Gość: tough Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: *.crowley.pl 20.07.06, 09:34 trochę dyscypilny i zaraz kwik. naród staje się miękki... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 09:34 Robicie niepotrzebny zamęt. Co w tym złego, że dzieci muszą trzymać porządek? A kilka przysiadów też nie jest wielką karą. Widocznie strasznie rozpieszczone sa teraz dzieci. Może rzeczywiście jest to spore obciażenie dla zuchów, które w domu nic nie robią. Ale może poza utrzymaniem porządku opiekunownie nie są w stanie zaproponowac im rzadnych atrakcji i dlatego dzieci sie tak skarżą? Odpowiedz Link Zgłoś
ooptymistka Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański 20.07.06, 10:00 Byłam raz miałam 17 lat/ KOSZMAR Akcja Bieszczady 40 / jeszcze czasami śni mi sie po nocach To wtedy pierwszy i ostatni raz od 15 zmoczyłam w nocy łóżka. 17-latka moczaca łóżko w nocy brrrrrrrrr Nie chce nawet opisywać co się tam działo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giertych a wieczorem wyklady o syjonistyczno rosyjsko IP: 85.197.17.* 20.07.06, 10:02 niemiecko zydowskim ukladzie majacym na celu zniszczenia polskiego narodu aryjskiego i zdobycia jasnej gory w celu zbeszczeszczenia obrazu matki boskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slavik222 Kontrowersyjne pismaczki o zuchowych koloniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 10:02 Najdelikatniej,nie macie dziewuszki wyobraźni pisząc takie bzdury. Harcerstwo to szkoła przeżycia.A nie seksobozy ZSMP z kieszonkowym na antykoncepcje-za pieniądze MEN. Giertych wymiata szumowiny i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 10:04 hehe też byłam harcerką i to dosyć długo... myłam kible, obierałam ziemniaki i miałam raporty karne i przysiady. Jeszcze żyję. Harcerką już nie jestem i nigdy nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ofca Też mi nowość IP: *.ipt.aol.com 20.07.06, 10:09 Dokładnie tak samo mnie tresowaly takie pindy, co im się zdawało ze są zaraz po Bogu na obozie, a było to 20 lat temu. Mam nadzieję, że teraz to one odbierają swoje dzieci przed terminem i ze łzami w oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Harcerstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 18:26 czytałem prawie wszystkie posty w tej sprawie. Ani rodzice, ani może kadra nie rozumieją czym jest harcesrtwo? Zabawa, dyscyplina, przygoda, zafascynowanie? Wszystko to w odpowiednich dawkach. Myślę że rodzice pomylili obóz harcerski z kolonią. Kadra nie potrafi pracować z zuchami, KCH powinna wysłać tam kogoś z referatu zuchowego. I cóż tyle w tej sprawie. Reszta należy do KCH. Odpowiedz Link Zgłoś
otis_tarda Rzetelność Wyborczej. 20.07.06, 10:06 Ładnie Panie Autorki nakreśliły straszny obraz wyzysku dzieci na obozie harcerskim. Szkoda tylko, że raczyły wysłuchać racji jednej strony - rodziców. Bo nawet dzieci sprawiają wrażenie (ale może to moja subiektywna ocena), że nie są aż tak bardzo przejęte strasznymni torturami, których doświadczyły na obozie. Paniom Autorkom proponuję objęcie funkcji rzecznika dowolnie wybranej partii politycznej. Tam nie trzeba ani obiektywizmu, ani badania faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ihup Re: Rzetelność Wyborczej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 11:13 no dokladnie. pseudopismaczki - zero rzetelnosci. wstyd i jeszcze raz wstyd dla GW. bardzo zawiodlem sie na tej gazecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Jakie to kary? to urok harcerstwa IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 20.07.06, 10:07 Harcerstwo to najpiekniejszy okres mojego dziecinstwa: budowa obozu, prace w kuchni, sprzatanie latryn,myciew zimnej wodzie, "piloty" za balagan bylo super. harcerstweo uczy samodzielnosci, pracy a przysiady nikomu nie szkodza a publiczne raporty ucza odpowiedzialnosci. Harcmistrz i szefowie hufca za brak obrony druzynowych powinni sie zwolnic. Mam syna 9 letniego i wlasnie dal tego rygoru zapisalam go do harcerstwa . Rodzice wstyd robic z dzieci mazgajów z takich blahych powodow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: 194.181.237.* 20.07.06, 10:16 Wszystkich zainteresowanych odsyłam do pierwszej lepszej książki o metodyce zuchowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szer. Michał Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: *.icpnet.pl 20.07.06, 10:24 Obieranie ziemniaków i sprzątanie to normalne elementy służby obozowej w Imiołkach (i nie tylko). Rodzice podpisując kartę kwalifikacyjną zgodzili się na udział dziecka w pełnieniu służby, a jeśli nie chcą aby dzieciaki brały w tym udział niech zapłacą 3 razy więcej i wyślą na jakąś śmieszną kolonię gdzie będą leżały do góry brzuchem. Byłem w Imiołkach w terminie 3-17 lipca, i jeśli chodzi o sprzątanie toalet... gdyby zuchy zoastawiały po sobie porządek nie było by aż tyle do czyszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 10:41 Dla zuchów to za dużo, to małe dzieci. Sama mam gromadę zuchową. W tym roku nie jedziemy na żadną kolonię, ale rok temu byliśmy. I było podobnie, choć to nie od nas (kadry klolonii) tylko od głównej komendy wychodziły zarządzenia. Ja rozumiem, że zuchy mogą się przejść po zgrupowaniu i pozbierać papierki. Ale nie szorowanie toalet (w naszym przypadku to były toi-toie- ale tam nie musiały nic robić) czy szorowanie zmywaków (do ktorych ledwie sięgały). Zuchom sprawiało radość to że mają dyżur na kuchni. Ze mogą dżemy rozstawić na stołówce, że mogą pilnować kolejki. Ale nie więcej, to są małe dzieci, one powinny się przedewszystkim bawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: *.slp.vectranet.pl / 195.136.35.* 20.07.06, 10:47 Jesli potraktowaliby w taki upokażający sposób mojego syna, to pojechałbym po niego z pałą i szczoteczką do zębów, złapał tego idjotę i przy mnie mył by kibel tą szczoteczką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 10:51 ale to nie jest wina bezpośrednio wychowawcy. To obożny, komenda zgrupowania jest temu winna (te ziemniaki, toalety). ale fakt przysiady. kary to za duzo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: *.radio.hd.pl 21.07.06, 01:50 a w domu zatrudniasz pewnie osobistego loakaja do mycia swojego kibla ... a on zapewne myje ten kibel Twoją szczoteczką do zębów ...trochę umiaru w ocenach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an No fakt w domu mama rzyga przy kiblu :) IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 20.07.06, 11:01 8-10 latki sa na tyle duze by powoli mogly uczyc sie prac na rzecz swojego otoczenia. Sama mam 9 latak i wiem jakie sa teraz dzieci i chetnie zafundowalabym swojemu leniowi taki oboz. Tv, komputer, play i inne leniwe zabawy to teraz czas wolny dzieci- sprzatanie i posluszenstwo - to abstrakcja. W szkole nie mozna na dziecko krzyknac mimo ze rozrabia w chamski sposob , na obozie nie moga robic przysiadow bo sie zmecza, nie moga myc kibla z ktorego korzystaja , nie poimagaja w kuchni bo mamusie nie pozwola. A potem dziwia sie wszyscy ze Premier nadal mieszka z mama. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka202 Re: No fakt w domu mama rzyga przy kiblu :) 20.07.06, 11:21 zuchem nie byłam, ale harcerzem i owszem... miałam jakieś 12 lat, pojechaliśmy w góry. Na początku było całkiem fajnie, samodzielne sprzątanie, gotowanie-podobało mi się. Przestało, kiedy o 2 w nocy wywalili nas wszystkich na dwór (był listopad), bo jedna z koleżanek nie chciała iść na wartę. Siedzieliśmy na zewnątrz jakieś 2 godziny-w samych pidżamach. Połowa grupy miała potem zapalenie płuc. I taka to była wspaniała wycieczka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulka Re: No fakt w domu mama rzyga przy kiblu :) IP: 212.160.159.* 20.07.06, 11:24 a zastanowiłaś sie choc raz-dlaczego mieszka z matką? może wymaga ona opieki a on nie chciał jej oddać do domu NIE-spokojnej starości, i dobrze.Ja tez mieszkam z ojcem (77), i nie widze w tym nic dziwnego. To nie podoba sie ludziom, którzy nie szanują innych ludzi a z kim ty mieszkasz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Przesadzasz!!!On zawsze mieszkal z matka. IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 20.07.06, 11:37 On zawsze mieszkal z matka a ostatnio przyznal sie ze oddaje jej swoje pieniadze , a ona mu scieli lozko,sprzata, gotuje. Wiec kto tu wymaga opieki? Na razie mieszkam sama , ale jak bedzie trzeba bede mieszkac z rodzicami by sie nimi opiekowac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorzola brawo pani Wando!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 11:18 najszczersze gratulacje od harcerza, za nauczenie swojej pociechy slow 'kibel' oraz 'rzygac'. gratuluje tez nierzetelnych przyjaciolek w GAzecie WSyborczej - zaluje ze ja nie mam takiego szczescia. pozdrawiam i zycze wyrozumialosci dla dziecka jak bedzie mialo 15 - 16 lat... zapewne mocno da pani do wiwatu. Odpowiedz Link Zgłoś
remas2006 Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański 20.07.06, 11:26 chyba i tak ciekawiej spedzaja czas niz bydgoscy harcerze, stojac godzinami przy kasach w tesco i nachalnie pakujac ludziom zakupy do siatek!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajsa Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 11:27 Jestem harcerką, byłam zuchem. Bardzo cenie sobie lekcje życia których dostaje na obozie, na zbiórkach. Ostatnio pomagałam na olimpiadzie dla osób niepełnosprawnych umysłowo. Nie sądze aby jaka kolwiek osoba-nie harcerz w moim wieku wziął w niej udział. Bardzo dobrze wspominam obozy zuchowe na których byłam cztery i pięć lat tamu. Co prawda nie czyściliśmy tam ubikacji, bo z tym druchny z omawianego obozu przesadziły, ale oczkowaliśmy ziemniaki, robiliśmy przysiady za spóźnienie i za inne rzeczy. Mieliśmy akcje pomagania wszystkim osobom które będą tego chciały. Dzięki tej szkole przeżycia jestem teraz zupełnym innym człowiekiem: otwartym na problemy i potrzeby innych. Wiem, że z harcersrwa nie wystąpie nigdy. bo daje mi ono szczęście i radość życia. I dlatego nie sądze żeby oprócz szorowania ubikacji druchny z czymś przesadziły, bo w dobie komputerów - kiedy dzieci są rozpieszczane i nie robią nic oprócz patrzenia się w komputer- wjdzie im to na dobre. W poniedziałek jade na kolejny - piąty już obóz... i nie mogę się doczekać obierania ziemniaków z przyjaciółmi i nocnej musztry w mundurach. mam 14 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosia Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: *.man.polbox.pl 20.07.06, 11:43 ja obierałam kartofle mając pięć lat, a najbardziej byłam dumna jak przebiegłam 10 km do obozu po asfalcie w upał (miałam wtedy 10 lat), co prawda potem nie mogłam stapnąć, ale to nie było ważne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kor Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: *.agora.pl 20.07.06, 12:08 Na szczęście bycie harcerzem i zuchem nie jest obowiązkowe. Na szczęście.A większość pań domu w ich dorosłym życiu będzie robiła to samo co dzieci na ekstremalnych koloniach: myła kible, obierala ziemniaki+wydłubywała z nich oczka, myła garnki, ścieliła łóżka za siebie i za resztę rodziny.O karach za niewykonanie lub spóźnienie się z powyższymi nie wspominam. To nic strasznego.Ale 8-latkom może darować takie frajdy? Niech się maluchy wolnością i beztroską nacieszą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tse Tse Pamietajcie kto jest przy władzy !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 12:06 Teraz jest dobry moment zeby probowac zniszczyc ZHP. Pamietajcie kto jest przy wladzy !! Nawet rzad oficjalnie mowi ze kuznia kadr dla PiSu jest ZHR. Taki artykul to dla PiSu woda na mlyn, a z wladza sie nie zadziera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plik Przedszkole vs ZUCH IP: *.pl / 80.51.251.* 20.07.06, 12:08 Zawsze wydawało mi się iż na obozach harcerskich obieranie ziemniaków, warty, czy dbanie o czystość to jest standard. Ale skoro rodzice uważają inaczej, to znaczy że ja się myliłem. Odpowiedz Link Zgłoś
milena.rl dyscyplina 20.07.06, 12:16 dyscypliny, porządku powinni nauczyc rodzice, a nie obcy ludzie. Nawet jeśli dziecko (i to 8-letnie) jest traktowane szorstko, wyżywają się na nim, upokarzają - to znosi to lepiej jeśli są to jego własni rodzice (bo ich zna, kocha..), A NIE OBCE LAFIRYNDY. Wiem bo miałam rodzinę +-patologiczną, dano mi w kość; dyscyplina tak - w pewnych granicach, ale to co robią na tym obozie to wyżywanie się skrzywdzonych dorosłych, wylewanie jadu na małe ośmiolatki, za byle przegonienie szerszenia. I takie dzieci nie wyrosną na dobre (chyba że mają wielki dar przebaczenia), fala pójdzie dalej, wyrosną na znęcające się matki, chuliganów, pijaków. Ale na tym polega faszyzacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bz Re: dyscyplina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 12:20 Dziwne to cale zamieszanie. Rozumiem, że to są niepotrzebne kary(że niby tylko zabił szerszenia?), ale teraz na każdym obozie czy kolonii za wyjście po 22 na korytarz lub na dwór trzeba zrobić dużą ilość pompek i ine zadania. Jednak fakt, że mówię tu już o starszych dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka Faszyzacja co ty bredzisz babo ! IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 20.07.06, 12:22 Odpowiedz Link Zgłoś
milena.rl Re: Faszyzacja co ty bredzisz babo ! 20.07.06, 12:32 faszyzm zawsze wiąże sie z biedą, patologią rodzinną, podniesieniem poziomu lęku i agresji wewnątrzspołecznej, obsesyjnym wpajaniem ludziom konieczności poszukiwania wroga, walki ze wszystkim wokół itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Publiczne przyznanie sie do winy to hanba???? IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 20.07.06, 12:42 To super kara ,ktora uczy ze i tak wszystko sie wyda i ze problemy mozna rozwiazywac grupowo i nie wstyd sie przyznac , bo to boli chwile a potem ze nowy czas. I niczego czlowiekw sobie nie dusi inaczej dzieci wyrosna na kretaczy i obludnikow. Sprzatanie swojego otoczenia , gdy inni tez z niego korzystaja-to odpowiedzialnosc za wspolne dobro. A w domu mamusia to robi i co - skarzy sie komus i mowi ze to faszyzacja. Pomylilas pojecia i miejsce- harcerstwo to nauka poprzez dyscypline, prace zespolowa i odpowiedzialnosc. Jak rodzice tego nie chca to nie wysla dzieci na kolonie do hotelu. Faszyzacja to jest to co teraz mamy w kraju dzieki Panu Giertychowi , Cymanskiemu,Jurkowi i innym oszolomom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szer. Michał Re: dyscyplina IP: *.icpnet.pl 20.07.06, 12:42 Te "obce lafiryndy" personel, który ukończył kursy wychowawcze. Jeżeli nie znasz kady, to nie pisz jaka jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsurani a ja uwazam, że troche dyscypliny się przyda IP: 150.254.164.* 20.07.06, 12:22 a od umycia kibelka też rączki nie odpadną. Więcej płaczu i lamentu, bo synek/córka popracował albo został okrutnie ukarany i za 10 lat łysych pajacy z bejsbolami będzie na ulicach jeszcze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: a ja uwazam, że troche dyscypliny się przyda IP: *.bredband.comhem.se 20.07.06, 15:58 Wpis nastepnego przetraconego psychicznie i molestowanego czlowieka. Wlasnie od kar i przemocy rodza sie frustraci siegajacy po alkohol narkotyki czy przemoc.Wlasnie po takim obozie dziecko moze przestac wierzyc swoim rodzicom i przeniesc swoje zaufanie do grupy tak samo odtraconych "dzieci ulicy". Czy nadal masz to samo zdanie? A co mowi ci serce i inteligencja ,a nie wzorce ktore nawibijali ci paskiem? Chyba za mocno cie bili,bo uszkodzili ci mozg bijac po dupie. Widzisz jak to dziala!!! Teraz bys chcial wziac odwet staruszku? Za pozno,sprobuj to cie posadza ,gdzie wedlug kodeksu honorowego wiezniow za przemoc na dzieciach zrobia z ciebie kochanke . A moze ty juz to wszystko osiagnales mimowolnie. Nie zal mi ciebie,chcoc wiem ze taki tekt pisza ludzie ktorzy jako dziecko zaznali przemocy. A niezal mi ciebie dlatego bo pomimo tego pochwalasz te metody! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: *.netmaniak.net / 82.160.18.* 20.07.06, 12:47 Praca jeszcze nikomu nie zaszkodziła, ale dla tak małych dzieci musi ona być wdrażana tak , aby dziecko robiło to z chęcią a nie jako przykry obowiązek.Samokrytyka - to już jakiś horror. Sama byłam harcerką i był to fantastyczny okres mojego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek To był obóz dla kreatywnych, lubiących wyzwania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 13:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolita Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: *.44-151.net24.it 20.07.06, 13:06 Kadre przeszkolili straznicy z Guantanamo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szer. Michał Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: *.icpnet.pl 20.07.06, 13:29 Znasz tych ludzi? Raczej niespecjalnie. Ja znam i proszę nie pisać o nich tak bezmyślnych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnik Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: 87.204.120.* 20.07.06, 13:13 Organizacja typu ZHP powinna byc dawno zlikwidowana. Tego typu "organizacje" nie przystaja do czasow i miejsca,w ktorym zyjemy... zaden zdroworozsądkowy rodzic nie wysyła juz na tego typu "wypoczynek". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szer. Michał Re: Kontrowersyjne kolonie zuchowe w podpoznański IP: *.icpnet.pl 20.07.06, 13:33 Widać, że nie wiesz na czym polega ZHP. ZHP jest dla tych, którzy lubieją wysiłek, i nie chcą leżeć w wakacje do góry brzuchem. Odpowiedz Link Zgłoś