korzystac z wyszukiwarki i GP (stamtad wzielam
przepis na faworki) :)
pozdrawiam,
Anka
-
Czy możliwe jest zrobienie faworków bez śmietany oraz zastąpienie spirytusu
whisky ( niestety tylko takim alkoholem dysponuję)? Może ktoś mi powie czy to
jest możliwe ?
-
wszedzie głośno na temat kaloryczności pączków, a ja zastanawiam się jak to
jest z faowrkami? ile kalorii ma jeden duuuuży faworek obsypany cukrem pudrem?
-
Pół soboty przy faworkach! A potem jeszcze niepotrzebne sadełko, bo przecież
trzeba je zjeść. Ale wyszły bardzo przyzwoite. Cieniutkie, z bąbelkami
powietrza, kruche. Posypałam je mnóstwem ckru pudru zmieszanego z cukrem
waniliowym. Chałupka niestety trąci lekko smalcem, bo na nim smażyłam ale
trudno. Pytałam wcześniej na forum czy można zastąpić spirytus octem.
Zaryzykowałam, wlałam sporo wódki i tylko troszkę octu. Idę zajadać.