Gość: keon-neon IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 03.02.03, 23:48 I fajnie-kiedyś był ciekawy widok w nocy-warto żeby go zainstalować gdzieś w centrum-Św.Marcin-plac wiosny ludów-tak żeby był widoczny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaspera Re: Są pieniądze na rekonstrukcję zabytkowego poz IP: *.gostyn.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 00:02 myślę, że najlepiej byłoby umieścić neon na budynku któregoś z poznańskich kin, a nie na budynkach Alfy. Odpowiedz Link Zgłoś
apcio Re: Są pieniądze na rekonstrukcję zabytkowego poz 04.02.03, 00:13 a ja uwazam ze to strata pieniedzy. Lepiej zainwestowac w cos nowego a nie staroc bedzie niby poddawana renowacji i jeszcze usilnie szukaja miejsca gdzie moze zawisnac. moze gdzies na wildzie, lazarzu czy jezycach miedzy brudnymi kamienicami, tam nie bedzie nikomu zawadzla i nikt nie zauwazy roznicy miedzy starym neonem a zrujnowana kamienica. Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: Są pieniądze na rekonstrukcję zabytkowego poz 04.02.03, 03:27 apcio napisał: > a ja uwazam ze to strata pieniedzy. Przecież nie Twoich ani moich. Jeżeli jest ktoś, kto chce wydać swoją kasę na ratowanie czegoś poznańskiego to chwała mu za to. > usilnie szukaja miejsca gdzie > moze zawisnac. moze gdzies na wildzie, lazarzu czy jezycach Tu się prawie zgadzam - to MUSI być budynek kina, a nie byle jaka kamienica, nie związana z tematyką reklamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: Są pieniądze na rekonstrukcję zabytkowego poz IP: *.telia.com 04.02.03, 01:57 A może po prostu na tych budynkach które zastąpią kino Bałtyk ? Nowy inwestor od razu kupi sobie sympatię Poznaniaków ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Są pieniądze na rekonstrukcję zabytkowego poz IP: *.si.rr.com 04.02.03, 05:00 Tez tak mi sie wydaje, ze najlepsza lokalizacja bylaby na obecnym miejscu i rzeczywiscie nowy inwestor zyska sympatie poznaniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Są pieniądze na rekonstrukcję zabytkowego poz IP: *.icpnet.pl 04.02.03, 09:00 Proponuję okolice kina Apollo. Neon byłby gdzieś przy Piekarach, ale ze Św.Marcina musi być widoczny. Zastanawiałem się również nad pierwszą kamienicą na Gwarnej, zaraz obok Alfy, teraz wisi tam reklama Triumph'a (całkiem przyjemna ;-)). Reklame się przesunie i neonik pasuje, ale knajpka Saloon (tam się znajdująca) musi dopłacić za wyjątkową reklame. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukasK Będzie, tylko gdzie? IP: 213.25.88.* 04.02.03, 10:51 > A może po prostu na tych budynkach które zastąpią kino Bałtyk ? Też uważam, że neon powinien pozostać w starym miejscu. Tylko czy architekt zgodzi się na taką zmianę wyglądu zapewne nowoczesnego biurowca klasy A, a może nawet @? Tak czy inaczej, dobrze by było, gdyby można go było widzieć z Ronda Kopernika (sic). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Są pieniądze na rekonstrukcję zabytkowego poz IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 04.02.03, 08:55 Może tam vis a vis Kupca Poznańskiego, na tej ścianie gdzie teraz wisi bilbord z dawnym widokiem. Czyli u zbiegu Marcina i Podgórnej, na pl. Wiosny Ludów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudy nowa lokalizacja IP: *.mathcs.emory.edu 04.02.03, 16:21 na Podgornej sie nie da. Za dwa lata bedzie tam nowy budynek i caly neon bedzie zasloniety. Jestem za Gwarna - kolo Sphinxa. Odpowiedz Link Zgłoś
stow.dzieci Re: Są pieniądze na rekonstrukcję zabytkowego poz 04.02.03, 10:31 Choć nie jestem Poznaniakiem, to ilekroć byłem w Poznaniu wieczorem, podziwiałem ten neon. Brawo Lech Browary za deklarację sponsorowania rekonstrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.s. Re: Są pieniądze na rekonstrukcję zabytkowego poz IP: *.icpnet.pl 04.02.03, 22:35 W latach 60. i póżniejszych zakładano dużo neonów, niekiedy ogromnych rozmiarów i nie zawsze o czysto handlowym przeznaczeniu. Był ogromny neon anonsujący Biała Damę z Kórnika, inny- na całej długości dachu budynku kina "Bałtyk", ale od strony Grunwaldzkiej - propagował Wielkopolski Park Narodowy. Pieniądze na tego typu reklamy szły m.in. z funduszy Zieleni Miejskich. Dzisiaj nic z tej "polskiej szkoły neonów" nie pozostało. Warto ocalić i zrekontruować neon reklamujący kino "Bałtyk" - był on najciekawszym i od strony technicznej, jak i graficznej, dzis byłby swoistym zabytkiem sztuki użytkowej z tamtych czasów. Nikt nie wspomniał nazwiska jego projektanta - był nim, nieżyjący już niestety, wybitny poznański grafik- projektant, także plakacista - Antoni Rzyski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aasiek Huraaa! IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.03, 11:47 Pan z gitarą odżyje!!!I znowu będzie po co chodzić nocą po mieście! Odpowiedz Link Zgłoś