Dodaj do ulubionych

Czynsze w TBS znowu pójdą w górę?

14.07.06, 22:35
To sie naprawde nadaje do CBA. Moze ktos przeanalizuje wynagrodzenia i ilosc
etatow w TBS-ach, kompetencje prezesow i ich podwaldnych (nepotyzm, klucz
partyjny), az wreszcie weźmie pod lupe przetargi, wysokość kontarktów itd.

Pieniądze były nagminnie wypompowywane przez firmy z zewnątrz, a TBS-y doiły
kase miejską, czyli pieniądze Poznaniaków, pieniądze nas wszystkich.

Do tego dochodzą owe inwestycje TBS-ow ktore w niektórych przypadkach nadaja
się wprost dla prokuratury w sprawie karnej o niegospodarność i działanie na
szkode spółek..

Ponawiam prośbe.. Jeżeli ktokolwiek ma namiary na nowo utworzone Centralne
Biuro Antykorupcyjne (najlepiej email) to byłbym wdzięczny

Sebar
sebar_rysiu@yahoo.co.uk

P.S.: Katastrofalna sytuacja TBS-ow z ich stratami to efekt poznanskich
radnych (zasady: "Każda partia ma swój TBS"), lokalnych układów,
partyjniactwa i niegospodarności Ryszarda Grobelnego.
Obserwuj wątek
    • Gość: podkov to nie starcza? IP: 195.20.110.* 14.07.06, 23:52
      Czegos tu nie rozumiem, jak to się dzieje że czynsz w tbs jest wyzszy o 30% od
      mojego na winogradach, a i tak nie starcza na spłacanie kredytów? Utrzymanie
      kilkuletniego tbs kosztuje ponad 30% więcej niż 25 letniego bloku?
      • Gość: kaki Re: to nie starcza? IP: 85.221.129.* 15.07.06, 16:49
        dostali ziemie wartą wielką kasę za darmo a czynnsz chcieli by mieć za groszę
        niech płacą do bulu
    • Gość: kryl Re: Czynsze w TBS znowu pójdą w górę? IP: *.eranet.pl 15.07.06, 08:35
      TBSy to miały być z założenia mieszkania dla ubogich, czyli w średnio-niskim
      standardzie i w mało popularnych lokalizacjach. Jednak widać szefowie TBSów
      mieli inne wyobrażenie i powstały bloki w najdroższych lokalizacjach (np.
      Murawa, Garbary, Polanka) a do tego jeszcze koszt budowy metra przewyższał
      niejednokrotnie koszty ponoszone po sąsiedzku przez komercynych developerów. A
      najśmieszniejsze jest to, że nie ma winnych Ryszard milczy, a Parysek obrażony
      odchodzi z TBSu razem z Miastoprojektem bo jak twierdzi nie chce tego bałaganu
      dłużej firmować, tylko zapomina że to własnie on był jednym z twórców tego bagna.
      • Gość: Pyra Re: Czynsze w TBS znowu pójdą w górę? IP: *.icpnet.pl 15.07.06, 12:29
        TBS-om brak środków na spłatę kredytów z Krajowego Banku Mieszkalnictwa, brak
        środków na spłatę mieszkańcom partycypacji.
        Kolejne efekty pracy wykształconych w PRL-u elit.Zamiast prawdziwej ekonomii,
        uczyli ich ekonomii socjalistycznej.Mamy efekty.
        Założyciel PTBS Michał Parysek, gdy kierowany przez niego Miastoprojekt,
        posiada dzisiaj ułamkową ilość udziałów PTBS,obraził się i nie chce firmować
        PTBS. Gdy zakładał PTBS z Ryszardem Grobelnym, Tomaszem Kayserem, Przemysławem
        Smulskim, Jackiem Cenkielem, Mieczysławem Wojciechowskim i jeszcze paru
        radnymi, to było o'key ? Gdy prezesem PTBS mianowali swego przyjaciela, członka
        Unii Wolności, Wojciecha Gaczka, nie dbając wcale o jego i PTBS kontrolę przez
        miasto, to też wszystko było o'key ?. Gaczek otrzymał od miasta grunty wartości
        50 mln zł, nieomal w centrum miasta. Budował firmami, które wskazywały władze
        miasta. Michał Parysek, wiceprezydent miasta, a wcześniej i obecnie prezes
        Miastoprojektu Poznań, zapewniając, bez przetargu, projekty techniczne dla
        budynków PTBS , jednocześnie zapewniał pracę swemu ( wielkiemu powierzchniowo )
        biuru, a nawet wspaniałomyślnie wynajął przy ul. Święty Marcin pokoje na biura
        PTBS. Dzisiaj Parysek niewinny. Winny jest wg Paryska, Jacek Cenkiel, były
        przewodniczący Rady Nadzorczej PTBS, który został też prezesem dewelopera UWI i
        na PTBS najwięcej zarobił, bo ok. 3,5 mln zł prowadząc inwestycje PTBS itp.
        Dzisiaj dla Paryska winne są też władze miasta, bo nie nadzorowały PTBS
        właściwie. Zapomniał jak sam "nadzorował" Gaczka ? Gdy okazało się, że trzeba
        będzie zwracać kredyty i oddać mieszkańcom trochę grosza, to Grobelny, Parysek,
        Cenkiel, Smulski, Gaczek i pozostali umywają ręce! Oni swoje już na PTBS
        zarobili!
        Zostawiają na placu boju Henryka Stawnego, nowego prezesa PTBS ?! Hańba !
        • Gość: S.K. Re: Czynsze w TBS znowu pójdą w górę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 20:54
          Henryk Stawny? A kto to jest. Burak z MPGM, koleś Grobelnego do brudnej
          roboty.Słowem jeszcze jeden nieudacznik na stanowisku.
    • dobrusia_to_ja Re: Czynsze w TBS znowu pójdą w górę? 15.07.06, 12:24
      Z jakiej racji za niegospodarność mają zapłacić mieszkańcy, którzy już i tak są
      finansowo solidnie obciążani?? Niech płacą ci, którzy doprowadzili do takiego
      stanu. Gdyby to była prywatna inwestycja, zapłaciłby właściciel.
      • Gość: S.K. Re: Czynsze w TBS znowu pójdą w górę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 20:56
        Podobno PTBS finansował kampanie wyborczą! Zgadnijcie kogo! To słowa Gaczka.
        • dobrusia_to_ja Re: Czynsze w TBS znowu pójdą w górę? 15.07.06, 22:34
          Nie pamiętam, który z TBS-ów należy do której partii, ale wiem z cyklu artykułów
          z Głosu Wielkopolskiego, że wszystkie opcje polityczne w Poznaniu podzieliły się
          nimi aż nadto sprawiedliwie. Nakradły wszystkie i zapewne każde z osobna
          ładowały kasę we własne kampanie wyborcze.
    • Gość: Właściciel Re: Czynsze w TBS znowu pójdą w górę? IP: *.asta-net.com.pl 15.07.06, 22:34
      Za zarzadzanie i utrzeymanie nieruchomości wspolnej płacę 3 zł/m2, fundusz
      remontowy 3.50 to powinno im zostawac jeszcze 2zł
      • Gość: kryl Re: Czynsze w TBS znowu pójdą w górę? IP: *.eranet.pl 16.07.06, 22:27
        A teraz pan parysek zbuduje nam termy maltańskie, pewnie znowu będzie jakaś
        afera a najwięcej zarobią zaprzyjaxnione firmy i osoby
        • Gość: hubi Re: Czynsze w TBS znowu pójdą w górę? IP: *.magma-net.pl 16.07.06, 22:39
          Mam pytanko, moze ktoś odpowie. Ile płacicie czynszu w poznańskich TBS-ach ?
          Chodzi mi o całkowitą kwotę łącznie z wodą, ogrzewaniem. Ja mogę powiedzieć ,że
          we Wrocławiu płacę 545 pln i trochę mnie to zaczyna takze wkurzać :)
          Pozdrawiam.
          • Gość: mieszkanka Re: Czynsze w TBS znowu pójdą w górę? IP: *.echostar.pl 17.07.06, 09:49
            Ja mam 55 m kw. i płacę około 630PLN miesięcznie... Bez prądu. Też mam dośc
            podwyżek i cały czas żałuję, że nie mam zdolności kredytowej (mam umowy czasowe
            od półtora roku). Już dawno bym sie stąd wyniosła. Pozdrawiam
            • akepinska Re: Czynsze w TBS znowu pójdą w górę? 11.08.06, 22:43
              no to wyglada na to ze ja place duzo wiecej! mam prawie 63m2 i place bez pradu
              750zl.jestem z folwarcznej. tez mysle ze pora brac kredyt i stad wiac...
        • Gość: ! Re: Czynsze w TBS znowu pójdą w górę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 21:11
          !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka