citisus 22.07.06, 10:40 Elegant z Mosiny .... Ciekawe skąd się biorą w mowie potocznej takie skojarzenia z miejscowościami podpoznańskimi ? Są jeszcze inne ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pyra Re: Pierdoła z Gądek IP: *.icpnet.pl 23.07.06, 11:54 Było na forum niedawno Pierdoła to Piotr Dola pochodził z Gądek był żołnierzem wojsk napoleońskich - w skrócie Pier Dola. O elegancie z mosiny też coś było. Poszukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Pierdoła z Gądek IP: *.lns6-c12.dsl.pol.co.uk 23.07.06, 15:54 ciotka Bogucha zez Czapur... stary Eda z Palyndzia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slepajula Re: Pierdoła z Gądek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 20:05 moj tato był z daszewic po wojnie osiedlił sie na Dolnym sladku ,choc tato juz nie zyje pare ladnych lat ,to pierdoła z Gadek jest nadal w naszej rodzinie przejely go moje dzieci ... mamy rodzine w Borówcu zaraz za Gadkami i wdrodze do Borówca zawsze mijamy Gadki zawsze ktores z nas przypomina sobie acha pie.. z Gadek Odpowiedz Link Zgłoś
r0bur Re: Pierdoła z Gądek 24.07.06, 01:31 Moze wymyślmy nowe: Burak z Zalasewa Fujara z Bolechowa Piękna Ulka z Potasza Łysol z Kostrzyna Meble ze Swarzędza Albo: Ch..J z Pawłowic (koło Kiekrza, ponoć na faktach autentycznych istniała w Kiekrzu kapela Punkowa, właśnie o nazwie "Ch..je z Pawłowic", śmiali się z nich że nawet autobus do nich nie dochodzi ale jak puścili tam jakaś linię z Rokietnicy, to chyba wszystkie nienawiści zanikły..) Odpowiedz Link Zgłoś
wiczawicza Re: Pierdoła z Gądek 24.07.06, 07:14 Meble ze Swarzędza? chyba coś nie tak... zawsze mówiło się ze jest NĘDZA ZE SWARZĘDZA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ycbo Re: Marynarz z Kiekrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 12:52 Łazarskie wybiokno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Marynarz z Kiekrza IP: *.poz.zigzag.pl 24.07.06, 12:56 Wiara z Chwaliszewa. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Pierdoła z Gundek (Gądek to mniej po poznańsku b 24.07.06, 13:08 brzmi) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Marynarz z Kiekrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 19:56 Gość portalu: R napisał(a): > Wiara z Chwaliszewa. Nie wiara, a juchta z Chwaliszewa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Marynarz z Kiekrza 24.07.06, 20:17 Gość portalu: kk napisał(a): > Gość portalu: R napisał(a): > > > Wiara z Chwaliszewa. > > Nie wiara, a juchta z Chwaliszewa!!!! Wiara. Stary kawał: Ksiadz pyta Jasia: Co to jest wiara? Jasiu: Wiara to banda łobuzów na Chwaliszewie. Dziadek - stary poznaniak mi to opowiadał. Juchta to pojedynczy osobnik. Wiara to mnogość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ycbo Re: Pierdoła z Gądek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 21:00 Kto wie o kogo chodzi : Eka Małeka Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Pierdoła z Gądek 24.07.06, 21:09 Eka to banda, szajka, towarzystwo, grupa. "Małeka" to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mantis77 słyszałem 24.07.06, 21:10 Stary mi coś opowiadał to jakaś ekipa była z ul. Małeckiego ale dokładnie nie wiem tylko że to tacy "blokersi" lat powojennych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ycbo Re: słyszałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 21:23 Brawo - to była taka grupa miejscowych żuli. Chodziłem do podstawowej 15 i starsi straszyli nas aby po Małeckiego się nie szwendać. Przypomniałem sobie jeszcze jak ojciec mówił : Czynsiesz sie jak żyd na Głównie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: słyszałem IP: *.icpnet.pl 24.07.06, 23:18 to była eka z małeka. Był nawet o nich film przy okazji 50 rocznicy powstania poznańskiego Odpowiedz Link Zgłoś
mantis77 A ja słyszałem inne 24.07.06, 23:58 Lotosz jak żyd po pustym sklepie. W sumie to chyba krajowe bo w Poznaniu "sklep" to piwnica a "skład" to sklep więc to chyba nie poznańskie ale wyjaśniałoby to bo żyd w pustym sklepie nie miałby co spreddać więc by biegał. Chyba że to pusty sklep w sensie braku klientów. A w sumie to z czego się tak kielczycie co? Jo jak leze wieczorem to mi ni dośmichu tylko mom galara i fefry jak cholera. Tyle luntrusów się szlajo tyroz że strach łazić na szage do chaty. dobrze jest mieć wtedy jakiś knypek ze sobą tak na wszelki wypodek bo nie widomo czy jakiś naprany szplin ci nie wyskoczy czy może chafający kejter. :-) I przestać mi się chichrać bo dzielne w łeb :-) Odpowiedz Link Zgłoś