Dodaj do ulubionych

"metr" piwa warka

15.07.06, 13:23
Zamowilem metr piwa w pijalni na Swietoslawskiej, jednak przyniesiono mi
podstawke z 7 piwami, ktora nawet liczac z raczka miala ledwo 80 cm . Nie jak
ma sie to do reklamy w tv oraz pokazywanego metra na stronie warki gdzie piw
widnieje 10.

Nie polecam ani tego piwa, ani tej pijalnii.

pozdrawiam

Slawek
Obserwuj wątek
    • Gość: primordial Re: "metr" piwa warka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 18:45
      Stary! jestes moim idolem! :))) to dowod ze nie ginie poznanski duch. Kto by
      wpadl na to,zeby zmierzyc czy faktycznie metr piwa ma metr??? :))
      Dowcip z broda glosil, ze poznaniaczy to szkoci wyrzuceni z wysp za rozrzutnosc. :)
      pozdr
      • Gość: miki Re: "metr" piwa warka IP: 85.221.129.* 15.07.06, 19:25
        gietrych z leperem skasowali po jednym za zdrowie kaczek
      • pulchna.lapka.w.pulpit Re: poznaniacy to szkoci wyrzuceni za rozrzutność 19.07.06, 02:45
        Odwrotnie - Szkoci to wyrzuceni za rozrzutność poznaniacy (tylko tak dowcip ma sens)
    • Gość: primordial Re: "metr" piwa warka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 11:33
      A swoja droga, jesli w reklamie jest 10 piw a podaja 8 to chyba podpada pod
      jakis paragraf prawa konsumenta? To jest wprowadzanie w blad.
      • Gość: ich11 może na tyle wycenili jego możliwości wchłaniania IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 16.07.06, 12:04
      • Gość: Luksus żaden paragraf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 10:28
        Reklama jest reklamą a nie informacją handlową czy ofertą!
    • Gość: prawiejaksponsorKP Re: "metr" piwa warka IP: *.devs.futuro.pl 16.07.06, 15:39
      1.czy to byla reklama lokalu i metrowych "raczek"?
      2.Czy przeprowadzales testy czy aby tyskie jest znane w australii
      3.Czy proszek wizir rzeczywiscie wypierze kazdy brud
      ...
      n.
      ...
      1000

Reklama jest pewnego rodzaju przerysowanym obrazem produktu natomiast Twoja
      iterpretacja reklmy nowego sponsora klubu Lech jest nadwyraz dziwna i
      zastanawiajaca. Czyzby pracownicy KP poraz kolejny przekonali sie ze Lech
      Poznan moze byc sila napedowa i warto w niego inwestowac.
      Najpierw olewali klub i za marne pare groszy spodziewali sie wynoszenia na
      piedestaly oraz prowadzili rozmowy z pozycji pana i wladcy swiata;) co sie
      okazalo chybionym pomyslem i tak oto sponsorem lokalnego klubu pilkarskiego
      jest Browar Warka z grupy Żywiec.Mam tez nadzieje,ze niedlugo na Poznanskim
      starym rynku w lokalach pojawi sie wieksza ilość marek piwa do wyboru. Jak
      narazie monopol ma Lech ktory z lokalnym patriotyzmem ma niewiele wspolnego...
    • drhuckenbush Re: "metr" piwa warka 17.07.06, 12:26
      Czy Ty aby za bardzo nie narzekasz?
      Owszem, piwa jest mniej niz na reklamie TV (tam to widac z 10), ale spojrz tez
      na cene. Normalne piwo 5 zl, jak sie bierze "z metra" wychodzi 4 z malym
      haczykiem. Gdzie w okolicy Starego Rynku masz w knajpie takie ceny?
      No i jak na moj gust lokal ladny, cichy, spokojny. Mozna isc i spokojnie
      pogadac, nie ma halasu muzyki czy pijanych gosci.
      • mantis77 Ano jest 17.07.06, 21:58
        Piwo tańsze niż 5zł znajdziesz w deja vu na woźnej. A skoro w reklamie jest 10
        to powinno być 10 mogłoby niesmakować czy nie mieć piany ale jeśli jest mniej
        co do ilości to jest to oszustwo.

