marlin_monroe 26.06.06, 20:40 Ta informacja naprawdę bardzooo mnie cieszy:)Podróż autobusem w takie upały jak teraz to po prostu katorga!mam nadzieję,ze nowe autobusy rowniez pojawia sie na linii 71 :] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KT4D Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.no-dns-yet.ntli.net 26.06.06, 21:02 Odszczekajmy kilka rzeczy: 1. Na 95 kursuja od dawna 10- i 12-metrowe MANy, szczegolnie poza sezonem, kiedy nie ma takiego ruchu. Problem bylby w sezonie, kiedy trzeba wstawic na linie przegubki - te juz beda miec problem z przejazdem w Psarskim. 2. Rewers zainstalowano juz w transzy niskaczy z 1996 roku, wiec wielka mi nowinka... 3. Zaloze sie, ze klime bedzie sie wlaczac dopiero jak bedzie naprawde goraco, a nie zamontowano w busach szerokich okien do otwierania... 4. Podesty zamontowano tylko dlatego, ze byly wymagane przez UE, inaczej MPK by nigdy nie zainstalowano by tego typu rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeh Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 26.06.06, 21:50 no tak trzeba zachować się jak typowy Polak. co się nie zrobi to źle... jak by jezdziły autobusy które by podwoziły ludzi pod drzwi mieszkania, posiadały klime, dla wszytskich miejsca siedzace i nie trzeba by kasować biletów to też by było źle bo .... to Polska właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
przerach Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania 26.06.06, 21:56 Nie czepiaj się KT4D - on po prostu wyraźnie wskazuje, gdzie i jak ludziom mydli się oczy - że bedą nas szczypać, to pewne, oj pewne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.no-dns-yet.ntli.net 27.06.06, 15:20 Ja sie tylko czepiam tego, co w artykule przekolorowano, by uczynic go bardziej atrakcyjnym. Jesli uwazasz, ze tego mi nie wolno, to odsylam Cie do Wujka Staszka, Mistrza Cietej Riposty. Odpowiedz Link Zgłoś
przerach Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania 26.06.06, 21:46 "Pasażerowie będą jeździć w komfortowej temperaturze 22 stopni Celsjusza." Co za wierutna bzdura mająca uzasadnić poniesione (NIEPOTRZEBNE) koszty. Owe 22 st. Celsjusza będziemy mieli w tych autobusach zimą (o ile ogrzewanie nie wysiądzie), albo na trasach o długich dystansach międzyprzystankowych (najlepiej z postojami tylko na pętlach). Dzisiaj jechałem klimatyzowanym Combino - nawet przy (o dziwo!) pozamykanych oknach ukrop w wagonie był niemożliwy (a zwykle wszystkie okna są pootwierane), czemu trudno się dziwić, skoro co 2-3 minuty są otwierane szerokie drzwi. Jestem za klimatyzacją w autobusach, ale w mieście tylko w kabinie kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gb Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 22:11 przerach napisał: > "Pasażerowie będą jeździć w komfortowej temperaturze 22 stopni Celsjusza." > > Co za wierutna bzdura mająca uzasadnić poniesione (NIEPOTRZEBNE) koszty. Owe 22 > st. Celsjusza będziemy mieli w tych autobusach zimą (o ile ogrzewanie nie wysi > ądzie), albo na trasach o długich dystansach międzyprzystankowych (najlepiej z > postojami tylko na pętlach). Dzisiaj jechałem klimatyzowanym Combino - nawet pr > zy (o dziwo!) pozamykanych oknach ukrop w wagonie był niemożliwy (a zwykle wszy > stkie okna są pootwierane), czemu trudno się dziwić, skoro co 2-3 minuty są otw > ierane szerokie drzwi. > > Jestem za klimatyzacją w autobusach, ale w mieście tylko w kabinie kierowcy. > > przerach - co na to Twój psycholog? Odpowiedz Link Zgłoś
przerach Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania 26.06.06, 22:18 Że moje rozumowanie jest jasne, klarowne i rzeczowe. Co oznacza klimatyzacja w środkach transportu publicznego przekonuję się na długich(!) trasach w samochodach osobowych, autobusach i ekspresach EuroCity. Przy otwieranych co 1-3 minuty drzwiach i notorycznie pootwieranych oknach w tramwajach i autobusach miejskich klimatyzacja w tzw. przedziale pasażerskim jest przysłowioym kwiatkiem do kożucha - drogim i nie spełniającym swojego zadania. Zamiast pachnieć i tak będzie śmierdzieć (nie tylko z powody bezsensownie wydanych pieniędzy). Odpowiedz Link Zgłoś
r0bur Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania 27.06.06, 09:43 Ciekawe, bo jakieś dwa miesiace temu napisałem prawie dokładnie takiego samego posta odnośnie klimy w busach.. fajnie, że nie tylko ja zakup takowych uważam za głupotę. Ciekaw jestem ile pojazdów udałoby sie kupić więcej, gdyby Poznań nie wziął opcji z klimatyzacją. Mam tylko nadzeję, że kierowcy będą umieli ją obsługiwać (klimę), i nie będzie takich skeczy jak w combino, że latem włączali na całą parę ogrzewanie... bo coś się zacinało w programowaniu na zajezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.no-dns-yet.ntli.net 27.06.06, 15:26 Spokojnie, to jest duzo prostsza elektronika :) Zanim w 800-ilus-stronicowej instrukcji Combino znajda rozdzial o klimie i jej obsludze to troche czasu minie. Mnie wkurza w rozwiazaniu poznanskim jedna rzecz: w Warszawie tegoroczne Solarki U18 z klima maja szerokie, przesuwne okna zamykane na klucz "kwadrat". Klime tam sie wlacza dopiero, jak na dworze jest powyzej 25 st., w innych przypadkach stosuje sie okienka. W Poznaniu jest ledwie kilka klapek (mniej nawet niz w niskaczach z transzy z 1996r.), ktorych nie da sie zablokowac. Rozwiazanie do kitu: jesli klima przestaje dzialac, autobus moze w sumie zostac latem na zajezdni, bo inaczej bedzie mordowal pasazerow do niego wsiadajacych. Jesli klima dziala - zawsze znajdzie sie jakis idiota, ktory bedzie otwieral okienka, mimo, ze do poprawnego dzialania klimy trzeba miec drzwi zamkniete... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms fakt, przekolorowane IP: *.koko / *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 19:51 seria manów (z '96?) z uchylnymi luftami to jest totalna porażka. Największym wrogom nie życzyłbym jeżdżenia nimi w dzisiejszych upałach, zwłaszcza z tyłu na silniku. Pomysł szerokich okien na klucz brzmi całkiem sensownie - jak widać, w Warszawie są ludzie myślący. Aha, klima w miejskich autobusach się sprawdza - jeździłem takimi w Rzymie przy 40C na zewnątrz - oczywiście lepiej, gdy się je puści na liniach pospiesznych/ekspresowych, z małą ilością przystanków. Warto jednak pamiętać, że klima to też większe zużycie paliwa i nie wiadomo, czy MPK zawsze będzie stać na taki luksus i np. będą ją włączać dopiero powyżej 30C na zewnątrz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Czy MPK jest konkurencją? IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.06, 21:06 > Warto jednak pamiętać, że klima to też większe zużycie paliwa i nie wiadomo, cz > y MPK zawsze będzie stać na taki luksus Jeśli transport zbiorowy ma być konkurencyjny wobec samochodu, to musi mieć wysoką jakość! Klima ją podnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
r0bur Re: fakt, przekolorowane 30.06.06, 13:34 Ja tam nie wiem, słyszałem od kierowców z Warszawskiej ze te nasze okna też idzie kluczem zablokować i są zamykane. W trochę inny sposób niż warszawskie, ale też są blokowalne. Poza tym warszawskie - nie tegoroczne, ale zeszłoroczne. Odpowiedz Link Zgłoś
przerach Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania 07.07.06, 18:02 > przerach - co na to Twój psycholog? Ironia nieuzasadniona. W dniu dzisiejszym jechałem "76" ok. godz. 12:30 wozem 1814 (przegub, Solaris) z Dworca Głównego na Dębiec. Autobus pusty, klimatyzacja wyje jak szalona (nawet komunikatów nie słychać), a w wozie temperatura 28 stopni - starsza pani obok narzeka nie tylko na to, że nie słyszy komunikatów (szkła coś ok. 16-18 dioprii), ale że nie można otworzyć okien w autobusie, w którym po prostu jest gorąco - sam usłyszałem, jaki to jestem nieuczynny. Tak więc owe 22 stopnie między bajki należy włożyć, jeśli nawet w pustym autobusie i przy długich przebiegach miedzyprzystankowych klimatyzacja sobie po prostu nie radzi (strach pomyśleć, co działoby się w godzinach szczytu i przy normalnym obciążeniu linii (szkoły, zakłady pracy etc.)). Swoja drogą ciekaw jestem, w jaki sposób, kiedy i w jakich warunkach MPK testowało wydolność klimatyzacji w nowym taborze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posen Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 07.07.06, 20:13 przerach napisał: > > W dniu dzisiejszym jechałem "76" ok. godz. 12:30 wozem 1814 (przegub, Solaris) > z Dworca Głównego na Dębiec. Autobus pusty, klimatyzacja wyje jak szalona (nawe > t komunikatów nie słychać), a w wozie temperatura 28 stopni - starsza pani obok > narzeka nie tylko na to, że nie słyszy komunikatów (szkła coś ok. 16-18 diopri > i), ale że nie można otworzyć okien w autobusie, w którym po prostu jest gorąco > - sam usłyszałem, jaki to jestem nieuczynny. Tak więc owe 22 stopnie między ba > jki należy włożyć, jeśli nawet w pustym autobusie i przy długich przebiegach mi > edzyprzystankowych klimatyzacja sobie po prostu nie radzi (strach pomyśleć, co > działoby się w godzinach szczytu i przy normalnym obciążeniu linii (szkoły, zak > łady pracy etc.)). Klimatyzacja wyje jak szalona? Chyba ci się autobusy pomilily i wsiadles do Ikarusa, albo zapomniales zdjac sluchawki od MP3 z glowy :) Jechalem klimatyzowanym Solarisem i NIC TAM NIE WYJE. Jest cichutki a w srodku przyjemny chłodek. Oby wiecej takich autobusów w przyszlosci! Odpowiedz Link Zgłoś
przerach Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania 07.07.06, 20:25 Gość portalu: posen napisał(a): > Klimatyzacja wyje jak szalona? Chyba ci się autobusy pomilily i wsiadles do > Ikarusa, albo zapomniales zdjac sluchawki od MP3 z glowy :) Może jestem zgredem (bo MP3 nie słucham), ale nie takim, by nie odczytać numeru wozu, by nie zauważyć klimy na dachu i nie zobaczyć nadmuchów z sufitu. A Ikarusami i Jelczami (nie Vecto) codziennie jadę do pracy, więc te wozy dobrze znam. > Jechalem klimatyzowanym Solarisem i NIC TAM NIE WYJE. Jest cichutki a w srodku > przyjemny chłodek. Sprawa prosta - autobus przedtem stał w cieniu, więc klima nie działała na wysokich obrotach lub wręcz nie działała. Jeśli nie słyszałeś nigdy szumu dużego klimatyzatora pracującego na najwyższych obrotach, to się nie wypowiadaj - to nie osobówka. Różnica w głośności Solarisów bez klimatyzacji i z klimatyzacją jest bardzo duża.. Aha, starsi ludzie narzekają, że fotele w nowych Solarisach - umieszczone na podestach - są niewygodne i za wysoko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Water Proof Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 08.07.06, 13:23 No nie, ja jechałam ostatnio klimatyzowanym 74. Przejechałam prawie całą trasę (Rataje - Morasko) i nic nie wyło, było cicho i może nie zimno, ale na pewno lepiej, niż w "zwykłym" autobusie. Tyle tylko, że ta klima ma taki specyficzny zapaszek... Ale cóż, coś za coś. Przynajmniej dotarłam na uczelnię w stanie mniej - więcej normalnym, a nie na pół ugotowana... Odpowiedz Link Zgłoś
przerach Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania 07.07.06, 20:35 Gość portalu: posen napisał(a): > Oby wiecej takich autobusów w przyszlosci! I 'posenów', którzy zamiast wytykać innym sami sprawdzą, czy w Combino jest klimatyzacja (bo jest!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posen Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 26.06.06, 22:49 " przerach napisał: > "Pasażerowie będą jeździć w komfortowej temperaturze 22 stopni Celsjusza." > > Co za wierutna bzdura mająca uzasadnić poniesione (NIEPOTRZEBNE) koszty. Owe 22 > st. Celsjusza będziemy mieli w tych autobusach zimą (o ile ogrzewanie nie wysi > ądzie), albo na trasach o długich dystansach międzyprzystankowych (najlepiej z > postojami tylko na pętlach). Dzisiaj jechałem klimatyzowanym Combino - nawet pr > zy (o dziwo!) pozamykanych oknach ukrop w wagonie był niemożliwy (a zwykle wszy > stkie okna są pootwierane), czemu trudno się dziwić, skoro co 2-3 minuty są otw > ierane szerokie drzwi. > > Jestem za klimatyzacją w autobusach, ale w mieście tylko w kabinie kierowcy." Z tego co wiem to w Combino nie ma klimatyzacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 10:36 W Combino nie ma klimatyzacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 12:40 jest, ale ciągle wyłączona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 22:16 Tej klimy to i tak pewnie nie włączą. W upały tęsknię za Ikarusami. W nich jak się otworzyło okno i lufciki na górze to wtedy było wietrzenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk20 Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 22:22 Właśnie brawo marylin_monroe! 71 rullllllezzzzzzzzzz z nowymi MANami! :) Odpowiedz Link Zgłoś
marlin_monroe Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania 27.06.06, 11:07 hihi wiadomo:]pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
r0bur Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania 30.06.06, 13:36 Jak "Kacza" przejmie w całości 71 (moze od września) to pewnie nowe MANy z klimą tam pojadą. Odpowiedz Link Zgłoś
striepo zasada działania lodówki 26.06.06, 22:58 po kiego ..uja w autobusach klimatyzowanych okna? otwierane okna, to tak jakby sie nie zamkneło lodówki zeby chłodziła zawartość o ile mi wiadomo to przy zamnklnietych oknach i czasmi otwierających sie drzwiach (tylko gdy istnieje taka koniecznosc czyli po nacisnieciu przycisku otwierania) i skróceniu czasu otwarcia tychze drzwi (maja w koncu blokade i nikogo nie przytrzasna) powinna klimatyzacja wyrobic. biorąc jeszcze pod uwage fakt iz czesto sie zdarza iz autobusy stoja w korkach, przewiewu powietrza i zadnego pozytku z otwartych okien by nie było jezeli jest planowana temperatura 22 stopnie to znaczy ze bedzie leciało chłodniejsze powietrze by wyrównac teperature do tych 22 stopni dziwi mnie tylko jeden fakt dlaczego nie zakupiono autobusów CNG czyli na gaz ziemny o ile mi wiadomo to solaris takie produkuje, niewiem jak man ale pewnie tez, ekonomiczniejsze, ekologiczniejesze..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak gaz ziemny IP: 212.126.9.* 26.06.06, 23:15 Many od dawna robia na gaz ziemny autobusy, nawet na wodor robia tylko sa kosmicznie drogie ! A soalris jesli ma gaz to nie wiem kura... po jakiego oni kupili benzynowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Klima.... IP: 212.126.9.* 26.06.06, 23:15 Many od dawna robia na gaz ziemny autobusy, nawet na wodor robia tylko sa kosmicznie drogie ! A soalris jesli ma gaz to nie wiem kura... po jakiego oni kupili benzynowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piccolo_Jr Re: Klima.... IP: *.icpnet.pl 27.06.06, 00:01 Poznaniak - jakie benzynowe?? Widziałeś ty kiedyś benzynowy autobus?? Bo ja już dawno nie.... Przecie to są dobre poczciwe diesle! A co do klimy to nie da się ulryć że przy pootwieranych wszystkich oknach i na dodatek otwieranych drzwiach co 5 minut nie ma ona za bardzo sensu. po prostu nie da się aż tak dobrze schłodzić pojazdu w takich warunkach szczególnie tak dużego pojazdu. Na dodatek włączona klima powoduje wzrost spalania (w samochodach osobowych o litr na 100km) więc raczej MPK da kierowcom wytyczne żeby nie włączać.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: zasada działania lodówki IP: *.no-dns-yet.ntli.net 27.06.06, 15:28 Po pierwsze: CNG maja ograniczony zasieg - czasami bus musi zjechac w ciagu dnia zeby dotankowac. Po drugie: zeby obslugiwac CNG nalezy wybudowac odpowiednia stacje tankowania i obslugi. Widac, ze sie nie oplacalo, szczegolnie przy tak duzej flocie autobusow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chlebodawca Re: zasada działania lodówki IP: *.ctnet.pl / *.man.poznan.pl 05.07.06, 22:11 Jadąć nowymi Manami (bez klimatyzacji) myślę sobie, że najlepiej by było, gdyby przetargi organizowane przez MPK na nowe pojazdy wyglądały tak: Duża szerokość lufcików, ilość szyberdachów i nawiewów - 90% Cena - 10% :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slaw Re: zasada działania lodówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 22:47 To może od razu bydlęce wagony puścić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwolana jak długo klima będzie działać? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 27.06.06, 03:43 poznań niecierpliwie czeka na te autobusy od ogłoszenia przetargu:) super sprawa, że wkońcu zaczynają jeździć. inna kwestia jest taka, że klima może okazać się dla mpk za droga i w rzeczywistości, po pierwszym miesiącu kierowcom autobusów nie można będzie włączać klimy... czas pokaże jak będzie rzeczywiście. mam nadzieję że sięmylę. natomiast informacja o kamerach jest cudowna. teraz jeśli któryś mnie przytrzaśnie, będzie oczywiste że zrobił to złośliwie, więc z czystym sumieniem będzie można podejść do kierowcy i wpier... takiemu, bo przytrzaskanie pasażerów drzwiami zdarza się zbyt często. no nic, póki co - Poznaniowi gratulujemy Bosackiego i nowych autobusów:PP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: działkowicz Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 27.06.06, 06:33 sprawdzę z ciekawością czy niski tabor pojawi się np. na linii 58 łączącej starołękę z sypniewem - jak narazie jeżdżą tam stare, śmierdzące i hałasujące ikarusy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glaux Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 27.06.06, 08:46 Po co niszczyliscie autobusy, gdy na probe wysylano nowe Neoplany na 58??? Bylo pilnowac mlodziezy lub samemu nie robic chlewa z autobusu. Jak nadal bedziecie niszczyc to slyszalem, ze kilka starych trupow bedzie odrestaurowanych na potrzeby meczy, zeby kiboli wozic i przy okazji mozna bedzie je podeslac na linie niszczaca sprzet. Pamietam, ze swego czasu palenie papierochow a nawet rozpalanie ognisk bylo na 58 norma po poludniami- tak sie bawily dzieci trepow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 27.06.06, 09:12 A od czego w takim razie jest kierowca, kontrolerzy i pozostali normalni współpasażerowie??? Gdyby kierowca odpowiadał materialnie za stan fizyczny autobusu, którym jeździ, to niedopuściłby do niszczenia autobusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glaux Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 27.06.06, 13:34 Chcialbym to widziec- kierowca co chwile wstrzymuje kurs i wzywa Policje do wandala, ktory ucieka bo na 100 facetow nie ma mężczyzny, który gowniarza przytrzyma. Bo pasazera to nie interesuje albo stradch mu na to nie pozwala.:)Do czasu gdy spoleczenstwo nie przestanie udawac, ze nie widzi aktow wandalizmu, a sady nie przestana tego traktowac jako wybryku bedzie tak jak jest teraz. Nikt mi nie wmowi, ze w 2 wagonie tramwaju jezdza tylko i wylacznie wandale. A jesli chodzi o wpuszczenie busa na linie to byly to kursy poranne i bus wracal do zajezdni do mycia-zapewnie dla kaprysu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 27.06.06, 13:57 Kierowca wcale nie musi wstrzymywać kursu, ja widzę kilka rozwiązań - w autobusach są kontrolerzy tajniacy i zajmują się delikwentem - a nawet i nie tajniacy tylko służba porządkowa; albo też kierowca (kosztem pozostałych pasażerów) jedzie z delikwentem na pętle i tam go odbiera i spisuje policja - zrobiłby tak raz drugi i delikwenci oduczyliby się takich "wybryków" - efekt byłby spotęgowany gdyby spotkali się jeszcze z ostracyzmem współpasażerów. Najprostszym natomiast rozwiązaniem jest monitoring - zamontowany w końcu w jakimś celu, w tych nowych autobusach - i tak sobie myślę, że chyba temu - tzn zmniejszeniu aktów wandalizmu, ma on służyć. Jeśli jest inaczej to jest to zbędny gadżet i zamiast niego oraz klimy w całym pojeździe możnaby dokupić jeden czy dwa autobusy więcej (może więcej - nie wiem jaki był koszt zamontowania monitoringu i klimy we wszystkich zamówionych autobusach, ale gdyby z tego zrezygnować to oszczędności możnaby zainwestować chociaż w część kolejnych wozów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.no-dns-yet.ntli.net 27.06.06, 15:32 Monitoring jest przede wszystkim po to, zeby ZNIECHECIC wandala do aktow wandalizmu. Niektore systemy nawet nie nagrywaja zajsc, poza tym nikt pewnie nie bedzie odtwarzal na zajezdni nagrania z calego dnia zeby znalezc moment wytworzenia szkody. Co do interwencji policji - wez Ty sie zastanow, albo pojedz sobie troche z kanarami i patrz jak ich traktuja niebiescy jak trzeba ich wezwac do awantury w wozie lub do potwierdzenia danych i Ci sie odechce... Sam kierowca natomiast nic nie wskora przeciwko paczce pijanych zazwyczaj dresow - juz bylo w tym roku kilka pobic pracownikow MPK przez bydlo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glaux Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 28.06.06, 09:46 Musi wstrzymac kurs lub zjechac na najblizsza petle co na 58 jest celem podrozy wandala. Monitoring jest ok- moze powstrzymuje, ale nie zapominajmy, ze w Polsce obowiazuje uznaniowosc dowodow. Sad moze uznac lub nie uznac nagrania za dowod. A tak na marginesie na 58 bywaly przypadki, gdy tatus pulkownik zalatwil problem bez procesu. Byly tez przypadki, gdy synek podszedl do kierowcy ze spluwa tatusia...Ot wielki to przypadek, ze tylko na 58 tak sie dzialo i na taka skale przez ok 10 lat, gdy pracowalem w MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 28.06.06, 10:41 No to dojeżdża do pętli, a na pętli czeka na delikwenta policja. A tak na marginesie - przydałyby się jakieś konkrety, dowody... bo na takiej zasadzie jak ty opowiadasz to wiesz... ja też mogę wymyśleć sobie jakąś bajkę np na twój temat i ją bezdowodowo opowiadać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glaux Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 28.06.06, 22:17 W jakim kraju zyjesz czlowieku??? Policja potrzebuje dowodow a pasazerowie nie widza- pyskowac kazdy potrafi przednio, ale gdy przychodzi co do czego to pasazer przypomina sobie, ze nie ma juz czasu i nie moze zostac zeby byc swiadkiem, a tak wlasciwie to nic nie widzial. A jesli chcesz dowodow to przejedz sie nocnymi autobusami- daleko nie bedziesz mial- N31(teraz to bodejze 231), albo ostatni kurs do Borówca linia 107- wystarczy i z piatku na sobote przejedz sie cala noc przy okazji zawiadom Policje przy kazdym akcie wandalizmu i lamania przepisow (palenia i picia alkoholuw autobusie). Bedziesz moim bohaterem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 29.06.06, 21:19 Mimo, że bardzo bym chciał korzystać z nocnych autobusów to jeszcze (mam nadzieję, że w niedługim czasie się to zmieni - choć jeśli MPK będzie miało tak negatywnie nastawionych do pasażerów pracowników jak ciebie, to wątpię bardzo w te zmiany) niestety niemogę bo mój wózek inwalidzki do wysokopodłogowego autobusu nie wejdzie. Ale cieszę się niezmiernie bo dzisiaj miałem przyjemność widzieć na 58 1/3 taboru z niską podłogą i był to o dziwo "śmierdzący" nowizną MAN... oby tak dalej, a niedługo nie będę, idąc na imprezę wieczorem do znajomych, musiał kontrolować zegarka, żeby nie przegapić ostatniego dziennego niskopodłogowca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glaux Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 29.06.06, 23:22 Na moje nastawienie pasazerowie "pracowali" przez blisko 10 lat. To co napisalem kiedykolwiek zazwyczaj przezylem osobiscie lub przezyl moj zmiennik, ktory pracuje w tym cyrku do dzisiaj. Nikt nikomu nie odbiera jego praw, ale zawsze mnie zastanawialo dlaczego pasazer wtraca sie w obowiazki kierowcow- oboje maja dostep do regulaminu przewozu a do tego kierowcaj ma obowiazek go wyegzekwowac i za to jest opluwany. Obecnie jestem na urlopie, ale pracuje w Anglii- tez tam jestem kierowca i o dziwo tam nikt nie obraza obslugi pojazdu, nikt nie osmieli sie zlamac regulaminu, a jesli cos sie podczas kursu przytrafi to pasazer potrafi przeprosic kierowce za zrobienie klopotu ( mialem tak gdy pasazer mi sie potknal podczas wsiadania). Patrzac na to z punktu osoby ktora zna od podszewki MPK w Poznaniu i komunikacje w Glasgow zastanawiam sie ktorzy ludzie sa normalni, a ktorym sie cos pomylilo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 30.06.06, 08:12 Tylko wyrodny ptak swoje gniazdo kala. Jakbyś został na uniwersytecie to byś zajmował się pracą naukową, a nie siedzeniem za kółkiem. W polsce wszystko jest be, a w Anglii to nawet mycie kibli jest cacy, bo to inna - "lepsza" waluta conie?? (Nie dziwię się tobie, że tak chwalisz angoli bo tylko wariat albo samobójca by podcinał gałąź na której siedzi i gryzł rękę która go karmi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glaux Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 30.06.06, 11:23 Gdybys nie wiedzial to tutaj tez sie ucze. Nie tylko w Polsce jest uniwersytet. A co ptactwa to patrzac na twoje wywody spadles juz jakis czas temu z galezi i nie mozesz sie pozbierac. Przedmiotem naszej dyskusji (odbiegajacej nie z mojej winy od tematu podastawowego) nie byl moj wyjazd za granice a przeslanki dla ktorych na liniach przesiaknietych wandalizmem nie jezdzily lepsze busy. Robisz to co wiekszosc spoleczenstwa- gdy niszcza udajesz, ze nie widzisz ale chetnie obarczasz odpowiedzialnoscia wszystkich tylko nie siebie. To sie nazywa znieczulica- normalne w Polsce. Jesli mowisz o walucie to fakt- tutaj choc ktos docenia kierowce i placi mu pozadnie za odpowiedzialnosc. I na koniec- zadna praca nie hanbi choc jak widac nie kazdy to rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: działkowicz Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 27.06.06, 09:18 to chyba te testy były w samym środku zimy tysiąclecia - nie dziw, że palili wtedy ogniska skoro w starych ikarusach ogrzewanie jest "od przypadku do wypadku" - jak mam działkę na sypniewie od ponad 20 lat tak nigdy tam nikt nie widział niskopodłogowego autobusu. A przydałby się taki bardzo, bo działkowiczami są w większości starsi ludzie, jest też tam sporo osób niepełnosprawnych, którzy z miasta do starołęki dojadą sobie bez problemu czy to autobusem, czy dwunastką ale dalej ani dudu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posen Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 27.06.06, 11:25 Niski tabor pojawi się na linii 58, Ikarusy może jeszcze się tam pojawią ale tylko sporadycznie. Kamery na pewno zmniejszą wandalizm w nowych autobusach. Mieszkańcy Sypniewa, Głuszyny i Starołęki zasługują na przyzwoite warunki podróżowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk20 Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 19:46 Właśnie dziś pojawił się na 58/4 autobus #1813 :) Fajnie się czyms takim jedzie na taką wioskę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baran Re: Brak konkurencji dla MPK to drogie bilety IP: *.crowley.pl 27.06.06, 07:32 MPK ma monopol, w tramwajach to zrozumiałe, ale dlaczego linie autobusowe nie są oddawane w przetargu. Dlatego mamy drogie bilety. Im wolniej jadą tym więcej płacimy za bilety. Zamiast czasowych, to powinny być za ilość przejechanych przystanków, ale to zbyt prostem, więc barany płacimy. Nasi radni nie mają kontroli nad tą Spółką! Przechowalnia zasłużonych na dyrektorskich stołkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glaux Re: Brak konkurencji dla MPK to drogie bilety IP: *.icpnet.pl 27.06.06, 08:54 Przeciez sa bilety przystankowe o co ci chodzi??? A co do kontroli nad MPK to wlasnie radni nie zgadzaja sie na zmiany w liniach, rozkladach itp. Ta "kontrola" duzo kosztuje, ale nie wladze miasta, ktore placa mniej niz zakladaja w budzecie. Mozna pozniej dac z tego 13 pensje Urzednikom miasta za nicnierobienie i zrobic kolejne sredniointeligentne skrzyzowanie ze swiatlami, ktore nie beda dzialac jak nalezy. Oczywiscie zrobi to jedyna sluszna firma z Kostrzyna.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.crowley.pl 27.06.06, 07:40 A będą miały przezroczyste szyby? To jest dopiero luksus. Bo na razie MPK zakleja wszystkie reklamami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glaux Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 27.06.06, 08:50 Gość portalu: m napisał(a): > A będą miały przezroczyste szyby? To jest dopiero luksus. Bo na razie MPK > zakleja wszystkie reklamami. Nie MPK tylko firma bedaca spolka miasta, ktora kupuje powierzchnie reklamowa od MPK za psie grosze zakleja co sie da. Tak wlasnie wyglada wtracanie sie miasta do 2 niezaleznych instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dajana a czy beda wydzielone miejsca dla GEJOW I lesbijek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 10:18 i lesbijek??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan-telesfor Re: a czy beda wydzielone miejsca dla GEJOW I les IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 12:03 Gość portalu: dajana napisał(a): > i lesbijek??? Nie. Ale ponoć planowane są dodatkowe, ogrodzne przedziały na końcu autobusów dla forumowych przygłupów. pt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukasK Przezroczyste szyby IP: 217.153.71.* 27.06.06, 14:28 Jak jeden z drugim bucem oprze się tłustym łbem o szybę, to i tak nie będzie nic widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posener Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 14:12 Klimatyzowane autobusy pojawiły się dziś na linii 76. Aby rozwiać kilka wątpliwości, które pojawiły się w tym temacie napiszę że: 1. Klimatyzacja jest włączona. 2. Okna są, ale mają blokadę: przy włączonej klimie nie można otworzyć okien 3. W środku jest dość przyjemnie, choć spodziewałem się, że będzie lepiej (mogło by być chłodniej). 4. Wszystko pachnie nowością ;) 5. Kasowniki dziurkują bilet :| :D 6. We wnątrz, nie licząc kilku drobnych zmian (dodatkowe rurki na przegubie;|) , wygląd nie różni się od starszych niskopodłogowych busów tej marki. Dla formalności, jechałem przegubowych solarisem. Dla formalności jeschałe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania :D IP: *.no-dns-yet.ntli.net 27.06.06, 15:35 > 2. Okna są, ale mają blokadę: przy włączonej klimie nie można otworzyć okien Jednak poszli po rozum do glowy... I dobrze. > 5. Kasowniki dziurkują bilet :| :D Polska mysl techniczna firmy R&G Mielec - niestety na niemieckie kasowniki juz nie starczylo :D Odpowiedz Link Zgłoś
gianni_vonsacze Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania :D 28.06.06, 10:06 Potwierdzam ten 76, wczoraj rano jechało się bardzo przyjemnie (solaris o numerze 1812), klima była włączona i czuło się to nawet przy dwóch uchylonych okienkach (nie wiem czy kierowca zapomniał włączyć blokadę czy coś się już zepsuło), ale podczas powrotu do domu (ten sam bus) okna były zablokowane, klima włączona, ale chyba z poowdu temperatury, która o tej godzinie była o kilka/nascie stopni wyższa niż o 7.30 rano, klimy prawie wcale się nie czuło :/ Zapach nowości jednak nadal czuć; bardzo przyjemny zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
przerach Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania :D 28.06.06, 10:27 > kierowca zapomniał włączyć blokadę czy coś się już zepsuło), ale podczas > powrotu do domu (ten sam bus) okna były zablokowane, klima włączona, ale chyba > z poowdu temperatury, która o tej godzinie była o kilka/nascie stopni wyższa > niż o 7.30 rano, klimy prawie wcale się nie czuło :/ Też to odczułem. I w tym miejscu naprawdę okazuje się, ile są warte bajki z testów naszego MPK (o 22 st. C w wozie). Rzecz w tym, że przebiegi międzyprzystankowe mamy bardzo krótkie, a w ciągu dnia (zwłaszcza od 14) 'obłożenie' autobusów pasażerami bardzo duże. I wtedy okazuje się, że częste otwieranie drzwi i co najmniej kilkadziesiąt 'piecyków' (każdy - gdy zdrowy - 36,6 st. C) robi swoje. A MPK nigdzie nie podało, w jaki sposób klimatyzację testowało. Jeśli jechał tylko Prezes i jego dwór, gratuluję poczucia humoru!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micha twarde siedzenia to skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 13:09 a wykonczesnie tych autobusow przegubowych jest fatalne jakas brzydka wykladzina i tadentne plastiki...te przegubowce nowe to chyba wybrodukowali w rumunii lub na bialorusi??? Odpowiedz Link Zgłoś
o_ll_a Re: 28.06.06, 14:14 rany! jakie musiałyby byc te autobusy aby każdy korzystający z mpk był zadowolony? Czytając niektóre posty mam wrażenie , szukanie dziury to ulubione zajęcie niektórych ludzi. a to okna nie takie; temperatuta nie ta, siedzenia be... Poza tym, m.in. we Włoszech i w Atenach pojazdy sprawuja się bardzo dobrze, to dlaczego nie mogłyby i u nas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byłemwatenach Re: IP: *.icpnet.pl 28.06.06, 21:02 W Atenach używają autobusy produkowane przez mercedesa - a przynajmniej używali je jeszcze półtora roku temu, gdy tam byłem ostatni raz. Odpowiedz Link Zgłoś
mefisto999 Re: twarde siedzenia to skandal 28.06.06, 18:13 jak chcesz miec ladnie wykonczone autobusy z wyscielanymi siedzieniami to najpierwzrób dwie rzeczy: -zlikwiduj wandalizm -zaplac wiecej kasy kazda sztuke Prawda jest taka ze jakosc wykonczenia i uzyte siedziska zalezne sa tylko od wymagan odbiorcy. Nasze Poznanskie Solarisy mialy byc tanie a nie luksusowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: twarde siedzenia to skandal IP: *.icpnet.pl 30.06.06, 00:19 Gość portalu: micha napisał(a): > a wykonczesnie tych autobusow przegubowych jest fatalne jakas brzydka > wykladzina i tadentne plastiki...te przegubowce nowe to chyba wybrodukowali w > rumunii lub na bialorusi??? Miej pretensje do MPK. To klient wybiera sobie, jakie ma mieć zamontowane siedzeina, jaką wykłądzinę, w jakich kolorach... A te siedzenia, które zamówiło MPK - obniżają koszt autobusu! Odpowiedz Link Zgłoś
marcus81 Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania :D 07.07.06, 20:03 Miło zostałem zaskoczony, kiedy zobaczyłem 76 z klimatyzacją.:) Potem nie miałem już takiego szczęścia i wracałem solarisem zwykłym, w którym było tak gorąco, że nie do wytrzymania. Te okienka i lufciki na suficie nic nie dają! Na 76 jeżdża tak ze dwa klimatyzowane autobusy. Zresztą wydaje mi się, że ta trasa jest OK dla autobusów klimatyzowanych, bo nie ma tam dużo przystanków, tak więc MPK mogłoby puścić same klimatyzowane autobusy;) Niech żyje klimatyzejszyn!!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
posener89 Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania :D 29.06.06, 20:07 A mi tam się podoba, mam nadzieję że klima będzie działać w odpowiednich momentach. Czy ktoś wie czy nowe autobusy jeżdżą na 91? Było by miło :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja K i e d y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 18:03 Super. Byleby trafiły na ulice przed końcem lata !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk20 Już!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 19:53 www.mpkpoznan.fora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania 29.06.06, 20:31 a ja sobie od 10 lat jeżdżę z Lublina do Parczewa klimatyzowanym busem. Fajnie, że do Poznania cywilizacja też dotarła. Odpowiedz Link Zgłoś
posener89 Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania 29.06.06, 23:56 A po samym Lulbinie to chyba tramwajem zaprzęgniętym w konie jeźdźisz Odpowiedz Link Zgłoś
r0bur Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania 30.06.06, 13:45 aron! :)) A tak swoja drogą tgo ja też jechałem takim busem (Lublin - Puławy) i mi na głowe z klimatyzacji woda kapała.... czymże jest ta cywilizacja? Biorąc oczywiscie pod uwagę stan taboru MPK Lublin oraz prywatnych przewoźników obsługujących linie miejskie w porównaniu do MPK Poznań i np. Wiraż-Bus Swarzędz... Odpowiedz Link Zgłoś
sdh1 Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania 05.07.06, 11:39 no u nas mozna sobie zarezerwowac np. miejsce przez telefon w busie no i jest klima i w ogole. Oczywiscie nie w miescie, ale na trasach z Lublina do innych miast. Troche to nie po europejsku, ale jedzie sie w chlodzie no i na siedzaca a nie w scisku i kurczowo trzymajac sie rurki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadejas Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 11:05 ...i co tu komentować? Po prostu: Tak Trzymać! Sam nie korzystam z MPK, ale mam bliskich, którzy korzystają na codzień. Niech odetchną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: działkowicz Na 58 klima działa zaje...fajnie :D IP: *.icpnet.pl 06.07.06, 23:08 ilość przystanków 14; długość trasy 18 minut; czas działania klimy natychmiastowy; - oszołomów otwierających okna brak :D i tylko szkoda, że na tej trasie jeździ tylko jeden niskacz - mogli by puścić choćby i stare niskacze, ale na całej lini - w końcu to tylko 3 sztuki, a takie np 89 czy 94 jeżdżą w 100% niskie o podmiejskich wynajmowanych od MPK nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Negatyw Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.echostar.pl 11.07.06, 19:44 Witam Szkoda, że na witrynie MPK, nie podali na jakich liniach można je spotkać. Warto też takie wozy, wyróżnić w rozkładach jazdy - chociaż na www MPK. Dziś spotikałem taki na linii 51. To jest jazda :) Pozdro Negatyw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: działkowicz Re: Klimatyzowane autobusy na ulicach Poznania IP: *.icpnet.pl 11.07.06, 21:44 między innymi napewno jeżdżą na 58 i 74 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdziesatatry?????? Panie Tulibacki powinieneś pan usiąść na wózku i IP: *.icpnet.pl 11.07.06, 22:12 zobaczyć jak to jest jak sie czeka na niskopodłogową TATRĘ, kiedy to dzisiaj od godziny 10 do godziny 10.40 od ronda rataje do pętli na starołęce i na tym samym odcinku w drugą stronę nie przejechała ani jedna niskopodłogowa dwunastka - gwoli ścisłości wysokie 12 jeździły zgodnie z rozkładem!!! ja sie qrwa pytam gdzie są niskopodłogowe Tatry?????????????? Czyżby wyjechały do Zakopanego?? Musiałem wózkiem zapylać na pętle na starołęke, bo chciałem pojechać na sypniewo na działkę, a nie miałem własnego transportu - fajnie, że jeździ tam JEDEN niskopodłogowiec (na trzy obsługujące linie) i chwała za wspaniałe zachowanie kierowców obsługujących ten wóz (kierowcy na tej linii są klasą sami dla siebie), bo dzięki ich pozytywnemu zachowaniu ten post nie będzie ostrzejszy. Jechałem niskim 58 trzy razy i za każdym razem kierowcy, a to obniżali podłogę, a to chcieli wyciągać klape (mimo że to nie należy raczej do ich obowiązków), a to podjeżdżali idealnie pod przystanek!!!! Jak powiedziałem chwała im za to! Ale brak chociaż jednego niskopodłogowego tramwaju na tak długim odcinku (jak wspomniałem od ronda rataje do pętli i spowrotem w drugą stronę w ciągu 40 minut) jest SKANDALEM. Całe KIEROWNICTWO mpk powinno obowiązkowo zdać egzaminy robione swego czasu na AWFie przez doktora Tasiemskiego z poruszania się na wózku po mieście - możebyście dyry wtedy przejżali na oczy, bo problem nie dotyczy tylko mnie pojedynczego i wymagającego wózkowicza - sorry, że nie siedzę w domu ;-) jestem złośliwą bestią i mimo że jeżdżę na wózku to mam odwagę wychodzić na miasto!!!! (choć ja jestem równoprawnym obywatelem - też płacę podatki też mam prawa i obowiązki obywatelskie, problem braku niskopodłogowego transportu dotyczy też po pierwsze: ludzi starszych (w 58 jechały ze mną starszawe działkowiczki zachwalające pod niebiosy m.in. to, że nie musiały się męczyć wchodząc do autobusu z niską podłogą); po drugie matek z małymi dziećmi - razem ze mną na pętli na starołęce były chyba jeszcze 3 matki z dziećmi w wózkach; po trzecie osoby otyłe którym także zdecydowanie łatwiej wejść do pojazdu niskopodłogowego. Z niecierpliwością czekam na dzień 16 lipca br. kiedy to (podobno) wszystkie poznańskie autobusy dzienne mają być niskopodłogowe - przynajmniej tak trąbią "gazeta" mpk i inne media. Jeżeli 16 lipca b.r. albo w nastepnych dniach, ktokolwiek z osób niemogących dostać się do wysokiego autobusu MPK, zobaczy takowy na mieście w ciągu dnia, to momentalnie powinien zawołać taxi (żeby miał jak dojechać tam gdzie chce) i obciążyć rachunkiem MPK. Jeszcze jedna uwaga. Widzę często podmiejskie autobusy linii 101 101 i 111 i jakoś te autobusy nie są wysokopodłogowe tylko wszystkie są niskie - podobnież niskie są autobusy dowożące pasażerów do wszelkiego typu centrów handlowych - więc jeśli się chce - to można - dlaczego niby taka gmina Mosina albo Luboń czy Swarzędz mogą sobie fundować NASZE POZNAŃSKIE NISKOPODŁOGOWE autobusy, a naszego miasta na to nie było stać?? taki stan utrzymuje się nie od dziś i obowiązywał jeszcze wtedy, gdy nie było tych (w teorii) 100% niskopodłogowych autobusów w Poznaniu. Skoro inni tak mogą, to my powinniśmy brać z nich przykład - uczyć się trzeba od lepszych, a nie od gorszych. Kończąc, jeszcze raz dziękuję za postawę kierowców z linii 58 i mam nadzieję, że od 15 lipca na tej trasie nie tylko 1/3 ale 3/3 taboru będzie niskopodłogowa nie tylko dla mojego widzimisię ale dla komfortu wszystkich tamtędy podróżujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk20 Pomoc dla osób na wózkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 22:22 Wszystkie Tatry popsute od upałów. :( Tak wygląda :( Gó.. po prostu... Z Rataj na Starołękę polecam autobus nr 65 prawie zawsze niski :) Najnowsze autobusy jeżdżą na 51 (3-4), 58 (1), 70(1-2), 72 (?), 74(3-4), 76(2- 4), 90(1). W nawiasie liczba brygad średnio. Mowa O Solarisach (jeździ ok.15 już - z dnia na dzień przybywa). Nowe MANy jeżdża na razie tylko 2 na 22 na linii 50. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk20 O komunikacji w Pozku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 22:25 www.mpkpoznan.fora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdziesatatry?????? Re: Pomoc dla osób na wózkach IP: *.icpnet.pl 11.07.06, 22:29 dzięki za radę ALE - na 65 mam kawałek, a przystanek tramwajowy mam praktycznie pod domem to raz, a dwa z tego co widziałem na pętle autobusową - tą, z której odjeżdża 58 94 i 89 oraz 107 nie przyjeżdża 65 mimo, że podobno faktycznie on jedzie na starołękę. Jeszcze coś - oczywiście jazda 65 jest jakimś wyjściem z sytuacji, ale to troche tak jakby do Obornik Wlkp. jechać przez Śrem - nieprawdaż?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk20 Re: Pomoc dla osób na wózkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 22:40 No niby tak,ale jedzie tylko 16-18 minut, nie jest źle i wcale aż takiego koła nie robi. Tramwaj jedzie 11 minut więc dla mnie np. to prawie zadna różnica. "65" jedzie przez Piłsudkiego - moze tam masz bliżej. Jechaleś na wózku o własnych siłach na samą Starołękę?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdziesatatry?????? Re: Pomoc dla osób na wózkach IP: *.icpnet.pl 12.07.06, 09:45 Tak jechałem o własnych siłach wózkiem na starołękę z os. Rzeczypospolitej. Ode mnie tramwaj jedzie na starołękę teoretycznie 7 minut, a dojście do najbliższego przystanku 65 to dla około 15 minut -jak nie więcej. Na starołękę w upale jechałem około pół godziny ale nadałem sobie tempo maratońskie :), bo miałem cichą nadzieję, że zdążę na ten autobus którym powinienem jechać zgodnie z tym gdybym podjechał tatrą - niestety to było nierealne :-) Ale jedno już wiem - mogę startować w maratonach to wcale nie jest takie skomplikowane - potrzeba tylko troche treningu :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaszalot Re: Pomoc dla osób na wózkach IP: *.icpnet.pl 11.07.06, 23:24 Linia 65 jeździ na Starołękę, ale pętlę ma osobną w okolicy pętli tramwajowej (od strony Fortecznej) - a nie po drugiej stronie torów gdzie pętlę mają 58, 89 i 94, bo i czemu miałaby przejeżdżać przez przejazd kolejowy (niedogodności związane zamykaniem przejazu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdziesatatry?????? PS Panie Tulibacki powinieneś pan usiąść na wózk IP: *.icpnet.pl 11.07.06, 22:24 A wkurzyłem się i sprowokowało mnie do napisania tego posta to, że z powodu braku tatr zamiast planowych 30 minut, jechałem na działkę 2 godziny - i to w największym upale - od 10 do 12. za co MPK "dziękuję" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaudia Re kogo obchodza ku...wa twoje problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 12:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdziesatatry Re: Re kogo obchodza ku...wa twoje problemy IP: *.icpnet.pl 12.07.06, 16:42 niektórych jednak obchodzą - jak np tych forumowiczów którzy radzili mi jak dojechać z rataj na starołękę nie korzystając z tramwajów - dziękuję im za to. Odpowiedz Link Zgłoś
mantis77 A kogo obchodzisz ty Klaudio? 12.07.06, 17:47 I tak cię nikt nie lubi i nie kocha kup sobie psa może choć ktoś się tobą wreszcie zainteresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk20 Re: A kogo obchodzisz ty Klaudio? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 18:46 Tylko, żeby go nie zagłodziła dz***a jedna :D Żal d**ę ściska, że ktoś taki się wypowiada...Sorry za słownik ale dziś zły jestem... Odpowiedz Link Zgłoś