Forum   faworki

faworki

(67 wyników)
  • Czy możecie mi podpowiedzieć na czym najlepiej smażyć faworki??? Smalec???...olej...???...Planta..???? Przymierzam się jutro...ale jaki tłuszcz zagwarantuje mi najsmaczniejsze faworki????
  • dlaczego? tzn nie same faworki tylko olej oczywiście.
  • w osiedlowej cukierni p.Adama Sowy waga 25dag, cena 28zł chyba trochę przegieli:( do tego zapakowane w wielkie pudło, chyba dla lepszego wrażenia:(
  • Strasznie grube te chruściki. Powinny być rozwałkowane na grubość papieru. Dopiero wtedy będą pyszne. Takie, jak te na zdjęciu, będą gumowate.
  • ciągle mi wychodzi gumowe ciasto, które się nie chce rozwałkować, bo ciąglę ciasto się kurczy, ściąga, jak guma właśnie. nie wiem co tak działa: jajka? śmietana (a raczej jogurt, bo na jogurcue robię)? macie jakieś pomysły? w sumie nawet przepisu nie mogę podać, bo za każdym razem proporcje mi wychodzą inaczej, tzn. najczęściej mąki muszę dużo dosypywać, bo za wilgotne jest. w zeszłym roku roku jakoś mi wychodziły w tym roku nie mogę sobie poradzić.
  • Wypróbowałam i oceniam ,że są niezłe ,kruchutkie i smaczniutkie.
  • Właśnie upiekłam górę faworków. W czym je przechować do jutra, aby były równie smaczne i kruche?
  • W przepisie stoi "dobrze wyrobic, nastepnie bic ciasto drewnianym walkiem, az pojawia sie na nim pecherzyki". Chce uszczesliwic Meza i grzmoce w to ciasto juz z 5 minut i jakos nie bardzo te pecherzyki widze, kurcze... ;-) Pootrzebne one do czegos?
  • zrobiłam z połowy ciasta z 0,5kg mąki faworki, ale już ich mamy dość. Więc mam kulę ciasta w lodówce i nie mam pomysłu, do czego jeszcze się nada? Czy to w ogóle nadaje się do pieczenia? A może próbował ktoś z takiego ciasta zrobić np. spód do tarty? Ciasto składa się z mąki, piwa, żółtek, szczypty soli i odrobiny śmietany.
  • Witam! chcialabym na sylwestra zrobic moje pierwsze w zyciu faworki... Przepisow w necie jest od groma i nie wiem co wybrac. Jedni daja cale jajka , drudzy pisza ze to utwardza ciasto, inni ze daja smietane, potem ktos pisze ze smietana nie dobra... Bardzo Was prosze, podajcie jakis sprawdzony przepis. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
  • faworki(17)

    Faworki smażę na smalcu.Po usmażeniu kilku partii tłuszcz się pieni i zaczyna kipieć. Co robić, żeby tego uniknąć.Tej piany jest tak dużo, że nie widzę w rondlu faworków.
  • Faworki zamias chrupkie wyszły łykowate. Dlaczego? Od lat ich nie robiłam, ale wcześniej zawsze mi wychodziły.
  • smażone na oleju. Już niedługo tłusty czwartek. Przekopałam chyba wszystkie przepisy w GW, ale nic nie znalazłam. Moze znacie jakis fajny przepis?
  • Uprzejmie prosze o przepis na pyszne faworki!!W wyszukiwarce juz byłam!
  • czy ktoś z Was smażyl pączki i faworki we frytownicy ? Na tlusty czwartek chcialabym coś usmażyć z wykorzystaniem frytownicy ale nie wiem jaką by tu nastawić temperaturę i ile czasu smażyć w niej pączki. Pomocy
  • smażę faworki i piana sie robi jak licho,moze za duzo spiytusu dodaje lub może coś innego?
  • witajcie, robilam faworki i jak dla mnei byly za twarde. Wszystkim smakowaly, ale ja wole, zeby tak fajnie rozpadaly sie w buzi i jedzac, zeby nie bylo takiej ostrej twardosci.. Nie wiem jak to lepiej wyjasnic:) Czy ktos moze ma sprawdzony przepis na takie faworki?:)) Nadmienei tylko, z eumiem korzystac z wyszukiwarki i GP (stamtad wzielam przepis na faworki) :) pozdrawiam, Anka
  • Czy możliwe jest zrobienie faworków bez śmietany oraz zastąpienie spirytusu whisky ( niestety tylko takim alkoholem dysponuję)? Może ktoś mi powie czy to jest możliwe ?
  • wszedzie głośno na temat kaloryczności pączków, a ja zastanawiam się jak to jest z faowrkami? ile kalorii ma jeden duuuuży faworek obsypany cukrem pudrem?
  • Pół soboty przy faworkach! A potem jeszcze niepotrzebne sadełko, bo przecież trzeba je zjeść. Ale wyszły bardzo przyzwoite. Cieniutkie, z bąbelkami powietrza, kruche. Posypałam je mnóstwem ckru pudru zmieszanego z cukrem waniliowym. Chałupka niestety trąci lekko smalcem, bo na nim smażyłam ale trudno. Pytałam wcześniej na forum czy można zastąpić spirytus octem. Zaryzykowałam, wlałam sporo wódki i tylko troszkę octu. Idę zajadać.
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się