Czy jak reklamują proszek 2kg + pół kilo gratis a sprzedawaliby paczkę 1,5kg w
        którym jest 0,25kg gratis to byłbyś zadowolony? Nie byłoby oszustwo? Proszek
        mógłby kiepsko prać czy wogóle ale ilościowo poiwnien być OK.
        • Gość: elo A reklamuja ze sprzedaja 10 piw? IP: *.icpnet.pl 17.07.06, 22:20
          CZy jest to wizja? A czy jak kupujesz Peugota to tez domagasz sie Blondynki z
          siedzenia i takiej trasy na jakiej jedzie Peugot? Nie badzcie debilami. Reklama
          pokazuje piwo i reklamuje marke piwa a nie jego ilosc,metry itd.
          • mantis77 Zgodnie z twoim tokiem myślenia 18.07.06, 02:40
            Reklama np piwa w butelkach 0,66 (np tyskie) może oznaczać że dostaniesz
            butelkę 0,25 a zapłacisz za 0,66?

Z tego co mi wiadomo to w polsce można już używać reklamy porównawczej wprost.
            Oznacza to że można nawet powiedzieć że proszku wizir w opakowaniu kg jest
            więcej niż niż w pół kilogramowym proszku dosia np. Nie trzeba już mówić o
            proszku A i proszku B.

Jest tylko jeden problem trzeba to udowodnić a jak si udowodni że lepiej
            smakuje itp.?

Ale jeśli chodzi o ilość to musi być taka sama ilość bo to wprowadzanie klienta
            w błąd.

A wracając do pegueota. Czyli zgodnie z tym co mówisz mogą ci sprzedać z 3
            kołami bo przecież samochód z boku na reklamie miał tylko 3 koła a 4 nie widać
            więc bierzesz to co widać i nie możesz mieć pretensji.
            • Gość: copright Wszystko rozbija się o pewien zapis IP: *.icpnet.pl 18.07.06, 10:00
              każda reklama - przynajmniej ta wydana na papierze ma taki dopisek (cytuję z
              pamięci): "ulotka ma charakter jedynie informacyjny i nie jest ofertą handlową
              wiążącą w świetle obowiązującego prawa. przedstawione produkty mogą się różnić
              od tych sprzedawanych w rzeczywistości, reklamodawca ma prawo ulepszać swój
              produkt bez powiadomiania o tym klienta." Jak mówię jest to cytat z pamięci, co
              istotne to to, że reklamodawca może dowolnie rozporządzać oferowanym przez
              siebie produktem w celu (teoretycznie) ulepszania go.
            • Gość: r Ale czy Warka reklamuje ze jest 10 piw IP: *.icpnet.pl 18.07.06, 13:54
              do kupienia czy jest to pewna wizja? Zrozumialbym jesli twierdziliby w
              reklamie - 10 piw w takiej cenie a tak?
            • Gość: bojkotkp.pl Tylko Warka- Tylko KKS!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 10:40
              A zauważyłeś ciemniaku różnicę pomiedzy reklamą a ofertą handlową, czy
              uprawiasz znowu typowe polactwo -> nie znam się na niczym, ale głos zabiorę.
              Zresztą knajpa nie ma obowiązku stosowania się do reklamy.
          • cfalek Re: A reklamuja ze sprzedaja 10 piw? 18.07.06, 09:13
            Jak zamawiam z menu metr to chce dostac metr, a nie tylko rachunek gdzie jest
            napisane metr.

Slawek

p.s.
            mam podobny jak Ty, apel do debili, ale watpie by zawolanie do kogos "hej
            przestan byc soba" dalo jakis efekt wiec do Ciebie nic wolac nie bede.

• v.i.k.k.a Re: A reklamuja ze sprzedaja 10 piw? 18.07.06, 10:54
              piwo z metra to pewnie przenosnia, czyli powszechnie mowiac na długosc, co nie
              znaczy,ze bedzie dokladnie metr.
          • drhuckenbush Re: A reklamuja ze sprzedaja 10 piw? 18.07.06, 11:57
            No wlasnie.
            Tak samo jak sa reklamy samochodow w gazetach - na zdjeciu najbardziej wypasiona
            wersja, sportowa, z najwiekszym silnikiem, obok napis "ZA JEDYNE 29999 zl*"
            Gdzies na dole jest napisane, ze cena przy kredycie 50/50 - czyli w
            rzeczywistosci prawie 60000 zl. No i nie za sportowa wersje, a podstawowa bez
            jakichkolwiek udogodnien.
            • Gość: copright Re: A reklamuja ze sprzedaja 10 piw? IP: *.icpnet.pl 18.07.06, 12:05
              Albo rabat 25000 dla samochodu marki x o wartości początkowej 100000, ale rabat
              w wysokości 250000 jest dla wersji która kosztuje nie 100000 a 150000. Dla
              wersji podstawowej dają rabat np. tylko 5000. I wszystko jest zgodnie z prawem,
              bo reklama nie jest ofertą handlową w rozumieniu obowiązującego prawa.
        • v.i.k.k.a Re: Ano jest 18.07.06, 10:51
          Nie zgadzam sie z Toba. Gdyby powiedzieli/napisali , że to 10piw to co innego,
          reklama to tylko obrazek. Jak masz reklame np. nutelli to tez sa pokazane
          orzechy wysypujace sie ze słoika a jak wiadomo nutella to tylko krem czekoladowy
          (orzechów lub ich czastek nie ma w srodku)
          • mantis77 Powiedzmy sobie wprost 18.07.06, 17:00
            Be żadnej przesady możemy powiedzieć prawdę. Poprostu producent warki jest nie
            słowny i kłamie. Mówi że jest metr i pokazuje 10 piw a zamówić można 7 i to
            tylko 80cm. Są więc nieuczciwi i ja jako konsument mam do nich negatywny
            stosunek (I mogę mieć skoro mnie okłamują) I dlatego ja np nie będę kupował ich
            produktów.

Jednym słowem dali ciała. W Poznaniu liczy się rzetelnośća a oni nawalili i
            reklama stała się antyreklamą. No chyba że wychodzą z założenia "nie ważne jak
            gadają byle gadali" to wtedy im wyszło. Ja jednak wybiorę inne piwo.
            • Gość: copright Re: Powiedzmy sobie wprost IP: *.icpnet.pl 19.07.06, 00:38
              reklama nie jest i nigdy nie była ofertą handlową w rozumieniu prawa!!!
              przeczytaj moje posty przeczytaj wszystkie ulotki reklamowe - zwłaszcza to co
              jest na nich napisane najmniejszym drukiem na samym dole lub z boku strony.
              Czepiasz się tego metra i 10 sztuk jak rzep psiego ogona. Jak chcesz metr piwa
              to idź do piotra i pawła i poszukaj faxe z metra - tam masz go metr ale
              zapewniam cię nie będziesz miał 10 puszek teg piwa.
              • cfalek Re: Powiedzmy sobie wprost 19.07.06, 07:35
                Ty chyba czegos nie rozumiesz.

Metr jest tak mierzalnym pojeciem ze nie mozna go upieknic, ani poprawic w
                najlepszej nawet reklamie! Nie czepiam sie tego ze pianka nie byla tak gesta
                jak w reklamie..

Poza tym jak juz wspomnialem w innym poscie na rachunku mam napisane" metr
                piwa" wedlug Ciebie to znaczy ze w zaleznosci od knajpy moge dostac od 1 do 100
                piw???

w taki sposob jak to robi warka nie zdobywa sie uznania, nie tylko w
                Wielkopolsce.
                • Gość: copyright Re: Powiedzmy sobie wprost IP: *.icpnet.pl 19.07.06, 08:25
                  No to bracie jak wiesz, że masz rację to procesuj się z Warką i z pubem (bo może
                  browar chce dobrze, a to pub kantuje??) może wygrasz...
                  • mantis77 Nie ma w reklamie 19.07.06, 16:35
                    W reklamie TELEWIZYJNEJ nie ma napisane że nie jest ofertą, takie rzeczy są w
                    pisanych reklamach. Dlatego nie można się powoływać na to. Jest cienka granica
                    między tym co pokazują a tym co dostajesz. Tutaj mój przedmówca ma rację "metr"
                    jest mierzalny. Mało tego jeśi by wypadało 9,5 piwa na metr to tyle powinni
                    teoretycznie sprzedać. A żeby nie było nieporozumień powinni dopisać 1metr=10 x
                    0,5l.

Tak jak wspominałem wcześniej, jeśli np zamówisz np fiata pandę a oni ci
                    sprzedadzą fiata seicento to też będzie OK? przecież samochód jest samochód a
                    marka się zgadza prawda? Przecież reklama nie jest ofertą?

Otóż jest coś takiego jak wprowadzanie klienta w błąd

Niedawno była afera o sklep kompytery na grunwaldzkiej jakbyś śledził temat na
                    stronie konsumenckiej wiedziałbyś o co chodzi. I zaostali ukarani bo na ulotce
                    mieli zapis że nie jest ofertą ale np pisali że jest XP a dawali linucha. Po
                    działaniach UOKiK się wycwanili i zmienili na "omputer testowany na XP" co
                    oznaczało że może być XP ale oni z nim tego nie sprzedają. A zmienili to bo
                    właśnie UOKiK im zakazał "wprowadzania w błąd klienta" I to wszystko mimo że
                    mieli zapis że nie jest ofertą?

Więc tutaj jest jawne oszustwo. Ja tam się procesować nie będę bo nie mam na to
                    czasu i chęci ale wiem że oszukują i nie będę pił Warki a już napewno nie w tym
                    Pubie.
                    • cfalek Re: Nie ma w reklamie 19.07.06, 18:47
                      a ja bym sie chetnie poprocesowal z warka, tylko niech mi ktos powie jak sie do
                      tego zabrac

na razie przeslalem sprawe do okregowego urzedu miar gdzie powiedzieli mi ze :
                      "opisana przez pana sprawa nie narusza przepisów ustawy Prawo o miarach (Dz. U.
                      z 2004 r. Nr 243, poz. 2441 z późn. zm.)

Właściwym organem kontroli powołanym do ochrony interesów i praw konsumentów w
                      kontekście tzw. oszustwa handlowego (art. 134 § 1 kodeksu wykroczeń) jest
                      Inspekcja Handlowa.
                      O pomoc w tej sprawie może Pan zwrócić się również do Miejskiego Rzecznika
                      Interesów Konsumentów."

co tez zrobilem. powiadomilem rowniez UOKIK.

jestem tez zadowolony ze udalo mi sie kogos zniechecic do warki;)

na razie

Slawek

• v.i.k.k.a Re: Nie ma w reklamie 19.07.06, 19:59
                      A jak kupisz Milke to bedziesz sie domagał, by pakował ją świstak a nie pani na
                      taśmie?No pomyśl...
                      • cfalek Re: Nie ma w reklamie 19.07.06, 20:08
                        odsylam do mojego postu: Data: 19.07.06, 07:35,
                        pomysl i Ty.
                        • v.i.k.k.a Re: Nie ma w reklamie 19.07.06, 20:15
                          Przeczytałam PONOWNIE.
                          Wiec równie dobrze metr piwa może być wówczas, gdy postawisz jedna szklanke piwa
                          na drugiej. Wychodzi wtedy, że nawet daja wiecej piwa- 7x18cm(tak,
                          tak-pofatygowałam sie do kuchni i taka wysokosc maja moje szklanki do
                          piwa)=126cm. Biorac taka mniej optymistyczną wersje, ze nalewamy tylko do kreski
                          0.5, czyli 7x16cm=112 cm czyli i tak zyskujesz.
                          • cfalek Re: Nie ma w reklamie 19.07.06, 20:54
                            chetnie sprzedam Tobie cos na metr. sprzedam maly kawalek i powiem ze jezeli
                            pocielabys to na nieskonczenie cienkie cienkie czesci i zestawila razem to
                            dostalabyc nieskonczenie wiele razy wiecej niz zamawialas.

moglabys przeslac zjecie tej metrowej wiezy? mi nie udalo sie takiej skonstruowac.

• v.i.k.k.a Re: Nie ma w reklamie 25.07.06, 23:14
                              cfalek napisał:

> chetnie sprzedam Tobie cos na metr. sprzedam maly kawalek i powiem ze jezeli
                              > pocielabys to na nieskonczenie cienkie cienkie czesci i zestawila razem to
                              > dostalabyc nieskonczenie wiele razy wiecej niz zamawialas.
                              ### Już Ci tłumaczyłam ze pwio z metra znaczy "z długosci"(popularnie mowiac)

> moglabys przeslac zjecie tej metrowej wiezy? mi nie udalo sie takiej skonstruow
                              > ac.
                              ### przy okazji jak ustawie to wysle
                    • Gość: copyright Re: Nie ma w reklamie IP: *.icpnet.pl 19.07.06, 21:21
                      Kiedyś naa jednym płocie było napisane D**a menel pogłaskał napis i był bardzo
                      zdziwiony, że mu w rękę weszła drzazga.
                      • mantis77 No to patrz 19.07.06, 22:33
                        Patrz i człowieku ucz się bo na naukę nigdy nie jest za późno i człowiek uczy
                        się całe życia a i tak głupim umiera jak mawiają. (Takie powiedzenie nie
                        obrażaj się poprostu chcę pokazać twoją nie wiedzę "tematu")

Tu jest przykład w pewnej sprawie o komputerach co pisałem wcześniej

www.uwagakomputery.pl/index.php?id=aktualizacja48
                        co ciekawe pierwszy zarzut

"emitowała wprowadzające w błąd ulotki"

Czyli jednak ulotka będąca reklamą może wprowadzać w błąd. Podobnie może
                        wprowadzać w błąd reklama TV. Jak dla mnie temat jasny Warka wprowadziła w błąd
                        klienta bądź sprzedawcy w pubie.
                        • Gość: prawiejaksponsorKP Re: No to patrz IP: *.devs.futuro.pl 20.07.06, 00:06
                          Proponuje Panu sfrustrowanemu 2 opcje
                          1.Zanim zdecydujesz sie na zakup czegokolwiek przeprowadz audyt - wybadaj
                          dokladnie co otrzymasz za wydane pieniadze - przeprowadz ankiete wsrod
                          konkurencji co sadza o lokalu lub piwie ;)
                          2.zakup metanit na slasku od gornikow - zrob sobie zapalnik i wysadz sie na
                          srodku starego rynku z napisem bo piwo bylo za krotkie ;)

Zastanawia mnie tylko dlaczego frustracja pana frustrata jest skierowana
                          przeciwko akurat marce Warka a nie przeciw 100000 innym reklamodawcow -
                          wyczuwam tutaj pewna nutke Prawie jak sponsora KP ;)

Cfalek in the fog hehehe parafrazujac pewna reklame
                          • Gość: bex Dużo wiary IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 20.07.06, 00:27
                            A ja mam inne pytanie odnośnie tej reklamy. Co to znaczy "Dużo wiary" ?
                            • mantis77 To gwarowe 20.07.06, 00:32
                              Typowo Poznańskie i gwarowe.

Dużo Wiary oznacza dużo ludzi wiara = ludzie taki nasz slang. :-)
                          • mantis77 Nie wiem czy do mnie "pijesz" 20.07.06, 00:35
                            Ale jeśli tak to masz pecha bo widzę że argumentów zabrakło. Co do warki to
                            osobiście nic nie mam i zdarza mi się wypić (warkę strong) ale będę omijał ten
                            pub bo to tak jak w jakimś pubie dają piwo rozcieńczane z wodą też się omija. A
                            co do piwa to pijam też lecha ale najbardziej wolę Van Pur 18 moje ulubione a
                            więc nawet nie miejscowe i nie wszędzie mają. Jeśli chodzi o piwo z "kija" to
                            najlepsza ciemna fortuna. A więc pudło z tym sponsoringiem.

Dla mnie poprostu to oszustwo bo to tak jakby mi nalali do połowy a reszta
                            piany i płacę za 05l a dostaję 0,33 w tej samej cenie.
                          • cfalek Re: No to patrz 20.07.06, 09:16
                            za rady dziekuje, z pierwszej czesci z pewnosci bede korzystal.

co do frustracji (sjp.pwn.pl/haslo.php?id=15717)
                            jakiego celu Twoim zdaniem nie osiagnalem, oraz jakie funkcje mam
                            zdezorganizowane? - chetnie sie dowiem.

a odpowiedz na pytanie jest prosta, bo ostatnio kupilem produkt warki, ktory
                            nie spelnil moich oczekiwan.

dochodze do wniosku ze nie ktore osoby nie mialy by nic przeciwko by chodzic z
                            koszulkami z napisem:
                            "jestem konsumentem(obywatelem), ktory chetnie da sie oszukac i oskubac, nie
                            chce poznac moich praw bo i tak nie mialbym czasu na walke o nie"

wszystkim takim osobom skladam serdeczne wyrazy wspolczucia.

na razie

Slawek
                        • Gość: copyright Re: No to patrz IP: *.icpnet.pl 20.07.06, 10:12
                          Nikt nie mówi, że ulotka (reklama) nie może zawierać błędów - bo jak najbardziej
                          może w końcu ulotki (reklamy) tworzą ludzie. Ale nikt też nie mówi, że ulotka
                          (reklama) jest ofertą handlową w rozumieniu prawa - bo nie jest.
      • diapazon Re: "metr" piwa warka 20.07.06, 14:52
        W "Kruku" przy tej samej ulicy piwo zawsze było po 4zł bez łaski:-)
        A jeśli chodzi o promocję na metry-kiedyś Żywiec dawał 10sztuk w metrze
        piwa...Czyżby ktoś wpadł na nowy pomysł jak tu więcej zarobić i dać mniej piwa?;-)
        • Gość: pyra III Re: "metr" piwa warka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 11:18
          I tak najlepsze są piwa belgijskie, niemieckie i czeskie !!! Reszta to tylko
          sikacze...
    • conena Re: "metr" piwa warka 25.07.06, 11:22
      ten "metr" to podobnie jak z telewizorami, które w styczniu kosztują 1.000 pln
      a w lutym mają nalepkę gdzie skreślone jest 1.500 pln i wielkimi czerwonymi
      literami napisane jest 'promocja! tylko 999 pln'.
      naród głupi to każdy kit połknie albo też ludzie za dużo pieniędzy mają i lubią
      płacić za nic...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka