Dodaj do ulubionych

Rozkład jazdy autobusów na żywo

17.07.06, 21:19
"MPK liczy, że po testach w ciągu kilku lat uda się zamontować ok. 200 tablic
informacyjnych w punktach przesiadkowych w całym Poznaniu."

No to to już jest coś.

Niestety MPK, jak każda państwowa spółka, nie czuje oddechu konkurencji, i
mało się wysila. Nie porównuję z innymi miastami w Polsce, bo nie ma co, ale
swoje na świecie widziałem. Kiedy MPK wpadnie na tani a wydajny pomysł
umieszczania na przystankach przy skrzyżowaniach rozkładów z innych
przystanków? Dlaczego muszę przejść się sto metrów, żeby obejrzeć rozkład dla
alternatywnego autobusu?
Obserwuj wątek
    • Gość: pasażer Re: Rozkład jazdy autobusów na żywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 00:39
      odpuście sobie, bajery są kosztowne, dajcie trochę lepszy tabor, trochę grosza
      kierowcom, więcej asfaltu do dziur i przede wszytkim nie podwyższajcie cen biletów.
      • mteulin Re: Rozkład jazdy autobusów na żywo 18.07.06, 08:26
        Gość portalu: pasażer napisał(a):

> odpuście sobie, bajery są kosztowne,

Tu nie chodzi o bajer tylko ułatwienia dla pasażerów.

> dajcie trochę lepszy tabor, trochę grosza
        > kierowcom, (...) i przede wszytkim nie podwyższajcie cen bile
        > tów.

Taa. A za ten tabor i podwyżki to czym zapłacić?

m't
    • mteulin Re: Rozkład jazdy autobusów na żywo 18.07.06, 08:22
      > Niestety MPK, jak każda państwowa spółka

MPK nie jest spółką państwową, tylko miejską. To duża różnica.

> Kiedy MPK wpadnie na tani a wydajny pomysł
      > umieszczania na przystankach przy skrzyżowaniach rozkładów z innych
      > przystanków? Dlaczego muszę przejść się sto metrów, żeby obejrzeć rozkład dla
      > alternatywnego autobusu?

Ściągnij sobie Ginger na komórkę i nie będziesz musiał chodzić tych 100m:)

m't
      • Gość: Adam Re: Rozkład jazdy autobusów na żywo IP: *.echostar.pl 18.07.06, 08:30
        We Frankfurcie n/Odrą mają taki system. We Frankfurcie!!!! To chyba logiczne,
        że powinien być też w Poznaniu.
        • Gość: fjol logiczne?? gdzie tu logika? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 16:43
          pytam
      • Gość: LMB Re: Rozkład jazdy autobusów na żywo IP: *.icpnet.pl 18.07.06, 09:11

> > Niestety MPK, jak każda państwowa spółka
        >
        > MPK nie jest spółką państwową, tylko miejską. To duża różnica.

Strasznie duża. Pańskie oko konia tuczy. Jak nie ma prywatnego właściciela, to
        jest tak jak jest, czyli rządzą związki. To tak, jak by Ci dzieci w rodzinie
        rządziły.

> Ściągnij sobie Ginger na komórkę i nie będziesz musiał chodzić tych 100m:)

To nie jest rozwiązanie dla "starych babć".
    • Gość: Poznaniak hahaha... dobre sobie :D IP: *.tktelekom.pl 18.07.06, 09:06
      Tylko czy koszt ochrony tych tablic tez poniesie unia?!? Wiadomo jak wyglądają
      niektóre wiaty, na przykład PST kiedy to dopiero monitoring powstrzymał
      systematyczną ich dewastacje :)
      • Gość: bolek tablice świetlne IP: *.icpnet.pl 18.07.06, 09:20
        Zastanawia mnie jeden fakt dlaczego tablica świetlna z godzinami odjazów
        autobusów powstałą na dworcu autobusowym na starołęce gdzie bodajże odjeżdzaja
        3 lub 4 autobusy ??? Czy nie było innego lepszego miejsca w Poznaniu na
        umieszczenie takiej tablicy ???
    • Gość: H. Re: Rozkład jazdy autobusów na żywo IP: 193.43.181.* 18.07.06, 09:32
      A może zamiast tych nowinek, a przynajmniej zanim one już będą, przeszkolić i
      zdyscyplinować kierowców oraz motorniczych do poprawnego wykorzystywania tych
      urządzeń, które juz mają?
      Dużo jeżdżę autobusami i gdzieś tak w 1/3 kursów (nie przesadzam) system
      informowania o przystankach jest bezużyteczny. Albo nie działa (pamiętam jeden
      kurs "A", kiedy kierowca coś popieprzył i całkowicie zgasła informacja, także ta
      na zewnątrz o numerze linii), albo informacja o przystankach jest przesunięta.
      To, moim zdaniem, jest o wiele gorsze niż brak informacji. Ktoś przyjezdny
      sugeruje się informacją na tablicy w autobusie i wysiada na nieprawidłowym
      przystanku - gdyby nie działało, to zwracałby większą uwagę, albo pytał
      współpasażerów. To jest dla mnie gigantyczne marnotrawstwo, do tego spowodowane
      jedynie przez zaniedbania kierowców, bo innego wytłumaczenia nie widzę. Kierowcy
      czasem sprawiają wrażenie, jakby nie mieli pojęcia jak obslugiwać te "komputery".
      A może chodzi o rejestrację spóźnień?
      • Gość: giba Ale mi nowość IP: *.icpnet.pl 18.07.06, 09:58
        Hehe W Paryżu mają to od ładnych kilku lat i to na około 80% przystanków
        autobusowych.
    • wojto_ch automaty biletowe 18.07.06, 10:10
      Uważam, że to dobry pomysł. Jednak MPK chyba zapomniało o rzeczy którą miało
      zacząć testować od tego roku. Mianowicie wprowadzenie w pojazdach automatów
      biletowych. Pewnie, MPK ma to gdzieś, nie dostaje ani grosza ze sprzedanych
      biletów, pieniądze te idą do kasy miejskiej, więc na dobrą sprawę wszystko im
      jedno czy pasażer posiada czy nie ważny bilet. Tymczasem prawda jest taka, że
      sam niejednokrotnie korzystając ze środków komunikacji miejskiej jadę na gapę.
      Nie dlatego, że oszczędzam pieniądze, ale dlatego że po prostu w sobotę
      wieczorem czy w święta NIE MAM GDZIE KUPIĆ BILETU!!! Założę się, że 60%
      Poznaniaków jeździ na gapę w godzinach wieczornych. Wszystko pięknie, podajecie
      tu inne miasta jako przykład zastosowania tablic informacyjnych, ale nie byłem
      jeszcze w mieście na zachodzie, w którym na przystanku nie znajdowałby się
      chociaż jeden automat biletowy. To samo dotyczy gigantycznych czasami kolejek na
      dworcu PKP, ale to już jest inna historia.
    • Gość: klakson Re: Rozkład jazdy autobusów na żywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 10:44
      Ginger rozwiązał ten problem
    • irgendwann Re: Rozkład jazdy autobusów na żywo 18.07.06, 10:48
      Z artykułu: "Poza warszawskim metrem, na przystankach komunikacji miejskiej
      pasażerowie zdani są jedynie na wydrukowany rozkład i własną cierpliwość".

W warszawskim metrze jest informacja, ile minut (i sekund) upłynęło OD odjazdu
      składu, a nie za ile minut przyjedzie kolejny. Poza tym, szkoda kasy na coś
      takiego u nas...
      • Gość: lechita22 Re: Rozkład jazdy autobusów na żywo IP: *.ctnet.pl / *.man.poznan.pl 18.07.06, 23:08
        Jak nie masz biletu - idź na piechotę, tak o wiele zdrowiej :) . Albo dogadaj
        się z dresiarzami, których to działalność okazuje się być jednym z
        najsilniejszych argumentów "przeciw" biletomatom :)

Swoją drogą, to może faktycznie tę kasę zamiast na system informacji (także o
        spóźnieniach) wykorzystać na polepszenie punktualności pojazdów MPK (patrz:
        uprzywilejowanie autobusów i tramwajów na skrzyżowaniach).

Poznań musi dojrzeć do takiego skomplikowanego i kosztownego systemu informacji.
        Nic na siłę.
      • Gość: ms trójmiejska SKM ma taki system IP: *.koko / *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 18:04
        trójmiejska SKM ma taki system, który podaje, ZA ILE przyjedzie następny pociąg.

To w warszawskim metrze to faktycznie badziew, trzeba znać rozkład i aktualny czas/częstotliwość, żeby wyliczyć za ile przyjedzie następny skład...
        • Gość: tomaszko Re: trójmiejska SKM ma taki system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 20:03
          Tylko że SKM to jest spółka PKP, a nie samorządowa ;)
    • mantis77 W dupach się poprzewracało???!!! 19.07.06, 16:53
      A może najpierw MPK pozaznacza W ZWYKŁYM ROZKŁADZIE jakie tramwaje na PST
      jeżdżą niskopodłogowe żebym nie musiał stać niekiedy po 40 minut czekając na
      niską tatrę lub combino? (Np wieczorem gdy tramwaj jedzie co 20 minut gdy jeden
      będzie wysoki to czekam 40 minut a zdarzyło mi się parę razy że pod rząd
      jechały 2 wysokie)

No i bardziej palący problem niskopodłogowych autobusów nocnych które to
      rozwiazanie leży w sumie od zaraz tylko wystarczy decyzję wydać (linii nocnych
      jest mniej niż dziennych więc autobusów niskopodłogowych starczy do ich
      obsadzenia.)

P.S. Kiedy do krzyżownik (linia 61) Będzie jexdzić całkowicie niska a nie 1 na
      3? Podobno od 15 wszystkie dzienne są niskopodłogowe a ja tego nie widzę. I nie
      jest to awaria i incydent bo 3 dzień rano widzę wysokie na 61
      • lmblmb W dupach się poprzewracało inwalidom 22.07.06, 13:06
        mantis77 napisał:

> A może najpierw MPK pozaznacza W ZWYKŁYM ROZKŁADZIE jakie tramwaje na PST
        > jeżdżą niskopodłogowe

Po co? Inwalidów na wózkach jest pewnie z 0,05% podróżujących, a koszty takich
        oznaczeń mogły by być duże.

> żebym nie musiał stać niekiedy po 40 minut czekając na niską tatrę lub
        > combino? (Np wieczorem gdy tramwaj jedzie co 20 minut gdy jeden
        > będzie wysoki to czekam 40 minut a zdarzyło mi się parę razy że pod rząd
        > jechały 2 wysokie)

To straszne... musisz przeprowadzić się do Kanady. Tam masz wszędzie windy dla
        "wózkowych", ale w metrze są schody.

> No i bardziej palący problem niskopodłogowych autobusów nocnych które to
        > rozwiazanie leży w sumie od zaraz tylko wystarczy decyzję wydać (linii nocnych
        > jest mniej niż dziennych więc autobusów niskopodłogowych starczy do ich
        > obsadzenia.)

Starczy, ale nie będą obsadzone, bo jest obawa przed wandalami.

> P.S. Kiedy do krzyżownik (linia 61) Będzie jexdzić całkowicie niska a nie 1 na
        > 3? Podobno od 15 wszystkie dzienne są niskopodłogowe a ja tego nie widzę.

A ja widzę przejazd kolejowy, który jest tak rozryty, że nie ma szansy na
        noskopodłogowy autobus.

Kolego, już po raz kolejny z rzędu masz pretensje, że coś nie jest zrobione pod
        Ciebie. Pozwolę sobie więc przybliżyć Ci sytuację: mieszkasz w biednym kraju,
        który od 17 lat jakoś się stara zintegrować niepełnosprawnych. Jednak pieniędzy
        jest mało, więcej nie będzie (bo np. ja nie za bardzo mam ochotę płacić większe
        podatki, żebyś do Krzyżownik mógł dojechac), a COŚ zostało zrobione. Radzę to
        docenić, bo to, co robisz teraz (marudzenie i żądanie), to tylko zniechęca
        nie-wózkowych do Waszej sprawy.
        • mantis77 Weź wreszcie zamilcz 24.07.06, 00:30
          Jak nie znasz się na liczbach.
          Niby inteligentny a analfabeta internetowy. Poszykałbyś troszkę to byś wiedział
          że niepełnosprawnych w społeczeństwie jest 14% a w Wielkopolsce 16% (narodowy
          spis ludności się kłania i dane z GUS) Można znależć w internecie ale lepiej
          walić demagogię jak Lepperek. Widac że jesteś do niego podobny.

Po drugie nie każdy jest niepełnosprawny ale każdy był kiedyś dzieckiem i ty
          też więc matki z dziećmi też mają ten problem. Jeśli nie jesteś impotentem
          (choć kto wie dfrustrowani cześiej nimi są) to będziesz chciał mieć dziecko
          (choć chyba nie bo przecież dla ciebie się liczysz ty tylko ty i ty) to
          będziesz miał te same problemy.

Nie ma to jak narcyzm i patrzenie w siebie. Mówiłem już wyjedż na na wyspy
          pacyfiku tam jest ich kilka tysięcy nie zamieszkały. Wszystko co tam zbudujesz
          będzie tylko twoje a tutaj mieszkasz w społeczeństwie więc musisz się
          dostosować.
          • mteulin Re: Weź wreszcie zamilcz 24.07.06, 08:42
            mantis77 napisał:

> Jak nie znasz się na liczbach.
            > Niby inteligentny a analfabeta internetowy. Poszykałbyś troszkę to byś
            wiedział
            >
            > że niepełnosprawnych w społeczeństwie jest 14% a w Wielkopolsce 16% (narodowy
            > spis ludności się kłania i dane z GUS)

Tylko spokojnie. Zatytułowałeś swoją wypowiedź w dość wulgarny sposób, więc nie
            denerwuj się ze lmb odpowiedział Ci w stylu który sam wyznaczyłeś. A co do
            podawanych danych - dotyczą one ogółu niepełnosprawnych w którym to ogóle ponad
            50% stanowią osoby o lekkim i umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Tak więc
            osoby na wózkach mogą stanowić maksymalnie ok 7% społeczeństwa a to raczej też
            zawyżony szacunek, bo przecież nie wszyscy niepełnosprawni w stopniu znacznym
            jeżdżą na wózkach. Lmb pisał o tej grupie niepełnosprawnych, dodatkowo
            zaznaczając, że chodzi o ich udział w grupie podróżujących, więc niekoniecznie
            musiał się dużo pomylić.

Do grupy osób zainteresowanych pojazdami niskopodłogowymi zalicza się na pewno
            dodatkowo osoby z wózkami dziecięcymi, osoby starsze, poruszające się o kulach
            i pewnie jeszcze inne, ale to nie jest temat tego wątku. Tematem są tablice
            informacyjne i tu powinno się oceniać ich przydatność w komunikacji miejskiej
            (wg mnie będzie ona duża) a nie bluzgać nie na temat.

W kwestii niskopodłogowych tramwajów dodam tylko, że kłopoty jakie ma Poznań z
            Tatrami i Siemens Combino nakazują ostrożność w doborze taboru i nie jest
            prosta (ani tania) szybka wymiana taboru na niskopodłogowy. Tym bardziej, że z
            tramwajami innych producentów (Bombardier) też są kłopoty.

• mantis77 Moje obawy na ten temat 24.07.06, 15:31
              Jak skuteczne będą tablice?
              Czy będą w nich oznaczone niskopodłogowe tramwaje czy nie? Skoro na zwykłych
              nie ma to po co mi takie same tylko elektroniczne. Nie chcę ich jako
              mieszkaniec tego miasta chyba że będą to uwzględniały.

Czy skoro w rozkładie jest napisane "niskopodłogowy z wyjątkiem sytuacji
              awaryjnych" To będę wiedział z rozkładu on-line że nastąpiła usterka i że nie
              mam co czekać bo pojedzie wysoki? Jeśli nie to też nie chcę przepłacania bo
              inne funkcje mam już w zwykły rozkladzie.

Poza tym moim zdaniem można te pieniądze przeznaczyć na lepsze rzeczy w MPK
              (np. remonty torowisk itp.)
          • lmblmb Re: Weź wreszcie zamilcz 24.07.06, 10:33
            mantis77 napisał:

> Jak nie znasz się na liczbach.
            > Niby inteligentny a analfabeta internetowy.

Widać, żeś Polak. Jak argumenty się nie podobają, to trochę pobluzgamy.

BTW Nie posuń się za daleko, bo jestem synem inwalidy, moi rodzice byli
            rehabilitantami, a z inwalidami narządów ruchu i nie tylko miałem do czynienia
            od dziecka. Trochę ten temat znam; w każdym razie żądające nastawienie do świata
            nie jest mi obce.

> Poszykałbyś troszkę to byś wiedział że niepełnosprawnych w społeczeństwie jest
            > 14% a w Wielkopolsce 16% (narodowy spis ludności się kłania i dane z GUS)

Proszę, kolego, czytaj ze zrozumieniem. Mówiłem o liczbie niepełnosprawnych
            ruchowo wśród pasażerów MPK.

> Widac że jesteś do niego podobny.

Schodzisz z tematu na personalne bluzgi. Wybacz, że Cię tak uraziłem moim zdaniem.

> to będziesz chciał mieć dziecko
            > (choć chyba nie bo przecież dla ciebie się liczysz ty tylko ty i ty) to
            > będziesz miał te same problemy.

Kiedy miałem dzieci, większość autobusów nie była niskopodłogowa i wnosiłem
            wózek na górę. Nie było z tym problemu.

> Nie ma to jak narcyzm i patrzenie w siebie.

Dokładnie. Patrzysz w lustro, a swoich wad nie widzisz. Jak już Ci powiedziałem,
            lepiej siedź cicho, bo robisz złą prasę swojej sprawie. Niech niepełnosprawni
            znajdą sobie innego adwokata, bo Ty robisz z siebie pajaca (vide komentarze o
            impotencji), co na wizerunek innych może źle wpłynąć.
        • caprice83 zgadzam się 24.07.06, 22:14
          Dla mnie moga nawet jeździć stare busy, ale taka informacja na każdym
          przystanku powinna być, ja czekając chce wiedzieć czy iść na inny bus czy
          czekać.
          Nie dyskryminuje niepełnosprawnych ale gdyby nauczyli się mówić PROSZĘ jestem
          pewna że każdy pełnosprawny zgodziłby się im pomóc wejść do busu.
          • mantis77 No widać jaka jesteś ograniczona 24.07.06, 22:34
            Jesteś zawężona w myśleniu. Nie przyszło Ci do głowy że my nie chcemy
            tej "pomocy" z "łaski" chcemy wszystko robić sami bo możemy. Pisałem już o tym
            w innych watkach więc się nie bedę powtarzał.

Wolałabyś by na basenie ktoś ci pomagał zakładać kostium np. czy lepiej kupić
            taki co sama sobie założysz? Jak poprosisz to Ci ktoś pomoże przecież?
            • Gość: żnin Re: No widać jaka jesteś ograniczona IP: *.icpnet.pl 24.07.06, 23:23
              Daj trochę na luz, uprzejmość nie boli.
              • mantis77 Ale to nie jest złośliwie 24.07.06, 23:39
                Ludzie często mają ograniczone horyzonty i to nie jest złośliwe poprostu patrzą
                na wszystko pod jednym katem. Ja owszem myślę pod swoim ale też i innych Co
                było wiele razy podkreslane np. matki z dzieckiem w wózku.

Jeździłem torchę i czytałem i ogladałem i nie ograniczam swego horyzontu ani do
                Poznania ani do Polski ani nawet do Europy. Nawet jeśli nie wszedzie można
                dotrzeć fizycznie wystarczy pogmerać w sieci i poczytać.

Poznań jest w połowie stawki w polsce. jeśli chodzi o niskie autobusy to się
                zgodzę że w czołówce ale jeśli chodzi o rozkłady z zaznaczonymi kursami to
                jesteśmy za zieloną górą i Gdańskiem.

A ogólnie to jesteśmy na szarym końcu jeśli by spojrzeć na przwóz osob
                niepełnosprawnych w PKP czy PKS np. do takich stanów zjednoczonych gdzie mają w
                autobusach dalekobieżnych podnośniki do wózków.

Mamy do czego równać i dobrze że wiadomo do czego tylko trzeba pilnować żeby
                jakiś kiepski żeglarz nie zmienił kursu. A takimi żeglarzami są ludzie o
                ograniczonym myśleniu i ograniczonych horyzontach.
            • caprice83 to raczej ty jesteś ograniczonym egoistą 25.07.06, 09:25
              Nie rozumiesz że MPK nie ma tyle pieniędzy, logiczne że nie moga zrobić
              wszystkiego od razu, że stopniowo wprowadzają ulepszenia.
              A ty byś chciał wszystko od razu dla SIEBIE.
              Wybacz ale info na przystanku przyda się większej ilości ludzi niż
              niskopodłogowe tramwaje czy busy i jest bardziej praktyczne.
              Mam madzieje że MPK zachowa zdrowy rozsądek i nie ulegnie presji egoistycznym
              zachciankom ludzi niepełnosprawnych.
              A propo ta swoją 'niezaleznością' to powiem ci, że bardzo, np mnie, ale pewnie
              i wielu innych ludzi, zniechęcasz do osób niepełnosprawnych.
    • Gość: ja Re: Rozkład jazdy autobusów na żywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 01:59
      a umieszczenie nazw przystanków na wiatach jest za drogie...
    • Gość: primordial Re: Rozkład jazdy autobusów na żywo IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.06, 23:10
      W duzo mniejszej od Poznania Zielonej Gorze maja w autobusach automaty do
      sprzedazy biletow. W Poznaniu jak po 20 nie trafisz na Zabke z biletami to kaplica.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka